Sorvadj ​el! 227 csillagozás

Stephen King: Sorvadj el!

Megszokott amerikai kisváros, szokványos középosztálybeli jómód, unalmas élet, melynek minden lépése előre tudható, előre kiszámítható. Vagy mégsem? Mert közbejön egy városi piknik, annak a közepébe pedig váratlanul berobban egy egyáltalán nem kívánatos cigánykaraván. Amíg csak zsonglőrködnek, tenyérből jósolnak, akit tudnak, szemfényvesztéssel megkopasztanak, addig még hagyján… de aztán kopjanak le idejében! Ez a cigánybanda azonban más, ez még ősi erőkkel rendelkezik, ősi hagyományokat ápol, s ha valaki keresztezi az útját, azt megátkozza, méghozzá úgy, hogy az átok meg is fogan. Már csak ez hiányzott a kisváros menő ügyvédjének, aki véletlenül, de leginkább felesége áldásos közreműködésével, elüti a cigányvajda lányát. Az Isten legyen hozzá irgalmas… De lesz-e?

Eredeti mű: Stephen King (Richard Bachman): Thinner

Eredeti megjelenés éve: 1984

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 1998
312 oldal · ISBN: 9630762935 · Fordította: Pardi András
>!
Európa, Budapest, 1996
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 963076105x · Fordította: Pardi András

Enciklopédia 1


Kedvencelte 14

Most olvassa 13

Várólistára tette 78

Kívánságlistára tette 79

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Lunemorte MP
Stephen King: Sorvadj el!

Mit bámulsz rám, te városi fehér ember? He? Kellett ez neked? Hát tessék, olvasd el ezt a könyvet, aztán majd rájössz szépen, te sem vagy különb, mint mi! Te is csak egy közönséges ember vagy, aki rosszkor volt rossz helyen épp…Nincs egál, nem érdekel a nyomorúságod. Ha őrült vagy, mindenki őrült, az egész világ is, nem? Tán azt vetted a fejedbe, hogy csak te lehetsz közveszélyes? Nagyot tévedtél, már meg sem lepődök a fajtádon…Menj el innen és ne is gyere vissza! A részletekért olvashatsz, már ha van szemed és annyi eszed…Ja igen és az vagy, amit megeszel. Erről ennyit.

2 hozzászólás
>!
KATARYNA P
Stephen King: Sorvadj el!

Vezetési kisokos…

Nőknek, ha az anyósülésen ülnek:
– AZT CSINÁLUNK, AMIT AKARUNK! :D

Férfiaknak:
– Mielőtt beülnétek a volán mögé, gondolkozzatok el azon, hogy mikor hágtátok meg előzőleg az asszonyt.
Hazugság! Ilyenre nem gondoltok… :'D

Ha:
A: tegnap.. nincs gond
B: kiéheztetted egy jó ideje.. baj van.

C: Nincs C, mert már el is indultál, és mire észbe kaphatnál, az asszony megmogyoróz, te csillagokat látsz, a lábadnak a féken kellene lenni… de nincs!
Csillagok vannak meg káprázat, de nem kapod meg azt az örömöt, hogy kielégülj apukám.. ááá.
Jön a vér az ablaküvegre.. majd a reccsenés, és már ki is lapítottál egy vén cigányasszonyt.

Megátkoznak!
112.. 111.. 103.. 100.. 98.. 85.. 81.. 78.. 71.. 62.. 54..

Jöhet a hajsza a túlélésért.
Túléled, megtébolyodsz, vagy elsorvadsz, te kis fütyi?

Kedvenc, ajánlom. :)
De ez nem HORROR!

3 hozzászólás
>!
Sansa I
Stephen King: Sorvadj el!

Ha valami sérelem, veszteség ér, megkereshetjük a saját szubjektív ítélőképességünk, fájdalmunk ködén át a vétkest (bűnbakot), aztán nekiállhatunk bosszút állni.
Viszont:
a, könnyen rámehetnek a hadjáratunkra számunkra fontos dolgok, emberek, kapcsolatok
b, ha egyszer beszáll az ember a bosszúhadjáratba, annak sose lesz vége, az egyik adok-kapok követi a másikat.

Nincs egál.
Soha nem is lesz.

3 hozzászólás
>!
Rebbencs
Stephen King: Sorvadj el!

Nem vagyok még elég jártas Stephen King regényeiben, eddig alig olvastam tőle valamit, de azért hozzá tartozik a dologhoz, hogy azóta a négy könyv óta szerzett magának egy olvasót. spoiler De mivel nem szeretném olyan magasra emelni a lécet már az első olvasásokkor, eddig kevésbé nagyra értékelt könyveit olvastam és igen, ez így be is jött. Mindegyik lenyűgözött és magával ragadott, sokkal jobban tetszettek az átlagnál.
Így gondoltam itt van ez a kedves című Sorvadj el!, ami szintén nem valami agyonértékelt történet, jó lesz ez a következő King könyvnek. Hát. Nem volt jó.

Számomra elég unalmas volt a könyv. Csak kínt szenvedve lapozgattam, hogy jajj csak még tíz oldalt olvassak el, már azzal is előrébb leszünk, mert nem olyan hosszú egy történet. De igazából annak éltem meg. Olvasás közben folyton elkalandoztak a gondolataim, azt sem tudtam, mik történnek igazából, annyira nem is érdekelt.

Fellelhető volt benne Stephen stílusa, hogy jól ír, de valahogy nem is tudom… Lehet, nem hibába adták ki álnéven.:DD Kö-csög va-gyok Annyira nem hozta a megszokott pörgős oldalakat, nem tudott lekötni, másban nem is látszott, hogy a szerző műve, csak annyiban, hogy egyedi volt az biztos.

Félni nem féltem a könyvtől, egyszerűen csak bizarr volt az egész és még most is olyan fura érzés kerít hatalmába, ha rá gondolok. Ez a szó szerinti sorvadás nagyon fura volt, kissé beteges, de hát ez a jó a horrorokban, akkor is, ha erre nem igazán lehet rá illeszteni ezt a címkét.

A szereplők nekem nem voltak az igaziak, főleg a végén jöttem rá, de már kezdetben is kapiskáltam, hogy Billy nem igazán jó főszereplő. Nem volt vészes, de nem tudott meggyőzni és igazából az is rosszként jött le, hogy nem igazán szereti a feleségét. Mindegy.

Egy-két helyen nekem fantasy-s volt a történet, mert lehet, én vagyok az ostoba, de számomra hihetetlen, hogy valaki pikkelyesedni kezd egy érintéstől:D Ez is csak a könyv bizarrságát tetézte, de ami végül is tetszett az a cigányok hajkurászása volt. Itt még egy-két helyen azt is érezhettem, hogy izgalmas a történet, de a tetőpontja az volt, amikor a cigánytáborban találtuk magunkat. Az tényleg tetszett.

Mindenesetre ezzel a könyvvel most mellé fogtam, de természetesen fogok még King regényeket olvasni, hamarosan talán valami felkapott könyvbe is belecsapok, aztán meglátjuk, mik fognak itt történni.

2 hozzászólás
>!
Paulina_Sándorné
Stephen King: Sorvadj el!

Réges-régen láttam már filmen ezt a történetet. Mivel már csak nagy vonalakban emlékeztem rá, nem zavart be az olvasásba. Izgalmas történet volt, elgondolkodtató is volt számomra. Az utóbbi időben hallottam pár átkozódást, átokszórást. Az író megint olyat alkotott, ami megpiszkálja rendesen az ember fantáziáját.

>!
h_orsi P
Stephen King: Sorvadj el!

Miért nem tudok én sohasem öt csillagot adni Kingnek? Talán magam sem tudom. Lehet, hogy túl messze állnak hozzám ezek a történetek, lehet, hogy nem tudom elképzelni, de az igazság az, hogy mindig is lenyűgöz az író stílusa. Egyszerűen jó olvasni a sorait, beleveszik az ember, és mire ráébred, hogy ennie, inni, aludnia (tehát léteznie is kell), már vége is a könyvnek és csak a végső megdöbbenés marad hátra.
Amiért mégsem tudtam neki megadni a max. csillagszámot az olyan okban keresendő, amiről szegény író nem tehet. Ugyanis ezt a könyvet a Halálos Árnyék című irománya után olvastam. Számára sok hasonlóságot mutatott a két könyv: egy részt kicsit déjávú érzésem volt az írói álnév miatt. Aztán, bár itt már csak elszórtan, de fel lehetett fedezni a madár motívum jelentőségét. Ott van a sokat emlegetett mondat jelensége is, itt a Sorvadj el!, a másik könyvben pedig a Madarak újra szállnak.
Mindezekkel nem lenne semmi bajom, ez az író sajátos írási stílusa, és én ezt szeretem benne, de ez most kicsit túl sok volt így egymás után. Talán most egy darabig hanyagolom Kinget, de az biztos, hogyha betérek egy könyvesboltba és az ő neve fog szembe jönni velem, akkor biztosan, hogy megveszem az éppen aktuális könyvet. :)
Köszönöm @Hullócsillag-nak, hogy olvashattam az utazókönyvét! :))

>!
Morn
Stephen King: Sorvadj el!

Létezik az egál? Sokszor úgy gondoljuk, igen, pedig aztán soha nem tudsz olyat adni vagy épp visszaadni, mint ami a másikat érte. Pláne egy ilyen esetben, ahol senki nem értheti, mi játszódhatott le Taduz Lemkében vagy éppenséggel Billyben. A bűnbakot keresni mindig sokkal könnyebb – mindenki ezt teszi, felesleges hazudni, én is –, de akkor tényleg meglesz-e az elégtétel ha másra hárítjuk át a felelősséget? Billy Halleck részben jól fogalmazta meg a dolgokat, mert tényleg mindenki hibás volt ebben a helyzetben, de attól még nem ért mindenkit egyformán ugyanolyan mértékű veszteség.
Senki mellé sem állnék ebben a vitában. Mindkét fél ostobán kereste a „bűnöst”. Az igazságot. Holott nem csak az egál, az igazság sem létezik. Legalábbis a mai világban nem.
(Plusz hihetetlen, hogy a kari könyvtárban ilyen könyvekre is bukkanhat az ember.)

>!
bokrichard
Stephen King: Sorvadj el!

King korai korszakának egyik gyöngyszeme. Rendkívül pörgős és olvasmányos, az alapötlet meg teljesen egyedi. Vigyázz, mit mondasz másokra, mert visszaüthet!

>!
Blissenobiarella
Stephen King: Sorvadj el!

A könyv finoman szólva nem a cigány kisebbség pr-ját mozdítja elő (eszembe is jutott, hogy egy barátnőmet egyszer megátkozta egy cigányasszony, és azóta is emlegeti), és ha ezt olvastad, háromszor meggondolod, kinek teszel keresztbe a jövőben. Mint minden King könyv, ez sem egy egyszerű horror sztori. Részemről a legjobb írásai közé sorolnám – ezek jellemzői, hogy elég mély, emberi témákat boncolnak, és igen sok rétegében elemezheti az olvasó is.
Hiszen a cigánysághoz fűződő viszonyon kívül (ami nyilvánvalóan egészen más jellegű ott, a keleti parton, mint itt Európában) szó van itt a bosszúról, hatalomról, és még egy sor bűnös dologról.
A fél csillag levonás azért jár, mert azt a részt, ahol Billy kutat a cigányok után kissé elnyújtottnak, unalmasnak találtam. Ginelli tetteinek meséje a könyvben bár elegáns megoldású, de ez sem sikerült a legjobban szerintem. Ezektől a részektől eltekintve végig faltam az oldalakat.
A filmet mindig is „gagyinak” tartottam kicsit (ennek egyik fő oka valószínűleg Robert John Burke színészi teljesítménye) – és kifejezetten üdítőnek találtam, hogy a könyv más befejezést kínál, legalábbis emlékeim szerint (este meg is nézem a filmet, hogy biztos legyek benne).
Izgalmas, tanulságos, mély. Egy szóval: King.

2 hozzászólás
>!
kolika
Stephen King: Sorvadj el!

Egy ideje rájöttem, hogy mi a baj a Stephen King olvasásaimmal. Az, hogy eddig sikerült csak olyanokat választanom, amelyeket filmen is láttam. Így ismerem a történetet, s habár a könyv teljesebb képet nyújt, mégsem tud hatni az újdonság, a meglepetés erejével. Lehet, hogy az újabb kiadásait kellene olvassam, hogy jobban tudjam értékelni Stephen King munkásságát.
A könyv után – felbuzdulva – újra megnéztem a filmet, s azért itt is megállapítottam, hogy a könyv az jobb, kicsit más irányt mutat a történet (habár a végkifejleten ez nem sokat változtat).
A főszereplő vívódásait, félelmeit, felébredő, majd egyre erősödő gyűlöletét a felesége iránt lélektani alapossággal ábrázolja King. A cigányok felé megváltozó érzései is jól megmutatják, hogy nemcsak elborzasztani, félelmet kelteni tud az író.
Érdekes olvasmány.


Népszerű idézetek

>!
Lunemorte MP

Az idő aztán tud röpülni, nem igaz?

Kapcsolódó szócikkek: idő
7 hozzászólás
>!
Sansa I

Ha egyszer valaki megijedt, utána egyre könnyebb rettegésben tartani.

242

>!
Sansa I

(…) néhány ember – rengeteg ember – azt se hiszi el, amit lát, különösen, ha a dolog ellenkezik azzal, amit zabálni vagy vedelni, vagy éppenséggel gondolni és hinni akar. Én a magam részéről nem hiszek Istenben. De ha látnám, hinnék. Nem rohangálnék körbe, mint a bolond, hogy Jézusom, ez aztán a különleges hatás. Íme a seggfej definíciója: olyan krapek, aki nem hisz a szemének. Idézet tőlem.

211-212

2 hozzászólás
>!
Sansa I

Hát így ér véget a világ, gondolta Halleck bárgyú mosollyal. Nem robban, csak elsorvad szépen.

75

>!
Sansa I

A férfiember képtelen vizelés közben behúzni a hasát.

23

34 hozzászólás
>!
Sansa I

(…) nehéz az embernek feladni minden kedvtelését, még akkor is, amikor már nem telik benne kedve.

165

>!
KATARYNA P

Ginelli egy kisebb halmon át követte az ösvényt, amíg egy újabb liget szélére nem ért.
– Itt elvesztettem a nyomot – mondta. – Csak álltam ott egy-két percig, és törtem a fejem, mit csináljak. És akkor meghallottam, William. Tisztán, hangosan. Néha az emberre mégis rákacsintanak az istenek.
– Mit hallottál?
– Fingott egy kutya (…)

231. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Joe Hill: Szarvak
Blake Crouch: Wayward Pines
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Ann Aguirre: Horda
Dan Wells: Ruins – Romok
Josh Malerman: Madarak a dobozban
Chuck Palahniuk: Kísértettek
Dan Wells: Az ördög egyetlen barátja
Max Brooks: World War Z – Zombiháború
Joe Hill: NOS4A2