!

Az ​átkozott út 62 csillagozás

Stephen King (Richard Bachman): Az átkozott út
Book24 · 3.590 Ft –16% 3.016 Ft
Régikönyvek.hu · 3.590 Ft –15% 3.051 Ft
Molyok eladó könyvei
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Bart Dawes húsz éve lakik ugyanabban a házban, itt szerelmeskedett először a feleségével, itt játszott a kisfiával… Most a kisvároson át új utat építenek, és ez előbb a munkahelyét, majd az otthonát fenyegeti. Bart azonban nem hagyja magát – az útépítő céggel, sőt az egész világgal szembeszáll, hogy megvédje az életét: azt az egyetlen életet, amelyben megtalálta törékeny boldogságát. Az 1970-es években játszódó történet vége teljes összeomlás; a kisvárosban, mely a modernizáció útjára lépne, végül kő kövön nem marad.

Magyarul most először jelenik meg Stephen King korai regénye: egy átlagember kiúttalan küzdelmének szívszorító története. King, akiből aztán a horror és a thriller királya lett, finom pszichológiai meglátásokkal teli, igazi irodalmi regényt írt, de ebben sem tagadta meg önmagát – itt is elszabadul a pokol a külvilág hatalmas erőivel szemben tehetetlen gyönge ember meggyötört idegrendszerében és a külvilágban egyaránt…

Eredeti mű: Stephen King (Richard Bachman): Roadwork

>!
Európa, Budapest, 2016
390 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634055198 · Fordította: Dudik Annamária Éva

Enciklopédia 2


Hirdetés

Kedvencelte 4

Most olvassa 7

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 58


Kiemelt értékelések

>!
Kkatja P
Stephen King (Richard Bachman): Az átkozott út

Tagadhatatlanul Kinges megzakkanás sztori, hogy mi lesz egy emberből, ha kiveszi alóla a hatalom a munkahelyét, a házát egy szép új autópályaszakasz építése miatt. Mi marad eztán egy életből? Valaki ennek megörülvén felmarkolja a lovét és új életet kezd, hősünk viszont nem ez a fajta, ő szereti a házát, a feleségét, ragaszkodik az emlékeihez és nem hagyja magát…
Nem volt rossz, de sokkal jobbakat is olvashattunk már a Mester tollából. Bővebben is ki lehetett volna fejteni a hátteret, a kettősséget a fejében és az előzményeket, de a rajongók ettől még zabálni fogják.
És annyira nem tudom elképzelni a Southern Comfort 7Up koktélt, hogy ki kell majd próbálnom. :)

>!
Európa, Budapest, 2016
390 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634055198 · Fordította: Dudik Annamária Éva
2 hozzászólás
>!
Kathryn
Stephen King (Richard Bachman): Az átkozott út

Nem tudok mit mondani King ezen könyvéről. Tömören egy férfiról szól, aki elveszti a munkáját, feleségét, házát, egy útszakasz megépitése által. Röviden mindent, ami élete során felépitett maga körül. Nem érdekli semmi. Nem találja a helyét a világban. Élet fokozatosan omlik össze körülötte. olyan dolgokban veti bele magát, amit addigi élete során nem próbált ki, mintha végig néznénk egy összeomlás történetét.

Bővebben: http://simplexautumn.blogger.hu/2017/01/25/konyv-az-atk…

>!
Európa, Budapest, 2016
390 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634055198 · Fordította: Dudik Annamária Éva
>!
Lénaanyukája 
Stephen King (Richard Bachman): Az átkozott út

Ha valaki, akkor én imádom Kinget, de ez akkor is borzasztó volt. Egy harmincoldalas novellát még élveztem is volna, de ez a könyv egy túlírt, némileg kidolgozatlan kesergés majdnem négyszáz oldalon át. Hiába korai King, vannak ennél sokkal jobbak Bachman-tól. A Blaze például úgy jó, ahogy van. De ez… tényleg egy átkozott út volt. Sajnálom. és nem amiatt nem tetszett, hogy nem beleztek ki senkit, tévedés ne essék!

5 hozzászólás
>!
Jaina P
Stephen King (Richard Bachman): Az átkozott út

Most már teljesen biztos, hogy nem szeretem King Bachman álnéven írott könyveit. Csak a Mester iránt érzett tisztelet miatt olvastam el őket és olvasás után szinte azonnal belevesztek a feledés homályába. Az átkozott úttal is megszenvedtem, nagyon nehezen adta magát a könyv. Valószínűleg ott fog csücsülni a gyűjteményben anélkül, hogy az elkövetkező pár év(tized)ben újra elő szeretném szedni. Autópálya – építkezés és az ezzel járó hercehurca vonatkozásában én most Douglas Adamsra szavazok.

1 hozzászólás
>!
Profundus_Librum
Stephen King (Richard Bachman): Az átkozott út

Az átkozott út egy kezdő tehetség első/második próbálkozása csak az írással, így persze nem tökéletes. Lehet benne szántszándékkal hibákat kutatni és találhatunk is benne, de mi értelme lenne? Szórakoztató, olvasmányos, elgondolkoztató, megható és még izgalmas is, főleg a vége. Remek karrierindító kötete lenne nagyjából bármelyik írópalántának – sőt, a teljes írói életmű bármelyik részében megállná a helyét könnyedén. A King életműben is azért billeg egyes egyedül csak, mert nem horror, és alig thriller. Ami nem kicsit furcsa – de a furcsát meg szeretjük. Ugye?

Bővebben a blogon:
http://profunduslibrum.blogspot.hu/2017/03/stephen-king…

>!
Blissenobiarella
Stephen King (Richard Bachman): Az átkozott út

Mélyre merülős, lélektani történet ez viszonylag csekély történéssel. Mint ilyen, nekem most annyira nem jött be, mostanában inkább pörgős sztorikra vágyom. Éppen emiatt valószínűleg újra fogom olvasni a jövőben, és nagy valószínűséggel akkor, amikor majd sikerült kellően elmerülnöm benne, magasabb csillagszámot adok majd neki.
Mert (a szokásos) túlírtsága ellenére is ez egy igen érdekes könyv, amit érdemes kézbe venni.

>!
Kathleen
Stephen King (Richard Bachman): Az átkozott út

Sokat elárul a könyvről, hogy ilyen sokáig olvastam. Egyszerre egyszerűen emészthetetlen ez a sok keserűség és fájdalom. Nem a megszokott horror/thriller, inkább a korai művek pszichológiai kidolgozottságát kapjuk. (Ami nem véletlen….)
Fantasztikusan élethű és aprólékos. Szívettépően igazi.

>!
gregsys P
Stephen King (Richard Bachman): Az átkozott út

Huh. Még eléggé a hatása alatt vagyok. Azt hiszem, új kedvenc Kinget avattam. Nagyon jó volt ez a könyv a maga depresszív skizofrén módján. Bart (George, Freddy) nagyon a szívemhez nőtt és stibte sajnáltam azért az útért, amit végigjárt a történet három hónapja alatt. Csak egy érdekesség. A történet január huszadikán ér véget. És miközben az utolsó oldalakat olvadtam párom épp az amerikai elnökváladztásról nézrtt videót, amiben arról volt szó, hogy bizonyos körök meg akarják akadályozni, hogy az új elnök január 20-án átvehesse a kormányzást. Ez puszta véletlen lenne, vagy King üzenni akart már a könyv megírásával? Mert maga a könyv erős társadalomkritika és egyben erős vezetés-kritika is. Nagyon tetszett. Azt hiszrm, Bart egyben új kedvenc szereplő is lett. Egyetlen egy valami volt ami picit máshogy volt mint ahogy a fülszöveg írta. Azért ez a kő kövön nem marad hatás valahogy elmaradt.

6 hozzászólás
>!
tominho68 P
Stephen King (Richard Bachman): Az átkozott út

Ha ezt a könyvet úgy kezdi el olvasni az ember, hogy 'Stephen King', akkor bizony lehet hiányérzet – semmi földöntúli, megmagyarázhatatlan, nem emberi. Ha viszont „csak” elolvassa a könyvet, akkor egy remekbe szabott történet kap a kedves olvasó egy szépen, lassan bekattanó, ugyanakkor mindenétől megfosztott emberről. Bevallom, én az utóbbiak közé sorolom magam.

>!
Voorhees
Stephen King (Richard Bachman): Az átkozott út

Az első 100 oldal után olyan érzés fogott el, nem véletlen, hogy annak idején nem adták ki ezt a könyvet, ugyanis nem igazán illik bele King korai imázsába. Viszont a mostani, idősebb íróhoz jobban illett ez a stílus. Az írás olyan, mintha az idős mestert belegyúrták volna a fiatalba, az eredmény pedig egy egész ütős kis regény lett.
A 70-es évek Amerikájában járunk, Nixon és a vietnami háború végén, az energiaválság idején. A cselekmény elég lassúnak tűnik, de fokozatosan bomlik ki a feszültség. Kevés ilyen írás van, ami ennyire megfogja és érzékelteti a hétköznapi kisember fájdalmát. Barton Dawes, akármilyen ellenszenves, alkoholista figurának tűnik is, valamennyire szimpátiát keltett bennem. Tegye fel a kezét, aki még soha életében nem érezte úgy, hogy elege van, és nemet mond. A könyv nagy előnye, hogy remekül fogja meg ezt az elveszett életérzést. Igen, nem tipikus horror, nem ijesztő, nem ömlik a vér. De van tartalma, és emberi értékekről beszél. Ez nagyon ritka manapság. A kisfiú haláláról olvasni pedig kifejezetten szívszaggató volt.
Nem állítom, hogy a szerző legjobb írása, mert nem az. Nem is egyedi, ilyen jellegű kifakadást máshol is olvashattunk már tőle (Carrie, Christine). De a kisvárosi környezetbe helyezett kerettörténet, a cselekmény köré vont, az elmúlást szimbolizáló mérhetetlen keserűség és fájdalom, a regényt átitató reménytelenség és káosz megnyert magának. Remek írás.


Népszerű idézetek

>!
Lénaanyukája 

A negyven év a fiatalság vége, Freddy. Vagyis nem, az a harminc, a negyven az, amikor az ember már nem is áltatja magát.

>!
Kkatja P

Kellemes lehet – gondolta –, amikor egy időzített bomba ketyeg az ember fejében. Hé, bomba, a mai nap lesz az? Kérlek, ne a mai nap legyen! Még nem fejeztem be az új Victoria Holtot!

246. oldal

>!
sulfurk

Úgy hasított bele az új út a nyugati városrész üzleti és lakóövezetébe, mint egy hosszú barna bemetszés, mint egy sarat gennyező műtéti heg.

35. oldal

>!
sulfurk

Vinnie-n kívül ugyan ki a jóisten szív még Player's Navy Cut cigarettát? Meg King Sanót? Meg English Ovalst? Meg Marvelst, meg Muradsot, meg Twistet? Ha valaki piacra dobna egy Szaros rúd vagy egy Fekete tüdő nevű cigarettát,Vinnie azt is elszívná.

41. oldal

>!
Kogoro

Ha szarul érzed magad, akkor minden hely szarul néz ki.

259. oldal, 1973. december 25. (Európa, 2016)

>!
cintiatekla

De Vietnam véget ért, és az országban folyt tovább az élet.

(első mondat)

>!
Kogoro

A szépség a szemlélő szemében rejlik. Sok mindent kibír.

272. oldal, - 1973. december 26. (Európa, 2016)

>!
Grapefruitossy P

… legszívesebben átnyúlt volna az asztal fölött, és addig fojtogatta volna ezt a karattyoló alakot, amíg órarugók nem állnak ki a füléből.

318. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

William Wharton: Éjfélre kitisztul
Emily March: Angyalszárnyak
John Grisham: Elmaradt karácsony
Jonathan Franzen: Javítások
Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra
Christopher Moore: A leghülyébb angyal
Robert Lawson: Navina, a Karácsony angyala
Richard Paul Evans: A karácsonyi doboz
Rauha S. Virtanen: A karácsonyfalopás
Charles Dickens: Karácsonyi ének