Rémálmok ​bazára 261 csillagozás

Stephen King: Rémálmok bazára

Harmincöt ​évvel az Éjszakai műszak című novelláskötete után a hátborzongató történetek nagymestere új elbeszélésgyűjteménnyel lepte meg Hűséges Olvasóit.

A Rémálmok bazára húsz, kötetben korábban nem közölt történetet tartalmaz, s King mindegyikhez rövid bevezetőt írt, amelyben feltárja az írások születésének körülményeit és a maga személyes motivációit.

A történetek között izgalmas kapcsolatok, közös vonások fedezhetők fel: erkölcs, utóélet, bűntudat, mit tennénk másként, ha a jövőbe látnánk vagy éppen kijavíthatnánk a múltban elkövetett hibáinkat. Némelyik novella szereplője az élete végéhez közeledve felidézi bűneit és vétkeit; mások ráébrednek, hogy természetfeletti képességekkel rendelkeznek; és vannak, akik vesztükre egyenesen az ördöggel paktálnak.

King kirakodóvásárában igazán változatos a kínálat egy autónak látszó szörny (à la Christine), egy ember, aki gyászjelentésekkel gyilkol, egy e-könyv-olvasó, amely párhuzamos… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2018
726 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634053491 · Fordította: Bartók Imre, Berta Ádám, Bihari György, Hegyi Pál, Szántó Judit, Totth Benedek
>!
Európa, Budapest, 2017
726 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634053491 · Fordította: Bartók Imre, Berta Ádám, Bihari György, Hegyi Pál, Szántó Judit, Totth Benedek
>!
Európa, Budapest, 2016
728 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634053491 · Fordította: Bartók Imre, Berta Ádám, Bihari György, Hegyi Pál, Szántó Judit, Totth Benedek

1 további kiadás


Enciklopédia 198

Szereplők népszerűség szerint

Szent Péter · ügyvéd · Blakie Lussier · diák · Don Allman · Doug Clayton · Dougie Sanderson · Ellen Silverman · George Hallas · Harvey Beecher bíró · Jimmy Golding · Johnny Lussier · Julian Vernon · Leonard Bradley · McGregor · Pauline Enslin · Pete Simmons · Phil Henreid · Rachel Ann Lussier · Robert Henderson · Wesley Smith · William Andrews

Helyszínek népszerűség szerint

Castle Rock · Maine · Amerikai Egyesült Államok · Portland · Abenaki-tó · Alabama, USA · bánya · Burger King · Castle megye · Durham, Maine · Fort John Huie katonai támaszpont · Harlow · Lakeview Szépkorúotthon · Nebraska, USA · Orono, Maine · sziget · Talbot · Vero Beach, Florida · WalMart


Kedvencelte 24

Most olvassa 40

Várólistára tette 122

Kívánságlistára tette 181


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Stephen King: Rémálmok bazára

A csillagozás nehezen ment, 3,5 és 4 között ingadoztam, de mintha egy árnyék suhant volna el a hátam mögött közben, csak a csattogó fogait hallottam kristálytisztán… :D

Röviden összefoglalva a véleményemet a Rémálmok bazárának történeteiről, azt tudnám mondani, hogy voltak benne nagyon jó kis darabok és olyanok is, amelyeknek a végére érve csak egy „hm…jól van akkor” kijelentésre futotta tőlem, vagy éppen egy erőteljes „hát ez meg mi a fene volt” felkiáltásra. (Na jó, ha őszinte szeretnék lenni, akkor több volt az ilyen felkiáltás.)
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.hu/2016/08/stephen-king-remal…

Kkatja P>!
Stephen King: Rémálmok bazára

Én nagyon bírom Kinget, de ez most nem igazán jött át, a 20 novella java (önmagához képest!) tényleg roppant unalmas volt, nem volt meg az a sodrása, mint az eddigieknek, tudod, amikor nem lehet letenni, azzal kelsz, fekszel, mellette eszel és végzed a dolgodat, mert letehetetlen. Hát ez, pár novella kivételével, nem volt nélkülözhetetlen partnerem a mindennapjaimban.
Kicsit olyan érzésem volt, mintha King kiürítette volna az összes fiókját, letisztázta kicsit őket és mehet az olvasók elé, hajrá disznók, egyétek… Hmm, nem tudom miért gondolják ezt jó stratégiának, de nekem nem jött be. Még egyszer nem olvasnám el… ami azért bosszantó, mert ennél sokkal jobbakat tud firkantani a Mester, a kiadója helyében ezeket megtartottam volna a majdani posztumusz kiadásokba.
Kár érte…

15 hozzászólás
Timcsibaba77>!
Stephen King: Rémálmok bazára

Eddigi legjobb könyvélményem. Nem nagyon vagyok oda a novellákért, pláne nem mini horror műfajban. Mégis ez a könyv teljesen kizökkentett, kikapcsolt a szürke hétköznapokból.
Különösen tetszett a könyv tagoltsága, minden egyes novella előtt az író felvázolja röviden az ötletélményeit, amiből végül egy-egy brilliáns rövid szösszenet született.
Nehéz lenne kiszemezgetni a legeket, ami megfogott. Szinte csont nélkül mindegyik novella a maga módján elragadó volt. Talán, ha választanom kéne, Ur, Gyengélkedik, Gyászjelentések, Prémium Harmónia, Az a kis görény tetszettek a legjobban.
Fellobbantotta bennem a szunnyadó örökös kíváncsiságomat Stephen King novella gyűjteménye iránt ez a könyv, szívesen olvasnék még az írótól hasonló műfajban.
Egyszerűen letehetetlen, elviselhetetlen, borzalmas, és lehengerlő. Csak ajánlani tudom, aki szintén hozzám hasonlóan „vergődik” az író cseles hálójában.

anglee>!
Stephen King: Rémálmok bazára

Csak annyit tudok mondani, hogy aki nem olvasott még Stephen Kingtől (Jesszus, hogy lehet így élni?!?), az is bátran vegye a kezébe, és gondolkodás nélkül olvasson bele. Veszíteni valója nincs, csak kóstolót kap Mesterünk stílusából, életfelfogásából, karaktereiből, és mellette még jól is szórakozik.
Ha tőlem kérdezitek, és fel kellene sorolnom a TOP3 novellát a könyvből, az alábbiak nyernék el a dobogós helyeket:
1. helyezett: Ur (De kőkeményen ám!!)
2. helyezett: 81-es mérföldkő és a A dűne fej-fej mellett,
3. helyezett: Gyászjelentések, és a Nyári mennydörgés fej-fej mellett.
Ez is mutatja: nehéz a választás. Ráadásul teljesen biztos vagyok benne, hogy ahányan vagyunk, annyi-féle sorrendet tudnánk felállítani, mert ugye egy jó kis mese-bazárt kaptunk, és nincs két egyforma King rajongó sem.
De azért, ha vitáznánk is rajta, hogy melyik a legjobb, abban egyetértünk, hogy mindenkinek el kell olvasnia, mert biztos, hogy talál benne kedvére való csemegét.
Aki pedig minden novelláról olvasna részletesebben, az katt ide:
http://biangiolvas.blogspot.hu/2016/04/stephen-king-rem…

>!
Európa, Budapest, 2016
728 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634053491 · Fordította: Bartók Imre, Berta Ádám, Bihari György, Hegyi Pál, Szántó Judit, Totth Benedek
6 hozzászólás
Lunemorte MP>!
Stephen King: Rémálmok bazára

Hónapok óta a Harmadik típusú találkozások dallamát dúdolom és próbálom főszereplőként Gandalfot elképzelni. Néha a Foxi Maxi zenéje is eszembe jut (Ó te drága, Klementina…), de mindig is utáltam a zárójeleket. Csak hétvégente piálok, próbálom leadni azt a rohadt nagy súlytömeget, ha májzsugor visz el előbb, kit érdekel? Remélem nem jelennek meg a fények és békén hagy az a nő is a boltban.

No de a könyvről: ha nem Stephen King írta volna, hármas lett volna a maximum. Azért érződik az eléggé, hogy elég erőltetett írások (kivéve kettő). Valahogy a régi King jobb volt szerintem. Ez is jó, de gyengébb. Ja és egyáltalán nem sikerült megijednem. :(

1 hozzászólás
chhaya P>!
Stephen King: Rémálmok bazára

Tartalmilag és elbeszélésmódjában is változatos novellaválogatás, hozza a Kingre jellemző stílust és szintet. Nem mondanám, hogy bármelyik is különösebben rémálmokat okozna, de némelyik tényleg kellemesen borzongatós, és képes megpiszkálni az ember lelki nyugalmát, főleg a non-fiction írások. Ezek többségére jellemző valami furcsán nyugtalanító, nyomasztó hangulat, talán pont azért, mert sok akár a valóságban is megtörténhetne… A természetfeletti azon a módon jelenik meg, amit imádok Kingben: az emberitől eltérő világot annyira másnak írja le, amit ép ésszel felfogni is alig tudunk (mint az a bizonyos autónak látszó éhes valami), vagy olyan apróság, ami alapvetően megváltoztatja egy ember életét, de amit úgyse fog elhinni neki senki… Különösen tetszik, hogy mindegyik novella kapott egy kis bevezetőt, amiben megismerhetjük a keletkezés körülményeit, és King saját gondolatait a témával kapcsolatban. Érdekes belegondolni, hogy milyen apró hétköznapi események inspirálhatnak egy nagyszerű történetet.

julcseee P>!
Stephen King: Rémálmok bazára

Novellás köteteket nem igazán szoktam olvasni, de ha már olvasok, akkor természetesen kedvenc írómtól Kingtől olvasom :)
Nagyon vegyes a felhozatal ami benne volt. Volt egy baromira erős kezdés, és ő írta is hozzá, hogy az a kedvence, a 81-es mérföldkő. Röviden tömören: gyilkos autó :) Imádtam. Na ez igazi Kinges sztori volt. Utána viszont volt egy két olyan novella, főleg az a vers, amit egyszerűen nem tudtam hova tenni. De tényleg. Van amire már most nem emlémszem a 20-ból. A leghosszabb novella az a baseball-os novella volt a Blokád Billy, na az sem tetszett sajnos, nekem már túlságosan szakmai volt, ennyire engem ez a sportág nem érdekel. Na de akkor amik tetszettek:
– Ugye az első, a 81-es mérföldkő, nagyon jó :)
– A dűne, egy magányos sziget, ahova ellátogat mindig egy öregember, és olyan tudással jön vissza, amit nem mindig akarna tudni. A végén csavarral :)
– UR – Az ekönyv olvasó, ami alternatív valóságokat nyit meg
– Gyászjelentések, ahol gyilkolni képesek a megírt jelentések
– Gyengélkedik – Először nem értjük miért került bele ez a sztori, de a végére kiderül, mondjuk itt a turpisságra elég hamar rájöttem de azért jó volt :)
– A kínok zöld istenkéje – Oh igen, ez aztán tényleg végre felhúzta kicsit a pluzszámom a végére :) (Ahol kiderül hogy a balesetet szenvedett ember miért éli át azóta is kínok kínját)

A legjobban az tetszett ebben a kötetben, hogy bár több mint 700 oldal de mivel 20 kis történetből áll, nem lehet észrevenni ezt a sok oldalszámot.

KingucK P>!
Stephen King: Rémálmok bazára

Vegyes felhozatal Kingtől. Az egészet áttekintve érződik, hogy már a novelláskötet összeállításánál is (az idős kora miatt) a halál és az oda vezető út vagy a halál utáni lét spoiler foglalkoztatta.
Voltak amik nagyon elkaptak (Ur, A 81-es mérföldkőnél, A kis görény, Gyengélkedik, Gyászjelentések), volt ami kevésbé fogott meg, de összességében nagyon tetszett, és ami pluszt jelentett az összes novella előtti kis bevezető, amiből többet tudtam meg magáról az íróról és a történet keletkezéséről.
Ajánlom minden King rajongónak, és azoknak, akit még csak most kap el a mánia :)

Jaina>!
Stephen King: Rémálmok bazára

Imádom King novelláit és ezek a legjobbak közül voltak. Nagyon-nagyon ott van ez a válogatás! Most gyorsan újra kell olvasnom néhány novelláskötetét (kezdve az Éjszakai műszakkal), mert újra kedvet kaptam a rövidebb történetekhez a Mestertől. Sikerült önmérsékletet tanúsítanom – kibírtam, hogy csak egy(!!!) történetet olvastam el naponta :) – egészen az utolsóig. Nehéz kedvencet kiemelnem, mert csak egy gyengébb sztori volt az egész gyűjteményben (vagy csak én nem értékelem eléggé a baseballt): Blokád Billy. A legjobbak pedig a Nyári mennydörgés, Ur és a Gyászjelentések.

smetalin>!
Stephen King: Rémálmok bazára

Nagyon tetszett, hogy a novellák előtt elmondja S.K. hogy s mint született meg benne a történet, miként jutott eszébe, milyen dolgok hozták működésbe a fantáziáját!
Mint már előttem többen is említik, voltak jók és még jobbak ezek között,( persze voltak gyengébbek is) de mindegyikben felismerhető a kézjegye!! Mindegyikben ott van egy kis horror, egy kis csavar a történet végében!
Nem sorolnám fel, melyek voltak amik tetszettek, mert mindegyikben volt valami, na jó a verset kivéve!!!(az nem az én műfajom, de nem is Kingé)
Volt ami elgondolkodtatott és volt ami elborzasztott ( a két felnőtt és hét gyerek, és ami a megírásra késztette). Szerintem aki olvassa Kinget, az biztos talál e bazárban kedvére valót!


Népszerű idézetek

anglee>!

– Magát ismerem – mondta. – Maga Stephen King. Maga írja azokat a rémtörténeteket. Ez nem is baj, van, aki szereti az ilyet, de én nem. Én a felemelő történeteket szeretem, mint A remény rabjai.
– Azt is én írtam.
– Nem, azt nem maga írta – felelte, majd továbbgurult.
A helyzet az, hogy ha ír az ember néhány rémtörténetet, úgy jár, mint a lány a város szélén, a lakókocsiparkban; hírhedt lesz.

661. oldal

1 hozzászólás
FreeAngel>!

– Tégy róla, hogy a lehetből lett legyen!

612. oldal - Gyászjelentések

Kapcsolódó szócikkek: lehetőség
2 hozzászólás
ariana>!

Készítettem neked egypár dolgot, Hűséges Olvasóm; itt vannak kirakva eléd a holdfényben. De mielőtt szemügyre vennéd portékámat, ezeket a kis kézműves remekeket, beszélgessünk róla egy kicsit, jó? Hamar végzünk. Gyere, ülj ide mellém. Húzódj közelebb. Nem harapok.
Illetve… régóta ismerjük egymást, és gyanítom, hogy tudod, ez nem egészen így van.
Igaz?

7. oldal, Bevezető (Európa, 2016)

anglee>!

Ha az ember egyszer elkezdi bekajálni a szart, fennáll a veszélye, hogy megszokja az ízét.

43. oldal, 1. novella - A 81-es mérföldkőnél

anglee>!

Mert mi mást tehet az ember, ha szembetalálja magát a halállal, mint hogy kineveti?

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ember, emberiség · halál · nevetés
Lunemorte MP>!

– Magát ismerem – mondta. – Maga Stephen King. Maga írja azokat a rémtörténeteket. Ez nem is baj, van, aki szereti az ilyet, de én nem. Én a felemelő történeteket szeretem, mint A remény rabjai.
– Azt is én írtam – feleltem.
– Nem, azt nem maga írta – felelte, majd továbbgurult.
A helyzet az, hogy ha ír az ember néhány rémtörténetet, úgy jár, mint a lány a város szélén, a lakókocsiparkban: hírhedt lesz. Én nem bánom; a számlák ki vannak fizetve, és még jól is szórakozom. A mondás szerint hívhatsz akárminek, amíg időben hívsz meg vacsorára.

661. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Stephen King · Stephen King: A remény rabjai
Aniza IP>!

A könyvek valódi tárgyak. A könyvek a barátaink.

327. oldal, Ur

Blissenobiarella>!

Amikor egy hosszú könyv jól sikerül, író és olvasó nem csupán viszonyt folytatnak, hanem házasságot kötnek egymással.

7. oldal, Bevezető (Európa, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: író · könyv · olvasó
Lunemorte MP>!

– Honnan tudnak a nők bármit is? – kérdezett vissza Robbie. – Egyszerűen csak tudják.

369. oldal, Ur


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Dean R. Koontz: Az eljövetel
Dean R. Koontz: Virrasztók
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Zsiványok
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Sam Weller – Mort Castle (szerk.): Árnyak és rémek
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde
Robert Louis Stevenson: Yekyll doktor csodálatos története
Robert Louis Stevenson: Jekyll és Hyde
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete
M. R. Carey: Kiéhezettek