Titkos ​ablak, titkos kert 343 csillagozás

1 és 2 perccel éjfél után
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert Stephen King: Titkos ablak, titkos kert Stephen King: Titkos ablak, titkos kert

Nagyobb csapás nem érhet egy írót, mint ha plágiummal vádolják. Morton Raineynek amúgy is elég baja van. Nemrég vált el, az utóbbi időben nem megy neki az írás, most meg délutáni szunyókálásából azzal veri tel egy őrült pasas, hogy ellopta a sztoriját. Beleolvasván a kéziratba, Mortnak el kell ismernie: valóban, a szöveg szinte szóról szóra egyezik azzal, amely meghozta számára a hírnevet és a sikert. De hát egy kiadott mű útja nyomon követhető, a megjelenés évéből kiderül, melyik írás keletkezett előbb. Igen ám, de minden erre utaló bizonyíték eltűnik… és ezzel kezdetét veszi a rémálom. Történt valami a múltban, olyasmit tett, amit a tudata legmélyére süllyesztett, mert nem volt bátorsága szembenézni vele? És most itt ez az ember, aki emlékezteti a bűnére? Mort végül már semmiben sem biztos, legfőképpen abban, melyikük az őrült…

Eredeti megjelenés éve: 1990

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2004
502 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630776103 · Fordította: Gecsényi Györgyi, Kovács Attila
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1998
502 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635486162 · Fordította: Gecsényi Györgyi, Kovács Attila · Illusztrálta: Zugor Zoltán
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1998
502 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635487142 · Fordította: Gecsényi Györgyi, Kovács Attila

1 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

J. R. R. Tolkien · Morton Rainey


Kedvencelte 35

Most olvassa 9

Várólistára tette 141

Kívánságlistára tette 126

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

marcipáncica>!
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

A langolierek 4,5/5

A két történet közül számomra ez volt kiemelkedőbb élmény, talán azért, mert szinte végig sikerült megőrizni a titokzatosságot, a kilátástalanságot, a szereplők reményvesztett helyzetének súlyát, és a cselekmény végig megtartja a tempóját, nem laposodik el. Ebben nagyra közrejátszott, hogy King változatos és érdekes karaktereket alkotott meg ehhez a kisregényhez, a közöttük zajló párbeszédek, interakciók sok pluszt tettek hozzá a történethez. Jól kirajzolódott a különböző személyiségtípusok válságkezelő képessége, az, hogy milyen fokú empátiával, milyen érzelmekkel és milyen mentális állapotban élnek át egy ilyen ismeretlen és rémisztő helyzetet.
Maga a természetfeletti vonal, a történet gerince is King egyik igazán jól sikerült ötlete és megvalósítása, ami igazán érdekes kérdéseket vet fel, szerencsére nem fordult semmilyen blődségbe, végig megőrizte az erejét. Kivételesen jól megírt és megnyerő történet, ami kifejezetten emlékezetes marad olvasás után is.

Titkos ablak, titkos kert 3,5/5

Kicsit hálátlan olvasója voltam ennek a kisregénynek, mivel a fő csattanót előre ismertem – és talán már túl sokszor is használták el a film- és irodalomtörténetben –, így sokkal jobban koncentráltam a történet egyéb elemeire, és ezáltal a gyengeségeire. Pedig vannak kifejezetten erős jelenetek benne, az elején még igazi meglepetéseket és izgalmas fordulatokat is bevet King, jól alapozza meg a thriller-hangulatot, a nyomozás-szál a kezdetekben megragadja az olvasót és Mort Rainey karaktere jól elviszi a hátán a cselekményt. Viszont ezek sem mentik meg attól, hogy a későbbiekben ostoba és idegesítő fordulatok törik meg az eseményeket, amitől a végére már inkább csak kötelességből olvastam, és nem élvezetből. A befejezés sem igazán nyűgözött le, középszerűnek éreztem. Nem King legrosszabbja, de távolról sem a legjobbja.

Bleeding_Bride IP>!
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

A könyv, amit milliószor láttam filmen, de nem tudtam, hogy könyv, de sejtettem. Aztán a képembe robbant, hogy ez King, és szégyelltem magam magam előtt.
Aztán jött a hosszas, hosszú hónapokig tartó kutakodás a filmes borítós kiadásért (nem díjazom egyébként, de Depp nekem az etalon, s ez a verzió mérföldekkel jobb, mint az a kék- szivárványos óra). És meglett az antikvár, kissé rongyos példány, hátlapon nagy zölddel felírva MÁTÉ telefonszáma. De így tökéletese :)

King roppant jól ír az írókról. (jobban, mint a féltékeny kocsikról, engedjétek megjegyeznem). Erről a könyvről az jut eszembe, hogy a szkizofrénia egyetlen elfogadott formája az író :))

Ami nagyon bejött, hogy végig magam előtt láttam a filmet, de nem zavaróan, hanem szépen egymásra tudtam építeni a két verziót, nem csalódtam, nem kell egyik pártjára sem állnom. Az biztos, hogy EZ az a regény, ami a nagyon kurta „újra fogom olvasni” listámon szerepel. Imádtam, s bánom, hogy csak most jutottam el az olvasásáig.

erdtimi>!
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

Nagyjából a történet felénél tartottam, teljes átszellemültséggel olvastam az éj közepéig, ám mikor már a szemeim is feladták, elaludtam könyvvel az ölemben. Másnap reggel felébredtem, és olvastam még néhány oldalt, majd megéheztem, és elindultam a lakásban valami reggelit keresni. Akkor vettem csak észre, hogy teljes csönd uralkodik a házban, pedig ez elég ritka nálunk. Kerestem a szüleimet, a húgomat, vagy akármi cetlit arról hogy hova mentek, de nem találtam semmit. Fel akartam kapcsolni a villanyt, de megfeledkeztem róla, hogy pár nappal ezelőtt zárlatos lett a csillárunk, ezért félhomályban kimentem a fürdőszobába, hogy megmossam az arcom. Mikor megnyitottam a vízcsapot, de nem jött belőle víz, bepánikoltam, mert azt hittem én is átaludtam magam egy időrésen. :D Gyorsan felhívtam anyukámat és kiderült, hogy csak elmentek bevásárolni, és azért nincs víz, mert karbantartás van az utcában. Azóta ezen az eseten nevetek:D

Bazil P>!
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

Azt mindenki tudja, aki ismer, hogy szeretem King könyveit.
Az is tudható, és megírtam már itt is, hogy sok évvel ezelőtt kezdődött ez a mi közös kapcsolatunk – író és nyájas olvasója között.
Hosszú kapcsolatokban óhatatlanul vannak hullámhegyek és persze hullámvölgyek is. Mostanra inkább ez a régi lángoló szenvedély átváltozott egy csendes, de megbízható rajongássá. Voltak idők, mikor évekig feléje sem néztem a King univerzumnak, kicsit bánom is, de mindegy: mára ott tartunk, hogy időnként előveszem valamelyik könyvét, lassacskán a teljes életműre törekedve, valami újat tőle, vagy éppen a régi, ki tudja mi okból kimaradtak közül valamelyiket.
Ez is egy ilyen régi adósságom az író felé.
Az első történet (A Lango-izék) nem hozott annyira lázba, mint ahogy lázba hozott volna húsz évvel ezelőtt, (vagy van az harminc is?) mikor először rácsodálkoztam King végtelen és kimeríthetetlen fantáziájára, meg a hentelős és vérben tocsogó sztorijaira. És amiben több ő a többitől (mondjuk akkora merítési alapom nincs, mert nem nagyon olvastam mástól ilyen típusú történeteket), szóval amiben más és amiért elkezdődött egyáltalán ez a mi kettőnk viszonya, azt itt is megkaptam: kellően csavaros sztori, megfelelő deciliternyi vér, a könnyen felismerhető és mára oly jól megismert és hőn szeretett stílus, na, meg a vége, a romantikus elemeket is tartalmazó, és könnyfacsaró befejezés.
Belenéztem a filmbe is (Youtube-on is ott csücsül), de egyelőre nincs rá időm (három óra), meg kissé idejétmúltnak tűnik a megvalósítás. Olyan igazi kilencvenes évekbeli B-mozi, régi trükk arzenállal, de mindegy, majd valamikor…
Na, de aztán jött a Titkos ablak…
Jött, látott és győzött!
Hogy ez hogy maradhatott ki?
Mert King ilyen típusú és az írók lelki világát boncolgató könyveit régóta imádom, sőt a Tortúra például az egyik kedvencem tőle.
Nagyszerű történet, nagyszerű megvalósítás, nagyszerű végkifejlet, és amit már egy jó ideje igazán kedvelek tőle az a természetfeletti elemek elhagyása, vagy minimálisra csökkentése, amikor attól igazán vérfagyasztó a sztori, attól oly hihető, hogy akár itt is megtörténhetne a szomszédban. Nem kell ahhoz Maine, vagy Castle Rock, vagy Bangor, megtörténhet ilyen, akár itt a kies Pestszentlőrincen is (ahol én épp olvastam a könyvet), vagy akárhol máshol kis hazánkban.
Mert, hiszen itt is vannak írók, itt is használják (hál istennek!) a fantáziájukat, itt is az olvasóikat akarják elkápráztatni. És itt is történnek ezekkel az írókkal furcsa dolgok, néha többet is isznak a kelleténél, vagy éppen házastársi kapcsolataikban támad probléma, vagy éppen lopkodnak ezt-azt egymástól…
Még ezt a filmet sem láttam, talán mert Johnny Depp nem a szívem csücske, de ez egy évtizeddel későbbi próbálkozás, trailer alapján egész jónak tűnik.
Szóval: Kingre fel! (De, azért olvass inkább tőle.)

LRn>!
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

A kötet két kisregényt tartalmaz, A langoliereket és a Titkos ablak, titkos kertet. Utóbbit láttam már filmen, így a történet nem volt már ismeretlen előttem, és talán emiatt vártam többet a szövegtől, mint amit végül kaptam – ugyanis általában szeretem King azon írásait, amelyek írói sorsokról szólnak. Ez a visszatérő motívum erősen foglalkoztatja Kinget, ahogyan a kisregény előszavában is írja; ennek a témának az egyik feldolgozása a Tortúra is, azt pedig nagyon szerettem.

A Titkos ablak, titkos kert koncepciója tetszett ugyan, de a megvalósítása már kevésbé: túlságosan szájbarágósnak éreztem a történetet, túlmagyarázta az egészet. És itt most nem arról a túlírásról van szó, amit szeretni szoktam nála, mert – bár lassítja a cselekményt – hozzáad valamit a szöveghez, átélhetőbbé, hangulatosabbá teszi; hanem azt az érzetet kelti, hogy a.) a szerkesztő nem merte kihúzatni a felesleget a „sztárszerzővel” vagy b.) nem nézi ki az olvasóból, hogy kifinomultabb ábrázolás mellett is rájönne az összefüggésekre (pedig de).

A langolierekkel sem voltam teljesen kibékülve; maga az ötlet itt is tetszett volna, spoiler elég félelmetes koncepció, pláne kiegészítve azzal a tipikusan kinges húzással, hogy egy szűk, összezárt kis közösségnek kell valahogy kikeverednie ebből a helyzetből, miközben nyomon követhetjük a csoporton belüli szerepek kialakulását és változásait. Itt azonban nem kapunk olyan mélységű karaktereket, mint más írásaiban, s a kisregény lassúsága ellenére is elkapkodottnak hat. Nem is beszélve arról, hogy spoiler.

Szóval sajnos csalódásként kell elkönyvelnem ezt a kötetet, tud King ennél sokkal jobbat is (vagy lehet, hogy már el vagyok kapatva). Kikapcsoló, metrózós, meló után lazítós olvasmánynak azért nem volt rossz.

Youditta>!
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

A kötet kettő kisregényt tartalmaz a A Langolierek és a címadó Titkos ablak, titkos kert művet.
A Langolierek teljesen ismeretlen volt számomra, talán egy hasonló könyvet olvastam az írótól korábban, tehát viszonylag új víz volt. Örülök, hogy eleveztem rá, mert érdekes volt, tetszett. Leginkább azért olvastatta magát, mert kíváncsi voltam, hogy mit fog kihozni belőle Stephen King, kik is lesznek ezek a langolierek? Igazából most se tudom, csak elképzelésem van róla, ezt jobban ki kellett volna dolgozni, mindenesetre olvasmányos kaland volt.
A Titkos ablak, titkos kert szerintem érdekesebb, jobban megírt kisregény, ami tényleg nagyon kíváncsivá tett volna, ha nem láttam volna a filmet. Így viszont folyamatosan Johnny Depp arca volt előttem, és mivel emlékeztem a film cselekményére nagyrészt, ezért így a húúú rész elmaradt. A főszereplő Morton nagyon jól van lélektanilag bemutatva, zseniális, ahogy kidolgozta az egyre inkább süllyedő és önmagát elvesztő karakterét. Ez egy kifejezetten jól sikerült pszichodráma, szeretem ezt a műfajt, úgyhogy biztosan még inkább elnyerte volna a tetszésem a kisregény, ha ismeretlen lett volna a történet, de erről nem King tehet, hogy előbb láttam a filmet.

9 hozzászólás
Dinah>!
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

A filmet láttam először, a könyv csak később jutott el hozzám. Tetszett, noha addig nem olvastam Kinget. Jól szövi a szálakat, remek a hangulat, kellőképpen feszültségkeltő. :)

SophiaS25>!
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

Egy remek kötet, két idegörlő történettel (csupa pozítiv értelemben).
Még annak idején, amikor váratlanul megszereztem ezt az antikvár könyvet, nem tudtam, mire számítsak. Ahogy megfigyeltem, ez az alkotás King kevésbé ismert írásai közé tartozik, amit képtelen vagyok megérteni, hiszen ez egy fenomenális összeállítás!
A két sztori pillanatok alatt magába szippantott, és (amikor végre volt időm rá) csak úgy faltam a sorokat. Imádtam az alaptörténeteket, imádtam, hogy a tartalmuk ellenére alaposan kidolgozottak, és nem utolsó sorban imádtam, hogy King a végére hagyta a legütősebb fordulatokat. Miközben olvastam, folyton az járt a fejemben, hogy vajon én hogyan élném meg az adott helyzeteket, és ez a töprengés elérte azt, hogy befejezés után még mindig ott motoszkáljon a könyv gondolataimban.
Röviden ez az iromány tényleg megérdemel egy esélyt, mivel érdekes témákat boncolgat. Ha King rajongója vagy, ez a könyv sem maradhat ki a többi közül.

Blissenobiarella>!
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

Szép sorjában: Az előszóban említett kötet, az Évszakok eredetileg Different seasons címmel jelent meg, ezt máshol Más-más évszakokként láttam fordítani. Azért sem egyértelmű, mert a kötet ezzel a címmel magyarul sosem jelent meg, nálunk A remény rabjai címet kapta. (ne menjünk bele, hogy vajon miért)

A Langolierek című filmet rengetegszer láttam már, így nem szolgált számomra a történet nagy újdonságokkal, de jó volt elolvasni. Szeretem ezt a történetet, és igen jól sikerült adaptációnak tartom a filmet, ami a maga három órájában meglehetősen hűnek bizonyult a kisregény cselekményéhez.
A Titkos ablak, titkos kert filmadaptációját még nem láttam, de ezek után mindenképp meg fogom nézni. Tetszett ez is, és bár az előszóban maga King kissé lelőtte a poént számomra azzal, hogy a Halálos árnyékhoz hasonlította az írást. Szóval elég hamar rá lehetett jönni a nagy csavarra, de ettől függetlenül izgalmas volt. (én biztos tettem volna bele még egy csavart, hogy mi is igaz vagy mi nem) Egy kissé kidolgozatlanabbnak tartom, mint a Langoliereket, több is belefért volna erről a sztoriról, de végül is teljesen jó így is, ahogy van.
Nem rossz kötet ez, aki szerette a filmeket, annak ajánlom, mert jól megírt kisregények ezek.

szelll>!
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

Valamikor réges régen mindkét filmet megnéztem, így hiába próbáltam elvonatkoztatni, agyam végig a filmek képi világával és szereplőivel dolgozott.
A Langolierek tetszett kevésbé, pedig az alapötlet kiváló, a történet végig komor és nyomasztó. Sajnos sem a könyvben sem a filmben nem tudtam megkedvelni egyik karaktert sem és a világfalók megjelenítése, leírása már akkoriban is nevetséges volt.
A titkos ablak, titkos kert egy elég jól sikerült kisregény és a két főszereplő játéka miatt a film is emlékezetes. Tipikusan jó Kinges történetvezetés, ahol a film ismerete nélkül is borítékolható a végkifejlet. Félelmetes, hogy miket tud vagy talál ki a megtört, megzavarodott emberekről. A kalap pedig, hát nem is tudom, számomra kultikus és felejthetetlen, pedig csak egy tárgy.
Nem a legjobb és legfélelmetesebb írások, de továbbra is szeretem SK kisregényeit.


Népszerű idézetek

Morn>!

Ismerek írókat, akik azt állítják, hogy nem olvassák el a kritikákat, vagy ha rossz kritikát kapnak, nem sértődnek meg rajta. Van két író, akinek el is hiszem. Én nem tartozom közéjük – betegesen félek a rossz kritikáktól, és képes vagyok napokig tépelődni rajtuk. De a keserűség nem tart sokáig; kinyírok egy-két gyereket vagy öregasszonyt, és az életkedvem máris visszatér.

12. oldal, Pontban éjfélkor - Bevezető (Európa, 1996)

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

Traclon>!

A vizelés és a gondolkodás sok mindenben hasonlít egymásra, Mindkettőt el lehet odázni egy ideig… de nem a végtelenségig.

410. oldal

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

Lunemorte P>!

Ne félj a félelemtől, de ne hagyd, hogy eluralkodjék rajtad. Csak ülj nyugodtan, és próbálj gondolkodni. Nem is tudod, milyen gyakran segít. Különösen akkor, ha ismeretlen helyzetbe kerülsz.

30. oldal

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

Kapcsolódó szócikkek: félelem
Lunemorte P>!

Olyan vacak, ha az ember csak egyedül fél – olyan hátborzongató.

220. oldal

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

Lunemorte P>!

Óvatosan imádkozz, mert lehet, hogy kérésed beteljesül.

159. oldal

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

Kapcsolódó szócikkek: ima
Lunemorte P>!

Az Isten áldja és oltalmazza a Hű Olvasót; a száj szólni tud, de a mese elmarad, ha nincs odaadó fül, mely meghallgatja.

12. oldal

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

Lunemorte P>!

Ha úgy érzi, hogy kifut a lába alól a talaj, csak mondja, hogy tétova tevetova, és máris jobban fogja érezni magát.

197. oldal

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

1 hozzászólás
fowler P>!

Szívesen rejtőzünk kitalált szavak mögé, amikor a valódi szavak bántanak bennünket.

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

Lunemorte P>!

A MUNKA AZ ITTASOK TÁRSADALMÁNAK LEGNAGYOBB CSAPÁSA

213. oldal

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

Lunemorte P>!

Az idő különös, nyúlós képződmény, s minden az, ami körülötte forog. Amikor az ember felszáll a buszra, azt gondolja, nem megy messzire – talán csak a város végébe, annál tovább nem –, aztán, te jó ég, egy szemvillanás, és már egy másik földrészen jár. Kissé bugyutának tartják a hasonlatot? Én igen, de hát a franc essen bele: kit érdekel? Az idő rejtélye oly bámulatos, hogy még az én gyermeteg megfigyeléseim is különös, bongó visszhangot vernek a falán.

10. oldal (Bevezető)

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

Kapcsolódó szócikkek: idő

Hasonló könyvek címkék alapján

Anne Rice: Interjú a vámpírral
Dean R. Koontz: Az ősellenség
Dennis Lehane: Viharsziget
Dean R. Koontz: Virrasztók
Anne Rice: A múmia
Justin Cronin: A tizenkettek
Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg
Michael Crichton: Az elveszett világ
Richard Matheson: Legenda vagyok
Scott Hawkins: Az Égett-hegyi könyvtár