Életünknek manapság kevés olyan területe van, amelyet annyi ellentmondásos információ terhel, mint az étrendünk: együnk sok húst, ne együnk sok húst, a teljes kiőrlésű gabonák egészségesek, a teljes kiőrlésű gabonák katasztrofálisak, csak bizonyos élelmiszereket szabad fogyasztanunk, mindent ehetünk, de mértékkel, és így tovább. A különböző kultúrák évszázados konyhái a bonyolult biológiai igények és a környezet által finomhangolt evolúció eredményei. Mit tehetünk az egészségünkért a tömegélelmiszerek korában? Stephen Le kanadai biológiai antropológus könyve elődeink táplálkozási stratégiáit feltáró nagy ívű történeti áttekintés, a világ különböző földrészein élő embereket és az ottani ételfogyasztási szokásokat bemutató szórakoztató útirajz, aktuális tudományos kutatás és meggyőző életmód-tanácsadó egyszerre.
A táplálkozás százmillió éves története 12 csillagozás
Most olvassa 7
Várólistára tette 44
Kívánságlistára tette 36
Kiemelt értékelések
Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története 84% Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?
A 3-ból 2 csillag azért, mert a fiamtól kaptam ajándékba.
A szándék nemes, de ez egy összedobott fércmű.
Igaz, hogy a táplálkozás a világ legegyszerűbb dolga, de ezt mi manapság hihetetlen szerteágazó, bonyolult dologgá tettük.
A kutatási eredmények, amiket hoz, megegyeznek azokkal, amiket én is olvastam az utóbbi egy-két évben, s végülis a végső konklúziókkal is egyetértek.
De amikor arról ír, hogy szerinte vissza kére térni a hód, medve, mókus, aligátor, jávorszarvas hús gyakori fogyasztásához, akkor azért elgondolkodtam, hogy rendben van-e mind a négy kereke..
Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története 84% Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?
Amikor megláttam a rövid leírást erről a könyvről, úgy éreztem, hogy na végre egy hasznos tisztázó olvasmány a témában. Az elolvasása után is így gondolom.
Az író rengeteg munkát fektetett ennek a műnek a megírásába, rengeteg helyre utazott, rengeteg kutatást és tanulmányt olvasott.
Őszintén szólva, nagyjából éreztem mi lenne jó életmód/ táplálkozás szempontból, de nem tudom, hogy tudnám beilleszteni a mindennapokba. Nagyon igyekszem, mert sok tekintetben megerősített és új információval is bőven szolgált.
Olvasási élmény szempontjából számomra nagyon élvezetes volt. Nyilván ez nem egy regény, amit akár együltő helyemben elolvasok, szeretem a sok információt tartalmazó könyveket félre-félretenni és megrágni, átbeszélni valakivel az olvasottakat. Most is így tettem (mondjuk időm sem sok volt). De azt mindenképp meg kell jegyeznem, hogy nagyon élvezetes a nyelvezet, a stílus és szinte észre sem vettem, már el is olvastam egy-egy fejezetet.
Nagyon ajánlom, azoknak, akik szeretnének változtatni, mert érzik, hogy nem jó, de a sokféle információ között elvesznek és nem tudják milyen irányba induljanak.
Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története 84% Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?
Nagy érdeklődéssel vettem kézbe ezt a kötetet, aztán egyre fogyó lendülettel rágtam át magamat rajta. Voltak benne érdekes részek és határozottan éreztem a szerző lelkesedését témája iránt, de összességében nem hagyott mély nyomot bennem.
Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története 84% Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?
Vélemények ütköztetése (rengeteg irodalom!). Mindez alaposan felhígítva fölösleges, ide nem tartozó, apró részletekkel. Elegendő az Utószó (A helyes táplálkozás és a jó élet szabályai) 10 pontját elolvasni (227-234. o.). A fordítási bakikat már más olvasók is fölfedezték.
Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története 84% Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?
Ha valakit érdekel az, hogy „mit kéne enni” meg „mi az egészséges”, akkor ez a könyv pont neki van. Rendkívül olvasmányos volt, főleg a személyes történetekkel, ahogy a kutatásaira indult a szerző különböző tájakra.
Az elolvasása után változtattam néhány szokásomon – nem drasztikusan, csak egy kicsit, de már azt is érzem.
Külön tetszett benne az, hogy nem hablatyolt csak úgy magában, mindent visszavezet tanulmányokra, mely listát hosszú-hosszú oldalakon keresztül fel is sorol a könyv.
Ha szeretnél valamit változtatni a táplálkozási szokásaidon, de gőzöd sincs, hogy a 500+ diéta közül mi a nyerő, akkor ezt ajánlom első elolvasásra. Nem, nem ír le egyetlen diétát sem, de megérted az alapokat, hogy mire épülnek maguk a diéták.
Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története 84% Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?
Nem rossz, de egyrészt kicsit mélyebb történelmi áttekintést vártam, másrészt a 296 oldalból csak 236 érdemi szöveg, az utolsó 60 lap jegyzet/irodalomjegyzék, ami némileg meredek.
Népszerű idézetek
A hús és a tej rendkívül tápláló, tartalmazza az emberi élet fenntartásához szükséges valamennyi aminosavat, ásványi anyagot, zsírsavat és vitamint, de e két dolog együttes fogyasztása az újabb időkben példa nélküli az emberiség történetében – és túl sok is.
13. oldal
Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története 84% Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?
Manapság a „vissza a természetbe” jelszavát követő emberek leleményesebbje a fogyasztásra szánt makkot a vécétartályban tartja egy textilzsákban, így igen praktikus módon minden öblítéssel kiszívnak valamennyit a makk csersavtartalmából. Ily módon egy lépéssel közelebb kerülnek az ökolgógiai Valhallához, mivel a tölgyfák nemcsak hősökhöz illiő táplálékot biztosítanak nekik, de valahányszor szólítja őket a szükség, kettős szolgálatot tesznek a természetnek.
32. oldal
Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története 84% Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?
Mint egy szeszélyes kertvárosi kamasz, a kenyérfa szokatlan magasságokba nő, de sokáig tart, míg érett lesz, kényes az időjárásra, nagyon sérülékeny, és még évekig nem térül meg, amit belefektetnek.
34. oldal
Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története 84% Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?
Mivel a biológiai evolúciónak több tucat vagy több száz generációra van szüksége ahhoz, hogy az organizmusok alkalmazkodni tudjanak az új környezethez és ételekhez, új nyavalyák ütötték fel a fejüket.
126. oldal
Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története 84% Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?
[…] a jó egészség megőrzése alapvetően abból áll, hogy olyan ételeket és életmódokat keresünk, amelyek az őseink létfeltételeivel állnak összhangban, azután hagyjuk, hogy a testünk – a több millió évnyi evolúciós finomhangolás produktuma – elvégezze a többit.
144. oldal
Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története 84% Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?
A kínaiak szemében az erény az igazságos uralkodókban, stabil társadalmakban, gyermeki jámborságban, kemény munkában és a takarékosságban rejlett. Ezek voltak a középkori Európa alappillérei is, de ezekből sokról megfeledkeztek, amint Európa a kapitalizmus és a tudomány felé fordult.
164. oldal
Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története 84% Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?
[…] az olyan tudósok által végzett GMO-kutatások, akiknek van valamilyen kapcsolatuk az adott iparággal, rendszerint nem találnak káros hatásokat, míg az ilyen kötődésekkel nem rendelkező tudósok nagyobb valószínűséggel mutatnak ki ártalmas következményeket.
219. oldal
Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története 84% Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?
Mivel a biotechnológiával foglalkozó tudósok által kitervelt genetikai módosítások minden eddiginél nagyobb sebességű növényevolúció- és ökoszisztéma-változások eseteit jelentik a Föld történetében, a józan ész azt diktálná, hogy végezzenek további teszteket a hosszú távú biztonságosságuk ellenőrzése érdekében, addig pedig tiltsák be a genetikailag módosított élelmiszereket – ez a felfogás érvényesül Európában, […]
219. oldal
Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története 84% Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?
Hasonló könyvek címkék alapján
- Will Bulsiewicz: Éltető rostok ·
Összehasonlítás - Giulia Enders: Bélügyek 93% ·
Összehasonlítás - Mindent a táplálkozásról 91% ·
Összehasonlítás - Máté Gábor: A test lázadása 93% ·
Összehasonlítás - Alisa Vitti: Női kód 98% ·
Összehasonlítás - Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás ·
Összehasonlítás - Sally Hines: Mi a gender? 89% ·
Összehasonlítás - Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra 87% ·
Összehasonlítás - Lenkei Gábor: Koleszterin ·
Összehasonlítás - Jason Fung: A diabétesz titka ·
Összehasonlítás