A ​menekülő ember 299 csillagozás

Stephen King (Richard Bachman): A menekülő ember

Ben Richards feleségével és beteg lányával Co-Op City lepusztult szegénynegyedében él, ahol az emberek munka nélkül tengődnek. A bűnözés óriási méreteket öltött, fegyveres rendőrök cirkálnak a környéken.

A Hálózat minden lakásba képernyőt szereltetett, amely vég nélkül ontja a vetélkedőket és valóságshow-kat.

A férfit kirúgták, új állásra reménye sincs, az orvos pedig drága.

Végső elkeseredésében Richards játékosnak jelentkezik a Hálózatnál és bekerül A Menekülő Emberbe. A szabályok egyszerűek: száz dollár minden szabadon töltött óráért, tizenkét óra előny. Ha harminc napig kibírja, övé az egymilliárd dollár. De ha elkapja a speciálisan képzett embervadász kommandó, megölik. És mindezt élőben közvetíti a tévé…

Eredeti megjelenés éve: 1982

>!
Európa, Budapest, 2004
252 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630776294 · Fordította: Bihari György

Enciklopédia 3


Kedvencelte 28

Most olvassa 6

Várólistára tette 111

Kívánságlistára tette 154

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Madama_Butterfly>!
Stephen King (Richard Bachman): A menekülő ember

Ha ennyire akarjátok látni, ahogy valaki meghal, miért nem ölitek meg egymást?

King zsenialitása abban rejlik, hogy hiába 1982-es megjelenésű ez a regény, napjainkban a mondanivalója és az üzenete aktuálisabb, mint bármikor…
Olyan erkölcsi és morális kérdéseket vet fel, melyek megválaszolása soha nem könnyű, nehézsége pedig tulajdonképpen a kérdések egyszerűségében rejlik… Mennyit ér egy emberi élet? Meddig megyünk el mások szenvedéseit látva? Mikor mondjuk azt, hogy elég? A közöny megoldás? A reality-k és valóságshow-k világa tényleg ennyire hatással van az életünkre?
Ezek és számtalan ehhez hasonló kérdés merült fel bennem a könyvet olvasva – King ismét fantasztikusát alkotott, bár az is biztos hogy egy darabig nem kapcsolom be televíziót… (inkább olvasok …. mondjuk King-et)

Bea_Könyvutca P>!
Stephen King (Richard Bachman): A menekülő ember

A könyv világa, még disztópia viszonylatban is nagyon kegyetlen és nyomasztó volt. Nekem bőven elég volt belőle ez a 250 oldal, de ez nem azt jelenti, hogy rossz lett volna a könyv.
Ben Richards történetünk főszereplője jelentkezik játékosnak, és rögtön be is válogatják a legdurvább játékra, aminek tulajdonképpen már a kezdetektől el van döntve a kimenetele.
Míg az Éhezők viadalában csak egy nagy játék van, addig itt kegyetlenebbnél kegyetlenebb játékok sora tárul elénk, mint példaul a Taposs a dohányért! nevezetű vetélkedő, amire kifejezetten szívbeteg, vagy tüdőbajos embereket válogatnak be, és a versenyzők általában mindig kórházban végzik.
Amint elindul a Menekülő ember, a kezdetét veszi az izgalmas hajsza is, az elején Richards magában próbál boldogulni, de aztán segítségére lesz Bradley a színesbőrű fiú is, aki nagyon sokat segít neki.
A könyv végére felpörögnek az események egyik izgalmas jelenet jön a másik után, főszereplőnk elképesztő kitartásról tesz tanúbizonyságot.
A történet nem zárul szerelemmel, vagy reményt sejtetően (vagy de?!), csak úgy vége lesz…vagyis hát azért elég „hűha” vége lesz, szó szerint, mert a nagy hűha után, rögtön vége is lesz, ránk bízva ezzel a könyv világának tovább gondolását.
Http://konyvutca.blogspot.nl/2015/12/stephen-king-menek…

2 hozzászólás
Leliana >!
Stephen King (Richard Bachman): A menekülő ember

Néha kicsit sajnálom, hogy nem időrendben kezdtem el könyveket olvasni, illetve ismerkedni a filmekkel. Sokkal nagyobbat ütött volna, ha nem láttam/olvastam volna ehhez hasonlóakat idáig. Így viszont eléggé kijöttek a gyengeségei is, úgy mint az erőteljesen vázlatosan ábrázolt világ és karakterek, akikhez kicsit sem sikerült közel kerülni, így kevésbé izgultam a sorsukért.
Az viszont elképesztő, hogy több mint 30 éve írta, és hogy milyen sok dolog „bejött” ebből a vízióból. (Reklámok, valóságshow-k, népbutítás, a valós problémák elfedése azzal, hogy más, lényegtelen problémákat „generálnak”, stb.) Szörnyű volt látni, ahogy az elszegényedett, munkanélküli emberek hétköznapjait mutatta be, akiknek semmi esélyük (túl)élni, pedig megoldható lenne (pl., egy olcsón előállítható szűrővel, ami a gazdagok kiváltsága lett), csak nem érdeke senkinek. Az is érdekes, hogy az emberek milyen jól elszórakoznak azon, amit a tv-ben látnak, meg sem fordul a fejükben, hogy ez egy hús-vér ember szenvedése/halála, attól, hogy ők egy világító dobozból értesülnek róla, sokkal kevésbé teszi valóságossá, elborzasztóvá (akármelyik „játékot” nézzük is, hisz tulajdonképp egyikből sem lehet „jól” kijönni).
A végét mondjuk már az elején megjósoltam, pedig nem ismertem a történetet, szóval szerintem mai szemmel abszolút kiszámítható, ettől viszont még nem rossz, csak így, most kevés volt.

nemeth97>!
Stephen King (Richard Bachman): A menekülő ember

Egy izgalmas King regény még a pályafutás elejéről, de mindenképp megéri elolvasni, nagyon le tud kötni…pörgős, és szórakoztató darab.:D

Ibanez P>!
Stephen King (Richard Bachman): A menekülő ember

„Képernyőt adtak nekünk, hogy ne menjünk az utcára, így hát otthon szuszoghatjuk halálra magunkat, és nem okozunk gondot. Na, hogy tetszik?”

Atyagatya! Atyaaaagatyaaaaa!!! Te jó ég, ha van valakinek hollywoodi producer ismerőse, azonnal hívja fel és szóljon neki, hogy ideje megcsinálni ezt a filmet! Nem, nem kell csóválni a fejeket, hogy de hát már van ebből film, mert a film gyakorlatilag semmibe vette a könyvet, csak az alapötlet adott, de ennyi!

Ez a könyv fergeteges! Már a kezdeteknél megtetszett az, hogy a játékba való beszállás oka egészen más volt és hogy nem kényszerítve, hanem önként jelentkezik. Aztán végig az üldözéses-bújkálós jelenetek, a világ, Parrakis figurája és tettei, a repülőutas jelenet (le a kalappal) és a vééége! A vége!!! Itt ujjongok magamban és örülök, hogy nem fejeztem be tegnap este a könyvet, mert nem bírtam volna elaludni, annyira felspanolt a vége. Végre! Köszönöm Stephen bácsi, ez most nagyon kellett a sok unalmas, megszokott, klisés disztópia után! Örülök is neki, hogy anno nem filmesítették meg, mert azért vannak jelenetek, amelyeket abban az időszakban (ugye a Schwarzi film 87-es) még nem, de most nagyon pöpecül meg tudnák csinálni! Én várni fogom, remélem, lesz egy olyan merész a filmszakmában, aki felfigyel erre a könyvre (és betartja minden részletét, a végét is!)…

Hű, nem térek magamhoz…
(Egyébként valaki már felfigyelt rá, hogy az Éhezők viadala műsorvezetőjének külseje (színjátszó, csillogós ruha, ezüstre festett haj) mennyire az itteni műsorvezetőé? Kopp…kopp… :-D – no meg úgy általában véve is az egész is voltaképpen :-D ) :-D

Blissenobiarella>!
Stephen King (Richard Bachman): A menekülő ember

Olyannyira nem tipikus King-regény ez, hogy olvasás közben is simán meg lehet feledkezni arról, ki írta. Abszolút nem köszönnek vissza benne a Kingre jellemző dolgok, de igazából nem is baj. A menekülő ember egy igazán izgalmas, akciódús regény. Világa rendkívül sötét, és kilátástalan, az alapötlet, A menekülő ember c. tévéműsor ötlete pedig ha nem is igazán egyedi, de kiváló. Sajnos a 250 oldalas terjedelemben nem igazán jutott hely a karakterek igazi megismerésére, ez nekem nagyon hiányzott. Mivel nem ismertem meg főhősünket, azonosulni sem tudtam vele vagy legalább együtt érezni. Izgultam azért a sorsáért, csak nem eléggé.
Kinggel kapcsolatban sokszor felmerül, hogy szájmenése van és túlírja a könyveit… egy kicsit ezt is túl kellett volna írnia, akkor jobban tetszett volna. Így sajnos minden erénye ellenére nem voltam oda érte.

és bele akartam írni az értékelésbe, hogy ebből milyen jó film lehetne, de a molynak hála most látom itt a jobb szélen, hogy van! Ráadásul Scwarzival, ezt meg kell néznem!

5 hozzászólás
Dorka50 P>!
Stephen King (Richard Bachman): A menekülő ember

Na igen. A realityk ma is jelen vannak csak szerencsére nem ennyire durván. Én személy szerint remélem le is csengenek végre. King ismét felépített egy kegyetlen (nem is olyan távoli) jövőképet és sajnos még lehet is benne velemi. Az emberi kegyetlenség és ostobaság szüli az ilyesfajta „szórakozásokat”. Ez sokkal ijesztőbb, mint egy zombis vagy bármilyen horror. Ez akár valóra is válhat. Emlékszem gyerekkoromban láttam először a filmet és nem értettem miért jó ez, min szórakoznak az emberek… Azóta láttam még párszor a filmet és imádom, de még mindig nem értem, hogy lehet ilyenen szórakozni…

ggizi P>!
Stephen King (Richard Bachman): A menekülő ember

Alapjaiban nagyon tetszett a történet, csak azt sajnálom, hogy nyomokban sem éreztem, hogy King írta volna – és nem azért, mert nem jól volt megírva. Hiányzott az a jellegzetes mesélős sítusa és az előreutaló mondatai – pláne úgy, hogy most olvastam a Duma Key-t is és ezért érzem erősnek a kontrasztot. De persze nem hiába jegyzi álnéven… (Mondjuk olvastam már korábban is Bachman könyveket, de nem rémlik, hogy akkor is ilyen erős hiányérzetem lett volna. Na mindegy…) A lényeg az, hogy tetszett és mindig fura olyan jövőben játszódó sztorikat olvasni, amik már a mi jelenünkben történnek. Mennyi mindent be lehet jósolni az emberi gyarlóságra alapozva… És kíváncsi lennék arra is, hogy ha spoiler után írta volna (ha egyáltalán), akkor hogyan zárta volna az egészet. De így volt egész a sztori.

Andrée P>!
Stephen King (Richard Bachman): A menekülő ember

Hű!

A menekülő ember nekem gyerekként Arnold Schwarzenegger filmjét jelentette.
Amit sosem néztem meg mert…nem is tudom, kicsit idiótaságnak tűnt.
Aztán felnőve, kiderült, hogy van egy könyv, ráadásul Stephen King! könyv, ami adta a film alapjait. Amit aztán egyszer csak sikerült beszereznem antikváriumból, és most eljutottam végre oda, hogy elolvassam.

Megérte eddig várni a könyvvel, nem tudom, hogy fiatalabb fejjel megértettem volna-e bármit is a könyvben leírt dolgokból.
De most felnőtt fejjel, csak arra tudok gondolni, hogy, ha nem is teljesen a mai dolgokról szól a könyv kísértetiesen hasonlít a valóságra a könyv és sajnos egyre inkább egy ilyen jövő felé rohan-hajszolódik a világunk!
És ez jobban megijeszt, mint King véres-szörnyekről, természetfelettiről szóló írásai.

1 hozzászólás
Voorhees>!
Stephen King (Richard Bachman): A menekülő ember

Stephen King a szokásos terjedelemnél lényegesen rövidebb történetében utópisztikus világot fest elénk. A környezetvédelmi egyezményeket nem tartják be, folyamatos a levegő szennyezése, az országban hatalmasra nőtt a munkanélküliség, a szegény és a gazdag polgári rétegek között óriási szakadék tátong. A puszta túlélésért küzdő nyomorgó tömegek a külvárosokban rekedtek, ahol munka nincs de őket amúgy sem nagyon alkalmazná senki. A Hálózat a Játékokon keresztül uralja az emberek életét: minden otthonba kötelező televíziót beszereltetni, és esténként egyetlen műsor megy. A Játékok legnépszerűbbike pedig A menekülő ember.

A regény főhőse a tipikus, kitörni vágyó, családjárt harcoló külvárosi szegény, aki nem pusztán termetével, hanem éles eszével is kimagaslik a többiek közül. Nem véletlen tehát, hogy kiválasztják a játékra. Innentől a cselekmény a szokásos sodró lendületű, magával ragadó és izgalmas. A mellékszereplők némelyike könnyen felejthető, mások sokat lendítenek az események alakulásán. A könyv talán egyetlen hibája, hogy a légszennyezésről és annak káros hatásairól relatíve keveset tudunk meg, de ekkora terjedelembe ennél több nem is fért volna bele. A kötet pedig igen erős végkifejlettel zárul.

Érdemes elgondolkodni azon, hogy a mester 1982-ben kiadott könyve mennyiben jól jósolta előre az eseményeket. Persze lehet nevetni, hiszen nincsenek Játékok, nem kötelező a tv, de a közösségi média (ideértve a tévé műsorokat, facebookot, rádió műsorokat és a nyomtatott sajtót is) embereket butító hatása napjainkban a csúcson van. Amikor több száz tv csatornán sincs értelmes választék, a legtöbb műsor az ember hülyítésére lett kitalálva, és a híradók nagy része sem az objektív igazságon alapszik, akkor nincs minden rendben a társadalomban. Véleményem szerint, amennyiben valaki kitalálná az emberi halállal végződő játékokat, sokakat a képernyők elé szögezne. Néha kicsit megijedek, merre is tart ez a világ.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Csilla_Farkas>!

A whisky húsz perccel később érkezett. Richards azt mondta a hüledező pincérnek, hogy hozzon föl néhány vastag regényt.
– Regényt?
– Könyveket. Tudja. Olvasni. Szavak. Mozgatható, nyomtatott oldalak. – Némajátékkal mutatta a lapozást.
– Igenis, uram – felelte a pincér kétkedő hangon.

Mínusz 085

1 hozzászólás
TribeBubu>!

A képernyő megölte a nyomtatott szót.

127. oldal, ...Mínusz 056 és VISSZASZÁMLÁLÁS... (Európa, 2004)

5 hozzászólás
Madama_Butterfly>!

Ha ennyire akarjátok látni, ahogy valaki meghal, miért nem ölitek meg egymást?

...Mínusz 081 és VISSZASZÁMLÁLÁS...

Madama_Butterfly>!

– Olvasunk. A képernyő a húgyagyúaknak való.
Richards egyetértően dörmögött.
– Tudod, a banda. Némelyik fickó csak úgy császkál, tudod? Csak az érdekli őket, hogy eltángáljanak néhány fehérjankót szombaton este. De páran tizenkét éves korunk óta eljárunk a könyvtárba.
– Bostonban beengednek kártya nélkül?
– Nem. Kártyát meg nem adnak, csak ha van olyan családtagod, akinek az éves jövedelme meghaladja az ötezer dollárt. Elkaptunk egy dagadt kölyköt, és meglovasítottuk a kártyáját. Felváltva használjuk. A bandának van egy öltönye, felváltva viseljük, amikor megyünk.

...Mínusz 063 és VISSZASZÁMLÁLÁS...

Madama_Butterfly>!

Az asszony hunyorogva nézte az ablak fehér fényénél a lázmérőt.

(első mondat)

littlelinda P>!

Légörvény estén kösse be a biztonsági övet. Ha a kabin nyomása csökken, húzza az oxigénmaszkot a fejére. Ha a motorral van gond, az utaskísérő fogja megadni a további utasításokat. Váratlan robbanás esetén remélhetőleg van elég tömés a fogaiban ahhoz, hogy azonosítani lehessen.

...Mínusz 023 és VISSZASZÁMLÁLÁS...

Petrus601>!

– Nincs esélye – felelte tompán a nő. – Mit tehet a táskámmal? Lelövi őket egy rúzzsal?

189. oldal

Madama_Butterfly>!

A szabályok a lehető legegyszerűbbek. Ön – vagy életben maradt családtagjai – száz Új Dollárt kapnak minden egyes óráért, amelyet szabadon tölt el. Adunk önnek négyezernyolcszáz dollár menekülési pénzt, feltételezve, hogy legalább negyvennyolc órán át képes lesz elkerülni a Vadászokat. Amennyiben mégsem így történik, a különbözet természetesen visszafizetendő. Tizenkét óra előnyt kap. Ha harminc napig kibírja, akkor elnyeri a Nagydíjat.
Egymilliárd Új Dollárt.

...Mínusz 087 és VISSZASZÁMLÁLÁS...

TribeBubu>!

Richards olyasfajta magányos ember volt, aki mérhetetlen erőt képes beleadni a szerelembe […]

126. oldal, ...Mínusz 056 és VISSZASZÁMLÁLÁS... (Európa, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: erő · magány · szerelem

Népszerű triviák

BrigiMoly P>!

„A menekülő embert egyetlen hét alatt írta meg.”

[hetediksor.hu]

Kapcsolódó könyvek: Stephen King (Richard Bachman): A menekülő ember

Stephen King (Richard Bachman): A menekülő ember

Kapcsolódó alkotók: Stephen King


Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: A tizenkettek
John Shirley: Resident Evil: A kaptár – Megtorlás
Peter Clines: 14
Alan Dean Foster: A nyolcadik utas: a Halál
Dean R. Koontz: Az ősellenség
Benjamin Percy: Vörös hold
Frank Herbert: Védett nők
M. R. Carey: Kiéhezettek
H. G. Wells: Dr. Moreau szigete
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór