Blaze 278 csillagozás

Stephen King (Richard Bachman): Blaze Stephen King (Richard Bachman): Blaze

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Megindító, ​tragikus eset: egy jóravaló, okos kisfiút apja részegségében súlyosan bántalmaz, amelynek maradandó következményeit a fiú élethosszan cipeli. Amikor megismerjük, huszonéves, esetlenül nagydarab fickó, horpadásos homlokkal, túlságosan is lomha észjárással. Faragatlan, bivalyerõs óriás, ugyanakkor a légynek sem tudna ártani. Nem, ha életének döntéseit magamaga bírná meghozni… de valahogy mindig kicsúszik a kezébõl a gyeplõ. Mentora évek óta George, a kisstílû bûnözõ, az õ utasításait hajtja végre közös balhéikban.

Ám egyszer végre a sarkára áll, elszánja magát, hogy egyedül is boldogulni fog ifj. Clayton „Blaze” Blaisdell. S mi tanúi lehetünk egyszemélyes vállalkozása aprólékos megtervezésének, gondos kivitelezésének és kimenetelének. Blaze élete nagy dobása – egy gyermekrablás, milliós váltságdíjjal. Ahogy szorul körülötte a hurok, és hibát hibára halmoz, azt veszi észre, hogy a fejében idõrõl idõre megszólal a már halott George, az utolsó pillanatban mindig… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Európa, Budapest, 2009
256 oldal · ISBN: 9789630788052 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2009
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630788045 · Fordította: Bihari György

Enciklopédia 3


Kedvencelte 24

Most olvassa 8

Várólistára tette 56

Kívánságlistára tette 83

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Csabii P>!
Stephen King (Richard Bachman): Blaze

Nem! Nem tudok kevesebb csillagot adni rá a maximumnál! Magam se tudom miért de szerettem ezt a történetet.
Ahogyan Blaze-t is szerettem. Nem volt ő gonosz, csak szerencsétlen srác aki előszőr az apai brutalitás majd ennek következménye képpen a rossz társaság áldozata lett.
Szokásom, hogy mielőtt megveszek egy könyvet beleolvasok az értékelésbe így már tudtam ez nem egy naplementébe ellovaglós a végén levegőbe bokszolós történet lesz. Sírni ugyan nem sírtam még az ajkamba se kellett beleharapnom annak érdekében, hogy ne jöjjenek ki a könnyeim viszont szomorú lettem a befejezés miatt. Titkon vágytam a happyend-re.

bokrichard>!
Stephen King (Richard Bachman): Blaze

Stephen King ebben a rövid lélegzetű könyvében megcsillogtatja magasszintű komoly irodalmi tudását. Nem csak, hogy a történetében hajaz Steinbeck Egerek és emberek-jére, de a hangulata, a drámai írásmódja is a klasszikusig nyúlik vissza. Nem a legjobb, még a fent említett műhöz képest sem (hiába, nem is érdemes összehasonlítani), de bebizonyított egy tényt: röviden is lehet jót írni. Erős, néhol nyomasztó, de nagyon érdekes, és érdemes elolvasni.

smetalin>!
Stephen King (Richard Bachman): Blaze

Végig nyomasztott a könyv, ezért nem tudok rá max csillagot adni. Mindenki felkészített, hogy ez egy „sírós” történet, tehát tudtam hogy nem lehet jó vége.
A főhős, egy szeretetre méltó nagy melák akinek sajnos az élet nem a legjobb lapokat osztotta. Megismerhettük az életét kis gyermekkorától kezdve a jelenig, mikor is egyedül maradt és megvalósított egy tervet. A „nagy dobást”. Párhuzamosan olvashatunk a jelenről és múltról, a végkifejlet végig ott trónol a fejünk felett, de az ember bízik benne hogy nem az lesz, de.
A megszokott King-stílus itt is észlelhető, de ez már a dráma határát súrolta.

2 hozzászólás
Angele >!
Stephen King (Richard Bachman): Blaze

Nem volt rossz, de azért kiemelkedően jó se.
Nekem nem tűnt élete egyik legjobb művének, itt ott eléggé kidolgozatlan volt, és az Egerek és emberekkel kár is lenne összehasonlítani.

Timesz>!
Stephen King (Richard Bachman): Blaze

Imádtam ezt a könyvet! Nem csalódtam King-ben,ezt is jól megoldotta. Megszerettem Blaze-t,pedig nem éppen ő a jófiú a történetben. :) De ahogy a kisbabával bánt és megszerette,óvta mindentől,ez nagyon megfogott :)

Lunemorte P>!
Stephen King (Richard Bachman): Blaze

Mitől válhat egy ember labilissá? A „fogyatékosoknak" valóban nincs semmi érzése vagy megvan a magukhoz való eszük? Miért nézi le a társadalom az ilyen embereket? Miért vannak kegyetlen vagy hanyag szülők? Pénzzel meg lehet-e vásárolni a boldogságot? Szerethet-e egy gyilkos vagy egy bűnöző? Mire van több szüksége egy gyereknek: szeretetre vagy pénzre? Rengeteg tiltásra és büntetésre vagy több elnézésre?
Ez a kötet nagyon belopta magát a szívembe. Nem csak azért, mert King bácsi írta. Nem. Azért, mert olyan alapvető társadalmi hibákra hívja fel a figyelmet és olyan szinten letehetetlen, hogy érdemes lenne több ilyet írnia. Talán eddig ez a legjobb könyve számomra a Tortúra mellett. Fantasztikus! Ne hagyd ki!
És hogy mi a véleményem Blazeről? Sajnáltam őt és boldog pillanatokat kívántam az életébe…Az hogy összejött-e ez, kiderül ha elolvasod! :D

marcipáncica P>!
Stephen King (Richard Bachman): Blaze

Ez az egész könyv kapcsán az jutott eszembe, hogy egy kicsit olyan TV-film hangulata van, olyan kényelemjáték, mind Kingnek, mind az olvasónak, ami igazán semmi meglepetést nem tartogat, de azért az összkép jó, hozza a kötelező köröket, csak nem lép túl ezen.
A történet tempós, nagyon jót tesz neki a párhuzamosan futó két idősík folyamatos váltakozása, mert mikor a jelenben játszódó szál kicsit leülne, King előkapja Blaze gyerek- és fiatalkorának történet, ami jó kontrasztot szolgáltat, és kellően árnyalja karakterét. Viszont sajnos ennyiben ki is merült a dolog, az egész történet nagyon kiszámítható, minden cselekedet logikus, milliószor látott fordulatok váltják egymást, milliószor látott reakciókkal, az első oldalon borítékolható befejezés pedig papírforma szerint meg is valósul, igazán semmi különleges nem rázza fel az állóvizet. Nem mondom, hogy unalmas, mert olvastatja magát, és pörög a cselekmény, de kifejezett izgalom nincs benne.
Nekem nagyon hiányzott a könyvből a hangulatteremtés, a helyszínek feltérképezése, a szereplők erősebb lélektana, igazából az, amiért egyébként szeretem Kinget. Az írás minőségét sem éreztem most erősnek, az egész olyan száraz, steril volt, egyáltalán nem rántott magával. A legtöbb King-regényben (vagy akár novellában), akkor is érzem a nagyon egyedi hangot, a saját stílusjegyeit, ha amúgy gyenge a történet, de itt pont nem kaptam meg ezeket.
Nem is mondanám igazán csalódásnak, egynek elment, olvastam már rosszabbat Kingtől, de szerencsére sokkal jobbakat is.

5 hozzászólás
B_Viki23 P>!
Stephen King (Richard Bachman): Blaze

Nem volt ez rossz kérem szépen. A maga módján jó volt,bár a Ragyogás mércéjét számomra ez sem ütötte meg, mégis élvezhető volt.
Kiszámítható,rövid történet ami leköti az olvasó figyelmét egy rövid időre.

anglee>!
Stephen King (Richard Bachman): Blaze

Jaj, szegény Kicsi Blaze.
Szomorú sors, szomorú élet, és akit ilyen könnyű befolyásolni, az bizony lazán rossz vágányra tud futni. Ezt a George-ot simán pofán vágtam volna. Ekkora szemétládát. Igen, tudom, az ő gyerekkora sem volt piskóta, de akkor is, banyek. Így kihasználni valakit…

Pedig milyen jó élete lehetett volna az áfonyaföldes pasinál. Ó, igen, nem tudom a nevét, ha rövid a könyv, és nehéz kimondani, bizony nem szoktam megjegyezni.

Szóval ahogy magára marad, és ahogy véghez akarja vinni a tervüket, az valami katasztrófa. spoiler
Aztán persze valahogy megoldja, de annyi hibát vét, hogy nem is értem, hogy húzza ki ennyi ideig, anélkül hogy le ne fülelnék.

A babával való kapcsolata viszont tündéri, és megható. Ahogy elhatározza, hogy gondoskodni fog róla, és ő neveli fel, valami tünemény. Célt kap az élete, hirtelen lesz kiért élnie, aggódnia, és ez a felelősség teszi emberivé. Boldoggá. Úgy sajnáltam szegény srácot.

Ahogy szorul a hurok, úgy kezdi ő is elveszíteni az ítélőképességét, és az eszét, átalakul sebzett vaddá. Ahogy ez egyre rosszabb lesz, úgy hoz egyre felelőtlenebb döntéseket, a babát illetően, és ettől csak még jobban kiborul.

spoiler Ó szegény naiv Blaze.

>!
Európa, Budapest, 2009
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630788045 · Fordította: Bihari György

Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

A világ tele van hülyékkel, akik kezük-lábuk összetörik, hogy megmutassák, milyen okosak.

1 hozzászólás
nachok>!

Ez mocskos világ, és minél tovább él az ember, annál mocskosabbá válik.

160. oldal

Juccimo>!

Az ostobaság olyan börtön, ahonnan sosem kerül ki az ember, nem harmadolnak jó magaviseletért, ez életfogytiglani büntetés.

213. oldal

Margarita>!

A július lepergett oda, ahova az elhasznált hónapok szoktak.

184. oldal

Kapcsolódó szócikkek: július
Sansa I>!

A munkásember csak annyit ér, amennyit a rohadt bére.

28. oldal

Sansa I>!

Írás közben remekműnek találtam; amikor átolvastam, inkább szemétnek tűnt.

9-10. oldal

Almost_Zed>!

(…) a hazugságokkal az a gond, hogy az egyik a másikhoz vezet. Hamarosan olyan lesz, mintha olyan úton vezetnél, amelyet nem ismersz. Eltévedsz. Mindig az igazat mondom, amikor csak tehetem, szerette mondogatni George. Az olyan, mint amikor az ember hazafelé autózik.

49. oldal

1 hozzászólás
Lunemorte P>!

A lányok a kemény srácokat kedvelik, az olyanokat, akik tudnak hülyülni velük, úgy, mint a filmekben.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Fiona Barton: Az özvegy
Helena Silence: Ezüsthíd
J.D. Barker: A negyedik majom
Robin O'Wrightly: Kettős kereszt
Pierre Lemaitre: Téboly
B. A. Paris: Összeomlás
Karin Alvtegen: Árulás
Karine Giébel: Csak egy árnyék
Ruth Ware: Sötét erdő közepén
Paula Hawkins: A lány a vonaton