69. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

A ​burok 1447 csillagozás

Stephenie Meyer: A burok Stephenie Meyer: A burok Stephenie Meyer: A burok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​Földet elfoglalta a világűrből érkező idegen faj, amelynek tagjai irányításuk alá vonják az emberek elméjét, miközben testüket érintetlenül hagyják. Az emberiség túlnyomó része feladta, az ő testük már csak egy burok. A betolakodók magukkal hozták a rák ellenszerét, megszüntették a háborúkat, a Földet paradicsommá változtatták. Saját maguk számára.
Amikor egy nagyhírű, különc, világról világra vándorló lélek érkezik a bolygóra, az utolsó lázadók egyikének testét kapja ittlétéhez. A Vándor, aki Melanie Stryder testébe költözik, ismeri a nehézségeket és kihívásokat, amelyekkel szembe kell néznie egy emberi burokban élve. Tud a mindent elsöprő érzelmekről és a mindennél erősebb emlékekről. Egyvalamire azonban nem készült fel. Arra, hogy új testének előző lakója nemhogy nem költözött ki a burokból, de egyenesen visszaköveteli a tulajdonát. Melanie nem hajlandó feladni, nem hajlandó eltűnni.
Ő egy kőkemény lány, aki a végsőkig küzdeni fog a testébe betolakodó idegen… (tovább)

Eredeti mű: Stephenie Meyer: The Host

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
544 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155522529 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2015
544 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155522529 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2013
528 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639868274 · Fordította: Farkas Veronika

4 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

A burok

116 tag · 32 karc · Utolsó karc: 2017. január 23., 17:25 · Bővebben


Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Ian O'Shea · Vanda (Vándor) · Jared Howe · Melanie Stryder · Jeb Stryder · Jamie Stryder · Doki · Kyle O'Shea · földönkívüli


Kedvencelte 637

Most olvassa 92

Várólistára tette 487

Kívánságlistára tette 314

Kölcsönkérné 16


Kiemelt értékelések

>!
AniTiger MP
Stephenie Meyer: A burok

(Tényleges spoiler nincs benne.)

OFF – spoiler
Jared? Bevallom, annyira unszimpatikus volt a gyerek az első pillanattól kezdve…! Nem volt egy oldal, amin kedveltem volna. (Pedig ez egy nagyon hosszú könyv ám.) Ellenben nagyon hamar megszerettem Vándort, megkedveltem Jeb bácsit és beleszerettem Ian stílusába. spoiler

A történet az első pillanattól az utolsóig fenn tartotta a figyelmemet. Egyenletesen érdekes és izgalmas, mindig van valami újdonság a múltból vagy a jelenből, amin elgondolkodhattam vagy elámulhattam. Például imádtam a lelkek becsületességét és a pénz hiányának magyarázatát, számomra inkább tűnik utópiának az általuk megreformált világ, amit pikk-pakk létrehoztak, mint disztópiának. (Mondjuk valami szimbiózis még jobb lenne ugye… de kedveltem ezt a békés harmóniát.) Abszolút egyedi, jól kitalált világról van szó és az egész sztori nagyon jól épül fel, majd áll össze egy szerethető, izgalmas, akció dús egésszé.
spoiler Mindazonáltal meg tudom érteni a leigázott embereket is, hogy bizalmatlanok és szemétként kezelik az idegeneket, de épp az ilyenek miatt merengtem el azon, hogy nem-e érdemelték meg?!

„Imádtam”-karakterek: Vándor-Vanda, Ian, Doki, Jeb bácsi
Kedvenc részek: bevásárlás, gyógyszerek, Jeb akármikor, a történetek más bolygókról/fajokról, Jamie ragaszkodása, Kyle és Napfény

Nem értem dolog: Miért lett a Burok a címe? :D Utólag belegondolva el sem hangzott talán a könyvben… és nem is igazán illik a helyzetre. Gondolom a Testrablók nem éppen YA romcom típusú cím…

Blogon: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/11/sm-burok.html

7 hozzászólás
>!
brena
Stephenie Meyer: A burok

Bár önmagamhoz képest igen lassan olvastam ki(főleg mert olvasón volt),DE iszonyat jó egy könyv!Hogy írhat valaki ennyire lebilincselő könyvet?Ez annyira más mint a Twilight,hihetetlen hogy ugyan az az író írta…!
A héten láttam,hogy készül a film is,epekedve várom!
Egy fantasztikus kaland volt ez a könyv,magával ragadó!Most már értem miért hallottam folyton,hogy ezt el kell olvasni!Nagyon tetszett az ötlet,és a vége is!Igaz az első 100 oldalon túl kell jutni:)
IMÁDTAM!

33 hozzászólás
>!
Zsófi_és_Bea MP
Stephenie Meyer: A burok

Ezt a könyvet, Anyával nagy Twilight fanokként már rögtön a megjelenése után megrendeltük magunknak, mert eléggé kíváncsiak voltunk rá, hogy milyen könyvet alkothat Stephenie Meyer ebben a stílusban
Végül rajtam kívül mindenki elolvasta a könyvet, és nagyon szerették is (igen még a családunk férfi/fiú tagjai is!) . Természetesen én is egyből nekikezdtem, de félbehagytam (jó-jó, csak egy vagy két fejezetet olvastam el igazából belőle, úgyhogy ezt még félbehagyásnak sem igazán lehet nevezni). A „félbehagyás” oka az volt, hogy a történet elejét túl zavarosnak és érthetetlennek találtam….jó kis zakkant lehettem, mert most semmi zavarosat nem találtam benne. :)
És végülis nekem is tetszett a könyv, ha nem is vált kedvencemmé.
A testbe beköltözős alapötlet és a kidolgozás szerintem jó volt, és eredeti. Bár azt nem értettem, hogy ezek az angyali, gonoszságot nem ismerő lelkek, akkor hogy irthatnak ki ilyen egyszerűen teljes civilizációkat.
Szent Lélek Vandát egy párszor jól megráncigáltam volna (de most mondjuk az iránta támadt agresszívításom azon is elgondolkoztatott, hogy mi emberek tényleg ilyen gonoszak és erőszakosak lennénk, hogy ennyire irritált Vanda angyali viselkedése…).
Mostanában nem nagyon olvastam sok romantikus könyvet, így a sokat emlegetett négyes szerelmi kör vívódásai számomra még elviselhetőek voltak.
Eddig is tudtuk, hogy a szerelem minden akadályt és határt ledönt, de most az is bebizonyosodott, hogy bizony a fajok közötti ellentétek sem jelentenek számára akadályt!
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.nl/2015/12/stephenie-meyer-bu…

4 hozzászólás
>!
Cheril
Stephenie Meyer: A burok

Sokan írták, hogy előítéletekkel álltak hozzá a könyvhöz. Bevallom ez velem is így volt. A film eléggé tetszett, de mégis tartottam a könyvtől. Most pedig a barátnőm unszolására és az internethiánynak köszönhetően belekezdtem.
Sokan írták, hogy a történet lassan indul be, engem már az első néhány oldal magával ragadott. Egy egész éjszakát végig olvastam. Szerintem ez mindent elmond.
Maga a világ nekem nagyon tetszett. Valami újat kaptunk. Nem voltak angyalok, sem vámpírok vagy démonok, mégis magával tudott ragadni.
Az alaptörténet sem rossz, de a cselekményben már voltak kisebb, nagyobb hibák. Például: Egy lény, aki nem kedvelte Melaniet, mert más fajhoz tartozik és Melanie egyenesen ki nem állhatta őket, kb. 5 oldalon belül barátok lettek. Ám legyen…
A karakterek többsége reális, nem túl idegesítő vagy zavaró. Tény, hogy voltak eltúlzott és nem reális dolgok, de melyik könyvben nincsenek?
Ian és Jared is nagy kedvencem lett, bár Jaredet eléggé utáltam a könyv felétől. Plusz egy filmes baki Ian a könyvben elvileg fekete hajú (ha jól emlékszem) a filmben pedig szőke. Mindegy.
És külön jópont, hogy nem sorozatról van szó, hanem egy önálló kötetről. Nem is tudom, mikor olvastam egyedülálló fantasyt, ami még tetszett is. Talán soha.

4 hozzászólás
>!
Kelemen_Hanna P
Stephenie Meyer: A burok

Jobb volt, mint filmen, de ezzel még nem dicsérem.

>!
h_orsi P
Stephenie Meyer: A burok

Anno velem Stepheine Meyer szeretete meg az olvasást, a szinte mindenki által ismert Twilight Sagaval. Régen tényleg nagyon imádtam a sorozatot, szinte faltam a könyveit és ugyanolyan izgalommal vártam a belőlük készülő filmeket is. Az évek során azonban megváltozott a véleményem és az ízlésem is. VISZONT! Régi jó kapcsolatunkra és az arra való tekintettel, hogy ez a bejegyzés egy másik könyvről szól: most nem fogom elemezni ezeket az irományokat.
Az ok, amiért ezt elmondtam az az, hogy éreztetni tudjam: Mennyire nem szerettem volna elolvasni a másik, különálló könyvét, nevezetesen A burok-ot. Nagyon sokan mondták, hogy egyáltalán nem hasonlít írójának másik könyveire, de szerintem épp hogy nagyon is érződik rajta (hogy miért az majd később kiderül. Most kezdjünk az elején:
Ez a még (és remélem így is marad) egymagában álló történet az első pár oldalával belopta magát a szívembe. Rögtön megkedveltem a főszereplőket, Melanie-t és Vándort is; szinte faltam az oldalakat! Aki olvasta a fülszöveget, annak van némi elképzelése, hogy miről szólhat az első 10 fejezet.Azonban ez nem is lenne baj, hiszen itt az események pörgősek, gyorsan eljutunk A-ból B-be.
Azonban úgy a közepe felé kezd megtorpanni a történet. Nincs jelentős előre lépés, a szereplők személyisége változik csak, azonban is is annyira lassan és komótosan, hogy a lelkes olvasó is elunja magát rajta.
Ami feldobná egy kicsit a történetet az mi más lenne mint a szerelmi száll? És ezt meg is kapjuk. Azonban az időközben kibontakozó szerelmi három? vagy négy? szög eléggé kesze-kuszává válik a végére. Na, itt látszik meg a könyvön, hogy Stephenie írta! Ugyanazt a bonyodalmat szövi bele és bár van pár eltérés, de a vége ismételten szörnyen „gagyi” lesz.

>!
Briza
Stephenie Meyer: A burok

Némi fenntartással láttam neki a Twilight után. A filmet sem láttam korábban, ebből a szempontból tiszta lappal indult a történet. Valami akció sci-fit vártam, ehelyett nagy meglepetésemre, egy lelki rezdülésekkel teli idegen világába csöppentem. A legkisebb részletekig is átgondolt, kerek történet. Az utolsó harmadban már fel voltam készülve mindenre, sőt sejteni véltem az önfeláldozó véget, de egészem másképp, mint ahogyan azt Vanda megálmodta.
Jamie kérésénél: „Hadd én mondjam el, hadd én!” már a sírás szorongatta a torkomat.
Megszerettem a történet szereplőit, még azokat is, akik korábban ellenszenvesnek tűntek, mindegyiküknek a legjobbakat kívántam a könyv végére, jobban, mint Vanda.
Kíváncsian várom hogyan tudták mindezt visszaadni a mozivásznon.

2 hozzászólás
>!
Inpu
Stephenie Meyer: A burok

Ha valaki a lenyűgöző technikai megoldásokkal operáló sci-fi helyett (vagy mellett) a kissé utópisztikus, belső sodrásában magával ragadó, mindannyiunkat érintő, valós és létező problémákra épülő tudományos-fantasztikus írásokat kedveli, mindenképpen üsse fel Stephenie Meyer ezen könyvét. A burok (kivételesen rendkívül találó a cím magyar fordítása) számomra egy hatalmas kérdőjel a Twilight-saga mögött, ugyanis a kettőt a kidolgozottság, felépítettség, kreativitás vagy éppen a stíluseszközök terén mérföldek választják el egymástól. Ha az Alkonyat bokáig ért, A burokban minden bizonnyal nyakig süllyedünk. Annak ellenére, hogy nem egy kifejezetten dinamikus történet, valósággal kényszeríteni kellett magam, hogy letegyem és aludni vagy éppen a dolgomra menjek.
Ne tévesszen meg a fülszöveg! A testrabló földönkívüliek motívuma csupán pótlék olyan közösségi problémák inter- és intraperszonális szinten történő megfogalmazására, mint a másság kezelése, a szegregáció, az el- és befogadás, az érzelmi viszonyulások alakulása, a kettős identitás okozta paradoxon vagy éppen az egyéni és közösségi érdekek kapcsolata. Engem Stephenie Meyer ezzel a könyvével abszolút megnyert magának, még akkor is, ha – afféle „alkonyatos” csökevényként – a szerelem, a testi és lelki vonzódás ábrázolása sok esetben indokolatlanul terjengő, enyhén zavaró. De legyünk őszinték: bár minden mű megelégedne ennyi kommercialitással! Jöhet a következő!

1 hozzászólás
>!
Trice29 P
Stephenie Meyer: A burok

Amikor egy könyv elkap és nem ereszt. Csak bele akartam lapozni, de nem tudtam letenni, annyira elvarázsolt. Hihetetlen fantáziával megálmodott világ, ami akár szebb is lehetne, ha nem lenne ott a de…
Vanda és Melanie is lenyűgözött, a fiúk közül inkább Iant választanám. Jamie annyira egyedi és értékes srác, bölcsességéből bárki merítkezhetne.
Ha egy szóval kellene jellemeznem a könyvet, azt mondanám lélek építő. Nagyon megszerettem.

2 hozzászólás
>!
Fummie
Stephenie Meyer: A burok

Harmadszorra olvastam, úgyhogy nem is kérdés, hogy tetszett-e. Ebben a könyvben kiderült, hogy Meyer mégiscsak tud írni. És tud tájleírni is, ebben tényleg voltak leírások, amit imádtam. Egy csomó leírás volt benne, főleg az elején, és szép a fogalmazás is, tetszik a stílus. Meggyőződésem, hogy Farkas Veronikának nagyobb szerepe van ebben, és csodát művelt, mert egyszerűen egy zseniális fordító.
Szerettem Melanie karakterét, mert egy erős, harcos karakter, igazi személyiséggel. Szeretem Jamie-t, mert ő a remény és a gyermeki naivitás, és egyszerűen nem lehet nem szeretni. Szeretem Jebet a humora és az őrült zsenialitása miatt. Szeretem Jaredet és Iant, azért, amilyenek, mindkettőjüket egyformán, egyik felé sem húzok. Szeretem Dokit, mindenhova ilyen orvosok kellenének. Szeretem Vándort, mert különc és egyedi.
Így harmadikra sokkal jobban feltűntek a részletek, az apróbb dolgok, hogy kinek mikor milyen érzelmei voltak. És igen, párhuzamokat is tudtam vonni a Twilighttal, valamint kitűntek Meyer gyengeségei is.
Mindenesetre, akárki akármit mond, ez egy remek regény.


Népszerű idézetek

>!
TímeaJR

– Nem az arcod tetszik, hanem a kifejezés, ami rajta ül. Nem a hangod, hanem amit mondasz. Nem az, ahogy kinézel ebben a testben, hanem az, amit teszel vele. Te vagy gyönyörű.

328. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ian O'Shea · Vanda (Vándor)
>!
Zora85

Ez a világ kétségkívül minden világok legjobbja és legrosszabbja – itt vannak a legszebb érzékletek, a legkifinomultabb érzelmek… a legaljasabb vágyak, a legsötétebb tettek. Ennek talán így kell lennie. Talán a mélypontok nélkül a csúcsok sem tudnak olyan magasra nőni.

121. oldal, 15. fejezet - Házi őrizet

>!
Chrissie P

Talán nem is létezhet öröm ezen a bolygón anélkül, hogy vele egyenlő mértékű fájdalom ne szülessen a kiegyensúlyozásához egy ismeretlen mérlegen.

511. oldal

>!
Tiktak

Boldog és szomorú, mámoros és búskomor, magabiztos és rettegő, szeretett és szerethetetlen, türelmes és haragos, békés és vad, teljes és üres… mindez leszek. Mindent érezni fogok. Minden az enyém lesz.

Kapcsolódó szócikkek: Vanda (Vándor)
>!
Zora85

Ezalatt a sok ezer év alatt nem sikerült az emberiségnek megfejtenie, mi az a szerelem. Hány százalékban fizikális, mennyiben szellemi eredetű? Milyen szerepe van benne a véletlennek, és milyen a sorsnak? Miért vallanak kudarcot tökéletes párok, és miért sikerül a leglehetetlenebb párosításoknak? (…) A szerelem egyszerűen csak ott van, ahol van.

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
>!
gwyneira

A hangja olyan halkan szólt, hogy csak én hallhattam.
– A kezemben tartottalak, Vanda. És gyönyörű voltál.

Kapcsolódó szócikkek: Ian O'Shea
>!
Ailey

Amint Jamie eltűnt, odafordultam az álomkóros Ianhoz. – Menj, pihenj le. Miattam ne aggódj – majd keresek valami félreeső helyet. Mondjuk egy kukoricatábla közepén.
– Hol aludtál tegnap éjjel? – kérdezte Ian meglepően éles tekintettel a félig zárt szemhéja alatt.
– Miért?
– Mert most alhatnék ott – te meg félreeshetnél mellettem.

Kapcsolódó szócikkek: Ian O'Shea · Jamie Stryder · Vanda (Vándor)
1 hozzászólás
>!
FruzsinaRacz

Először azon lepődtek meg, hogy nem válaszolok, most meg azon, hogy igen. Az embereket egyszerűen képtelenség boldoggá tenni.

>!
Zora85

Soha nem tudhatod, mennyi időd van még. A szememből csorgó könnyek mindkettőnk könnyei voltak.

70. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Nalini Singh: Borzongás
Marissa Meyer: Scarlet
Robert N. Charrette: Keresd a magad igazát
J. L. Armentrout: Origin
Lauren Beukes: Zoo City
Cassandra Clare: Csontváros
Richelle Mead: A halál csókja
Becca Fitzpatrick: Finale – Végjáték
Maggie Stiefvater: Forever – Örökké
Gail Carriger: Soulless – Lélektelen