Rémület ​a sivatagban 199 csillagozás

Stephen King: Rémület a sivatagban Stephen King: Rémület a sivatagban

Békésen autózik a gyanútlan utazó a nevadai sivatagot átszelő gyér forgalmú műúton, amikor megpillant egy útjelző táblát, amelyen döglött kutya teteme himbálódzik a szélben. Még fel sem ocsúdhat a látvány okozta sokkból, amikor szinte a semmiből ott terem a rend nagyon marcona őre; hogy, hogy nem, előkerül némi kábítószer a csomagtartóból, és hiába minden magyarázkodás – irány a fogda a közeli kisvárosban, Desperationen. Reménytelenség – micsoda nyomasztó név egy városnak! Ám mindez semmiség azokhoz a testi-lelki borzalmakhoz képest, amelyek a foglyul ejtett emberekre (és az olvasókra) várnak. Vajon sikerül-e hőseinknek elmenekülniük e halálvárosból, ahol felütötte fejét a Gonosz, s amelynek bányája valami rettenetes múltbéli titkot rejt? A horrorkirály új regénye még a legedzettebb King-rajongók idegeit is próbára teszi.

Eredeti mű: Stephen King: Desperation

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Európa, Budapest, 2003
636 oldal · ISBN: 9630773503 · Fordította: Bihari György
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1999
636 oldal · keménytáblás · ISBN: 963548853X · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 1997
636 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630762315 · Fordította: Bihari György

Enciklopédia 1


Kedvencelte 24

Most olvassa 8

Várólistára tette 68

Kívánságlistára tette 53

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Lunemorte MP
Stephen King: Rémület a sivatagban

Kedves Utasunk! Köszönjük, hogy Ön is a Desperation Utazási Irodát választotta! Helyezze magát kényelembe és engedje meg, hogy a látszólag kietlen – bár annál látványosabb és izgalmasabb – tájon át barangoljon el nagyszerű városunkba! Biztonsága számunkra kiemelten fontos, ezért Ön elé küldjük a járőrünket. Feltétlenül szálljon át az Önért küldött kocsiba. Érezze jól magát városunkban! A vásárolt jegy csak odaútra szól. Tak.

5 hozzászólás
>!
szangi P
Stephen King: Rémület a sivatagban

FAGYASZTÓBA VELE!!
A Stephen King könyveket három kategóriába sorolnám:
1. Fagyasztóba való. (Joey után szabadon)
2. Hűtőbe való.
3. Fiókba való – kevésbé félelmetes, de éjszaka a lelki nyugalom érdekében nem hagynám kint az asztalon, mert álmomban letépi az arcomat.
Ez határozottan fagyasztós könyv. A fagyasztót meg még beraknám egy jó nagy jégszekrénybe amilyenben a rosszul viselkedő embereket tárolják gonosz filmekben. A jégszekrényt meg kilőném a Holdra.
A címével meg abszolút nem értek egyet: Rémület a sivatagban, olyan kevésnek, elcsépeltnek, semmitmondónak hangzik, abszolút nem vetíti előre hogy be fogsz csurizni és kikaparod a saját szemed a parázástól, sokkal kifejezőbb lenne, hogy „Kitépem a lelked és megkorbácsollak vele. A sivatagban.”

6 hozzászólás
>!
smetalin
Stephen King: Rémület a sivatagban

Ez egy igazi S.K. rémtörténet volt, a régi szép időkből. (azok a szép 90'-es évek)
Minden szereplőt töviről-hegyiről megismerhettünk, és én ezt szeretem. Nem baj hogy hosszú lesz a könyv, hisz így lesz kerek a történet.
Néha annyira belemerültem, hogy mikor egy-egy kopogással kiszakítottak Desperationból, ugrottam egyet ijedtemben. ( az iroda ajtón kopogtak) Nem azért mert félelmetes, bár az volt néhol , hanem annyira elvesztem a történetben, megszűnt körülöttem minden.
A jó és a rossz csap össze a lapokon, egy bányavárost választva színhelyéül. Megismerhetünk egy réges-régi történet a Kína-gödörről és hogy mit találtak ott, mi szeretne kitörni onnan.
Vannak túlélők akik próbálnak menekülni , de hasztalan és inkább szembeszállnak „azzal”. Ami nálam nagy pozitívum, hogy hiába vannak nők és férfiak a szereplők között, mégsem legyinti meg őket a nagy rohanás és túlélés közepette a szerelem szele, mint oly sok más ilyen helyzetben lévő embereket. King tudja, vagy horrort írsz vagy szerelmes regényt, de nem keverni a kettőt! :)

1 hozzászólás
>!
Kincses_Nóra I
Stephen King: Rémület a sivatagban

A könyv első fele nagyon tetszett, jó volt a felütés, a szereplők, még a misztikum is, de aztán jött a Davides vonal és nekem az nagyon elvitte. Talán jobb lett volna az egész természetfeletti aspektus nélkül, nem tudom. Valahogy kidobott egy idő után a történet. Na, hát ez van, előfordul.

>!
Leeloominailekatariba_Laminatcha…
Stephen King: Rémület a sivatagban

Stephen King elmebeteg làtomàsainak kùtja kiapadhatatlan. Regènye helyszìnèül ezùttal egy kis sivatagi bànyavàrost vàlasztott, ahol vàratlanul valami megnevezhetetlen szabadul el.
Alapvetően tetszett a könyv, tetszettek a bibliai utalàsok (David szètosztja a szardìniakonzerveket ès a kekszet=kenyèr-ès halszaporìtàs, hogy csak egy pèldàt emlìtsek), kellően megrèmìtett a halottak nyelve, màr magàtòl a Tak! szòtòl is kiver a vìz, a megnevezhetetlen borzalom àltal irànyìtott àllatokròl nem is szòlva, csak valahogy a vègkifejlettel nem boldogulok, mèg mindig emèsztem.
Ennek ellenère vannak Kingnek jobb könyvei is ennèl.
Mondjuk a magyar cìm minősìthetetlen. A ZS-kategòriàs horrorfilmeknek adnak ilyen cìmet, amiket aztàn nyilvàn okkal nem nèz meg senki sem.
Ennek ellenère èrdemes adni egy esèlyt a könyvnek ès borzongàsban nem lesz hiàny.

>!
Panda
Stephen King: Rémület a sivatagban

Nekem ez most 5 csillag abszolút. :) Nem untam egyik részét sem, igazából ez a 600 oldal csak úgy elszállt. Tetszett nagyon a történet, néha a holt nyelvet nem tudtam követni, de nem volt zavaró. Pont King kellett nekem. Jöhet még több.

3 hozzászólás
>!
Dyus33 P
Stephen King: Rémület a sivatagban

Rég olvastam Kinget, és most rákívánkoztam. Fé-hé-hééélelmetes :) Este nem bírtam olvasi, napközben meg szétrágtam a szám belülről… Engem a vallásos erezet sem zavart.

>!
Demonshadow
Stephen King: Rémület a sivatagban

Számomra ez a könyv méltatlanul kevés megbecsülést kapott (már ami a molyos százalékot illeti), mert én még ilyen jó King könyvet, az általam horrornak nevezett műfajon belül, még nem olvastam. Amikor tényleg sikerül annyira beleélnem magam a történetbe, hogy attól is ugrok egyet az ágyon, amikor valaki kinyitja az ajtót, és olvasás közben is a számra teszem a kezem a meglepő fordulatkor, vagy éppen rongyosra rágom a szám belsejét, az már biztos jele annak, hogy mind a szerző, mind a kötet tud valamit. És mindezt annak ellenére írom, hogy van egy fontos szál a könyvben, amivel én képtelen vagyok azonosulni, ez pedig a vallás.
Egyéni döntés, hogy ki és miben hisz, éppen ezért vagyok rendkívül mérges a bigott vallási fanatistákra és az erőszakos hittérítőkre, illetve a vallás bármely formáját nehezen tűröm meg regényekben. Pláne, ha ilyen nagy szerepet kap, mint itt, az eredmény csak az, hogy forgatom a szemem és húzom a szám szélét. Noha a koncepció teljesen érthető, van a jó és a rossz, a sokak által szeretett és a pogány isten, avagy a fekete és a fehér. Értem én, csak képtelen voltam befogadni. (- fél csillag)
Egy hosszú könyv számomra még mindig félelmetes, fogalmam sincs, hogy miért, hiszen ettől már sokkal, pontosabban háromszor olyan hosszú kötetet is kivégeztem. Mégis félve vettem le a polcról, aztán megint jött a szokásos öndorgálás: mégis miért vártam ezzel eddig? Ráadásul örvendezhettem azon, hogy itt szintén egy kis felvezetőjű, csapjunk a lecsóba történettel van dolgunk. Jó, persze itt is voltak olyan részek, amelyeknek egy részét már felesleges szócséplésnek gondoltam, és izgultam volna tovább hőseinkért, de utólag mindig belátom, hogy ezek kellenek. Mi az, hogy kellenek? Ezektől lesz King olyan nagy, mert mindennek, ismétlem, mindennek jelentősége van, még ha elsőre teljesen jelentéktelennek is gondolnánk. Nincsenek felesleges mellékszálak, csak a szövevényes logika és gondolatrendszer. Igazából az egész koncepcióját imádtam, ezúttal még a Gonosz karakterével is maximálisan ki voltam békülve, tipikusan ez az, amitől gyerekkoromban biztos, hogy nem aludtam volna hosszú heteken át a sötétben. Imádtam az összes karaktert, a jókat, a rosszakat, a szelídeket, az otromba bunkókat, egyet se tudnék kiemelni, akinek élethű karaktere ne ragadta volna meg az én fantáziámat is. Ráadásul ezúttal még közel is éreztem magamhoz őket, nem úgy, ahogy King többi regénye esetében, ahol a szereplők csak amolyan távoli, ismeretlen, amerikai emberek. Hiába ugyanaz a helyszín, olyan, mintha ezeket az embereket tényleg ismertem volna.
A címmel egyébként egyáltalán nem vagyok kibékülve. Rémület a sivatagban. Rémület?! Ez komoly? Ennél sokkal erősebb, katartikusabb szót is találhattak volna, mert így nem adja vissza azt a hangulatot, amit a pánik és az eredeti cím, mint reményvesztettség, reménytelenség leír. Igazából még nyelvezetében is ezt a kötetet találtam eddig a legerősebbnek, nem a szitkozódások miatt, hanem az alpári, brutális kijelentések miatt. Amolyan, amibe még az edzett harcos is belepirulna, vagy éppen elismerősen bólintana.
Szóval: ha horror, akkor King. Ha horror King könyvei közül, akkor a Rémület a sivatagban. Senkit ne tévesszen meg a nevetséges 84%, mert ez a könyv több annál. Sokkal.

>!
Blissenobiarella
Stephen King: Rémület a sivatagban

Sokan tartják ezt King egyik legfélelmetesebb horrorjának. Valóban nagyon félelmetes, de számomra egy kissé „olcsó” elemekkel operál: kojotok, keselyűk, skorpiók, elhagyatott sivatag és démonok, vallásos elhivatottság, stb. Nem az az „elmés” típusú horror, amit én igazán szeretek.
De ezzel együtt is a maga kategóriájában kiváló, csak mára talán kissé idejétmúlt.


Népszerű idézetek

>!
Lunemorte MP

– Tudod, ez egy vicc volt.
– Mint a kopp-kopp kopogtatás nélkül?

61. oldal

>!
Lunemorte MP

Ne törődj a múlttal és a múlt álmaival; ez itt a jelen, és a jelen édes.

426. oldal

>!
Lunemorte MP

Harmincnyolcas pisztoly negyvenötös vázon, sírköveket lő ki golyóval a láncon.

304. oldal

>!
Lunemorte MP

Még bicikliző kutyát sem láttam papírcsákóval a fején.

362. oldal

>!
Sansa I

Na, hogy is szól annak a régi Van Halen-lemeznek a címe? „Nyeld le és mosolyogj?"

Kapcsolódó szócikkek: Van Halen
>!
Lunemorte MP

– Van okkult erőm. Nem valami sok, de azért van, haver. Bizony-bizony van ám.

118. oldal

>!
Sansa I

– Tudhassuk? – horkantott Steve. – Ezt is Dean Koontztól és Danielle Steeltől tanultad?

24 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dacre Stoker – J. D. Barker: Dracul
Dean R. Koontz: Az ősellenség
Dan Simmons: Terror
Darren Shan: Árnyak asszonya
Bram Stoker: Drakula
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Bram Stoker: Drakula, a vámpír
Bram Stoker: Drakula gróf válogatott rémtettei
Dmitry Glukhovsky: Metró 2034