Sorvadj ​el! 215 csillagozás

Stephen King: Sorvadj el!

Megszokott amerikai kisváros, szokványos középosztálybeli jómód, unalmas élet, melynek minden lépése előre tudható, előre kiszámítható. Vagy mégsem? Mert közbejön egy városi piknik, annak a közepébe pedig váratlanul berobban egy egyáltalán nem kívánatos cigánykaraván. Amíg csak zsonglőrködnek, tenyérből jósolnak, akit tudnak, szemfényvesztéssel megkopasztanak, addig még hagyján… de aztán kopjanak le idejében! Ez a cigánybanda azonban más, ez még ősi erőkkel rendelkezik, ősi hagyományokat ápol, s ha valaki keresztezi az útját, azt megátkozza, méghozzá úgy, hogy az átok meg is fogan. Már csak ez hiányzott a kisváros menő ügyvédjének, aki véletlenül, de leginkább felesége áldásos közreműködésével, elüti a cigányvajda lányát. Az Isten legyen hozzá irgalmas… De lesz-e?

Eredeti mű: Stephen King (Richard Bachman): Thinner

Eredeti megjelenés éve: 1984

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 1998
312 oldal · ISBN: 9630762935 · Fordította: Pardi András
>!
Európa, Budapest, 1996
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 963076105x · Fordította: Pardi András

Enciklopédia 1


Kedvencelte 14

Most olvassa 11

Várólistára tette 77

Kívánságlistára tette 75

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Lunemorte MP
Stephen King: Sorvadj el!

Mit bámulsz rám, te városi fehér ember? He? Kellett ez neked? Hát tessék, olvasd el ezt a könyvet, aztán majd rájössz szépen, te sem vagy különb, mint mi! Te is csak egy közönséges ember vagy, aki rosszkor volt rossz helyen épp…Nincs egál, nem érdekel a nyomorúságod. Ha őrült vagy, mindenki őrült, az egész világ is, nem? Tán azt vetted a fejedbe, hogy csak te lehetsz közveszélyes? Nagyot tévedtél, már meg sem lepődök a fajtádon…Menj el innen és ne is gyere vissza! A részletekért olvashatsz, már ha van szemed és annyi eszed…Ja igen és az vagy, amit megeszel. Erről ennyit.

2 hozzászólás
>!
Sansa I
Stephen King: Sorvadj el!

Ha valami sérelem, veszteség ér, megkereshetjük a saját szubjektív ítélőképességünk, fájdalmunk ködén át a vétkest (bűnbakot), aztán nekiállhatunk bosszút állni.
Viszont:
a, könnyen rámehetnek a hadjáratunkra számunkra fontos dolgok, emberek, kapcsolatok
b, ha egyszer beszáll az ember a bosszúhadjáratba, annak sose lesz vége, az egyik adok-kapok követi a másikat.

Nincs egál.
Soha nem is lesz.

3 hozzászólás
>!
Paulina_Sándorné
Stephen King: Sorvadj el!

Réges-régen láttam már filmen ezt a történetet. Mivel már csak nagy vonalakban emlékeztem rá, nem zavart be az olvasásba. Izgalmas történet volt, elgondolkodtató is volt számomra. Az utóbbi időben hallottam pár átkozódást, átokszórást. Az író megint olyat alkotott, ami megpiszkálja rendesen az ember fantáziáját.

>!
h_orsi P
Stephen King: Sorvadj el!

Miért nem tudok én sohasem öt csillagot adni Kingnek? Talán magam sem tudom. Lehet, hogy túl messze állnak hozzám ezek a történetek, lehet, hogy nem tudom elképzelni, de az igazság az, hogy mindig is lenyűgöz az író stílusa. Egyszerűen jó olvasni a sorait, beleveszik az ember, és mire ráébred, hogy ennie, inni, aludnia (tehát léteznie is kell), már vége is a könyvnek és csak a végső megdöbbenés marad hátra.
Amiért mégsem tudtam neki megadni a max. csillagszámot az olyan okban keresendő, amiről szegény író nem tehet. Ugyanis ezt a könyvet a Halálos Árnyék című irománya után olvastam. Számára sok hasonlóságot mutatott a két könyv: egy részt kicsit déjávú érzésem volt az írói álnév miatt. Aztán, bár itt már csak elszórtan, de fel lehetett fedezni a madár motívum jelentőségét. Ott van a sokat emlegetett mondat jelensége is, itt a Sorvadj el!, a másik könyvben pedig a Madarak újra szállnak.
Mindezekkel nem lenne semmi bajom, ez az író sajátos írási stílusa, és én ezt szeretem benne, de ez most kicsit túl sok volt így egymás után. Talán most egy darabig hanyagolom Kinget, de az biztos, hogyha betérek egy könyvesboltba és az ő neve fog szembe jönni velem, akkor biztosan, hogy megveszem az éppen aktuális könyvet. :)
Köszönöm @Hullócsillag-nak, hogy olvashattam az utazókönyvét! :))

>!
Morn
Stephen King: Sorvadj el!

Létezik az egál? Sokszor úgy gondoljuk, igen, pedig aztán soha nem tudsz olyat adni vagy épp visszaadni, mint ami a másikat érte. Pláne egy ilyen esetben, ahol senki nem értheti, mi játszódhatott le Taduz Lemkében vagy éppenséggel Billyben. A bűnbakot keresni mindig sokkal könnyebb – mindenki ezt teszi, felesleges hazudni, én is –, de akkor tényleg meglesz-e az elégtétel ha másra hárítjuk át a felelősséget? Billy Halleck részben jól fogalmazta meg a dolgokat, mert tényleg mindenki hibás volt ebben a helyzetben, de attól még nem ért mindenkit egyformán ugyanolyan mértékű veszteség.
Senki mellé sem állnék ebben a vitában. Mindkét fél ostobán kereste a „bűnöst”. Az igazságot. Holott nem csak az egál, az igazság sem létezik. Legalábbis a mai világban nem.
(Plusz hihetetlen, hogy a kari könyvtárban ilyen könyvekre is bukkanhat az ember.)

>!
bokrichard 
Stephen King: Sorvadj el!

King korai korszakának egyik gyöngyszeme. Rendkívül pörgős és olvasmányos, az alapötlet meg teljesen egyedi. Vigyázz, mit mondasz másokra, mert visszaüthet!

>!
Blissenobiarella
Stephen King: Sorvadj el!

A könyv finoman szólva nem a cigány kisebbség pr-ját mozdítja elő (eszembe is jutott, hogy egy barátnőmet egyszer megátkozta egy cigányasszony, és azóta is emlegeti), és ha ezt olvastad, háromszor meggondolod, kinek teszel keresztbe a jövőben. Mint minden King könyv, ez sem egy egyszerű horror sztori. Részemről a legjobb írásai közé sorolnám – ezek jellemzői, hogy elég mély, emberi témákat boncolnak, és igen sok rétegében elemezheti az olvasó is.
Hiszen a cigánysághoz fűződő viszonyon kívül (ami nyilvánvalóan egészen más jellegű ott, a keleti parton, mint itt Európában) szó van itt a bosszúról, hatalomról, és még egy sor bűnös dologról.
A fél csillag levonás azért jár, mert azt a részt, ahol Billy kutat a cigányok után kissé elnyújtottnak, unalmasnak találtam. Ginelli tetteinek meséje a könyvben bár elegáns megoldású, de ez sem sikerült a legjobban szerintem. Ezektől a részektől eltekintve végig faltam az oldalakat.
A filmet mindig is „gagyinak” tartottam kicsit (ennek egyik fő oka valószínűleg Robert John Burke színészi teljesítménye) – és kifejezetten üdítőnek találtam, hogy a könyv más befejezést kínál, legalábbis emlékeim szerint (este meg is nézem a filmet, hogy biztos legyek benne).
Izgalmas, tanulságos, mély. Egy szóval: King.

2 hozzászólás
>!
kolika
Stephen King: Sorvadj el!

Egy ideje rájöttem, hogy mi a baj a Stephen King olvasásaimmal. Az, hogy eddig sikerült csak olyanokat választanom, amelyeket filmen is láttam. Így ismerem a történetet, s habár a könyv teljesebb képet nyújt, mégsem tud hatni az újdonság, a meglepetés erejével. Lehet, hogy az újabb kiadásait kellene olvassam, hogy jobban tudjam értékelni Stephen King munkásságát.
A könyv után – felbuzdulva – újra megnéztem a filmet, s azért itt is megállapítottam, hogy a könyv az jobb, kicsit más irányt mutat a történet (habár a végkifejleten ez nem sokat változtat).
A főszereplő vívódásait, félelmeit, felébredő, majd egyre erősödő gyűlöletét a felesége iránt lélektani alapossággal ábrázolja King. A cigányok felé megváltozó érzései is jól megmutatják, hogy nemcsak elborzasztani, félelmet kelteni tud az író.
Érdekes olvasmány.

>!
hajnalikod
Stephen King: Sorvadj el!

Hát-ez-fantasztikus-volt.
King neve garancia a jó könyvre, a nem mindennapi történetekre, a tanulságra.
Sokan csak annyit látnak a Mesterből, hogy tucatszám gyártja a horrorokat, amik tocsognak a vérben és a belsőségekben. Pedig ha tudnák…
Furcsa volt először a könyv, mert gyorsan pörögtek az események. Kingtől azt szoktam meg, hogy lassan, alaposan, mindent megrágva ír le ( de nem unalmasan !!), most pedig kétszázas vérnyomással vártam, mi kerekedik ki ebből az egészből.

Nincs ez másképp a való világban sem. Gazdag vagy ? Vannak kapcsolataid ? Befolyásos vagy ? Tök jó, mindent megúszol ! De aztán rá kell jönnöd, hogy nincs feloldozás, a tetteinkért viselnünk kell a következményeket. Ha nem a törvény szolgáltat igazságot, majd valami más megteszi, mondjuk a végzet.
És az előbb vagy utóbb utoléri az embert. De mondhatnám úgy is, hogy így vagy úgy…

>!
Nokimaki
Stephen King: Sorvadj el!

Most sem csalódtam King bácsiban. Kár, hogy a mese vége kiszámítható volt. De ez csak egy fél csillagot vont le az értékéből.
Izgalmas, olvasmányos, letehetetlen. :)


Népszerű idézetek

>!
Lunemorte MP

Az idő aztán tud röpülni, nem igaz?

Kapcsolódó szócikkek: idő
7 hozzászólás
>!
Sansa I

Ha egyszer valaki megijedt, utána egyre könnyebb rettegésben tartani.

242

>!
Lunemorte MP

Hogy mi a rohadt életért nem hagytok békén!

>!
Sansa I

(…) néhány ember – rengeteg ember – azt se hiszi el, amit lát, különösen, ha a dolog ellenkezik azzal, amit zabálni vagy vedelni, vagy éppenséggel gondolni és hinni akar. Én a magam részéről nem hiszek Istenben. De ha látnám, hinnék. Nem rohangálnék körbe, mint a bolond, hogy Jézusom, ez aztán a különleges hatás. Íme a seggfej definíciója: olyan krapek, aki nem hisz a szemének. Idézet tőlem.

211-212

2 hozzászólás
>!
Sansa I

Hát így ér véget a világ, gondolta Halleck bárgyú mosollyal. Nem robban, csak elsorvad szépen.

75

>!
Sansa I

A férfiember képtelen vizelés közben behúzni a hasát.

23

34 hozzászólás
>!
Sansa I

(…) nehéz az embernek feladni minden kedvtelését, még akkor is, amikor már nem telik benne kedve.

165

>!
hajnalikod

Az elmebetegek üres szobákban röhögcsélnek örökké – ettől elmebetegek.

52. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Joe Hill: Szarvak
Blake Crouch: Wayward Pines
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Ann Aguirre: Horda
Dan Wells: Ruins – Romok
Josh Malerman: Madarak a dobozban
Chuck Palahniuk: Kísértettek
Dan Wells: Az ördög egyetlen barátja
Max Brooks: World War Z – Zombiháború
Joe Hill: NOS4A2