Gwendy's ​Button Box (The Button Box 1.) 13 csillagozás

Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy's Button Box Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy's Button Box Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy's Button Box

The ​little town of Castle Rock, Maine has witnessed some strange events and unusual visitors over the years, but there is one story that has never been told… until now.

There are three ways up to Castle View from the town of Castle Rock: Route 117, Pleasant Road, and the Suicide Stairs. Every day in the summer of 1974 twelve-year-old Gwendy Peterson has taken the stairs, which are held by strong (if time-rusted) iron bolts and zig-zag up the cliffside.

At the top of the stairs, Gwendy catches her breath and listens to the shouts of the kids on the playground. From a bit farther away comes the chink of an aluminum bat hitting a baseball as the Senior League kids practice for the Labor Day charity game.

One day, a stranger calls to Gwendy: „Hey, girl. Come on over here for a bit. We ought to palaver, you and me.”

On a bench in the shade sits a man in black jeans, a black coat like for a suit, and a white shirt unbuttoned at the top. On his head is a… (tovább)

>!
Hodder & Stoughton, London, 2017
166 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781473691650
>!
Gallery Books, New York, 2017
176 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781501188299
>!
Hodder & Stoughton, London, 2017
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781473672093

2 további kiadás


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

George Bannerman seriff


Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Szentinel>!
Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy's Button Box

A Gwendy’s Button Box egy kisregény, és nem kizárólag King érdeme, szóval ennek tükrében célszerű megítélni a kész művet. Korrekt darab. Amilyen rövid, olyan velős.

Castle Rockban játszódik a történet (az 1970-es években), ahol a legátlagosabb kislány, kinek pusztán a neve átlagon felüli (Gwendolyn és Wendy ötvözete), találkozik egy idegennel. Ez az idegen a rejtélyes szó szótári definíciója. A nyári napsütésben is tetőtől talpig feketébe van öltözve, és nincs jobb dolga, mint szóba elegyedni Gwendyvel. Egy kis beszélgetés után átnyújt a lánynak egy dobozkát, mely különleges képességekkel bír. Értékes, sok ezer dollárt érő érméket és a világ legfinomabb megszépítő csokoládéját adagolja, és a doboz különböző gombjainak különböző képességeik vannak.

A dobozka hatására Gwendy átlagos lányból a legkitűnőbbé válik. Ahogy cseperedik felfele, úgy lesz egyre okosabb, egyre szebb, egyre sikeresebb, a gombos doboznak köszönhetően. Azonban, ahogy egyre többet használja az erejét, úgy kezd előtte körvonalazódni, hogy semmi nincs ingyen. A doboz ugyanis nem csak jó, de a rossz kívánságait is valóra váltja. Például az egyik kívánsága, ami egy őt zaklató férfi ellen irányul, eléri, hogy az az ember balesetet szenvedjen. Ezen kívül fokozatosan mennek tönkre a barátságai, és a boldogságot sem tudja olyan tartósan elérni, mint szeretné. A dobozka elkezd teher lenni Gwendy számára, avagy minden örömében ott bujkál a bú, mely megsavanyítja az édes élményt. Ahogy arra ti is rájöhettetek, a doboz majomtenyér szerepet tölt be. Avagy, egy olyan tárgy, mely képes kívánságokat teljesíteni, ám ennek ára van. Olyan ára, amelyet nem az alku pillanatában kell megfizetni, hanem valamikor utána. De nagyon fájni fog,

Mivel az Európa bejelentette, hogy ki fogják adni ezt a könyvet, ezért úgy döntöttem, hogy elébe megyek a dolgoknak, és elolvasom. Nem bántam meg. Jól felépített, tanulságos történet ez, Kingtől (és talán Chizmartól) elvárható minőségben, melyet érdemes egyszer elolvasni. Azonban mégsem akkora szám, hogy azt mondjam, ez lesz életetek legkiemelkedőbb olvasmányélménye. Korrekt darab, de nem érdemes tőle elvárni azt, amit King nagyregényeitől kapsz. Könnyed, délutáni olvasmánynak viszont megteszi.

theodora >!
Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy's Button Box

A kisregény nem ijesztő, szintén – ahogy a legutóbbi olvasmányaim – lélektani. A folytonos bizonytalanság adja a feszültséget: meddig lehet sikeres Gwendy? Mi lesz, ha valaki rájön a titkára? Mit csinál a többi gomb?

Angolul szerintem még jobban élveztem ezt a kötetet, már csak a sikerélmény miatt is, hogy alig kellett szótáraznom :D Érdekes világot teremtett, a rövid pörgős fejezetek miatt gyorsan olvasható volt és olyan témák jelentek meg, amik mindig bevonzanak: felnövéstörténet, iskola, egy kis fantasy-szál.

Koradett>!
Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy's Button Box

Egy rövidke, könnyen olvasható könyv, kényelmesen nyúlfarknyi fejezetekkel. Tetszettek az illusztrációk, a történet; tetszett, hogy ez nem egy véres, az emberre a frászt hozó olvasmány, de azért Mr. Farris kellően borzongató a fekete szerkójában. A gyakorlott King olvasóknak lehet kevés, nekem pont megfelelt. Gwendy karaktere jól eltalált, és jellemfejlődést mutat.
A befejezés engem azért lepett meg, mert spoiler
spoiler
Szívesen folytatnám a sorozatot, de a második részt egyelőre itt, külföldön sem tűnik oyan egyszerűnek beszerezni.

Lille>!
Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy's Button Box

Nagyon tetszett ez a rövid történet. Sokkal jobb volt mint pl. az Emelkedés pedig az se volt rossz szerintem. Nem kell durva horrort várni mert ez sem az. Viszont érdekes a koncepció, végig izgalmas és még Castle Rockba is visszatérhetünk.

vikiwithbooks>!
Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy's Button Box

@Kitabu_hu ajánlása miatt vettem előre a King életmű olvasásában és nem bántam meg. Annak ellenére, hogy horrorként van kategorizálva, szerencsére nem tartott ébren éjszaka, inkább csak kellemes, misztikus borzongást éreztem az olvasása közben. Felnövéstörténet egy igazán szerethető hősnővel, aki szépen lassan megtanulja, hogy mindennek ára van. Nagyon tetszett a könyv, kicsit sajnáltam is, hogy ilyen rövidke a terjedelme, de végig nagyon feszesen és izgalmasan haladt a történet. Kicsit félek a második résztől, de szeretném elolvasni a teljes trilógiát.

ideali_zed>!
Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy's Button Box

Tud King ennél jobbat. Bár lekötött, de nem volt különösképpen eredeti vagy meglepő. A vége viszont meglepő módon spoiler… nem vall Kingre, vagyis nem olyan jellegzetes elem az írásaiban, mint egy másfajta befejezés.


Népszerű idézetek

Ligeia>!

I'm no longer in Castle Rock, Gwendy thinks. I've entered one of those places I like to read about. Oz or Narnia or Hobbiton. This can't be happening.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Castle Rock · Narnia · olvasás · Óz · Óz
Ligeia>!

On a bench in the shade, close to the gravel path leading from the stairs into the Castle View Recreational Park, sits a man in black jeans, a black coat like for a suit, and a white shirt unbuttoned at the top. On his head is a small neat black hat. The time will come when Gwendy has nightmares about that hat.
The man has been on this same bench every day this week, always reading the same book (Gravity's Rainbow, it's thick and looks mighty arduous), but has never said anything to her until today.

8-9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Castle Rock · kalap · rémálom
Ligeia>!

„Stay a bit longer. You see, you're one of the people I've been keeping an eye on just recently.”
This should sound sinister (and does, a little), but he's still smiling in the aftermath of his laughter, his eyes are lively, and if he's Chester the Molester, he's keeping it well hidden. Which, she supposes, the best ones would do. Step into my parlor, said the spider to the fly.

10. oldal

Kapcsolódó szócikkek: légy · pók
Koradett>!

She glances at the leftover cake in its plastic container. It looks good, but that's just an intellectual appreciation. She would feel the same way about a cool two-page spread in a Dr. Strange comic book, but she wouldn't want to eat it, and she doesn't want to eat that cake, either.

2. fejezet, 24. oldal

Kapcsolódó szócikkek: képregény
Koradett>!

She quickly stuffs the chocolate into her mouth and that gorgeous flavor takes her away again. She closes her eyes while it melts on her tongue.

14. fejezet, 78. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csokoládé
Kogoro P>!

„It's just the strangest thing, and way too early for answers,” Castle Rock Sheriff George Bannerman commented.

113-114. oldal (Hodder, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: George Bannerman seriff

A sorozat következő kötete

The Button Box sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Carlos Ruiz Zafón: Marina (angol)
Justin Cronin: The City of Mirrors
Chuck Wendig: Blackbirds
Dean Koontz: Phantoms
Anne Rice: Interview With the Vampire
Dean R. Koontz: The Mask
Peter Straub: Floating Dragon
Libba Bray: The Diviners
Dean R. Koontz: The Bad Place
Riley Sager: Home Before Dark