Titkos ​ablak, titkos kert 401 csillagozás

1 és 2 perccel éjfél után
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert Stephen King: Titkos ablak, titkos kert Stephen King: Titkos ablak, titkos kert

Nagyobb csapás nem érhet egy írót, mint ha plágiummal vádolják. Morton Raineynek amúgy is elég baja van. Nemrég vált el, az utóbbi időben nem megy neki az írás, most meg délutáni szunyókálásából azzal veri fel egy őrült pasas, hogy ellopta a sztoriját. Beleolvasván a kéziratba, Mortnak el kell ismernie: valóban, a szöveg szinte szóról szóra egyezik azzal, amely meghozta számára a hírnevet és a sikert. De hát egy kiadott mű útja nyomon követhető, a megjelenés évéből kiderül, melyik írás keletkezett előbb. Igen ám, de minden erre utaló bizonyíték eltűnik… és ezzel kezdetét veszi a rémálom. Történt valami a múltban, olyasmit tett, amit a tudata legmélyére süllyesztett, mert nem volt bátorsága szembenézni vele? És most itt ez az ember, aki emlékezteti a bűnére? Mort végül már semmiben sem biztos, legfőképpen abban, melyikük az őrült…

Eredeti megjelenés éve: 1990

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2004
502 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630776103 · Fordította: Gecsényi Györgyi, Kovács Attila
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1998
502 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635486162 · Fordította: Gecsényi Györgyi, Kovács Attila · Illusztrálta: Zugor Zoltán
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1998
502 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635487142 · Fordította: Gecsényi Györgyi, Kovács Attila

1 további kiadás


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

J. R. R. Tolkien · Spock · Morton Rainey


Kedvencelte 36

Most olvassa 13

Várólistára tette 152

Kívánságlistára tette 179

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

dagikám>!
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

Az első kisregèny hàtborzongatò volt,amikor csak pàr utas marad a repülőn,mìg a többiek nyomtalanul eltűnnek. Szinte magàba szippantott a törtènet,hogy vajon tùlèlik-e,ha igen,hogyan ezt a felfoghatatlan helyzetet. Nekem kèsz rèmàlom lenne,ha ilyet kellene àtèlnem.
A màsodik novella kicsit lagymatagra sikeredett,vontatott volt,de kìváncsi voltam,hogy King hogyan fogja lezàrni a sztorit. A vègèn kicsit felpörögtek az esemènyek,de nem ütötte meg az első kisregèny szintjèt.

8 hozzászólás
Mónika_T P>!
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

A már nem is olyan kis fiam értetlenkedése miatt olvastam el ezt a könyvet. Látta a tv-ben a Titkos ablak ajánlóját és rohant hozzám lelkesen, hogy Stephen King könyve alapján… Akkor én biztos olvastam… És jó-e a könyv, meg a film, és megnézheti-e?
Bevallottam, hogy a film nagy kedvencem, de a kisregényt éppen ezért sosem olvastam el.
Ezt nem értette hogy lehet.
Persze ezek után én sem tudtam kiverni a fejemből, így mégiscsak rászántam magam, kicsit félve attól, hogy valószínűleg jobb a film és semmi újat nem kapok.
És még félve A langolierektől is.
Ugyanis a helyzet az volt, hogy erről semmit sem tudtam. Épp csak azt hogy van. A fülszöveg sem említi. A cím sem mond semmit. Attól tartottam, ha utána nézek, még lebeszélem magam róla, így inkább csak nekiálltam.
Abszolút kellemes meglepetést okozott. Nagyon élveztem.
A közepe táján aztán túlságosan is ismerősnek tűnt néhány jelenet. Ekkor már tényleg rákerestem, és azzal kellett szembesülnöm, hogy ez is egy megfilmesített történet. Ezek szerint láttam is, csak nem igazán hagyott nyomot bennem.
Nem így a kisregény! :)

A titkos ablak, titkos kert sem okozott tulajdonképpen csalódást, annak ellenére sem, hogy nagyon is jól ismertem.
Ha vannak egyáltalán kedvenc színészeim, Johnny Depp biztosan az egyikük. Végig láttam magam előtt a mozdulatait és arckifejezéseit. Mortot el sem tudtam volna képzelni máshogyan.

A problémát inkább az okozta, hogy szerintem nem volt szerencsés ezt a két teljesen eltérő kisregényt egy kötetbe tenni. Vagy legalábbis nem jó őket közvetlen egymás után olvasni.
A langolierek egy végig pörgős, izgalmas sci-fi (szerűség), a Titkos ablak, titkos kert ehhez képest pedig egy lassú folyású, kevés cselekményű lélektani történet.

marcipáncica>!
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

A langolierek 4,5/5

A két történet közül számomra ez volt kiemelkedőbb élmény, talán azért, mert szinte végig sikerült megőrizni a titokzatosságot, a kilátástalanságot, a szereplők reményvesztett helyzetének súlyát, és a cselekmény végig megtartja a tempóját, nem laposodik el. Ebben nagyra közrejátszott, hogy King változatos és érdekes karaktereket alkotott meg ehhez a kisregényhez, a közöttük zajló párbeszédek, interakciók sok pluszt tettek hozzá a történethez. Jól kirajzolódott a különböző személyiségtípusok válságkezelő képessége, az, hogy milyen fokú empátiával, milyen érzelmekkel és milyen mentális állapotban élnek át egy ilyen ismeretlen és rémisztő helyzetet.
Maga a természetfeletti vonal, a történet gerince is King egyik igazán jól sikerült ötlete és megvalósítása, ami igazán érdekes kérdéseket vet fel, szerencsére nem fordult semmilyen blődségbe, végig megőrizte az erejét. Kivételesen jól megírt és megnyerő történet, ami kifejezetten emlékezetes marad olvasás után is.

Titkos ablak, titkos kert 3,5/5

Kicsit hálátlan olvasója voltam ennek a kisregénynek, mivel a fő csattanót előre ismertem – és talán már túl sokszor is használták el a film- és irodalomtörténetben –, így sokkal jobban koncentráltam a történet egyéb elemeire, és ezáltal a gyengeségeire. Pedig vannak kifejezetten erős jelenetek benne, az elején még igazi meglepetéseket és izgalmas fordulatokat is bevet King, jól alapozza meg a thriller-hangulatot, a nyomozás-szál a kezdetekben megragadja az olvasót és Mort Rainey karaktere jól elviszi a hátán a cselekményt. Viszont ezek sem mentik meg attól, hogy a későbbiekben ostoba és idegesítő fordulatok törik meg az eseményeket, amitől a végére már inkább csak kötelességből olvastam, és nem élvezetből. A befejezés sem igazán nyűgözött le, középszerűnek éreztem. Nem King legrosszabbja, de távolról sem a legjobbja.

Bleeding_Bride IP>!
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

A könyv, amit milliószor láttam filmen, de nem tudtam, hogy könyv, de sejtettem. Aztán a képembe robbant, hogy ez King, és szégyelltem magam magam előtt.
Aztán jött a hosszas, hosszú hónapokig tartó kutakodás a filmes borítós kiadásért (nem díjazom egyébként, de Depp nekem az etalon, s ez a verzió mérföldekkel jobb, mint az a kék- szivárványos óra). És meglett az antikvár, kissé rongyos példány, hátlapon nagy zölddel felírva MÁTÉ telefonszáma. De így tökéletese :)

King roppant jól ír az írókról. (jobban, mint a féltékeny kocsikról, engedjétek megjegyeznem). Erről a könyvről az jut eszembe, hogy a szkizofrénia egyetlen elfogadott formája az író :))

Ami nagyon bejött, hogy végig magam előtt láttam a filmet, de nem zavaróan, hanem szépen egymásra tudtam építeni a két verziót, nem csalódtam, nem kell egyik pártjára sem állnom. Az biztos, hogy EZ az a regény, ami a nagyon kurta „újra fogom olvasni” listámon szerepel. Imádtam, s bánom, hogy csak most jutottam el az olvasásáig.

jeszan P>!
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

Hátborzongató történetek 1 és 2 perccel éjfél után. Két kisregény, mely King remekei közzé tartoznak. Az első egy természetfeletti jelenés, mint a Bermuda háromszög, egy időhasadékban pár túlélő összefogásara van szükség. Zseniális. A másik pedig az alkotói válság, lelkiismeret netovábbja. Mindkettő az éjsötét fantázia birodalmában játszódik.

erdtimi>!
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

Nagyjából a történet felénél tartottam, teljes átszellemültséggel olvastam az éj közepéig, ám mikor már a szemeim is feladták, elaludtam könyvvel az ölemben. Másnap reggel felébredtem, és olvastam még néhány oldalt, majd megéheztem, és elindultam a lakásban valami reggelit keresni. Akkor vettem csak észre, hogy teljes csönd uralkodik a házban, pedig ez elég ritka nálunk. Kerestem a szüleimet, a húgomat, vagy akármi cetlit arról hogy hova mentek, de nem találtam semmit. Fel akartam kapcsolni a villanyt, de megfeledkeztem róla, hogy pár nappal ezelőtt zárlatos lett a csillárunk, ezért félhomályban kimentem a fürdőszobába, hogy megmossam az arcom. Mikor megnyitottam a vízcsapot, de nem jött belőle víz, bepánikoltam, mert azt hittem én is átaludtam magam egy időrésen. :D Gyorsan felhívtam anyukámat és kiderült, hogy csak elmentek bevásárolni, és azért nincs víz, mert karbantartás van az utcában. Azóta ezen az eseten nevetek:D

Zoltan_Greenwood P>!
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

Az első kisregény szuper volt kellően izgalmas és félelmetes.
A második annyira már nem mint az első, viszont nekem kellően tetszett.
És a film verziója is be jött nekem Johnny Deep-el.

Dinah>!
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

A filmet láttam először, a könyv csak később jutott el hozzám. Tetszett, noha addig nem olvastam Kinget. Jól szövi a szálakat, remek a hangulat, kellőképpen feszültségkeltő. :)

SophiaS25>!
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

Egy remek kötet, két idegörlő történettel (csupa pozítiv értelemben).
Még annak idején, amikor váratlanul megszereztem ezt az antikvár könyvet, nem tudtam, mire számítsak. Ahogy megfigyeltem, ez az alkotás King kevésbé ismert írásai közé tartozik, amit képtelen vagyok megérteni, hiszen ez egy fenomenális összeállítás!
A két sztori pillanatok alatt magába szippantott, és (amikor végre volt időm rá) csak úgy faltam a sorokat. Imádtam az alaptörténeteket, imádtam, hogy a tartalmuk ellenére alaposan kidolgozottak, és nem utolsó sorban imádtam, hogy King a végére hagyta a legütősebb fordulatokat. Miközben olvastam, folyton az járt a fejemben, hogy vajon én hogyan élném meg az adott helyzeteket, és ez a töprengés elérte azt, hogy befejezés után még mindig ott motoszkáljon a könyv gondolataimban.
Röviden ez az iromány tényleg megérdemel egy esélyt, mivel érdekes témákat boncolgat. Ha King rajongója vagy, ez a könyv sem maradhat ki a többi közül.

szelll>!
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

Valamikor réges régen mindkét filmet megnéztem, így hiába próbáltam elvonatkoztatni, agyam végig a filmek képi világával és szereplőivel dolgozott.
A Langolierek tetszett kevésbé, pedig az alapötlet kiváló, a történet végig komor és nyomasztó. Sajnos sem a könyvben sem a filmben nem tudtam megkedvelni egyik karaktert sem és a világfalók megjelenítése, leírása már akkoriban is nevetséges volt.
A titkos ablak, titkos kert egy elég jól sikerült kisregény és a két főszereplő játéka miatt a film is emlékezetes. Tipikusan jó Kinges történetvezetés, ahol a film ismerete nélkül is borítékolható a végkifejlet. Félelmetes, hogy miket tud vagy talál ki a megtört, megzavarodott emberekről. A kalap pedig, hát nem is tudom, számomra kultikus és felejthetetlen, pedig csak egy tárgy.
Nem a legjobb és legfélelmetesebb írások, de továbbra is szeretem SK kisregényeit.


Népszerű idézetek

Morn>!

Ismerek írókat, akik azt állítják, hogy nem olvassák el a kritikákat, vagy ha rossz kritikát kapnak, nem sértődnek meg rajta. Van két író, akinek el is hiszem. Én nem tartozom közéjük – betegesen félek a rossz kritikáktól, és képes vagyok napokig tépelődni rajtuk. De a keserűség nem tart sokáig; kinyírok egy-két gyereket vagy öregasszonyt, és az életkedvem máris visszatér.

12. oldal, Pontban éjfélkor - Bevezető (Európa, 1996)

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

Lunemorte P>!

Ne félj a félelemtől, de ne hagyd, hogy eluralkodjék rajtad. Csak ülj nyugodtan, és próbálj gondolkodni. Nem is tudod, milyen gyakran segít. Különösen akkor, ha ismeretlen helyzetbe kerülsz.

30. oldal

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

Kapcsolódó szócikkek: félelem
Lunemorte P>!

Olyan vacak, ha az ember csak egyedül fél – olyan hátborzongató.

220. oldal

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

Traclon>!

A vizelés és a gondolkodás sok mindenben hasonlít egymásra, Mindkettőt el lehet odázni egy ideig… de nem a végtelenségig.

410. oldal

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

Lunemorte P>!

Ha úgy érzi, hogy kifut a lába alól a talaj, csak mondja, hogy tétova tevetova, és máris jobban fogja érezni magát.

197. oldal

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

1 hozzászólás
Lunemorte P>!

Óvatosan imádkozz, mert lehet, hogy kérésed beteljesül.

159. oldal

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

Kapcsolódó szócikkek: ima
_Katie_ P>!

Szívesen rejtőzünk kitalált szavak mögé, amikor a valódi szavak bántanak bennünket.

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

Lunemorte P>!

Az Isten áldja és oltalmazza a Hű Olvasót; a száj szólni tud, de a mese elmarad, ha nincs odaadó fül, mely meghallgatja.

12. oldal

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

Lunemorte P>!

A MUNKA AZ ITTASOK TÁRSADALMÁNAK LEGNAGYOBB CSAPÁSA

213. oldal

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után

Lunemorte P>!

– Megkérhetném valamire?
– Mire?
– Hogy ne fingjon a képembe.
– Megpróbálom, de nem ígérhetek semmit.

234. oldal

Stephen King: Titkos ablak, titkos kert 1 és 2 perccel éjfél után


Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: A tizenkettek
Dean R. Koontz: Az ősellenség
Peter Clines: 14
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór
John Shirley: Resident Evil: A kaptár – Megtorlás
Edgar Cantero: Kotnyeles kölykök
Alan Dean Foster: A végső megoldás: Halál
Veres Attila: Odakint sötétebb
Dean R. Koontz: Az eljövetel
Benjamin Percy: Vörös hold