A ​kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása 23 csillagozás

Az önfejlesztés kézikönyve
Stephen R. Covey: A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása Stephen R. Covey: A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

„Időről időre megjelenik egy olyan könyv, amely nemcsak az olvasók életét változtatja meg, de magán a kultúrán is ott hagyja nyomát. A 7 szokás ilyen könyv."
DANIEL PINK, az Eladni emberi dolog szerzője

„Covey mesterműve nem a világot váltotta meg, hanem sokmillió olvasója gondolkodását befolyásolta, akik békésebb hellyé tehetik és teszik is bolygónkat, növelve a jólétet, a felkészültséget és a céltudatosságot."
WARREN BENNIS, az On Becoming a Leader szerzője, a menedzsment tudományok professzora, Kaliforniai Egyetem

„Szerencsések vagyunk, hogy huszonöt éve itt van nekünk ez a könyv, amelyből tanácsot és bátorítást kaphatunk. Most arra biztatok mindenkit, hogy maradjunk lojálisak, és támogassuk a programot még legalább huszonöt évig."
MAYA ANGELOU

„Senki sem él örökké, de a könyvek és az eszmék sokáig fennmaradnak.
Amikor ezeket az oldalakat olvassa, az ereje teljében lévő Stephen Covey-val
fog megismerkedni."
JIM COLLINS

A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
Bagolyvár, Budapest, 2022
426 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156427038 · Fordította: Náfrádi Zoltán, Náfrádi Dorottya
>!
Bagolyvár, Budapest, 2014
378 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155030437 · Fordította: Náfrádi Zoltán, Náfrádi Dorottya

Kedvencelte 2

Most olvassa 18

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 53


Kiemelt értékelések

FélszipókásŐsmoly >!
Stephen R. Covey: A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

Régi klasszikus – mára már közismertté vált technikákat (pl. 2x2-es időgazdálkodási/prioritási mátrix; 2x2-es ábrázolásban nyertes/vesztes helyzetek; felfelé ívelő/lehúzó spirál), mai szemmel közhelyesnek tűnő elveket (légy proaktív, ne hibáztass mást, készíts terveket, engedd el a berögződéseket, légy empatikus, stb.) mutat be a tudatos, sikeres életvezetés jegyében. Sikerességét azonban éppen ez bizonyítja: elterjedt életszemléletté váltak az általa emlegetett szokások mind az üzleti világban, mind egyéni szinten. Általános pszichológiai bevezetővel (természet és viselkedés, problémák és lehetőségek, paradigmaváltás, berögzültség, célkitűzések) teszi nyilvánvalóvá, hogy ez nem ilyen „hogyan gazdagodjunk meg” sikerkönyv, hanem a szemlélet, a hozzáállás tudatosításában, tehát az önfejlesztésben segít. Egyetemes alapelveket mutat be (amiket Covey csak rendszerbe szedett és gyakorlatba ültetett, de nem ő találta ki), így akár társas kapcsolatokban, akár egy vállalkozásban, vezetésben, akár alkalmazotti munkavégzésben is használhatóak.

A könyv többféle címmel is megjelent itthon, örülök, hogy a 25. évfordulós, bővített, korszerűsített változatot szereztem be. Fiával együtt megragadták a tíz alatti egész számok többi tagjában rejlő lehetőségeket is: a 3. alternatíva, a 4 alapszabály, a 6 döntés, de megjelent a 8. szokás néven egy „folyatása” is, illetve családoknak, fiataloknak és gyerekeknek szóló átdolgozásai is. Nemcsak íróként, de családos emberként is rendkívül termékeny volt, 9 gyereke és 52 unokája született. Szomorú, de egy biciklis baleset szövődményei folytán vesztette életét.

A hét szokást (2x3)+1 felosztással helyezi el, három szint (függés-függetlenség-kölcsönösség) két-két szokással, vagy kétféle szemléletmód (egyéni és közös) három-három szokással – mindezeket egy átfogó 7. szokással övezve. Kedvencem a 2. szokásnál taglalt önirányítási alapelvek, ahol 10 központ és 4 szemlélet szerint mutatja be a törekvés lehetséges módjait. Valamint a rendszeres megújulásról szóló 7. szokás (Élezd meg a fűrészt), amiben szintén négyes felosztásban mutatta be az elvet (bár egy másik négyben). Önsegítő könyvekben visszatérő szám a 4-es, az 5-ös, 6-os és a 7-es, ráadásul a legtöbb 4-es elv remekül ábrázolható akár 2x2-es négyzetként, ami serkenti a gondolkodást, az összefüggések rendszerezését.

Maga a könyv hatalmas tudásforrás lehet az időgazdálkodási és együttműködési témákkal még csak ismerkedőknek, bár nem adja könnyen magát. Ez már önmagában rávezet az elszánt céltudatosságra, figyelmességre, kitartó szemléletre. :) Elég tömény a sűrűn szedett, terjengős fejezeteivel, és gyakran olajozatlanul fogalmaz, de szemléltető ábrák, gyakorlati példák, s a könyv végén kérdések és válaszok könnyítik meg a rendszer megértését, az alapelvek feldolgozását. Elősegítik, hogy az élet különféle dolgaira rendszerként tekintsünk, így az alapelvek mentén felfedezhetjük a bonyolult élethelyzetekben is a támpontokat adó szerkezetet. A gyakorlati elsajátítás, hatékony alkalmazás persze már más tészta – de e célra már egész tanácsadói és tanfolyami ágazatok épültek ki, szóval rendelkezésre áll a lehetőség. Összességében határozottan cselekvésre, önszervezésre ösztönző a könyv. Az alkalmazási lehetőségek összetettsége mögött az elvek megfogalmazása letisztult, a rendszer pedig alapos, átfogó, így tényleg bárhol hasznát lehet venni.

2 hozzászólás
Biene_Maja>!
Stephen R. Covey: A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

Nem vagyok otthon az önfejlesztő könyvekben, csak néhány fordult meg a kezeim között (főleg Carnegie művei), mindig tisztes távolságból, erős kritikai attitűddel fogadtam ezeket az írásokat. Valahogy felületesnek, a nárcisztikus hajlamokra építőnek, pozőrnek és túlságosan szájbarágósnak tartottam őket. Ez a könyv nem az a tipikus, „váltsd valóra az amerikai álmot, képes vagy rá” könyv, egy-egy alapvetésére nem hoz ezer gyakorlati példát, mélyebbre akar nyúlni a szerepjátéknál.

Meglepő, de nem volt könnyű olvasmány és egyáltalán nem okozott csalódást. Rengeteg elvont fogalommal dolgozik, az agyam absztrakcióért felelős része néha füstölt olvasás közben és előfordult, hogy 4-5 oldalanként le kellett tennem, végig kellett gondolnom, hogy a gyakorlatben mit jelentenek a megállapításai és egybevágnak-e azzal, amit eddigi 32 évem alatt leszűrtem a világ és az emberek működéséről.

A klassszikus önfejlesztő könyveknél – néha már a fülszövegnél – az volt az érzésem, hogy valami hamisat, bullshitet tartok a kezemben és át akarnak verni holmi giccsesen előadott önámítással. Ez a könyv valódi. Épp ezért nincsenek egyszerű megoldásai, nincsenek kész receptjei, inkább olyan, mint a piszkavas, amivel nagyapám a kályhában lévő parazsat szította.

Nem ártott volna több gyakorlati példa, picit kevesebb ismétlés és egy kemény borító, de összességében érdekes kaland volt, még úgy is, hogy bevallom: a feladatokat nem végeztem el. Legközelebb – mert lesz legközelebb és talán ez a legbeszédesebb a minőségével kapcsolatban – nem leszek rest, persze akkor már szilárdabb belső maggal nyitom majd ki.

Naraku1_0>!
Stephen R. Covey: A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

Ismerőstől kaptam, hogy ez egy nagyon jó önfejlesztő könyv.
Valóban rengeteg nagyon hasznos jó elem van benne.
Először elkezdtem olvasni az ajánló és dicsérő részt és félretettem több hónapra.
Bevallom az ilyen jellegű vulgárisan felsz*pó stílus nem jön be, nálam az ellenkezőjét váltja ki.
Újra belekezdtem, nem ment. Majd amiről a lényegi rész is szól, paradigmát váltottam és kihagyva a bevezetőt belekezdtem az anyagba. Ezután hamar lecsúszott 100 oldal.
A szövege könnyen érthető nem tudományos nyelvezetű.
Rengeteg elütés van a szövegben.

Renáta_G>!
Stephen R. Covey: A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

A kötet nagyon jó nyelvezettel készült. Könnyen olvastatja magát, érdekes történeteken keresztül mutatta be a szerző a hét legfontosabb alapelvet. De nehogy azt gondoljuk, hogy ettől máris könnyű olvasmány! Idő kell, hogy az ember megeméssze, feldolgozza az olvasottakat és bevonja a hétköznapjaiba is, mert Covey legfontosabb elve az volt, hogy akkor lehetsz sikeres az üzleti életben, válhatsz jó vezetővé, ha a magánéletben, emberként is minden rendben van. A szokások mellett rengeteget tanulhatunk időmenedzsmentről, kölcsönösen sikeres üzleti megállapodásokról, célokról és arról miként tartsuk karban saját magunkat. Megtanulhatjuk hogyan váljunk olyan emberré, aki méltó egy komoly pozícióra vagy akár egy sikeres vállalkozás létrehozására, vezetésére.

Bővebben: https://kulturpara.blog.hu/2020/04/25/a_kiemelkedoen_er…

Norbert_Híres>!
Stephen R. Covey: A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

Stephen R. Covey könyve A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása az egyik legnépszerűbb önfejlesztő könyv a világon. Bár több, mint 25 éve írta meg bestseller kötetét az amerikai tréner-üzletember, annak mondanivalója és alkalmazhatósága mit sem változott.

Taktikák és tippek helyett alapelveket és gondolkodásmódot tanít a szerző, aki jól ismerte a sablonos önfejlesztő könyvek és manipulációra építő módszerek gyengéit. Könyve alternatíva a felületes önfejlesztési gyakorlatokra.

Részletes összefoglaló: https://norberthires.com/a-kiemelkedoen-eredmenyes-embe…

evii29>!
Stephen R. Covey: A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

Ez egy hosszú olvasmány volt – fél éves.
Sok betű, tömör. Teljesen teleírt lapok, kicsit ez nekem riasztó. Voltak benne hasznos dolgok, de azért időnként elkalandoztam, nem tudtam figyelni egészen, vissza-vissza kellett térni.
Kicsit talán ha vázlatosabb, szellősebb lenne, egyszerűbb mondatokkal. Voltak részek, amiket felesleges szószaporításnak éreztem, viszont a gyakorlati példákat mindig szeretem az ilyen könyvekben.
Jó könyv a műfajában.

sebist>!
Stephen R. Covey: A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

Nagyon jó köny! Egy útmutató egy problémamentes élethez! Ha alkalmazod a 7 szokást akkor mindent meg tudsz oldani! Nagyon fontos benne a másikhoz való hozzállás fejezete. Mindig törekedjünk a nyer/nyer szituációra! Tanuljunk meg hallgatni és jól kérdezni! Nagyon sokban javítja a kommunikációnkat is ha alkalmazzuk amit olvasunk!


Népszerű idézetek

evii29>!

Aki nem olvas, semmivel sincs jobb helyzetben annál, mint aki nem is tud olvasni.

311. oldal

Biene_Maja>!

Jellemünk tulajdonképpen nem más, mint szokásaink összessége. Vess el egy gondolatot, tettet aratsz. Vess el egy tettet, szokást aratsz. Vess el egy szokást, jellemet aratsz. Vess el egy jellemet, sorsot aratsz – tartja egy ismert bölcsesség.

57. oldal

steinerszofi>!

Nem vagyunk azonosak az érzéseinkkel. Nem vagyunk azonosak a hangulatainkkal. Sőt, még a gondolatainkkal sem. Pontosan az a tény különít el tőlük és az állatoktól, hogy képesek vagyunk róluk gondolkodni. Az öntudat teszi lehetővé, hogy félreálljunk, és még azt is megvizsgálhassuk, hogy miként látjuk magunkat.

76. oldal

steinerszofi>!

Saját fájdalmas gondjaim, és azoknak az embereknek a magánéleti és kapcsolati problémái, akikkel az évek alatt a munkám révén szorosabb kapcsolatba kerültem, fokozatosan elvezettek addig a felismerésig, hogy az elmúlt ötven év sikerirodalma kifejezetten felszínes. Szinte kizárólag a siker, a sikeres személyiség, a pozitív társadalmi imázs kialakításának külsőségeivel foglalkozik, a gondok megoldására csupán gyorstalpaló technikákat, elsősegély-módszereket, szociális sebtapaszokat és fájdalomcsillapítókat ajánl. Vagyis olyan módszereket, amelyek legfeljebb gyors tünetelhárításra alkalmasak, de a problémák mögött meghúzódó krónikus bajok még csak nem is tudatosulnak, tehát később bármikor kiújulhatnak vagy tovább fertőzhetnek.

30. oldal

Ga_Win>!

Azok vagyunk, amit rendszeresen teszünk. A kíválóság tehát nem tett, hanem szokás.
Arisztotelész

57. oldal

steinerszofi>!

Ha hiányzik a mélyen gyökerező tisztesség és az alapvetően helyes jellem, akkor az élet kihívásai előbb vagy utóbb a felszínre hozzák személyiségünk és cselekedeteink igaz indítékait, és a rövid távú siker után tönkreteszik a kapcsolatainkat.

34. oldal

steinerszofi>!

Mindnyájan hajlamosak vagyunk rá, hogy azt gondoljuk, olyannak látjuk a dolgokat, amilyenek azok valójában, vagyis objektív a látásmódunk. Ez azonban nem így van. Nem olyannak látjuk a világot, amilyen, hanem olyannak, amilyenek mi vagyunk – vagy amilyen látásmódra kondicionáltak minket.

39. oldal

steinerszofi>!

Rájöttem, hogy nem minden helyzet alkalmas a tanításra. Amikor túlságosan sok terhet hordoz a kapcsolatunk, és a levegőben vibrál a feszültség, akkor tanításunkat minősítésnek vagy visszautasításnak fogják tekinteni. Sokkal többet érünk el, ha csendesen félre vonjuk a gyereket akkor, amikor jó a kapcsolatunk, és megbeszéljük vele a tanítást.

51. oldal

FélszipókásŐsmoly >!

A nyer-nyer viselkedéshez szükséges harmadik lényeges jellemvonás a bőség-szemlélet, vagyis az a kiindulópont, amely szerint egy adott dologból mindenkinek jut elegendő.

232. oldal - 4. szokás: Gondolkodj nyer-nyerben!

5 hozzászólás
Biene_Maja>!

A boldogságot – legalábbis részben – úgy határozhatjuk meg, mint annak a vágynak és képességnek a gyümölcsét, hogy amit most akarunk, azt feláldozzuk azért, amit egyszer majd akarni fogunk.

58. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dean Graziosi: Szokások leendő milliomosoknak
Brian Tracy – Christina Tracy Stein: Csókold meg a békát!
Napoleon Hill: Gondolkodj és gazdagodj!
Napoleon Hill: Gondolkozz és gazdagodj!
Shawn Achor: A boldogság mint versenyelőny
Greg McKeown: Lényeglátás
Brian Tracy: Önerőből milliomos
Lawrence A. Cuningham (szerk.) – Warren Buffett: Warren Buffett jelenti
Brian Tracy: Milliókat érő szokások
Mark H. McCormack: Ha vinni akarod valamire…