Újjászületés 276 csillagozás

Stephen King: Újjászületés

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Jamie ​Morton hatéves, amikor új lelkész érkezik New England-i kisvárosukba. Charlie Jacobs a feleségét és a kisfiát is hozza magával. Mindenki szereti őket, Jamie pedig valósággal rajong a fiatal tiszteletesért, aki szórakoztató elektromos kísérletekkel teszi érdekesebbé a heti bibliaórákat. És hogy a titkos elektromosság mi mindenre használható, az akkor derül ki, amikor Jamie bátyja elveszti a hangját, Jacobs pedig egy általa kifejlesztett szerkezettel meggyógyítja.
Az idillnek egy autóbaleset vet véget: a lelkész elveszti a családját, és kifordul önmagából. Nemsokára el is bocsátják, és Jamie azt gondolja, soha többé nem fognak találkozni. Téved. És ahányszor csak útjuk keresztezi egymást, Jacobs a régi filmes zsargon szerint „a változás ügynökének” bizonyul.
A sikeres gitáros és a hajdani lelkipásztor nem szabadulhatnak egymástól. Az elektromos kísérletek egyre ijesztőbbek, Jamie pedig kénytelen közreműködni bennük. Jacobs az élet és a halál közti átjárót keresi.… (tovább)

Stephen King: Revival

Eredeti mű

Stephen King: Revival

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2015
380 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634051107 · Fordította: Dranka Anita
>!
Európa, Budapest, 2015
384 oldal · ISBN: 9789634050643 · Fordította: Dranka Anita

Enciklopédia 35

Szereplők népszerűség szerint

Howard Phillips Lovecraft · Charles Jacobs tiszteletes · Jamie Morton · Hugh Yates

Helyszínek népszerűség szerint

Castle Rock


Kedvencelte 25

Most olvassa 7

Várólistára tette 70

Kívánságlistára tette 116


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Stephen King: Újjászületés

Jó kis könyv volt…még most is keresgélem a szavakat.
Már rögtön a történet elején szembe találjuk magunkat egy nagyon érdekes, elgondolkodtató és rendkívül provokatív kérdéssel: „Ha van Isten, akkor miért történik ennyi szörnyűség a világban?”. Biztos mindenki elgondolkozott már ezen…

A legeslegkedvencebb részem a könyvben viszont a zenés, zenekaros rész volt.
Jamie a főszereplő, ugyanis gitározott, majd be is állt egy zenekarba ritmusgitárosként. A könyv ezen részei nagyon lázba hoztak, és meg is állapítottam (mondjuk ez már Mr. King más könyvéből is kiderült), hogy Stephen Kinggel nagyon hasonló a zenei ízlésünk, és valószínűleg jól el tudnánk csevegni a hatvanas évek zenéiről…. :)
Yardbirds, Dylan, Beatles, Searchers, Animals, Creedence Clearwater Revival, Van Morrison, Troggs – minden volt, nem győztem a könyvbe rakosgatni a kis jelölő cetlijeimet. Ahogy leírva láttam a számokat egyből megszólaltak a fejemben, egyszerűen imádunk könyvekben olyan zenés idéztekre bukkani, amiket mi is szeretünk…. :)

A történetről nem akarok túl sokat írni és elárulni sem, a fülszöveg már megtette helyettem, nekem nagyon tetszett. Ez az elektromosság téma is teljesen beszippantott, valahogy egy kicsit az X-akták hangulatát is felidézte bennem a könyv (lehet a sátras hittérítés miatt). A befejezés nekem egy kicsit fura volt, és megdöbbentő…de végül is tetszett.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2015/10/stephen-king-ujjas…

7 hozzászólás
>!
mate55 
Stephen King: Újjászületés

A könyv: a hit, a mágia, a múltidézés (tisztelet az elődöknek) és a horrornak egyaránt rémes világképe, Frankenstein – i borzalma. Egy szarkasztikus pillantás, kvázi látványos vagy inkább hisztérikus „jámborság”. Hányszor születhet újjá a lélek? Milyen gyakran csalódik az ember, mert mást képzel a dolgok mögé, mint ami valójában ott van? Az első oldalaktól jelen levő feszültség és annak nagyon finomra hangolt fokozódása mindvégig jelzi, hogy valami hátborzongató esemény van kibontakozóban. Már nem csupán az eredeti ötletek, az egyedi megközelítés vagy a mesterfokon űzött borzongatás az, amivel szórakoztatni képes, hanem az egyszerű történetmesélés is, amely során számos elgondolkodtató kérdést fogalmaz meg önmaga és az olvasó számára. Mi van, ha a világegyetem nem értelmetlen, hanem aktívan rosszindulatú? Mi lenne, ha ez előfordulhatna? Földi életünk maga volna a megtestesült lidércnyomás? Ha jó és a rossz összemosódik, a remény sugarait a baljóslatú jelenések szennyezik be, miközben fokozatosan kibontakozik az az „ajtó”, amit nem szabadna kinyitni? King egyértelműen ellenérzéseket táplál a vallási fanatizmus, a bigott, elvakult hívők iránt, ezen meggyőződését pedig cseppet sem titkolt haraggal, maró gúnnyal és kegyetlen cinizmussal igyekszik újra és újra a tudomásunkra hozni. Egyvalamit nehéz lenne elvitatni, még azok részéről is, akik fanyalognak legújabb regényeit olvasva. Elbeszélési stílusa a régi, még mindig képes ugyanúgy magával ragadni, mint fiatalkori olvasmányaim során. Az pedig különösen tetszik: a története letisztultságról, egyre nagyobb élettapasztalatról, emberközeliségről tesz tanúbizonyságot. King munkásságához minden ízében méltó regény.

1 hozzászólás
>!
anglee
Stephen King: Újjászületés

Sokkban vagyok.
Stephen King túl messzire ment.
Olyan témát boncolgat, amiről jobb nem beszélni.
Ráadásul olyan hihetően adja elő – olyan King-módra –, hogy beleborzongok. Libabőrös voltam az utolsó ötven oldal olvasása közben. Pedig ezer ágra süt a nap.
Akik hisznek Istenben, vagy a Mennyek Országának létezésében: ne olvassátok el! Tényleg! Eszembe sem jutott foglalkozni eddig a halál, és a halálon túli élet kérdésével. Tudjuk, hogy King paranoiás, és rengeteg dologtól fél. Na de hogy a haláltól? Ez a könyv: modernizált Frankenstein, de nem az életre keltés a célja. Neeeeem. Csak bekukkantani, mi van mögötte. Én nem akarom tudni, ti sem akarjátok tudni. Jacobs atya, most tényleg túl messzire ment.
Hogy mi a véleményem a könyvről? Örülök, hogy nem olvastam éjszaka. Tényleg. Ez a könyv nem olyan borzongatást hoz, amit egy vérbeli horror-rajongó remél. Ez a könyv rettegést, és őrült gondolatokat hoz. Kételkedést: de komolyan? Mi van a halálon túl?
Hát remélem, hogy soha nem fogom megtudni. Tényleg. És remélem, hogy nem ez. Szívás lenne.

27 hozzászólás
>!
EssentialHencsi P
Stephen King: Újjászületés

Mondhatjuk, valóban újjászületett King, visszatért a gyökerekhez, háromszáz oldalon nyugodtan csordogálunk, aztán az utolsó nyolcvan oldalon meg belecsapunk a lecsóba. Egyébként ez a könyv nem jöhetett volna létre, ha nincs H. P. Lovecraft, úgyhogy nagy tapsot kérünk neki is.
A problémám annyi mert mivel nincs nekem problémám, egy kötekedős állat vagyok, hogy szerettem volna egy kicsit több magyarázatot a titkos elektromosságról, mert sokat nem tudtam meg róla. Viszont azt megtanultam, hogy az összes rockszám E-dúrban kezdődik.
Sommázva: az Újjászületés egy könyv a függőségről, a rock and roll-ról és az örök szerelemről.

>!
Chivas
Stephen King: Újjászületés

Pár éve olvastam a Ragyogást, azt megelőzően tiniként pár könyvét, mert a barátnőm rajongott érte. Eléggé érzékenyen érint a téma, ha tehetem nem olvasok ilyen jellegű könyveket, mert már nem ugyanolyan az érzés, mint húsz éve. :) Nem volt rossz, én azt mondanám hogy az utolsó 50 oldalttól eltekintve élveztem is, de csak addig. Utána féltem. Most jó ideig, ha @Ibanez is úgy gondolja, nem fogok King könyvet a kezembe venni. :)))

>!
Citrompor
Stephen King: Újjászületés

Ahogyan King elhúzta ennek a könyvének a felvezetését, úgy én is elhúztam magát az olvasását. Nem gördült egykönnyen, valami hiányzott belőle. A feszültség benne volt az első oldalaktól kezdve – mint egy nagy vihar előtt, amikor szinte tapintható az elektromosság és tudjuk, hogy nagy villámok cikáznak majd át az égen –, de mégsem lúdbőröztetett ez a pattanásig feszült állapot. Kicsit talán túl kiszámítható (annyira tudtam végig, hogy Jacobsnál mire megy ki a játék! spoiler) Szóval amolyan rutinmunka volt. Morzsáiban mesterien King-i, de valahogy mégis ízetlen.
Jöttek a humoros, szarkasztikus megjegyzések, az atmoszférateremtés az éppen aktuális popkultúra megidézésével, a borstörés a vallási fanatikusok és a magukat becsapni hagyó, birkaként manipulálható tömegek orra alá. De nem csattantak ezek sem eléggé.

Aztán az utolsó 50-60 oldal csak-csak kezdett jobb lenni, amolyan King-esen sötét és komor, kilátástalan és fejbekólintó. A végkifejlet felhúzott rajta még fél csillagot. Az elképzelt élet utáni és/vagy földöntúli világ, az odaát egy jó kis fricska, és egyben tisztelgés Lovecraft előtt. Azonban nem mérhető szerintem az ő írásaihoz (bár már jó régen olvastam ahhoz Lovecraftot, hogy ezt meg tudjam ítélni). S a vége szerintem nem csak egy Lovecraft-parafrázis spoiler, hanem sok más apró intertextuális utalás van benne elszórva. Ezúttal nem csak King saját, hanem mások (talán horrorklasszikusok?) műveiből. Ha több időm lenne, akkor lehet, hogy utánajárnék. Most sajnos nincs.

King még mindig tud. De talán a kevesebb (ritkább megjelenés, jobban szerkesztett történetek) több lenne.

3 hozzászólás
>!
Kkatja P
Stephen King: Újjászületés

Hmmm, rajongóként sokkal jobban szerettem volna szeretni, de ez most megint igen langyoskára sikeredett. Kicsit Joyland-es érzésem volt végig (ami egy említésnyire meg is jelenik a könyvben, hála King intertextualitás-mániájának). A leírások, élethelyzetetek, karakterek, első gyógyítások egész jók, de a várva-várt körömrágós izgulás, lovecraftos rettegés, majd a végső katarzis megint elmaradt.
A halállal való szembenézés, mint témaválasztás remek lett volna és valóban mindenkiben másképp jelenik meg a túlvilági élet képe, de az itt felvázolt vég spoiler elég összecsapottan és kidolgozatlanul jelenik meg, míg azt odáig vezető út sokkal több macerával járt és sokkal nagyobb durranással kecsegtetett. Szóval ez most nem átütő erejű villámkisülés volt, ahogyan szerettem volna, sokkal inkább csak egy kis petárdapukkanás.
Ha tényleg döglötthal kézfogása van a zenészeknek, most ez a történet is ilyenre sikeredett.
Kár érte! :(

>!
Európa, Budapest, 2015
380 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634051107 · Fordította: Dranka Anita
3 hozzászólás
>!
dagikám
Stephen King: Újjászületés

Nekem annyira nem volt horror jellege, mint amit megszokhattam az írótól. Untatott, azt hittem a végére lesz valami csattanó, de sajnos elmaradt az is. A régebbi Stephen King-es történetektől cidriztem, de ettől nem. Főleg úgy, hogy maga a téma is távol áll tőlem.

>!
gazibla
Stephen King: Újjászületés

Vegyes érzelmeim vannak ezután a könyv után. Szerettem, mert King írta és mert amúgy jó történet, de néhol túl erősnek éreztem főleg a hívő énemnek nem annyira tetszett egy egy rész. Nagyon borongós hangulatú történet. Összességében jó könyv, de nem hiszem hogy valaha újra fogom olvasni.

>!
ggizi P
Stephen King: Újjászületés

King és a lassan csordogáló, fura, de mégis érdekes témákat boncolgató meséi. Én ezt az oldalát is nagyon szeretem. Egy percig nem éreztem unalmasnak, ahogy végigkövettük Jamie életét és Charlie Jacobsszal való keresztútjait. Maga ez a visszaemlékezős mesélős módi is ad egyfajta kellemes alaphangulatot a történetnek. Elgondolkodtató témát boncolgat, hiszen az elektromossággal való üzérkedés elég érdekes eredményekhez vezetett. Mindenképp ajánlom azoknak, akik élvezni tudják a jóval nyugisabb könyveit is.


Népszerű idézetek

>!
anglee

Az otthonod ott van, ahol valaki szeretné, ha tovább maradnál.

282. oldal

2 hozzászólás
>!
anglee

Azt mondják, amíg élünk, remélünk, és nincs is ezzel bajom, de én a fordítottjában is hiszek.
Amíg remélünk, élünk.

376. oldal

>!
Ákosman I

A pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. – Egy pillanatnyi gondolkodás után hozzátette: – És villannyal van megvilágítva.

40. oldal

>!
Citrompor

– Veszélyes dolog azt kívánni, hogy gyorsabban teljen az idő.

130. oldal

>!
mate55 

Minden egyes egyház, amely Krisztus tanításait követi, azt vallja, hogy egyedül neki van privát telefonvonala a Mindenhatóhoz.

74. oldal

>!
anglee

A félelemre hajlamos emberek a saját poklukban élnek.

85. oldal

1 hozzászólás
>!
LuPuS_007 P

Az életünk legalább egy dologban – ha nem többen – hasonlít a filmekre. Vannak főszereplői: a családunk és a barátaink. Vannak mellékszereplők: a szomszédaink, munkatársaink, tanáraink és ismerőseink. Vannak aztán epizódszereplők is: a mosolygós pénztároslány a szupermarketben, a barátságos pultos a helyi ivóban, a srácok, akikkel az edzőteremben gyúrsz hetente háromszor. És van több ezer statiszta – azok, akik úgy folynak keresztül mindenki életén, mint a víz a szűrőn, egyszer látod őket, aztán soha többé.

9. oldal

>!
Molnár_Nikolett

– És mindenkinek szüksége van csodákra is, amik bizonyítják, hogy az élet több, mint lassú vánszorgás a bölcsőtől a sírig.

>!
anglee

Sosem tudhatjuk előre, mit hoz a nap. Bármelyik lehet a halálunk napja, és mi nem tudhatjuk.

64. oldal


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Dean R. Koontz: Az ősellenség
Paul Tremblay: Szellemek a fejben
Darren Shan: Árnyak asszonya
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul
Dennis Lehane: Viharsziget
Joe Hill: NOS4A2
Dean R. Koontz: Végsőkig
Dean Koontz – Kevin J. Anderson: A tékozló fiú
Blake Crouch: Wayward Pines