Végítélet 571 csillagozás

Stephen King: Végítélet Stephen King: Végítélet Stephen King: Végítélet

A ​történelem nem szűkölködött tragikus eseményekben: mindent elsöprő árvizek, pusztító tűzvészek, határokat nem ismerő járványok tizedelték az emberiséget. Ám minden elemi csapásnál nagyobb fenyegetést jelent önmaga számára az ember. A tudomány és a technika fejlődésével már-már tökélyre fejlesztette a pusztítás eszközeit, s szinte törvényszerű, hogy előbb-utóbb kicsúszik a kezéből az ellenőrzés. Visszaélt tudásával és hatalmával, megérett a bűnhődésre…
…valahol a kaliforniai sivatag mélyén, egy titkos katonai laboratóriumban üzemzavar támad, s elszabadul egy gyilkos vírus. Iszonyatos sebességgel tarol végig az országon, tömegesen hullanak az emberek. Ám ismeretlen okból néhányuk szervezete ellenáll a szörnyű kórnak, épségben vészelik át a járványt. Egyetlen közös van bennük: hasonló álmokat látnak, melyekben vagy egy idős néger asszony, vagy egy baljós sötét ember hívja őket. Felkerekednek hát a túlélők, hogy eleget tegyenek a Gondviselés, illetve a Gonosz hívásának.… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1978

>!
Európa, Budapest, 2020
1218 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634058960 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2019
1224 oldal · ISBN: 9789634059639 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2018
1224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634058960 · Fordította: Bihari György

7 további kiadás


Enciklopédia 128

Szereplők népszerűség szerint

Randall Flagg · Nick Andros · Larry Underwood · Tom Cullen · Stuart Redman · Frannie Goldsmith · Glen Bateman · Szemétláda · Abigail anya · Alice Underwood · Dayna Jurgens · Farris bíró · Harold Lauder · Kölyök · Mózes · Nadine Cross · Peter Goldsmith · Ralph Brentner · Susan Stern · Whitney

Helyszínek népszerűség szerint

Amerikai Egyesült Államok · Los Angeles · Colorado, USA · Arkansas · Boulder, Colorado · Nebraska, USA · Sziklás-hegység


Kedvencelte 160

Most olvassa 83

Várólistára tette 306

Kívánságlistára tette 313

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Stephen King: Végítélet

„Az Úr az én pásztorom – idézte halkan. – Azért semmiben meg nem fogyatkozom. Gyönyörűséges és füves helyeken legeltet engemet. És kies vizek mellé viszel engemet. És kung-fuval pofán csapja ellenségeimet. Ámen.”

Egy „családi” vacsora alkalmával, nem volt kedvem tovább „vitatkozni”, betévedtem a könyvespolcokhoz és rácsodálkoztam, hogy szüleimnek, mennyi „szépsége” van.
Engedéllyel természetesen, elpárologtam evvel a gyöngyszemmel, bár méretét tekintve elég súlyosnak bizonyult.
Így utólag nem csak a mérete kiemelkedő, de a tartalma is.

Teljesen lekötött, szinte elfelejtettem levegőt venni sokszor. Maga a történetmesélés, a karakterek gazdagsága és a stílus, mind nagyon érdekfeszítőek, részlet gazdagok és színesek. Nem csak felszínes képet kapunk róluk, hanem egy teljesen átfogó képet, teljesen eggyé tudtam válni a szereplőkkel, az cselekménnyel, velük lélegeztem, féltem és érzelmek milliónyi árnyalatát élhettem át. Egy percre sem ül le a cselekmény, minden oldalon történik valami, mégis picit lassabb folyásúnak írnám. Persze most saját magamnak mondok ellent, de itt picit megvagyok zavarodva, mert visszagondolva, azért lassabb szálvezetésre emlékszem, viszont amikor olvastam meg perget a lap az ujjaim között. Nagyon érdekes.
Alapvetően sok benne a filozófia szál, sok a gondolkodás és elmélkedés. Mégis pont ezeket a részeket élveztem a legjobban, teljesen magával tudott ragadni.
Úgy gondolom két részre lehet osztani a kötetet, picit olyan érzést keltve, mintha két külön regényt olvastam volna. Nagyon másnak éreztem a két részt és más más szempontból érintettek meg.
Teljesen azt kaptam, amit vártam, sőt talán sokkal többet.

Úgy látszik, a író legjobb regényeit sikerül mindig kézbe vennem. Teljesen le tud kötni, sosem érzem, csak mert vaskos egy adott kötete, hogy túl sok. Sőt inkább a túl kevés, olvasnám még, érzet jön elő bennem.

Egy újabb fantasztikus könyvet kaptam és egy saját példányt befogok szerezni belőle.

Ajánlom!

4 hozzászólás
Finn_Hudson >!
Stephen King: Végítélet

Szerteágazó, ugyanakkor nagy precizitással felépített műről van szó. Magát a történetet az író 300 oldalba simán belesűríthette volna, ugyanakkor én örülök, hogy nem így döntött. A szereplőket részletesen megismerjük, mind a múltjukat, mind a lelki világukat és a cselekedeteik okát, és ez az egyik kedvencem a King könyvekben. Sokszor arról is sikerült megfeledkeznem, hogy nem élő személyekről van szó. spoiler
Bevallom, a vége spoiler. Ennek ellenére ez is egy zseniális Stephen King könyv, ahogy a többi is, amit eddig olvastam. Bátran ajánlom mindenkinek. :)

5 hozzászólás
Rituga P>!
Stephen King: Végítélet

Ha lehetne, erre a regényre nem is öt, hanem tíz csillagot adnék. H-O-L-D, ami azt jelenti, hogy zseniális. Az biztos is. Kicsit félre állt a szám, amikor megláttam, hogy mekkora ez a könyv. Aztán vettem egy nagy levegőt és gondoltam, átrágom magam az elején, mert az Kingnél sokszor hosszadalmas, szerteágazó és egy ideig a fene sem tudja, hogy mi fog kisülni belőle. Ebben az esetben az első oldaltól izgalmas volt a történet. King nem sajnálta sem az időt, sem a lapokat és rengeteg szereplőt vonultatott fel, teljesen emberei, hiteles jellemeket kanyarintva. És vajon mi más lehetett volna a legfőbb témája, mint a jó és a rossz harca. Az emberi jellem, motivációk, célok. Hogy mi az, ami igazán emberré tesz minket. És talán a remény, hogy minden emberben van valami jó is. Monumentális történet rólunk, emberekről. Egyébként utáltam Kinget, hogy a kedvenc szereplőim közül is bátran irtott ki jó néhányat. De az izgalmas történet miatt megbocsáltom neki.

6 hozzászólás
Bíró_Júlia>!
Stephen King: Végítélet

Steve, komálom minden emberedet. Mind igen fasza gyerek.
/Mantra Juli olvasósarkából/

Stephen King még mindig meg tudja szerettetni velem az emberiséget. Nála, ha kitör a világméretű járvány, az több száz gyanúsan szemet szúrós, egyperces-tízoldalas-párfejezetes epizód, végtelenül emberi villanásokkal akkor is, ha az adott fazont úgy másfél bekezdésig mozgatja. Én meg elolvasok 600 oldalt látszólag egy szuperjárványról, valójában végtisztességről, búcsúról, lelkifurdalásról, pánikról, titkolózásról, médiatrükkökről, kétségbeesésről, feloldozásról, bűntudatról, élniakarástól, és a listát lehetne még folytatni, de az már egyértelműen spoiler lenne. Ember, ha eddig nem tudtad, egy világméretű járvány roppant megható tud lenni.
Az újraformálódó világot meg remekül elviszik a hátukon az éppen adódó karakterek; spoiler , mindkét táborban élő és megfogható figurák, változatos módokon megragadott hitkérdések adódnak. Élvezet volt elmerülni benne, bár kizárólag olyankor vettem elő, ha épp nem siettem sehova mentálisan. Aztán én csodálkoztam a legjobban, hogy egy délután alatt elszállt vagy százötven oldal.

Viszont. Nem láttam még könyvet, ami ennyire könyörögne az újrafordításért. Elhiszem, hogy a ’80-as években egy csomó szubkult dolog még nem volt, nem lehetett Biharinak egyértelmű spoiler ámde ezek azóta bőven beszivárogtak a köztudatba. Lásd még a Denevérember képregényt, például, és biztos, hogy többen is voltak, de kölcsönkönyvet nem merek agyonkönyvjelzőzni. A szleng viszont már akkor is szleng volt, nem pedig ízes tájnyelvi megnyilvánulás. Bedilizni, begolyózni szerintem már akkor is lehetett megkompolyodás helyett, ami egyszerűen zabálnivalóan cuki tud lenni pszichopata bűnözők szájából.

Összességében kellemes négyhónapos kiruccanás volt.
Köszönöm @Egwene -nek a türelmet, míg húggal megjártuk az összes posztapokaliptikus államközi utat.

7 hozzászólás
dagikám>!
Stephen King: Végítélet

Kìsèrtetiesen hasonlìtott a törtènet a jelenlegi helyzetünkhöz. Elèggè elkeserìtő a jàrvàny gyors lefolyàsa,következmènyei. Nagyon izgalmas volt az,ahogy több szàlon ismerhetünk meg több ember csoportot,ahogy igyekeznek egy cèlàllomàs felè,ahol ùj tàrsadalmat igyekszenek lètrehozni. Viszont a vège felè nekem kezdett ellaposodni a sztori,sajnàltam a 3 baràtot,illetve Fran vègső döntèsèt sem èrtettem igazàn. Tommy karakterèn kìvül igazàbòl nem volt szimpatikus egyik szereplő sem.

nemeth97 P>!
Stephen King: Végítélet

Huh tömény és nehéz volt, de csak a végére értem…nyílván kell egy hangulat hozzá, főleg mostanság.
Nem hazudtolta meg magát a King féle stílus, egy kicsit sem érződött üresnek, minden részlet illeszkedett mindenhova, a vallási szál épp csak annyi van benne, hogy adjon egy hangulatot a sztorinak, a karakteralkotása az írónak pedig zseniális.:D
Ajánlom mindenkinek!;)

11 hozzászólás
bokrichard>!
Stephen King: Végítélet

Másodszori olvasás, és rájöttem, hogy fiatalabb koromban jobban rajongtam ezért a könyvért, mint most, de hát közben meg istenem, milyen jó. SK legnagyobb regényét olvastam el újra, melyre azóta sincsenek megfelelő szavak, pedig a könyvben akad szó szép számmal. Pedig, őszintén, nem túl cselekményes a történet. Azontúl, hogy az alapötletben az eleje a Resident Evilre hajaz, később pedig a Legyek ura szerkezete ugrik be, nem sok minden történik. És mivel nincs sok minden, az is vontatottnak hat, ami nem lenne az. És itt jön King bácsi varázsa. Na már most, szokták azt mondani, hogy a jó színész a telefonkönyvet is eljátssza. Hát ez mostantól már írókra is igaz: Királyunk olyan jó, hogy a mindennapi beszélgetések, a jegyzőkönyvek, és tanácskozások unalmas tengere is pörög a kéz alatt. Lássuk be, hogy amennyire kevés a tényleges fantasys, világvégés érzés, annyira komolyan érződik a mondanivaló, a filozófia, ami elvileg mögötte rejtőzne. Igen, a Legyek ura érzés ezért is jön igazán: a halálos szuperinfluenza (vagy Gikszer kapitány) után megmaradt társaság egészében olyan, mint az érme. Két ellentétes oldal: jó/rossz, fekete/fehér (fura mód a fekete itt a jó – Abagail mama egyszemélyben Yoda mester és Teréz anya kombinációja), East/West, társadalmi rend/anarchia, élet/halál. Nagyon szépen látszik a társadalmi dinamika alakulása, Newton III. törvénye, az emberi természet szélsőségei, minden olyan dolog, ami egy olyan világban is fontos tényező, amire nem csapott le a T-vírus (bocsi, még egyszer analógia). Akik a jók, ők szerethetőek, akik meg nem, azok meg nem, ám ezen felül tűéles precízióval ábrázolódnak a megmaradt karakterek.
Szóval egyszerű, hibádzik néhol, de mégis nagyszerű. Nagy türelem kell olvasni, mert néhol megrekedhet az ember, de megéri. Ja, és a filmsorozatot sokszori megfontolás után megnézem, hátha.

Jaina>!
Stephen King: Végítélet

15 évvel ezelőtt épp influenzával feküdtem otthon, amikor először olvastam ezt a könyvet. Akkor vált kedvencemmé és az azóta elolvasott több száz kis könyvtársa sem volt képes letaszítani a trónról. Egy ideig minden évben elolvastam. Egyszerűen tökéletes, ha választanom kellene, hogy melyik olvasmány tette az életemre a legnagyobb hatást, akkor kapásból a Végítéletet mondanám. Ez alapozta meg a posztapokaliptikus témájú könyvek iránti töretlen rajongásom. Emiatt lettem King-rajongó és gyűjtő. És többek között Glen Bateman miatt lettem szociológus. az már más kérdés, hogy ez valóban jó ötlet volt-e :D Nézzetek a sorok mögé, gondolkodjatok el a mondanivalóján miközben baromi jól szórakoztok :)

1 hozzászólás
Dors_Peabody>!
Stephen King: Végítélet

Úúúúúúúúúúúúúúristen, ez de hosszú volt! Túl hosszú. Őszintén szólva már a közepén untam. 1218 oldalon keresztül még King sem képes fenntartani a feszültséget és az érdeklődést. A történet – az aktuális helyzetre való tekintettel – ijesztő és felkavaró. Nyomot is hagyott bennem, fel is zaklatott. De nem, ez nem lesz a kedvenc Kingem, sőt.

KingucK P>!
Stephen King: Végítélet

Monumentális mű, de mint az eddigi Kingek letehetetlen.
A karakterek emberiek és nem feketék és fehérek, bár választaniuk kell a jó és a gonosz között, melyik oldalra állnak. Van aki, jó utat választja, és van aki rosszra téved. A démoni csapat vezére egy misztifikált fehér férfi, az isteni kolóniáé egy fekete 108 éves egyszerű és kedves néni :)
Az események és lelki tusák nagyon részletesen vannak ábrázolva. Viszont a jellege miatt kell egy bizonyos hangulat hozzá. A szörnyű részletek ellenére nem annyira félelmetes, inkább izgalmas és érdekes. Még a filmet nem láttam, de kicsit félek megnézni, mert eddig az adaptációkból indultam ki, azért nem olvastam Kinget… (kivéve A remény rabjait és a Halálsoront)
Ajánlom!
2021: Másodjára is nagy élmény volt. Az első olvasás óta sok King könyvön és adaptáción vagyok már túl, az eredeti minisorozatot ebből az alkotásból is megnéztem, de még az újat nem láttam, pedig nagyon vártam, csak valahogy mindig elmarad, talán majd most :)


Népszerű idézetek

jehuka P>!

Ez az emberi faj átka. Szociábilis. Ahogy Krisztus megállapította volt: „Bizony mondom néktek, valahányszor ketten-hárman összejönnek közületek, mindig lesz egy másik fickó, akiből a szart is kiveritek.” Elmondjam neked, hogy a társadalomtudomány mit tanít az emberi fajról? Dióhéjban összefoglalom. Mutass nekem egy magányos férfit vagy nőt, és én mutatok egy szentet. Adj kettőt, egymásba szeretnek. Adj hármat, és feltalálják a „társadalomnak” nevezett elbűvölő dolgot. Adj négyet, és nekilátnak piramist építeni. Adj ötöt, és kirekesztenek egyet. Adj hatot, és feltalálják az előítéletet. Adj hetet, és hét éven belül újra föltalálják a hadviselést. Lehet, hogy az embert Isten képére alkották, de az emberi társadalmat az Ő ellenlábasáéra, és a társadalom folyton hazafelé igyekszik.

535. oldal, I rész, 42. fejezet

2 hozzászólás
Bíró_Júlia>!

Az Úr az én pásztorom – idézte halkan. – Azért semmiben meg nem fogyatkozom. Gyönyörűséges és füves helyeken legeltet engemet. És kies vizek mellé viszen engemet. És kung-fuval pofán csapja ellenségeimet. Ámen.

523. oldal, II. kötet (Európa, 2006)

Roszka >!

Ha az ember tudja, hogy a múlton nincs hatalma, akkor talán képes megbocsájtani.

199. oldal

Kapcsolódó szócikkek: megbocsátás · múlt
sassenach>!

A pokolban sincs annyi düh, mint egy megsértett asszonyban.

591. oldal

Vali>!

Amikor beleharapsz a kézbe, amelyik etet, akkor várható, hogy ököllé záródik. Ez nemcsak egyszerűen így megy; ez így igazságos.

Röfipingvin P>!

Három évvel ezelőtt Stu vásárolt egy Gesztenye, a honalapító című könyvet, hogy elküldje egy wacói unokatestvérének. Elővett egy dobozt, hogy beletegye a könyvet, azután, mivel az ajándékok csomagolását még az olvasásnál is jobban utálta, föllapozta az első oldalt, gondolva, kicsit belekukkant, miről is szól ez a könyv. Elolvasta az első oldalt, azután a másodikat… és el volt bűvölve. Egész éjjel fennmaradt, kávézott, cigarettázott, és kitartóan olvasott, annak az embernek a lelkesedésével, aki nemigen szokott puszta szórakozásból könyvet venni a kezébe. Pedig a mindenit, az egész a nyulakról szólt! A legbutább, leggyávább állatokról Isten állatkertjében… csak éppen a fickó, aki ezt a könyvet írta, egészen másképp mutatta be őket. Az olvasó komolyan kezdett érdeklődni a nyulak iránt. Átkozottul jó történet volt, és Stu, aki egy csiga sebességével olvasott, két nappal később befejezte a könyvet.

1. kötet, 368. oldal

jehuka P>!

Az az ember, aki a pénzt szereti, szemét, gyűlöletes fajzat. Az, aki nem tud bánni vele, bolond. Nem kell gyűlölnöd, elég ha sajnálod.

I. kötet, 6. fejezet, 99. oldal

csillagka P>!

A szeretet nem nő valami nagyra ott, ahol a félelem az úr, ahogy a palánta se nő meg ott, ahol mindig sötét van.

523. oldal, második kötet

Cicu>!

Néha, gondolta, az igazi szeretet éppen olyan néma, mint amilyen vak.

140. oldal, I. kötet

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
bonnie9 P>!

„Indul a küszöbről az Út…”
– Tessék?
– Tolkienből idéztem – felelte Rita. – A Gyűrűk ura.

343. oldal, 35. fejezet (Európa, 2018)


Népszerű triviák

BrigiMoly P>!

„Leghosszabb könyve a Végítélet, amely 1153 oldalas, súlya pedig 4 font.”

[hetediksor.hu]

Kapcsolódó könyvek: Stephen King: Végítélet

Stephen King: Végítélet

Kapcsolódó alkotók: Stephen King

BrigiMoly P>!

„Mindig megdöbbenti, ha az emberektől azt hallja, hogy a Végítélet című könyve a legjobb műve, mert úgy gondolja, hogy már évtizedek óta nem írt kimagasló alkotást.”

[hetediksor.hu]

Kapcsolódó könyvek: Stephen King: Végítélet

Stephen King: Végítélet

Kapcsolódó alkotók: Stephen King


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: A szabadulás
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór
M. R. Carey: Kiéhezettek
Benjamin Percy: Vörös hold
Sarah Lotz: A Hármak
Frank Herbert: Védett nők
Dean R. Koontz: Az ősellenség
John Shirley: Resident Evil: A kaptár – Megtorlás
Dean R. Koontz: Az eljövetel
Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál