Gwendy ​és a varázsdoboz (A varázsdoboz 1.) 452 csillagozás

Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy és a varázsdoboz Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy és a varázsdoboz

A ​maine-i Castle Rock furcsa események és szokatlan látogatók szemtanúja volt az évek során, de van egy történet, amelyet soha nem mondtak el… eddig.

Castle Rock városából három úton lehet feljutni Castle View-ba: a 117-es úton, a Pleasant Roadon és az Öngyilkosok lépcsőjén. A tizenkét éves Gwendy Peterson 1974 nyarán minden egyes nap felfut a lépcsőn, hogy új életet kezdhessen és megszabaduljon iskolatársai zaklatásaitól. Egy napon egy idegennel találkozik, a férfi fekete farmerban, fekete öltönyzakóban, fehér ingben, fején elegáns kis fekete kalappal ül egy padon és olvas. Egy nap azonban az idegen megszólítja lányt, és átnyújt neki egy különleges dobozt. Gwendy élete pedig végleg megváltozik, mert a világ sorsáról kell minden egyes nap döntenie, de eljön majd az az idő is, amikor rémálmai lesznek arról a fekete kalapról…

A Gwendy és a varázsdoboz Stephen King, a Rémálmok bazára bestseller írója és Richard Chizmar, az A Long December… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kapszula Könyvtár Európa

>!
Európa, Budapest, 2021
194 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635044962 · Fordította: Dranka Anita · Illusztrálta: Keith Minnion
>!
Európa, Budapest, 2021
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635044467 · Fordította: Dranka Anita

Enciklopédia 4

Helyszínek népszerűség szerint

Castle Rock


Kedvencelte 13

Most olvassa 6

Várólistára tette 101

Kívánságlistára tette 106


Kiemelt értékelések

Katalin_V_Tóth P>!
Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy és a varázsdoboz

Borzongatós hangulatú, de inkább elgondolkodtató kisregény. Gwendy általános iskolás lány, akinek megvannak a maga jellemzően kamaszkori bajai. Egy nap kap egy varázsdobozt, ami nem gyerekjáték, és sok dologra képes. Hatalmas felelősség, vajon hogyan birkózik meg vele? Ezen az úton vezetnek el az írók a rövid történeten keresztül. És elmélkedésre késztetnek, hogy vajon én meddig mennék el, hogyan döntenék? Olyan kérdéseket tesz fel a regény, melyek nagyon érdekesek és emellett igazán komoly témákat is érint. Vajon mennyi beleszólásunk van a saját életünk és más életének alakulásába?
Nagyon jó történet volt.

2 hozzászólás
Kriszta_89 P>!
Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy és a varázsdoboz

Engem sajnos Kingnek ez a könyve nem vett meg. Az eleje jól indult, érdekelt Gwendy és a varázsdobozának a története, hogy mi sülhet ki ebből, de utána érdektelenné vált számomra. Valahogy nem ilyenre számított, mindezek mellet értem én a mondandóját és a lényegét a történetnek, de engem nem tudott berántani és magával vinni. Úgy éreztem, hogy csak olvasom és nem történik semmi különösebb, kicsivel több izgalmat vártam, és érdekességet.
Teljesen feledhető nekem ez a könyv és nem hiszem, hogy folytatni fogom a sorozatot :/

13 hozzászólás
Cukormalac >!
Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy és a varázsdoboz

Megszoktam már, hogy King legutóbbi művei nem akarnak rendre paráztatni és fényes nappal is a frászt hozni rám, sokkal inkább a morális kérdések feszegetése és az elfogadás kihangsúlyozása vették át a főszerepet mind a nagy-, mind a kisregényekben. Ez utóbbi kategóriába tartozik az 1970-es, ’80-as években játszódó, teljes joggal ifjúságinak nevezhető Gwendy és a varázsdoboz, melynek főszereplője a tizenkét éves Gwendy Peterson, akinek Castle Rock-beli életét követhetjük figyelemmel a felnőtté válás útján. Nem tagadom, hogy eleinte voltak fenntartásaim, kissé féltem is a csalódástól, de szinte azonnal berántott a történet.

A túlsúllyal küzdő tizenkét éves kislányból talán egy napon még elismert, publikáló író is válhat, addig viszont rengeteg különös dologgal kell megküzdenie… Rejtélyes, fekete kalapos alak egy színes gombokkal és apró csokoládéfalatokkal, valamint pénzérmékkel teli dobozt bíz rá, amit hosszú évekig őriz, és amely teljesen felborítja az addig normálisnak mondható – legalábbis átlagos – életét. Nem csak ő, de a körülötte lévő világ is megváltozik, a megszokott általános és középiskolai napokat rendre beárnyékolja a különös tárgy. Bálok, fiúk, barátságok jönnek és mennek, a hétköznapok pedig már egyáltalán nem olyanok, mint régen.

Vajon befolyásolhatja az életünket egy ártatlannak látszó, mások előtt ismeretlen tárgy? Létezik mágikus erejű varázsdoboz, aminek köszönhetően akár a világ eseményeire is kihatással lehetünk? Tényleg minden megváltozhat egy csapásra csak azért, mert hiszünk az erejében? Az első közös King-Chizmar kisregényben a földöntúli könnyen átveszi a hatalmat a valóság felett, és az olvasó csak azért is hisz a véletlenben, becsukva a könyvet pedig garantáltan egy jó élménnyel lesz gazdagabb, nem beszélve néhány elrejtett húsvéti tojásról. spoiler

>!
Európa, Budapest, 2021
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635044467 · Fordította: Dranka Anita
1 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!
Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy és a varázsdoboz

Ennél többre számítottam ettől a kötettől. A fülszöveg alapján azt hittem, hogy majd komoly, világmegváltó kérdéseket boncolgatnak az írók és komolyabban is elmerülhetünk a világ sorsának kérdésén. Ezzel szemben leginkább Gwendy kétségeiről olvashatunk, illetve arról, spoiler
A kötet borítója szerintem meseszép, annyira szép színes, bevallom, ez is egy fontos tényező volt, mikor megvettem, mindenképpen ezt a kiadást szerettem volna, nem a sima zöld borítósat. Kár, hogy a beltartalma nem tetszett annyira, mint a külseje. :)

Keiran_Rowley IP>!
Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy és a varázsdoboz

Dobozba zárt sorsok

A Stephen King és Richard Chizmar nevével fémjelzett Gwendy egy érdekes történet felnőtté válásról, önmegtalálásról, felelősségvállalásról.

A történet alapja, hogy a kissé duci Gwendy Peterson egy nap egy furcsa tárgy birtokosává válik. A doboz, aminek felügyeleti jogát különös módon elnyerte, színes gombokkal és két apró karral van felszerelve. Mindegyik mást tud. Van amelyik varázslatos csokiállatkákkal kecsegtet, vagy ritka pénzérmét ad a babrálónak, de többnyire a doboz kegyetlen végzetet rendel az emberiségnek. Jobb lenne békén hagyni. Gwendy tiszta lelkű, erős lány, kezdetben nem is szándékozik foglalkozni a dobozzal, legyen bármilyen különleges. Jó a csokiállatkákat azért elfogyasztja, mert elveszi az étvágyát, és noha már a doboz megszerzése előtt elkezdett futni önerőből, hogy egészségesebben éljen, mit árthat, ha rásegít egy kis varázslattal, ami elveszi az étvágyát egy kicsit. Oké, az érméket is elfogadja, hiszen azok nem ártanak, de a rossz gombokat nem fogja nyomogatni… persze a kíváncsiság és az élet közbeszól. De vajon mi az, amit a doboz rendelt el? Mely eseményeket köszönheti Gwendy a doboznak, és mit ért el kizárólag önmagától? Mit okozott ő, miközben a dobozt őrizte, és vajon ezek az események maguktól is megtörténtek volna?

A történet kiváló kérdéseket vet fel az olvasóban, és az írópáros végeredményben ránk bízza a döntést, vajon áldás-e vagy átok a doboz őrizőjévé válni. Merthogy nincsen jó rossz nélkül és vica versa. Vannak eleve elrendelt dolgok, és vannak olyanok, amiket magunk alakíthatunk az életünkben, csak néha nehéz megkülönböztetni a kettőt egymástól és aszerint cselekedni. Gwendyt épp ezért egyszerre sajnálom és tartom hihetetlenül erősnek, nézek fel rá. Nem mindenki lenne képes azokra a dolgokra, amiket tett, és noha én valószínűleg nem egy dolgot máshogy csináltam volna, nem biztos, hogy képes lettem volna annyira jó gazdája lenni a doboznak, mint ő.

Akiknek ajánlom: azoknak, akik egy rövid történet után szeretnek legalább annyit kattogni az olvasottakon, mint amennyi idő alatt elolvasták a művet. Akiknek nem ajánlom: akik egy röpke, könnyed, szórakoztató fantasyra vágynak.

Niki_Salamon P>!
Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy és a varázsdoboz

Egészen meglepődtem, hogy mennyire tetszett ez a rövidke kis King könyvecske. Talán eddig ez az egyetlen az írótól, amire 5 csillagot adtam. Gwendy és a varázsdoboza engem rabul ejtett, sőt még tovább is olvastam volna. De szerencsére láttam, hogy van folytatás, így remélem, hogy azt is elhozza nekünk a kiadó ugyanilyen kis pofás kapszulakönyvként :)

blueviolet>!
Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy és a varázsdoboz

Nagyon olvastatta magát, mégsem tudtam igazán szeretni. Nagyon izgalmas alaptörténetet kaptunk, végig ügyesen építkeztek a szerzők, fenntartották a feszültséget, majd egész egyszerűen nem történt semmi. A semmi persze relatív, nyilván történt valami, de a hangsúly most azon van, hogy ezt Stephen King írta, és tőle nekem ez semmi. Sokkal többet ki lehetett volna hozni ebből, hiszen volt egy nagyon jó ötlete az írópárosnak, de mintha nem tudtak volna mit kezdeni vele.
Értem, hogy milyen morális kérdéseket akartak feszegetni, de nekem ez sem jött át igazán. A karakterek is semlegesek maradtak számomra, egyedül a kalapos ember volt érdekes, ő viszont túl keveset szerepelt.

Hellena_Drosanne P>!
Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy és a varázsdoboz

Az értékelés olvasható a blogomon:
https://thedeathgoddess.blogspot.com/2021/07/stephen-ki…

Bárki bármit mond, nekem tetszik a kiadás. Aranyos ez a Kapszula Könyvtár, és egy ilyen rövid történetnek abszolút találó is. Ahogy beveszed a kapszulát, úgy egy ilyen könyvet is elolvasol egy szuszra. Amikor megláttam, azt mondtam, hogy ezt megeszem reggelire. Végül vacsora lett, de az nem számít. Persze a polcon furcsán fog kinézni a rikító zöld színével, de egy biztos: legalább keresni nem kell, hogy hol van.

Az újabb Stephen King-könyveknél lassan már állandó kezdés lesz ez a mondat: Aki horrort vár, csalódni fog. Ez a történet ugyanis tényleg csak nyomokban tartalmaz horrorelemeket. Az van, amit a fülszöveg mond: ez egy fejlődéstörténet, egy ifjúsági kisregény; nekem gyakorlatilag egy esti mese.

Szerintem ez egy kedves kis történet; szól egy kicsit arról, hogy nem mind arany, ami fénylik (bár itt inkább ezüstről van szó), és benne van a vigyázz, mit kívánsz is. A 12 éves Gwendy kap egy feketébe öltözött embertől (khm) egy varázsdobozt, azzal a feladattal, hogy őrizze meg. A funkciójáról csak részben kap információt, amit tudnia kell róla, hogy óvatosan kell bánni vele, mert a világ sorsa függ attól, melyik gombot nyomja meg. A dobozt ugyanis nagyon jóra és nagyon rosszra is lehet használni – ez az őrzőjének a személyiségétől függ.

A doboz mesébe illően változtatja meg Gwendy életét. Minden sikerül neki, amihez hozzákezd, és ez az élet összes területére érvényes. Gyakorlatilag immúnissá válik minden rosszra. Ennek csak az az ára, hogy a dobozról ne feledkezzen meg.
Azért egy ponton mégiscsak történik némi rossz – elvégre Stephen King még mindig nem tündérmesét ír. Bevallom, a történet felénél vártam is már az átfordulást; a csúcsszupert is meg lehet azért unni. Végül akkora nagy átfordulás nem történt, mint amilyennek szurkoltam, de így sem rossz.

Az easter eggekért további piros pont jár Kingnek; spoiler

Nekem ez a sztori határozottan bejött, kellemes esti olvasmány volt egy dolgos hétköznap után. Kíváncsian várom a folytatást.

17 hozzászólás
Chöpp >!
Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy és a varázsdoboz

Naggggyon ötletes! Komolyan elgondolkodtam egy varázsdoboz lehetőségein és veszélyein.

Raizo P>!
Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy és a varázsdoboz

Az első teljes olvasmányom Kingtől. Nagyon érdekes történet: adott egy doboz, ami a használójának különleges hatalmat ad. És, hogy mire használja? Nos, megtudhatjátok a könyvből. :)


Népszerű idézetek

Hellena_Drosanne P>!

A tizenhat évesek legjobban kitervelt elképzeléseit ritkán eredményezi alapos átgondolás.

90. oldal

Hannelorka P>!

Gwendyben egy gondolat merül fel (most még újszerű a maga felnőttességében, de később fárasztó igazsággá válik): a titkok csak gondot jelentenek, talán a legnagyobb gondot mind közül. Ránehezednek a gondolataira, és helyet foglalnak el a világából.

30. oldal

Kapcsolódó szócikkek: titok
Hannelorka P>!

A felfedezés, Gwendy! Ez a betegség és a gyógymód is egyben!

23. oldal

Hellena_Drosanne P>!

Az egész emberi fajt ez jellemzi a legjobban: mindent meg akar ismerni, mindent ki akar próbálni.

23. oldal

Hannelorka P>!

A futás a legjobb: mikor elárasztják a testét az endorfinok, még háttérzajként is megszűnik az aggodalom.

47. oldal

aurorakönyvmoly P>!

Castle Rock városából három úton lehet feljutni Castle View-ba: a 117-es úton, a Pleasant Roadon és az Öngyilkosok lépcsőjén.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Castle Rock · Castle View
Chöpp >!

A férfi ezen a héten minden egyes nap ott ült ugyanezen a padon, és mindig ugyanazt a könyvet olvasta (a Súlyszivárvány-t, egy vaskos, rendkívül nyögvenyelősen olvashatónak tűnő kötetet), de mostanáig egyetlenegyszer sem szólította meg.

9. oldal

szentesi_katalin>!

Csak hát a világ őrült. Elég, ha az ember nézi a híreket, és tudni fogja.

63. oldal


A sorozat következő kötete

A varázsdoboz sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz
Justin Cronin: A tükrök városa
Anne Rice: A Kárhozottak Királynője
Dean R. Koontz: A rossz hely
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot
Libba Bray: The Diviners – A Látók
Dean R. Koontz: Az ősellenség
Chuck Wendig: Vészmadarak
Dean R. Koontz: Maszk
Peter Straub: Lebegő sárkány I-II.