A ​rendcsinálók 149 csillagozás

Stephen King (Richard Bachman): A rendcsinálók

Tombol a nyár az Ohio állambeli kisvárosban. A Nyárfa utca lakói hétköznapi foglalatosságaikat végzik: David Carver az autóját mossa, Peter Jackson, miközben a feleségét várja haza a munkából, új találmányát csiszolgatja, Johnny Marinville, az író, a gitárját pengeti a teraszon. A gyerekek a pázsiton játszanak, kivéve Seth Garint, az autista kisfiút. Ő, szokása szerint, a tévét nézi nagynénje, Audrey Wyler házában, épp az egyik kedvenc sorozatát, a MotoZsarukat.
A távolból mennydörgés hallik. Vihar közeleg. És még valami más is: különös járművek fordulnak be a sarkon. Furcsa küllemű, állig felfegyverzett alakok ülnek bennük.
Fegyverropogás, gránátrobbanás, tűz, halálsikoly, rettegés. Megérkeztek a rendcsinálók. A Nyárfa utcában elszabadul a pokol.
Kik ezek a képregényből megelevenedett szörnyetegek? És ki adott parancsot a rendcsinálásra?
Megtudhatja, kedves Olvasó, ha végigizgulja Richard Bachman horrorremekét.

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Európa, Budapest, 2003
378 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630773554 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 1997
378 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630762706 · Fordította: Bihari György

Enciklopédia 6


Kedvencelte 13

Most olvassa 1

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 66


Kiemelt értékelések

smetalin>!
Stephen King (Richard Bachman): A rendcsinálók

Ó, ez elég érdekes volt. A könyv elején teljes volt a köd előttem, és ha valaki nem olvasta a Stephen King: Rémület a sivatagban ez előtt, annak a köd lent is marad. Mindenképp el kell olvasni, mert nem sok értelmét lát majd az olvasó. Így viszont, rengeteg összehasonlítás játszódik le az emberben olvasás közben, és sokkal jobban meglehet érteni ki is Tak. Az eredmény nálam az, hogy jobban tetszett a Rémület a sivatagban, de azért ez sem volt rossz. Sok sok szereplő azonos a két regényben, de mégis másképpen, más életbe vannak áthelyezve, ez teszi még érdekesebbé.
Tak itt is feltűnik és elhozza a borzalmat Nyárfa utca békés lakóinak, minden a feje tetejére áll ahogy megjelennek a Rendcsinálók és a MotoZsaruk egy régi film és egy játék élethű szereplőiként. Olyan díszletek között bukkannak fel, ahogyan egy 8 éves kisfiú lerajzolná őket. és kitör a borzalom………
és egy kis kiegészítés:
„A Rémület a sivatagbanhoz szorosan kapcsolódik A rendcsinálók című regény, mely a számos kérdést felvető "párregény”-ének tekinthető. A rendcsinálók ugyanis szintén jelen regény néhány szereplőjének történetét meséli el, köztük Takét."
(Wikipédia)

2 hozzászólás
Gabriella_Szaszkó IP>!
Stephen King (Richard Bachman): A rendcsinálók

Valahogy nyaranta mindig eszembe jut ez a könyv. Amikor először olvastam kábé tizennégy éves lehettem, és úgy emlékszem, ugyanolyan forró nyár volt, mint A rendcsinálókban. Nekem igazi nyári regény. Nagyon szeretem az olyan könyveket, ahol borzalmasan nehéz helyzetbe kerülnek olyan emberek, akik egyébként csak laza halmazt alkotnak, ez esetben szomszédokról van szó. Nekik kell szembeszállniuk egy szomszédságot megszálló lénnyel, ami mondhatjuk, hogy felkavarja a hétköznapokat és életveszélybe sodor mindenkit egy csendes nyári délutánon.
A rendcsinálóknak nagyon sok rétege van, a kapcsolatokon túl az autizmus is központi témája. Többször olvasós, elgondolkodós könyv, annak ellenére, hogy sokan csak horrort látnak benne, szerintem annál sokkal több.

2 hozzászólás
kolika>!
Stephen King (Richard Bachman): A rendcsinálók

Hát, ez nem tetszett annyira, mint a szerző más könyvei alapján elvártam volna. Persze, így se mondanám rossznak, vagy unalmasnak, de valami hiányzott.
Adott egy kisvárosi környezet, amely nyugodt, idillikus képei rémálommá változnak át. Olyan valószerűtlen volt az egész, végig a csattanóra vártam: arra, hogy ez csak egy álom volt. A halottak felkelnek és élik tovább életüket, s egyedül az álmodó lelkére hatnak a történtek. A szerző azonban nem ezt az utat választotta, s talán ezért nem tetszett annyira könyv. Nem, nem azt gondolom, hogy csak az én elgondolásom valóra válásával lett volna számomra tökéletes a könyv, lehet egy újabb, másfajta befejezéssel is megvett volna a szerző.
A könyv olvasása során egy kicsit felidéződött bennem A kívülálló élményei, de annak örvendtem, hogy gyorsan el is enyészett, s nem egy nagyon hasonló könyvet olvasok ugyanattól a szerzőtől.
Kicsit hiányos maradt a történet, főleg ami a lényt illeti. Jobban érdekelt volna a részletesebb előtörténete. A gyermeki szem által látott világ megspékelve a filmsorozatbeli világgal, szereplőkkel, illetve az onnan merített alapcselekményekkel számomra nem bizonyult elegendőnek.

4 hozzászólás
Blissenobiarella>!
Stephen King (Richard Bachman): A rendcsinálók

Roppant lapos sztori, ami valamiféle spin-offja a Rémület a sivatagban c. King-regénynek, és én már azt sem szerettem. Valahogy mégis inkább amellett tenném le a voksom, ezt sokkal kevésbé élveztem. Bár a karakterek nem rosszak, és az idilli Nyárfa utca horrorsivataggá válása hordoz magában potenciált, valahogy mégis megfoghatatlan maradt az egész.
A 2,5 csillag azoknak a részeknek szól, amik mégis tetszettek. Hullámzó volt a könyvélmény, mert egy-egy résznél mindig reménykedtem, hogy összekapja magát, de végül nem jött össze. spoiler

1 hozzászólás
Ananiila>!
Stephen King (Richard Bachman): A rendcsinálók

Nem olvastam a „párregényt” (Rémület a sivatagban), nem tudtam mire számítsak.
Az eleje tetszett, aztán a közepe felé elérkezett az a pont, hogy magamat kellett győzködni, hogy ne hagyjam abba, a vége megint tetszett.
Nagyon jó az alapötlet, de a megvalósítását úgy képzelem, hogy King, egy hetes alvás nélküli időszakban, csak valami tudatmódosítót magához véve írta a történetet.
A könyv közepén nem bírtam követni azt, hogy ki kicsoda és mi történt vele, az egészből brutális zagyvaság lett, a párhuzamos világokkal vagy idősíkokkal, nem is tudom igazán mi is akart az lenni.
Pedig maga az ötlet az zseniális, bár meglehetősen borzalmas. Nem szeretem ha spoiler

Leeloominailekatariba_Laminatcha…>!
Stephen King (Richard Bachman): A rendcsinálók

A könyv harmadáig nem tudtam mi ez az egész. Mert ugye jó néhány szereplőt már ismertem a Rémület a sivatagban lapjairól. És olyanokon agyaltam, hogy ez most előtte játszódik, vagy utána?!
Aztán hagytam,hogy King újabb agyszüleménye elnyeljen, mint valami mocsár, és már nem próbáltam benne értelmet találni. Hagytam, hogy rémisztgessen.
Így a kötet végére érve úgy gondolom, hogy A rendcsinálók nem előtte és nem is utána játszódik, inkább párhuzamosan a Rémület a sivatagban-nal. Egy másik idősíkon vagy egy másik életben. Talán vannak emberek, akiknek találkozniuk kell, és dolgok, amiknek meg kell történniük, akkor is, ha rosszak.
5 csillagot adok a történetre, és ennek fő oka az utolsó pár oldalon található levél. Kicsit meg is könnyeztem.

Röfipingvin P>!
Stephen King (Richard Bachman): A rendcsinálók

Istenigazából már a Rémület a sivatagban sem vett le a lábamról, így volt bennem egy előérzet, hogy a „folytatással” sem biztos, hogy megtaláljuk egymást. És így is lett…
Drága Barátom! Tudod, hogy nagyon bírlak, műveid 85% hatalmas szerelmem, de van az a 15%. És ebbe most A rendcsinálók is belekerült. Nem tudott igazán lekötni, nem varázsolt el, és még kötődni sem nagyon sikerült senkihez. Ahogy haladt előre a történet és rajzolódott ki a miért? és alakult a végkifejlet, valamivel jobban kötött le a könyv. Ám még ez sem az áll-leesés, döbbenet vagy a gyomorszorítás kategóriája. A szerkezete viszont tetszetős volt: levelek, naplóbejegyezések, cikkek, rajzok dobtak a történeten rendesen.
Maradjunk annyiban, hogy életműved része, talán ad valamiféle lezárást – vagy nem – a rémülethez, de nem erre fogok emlékezni 1-5-10-X év múlva.

timeja>!
Stephen King (Richard Bachman): A rendcsinálók

Tény, hogy nem jó sorrendben olvastam a könyveket, de ez kicsit nehezen követhető volt nekem. A sok szereplő, és az elején a zavaros események… Nem volt rossz, de ez nem tetszett annyira, mint a többi könyve. A könyv felétől már egyre jobb lett, és a vége kifejezetten durva volt.

Anó>!
Stephen King (Richard Bachman): A rendcsinálók

Valaha règen màr olvastam, pàrjàval, a Rèmület a sivatagban-nal együtt. Az alapszituàciòra meg az autista kisfiùra emlékeztem. Meg arra, hogy sokan meghalnak a regènyben. Bàr ez" King bàcsira " amúgy is jellemző. Szòval megviselt most is. Azt is megàllapìtottam, hogy ez nem a legjobb regènye az írónak. De vannak dolgok, amikhez nagyon ért- pl. a regènyek kezdèsèhez. Valami csodàlatosan ìr le pl. egy hètköznapi nyàri napot, amikor egy kisvàrosban fiatalok jönnek-mennek, gyerekek szaladgàlnak, mèhek döngicsèlnek ès mindenki azt hiszi, hogy itt aztàn nem törtènhet semmi rossz. De persze törtènik, nem is kevès. A pokolnàl is rosszabb dolgok törtènnek. S a vègèn a nyugalom, megtèpàzva, de visszatèr. Folytatòdik az èlet, bár a túlèlők szàmàra màr soha többè nem lehet olyan, mint előtte volt. S a vège mégis olyan szèp….!

Christa23>!
Stephen King (Richard Bachman): A rendcsinálók

Kétség kívül nem ez King legjobb könyve, de magával ragadó, fordulatos olvasmány. És aki kedveli az író stílusát és könyveit, annak kihagyhatatlan.


Népszerű idézetek

Scarlett0722 P>!

Mindent lát. De neki mindig is ez volt az áldás és az átok…

Scarlett0722 P>!

Élnek tovább, mert nincs más választásuk. Az ember megszokja a fájdalom és a félelem bizonyos szintjét, és úgy gondolja, idáig fog tartani…

Scarlett0722 P>!

Ez komoly pillantás.
Nincs benne hisztéria, ez a pillantás simán csak öl.

Scarlett0722 P>!

Az ő szeme két sima sötét kő volt; egy kiszáradt folyómederben…

Scarlett0722 P>!

Érezte, ahogy (…) befurakodik a fejébe, átveszi a parancsnokságot, és noha mindent látott és érzett, még sikoltani sem tudott…

timeja>!

Folyton arra gondoltam, hogy ki viszi majd vissza az öt-hat könyvtári könyvemet, és rá fogják-e terhelni csekély vagyonkámra a késedelmi pótlékot. Különös, mik futnak át egy sarokba szorított ember agyán.

295. oldal

timeja>!

A túlsó falon ott van Eddie Vedder képe; ahogy Johnny araszolni kezd a folyosói ajtó felé, hatalmas, golyóütötte lyuk nyílik Eddie mellén.

157. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eddie Vedder
2 hozzászólás
timeja>!

Közelebb hajolt a szúnyoghálóhoz, beszívta a fém szagát és a hálón átszűrődő nedves nyári illatot. Az illatkeveréktől egy pillanatra visszavágyott a gyerekkorába. Jó és ugyanakkor félelmetes érzés volt. Milyen furcsa, gondolta, hogy csaknem mindig a szagok hozzák vissza a legvadabb dolgokat.

143. oldal

Kapcsolódó szócikkek: illat · nosztalgia

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Rémület a sivatagban
Stephen King: Végítélet
Stephen King: A tűzgyújtó
Dean R. Koontz: Az ősellenség
Stephen King: Állattemető
Stephen King: A mobil
Stephen King: Rémautó
Dan Simmons: Terror
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert
Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul