A ​táplálkozás százmillió éves története 12 csillagozás

Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?
Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története

Életünknek manapság kevés olyan területe van, amelyet annyi ellentmondásos információ terhel, mint az étrendünk: együnk sok húst, ne együnk sok húst, a teljes kiőrlésű gabonák egészségesek, a teljes kiőrlésű gabonák katasztrofálisak, csak bizonyos élelmiszereket szabad fogyasztanunk, mindent ehetünk, de mértékkel, és így tovább. A különböző kultúrák évszázados konyhái a bonyolult biológiai igények és a környezet által finomhangolt evolúció eredményei. Mit tehetünk az egészségünkért a tömegélelmiszerek korában? Stephen Le kanadai biológiai antropológus könyve elődeink táplálkozási stratégiáit feltáró nagy ívű történeti áttekintés, a világ különböző földrészein élő embereket és az ottani ételfogyasztási szokásokat bemutató szórakoztató útirajz, aktuális tudományos kutatás és meggyőző életmód-tanácsadó egyszerre.

>!
Typotex, Budapest, 2021
300 oldal · ISBN: 9789634931072 · Fordította: Varró Zsuzsa

Most olvassa 7

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 36


Kiemelt értékelések

Tuundee>!
Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története

Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?

A 3-ból 2 csillag azért, mert a fiamtól kaptam ajándékba.
A szándék nemes, de ez egy összedobott fércmű.
Igaz, hogy a táplálkozás a világ legegyszerűbb dolga, de ezt mi manapság hihetetlen szerteágazó, bonyolult dologgá tettük.
A kutatási eredmények, amiket hoz, megegyeznek azokkal, amiket én is olvastam az utóbbi egy-két évben, s végülis a végső konklúziókkal is egyetértek.
De amikor arról ír, hogy szerinte vissza kére térni a hód, medve, mókus, aligátor, jávorszarvas hús gyakori fogyasztásához, akkor azért elgondolkodtam, hogy rendben van-e mind a négy kereke..

Haru109>!
Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története

Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?

Amikor megláttam a rövid leírást erről a könyvről, úgy éreztem, hogy na végre egy hasznos tisztázó olvasmány a témában. Az elolvasása után is így gondolom.
Az író rengeteg munkát fektetett ennek a műnek a megírásába, rengeteg helyre utazott, rengeteg kutatást és tanulmányt olvasott.
Őszintén szólva, nagyjából éreztem mi lenne jó életmód/ táplálkozás szempontból, de nem tudom, hogy tudnám beilleszteni a mindennapokba. Nagyon igyekszem, mert sok tekintetben megerősített és új információval is bőven szolgált.
Olvasási élmény szempontjából számomra nagyon élvezetes volt. Nyilván ez nem egy regény, amit akár együltő helyemben elolvasok, szeretem a sok információt tartalmazó könyveket félre-félretenni és megrágni, átbeszélni valakivel az olvasottakat. Most is így tettem (mondjuk időm sem sok volt). De azt mindenképp meg kell jegyeznem, hogy nagyon élvezetes a nyelvezet, a stílus és szinte észre sem vettem, már el is olvastam egy-egy fejezetet.
Nagyon ajánlom, azoknak, akik szeretnének változtatni, mert érzik, hogy nem jó, de a sokféle információ között elvesznek és nem tudják milyen irányba induljanak.

Edit_Bíró>!
Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története

Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?

Nagy érdeklődéssel vettem kézbe ezt a kötetet, aztán egyre fogyó lendülettel rágtam át magamat rajta. Voltak benne érdekes részek és határozottan éreztem a szerző lelkesedését témája iránt, de összességében nem hagyott mély nyomot bennem.

kisssan27>!
Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története

Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?

Vélemények ütköztetése (rengeteg irodalom!). Mindez alaposan felhígítva fölösleges, ide nem tartozó, apró részletekkel. Elegendő az Utószó (A helyes táplálkozás és a jó élet szabályai) 10 pontját elolvasni (227-234. o.). A fordítási bakikat már más olvasók is fölfedezték.

Thubakabra>!
Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története

Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?

Ha valakit érdekel az, hogy „mit kéne enni” meg „mi az egészséges”, akkor ez a könyv pont neki van. Rendkívül olvasmányos volt, főleg a személyes történetekkel, ahogy a kutatásaira indult a szerző különböző tájakra.
Az elolvasása után változtattam néhány szokásomon – nem drasztikusan, csak egy kicsit, de már azt is érzem.

Külön tetszett benne az, hogy nem hablatyolt csak úgy magában, mindent visszavezet tanulmányokra, mely listát hosszú-hosszú oldalakon keresztül fel is sorol a könyv.

Ha szeretnél valamit változtatni a táplálkozási szokásaidon, de gőzöd sincs, hogy a 500+ diéta közül mi a nyerő, akkor ezt ajánlom első elolvasásra. Nem, nem ír le egyetlen diétát sem, de megérted az alapokat, hogy mire épülnek maguk a diéták.

ka81>!
Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története

Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?

Nem rossz, de egyrészt kicsit mélyebb történelmi áttekintést vártam, másrészt a 296 oldalból csak 236 érdemi szöveg, az utolsó 60 lap jegyzet/irodalomjegyzék, ami némileg meredek.


Népszerű idézetek

EEdina23>!

A hús és a tej rendkívül tápláló, tartalmazza az emberi élet fenntartásához szükséges valamennyi aminosavat, ásványi anyagot, zsírsavat és vitamint, de e két dolog együttes fogyasztása az újabb időkben példa nélküli az emberiség történetében – és túl sok is.

13. oldal

Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?

Bori_L>!

Manapság a „vissza a természetbe” jelszavát követő emberek leleményesebbje a fogyasztásra szánt makkot a vécétartályban tartja egy textilzsákban, így igen praktikus módon minden öblítéssel kiszívnak valamennyit a makk csersavtartalmából. Ily módon egy lépéssel közelebb kerülnek az ökolgógiai Valhallához, mivel a tölgyfák nemcsak hősökhöz illiő táplálékot biztosítanak nekik, de valahányszor szólítja őket a szükség, kettős szolgálatot tesznek a természetnek.

32. oldal

Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?

EEdina23>!

Mint egy szeszélyes kertvárosi kamasz, a kenyérfa szokatlan magasságokba nő, de sokáig tart, míg érett lesz, kényes az időjárásra, nagyon sérülékeny, és még évekig nem térül meg, amit belefektetnek.

34. oldal

Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?

kisssan27>!

Mivel a biológiai evolúciónak több tucat vagy több száz generációra van szüksége ahhoz, hogy az organizmusok alkalmazkodni tudjanak az új környezethez és ételekhez, új nyavalyák ütötték fel a fejüket.

126. oldal

Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?

kisssan27>!

[…] a jó egészség megőrzése alapvetően abból áll, hogy olyan ételeket és életmódokat keresünk, amelyek az őseink létfeltételeivel állnak összhangban, azután hagyjuk, hogy a testünk – a több millió évnyi evolúciós finomhangolás produktuma – elvégezze a többit.

144. oldal

Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?

kisssan27>!

A kínaiak szemében az erény az igazságos uralkodókban, stabil társadalmakban, gyermeki jámborságban, kemény munkában és a takarékosságban rejlett. Ezek voltak a középkori Európa alappillérei is, de ezekből sokról megfeledkeztek, amint Európa a kapitalizmus és a tudomány felé fordult.

164. oldal

Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?

kisssan27>!

[…] az olyan tudósok által végzett GMO-kutatások, akiknek van valamilyen kapcsolatuk az adott iparággal, rendszerint nem találnak káros hatásokat, míg az ilyen kötődésekkel nem rendelkező tudósok nagyobb valószínűséggel mutatnak ki ártalmas következményeket.

219. oldal

Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?

kisssan27>!

Mivel a biotechnológiával foglalkozó tudósok által kitervelt genetikai módosítások minden eddiginél nagyobb sebességű növényevolúció- és ökoszisztéma-változások eseteit jelentik a Föld történetében, a józan ész azt diktálná, hogy végezzenek további teszteket a hosszú távú biztonságosságuk ellenőrzése érdekében, addig pedig tiltsák be a genetikailag módosított élelmiszereket – ez a felfogás érvényesül Európában, […]

219. oldal

Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?


Hasonló könyvek címkék alapján

Will Bulsiewicz: Éltető rostok
Giulia Enders: Bélügyek
Mindent a táplálkozásról
Máté Gábor: A test lázadása
Alisa Vitti: Női kód
Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás
Sally Hines: Mi a gender?
Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra
Lenkei Gábor: Koleszterin
Jason Fung: A diabétesz titka