The ​Wind Through the Keyhole (The Dark Tower 4,5) 12 csillagozás

Stephen King: The Wind Through the Keyhole Stephen King: The Wind Through the Keyhole Stephen King: The Wind Through the Keyhole Stephen King: The Wind Through the Keyhole Stephen King: The Wind Through the Keyhole Stephen King: The Wind Through the Keyhole Stephen King: The Wind Through the Keyhole

For ​those discovering the epic bestselling Dark Tower series for the first time—and for its legions of dedicated fans—an immensely satisfying stand-alone novel and perfect introduction to the series.Beginning in 1974, gaining momentum in the 1980s and coming to a thrilling conclusion when the last three novels were published in 2003–2004, the Dark Tower epic fantasy saga stands as Stephen King’s most beguiling achievement. It has been the basis for a long-running Marvel comic series.

Now, with The Wind Through the Keyhole, King has returned to the rich landscape of Mid-World. This story within a story within a story finds Roland Deschain, Mid-World’s last gunslinger, in his early days during the guilt-ridden year following his mother’s death. Sent by his father to investigate evidence of a murderous shape-shifter, a “skin-man,” Roland takes charge of Bill Streeter, a brave but terrified boy who is the sole surviving witness to the beast’s most recent slaughter. Roland,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Hodder & Stoughton, London, 2017
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781444731729
>!
Hodder & Stoughton, London, 2013
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781444731736 · Illusztrálta: Jae Lee
>!
Pocket Books, New York, 2013
386 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781451658095

2 további kiadás


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Lady_Stoneheart P>!
Stephen King: The Wind Through the Keyhole

A teljes értékelés olvasható a blogomon:
https://thedeathgoddess.blogspot.com/2020/08/29-31-het-…

Nagyon kíváncsi voltam erre a négy és feledik kötetre, leginkább azért, mert a sorozat lezárása után íródott. Azt gondolom, nehéz egy sorozathoz évekkel később plusz részt írni úgy, hogy az jó is legyen, pláne ha az nem folytatás, és nem is előzmény, hanem a sorozat idejében játszódik.

Ebben a kötetben három egymásban fészkelő történetet kapunk: Roland meséli útitársainak (1), hogy amikor még fiatal harcosként egy megbízatást teljesített (2), egy kisfiúnak meséli el a maga kedvenc meséjét (3). A Setét Torony-sorozat fő szála tehát ebben a kötetben alig mozdul meg, illetve Roland ifjúkori története, és az elmondott mese is megállják a helyüket külön-külön is. A duplakeretes szerkezet miatt mégsem lehet őket külön-külön olvasni, de ez nem is baj. Rendkívül élvezetes ugyanis ez a mise en abyme (történet a történetben).

A legbelső történet teszi ki a kötet nagy részét, de tulajdonképpen nem hosszú. Az események gyorsan követik egymást, ezért a cselekménye elég sűrű. Az érdeklődésemet végig fenntartotta, ugyanakkor néha elvesztettem a fonalat. Ez természetesen annak folyománya is lehet, hogy a saját programom is elég sűrű volt az olvasás ideje alatt, ezért nagyon apró részletekben tudtam olvasni. A történet ugyanis nem bonyolult, egy szálon fut és a történetvezetés is lineáris, egy-egy mondat erejéig van kitérő illetve visszatekintés. A szereplők jellemrajza egyszerű, összetettnek talán Nagy Kells karakterét mondanám. Mindenki másnál egyértelmű, hogy melyik oldalon áll. Nagyon szerettem, jellegzetes King-féle mese.

A bőrember sztorija kicsit jobban izgatta a fantáziámat, épp ezért jó lett volna, ha ez is egy kicsit hosszabb, és többet tudunk meg akár az alakváltás természetéről vagy az okáról. Tulajdonképpen ez is egy novella, az Átfúj a szél a kulcslyukonnál rövidebb és egyszerűbb. Jellemrajzokról például itt nemigen lehet beszélni; Rolandot és társát, Jamie-t leszámítva talán csak Everlynne jelentik meg annyi időre, hogy a szeretem vagy nem szeretem kalapba be tudjuk dobni. A szerepe mégis nagyon fontos, Roland életében meghatározó.

A kötet zárása gyönyörű, mindkét nyelven olvasva megkönnyeztem. Ez a befejezés teszi ezt a könyvet a sorozat olyan részéve, amely nélkül lehet élni, de nem érdemes.

Szentinel>!
Stephen King: The Wind Through the Keyhole

A mesék fontosak. Ezt igazolja ez a regény is.

Jó érzés volt visszatérni a Sötét Torony világába, és hagyni, hogy King elmeséljen nekünk egy újabb történetet. Ami valójában egy történeten belüli történeten belüli történet. A kulcslyukon átfújó szél.

Roland és ka-tetje biztonságba húzódnak a vihar elől, közben pedig a pisztolyhős elmeséli nekik egyik ifjúkori kalandját, amelyen belül az ifjú Roland regél el egy mesét egy még fiatalabb embernek. Roland szála egy ún. „bőrember” utáni nyomozással telik, aki alakváltó képességekkel rendelkezik. A másik szál – az elregélt mese – pedig egy fiú kalandját meséli el, aki vak édesanyján akar segíteni, ezért átkel az erdőn, hogy megszerezze a gyógyító elixírt.

A könyv kellemes olvasmánynak bizonyult. King túlírtsága csak néha bújt elő, ami kifejezetten üdítő volt. A stílus egy pillanatra sem dobott ki a Torony világából, bár el kell ismernem, hogy A kulcslyukon átfújó szél meséjébe nehezebben rázódtam bele. Egy ideig hiányoltam belőle az ismerős Torony-elemeket, de miután felbukkant a North Central Positronics neve (plusz a Doganok, a Sugarak és azok őrzői, meg persze maga a Sötét Torony), már kezdtem élvezni a mesét, és kellően meg tudtam szeretni. Ismét úgy éreztem, hogy egy The Dark Tower kötetet olvasok.

Hivatalosan a négy és feledik epizódként hivatkoznak rá, így felmerülhet a kérdés, hogy betölti-e a szerepét? Nos, félig-meddig. Felkészíti az olvasót a Calla farkasaiban felbukkanó elemekre. Ilyen például a „mese a mesében és abban is mese” szerkezet, mely előkészíti a Salem’s Lot folytatását, ami egy King regény egy King regényben egy King regényről. Ezzel szemben viszont a cselekmény elbírt volna egy kicsit többet. Lehetett volna egy izgalmasabb, a Torony mitológiáját tovább bővítő epizód is. Én csak ezt az egyet sajnálom. Felbukkannak ugyan új mitológiai alakok (pl. Maerlyn, a kortalan idegen, aki később megalapította a North Central Positronics-ot), és kapunk megint egy kanálnyit a Feketébe Öltözött Emberből (csak itt „Szövetségi”-ként ismerik), de nagyon érződik a The Wind Through the Keyhole-on, hogy csak egy töltelék rész. Egy később hozzátoldott kötetecske, mely megpróbálja az I-VI. és a V-VII. kötetek hangulatát összeboronálni, sajnos kevés sikerrel.

Nosztalgiának tökéletes volt. Mást elvárni tőle nem szabad. Érdemes elolvasni az olyan The Dark Tower fanoknak, mint amilyen én is vagyok. Ugyanakkor nem osztom King azon kijelentését, mely szerint önállóan is olvasható. Önálló olvasmánynak szerintem túl zavaros.

Ui: mintha King értesült volna róla, hogy a Crimson Kinget (Karmazsin Király) Bíbor Királynak fordították magyarul, így a kötetben Maerlyn Red Kingként (Piros/Vörös Király) hivatkozik rá. Ezzel téve egyértelművé, hogy ne olvassátok el magyarul a köteteket. =)

Banditaa P>!
Stephen King: The Wind Through the Keyhole

A Setét Torony első öt kötete a kedvencem, amit valaha King írt és ez a kötet is jól illik közéjük. Mese a mesében és még abban is egy mese – tökéletes. Bár nem bántam volna, ha a két „szélső” mese hosszabb lett volna, mert végülis ez a két világ (Roland múltja és jelene) az, amit annyira szeretek, de így is jó volt. Amikor a végére értem, csak azt sajnáltam hogy nincs tovább…

2 hozzászólás
Nandito>!
Stephen King: The Wind Through the Keyhole

A kritikák alapján sokkal rosszabbra számítottam. Kingnél az az érzésem, hogy megpróbál évi egy két könyvet kipréselni magából, kerül amibe kerül, viszont ez tényleg kellemes csalódás volt. Tetszett mindkét történet, élvezet volt újra belemerülni ebbe a dark fantasy világba. Kedvet is kaptam a többi könyv újraolvasásához.

Video>!
Stephen King: The Wind Through the Keyhole

Sajnos pont a leghosszabb történet nem tetszett, ezért lassan haladtam vele. A sorozathoz nem ad hozzá semmit, aki csak ezért olvasná, annak kihagyható.

maneki_neko>!
Stephen King: The Wind Through the Keyhole

Hangoskönyvben hallgattam végig, és ez most azért volt különleges, mert maga King olvasta fel. Nem csinálta olyan jól, mint a színészek, de a személyes karizmája ezt feledtette. Sokat derültem azon, hogy a káromkodásokat, csúnya szavakat, amiket mindig a szereplői szájába ad, most ő volt kénytelen kimondani (de ez szerintem egyáltalán nem feszélyezte).
Nagyon tetszett a fiatal Roland és a skin-man története, és a szinte népmese, Timről. Azért mind a két történet hátterében ott magasodik a Setét Torony!


Népszerű idézetek

Lady_Stoneheart P>!

Time was a face on the water, and like the great river before them, it did nothing but flow.

9. oldal

Banditaa P>!

Time is a keyhole, he thought as he looked up at the stars. Yes, I think so. We sometimes bend and peer through it. And the wind we feel on our cheeks when we do – the wind that blows through the keyhole- is the breath of all the living universe.

Lady_Stoneheart P>!

…if the wrong man stepped into the marriage-hoop with a woman, it was a noose instead of a ring.

141. oldal

Banditaa P>!

A person’s never too old for stories, Bill. Man and boy, girl and woman, never too old. We live for them.

Banditaa P>!

In the end, the wind takes everything, doesn't it? And why not? Why other? If the sweetness of our lives did not depart, there would be no sweetness at all.

Banditaa P>!

It was not fair, it was not fair, it was not fair. So cried his child's heart, and then his child's heart died a little. For that is also the way of the world.


A sorozat következő kötete

The Dark Tower sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: The Passage
Peter Clines: 14 (angol)
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: The Strain
Edgar Cantero: Meddling Kids
Tamsyn Muir: Harrow the Ninth
Amy Tintera: Reboot
Jeff VanderMeer: Authority
James S. A. Corey: Tiamat's Wrath
Tom Dowd: Burning Bright
Benjamin Percy: Red Moon