Tóparti ​kísértetek 242 csillagozás

Stephen King: Tóparti kísértetek Stephen King: Tóparti kísértetek Stephen King: Tóparti kísértetek

Michael ​Noonan sikeres író. Boldogan él szép feleségével, Jo-val. Minden évben megjelentet egy újabb regényt, művei előkelő helyen állnak a bestsellerlistákon, anyagilag is szépen gyarapodik. Egy fullasztó nyári napon Jo agyvérzésben meghal. Mike összeomlik, képtelen írni, még szerencse, hogy van talonban néhány kézirata. Lidérces álmok gyötrik, amelyek mind a Nevető Sarában, Noonan-nék tóparti nyaralójában játszódnak. A ház a századfordulón egy híres fekete bluesénekesnőé volt, aki annak idején családjával együtt egyik napról a másikra eltűnt. Mike négy év után átköltözik a nyaralóba, ahol az álmok folytatódnak, sőt kísértetek látogatják, s lassacskán körvonalazódik egy szörnyű rejtély. Vajon mit titkol a tóparti zárt közösség, élén a hatalmaskodó, öreg és beteg milliárdos helyi kiskirállyal? Mit rejt a múlt, s hogyan függ össze a jelennel, Mike-kal és Jo halálával? Stephen King ismét remekművet alkotott; könyve nemcsak izgalmakban bővelkedő, letehetetlen olvasmány, de hiteles… (tovább)

Eredeti mű: Stephen King: Bag of Bones

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Európa, Budapest, 2007
720 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630783699 · Fordította: Szántó Judit
>!
Európa, Budapest, 2007
714 oldal · ISBN: 9789630783682 · Fordította: Szántó Judit
>!
Európa, Budapest, 1999
720 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630766132 · Fordította: Szántó Judit

Enciklopédia 1


Kedvencelte 49

Most olvassa 19

Várólistára tette 97

Kívánságlistára tette 128

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Timesz
Stephen King: Tóparti kísértetek

Ismét remekművet olvashattam King -től. Az első oldalától az utolsóig nagyon izgalmas volt. Nagyon imádtam,néhol kicsit megborzongtam,de nagyon tetszett. Jól felépített történet, Mike Noonan-t, Kyra-t és Mattie-t nagyon megkedveltem,de akadt néhány olyan szereplője is a történetnek akitől a hideg rázott annyira ellenszenves volt, mint pl. Max Devore és Rogette. Nagyon izgalmas és ajánlom mindenkinek. Köszönet neked King bácsi. :)

14 hozzászólás
>!
buzavirág P
Stephen King: Tóparti kísértetek

Ez az első King könyvem és úgy tűnik jó választásnak bizonyult. Nagyon érdekesen alakult a történet, igazán jó az alapötlet amire felépítette az író ezt a szellemes storyt. Végig fenn tartotta a figyelmet és már alig vártam, hogy kiderüljön miféle titok lappang a Nevető Sara körül. Félelmet nem éreztem csak egy kis borzongást, de lehet erről csak az én szegényes képzelőerőm tehet. Egy tényt tudnék csak hibaként említeni, hogy kicsit bő lére volt eresztve a történet, de ez csak az én véleményem, gondolom valaki pont ezért szereti az író könyveit.

11 hozzászólás
>!
Blissenobiarella
Stephen King: Tóparti kísértetek

A könyvet nem első alkalommal olvastam, de nem sok maradt meg belőle az elmúlt évek során. Nagyjából annyira emlékeztem: egy kiégett író a maine-i senkiföldjén horrorelemekkel kokettál. (de ez azért igaz néhány King-könyvre, nemde?) A helyszín, a tó és a Nevető Sara viszont eléggé beégett az emlékezetembe, ez jó pont.
…és csak most láttam, hogy ez a könyv több díjat is begyűjtött! Ez meglepett, és így jóval magasabbra kerültek az elvárásaim az újraolvasással kapcsolatban.
A történet rendkívül lassan indul be, és bár végig Mike Noonant kísérjük, de több történetszálat is beindít kedvenc írónk. Ezekkel jól ellavírozik kb. 450 oldalon keresztül, amikorra már muszáj valami produkálni, úgyhogy beindul a sztori, de nem is kicsit. Viszont a bonyodalmak nagyon hosszú oldalak során bontakoznak ki igazán, további majd' 300 oldal kell a végső megoldáshoz, de itt már történésekben nincs hiány.
Lassú folyása miatt talán kevésbé izgalmas ez, mint King más könyvei, kissé túlírtnak is nevezhető, de igen magas színvonalat hoz. Nem fog a kedvenceim közé kerülni, de nem véletlenül a díjak: ez egy igen jó könyv, és nem csak rajongóknak ajánlott.

Megjegyzés 1.:A címválasztás sajnos elég gyatra, ezt meg kell jegyeznem. Ahogyan már más is leírta előttem, az eredeti Bag of bones (Egy zsák csont) szimbólumként végigvonul az egész regényen…kár érte.
Megjegyzés 2.: A filmadaptáció tévéfilmhez képest elég igényes. Vannak benne szép megoldások, de a könyv olvasása után persze csak az idegesítő változtatások tűnnek fel. A casting is egész jó lenne, de épp a főszereplők, Mike Noonan (Pierce Brosnan) és Mattie Devore (Melissa George) nem tetszenek. Brosnan bármennyire is fiatalos, és jó karban van, attól még nem lesz 40 éves. Mattie esetében szerintem Melissa George túl nőies a szerephez. A kis, hároméves Ky helyére pedig betették az akkor hétéves Caitlin Carmichaelt… szóval alapvetően nem volt szimpatikus a film, és adaptációként sem az (már a főcímben is mutatnak olyan képet, ami lelövi a "poént"), de ha valaki nem olvasta a könyvet, az megnézheti, jónak fogja találni.

4 hozzászólás
>!
tominho68
Stephen King: Tóparti kísértetek

Az anyja kiskésit, ez döfi volt! Ha jobban belegondolok, ebben a könyvben minden benne van, ami egy átlagos, gyorsan olvasható, borzongató történethez kell: szellemek, visszajáró lelkek, egy öreg és felelmetes ház, helyi (ős)lakosok életét felbolygató kívülálló feltűnése, pici romantika. Ami miatt viszont egyáltalán nem átlagos történet, az az író személye, Stephen King megint különleges alkotott.
spoiler
Ugye milyen szokványos, hétköznapi történet?! Hát kérem, tessenek elolvasni, mindjárt másképp tetszenek majd gondolni.

>!
cippo IP
Stephen King: Tóparti kísértetek

Nakérem. Hát ez egy minden igényt kimerítően alapos emocionális-közérzeti,- és agytakarítás volt, a legfölsőbb szinteken. Láv.

7 hozzászólás
>!
Rose_M
Stephen King: Tóparti kísértetek

Hát elállt a szavam,Steve ! Ez gyönyörűségesen szép,alapos munka volt.Le vagyok nyűgözve ! Említettem már,hogy Te vagy a kedvenc íróm? Pusszantalak ! :)

1 hozzászólás
>!
ggizi P
Stephen King: Tóparti kísértetek

Lassan indulnak be a történések, kellő időt hagyva, hogy ráhangolódjunk a gyászra, az írói válságra és mindarra, ami utána jön. Mert hogy jön! Nem is akármi! Olyan gyalázatos történések rejtőznek a múltban, aminek felszínre kerülését jónéhányan próbálják megakadályozni. És ez a része igazából sokkal nyomasztóbb volt, mint maga a „tóparti kísértetjárás” (bár azért ezt is szívesebben olvastam lámpafénynél mint sötétben…)
Jó volt, jó volt! :)

>!
Tüncsimüncsi P
Stephen King: Tóparti kísértetek

Nekem az eleje kicsit nehézkesen indult be, ezért is a fél pont levonás. A könyv utolsó harmadában pedig annyira felpörgött, hogy képtelen voltam letenni. A szereplők többségét kedveltem, de itt is akadtak kivételek. Mike a pozitív oldalhoz tartozott :) Az ő személyisége nagyon jól ki lett dolgozva.
Csak ajánlani tudom, de ha lehet ne első regénynek. Az egy kicsit kézzelfoghatóbb legyen :)

>!
narziss
Stephen King: Tóparti kísértetek

Nagy selyma ez a King! Közel hatszáz oldalon át vonszol, húz, halogat, titokzatoskodik, hogy aztán – egy nem várt, meghökkentő fordulatot követően – az utolsó száz oldalon nagy hirtelenjében olyan eszement fordulatszámon kezdjen gyorsulni és megállíthatatlanul rohanni a teljes megnyugvással azért nem kecsegtető végkifejlet felé, hogy az olvasó csak szájtátva ámuljon-bámuljon… Bevallom, az első pár száz oldal enyhe csalódás volt. Régen olvastam Kinget; másmilyen ő-re emlékeztem. Valamiért mégsem tudtam félbehagyni a regényt, noha csak afféle soft-horrornak éreztem. Bár számomra a legjobb Kingek továbbra is a Dolores és mindenekelőtt a Tortúra, azért ez is megért egy misét olvasást, már csak a zárás rezignált, és a fikciót a valósággal, a narrátor-írót, Mike-ot az író Kinggel szinte észrevétlenül egymásra vetítő megoldása miatt is.

>!
cseri P
Stephen King: Tóparti kísértetek

Lassan indul be, aztán egész jó kísértethistória lesz a végére. Engem először zavart a nyelvezete, de aztán vagy én jöttem bele, vagy a fordító, ezt nem tudtam eldönteni.
Ami tetszett: a főszereplő és narrátor író, úgyhogy teli van irodalmi utalásokkal.


Népszerű idézetek

>!
alam

Aki könyvet olvas, kezdetnek éppúgy hajlandó eltársalogni az időjárásról, mint akárki más, de innen általában tovább is tud lépni.

108. oldal (Európa Könyvkiadó, 1999)

1 hozzászólás
>!
cseri P

Mindig érdekel, ki mit olvas; ennél többet az emberekről csak az orvosságos szekrénykéjük árul el, viszont a háziak gyógyszerei és úgynevezett gyógyhatású készítményei között kutakodni illetlenség, és a legtöbben meg is orrolnak érte.

Európa, 2007, 253-254. o.

7 hozzászólás
>!
mate55

Elmentem egy életvezetési tanácsadásra, de öt ülés után feladtam, mert úgy láttam, hogy a tanácsadó sokkal súlyosabb problémákkal küzd, mint én.

53. oldal

1 hozzászólás
>!
Nofrit

Pénzt kaptam azért, amit szerettem csinálni, és ennél jobb üzlet nincs a világon; olyan, mintha az ember engedéllyel lopna.

>!
mandarina

Az elme és a kéz a legjobb szándék ellenére sem alkothat hajszálra azonos műveket, mert mi magunk sem vagyunk ugyanazok, mint akik az előző napon vagy akár az előző pillanatban voltunk

>!
Nofrit

Az író olyan ember, aki tudatosan komiszkodásra szoktatta az agyát.

>!
anglee

Az, amitől az ember egy viharos éjszakán összecsinálja magát, ilyen napfényes nyári reggelen legföljebb ha érdekesnek látszik.

191. oldal

>!
SMesi P

… s arcára kiült a kilencszáz névtelen érzelem egyike …

106. oldal

1 hozzászólás
>!
veri7

A fájdalom olyan, mint a részeg vendég: mindig visszajön még egy utolsó összeborulásra.


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert R. McCammon: Csak az enyém
Joe Hill: A szív alakú doboz
Anne Rice: A Kárhozottak Királynője
Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg
Joe Hill: Szarvak
Dean R. Koontz: Rejtekhely
Alan Dean Foster: A Dolog
Blake Crouch: Wayward Pines
Isaac Marion: Eleven testek
Dan Simmons: Hyperion