Az ​édenkert háborúja (Albion dala 1.) 41 csillagozás

Stephen Lawhead: Az édenkert háborúja

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​Édenkert Háborúja egy nagyobb ciklus, az Albion Dala című trilógia első kötete. A történet elbeszélője és egyik főszereplője Lewis, az ágrólszakadt, nyápic amerikai ösztöndíjas, kelta tudományokkal foglalkozó oxfordi diák, a másik a barátja és ellentéte, a délceg, dúsgazdag, elkényeztetett, történelem szakos Simon. Kalandjaik sorozata egy újsághírrel kezdődik, amely egy kétezer éve kihalt bölényfajta skóciai felbukkanásáról tudósít. A modern élettől megcsömörlött Simon ráveszi barátját, hogy a helyszínre siessenek, ott egy ősi földhalom átvizsgálása közben Simonnak titokzatos módon nyoma vész. Mint utóbb kiderül, átjutott a kelta mítoszok Másik Világába, amely a mienkkel párhuzamosan létezik. Erről a különc oxfordi professzor, Nettleton világosítja fel az értetlen Lewist, aki azután a professzor segítségével Simon nyomába ered. Az univerzumok közti átjáró túloldalán egy tisztább, természetközelibb, de egyben nyersebb világba csöppen, a kelta harcosok közé, akik között felismeri… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 1998
488 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630763737 · Fordította: Rézműves Zoltán

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Lewis Gillies · Nettleton "Nettles" professzor


Kedvencelte 11

Most olvassa 5

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Noro MP
Stephen Lawhead: Az édenkert háborúja

A kelta kultúra szerelmeseinek valószínűleg telitalálat lehet ez a könyv. A Másik Világ lakóiban a szerző remekül átadta a Brit-szigetek ősi szokásait, rítusait, hiedelmeit és mindennapjait. De mint portál fantasy, egyáltalán nem érzem jól felépített regénynek. Az első fejezetek remekül indultak, a két (leendő) hős évődése, szolid bölcsész-kockasága olyasféle történetet ígért, mint a Varázsló-átok vagy a MI, Bob, amelyekben hétköznapi srácoknak egy idegen világban kell bizonyítaniuk, hogy nem hiába járták ki az iskoláikat. Lawhead világa azonban asszimilálja Lewisékat, mint egy őskelta Dagda-borg, akik így semmit sem őriznek meg XX: századi személyiségükből vagy tudásukból. Ez pedig az én szememben a portál fantasy értelmét kérdőjelezi meg. Mi értelme a Földről származó hős egész koncepciójának, ha nem változtatja meg a primitív világot, amelybe csöppent? Itt viszont Albion az ideális világ, amelyet csak elfogadni és csodálni lehet. Ez így nekem kevés. Egy 1990 utáni fantasy történettől többet várok, mint fekete-fehér moralitást, és egyik fejezetről a másikra teljesen átlényegülő szereplőgárdát.

1 hozzászólás
>!
Leonidas
Stephen Lawhead: Az édenkert háborúja

A könyvet véletlenül fedeztem fel a könyvtárban. Szerző teljesen ismeretlen volt számomra, de a fülszöveg érdekesnek tűnt, ezért rögtön ki is kölcsönöztem.
Az E1-ben íródott történet nagyon lassan indul. Valamiért unalmasnak találtam két szinte mindenben különböző egyetemista utazásának leírását. Ráadásul több párbeszédet rendkívül idegesítőnek éreztem, főleg a professzorral folytatott viták voltak irritálóak. A történet lényegében a Másik Világra(Albion) történt átjutás után indul be. Ez a világ egy idealizált kelta világ, minden gyönyörű és varázslatos, az emberek szinte már tökéletesek. A főhős(Lewis) itt fokozatosan óriási változásokon megy keresztül. Igaz rengeteg idő és szenvedés árán, de végül harcos válik belőle. Az írónak sikerült egyfajta kettősséget létrehoznia a regényben. Egyrészt minden idealizált, másrészt viszont kegyetlen és véres csatákkal van tele.
Egész jó volt, bár tény,hogy nem éreztem igazán eredetinek. Többször némi hasonlóságot véltem felfedezni a GYU-val. Mindent összegezve, szerintem érdemes elolvasni, és a jövőben valamikor biztos elolvasom a folytatásokat is.

2 hozzászólás
>!
Fermin
Stephen Lawhead: Az édenkert háborúja

Minden hibája ellenére tetszett a könyv. Lawhead a kelta mitológiát felhasználva egy nagyon érdekes világot teremtett. Albion egy olyan misztikus hely, ahol még számít a becsület, a hősiesség, a bátorság.
A történet a jó és a gonosz közti harcra van kihegyezve. Hőseink rengeteg kalandon mennek keresztül, és számtalan problémával találják szembe magukat, amíg eljutnak a nagy összecsapásig. Sok hasonlóságot találtam a Gyűrűk urával, mint például a vadregényes tájak, a mágia, a gonosz hadseregével való összecsapás, a hosszú vándorlások, de kidolgozottságban attól azért elmarad.
A karakterekkel Lewis-t leszámítva nem volt problémám. Kicsit talán sablonosak voltak, de ez egyáltalán nem volt zavaró. Lewis jellemfejlődése viszont nekem erőltetett volt. spoiler Simonból már inkább kinéztem volna a hőst, de az ő sorsa nagyon más irányba ment el.
A jelen és Albion világának kapcsolata sem teljesen világos. Nettleton professzor ezzel kapcsolatos magyarázata elég zavaros, ami azért baj, mert a következő részekben valószínűleg a mágikus kapu, meg a két világ közti átjárás nagyobb jelentőséget kap majd.
Mivel a könyv egy trilógia első darabja, a történet vége érthető módon lezáratlan maradt. Kíváncsian várom a folytatást, ami az eddig olvasottak fényében elég izgalmasnak ígérkezik.

>!
Arianrhod MP
Stephen Lawhead: Az édenkert háborúja

Ez az én szám íze szerint való mese! Csupa mítosz, csupa tündérmese. Egy kegyetlen, irgalom nélküli, hősies és misztikus világ. Sajnos többszöri próbálkozás után a skót és ír, breton és velszi tündérhalmokkal, nekem sehol nem sikerült átjutni Albionba. De még nem adtam fel!
Aki ismeri a kelta mitológiát, ismerősnek érezhet néhány szereplőt, és mindenképpen otthon érezheti magát Albion világában. Feltűnnek istenek és druidák, kóstolót kaphatunk a druidák szertartásaiból, ténykedésükről. Végigkísérhetjük Lewist, az amerikai, Angliában tanuló csenevész és tudatlan doktoranduszt, amint véletlenül „Tündérországba” csöppen, ott harcossá, majd hőssé képzi át magát, és sejthető előre, hogy később viszi még többre is, ha sikerül legyőznie a gonoszt.

>!
ftamas
Stephen Lawhead: Az édenkert háborúja

A könyv középpontjában két diák van, legalábbis az elején. Eleinte a Földön játszódik, amely rész kevésbé érdekes, de azért maga után von sejtéseket. Talán a két ember kapcsolatát hivatott bemutatni. Miután Simon eltűnik, megjelenik egy különc professzor, aki egy csomó mindent megmagyaráz és segíti a főhőst a továbblépésben. Igazából ezen résszel voltak hiányérzeteim. Honnan tud a prof. ennyi mindent? Miért van meg neki egy több száz éves recept?.. Persze mondja, hogy elmond mindent, de a magyarázata elég lyukacsos. Ráadásul Lewis kérdései és tudásvágya is hagy kívánni valót maga után.
Aztán jön az Édenkert rész, ami azért a könyv nagy része. Ez a rész tetszett. Kicsit itt is éreztem, hogy jobban kifejthetné, de a könyv maga elragadó és varázslatos, ugyanakkor durva és kegyetlen is. A könyv végénél tulajdonképpen nincs vége, várhatjuk a következő részt!

>!
pazzo P
Stephen Lawhead: Az édenkert háborúja

Elképzeltem, ahogy ebből a könyvből is csinálnának egy Gyűrűk ura típusú filmet. Megérdemelné, de tudjuk, hogy az efféle filmek ritkán adják vissza a leírt történeteket.

>!
KatieV
Stephen Lawhead: Az édenkert háborúja

Nem hittem volna a Pendragon-ciklus után, hogy ez lehetséges, de kezdem az eddiginél is jobban megszeretni Lawhead stílusát. Kicsit furán indult a könyv, az elején nem igazán látszott, mit akar majd kihozni belőle az író, de aztán kezdett egyre tisztább lenni a cselekmény. Valahol a közepe táján pedig vett az egész egy nagy fordulatot, és onnantól kezdve le se tudtam tenni.

>!
Grettir
Stephen Lawhead: Az édenkert háborúja

Nagyon jó, magával ragadó könyv, most olvastam, jelenleg a második kötetnél tartok, nem lehet letenni! :)

>!
Gab
Stephen Lawhead: Az édenkert háborúja

Nekem annyira bejött ,hogy le se birtam rakni,azóta is nagy kedvenceim egyike.


Népszerű idézetek

>!
shadowhunter1975 P

Volnék dalnok az időnek hajnalán
megállok a nyugatra nyíló kapu előtt.
Háromszor ötven harcos vesz vállára,
nevüket törzsfőknek házai zengik;
nagyurak hódolnak mind énelőttem.
Királyi vér folyik ereimben,
származásom ékes;
jussomat mégis megtagadnák.
Igazat szólok szívemből,
bölcs minden kimondott szavam;
beszédem mégsem nyer elismerést.
Volnék dalnok az időnek hajnalán,
megállok a nyugatra nyíló kapu előtt.

36. oldal, 4. A Nyugatra nyíló kapu (Európa, 1998)

>!
shadowhunter1975 P

– Megmondtam már, nem érdemes kertelni. Kilométerekről felismerem azokat, akik hisznek.
Előrehajolt, kinyújtotta a kezét a bögréje felé, de mozdulat közben megdermedt. – Ó, tudom már, mi a bökkenő!
– Tessék?
-Tévesen ítéltem meg. – Nem mozdult, karja nyújtva maradt. – Elnézését kérem, Mr. Gillies. Én tévedtem.
– Attól tartok nem értem.
– Talán ön mégsem hisz bennük – süppedt vissza székébe. – Akkor viszont mi a szerepe, Mr. Lewis Gillies? Hm. Annyira hozzászoktam már a hitetlenekhez, hogy elfelejtem létezik harmadik kategória is.
Hogy leplezzem, mennyire nem esik ínyemre a vallatás, felemeltem az italomat, és nagyot kortyoltam. Ezúttal még ízlett is.
– Hívők és hitetlenek – folytatta a professzor. – Az emberek többsége vagy egyik, vagy másik. Pedig léteznek a harmadik kategóriába tartozó emberek is: akik szeretnének hinni, de eszük nem enged a lelküknek.

72-73. oldal, 7. Nettleton professzor (Európa, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: Lewis Gillies · Nettleton "Nettles" professzor
>!
shadowhunter1975 P

– Maga a harmadik csoportba tartozik: szeretne hinni bennük, de nem mer. Szimpatizál velük, de kétségbe vonja létüket. – Jóságosan biccentgetett. -Belekeveredett valami kelta misztériumba, és pórul járt. Jól mondom?

73. oldal, 7. Nettleton professzor

Kapcsolódó szócikkek: Lewis Gillies · Nettleton "Nettles" professzor

A sorozat következő kötete

Albion dala sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kevin Hearne: Hexed – Megátkozva
Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Raymond E. Feist: Tündérmese
David Gemmell: Kard a Viharban
Robert E. Howard: Fekete Turlogh és a kelták
Jack Vance: Lyonesse 2. – A zöld gyöngy
Nick M. Leslie – Kevin S. Raab: Lethya-trilógia
Vivien Holloway: Moira
Tom Deitz: A szelek urának végzete
Jo Walton: A király neve