Gwendy ​és a varázsdoboz (A varázsdoboz 1.) 77 csillagozás

Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy és a varázsdoboz Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy és a varázsdoboz

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Stephen ​King a világirodalom és a populáris kultúra egyik legmeghatározóbb alkotója. Több mint ötven nagy sikerű regény, valamint számos népszerű novella és kisregény szerzője, filmadaptációk ihletője. Életművéért Nemzeti Könyvdíjat kapott, emellett többszörös World Fantasy- és Bram Stoker-díjazott. Társa, Richard Chizmar elsősorban novellistaként alkot, díjnyertes életműve hamarosan magyarul is élvezhető. Rendszeres vendégelőadó a leghíresebb kreatív írószemináriumokon.
Első közös könyvükben, a Gwendy és a varázsdoboz-ban a tizenkét éves Gwendy Peterson sorsát követjük, aki egy nap egy különleges dobozt kap egy idegentől. A kislány élete végleg megváltozik, és hiába próbálja a doboz rejtélyét megfejteni, a világ sorsáról végül egyedül kell döntenie. A Gwendy…-ben nemcsak újra visszatérhet az olvasó Castle Rock városába, de egyre otthonosabban is mozog majd, ahogy a fantasztikum fokozatosan átveszi az irányítást a valóság felett. King… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kapszula Könyvtár Európa

>!
Európa, Budapest, 2021
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635044962 · Fordította: Dranka Anita
>!
Európa, Budapest, 2021
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635044467 · Fordította: Dranka Anita

Kedvencelte 5

Most olvassa 8

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 130


Kiemelt értékelések

gabona P>!
Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy és a varázsdoboz

Megszoktam már, hogy King legutóbbi művei nem akarnak rendre paráztatni és fényes nappal is a frászt hozni rám, sokkal inkább a morális kérdések feszegetése és az elfogadás kihangsúlyozása vették át a főszerepet mind a nagy-, mind a kisregényekben. Ez utóbbi kategóriába tartozik az 1970-es, ’80-as években játszódó, teljes joggal ifjúságinak nevezhető Gwendy és a varázsdoboz, melynek főszereplője a tizenkét éves Gwendy Peterson, akinek Castle Rock-beli életét követhetjük figyelemmel a felnőtté válás útján. Nem tagadom, hogy eleinte voltak fenntartásaim, kissé féltem is a csalódástól, de szinte azonnal berántott a történet.

A túlsúllyal küzdő tizenkét éves kislányból talán egy napon még elismert, publikáló író is válhat, addig viszont rengeteg különös dologgal kell megküzdenie… Rejtélyes, fekete kalapos alak egy színes gombokkal és apró csokoládéfalatokkal, valamint pénzérmékkel teli dobozt bíz rá, amit hosszú évekig őriz, és amely teljesen felborítja az addig normálisnak mondható – legalábbis átlagos – életét. Nem csak ő, de a körülötte lévő világ is megváltozik, a megszokott általános és középiskolai napokat rendre beárnyékolja a különös tárgy. Bálok, fiúk, barátságok jönnek és mennek, a hétköznapok pedig már egyáltalán nem olyanok, mint régen.

Vajon befolyásolhatja az életünket egy ártatlannak látszó, mások előtt ismeretlen tárgy? Létezik mágikus erejű varázsdoboz, aminek köszönhetően akár a világ eseményeire is kihatással lehetünk? Tényleg minden megváltozhat egy csapásra csak azért, mert hiszünk az erejében? Az első közös King-Chizmar kisregényben a földöntúli könnyen átveszi a hatalmat a valóság felett, és az olvasó csak azért is hisz a véletlenben, becsukva a könyvet pedig garantáltan egy jó élménnyel lesz gazdagabb, nem beszélve néhány elrejtett húsvéti tojásról. spoiler

>!
Európa, Budapest, 2021
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635044467 · Fordította: Dranka Anita
1 hozzászólás
Hellena P>!
Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy és a varázsdoboz

Az értékelés olvasható a blogomon:
https://thedeathgoddess.blogspot.com/2021/07/stephen-ki…

Bárki bármit mond, nekem tetszik a kiadás. Aranyos ez a Kapszula Könyvtár, és egy ilyen rövid történetnek abszolút találó is. Ahogy beveszed a kapszulát, úgy egy ilyen könyvet is elolvasol egy szuszra. Amikor megláttam, azt mondtam, hogy ezt megeszem reggelire. Végül vacsora lett, de az nem számít. Persze a polcon furcsán fog kinézni a rikító zöld színével, de egy biztos: legalább keresni nem kell, hogy hol van.

Az újabb Stephen King-könyveknél lassan már állandó kezdés lesz ez a mondat: Aki horrort vár, csalódni fog. Ez a történet ugyanis tényleg csak nyomokban tartalmaz horrorelemeket. Az van, amit a fülszöveg mond: ez egy fejlődéstörténet, egy ifjúsági kisregény; nekem gyakorlatilag egy esti mese.

Szerintem ez egy kedves kis történet; szól egy kicsit arról, hogy nem mind arany, ami fénylik (bár itt inkább ezüstről van szó), és benne van a vigyázz, mit kívánsz is. A 12 éves Gwendy kap egy feketébe öltözött embertől (khm) egy varázsdobozt, azzal a feladattal, hogy őrizze meg. A funkciójáról csak részben kap információt, amit tudnia kell róla, hogy óvatosan kell bánni vele, mert a világ sorsa függ attól, melyik gombot nyomja meg. A dobozt ugyanis nagyon jóra és nagyon rosszra is lehet használni – ez az őrzőjének a személyiségétől függ.

A doboz mesébe illően változtatja meg Gwendy életét. Minden sikerül neki, amihez hozzákezd, és ez az élet összes területére érvényes. Gyakorlatilag immúnissá válik minden rosszra. Ennek csak az az ára, hogy a dobozról ne feledkezzen meg.
Azért egy ponton mégiscsak történik némi rossz – elvégre Stephen King még mindig nem tündérmesét ír. Bevallom, a történet felénél vártam is már az átfordulást; a csúcsszupert is meg lehet azért unni. Végül akkora nagy átfordulás nem történt, mint amilyennek szurkoltam, de így sem rossz.

Az easter eggekért további piros pont jár Kingnek; spoiler

Nekem ez a sztori határozottan bejött, kellemes esti olvasmány volt egy dolgos hétköznap után. Kíváncsian várom a folytatást.

17 hozzászólás
Niki_Salamon P>!
Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy és a varázsdoboz

Egészen meglepődtem, hogy mennyire tetszett ez a rövidke kis King könyvecske. Talán eddig ez az egyetlen az írótól, amire 5 csillagot adtam. Gwendy és a varázsdoboza engem rabul ejtett, sőt még tovább is olvastam volna. De szerencsére láttam, hogy van folytatás, így remélem, hogy azt is elhozza nekünk a kiadó ugyanilyen kis pofás kapszulakönyvként :)

Razor P>!
Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy és a varázsdoboz

Kicsit meglepődtem, milyen régen is olvastam már Kingtől bármit off, a legújabb, Chizmarral követett kisregénye viszont pont kapóra jött a vonatra. Tényleg rövid mű, ráadásul a betűméret sem apró, szóval igen tempósan lehet vele haladni. Azt nem tippelem meg, mekkora részét írta King és mekkorát Chizmar, a hangulat teljesen rendben volt és nagyon hamar beszippantott a történet és kíváncsi lettem a folytatásra is.
Az egyetlen „negatívum” a terjedelemből adódott, Gwendy életének egyes szakaszait szívesen olvastam volna bővebben, de túl nagy hiányérzet nem maradt bennem.

>!
Európa, Budapest, 2021
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635044467 · Fordította: Dranka Anita
LittleStar>!
Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy és a varázsdoboz

Rövidke volt, kinges volt, nekem tetszett. Igazából lehetne ez egyfajta felnőttéválásról szóló történet. Nem gondolom, hogy annyira durva lett volna (amitől általában King könyveinél félnek). Szerintem kifejezetten tanulságos. Nyilván ha az ember kezébe hatalom kerül, bármilyen formában, az mámorító és részegítő. Ez biztos, de valahol ebben a történetben nekem megvolt az egyensúly. Ráadásul kerek egész volt, nem hiányzik nekem belőle semmi. Szívesen olvasok legközelebb is a szerzőktől, ha később újra együtt készítenek valamit. Nekem nagyon bejött. Hozzá kell tennem, hogy nem ettől a kis vékony, rövid történettől vártam a "megváltást. Szerintem a célnak megfelelt.

A kiadás rendben van. Kisebbre számítottam, de szerencsére jó méretű és a betűk is olvashatóak abszolút. Egyetlen szívfájdalmam, hogy kilóg a King-könyveim sorából, de egye kakucs, mivel tetszett, túlélem. :D

Kkatja P>!
Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy és a varázsdoboz

Várakozással telten vágtam neki, aztán párszor majdnem belealudtam, olyan lassan csorgott le ez az alig 150 kis oldalnyi szöveg, ami egy novellára elég lett volna, de így külön, nekem mint rajongónak minden szempontból kevés volt. Sajnálom, gyűjteménybe kell, különben meg kihagyható, mert pont a lényegről, a dobozról nem tudunk meg szinte semmit… Talán majd a folytatásból, ha lesz…

cortinadampezzo P>!
Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy és a varázsdoboz

Stephen King egy kamionnyi regény és elbeszélés után mostanában rákapott a négykezesekre, azaz amikor egy szerzőtársával közös művet ír; ezúttal a horrornovelláiról és -forgatókönyveiről ismert Richard Chizmar szállt be mellé egy ifjúsági regény erejéig. Túl nagy elvárásaim természetesen nem voltak, King ugyanis eleve guilty pleasure számomra, ráadásul rég túl van már írói pályája zenitjén, de sajnos a Gwendy és a varázsdoboz ezt az alacsonyabbra tett lécet sem tudta megugrani.

A Kingre jellemző balladai elemeket lehámozva a Gwendy… tulajdonképpen teljesen szokványos szuperhős-eredettörténet: egy átlagos kamaszlány kap egy varázsdobozt, ami a tulajdonosával csupa jó, a világgal azonban csupa rossz dolgot művel, miközben a főhős szép lassan megtanulja kezelni a kiválasztottsággal járó hatalmat.

Az idáig vezető út azonban elég zavaros és küzdelmes, de elsősorban az olvasó számára: a karakterek unalmasak és egysíkúak, a fordulatok nagyon sok helyütt kiszámíthatók és túl sok dolog marad homályban. A regény végén például elhangzik, spoiler?

Az írás minősége egyébként nem fájdalmasan szörnyű, olvastam már rosszabbat Kingtől (például egy-két novelláját a Napnyugta utánban), és mindenképpen örömteli, hogy az ifjúsági irodalommal is megpróbálkozik, de a Gwendy… ilyen terjedelemben és minőségben önálló kötetként egyszerűen nem állja meg a helyét, inkább tekinthető egy hosszabb lélegzetvételű regény első fejezetének; és bár tudom, hogy időközben trilógiává bővült, a megjelenés idején még nem volt szó folytatásokról.

>!
Európa, Budapest, 2021
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635044467 · Fordította: Dranka Anita
aurorakönyvmoly P>!
Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy és a varázsdoboz

Egy rövid, olvasmányos King volt. Amikor belekezdtem, megfogott benne valami, de nem tudnám megmondani, hogy mi. Mindezek mellett örültem volna, ha kicsit részletgazdagabb a könyv, de ez sem igazán zavart. Nem volt kifejezetten ijesztő, inkább misztikus, amiről leginkább a Kalapos Úr és a doboz tehetett. Utóbbi kapcsán én is elgondolkodtam, ha lenne egy ilyen dobozom, vajon mit kezdenék vele. Ugyanakkor Gwendy kapcsán kapunk jó pár, most is jelen lévő. aktuális problémát és kérdés, amivel sokan szembenéztünk már. Szerintem a lehetőségeihez képest és a kíváncsiságát féken tartva, a lehető legjobban kezelte a rá bízott hatalmat.

Összességében tetszett, kikapcsolt, izgalmas volt. Jó lett volna persze többet megtudni Gwendy-ről, még többet a dobozról és a Kalapos úrról is.

Bevallom, nekem nagyon tetszik a kapszulakönyvtár sorozat megjelenése is, így örültem, hogy ez a King ki fog lógni a sorból és egy másikhoz csatlakozik.

Kitabu_hu P>!
Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy és a varázsdoboz

Ha egy szuper, rövid olvasmányt kerestek a hétvégére, ajánlom figyelmetekbe King és Chizmar röpke kis anekdotáját Gwendyről és a varázsdobozról.

Az utóbbi években a horror műfaját teljesen elhagytam, ellenben felfedeztem a Mester másik oldalát, amiben kőkemény morális kérdéseket boncolgat.

Te mit tennél, ha egy nap kapnál egy varázsdobozt, ami teljesíti a kívánságaidat, és korlátlan világuralmat kínál? Persze ez így nincs konkretizálva, de egyértelműen ez a lényeg, a határokat csakis te szabod meg tetszésed szerint.

Gwendy egy teljesen átlagos kamaszlány, átlagos problémákkal: szeretne karcsúbb, csinosabb, népszerűbb lenni. Szülei folyamatosan veszekszenek, nem vetik meg az alkoholt, egyszóval nem a legstabilabb a családi háttér sem. Amikor felbukkan a titokzatos Mr. Farris a dobozával, napról-napra minden megváltozik, szebb és jobb lesz, a világ egyre kelemesebb helynek tűnik. Igen ám, de a jó dolgoknak ára van, s a kíváncsiság is nagy úr. Mi a helyes, és mi a helytelen?
Mekkora árat hajlandó fizetni Gwendy? Lehet-e ekkora felelősséget tenni egy gyerek kezébe?

Elképesztően izgalmas volt, nagyon olvastam volna még! A feszült hangulat nem engedi letenni a könyvet, az olvasó együtt éli meg Gwendyvel a felnőtté válást, miközben olyan morális kérdéseken agyal, amik az egész világunkat mozgatják.

Imádtam❣️

Hannelorka P>!
Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy és a varázsdoboz

Érdekes könyv volt és olvastatta magát. A történet már viszonylag korán megfogott. Nem tudnám pontosan megmondani miért és ezt az érzést imádom. Számomra ez a varázslat: fogalmam nincs, mivel húzott be, mert már olvastam is hasonló „elven működő” novellát Kingtől, illetve azért nincsen túl sok minden beledolgozva a szereplőkbe sem, nem túl részletesek a leírások, gyors vonalvezetésűek a cselekmények is. Talán pont ez az egyszerű, de nagyszerű írásmód domborítja ki a misztikumot annyira, hogy elegendő és igazán élvezetes legyen a rövidke regény során és várjam a folytatást.


Népszerű idézetek

Hellena P>!

A tizenhat évesek legjobban kitervelt elképzeléseit ritkán eredményezi alapos átgondolás.

90. oldal

Hellena P>!

Az egész emberi fajt ez jellemzi a legjobban: mindent meg akar ismerni, mindent ki akar próbálni.

23. oldal

Hannelorka P>!

Gwendyben egy gondolat merül fel (most még újszerű a maga felnőttességében, de később fárasztó igazsággá válik): a titkok csak gondot jelentenek, talán a legnagyobb gondot mind közül. Ránehezednek a gondolataira, és helyet foglalnak el a világából.

30

Hannelorka P>!

A futás a legjobb: mikor elárasztják a testét az endorfinok, még háttérzajként is megszűnik az aggodalom.

47

aurorakönyvmoly P>!

Castle Rock városából három úton lehet feljutni Castle View-ba: a 117-es úton, a Pleasant Roadon és az Öngyilkosok lépcsőjén.

(első mondat)

aurorakönyvmoly P>!

(..) a készpénz nem fecseg. És amit Állam bácsi nem tud az üzletünkről, az nem fáj neki.

97. oldal

Praetorianus P>!

A varázsdoboz nem csak hatalmat ad. Maga a hatalom.

160. oldal (Európa, 2021)

sophie P>!

A férfi ezen a héten minden egyes nap ott ült ugyanezen a padon, és mindig ugyanazt a könyvet olvasta (a Súlyszivárványt-t, egy vaskos, rendkívül nyögvenyelősen olvashatónak tűnő kötetet), de mostanáig egyetlen egyszer sem szólította meg.

9. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: A szabadulás
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Joe Hill: NOS4A2
Dan Wells: Csak a holttesteden át
Josh Malerman: Malorie
Dean R. Koontz: Az eljövetel
Shirley Jackson: Hill House szelleme
Dean R. Koontz: Virrasztók
Anne Rice: Lestat, a vámpír