Sorvadj ​el! 311 csillagozás

Stephen King (Richard Bachman): Sorvadj el!

Megszokott amerikai kisváros, szokványos középosztálybeli jómód, unalmas élet, melynek minden lépése előre tudható, előre kiszámítható. Vagy mégsem? Mert közbejön egy városi piknik, annak a közepébe pedig váratlanul berobban egy egyáltalán nem kívánatos cigánykaraván. Amíg csak zsonglőrködnek, tenyérből jósolnak, akit tudnak, szemfényvesztéssel megkopasztanak, addig még hagyján… de aztán kopjanak le idejében! Ez a cigánybanda azonban más, ez még ősi erőkkel rendelkezik, ősi hagyományokat ápol, s ha valaki keresztezi az útját, azt megátkozza, méghozzá úgy, hogy az átok meg is fogan. Már csak ez hiányzott a kisváros menő ügyvédjének, aki véletlenül, de leginkább felesége áldásos közreműködésével, elüti a cigányvajda lányát. Az Isten legyen hozzá irgalmas… De lesz-e?

Eredeti megjelenés éve: 1984

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 1998
306 oldal · ISBN: 9630762935 · Fordította: Pardi András
>!
Európa, Budapest, 1996
306 oldal · puhatáblás · ISBN: 963076105X · Fordította: Pardi András

Enciklopédia 3


Kedvencelte 22

Most olvassa 13

Várólistára tette 99

Kívánságlistára tette 137

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Lunemorte P>!
Stephen King (Richard Bachman): Sorvadj el!

Mit bámulsz rám, te városi fehér ember? He? Kellett ez neked? Hát tessék, olvasd el ezt a könyvet, aztán majd rájössz szépen, te sem vagy különb, mint mi! Te is csak egy közönséges ember vagy, aki rosszkor volt rossz helyen épp…Nincs egál, nem érdekel a nyomorúságod. Ha őrült vagy, mindenki őrült, az egész világ is, nem? Tán azt vetted a fejedbe, hogy csak te lehetsz közveszélyes? Nagyot tévedtél, már meg sem lepődök a fajtádon…Menj el innen és ne is gyere vissza! A részletekért olvashatsz, már ha van szemed és annyi eszed…Ja igen és az vagy, amit megeszel. Erről ennyit.

2 hozzászólás
Kokuszka>!
Stephen King (Richard Bachman): Sorvadj el!

Egy jó kis kihívás keretén belül döntöttem e könyv mellett, meglehetősen magas elvárásokkal, hiszen több könyve is szerepel a kedvenceim között.
És nagyot szólt. Irgalmatlanul.
Jóformán két nap alatt kiolvastam a könyvet, konkrétan alig bírtam letenni. Annyira jól meg van írva, mintha filmszerűen láttam volna az egész történetet a fejemben, teljesen felszívódtam benne.
Végig drukkoltam Billynek, spoiler, szerintem tökéletes befejezést kapott a könyv, nem is történhetett volna másképp.
Egy élmény volt!

KATARYNA>!
Stephen King (Richard Bachman): Sorvadj el!

Vezetési kisokos…

Nőknek, ha az anyósülésen ülnek:
– AZT CSINÁLUNK, AMIT AKARUNK! :D

Férfiaknak:
– Mielőtt beülnétek a volán mögé, gondolkozzatok el azon, hogy mikor hágtátok meg előzőleg az asszonyt.
Hazugság! Ilyenre nem gondoltok… :'D

Ha:
A: tegnap.. nincs gond
B: kiéheztetted egy jó ideje.. baj van.

C: Nincs C, mert már el is indultál, és mire észbe kaphatnál, az asszony megmogyoróz, te csillagokat látsz, a lábadnak a féken kellene lenni… de nincs!
Csillagok vannak meg káprázat, de nem kapod meg azt az örömöt, hogy kielégülj apukám.. ááá.
Jön a vér az ablaküvegre.. majd a reccsenés, és már ki is lapítottál egy vén cigányasszonyt.

Megátkoznak!
112.. 111.. 103.. 100.. 98.. 85.. 81.. 78.. 71.. 62.. 54..

Jöhet a hajsza a túlélésért.
Túléled, megtébolyodsz, vagy elsorvadsz, te kis fütyi?

Kedvenc, ajánlom. :)
De ez nem HORROR!

3 hozzászólás
esztie>!
Stephen King (Richard Bachman): Sorvadj el!

Iszonyat jó!
Nagyon szeretem az olyan könyveket, aminek nagy húb+ a vége, és ez ilyen. Rá fogok szokni Stephen Kingre, nagyon hatásos, átütő, könnyű ráhangolódni, átlényegülni.

Sansa I>!
Stephen King (Richard Bachman): Sorvadj el!

Ha valami sérelem, veszteség ér, megkereshetjük a saját szubjektív ítélőképességünk, fájdalmunk ködén át a vétkest (bűnbakot), aztán nekiállhatunk bosszút állni.
Viszont:
a, könnyen rámehetnek a hadjáratunkra számunkra fontos dolgok, emberek, kapcsolatok
b, ha egyszer beszáll az ember a bosszúhadjáratba, annak sose lesz vége, az egyik adok-kapok követi a másikat.

Nincs egál.
Soha nem is lesz.

3 hozzászólás
cintiatekla P>!
Stephen King (Richard Bachman): Sorvadj el!

A történet második fele nagyon izgalmas (a nyitás igazából csak csordogált), ahogyan Billyt próbálják kihúzni a slamasztikából, az elsődleges izgalom pedig nyilvánvalóan az volt, hogy sikerül-e túlélnie a kalandot. Nem szeretnék spoilerezni, így csak annyit mondok, hogy a könyv végén kiszaladt egy ó basszus! a számon.

Tulajdonképpen King hozta azt a szintet, amit megszoktam tőle, akár borzongás, akár izgalmak terén, illetve ebben a regényben is imádtam, ahogyan a feszültséggel képes játszani. Talán első King-kötetnek/olvasásnak nem feltétlenül ajánlanám, de aki szereti a mestert, annak ez a darab is kihagyhatatlan olvasmány.

Bővebben: http://www.teklakonyvei.hu/2018/06/stephen-king-richard…

Kovács_Cintia_2>!
Stephen King (Richard Bachman): Sorvadj el!

Itt aztán ahány karakter megjelenik, az szerintem mind őrült volt. A fejemben az egész egy Tim Burton rajzfilmként pergett le, és meg kell mondjam, nagy kaland volt. Nem olyan, amitől az ember ne tudna aludni, vagy nagyon rettegne, de olyan, amitől lehet rendesen lúdbőrözni. A végére egy idegbajos transzállapotot simán el lehet érni az olvasásával. És hát csacsipé szolgáltatik, amitől én mindig jobb kedvre derülök :-D

Rebbencs >!
Stephen King (Richard Bachman): Sorvadj el!

Nem vagyok még elég jártas Stephen King regényeiben, eddig alig olvastam tőle valamit, de azért hozzá tartozik a dologhoz, hogy azóta a négy könyv óta szerzett magának egy olvasót. spoiler De mivel nem szeretném olyan magasra emelni a lécet már az első olvasásokkor, eddig kevésbé nagyra értékelt könyveit olvastam és igen, ez így be is jött. Mindegyik lenyűgözött és magával ragadott, sokkal jobban tetszettek az átlagnál.
Így gondoltam itt van ez a kedves című Sorvadj el!, ami szintén nem valami agyonértékelt történet, jó lesz ez a következő King könyvnek. Hát. Nem volt jó.

Számomra elég unalmas volt a könyv. Csak kínt szenvedve lapozgattam, hogy jajj csak még tíz oldalt olvassak el, már azzal is előrébb leszünk, mert nem olyan hosszú egy történet. De igazából annak éltem meg. Olvasás közben folyton elkalandoztak a gondolataim, azt sem tudtam, mik történnek igazából, annyira nem is érdekelt.

Fellelhető volt benne Stephen stílusa, hogy jól ír, de valahogy nem is tudom… Lehet, nem hibába adták ki álnéven.:DD Kö-csög va-gyok Annyira nem hozta a megszokott pörgős oldalakat, nem tudott lekötni, másban nem is látszott, hogy a szerző műve, csak annyiban, hogy egyedi volt az biztos.

Félni nem féltem a könyvtől, egyszerűen csak bizarr volt az egész és még most is olyan fura érzés kerít hatalmába, ha rá gondolok. Ez a szó szerinti sorvadás nagyon fura volt, kissé beteges, de hát ez a jó a horrorokban, akkor is, ha erre nem igazán lehet rá illeszteni ezt a címkét.

A szereplők nekem nem voltak az igaziak, főleg a végén jöttem rá, de már kezdetben is kapiskáltam, hogy Billy nem igazán jó főszereplő. Nem volt vészes, de nem tudott meggyőzni és igazából az is rosszként jött le, hogy nem igazán szereti a feleségét. Mindegy.

Egy-két helyen nekem fantasy-s volt a történet, mert lehet, én vagyok az ostoba, de számomra hihetetlen, hogy valaki pikkelyesedni kezd egy érintéstől:D Ez is csak a könyv bizarrságát tetézte, de ami végül is tetszett az a cigányok hajkurászása volt. Itt még egy-két helyen azt is érezhettem, hogy izgalmas a történet, de a tetőpontja az volt, amikor a cigánytáborban találtuk magunkat. Az tényleg tetszett.

Mindenesetre ezzel a könyvvel most mellé fogtam, de természetesen fogok még King regényeket olvasni, hamarosan talán valami felkapott könyvbe is belecsapok, aztán meglátjuk, mik fognak itt történni.

2 hozzászólás
Paulina_Sándorné P>!
Stephen King (Richard Bachman): Sorvadj el!

Réges-régen láttam már filmen ezt a történetet. Mivel már csak nagy vonalakban emlékeztem rá, nem zavart be az olvasásba. Izgalmas történet volt, elgondolkodtató is volt számomra. Az utóbbi időben hallottam pár átkozódást, átokszórást. Az író megint olyat alkotott, ami megpiszkálja rendesen az ember fantáziáját.

h_orsi P>!
Stephen King (Richard Bachman): Sorvadj el!

Miért nem tudok én sohasem öt csillagot adni Kingnek? Talán magam sem tudom. Lehet, hogy túl messze állnak hozzám ezek a történetek, lehet, hogy nem tudom elképzelni, de az igazság az, hogy mindig is lenyűgöz az író stílusa. Egyszerűen jó olvasni a sorait, beleveszik az ember, és mire ráébred, hogy ennie, inni, aludnia (tehát léteznie is kell), már vége is a könyvnek és csak a végső megdöbbenés marad hátra.
Amiért mégsem tudtam neki megadni a max. csillagszámot az olyan okban keresendő, amiről szegény író nem tehet. Ugyanis ezt a könyvet a Halálos Árnyék című irománya után olvastam. Számára sok hasonlóságot mutatott a két könyv: egy részt kicsit déjávú érzésem volt az írói álnév miatt. Aztán, bár itt már csak elszórtan, de fel lehetett fedezni a madár motívum jelentőségét. Ott van a sokat emlegetett mondat jelensége is, itt a Sorvadj el!, a másik könyvben pedig a Madarak újra szállnak.
Mindezekkel nem lenne semmi bajom, ez az író sajátos írási stílusa, és én ezt szeretem benne, de ez most kicsit túl sok volt így egymás után. Talán most egy darabig hanyagolom Kinget, de az biztos, hogyha betérek egy könyvesboltba és az ő neve fog szembe jönni velem, akkor biztosan, hogy megveszem az éppen aktuális könyvet. :)
Köszönöm @Hullócsillag-nak, hogy olvashattam az utazókönyvét! :))


Népszerű idézetek

Sansa I>!

Ha egyszer valaki megijedt, utána egyre könnyebb rettegésben tartani.

242. oldal

Sansa I>!

(…) néhány ember – rengeteg ember – azt se hiszi el, amit lát, különösen, ha a dolog ellenkezik azzal, amit zabálni vagy vedelni, vagy éppenséggel gondolni és hinni akar. Én a magam részéről nem hiszek Istenben. De ha látnám, hinnék. Nem rohangálnék körbe, mint a bolond, hogy Jézusom, ez aztán a különleges hatás. Íme a seggfej definíciója: olyan krapek, aki nem hisz a szemének. Idézet tőlem.

211-212. oldal

2 hozzászólás
Sansa I>!

(…) nehéz az embernek feladni minden kedvtelését, még akkor is, amikor már nem telik benne kedve.

165. oldal

KATARYNA>!

Sok szempontból a világ egy nagy rakás szar. Mégis, csodálatos tud lenni időnként.

205. oldal

Sansa I>!

Hát így ér véget a világ, gondolta Halleck bárgyú mosollyal. Nem robban, csak elsorvad szépen.

75. oldal

Lunemorte P>!

– Hány koporsóvivő kell ahhoz, hogy eltemessenek egy harlemi négert?
Billy megrázta a fejét, mosolyt erőltetett az arcára.
– Hat – vágta ki diadalmasan Houston. – Négy viszi a koporsót, kettő a rádiót.

42. oldal


Népszerű triviák

BrigiMoly P>!

„Álnevének leleplezésekor a Sorvadj el! volt az aktuális Bachman regény, melynek eladásai a turpisság kiderülése után 28.000-ről megugrott 280.000-re.”

[hetediksor.hu]

Kapcsolódó könyvek: Stephen King (Richard Bachman): Sorvadj el!

Stephen King (Richard Bachman): Sorvadj el!

Kapcsolódó alkotók: Stephen King · Stephen King (Richard Bachman)


Hasonló könyvek címkék alapján

Anne Rice: Interjú a vámpírral
Dean R. Koontz: Az ősellenség
Chuck Wendig: Vészmadarak
Justin Cronin: A szabadulás
Libba Bray: The Diviners – A Látók
Peter Straub: Lebegő sárkány I-II.
Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
Madeleine Roux: Sanctum – A rejtélyes társulat
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos