Tóparti ​kísértetek 289 csillagozás

Stephen King: Tóparti kísértetek Stephen King: Tóparti kísértetek Stephen King: Tóparti kísértetek

Michael ​Noonan sikeres író. Boldogan él szép feleségével, Jo-val. Minden évben megjelentet egy újabb regényt, művei előkelő helyen állnak a bestsellerlistákon, anyagilag is szépen gyarapodik. Egy fullasztó nyári napon Jo agyvérzésben meghal. Mike összeomlik, képtelen írni, még szerencse, hogy van talonban néhány kézirata. Lidérces álmok gyötrik, amelyek mind a Nevető Sarában, Noonan-nék tóparti nyaralójában játszódnak. A ház a századfordulón egy híres fekete bluesénekesnőé volt, aki annak idején családjával együtt egyik napról a másikra eltűnt. Mike négy év után átköltözik a nyaralóba, ahol az álmok folytatódnak, sőt kísértetek látogatják, s lassacskán körvonalazódik egy szörnyű rejtély. Vajon mit titkol a tóparti zárt közösség, élén a hatalmaskodó, öreg és beteg milliárdos helyi kiskirállyal? Mit rejt a múlt, s hogyan függ össze a jelennel, Mike-kal és Jo halálával? Stephen King ismét remekművet alkotott; könyve nemcsak izgalmakban bővelkedő, letehetetlen olvasmány, de hiteles… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Európa, Budapest, 2007
714 oldal · ISBN: 9789630783682 · Fordította: Szántó Judit
>!
Európa, Budapest, 2007
714 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630783699 · Fordította: Szántó Judit
>!
Európa, Budapest, 1999
714 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630766132 · Fordította: Szántó Judit

Enciklopédia 4


Kedvencelte 57

Most olvassa 18

Várólistára tette 130

Kívánságlistára tette 200

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

EssentialHencsi P>!
Stephen King: Tóparti kísértetek

Annyira imádom ezt a könyvet, nem is értem, hogy miért. Mikor először olvastam, fel se tűnt, hogy ennyire túlírt, és az egyharmada csak helyben topog. Maga a történet kétszázötven oldalból meglenne, de King képes ezt hétszáz oldalban megírni, mert annyira kidolgozottak a szereplői.
Most harmadjára olvastam, már kicsit kritikusabb szemmel, de még így is nagyon tetszik. Mikor a Joyland-et vagy az Újjászületést olvastam, mindig Mike Noonan és a fiókból előszedett könyvei jutottak eszembe.

4 hozzászólás
Timesz>!
Stephen King: Tóparti kísértetek

Ismét remekművet olvashattam King -től. Az első oldalától az utolsóig nagyon izgalmas volt. Nagyon imádtam,néhol kicsit megborzongtam,de nagyon tetszett. Jól felépített történet, Mike Noonan-t, Kyra-t és Mattie-t nagyon megkedveltem,de akadt néhány olyan szereplője is a történetnek akitől a hideg rázott annyira ellenszenves volt, mint pl. Max Devore és Rogette. Nagyon izgalmas és ajánlom mindenkinek. Köszönet neked King bácsi. :)

14 hozzászólás
buzavirág>!
Stephen King: Tóparti kísértetek

Ez az első King könyvem és úgy tűnik jó választásnak bizonyult. Nagyon érdekesen alakult a történet, igazán jó az alapötlet amire felépítette az író ezt a szellemes storyt. Végig fenn tartotta a figyelmet és már alig vártam, hogy kiderüljön miféle titok lappang a Nevető Sara körül. Félelmet nem éreztem csak egy kis borzongást, de lehet erről csak az én szegényes képzelőerőm tehet. Egy tényt tudnék csak hibaként említeni, hogy kicsit bő lére volt eresztve a történet, de ez csak az én véleményem, gondolom valaki pont ezért szereti az író könyveit.

11 hozzászólás
Blissenobiarella>!
Stephen King: Tóparti kísértetek

A könyvet nem első alkalommal olvastam, de nem sok maradt meg belőle az elmúlt évek során. Nagyjából annyira emlékeztem: egy kiégett író a maine-i senkiföldjén horrorelemekkel kokettál. (de ez azért igaz néhány King-könyvre, nemde?) A helyszín, a tó és a Nevető Sara viszont eléggé beégett az emlékezetembe, ez jó pont.
…és csak most láttam, hogy ez a könyv több díjat is begyűjtött! Ez meglepett, és így jóval magasabbra kerültek az elvárásaim az újraolvasással kapcsolatban.
A történet rendkívül lassan indul be, és bár végig Mike Noonant kísérjük, de több történetszálat is beindít kedvenc írónk. Ezekkel jól ellavírozik kb. 450 oldalon keresztül, amikorra már muszáj valami produkálni, úgyhogy beindul a sztori, de nem is kicsit. Viszont a bonyodalmak nagyon hosszú oldalak során bontakoznak ki igazán, további majd' 300 oldal kell a végső megoldáshoz, de itt már történésekben nincs hiány.
Lassú folyása miatt talán kevésbé izgalmas ez, mint King más könyvei, kissé túlírtnak is nevezhető, de igen magas színvonalat hoz. Nem fog a kedvenceim közé kerülni, de nem véletlenül a díjak: ez egy igen jó könyv, és nem csak rajongóknak ajánlott.

Megjegyzés 1.:A címválasztás sajnos elég gyatra, ezt meg kell jegyeznem. Ahogyan már más is leírta előttem, az eredeti Bag of bones (Egy zsák csont) szimbólumként végigvonul az egész regényen…kár érte.
Megjegyzés 2.: A filmadaptáció tévéfilmhez képest elég igényes. Vannak benne szép megoldások, de a könyv olvasása után persze csak az idegesítő változtatások tűnnek fel. A casting is egész jó lenne, de épp a főszereplők, Mike Noonan (Pierce Brosnan) és Mattie Devore (Melissa George) nem tetszenek. Brosnan bármennyire is fiatalos, és jó karban van, attól még nem lesz 40 éves. Mattie esetében szerintem Melissa George túl nőies a szerephez. A kis, hároméves Ky helyére pedig betették az akkor hétéves Caitlin Carmichaelt… szóval alapvetően nem volt szimpatikus a film, és adaptációként sem az (már a főcímben is mutatnak olyan képet, ami lelövi a "poént"), de ha valaki nem olvasta a könyvet, az megnézheti, jónak fogja találni.

4 hozzászólás
tominho68>!
Stephen King: Tóparti kísértetek

Az anyja kiskésit, ez döfi volt! Ha jobban belegondolok, ebben a könyvben minden benne van, ami egy átlagos, gyorsan olvasható, borzongató történethez kell: szellemek, visszajáró lelkek, egy öreg és felelmetes ház, helyi (ős)lakosok életét felbolygató kívülálló feltűnése, pici romantika. Ami miatt viszont egyáltalán nem átlagos történet, az az író személye, Stephen King megint különleges alkotott.
spoiler
Ugye milyen szokványos, hétköznapi történet?! Hát kérem, tessenek elolvasni, mindjárt másképp tetszenek majd gondolni.

cippo I>!
Stephen King: Tóparti kísértetek

Nakérem. Hát ez egy minden igényt kimerítően alapos emocionális-közérzeti,- és agytakarítás volt, a legfölsőbb szinteken. Láv.

7 hozzászólás
ggizi P>!
Stephen King: Tóparti kísértetek

Lassan indulnak be a történések, kellő időt hagyva, hogy ráhangolódjunk a gyászra, az írói válságra és mindarra, ami utána jön. Mert hogy jön! Nem is akármi! Olyan gyalázatos történések rejtőznek a múltban, aminek felszínre kerülését jónéhányan próbálják megakadályozni. És ez a része igazából sokkal nyomasztóbb volt, mint maga a „tóparti kísértetjárás” (bár azért ezt is szívesebben olvastam lámpafénynél mint sötétben…)
Jó volt, jó volt! :)

Rose_M>!
Stephen King: Tóparti kísértetek

Hát elállt a szavam,Steve ! Ez gyönyörűségesen szép,alapos munka volt.Le vagyok nyűgözve ! Említettem már,hogy Te vagy a kedvenc íróm? Pusszantalak ! :)

1 hozzászólás
Röfipingvin P>!
Stephen King: Tóparti kísértetek

Hamisítatlan King!
Hosszú, terjengős, több szálas, néha nem érted az összefüggéseket, sok szereplő, sok név, feszültség, természetfeletti, Maine és még sorolhatnám. Szóval meg van minden, amiből a Mester remek dolgokat szokott nekünk készíteni. És most sem történt másként!
Csak azért nem öt csillag, mert nem az első könyv, amit olvastam tőle, így vannak olyan regények, amik egy paraszthajszállal – vagy a molyok szavajárásával élve –, fél csillaggal jobbak. Legalábbis nekem.

Zsuzsanna_Everling>!
Stephen King: Tóparti kísértetek

Nem egy pörgős történet…Mire teljesen kibontakozik a bonyodalom, jó pár oldalon keresztül kell rágnia magát az embernek, ugyanakkor egy percre sem unalmas. Folyamatosan csöpögnek ránk a részletek, mígnem összeáll a kirakós. A sztorit nem részletezném, megtették azt már elegen. Van eleje, rögvest beleugrunk a mélyvízbe. Van jó hosszú közepe, szinte olvastatja magát. Van egy korrekt lezárása, minden szál elvarrva, nyugodt lélekkel fekhetünk le aludni. Azt kaptam, amit vártam.


Népszerű idézetek

alam>!

Aki könyvet olvas, kezdetnek éppúgy hajlandó eltársalogni az időjárásról, mint akárki más, de innen általában tovább is tud lépni.

108. oldal (Európa Könyvkiadó, 1999)

1 hozzászólás
cseri P>!

Mindig érdekel, ki mit olvas; ennél többet az emberekről csak az orvosságos szekrénykéjük árul el, viszont a háziak gyógyszerei és úgynevezett gyógyhatású készítményei között kutakodni illetlenség, és a legtöbben meg is orrolnak érte.

253-254. oldal (Európa, 2007)

7 hozzászólás
mate55 P>!

Elmentem egy életvezetési tanácsadásra, de öt ülés után feladtam, mert úgy láttam, hogy a tanácsadó sokkal súlyosabb problémákkal küzd, mint én.

53. oldal

1 hozzászólás
Nofrit>!

(…) pénzt kaptam azért, amit szerettem csinálni, és ennél jobb üzlet nincs a világon; olyan, mintha az ember engedéllyel lopna.

36. oldal

mandarina>!

Az elme és a kéz a legjobb szándék ellenére sem alkothat hajszálra azonos műveket, mert mi magunk sem vagyunk ugyanazok, mint akik az előző napon vagy akár az előző pillanatban voltunk

Nofrit>!

(…) az író olyan ember, aki tudatosan komiszkodásra szoktatta az agyát.

veri7>!

A fájdalom olyan, mint a részeg vendég: mindig visszajön még egy utolsó összeborulásra.

SMesi P>!

… s arcára kiült a kilencszáz névtelen érzelem egyike …

106. oldal

1 hozzászólás
Angele>!

Az olyan ember, aki úgy érzi, bármikor dühönghet, ha kedve tartja – az olyan ember veszélyes lehet.


Hasonló könyvek címkék alapján

Peter Straub: Lebegő sárkány I-II.
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
Anne Rice: Interjú a vámpírral
Justin Cronin: A tükrök városa
Darren Shan: Árnyak asszonya
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Joyce Reardon: Ellen Rimbauer naplója
Lauren Beukes: Tündöklő lányok
Shirley Jackson: Hill House szelleme
Victor LaValle: Bölcsőrablók