Tóparti ​kísértetek 304 csillagozás

Stephen King: Tóparti kísértetek Stephen King: Tóparti kísértetek Stephen King: Tóparti kísértetek

Michael ​Noonan sikeres író. Boldogan él szép feleségével, Jo-val. Minden évben megjelentet egy újabb regényt, művei előkelő helyen állnak a bestsellerlistákon, anyagilag is szépen gyarapodik. Egy fullasztó nyári napon Jo agyvérzésben meghal. Mike összeomlik, képtelen írni, még szerencse, hogy van talonban néhány kézirata. Lidérces álmok gyötrik, amelyek mind a Nevető Sarában, Noonan-nék tóparti nyaralójában játszódnak. A ház a századfordulón egy híres fekete bluesénekesnőé volt, aki annak idején családjával együtt egyik napról a másikra eltűnt. Mike négy év után átköltözik a nyaralóba, ahol az álmok folytatódnak, sőt kísértetek látogatják, s lassacskán körvonalazódik egy szörnyű rejtély. Vajon mit titkol a tóparti zárt közösség, élén a hatalmaskodó, öreg és beteg milliárdos helyi kiskirállyal? Mit rejt a múlt, s hogyan függ össze a jelennel, Mike-kal és Jo halálával? Stephen King ismét remekművet alkotott; könyve nemcsak izgalmakban bővelkedő, letehetetlen olvasmány, de hiteles… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Európa, Budapest, 2007
714 oldal · ISBN: 9789630783682 · Fordította: Szántó Judit
>!
Európa, Budapest, 2007
714 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630783699 · Fordította: Szántó Judit
>!
Európa, Budapest, 1999
714 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630766132 · Fordította: Szántó Judit

Enciklopédia 4


Kedvencelte 58

Most olvassa 20

Várólistára tette 137

Kívánságlistára tette 204

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Rituga P>!
Stephen King: Tóparti kísértetek

King könyveinek kb harmadát olvasta el eddig. Ettől a regénytől mégsem, vagy talán pont ezért nem vagyok elájulva. Ha nem King könyvről lett volna szó, ahol általában hosszú felvezetés után indulnak be az események, biztos jegeltem volna a könyvet egy időre. Valami hihetetlenül hosszadalmas, vontatott volt az eleje. Illetve több, mint a fele. Biztos meg van az oka az író részletesen ecsetelt gyászának és írásképtelenségének. Sajnos számomra a történet további része sem magyarázat erre. Azért reménykedem még benne, hogy A Setét Torony univerzumának esetleg valamelyik kötetében lesz rá utalás, vagy megvilágosodom.

30 hozzászólás
EssentialHencsi P>!
Stephen King: Tóparti kísértetek

Annyira imádom ezt a könyvet, nem is értem, hogy miért. Mikor először olvastam, fel se tűnt, hogy ennyire túlírt, és az egyharmada csak helyben topog. Maga a történet kétszázötven oldalból meglenne, de King képes ezt hétszáz oldalban megírni, mert annyira kidolgozottak a szereplői.
Most harmadjára olvastam, már kicsit kritikusabb szemmel, de még így is nagyon tetszik. Mikor a Joyland-et vagy az Újjászületést olvastam, mindig Mike Noonan és a fiókból előszedett könyvei jutottak eszembe.

4 hozzászólás
Timesz>!
Stephen King: Tóparti kísértetek

Ismét remekművet olvashattam King -től. Az első oldalától az utolsóig nagyon izgalmas volt. Nagyon imádtam,néhol kicsit megborzongtam,de nagyon tetszett. Jól felépített történet, Mike Noonan-t, Kyra-t és Mattie-t nagyon megkedveltem,de akadt néhány olyan szereplője is a történetnek akitől a hideg rázott annyira ellenszenves volt, mint pl. Max Devore és Rogette. Nagyon izgalmas és ajánlom mindenkinek. Köszönet neked King bácsi. :)

14 hozzászólás
buzavirág>!
Stephen King: Tóparti kísértetek

Ez az első King könyvem és úgy tűnik jó választásnak bizonyult. Nagyon érdekesen alakult a történet, igazán jó az alapötlet amire felépítette az író ezt a szellemes storyt. Végig fenn tartotta a figyelmet és már alig vártam, hogy kiderüljön miféle titok lappang a Nevető Sara körül. Félelmet nem éreztem csak egy kis borzongást, de lehet erről csak az én szegényes képzelőerőm tehet. Egy tényt tudnék csak hibaként említeni, hogy kicsit bő lére volt eresztve a történet, de ez csak az én véleményem, gondolom valaki pont ezért szereti az író könyveit.

11 hozzászólás
Blissenobiarella>!
Stephen King: Tóparti kísértetek

A könyvet nem első alkalommal olvastam, de nem sok maradt meg belőle az elmúlt évek során. Nagyjából annyira emlékeztem: egy kiégett író a maine-i senkiföldjén horrorelemekkel kokettál. (de ez azért igaz néhány King-könyvre, nemde?) A helyszín, a tó és a Nevető Sara viszont eléggé beégett az emlékezetembe, ez jó pont.
…és csak most láttam, hogy ez a könyv több díjat is begyűjtött! Ez meglepett, és így jóval magasabbra kerültek az elvárásaim az újraolvasással kapcsolatban.
A történet rendkívül lassan indul be, és bár végig Mike Noonant kísérjük, de több történetszálat is beindít kedvenc írónk. Ezekkel jól ellavírozik kb. 450 oldalon keresztül, amikorra már muszáj valami produkálni, úgyhogy beindul a sztori, de nem is kicsit. Viszont a bonyodalmak nagyon hosszú oldalak során bontakoznak ki igazán, további majd' 300 oldal kell a végső megoldáshoz, de itt már történésekben nincs hiány.
Lassú folyása miatt talán kevésbé izgalmas ez, mint King más könyvei, kissé túlírtnak is nevezhető, de igen magas színvonalat hoz. Nem fog a kedvenceim közé kerülni, de nem véletlenül a díjak: ez egy igen jó könyv, és nem csak rajongóknak ajánlott.

Megjegyzés 1.:A címválasztás sajnos elég gyatra, ezt meg kell jegyeznem. Ahogyan már más is leírta előttem, az eredeti Bag of bones (Egy zsák csont) szimbólumként végigvonul az egész regényen…kár érte.
Megjegyzés 2.: A filmadaptáció tévéfilmhez képest elég igényes. Vannak benne szép megoldások, de a könyv olvasása után persze csak az idegesítő változtatások tűnnek fel. A casting is egész jó lenne, de épp a főszereplők, Mike Noonan (Pierce Brosnan) és Mattie Devore (Melissa George) nem tetszenek. Brosnan bármennyire is fiatalos, és jó karban van, attól még nem lesz 40 éves. Mattie esetében szerintem Melissa George túl nőies a szerephez. A kis, hároméves Ky helyére pedig betették az akkor hétéves Caitlin Carmichaelt… szóval alapvetően nem volt szimpatikus a film, és adaptációként sem az (már a főcímben is mutatnak olyan képet, ami lelövi a "poént"), de ha valaki nem olvasta a könyvet, az megnézheti, jónak fogja találni.

4 hozzászólás
tominho68>!
Stephen King: Tóparti kísértetek

Az anyja kiskésit, ez döfi volt! Ha jobban belegondolok, ebben a könyvben minden benne van, ami egy átlagos, gyorsan olvasható, borzongató történethez kell: szellemek, visszajáró lelkek, egy öreg és felelmetes ház, helyi (ős)lakosok életét felbolygató kívülálló feltűnése, pici romantika. Ami miatt viszont egyáltalán nem átlagos történet, az az író személye, Stephen King megint különleges alkotott.
spoiler
Ugye milyen szokványos, hétköznapi történet?! Hát kérem, tessenek elolvasni, mindjárt másképp tetszenek majd gondolni.

cippo I>!
Stephen King: Tóparti kísértetek

Nakérem. Hát ez egy minden igényt kimerítően alapos emocionális-közérzeti,- és agytakarítás volt, a legfölsőbb szinteken. Láv.

7 hozzászólás
ggizi P>!
Stephen King: Tóparti kísértetek

Lassan indulnak be a történések, kellő időt hagyva, hogy ráhangolódjunk a gyászra, az írói válságra és mindarra, ami utána jön. Mert hogy jön! Nem is akármi! Olyan gyalázatos történések rejtőznek a múltban, aminek felszínre kerülését jónéhányan próbálják megakadályozni. És ez a része igazából sokkal nyomasztóbb volt, mint maga a „tóparti kísértetjárás” (bár azért ezt is szívesebben olvastam lámpafénynél mint sötétben…)
Jó volt, jó volt! :)

Morn>!
Stephen King: Tóparti kísértetek

Munkahelyen jó, ha King szóba kerül valamilyen úton-módon, még ha rövid időre is, mert mire észbe kapsz, kedves kolléganőd már be is hozta neked az egyik regényét, amihez eddig még nem volt szerencséd. Nagyon ajánlották egy másik kollégával. Jól is tették.
Az elején szinte faltam, annyira jó volt újra belesüppedni az igazi, régies King stílusába. Kíváncsi voltam, mit fog kihozni belőle, mi fog történni, egy újabb remekbe szabott és fájdalmas, horrorisztikus köntösbe csomagolt gyászfeldolgozással lesz dolgom, mint az Állattemetőnél? Igen is, meg nem is.
Az igazi borzongatás megvolt, főleg, hogy javarészt esténként olvastam, így néhányszor volt egy-két rémlátomásom is. Tetszett, hogy ilyen szépen adagolta a feszültséget. Az kevésbé, hogy Noonan ennyire félvállról veszi, a helyében én spoiler. Mike szimpatikus karakter volt, de úgy éreztem, ahogy ő szenved az írással, úgy szenved talán kicsit King is, mert helyenként túlírtnak éreztem. Szeretem ahogy King elhúzza az eseményeket, részletez, apró dolgokat fed fel, de itt nagyon irritált a spoiler. A cselekményt tekintve is hiába a végfinálé, akkor is úgy éreztem, meredeken zuhant, miután spoiler. Nehezen indult be újra, de aztán pompás befejezést kaptunk. Örültem, hogy választ kapok a kérdéseimre, ha nem is mindenre. Hagytam magam sodródni, kevésbé gondolkodni, így több mindenre nem jöttem rá, amire lehet mások könnyebben rátapintanak.
Jó kis történet volt, a hangulata, a stílusa abszolút hozta azt a Kinget, akit anno (és azért most is) annyira szeretek. Sokat hanyagoltam szegényt, nem voltam túlságosan elájulva az újabb műveitől. Ettől viszont újra kamasznak éreztem magam, aki falja a puha kötetes Kingeket, borzong, a polcán meg egyre sorakoznak a pár száz forintért vett kitűnő regények. Kedvem is támadt egy-két régi darabot beszerezni, de valami tényleg használt, gyűrött példányt, amolyan régi, nyolcvanas-kilencvenes évekbeli béna borítóval.
Tetszett, de azért nem a legjobb művei közé tartozik, de szorosan a nyomukban van. Jó karakterek, kellő építgetés, hangulatteremtés, a karakterek néhol hibádznak spoiler, de összességében nagyon jól érződik a kisvárosi hangulat, a népek egy nyájként való reakciója, a megfigyelés, megítélés, a régi bűnök, mesék elhallgatása, fejünk homokba dugása… Fájó volt, de sejthető a miért. Egyedül a spoiler, bár már előtte is béna volt szerintem spoiler. Plusz ami számomra kicsit logikátlan volt, az a sok spoiler
Furcsa volt nekem az, hogy spoiler Ami meg még inkább meglepő, hogy Kyra esetében spoiler.
Egyelőre nem kerül kívánságlistára, de ha az alkalom úgy hozza, valószínűleg be fogom szerezni. Kicsit fellázította bennem a régi gyűjtőszenvedélyt, hogy sorakozzanak csak a King kötetek a polcomon (az újak inkább anyunál vannak, ő kapja meg őket). Nem ártana még valamit olvasni tőle, valami olyat, amit először van alkalmam. Vagy újrázni az egyik kedves régi ismerőssel. Mert ez az utazás is piszkosul jól esett. spoiler

>!
Európa, Budapest, 2007
714 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630783699 · Fordította: Szántó Judit
2 hozzászólás
Rose_M>!
Stephen King: Tóparti kísértetek

Hát elállt a szavam,Steve ! Ez gyönyörűségesen szép,alapos munka volt.Le vagyok nyűgözve ! Említettem már,hogy Te vagy a kedvenc íróm? Pusszantalak ! :)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

alam>!

Aki könyvet olvas, kezdetnek éppúgy hajlandó eltársalogni az időjárásról, mint akárki más, de innen általában tovább is tud lépni.

108. oldal (Európa Könyvkiadó, 1999)

1 hozzászólás
cseri P>!

Mindig érdekel, ki mit olvas; ennél többet az emberekről csak az orvosságos szekrénykéjük árul el, viszont a háziak gyógyszerei és úgynevezett gyógyhatású készítményei között kutakodni illetlenség, és a legtöbben meg is orrolnak érte.

253-254. oldal (Európa, 2007)

7 hozzászólás
mate55 P>!

Elmentem egy életvezetési tanácsadásra, de öt ülés után feladtam, mert úgy láttam, hogy a tanácsadó sokkal súlyosabb problémákkal küzd, mint én.

53. oldal

2 hozzászólás
Nofrit>!

(…) pénzt kaptam azért, amit szerettem csinálni, és ennél jobb üzlet nincs a világon; olyan, mintha az ember engedéllyel lopna.

36. oldal

mandarina>!

Az elme és a kéz a legjobb szándék ellenére sem alkothat hajszálra azonos műveket, mert mi magunk sem vagyunk ugyanazok, mint akik az előző napon vagy akár az előző pillanatban voltunk

Nofrit>!

(…) az író olyan ember, aki tudatosan komiszkodásra szoktatta az agyát.

veri7>!

A fájdalom olyan, mint a részeg vendég: mindig visszajön még egy utolsó összeborulásra.

SMesi P>!

… s arcára kiült a kilencszáz névtelen érzelem egyike …

106. oldal

1 hozzászólás
anglee>!

Az, amitől az ember egy viharos éjszakán összecsinálja magát, ilyen napfényes nyári reggelen legföljebb ha érdekesnek látszik.

191. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Peter Straub: Lebegő sárkány I-II.
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
Anne Rice: Interjú a vámpírral
Justin Cronin: A tükrök városa
Darren Shan: Árnyak asszonya
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Joyce Reardon: Ellen Rimbauer naplója
Lauren Beukes: Tündöklő lányok
Shirley Jackson: Hill House szelleme
Victor LaValle: Bölcsőrablók