Rémautó 263 csillagozás

Stephen King: Rémautó Stephen King: Rémautó Stephen King: Rémautó

Ugye ​emlékszik még, KEDVES OLVASÓ, Christene-re, a bestiális Plymouthra?
Nos, Stephen King új regényének főszereplője ezúttal egy ’54-es Buick 8-as Roadmaster.
Történt egyszer, a hetvenes évek végén, hogy a nyugat-pennsylvaniai Statlerben a városszéli benzinkúthoz hívták ki a rendőrséget. Egy gazdátlan autót kellett elszállítaniuk. Igencsak furcsa jószág volt. Az átlagosnál nagyobb, gyönyörű Buick, kívül-belül makulátlan, sehol egy karcolás vagy egy sárpötty. Bevontatták a rendőrség mögötti garázsba, s minthogy nem jelentkezett érte senki, ott állt évekig. Csakhogy a jármű nagyon különös dolgokat produkált: olykor fényvihart kavart, máskor ijesztő lényeket okádott ki a csomagtartója, kis állatok tűntek el benne. Lehet, hogy az egyik rendőrt is elnyelte?
Curtis Wilcox újoncot nem hagyta nyugodni az ügy, szinte rögeszméjévé vált az autó, de társai sem szabadulhattak a rejtélyes esetek hatása alól. Évek múlva Curtist halálos baleset (?) éri, és immár felnőtt fia,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Európa, Budapest, 2008
426 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630785877 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2008
426 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630785860 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2003
426 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630773090 · Fordította: Bihari György

Enciklopédia 3


Kedvencelte 16

Most olvassa 2

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 88


Kiemelt értékelések

Ibanez P>!
Stephen King: Rémautó

Bár a százaléka elég alacsonyan áll, engem teljesen megfogott ez a könyv, befaltam! A Christine-t talán olvastam, talán nem, ha igen, nem emlékszem, így nem volt összehasonlítási alapom. De ez a könyv igazi King-regény. Kezdve azzal, hogy már az első fejezetekben libabőrös lesz az ember egy „egyszerű” baleset horrorisztikusan aprólékos leírásától spoiler, aztán amikor a denevérszerű lény átjön és főleg a boncolása, na ott aztán rendesen összeugrott a gyomrom… Közben van persze jó sok Kinges leírás, amely néha hosszúnak hat, néha feleslegesen mellékszálasnak érződik, de mégis, ezáltal válik az olvasó teljesen tagjává ennek a kisvárosnak, minden apró-cseprő ügyét megismerve a könyv felénél már teljesen úgy éreztem, hogy az egyik résztvevője vagyok az eseményeknek, ott lakom, ismerem ezeket a fickókat. Ezzel pedig jön az a hatás, hogy mindenkiért nagyon-nagyon izgulunk. Ami sokáig nem fért a fejembe, az az volt, hogy spoiler. Nekem végig izgalmas és körömrágós volt a könyv, a vége felé voltak olyan fejezetek, ahol azon kaptam magam, hogy tátott szájjal olvasom :-D (főleg a betekintés a másik világba) (és idegesített, ha a párom valamit kérdezett, hogy ne zavarjon már, hagyjon békén, olvasok, hát nem látja? :-D) … Egyébként nekem a legborzongatóbb érzés az volt, hogy spoiler. Nagyon jó könyv, szerintem tökéletes atmoszférát teremt, én időnként azon kapom még mindig magam, hogy a cselekményén agyalok… :-D

2 hozzászólás
smetalin>!
Stephen King: Rémautó

Nem teljesen értem a %-ot, mert nem rossz könyv ez! Az igaz, hogy nem kell az embernek kapkodnia a fejét olvasás közben, hisz egy 22 éves történetet mesélnek el, lassan, fokozatosan. Nem kiemelkedő könyve S. K.-nek, ez is igaz, de olvastam tőle rosszabbat is már!
Egy autóról szól,( nahát! ugye?:)) ami a rendőrséghez kerül, furcsa dolgokat produkál és éppen ezért, úgy döntenek a rend őrei, hogy nem osszák meg a kívülállókkal, inkább őrzik , figyelik, és rémüldöznek, nem akarják a világra szabadítani, mert ki tudja mi történne akkor! Lassan az életük és a rendőrőrs részévé válik, néha néha kiköp ezt azt, fényt bocsájt ki. Az egész történetet egy fiúnak mesélik el, kinek édesapja is ott szolgált, és tudott e különös autóról!
Lassan csordogál a történet és lassan a fiú is megismeri édesapja e különös oldalát, amiről mit sem tudott.
A befejezést el sem tudtam képzelni ahogy olvastam ezt a fura történetet, vajon mi lesz a vége? ez motoszkált bennem, és igen, meg vagyok elégedve!!!!!

19 hozzászólás
A_S1M0N P>!
Stephen King: Rémautó

—2016—
Kétségtelen, hogy igen lassú folyású a cselekmény, de bennem mindig ott volt a kérdés – főleg miután a végére értem – , hogy honnan jött ez az „autó”, ki volt az, aki kiszállt belőle a benzinkútnál?
Persze ezekre gondolom maga King sem tudná a választ, és én ezért is szeretem, de utálom is egyszerre az ilyen nyitva hagyott kérdéseket.

—2020—
Másodszorra is eléggé lassan haladnak az események (bár közben többször is vannak dolgok, amik felkavarják az állóvizet), a végére viszont felpörög, de nem mindig tudott lekötni, pedig elég sok dolog kiesett már a cselekménnyel kapcsolatban, így azért az izgalmasabb, érdekesebb részeknél tudtam izgulni.
Az alapötlet megint rémesen egyszerű, ezt King el is meséli nekünk, zseniális, hogy pár ingerből miket ki nem talál szinte azonnal, vagy pár nap alatt.
A 2016-ban feltett kérdésem továbbra is megmaradt, ahogy a válasz is. :D

A karakterek emberiek, mindegyiküknek megvan a maga élete, miközben rendőrként a kollégáikkal is olyan családot alkotnak, akik tudásuk legjavával próbálják kezelni a felmerült helyzetet. Kapunk elgondolkodtató morális helyzetet is (spoiler), de az egyes emberek jövőjébe való betekintés is fájdalmas tud lenni annak tekintetében, ahogy az eseményekből megismerjük őket.

Összességében tetszett, de ahogy írtam, a figyelmet nem mindig tudta teljesen fenntartani, pedig maga a történet érdekes, izgalmas, csak lassú folyású.

2 hozzászólás
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Stephen King: Rémautó

Még mindig nem az én szerzőm King, de néha szeretem a borzongató történeteket. Ez számomra olyan közepes könyv volt.
Néha kicsit lassan folydogálatak az események, de azért sokat borzongtam olvasás közben.
A szereplők kedvelhetőek voltak, az autó meg félelmetes és furcsa dolgokat művelt.
A vége valahogy nyitott maradt, nem volt igazán lezárt a történet. Olyan volt, mintha a szerző készült volna még írni hozzá egy másik történetet.

anglee>!
Stephen King: Rémautó

Komolyan mondom egyre többször érzem azt, hogy King is egy másik világból való. Újabb rohadtjó könyvet hozott össze. Csak azért, mert zanyált egyet egy patak partján. Beszarás. Imádom.

>!
Európa, Budapest, 2008
426 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630785860 · Fordította: Bihari György
aram76>!
Stephen King: Rémautó

Szégyen, vagy nem, de nem olvastam még túl sok King könyvet. Amiken eddig túlvagyok, azok viszont tetszettek. Mivel nem vagyok sem elfogult rajongó, sem túl nagy olvasója, ezért nagyon nem akarom megítélni a történetet. Mégis a könyv margójára csak annyit, hogy ez most annyira nem ragadott el, nem szippantott be. Mint mondtam hiányos a repertoárom, de az biztos, hogy azok között amiket ismerek, mind felülmúlta ezt a történetet. Ez szerény megítélésem szerint King nem legjobb könyvei közé tartozik.

Dorka50 P>!
Stephen King: Rémautó

Hjajj. Rettentően hosszú volt. Gyerekkoromban imádtam King könyveit most meg már nincs türelmem hozzájuk. Annyira jó történeteket talál ki, de nekem sokat ront az élményen, hogy borzasztóan hosszúra nyújtja őket. Ez a történet is nagyon tetszett, hiszen szeretem a scifi-t és a természetfeletti dolgokat. Nagyon izgalmasak voltak a részek amikor a Buick „aktivizálta” magát, de a köret nekem sok volt. A vége például nagyon tetszett. Sandy, amit látott engem Lovecraft-ra emlékeztetett. spoiler

amanda888 P>!
Stephen King: Rémautó

Csendesen folydogálós, ráérősen elmesélt történet, igazi King módra. Vagyis majdnem igazi King módra. Van benne egy „normális” alaphelyzet, majd történik egy váratlan esemény, aztán meg sok-sok észbontó fantasztikum, amire nincs magyarázat és veszélyezteti az ember józan világképét. Nem az a klasszik horror történet, az igazán félős fajtából, inkább az a kicsit elgondolkodtatós, összefüggés keresős könyv. Egy jól felvezetett történet, amelynek igazából nincs vége. Vagyis én azt mondanám, hogy nyitott. Olyan értelemben, hogy valahol, van egy másik történet, ami kapcsolódik ehhez, ami talán szolgál majd némi magyarázatul az eseményekre.
Mindazonáltal nekem bejön ez az „élet értelmét kereső, nem mindenre van válasz” King könyv, vagy könyvek, gondolok itt elsősorban A coloradói kölyökre. Ez a történet van olyan rejtélyes, mint az említett. (Illetve nekem még olvasás közben A két Rose is beugrott, főleg az álomban felkeresett hely.)
Mondjuk a végén azért csak sikerült a frászt rám hoznia Kingnek, csak nem tudott kibújni a bőréből. :-D

Röfipingvin P>!
Stephen King: Rémautó

Fura ezt igy leírni egy King-könyv kapcsán, de ez a történet számomra kellemes csalódás volt. Valahogy jó volt ennek az autó formájú kapunak a történetét olvasni, rendőrök szájából hallani az eseményeket. Nem lel ki a hideg, nincs libabőr, nem ijesztget klasszikus módon. És mégis bekúszik az ember bőre alá, felkelti a kíváncsiságát, együttérez a karakterekkel. Tudni akarja, hogy mi hova vezet, mi honnan jön, és aztán eljön a pillanat, amikor csak pusztítani lenne képes, mert ennek nem szabad léteznie.
Szóval Kedves Barátom, nekem ez most tetszett!

Nymeriaa>!
Stephen King: Rémautó

„Mesélj el mindent… de ne mondd, hogy nincs válasz. Ne merészelj ilyet mondani. Ezt visszautasítom. Ezt megtagadom.”

Már egy ideje a polcomon csücsült ez a könyv is, csendben várta a sorát. Szokás szerint bővelkedett cselekmény leírásban, ráérősen csepegtette az eseményeket a pennsylvaniai rendőrség D-egységének visszaemlékezéseiből. A Rémautó cseppet sem hajaz Christinere, azt a tényt leszámítva, hogy főhőse jelen esetben is egy autó. A Buick Roadmastert misztikum övezi, kilétéről és arról, hogy hogyan került éppen egy kis pennsylvaniai kútra nem tudhatunk, épp olyan rejtély ez az olvasó számára, mint a D-egység számára. Szerintem épp ez a nyitva hagyott kérdés teszi izgalmassá a Rémautót. Emellett nagyon megkedveltem az egység tagjait, akiknek a mindennapjait felforgatta a kocsi, míg egy szép napon egyszerűen elkezdett a feledés homályába merülni.
Ugyan nem a legkiemelkedőbb King, amit eddig kézbe vettem, és nem is a leghorrorisztikusabb fajtából, de én élveztem minden oldalát.


Népszerű idézetek

>!

– Aki kíváncsi, hamar megöregszik, aki nem, az se marad fiatal.

207. oldal

>!

Mindig öröm látni, amikor a zsaruk megállítanak valakit, és az nem te vagy. Felderül az ember tőle.

297. oldal

>!

Az elme hatalmas és gyakran megbízhatatlan gépezet.

82. oldal

Madama_Butterfly>!

Az a helyzet, hogy jobban el leszek foglalva, mint a féllábú ember a seggberúgó versenyen. A fenébe!

>!

A szenvedély a legkeményebb zsarnok.

156. oldal

Szollosi_Bernadett I>!

Persze, ha a vágy hajt, minden bolondból lehet professzor.

164. oldal

>!

Az elme néha kiszabadul az ésszerűség és a logika ellenőrzése alól.

257. oldal

Madama_Butterfly>!

A felhők nem jelentenek mindig esőt, de nélkülük elképzelhetetlen az eső.

csillagka>!

– Tudod miért múlt a múlt drágám?
Ned megrázta a fejét.
– Mert nem működik


Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: A szabadulás
Dean R. Koontz: Az ősellenség
Peter Clines: 14
Veres Attila: Odakint sötétebb
Edgar Cantero: Kotnyeles kölykök
Alan Dean Foster: A végső megoldás: Halál
Dean R. Koontz: Az eljövetel
T. B. Byrt: A néma csillag dala
H. G. Wells: Dr. Moreau szigete
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór