Rémálmok ​bazára 374 csillagozás

Stephen King: Rémálmok bazára

Harmincöt ​évvel az Éjszakai műszak című novelláskötete után a hátborzongató történetek nagymestere új elbeszélésgyűjteménnyel lepte meg Hűséges Olvasóit.

A Rémálmok bazára húsz, kötetben korábban nem közölt történetet tartalmaz, s King mindegyikhez rövid bevezetőt írt, amelyben feltárja az írások születésének körülményeit és a maga személyes motivációit.

A történetek között izgalmas kapcsolatok, közös vonások fedezhetők fel: erkölcs, utóélet, bűntudat, mit tennénk másként, ha a jövőbe látnánk vagy éppen kijavíthatnánk a múltban elkövetett hibáinkat. Némelyik novella szereplője az élete végéhez közeledve felidézi bűneit és vétkeit; mások ráébrednek, hogy természetfeletti képességekkel rendelkeznek; és vannak, akik vesztükre egyenesen az ördöggel paktálnak.

King kirakodóvásárában igazán változatos a kínálat egy autónak látszó szörny (à la Christine), egy ember, aki gyászjelentésekkel gyilkol, egy e-könyv-olvasó, amely párhuzamos… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2021
726 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634053491
>!
Európa, Budapest, 2020
734 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634053491 · Fordította: Bartók Imre, Berta Ádám, Bihari György, Hegyi Pál, Szántó Judit, Totth Benedek
>!
Európa, Budapest, 2018
726 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634053491 · Fordította: Bartók Imre, Berta Ádám, Bihari György, Hegyi Pál, Szántó Judit, Totth Benedek

3 további kiadás


Enciklopédia 205

Szereplők népszerűség szerint

ügyvéd · Blakie Lussier · diák · Don Allman · Doug Clayton · Dougie Sanderson · Ellen Silverman · George Hallas · Harvey Beecher bíró · Jimmy Golding · Johnny Lussier · Julian Vernon · Leonard Bradley · McGregor · Pauline Enslin · Pete Simmons · Phil Henreid · Rachel Ann Lussier · Robert Henderson · Szent Péter · Wesley Smith · William Andrews

Helyszínek népszerűség szerint

Castle Rock · Amerikai Egyesült Államok · Maine · Portland · Abenaki-tó · Alabama, USA · bánya · Burger King · Castle megye · Durham, Maine · Fort John Huie katonai támaszpont · Harlow · Lakeview Szépkorúotthon · Nebraska, USA · Orono, Maine · sziget · Talbot · Vero Beach, Florida · WalMart


Kedvencelte 24

Most olvassa 53

Várólistára tette 148

Kívánságlistára tette 193


Kiemelt értékelések

Finn_Hudson>!
Stephen King: Rémálmok bazára

Felesleges lenne tagadnom, hogy Stephen King az egyik kedvenc íróm, és hajlamos vagyok elfogultnak lenni vele szemben. Itt viszont nem tudok az lenni, mivel olvastam tőle már nagyon ütős novella gyűjteményt, amelyben minden történetnek megvan a maga hangulata és egyedisége. A Rémálmok bazára esetén a novellák kevesebb, mint felénél éreztem ezt, a legtöbbnél sajnos vagy nem jött át a mondanivaló, vagy pedig már olvastam hasonlót az írótól. Egyhangúnak érződtek, monotonnak, és néhol kissé unalmasnak is. Ezekhez sorolnám a Prémium Harmóniát, a Batman és Robin hajba kapot, A dűnét, a Csonttemplomot, a Morált, Blokád Billyt, Miszter Cukifalatot, A kínos zöld istenkéjét és a Nyári mennydörgést is.
Azonban voltak nagyon jó történetek is, amelyeket még biztos, hogy újra elolvasok. Egyik kedvencem lett a Részeg tüzijáték, és az, ahogy bemutatta, hogy az emberek mekkora csatákat képesek vívni teljesen értelmetlen dolgok terén, valamint az UR is, amely során megismerhettünk egy új fajta kindle-t. Tetszett a Gyengélkedik novella, amelyben a gyász és hárítás extrém mértékével foglalkozik, ahogy a Gyászjelentések is, melyben pedig a mindenhatóság érzésével szembeni ellenállással.
Mindenképp vannak benne kiemelkedő írások, amelyek között mindenki megtalálhatja a kedvencét, viszont összességében nem ez a legerősebb alkotása.

Bea_Könyvutca P>!
Stephen King: Rémálmok bazára

A csillagozás nehezen ment, 3,5 és 4 között ingadoztam, de mintha egy árnyék suhant volna el a hátam mögött közben, csak a csattogó fogait hallottam kristálytisztán… :D

Röviden összefoglalva a véleményemet a Rémálmok bazárának történeteiről, azt tudnám mondani, hogy voltak benne nagyon jó kis darabok és olyanok is, amelyeknek a végére érve csak egy „hm…jól van akkor” kijelentésre futotta tőlem, vagy éppen egy erőteljes „hát ez meg mi a fene volt” felkiáltásra. (Na jó, ha őszinte szeretnék lenni, akkor több volt az ilyen felkiáltás.)
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.hu/2016/08/stephen-king-remal…

Kkatja P>!
Stephen King: Rémálmok bazára

Én nagyon bírom Kinget, de ez most nem igazán jött át, a 20 novella java (önmagához képest!) tényleg roppant unalmas volt, nem volt meg az a sodrása, mint az eddigieknek, tudod, amikor nem lehet letenni, azzal kelsz, fekszel, mellette eszel és végzed a dolgodat, mert letehetetlen. Hát ez, pár novella kivételével, nem volt nélkülözhetetlen partnerem a mindennapjaimban.
Kicsit olyan érzésem volt, mintha King kiürítette volna az összes fiókját, letisztázta kicsit őket és mehet az olvasók elé, hajrá disznók, egyétek… Hmm, nem tudom miért gondolják ezt jó stratégiának, de nekem nem jött be. Még egyszer nem olvasnám el… ami azért bosszantó, mert ennél sokkal jobbakat tud firkantani a Mester, a kiadója helyében ezeket megtartottam volna a majdani posztumusz kiadásokba.
Kár érte…

15 hozzászólás
Timcsibaba77>!
Stephen King: Rémálmok bazára

Eddigi legjobb könyvélményem. Nem nagyon vagyok oda a novellákért, pláne nem mini horror műfajban. Mégis ez a könyv teljesen kizökkentett, kikapcsolt a szürke hétköznapokból.
Különösen tetszett a könyv tagoltsága, minden egyes novella előtt az író felvázolja röviden az ötletélményeit, amiből végül egy-egy brilliáns rövid szösszenet született.
Nehéz lenne kiszemezgetni a legeket, ami megfogott. Szinte csont nélkül mindegyik novella a maga módján elragadó volt. Talán, ha választanom kéne, Ur, Gyengélkedik, Gyászjelentések, Prémium Harmónia, Az a kis görény tetszettek a legjobban.
Fellobbantotta bennem a szunnyadó örökös kíváncsiságomat Stephen King novella gyűjteménye iránt ez a könyv, szívesen olvasnék még az írótól hasonló műfajban.
Egyszerűen letehetetlen, elviselhetetlen, borzalmas, és lehengerlő. Csak ajánlani tudom, aki szintén hozzám hasonlóan „vergődik” az író cseles hálójában.

kratas P>!
Stephen King: Rémálmok bazára

Csak egy négyes, mert többségében voltak azok a novellák, amiknél több izgalmat keltett az író bevezetője-magyarázata, mint maga a mű.
Ami szerintem megütötte a mércét:
A 81-es mérföldkőnél – na egy ilyen indítás után vártam a többinél is a parát és a feszültséget, de nem teljesen azt kaptam.
Az a kis görény – ez is zseniális volt, itt sajnáltam, hogy nem hosszabb a történet.
és a harmadik legyen A kínok zöld istenkéje, aminél szintén éreztem egy kis rettegést.
A futottak még kategóriába tartozott a Nyári mennydörgés például, ami jó-jó, de mi szükség van erre, ezt bárki írhatta volna, vagy a Gyengélkedik c. szösszenet és már nem tudom, hogy melyik volt a költemény, de az meg a „mi a fene” kategóriába került nálam.
Összességében jó volt, de ez a baj a sikeres íróknál, nehezen nézi el nekik az olvasó, ha nem ugyanolyan, vagy jobb színvonalon alkotnak, mint addig :))))

Marianngabriella P>!
Stephen King: Rémálmok bazára

Szerintem kevesen osztoznak a véleményemmel, de nekem King novellái sokkal jobban esnek, mint a regényei. King tipikusan azaz író, aki nagyon szeret túlírni. Felesleges ezt ragozni, magyarázni, ez tény, szereti a hosszú leírásokat, amelyek alatt sokszor úgy érzem fele ennyi is elég lett volna. Mindezek ellenére az eddig olvasott regényei is tetszettek, szeretem a hosszú regényeket is, de nekem akkor is a novellái a csúcs. Szeretem, mert itt teljesen önmaga ellentéte, a rövid, nagyon rövid csattanós novellái igazán ütnek, és ezek szerint még is csak tud nem túlírni (bár a novelláinál is van, ami már túl hosszú…) Eleve nagyon szeretem a novellákat, és a szépen rendezett novellásköteteket.
Itt nem tudok elmenni emellett a csodás borító mellett. Egyszerűen magával ragadott, ezért is kaptam le anno a polcról, és vettem meg. Még a fülszöveget sem olvastam el, még azt sem tudtam, hogy novelláskötet.
Aztán kezembe vettem. Nem sorban olvastam a novellákat – szerintem úgy nem is lehet rendesen novelláskötetet olvasni – sokat ugráltam, lapozgattam, érleltem a novellák olvasását. A mai napig szívesen lekapom a polcról és egy-egy novellát fellapozok. Olyan komfort könyvvé vált.
Nem szeretem külön elemezgetni a novellákat, nehéz is, anélkül, hogy bármit is mondanék róluk. Vannak benne gyengébbek is, de vannak olyanok amelyeknél a csattanó az tényleg csattant és csak néztem körbe, hogy ez mégis mi volt. King rajongóként szerintem megéri az olvasást, bár az íróval való ismerkedéshez nem biztos, hogy ezt ajánlanám, még akkor sem, ha valaki novellákkal kezdene mindenképpen. De már egy erős ismeretség után sokak kedvére válhat ez az igényes kötet.

anglee>!
Stephen King: Rémálmok bazára

Csak annyit tudok mondani, hogy aki nem olvasott még Stephen Kingtől (Jesszus, hogy lehet így élni?!?), az is bátran vegye a kezébe, és gondolkodás nélkül olvasson bele. Veszíteni valója nincs, csak kóstolót kap Mesterünk stílusából, életfelfogásából, karaktereiből, és mellette még jól is szórakozik.
Ha tőlem kérdezitek, és fel kellene sorolnom a TOP3 novellát a könyvből, az alábbiak nyernék el a dobogós helyeket:
1. helyezett: Ur (De kőkeményen ám!!)
2. helyezett: 81-es mérföldkő és a A dűne fej-fej mellett,
3. helyezett: Gyászjelentések, és a Nyári mennydörgés fej-fej mellett.
Ez is mutatja: nehéz a választás. Ráadásul teljesen biztos vagyok benne, hogy ahányan vagyunk, annyi-féle sorrendet tudnánk felállítani, mert ugye egy jó kis mese-bazárt kaptunk, és nincs két egyforma King rajongó sem.
De azért, ha vitáznánk is rajta, hogy melyik a legjobb, abban egyetértünk, hogy mindenkinek el kell olvasnia, mert biztos, hogy talál benne kedvére való csemegét.
Aki pedig minden novelláról olvasna részletesebben, az katt ide:
http://biangiolvas.blogspot.hu/2016/04/stephen-king-rem…

>!
Európa, Budapest, 2016
728 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634053491 · Fordította: Bartók Imre, Berta Ádám, Bihari György, Hegyi Pál, Szántó Judit, Totth Benedek
6 hozzászólás
Lunemorte P>!
Stephen King: Rémálmok bazára

Hónapok óta a Harmadik típusú találkozások dallamát dúdolom és próbálom főszereplőként Gandalfot elképzelni. Néha a Foxi Maxi zenéje is eszembe jut (Ó te drága, Klementina…), de mindig is utáltam a zárójeleket. Csak hétvégente piálok, próbálom leadni azt a rohadt nagy súlytömeget, ha májzsugor visz el előbb, kit érdekel? Remélem nem jelennek meg a fények és békén hagy az a nő is a boltban.

No de a könyvről: ha nem Stephen King írta volna, hármas lett volna a maximum. Azért érződik az eléggé, hogy elég erőltetett írások (kivéve kettő). Valahogy a régi King jobb volt szerintem. Ez is jó, de gyengébb. Ja és egyáltalán nem sikerült megijednem. :(

1 hozzászólás
chhaya>!
Stephen King: Rémálmok bazára

Tartalmilag és elbeszélésmódjában is változatos novellaválogatás, hozza a Kingre jellemző stílust és szintet. Nem mondanám, hogy bármelyik is különösebben rémálmokat okozna, de némelyik tényleg kellemesen borzongatós, és képes megpiszkálni az ember lelki nyugalmát, főleg a non-fiction írások. Ezek többségére jellemző valami furcsán nyugtalanító, nyomasztó hangulat, talán pont azért, mert sok akár a valóságban is megtörténhetne… A természetfeletti azon a módon jelenik meg, amit imádok Kingben: az emberitől eltérő világot annyira másnak írja le, amit ép ésszel felfogni is alig tudunk (mint az a bizonyos autónak látszó éhes valami), vagy olyan apróság, ami alapvetően megváltoztatja egy ember életét, de amit úgyse fog elhinni neki senki… Különösen tetszik, hogy mindegyik novella kapott egy kis bevezetőt, amiben megismerhetjük a keletkezés körülményeit, és King saját gondolatait a témával kapcsolatban. Érdekes belegondolni, hogy milyen apró hétköznapi események inspirálhatnak egy nagyszerű történetet.

julcseee P>!
Stephen King: Rémálmok bazára

Novellás köteteket nem igazán szoktam olvasni, de ha már olvasok, akkor természetesen kedvenc írómtól Kingtől olvasom :)
Nagyon vegyes a felhozatal ami benne volt. Volt egy baromira erős kezdés, és ő írta is hozzá, hogy az a kedvence, a 81-es mérföldkő. Röviden tömören: gyilkos autó :) Imádtam. Na ez igazi Kinges sztori volt. Utána viszont volt egy két olyan novella, főleg az a vers, amit egyszerűen nem tudtam hova tenni. De tényleg. Van amire már most nem emlémszem a 20-ból. A leghosszabb novella az a baseball-os novella volt a Blokád Billy, na az sem tetszett sajnos, nekem már túlságosan szakmai volt, ennyire engem ez a sportág nem érdekel. Na de akkor amik tetszettek:
– Ugye az első, a 81-es mérföldkő, nagyon jó :)
– A dűne, egy magányos sziget, ahova ellátogat mindig egy öregember, és olyan tudással jön vissza, amit nem mindig akarna tudni. A végén csavarral :)
– UR – Az ekönyv olvasó, ami alternatív valóságokat nyit meg
– Gyászjelentések, ahol gyilkolni képesek a megírt jelentések
– Gyengélkedik – Először nem értjük miért került bele ez a sztori, de a végére kiderül, mondjuk itt a turpisságra elég hamar rájöttem de azért jó volt :)
– A kínok zöld istenkéje – Oh igen, ez aztán tényleg végre felhúzta kicsit a pluzszámom a végére :) (Ahol kiderül hogy a balesetet szenvedett ember miért éli át azóta is kínok kínját)

A legjobban az tetszett ebben a kötetben, hogy bár több mint 700 oldal de mivel 20 kis történetből áll, nem lehet észrevenni ezt a sok oldalszámot.


Népszerű idézetek

FreeAngel>!

– Tégy róla, hogy a lehetből lett legyen!

612. oldal - Gyászjelentések

Kapcsolódó szócikkek: lehetőség · tett
4 hozzászólás
anglee>!

– Magát ismerem – mondta. – Maga Stephen King. Maga írja azokat a rémtörténeteket. Ez nem is baj, van, aki szereti az ilyet, de én nem. Én a felemelő történeteket szeretem, mint A remény rabjai.
– Azt is én írtam.
– Nem, azt nem maga írta – felelte, majd továbbgurult.
A helyzet az, hogy ha ír az ember néhány rémtörténetet, úgy jár, mint a lány a város szélén, a lakókocsiparkban; hírhedt lesz.

661. oldal

1 hozzászólás
ariana>!

Készítettem neked egypár dolgot, Hűséges Olvasóm; itt vannak kirakva eléd a holdfényben. De mielőtt szemügyre vennéd portékámat, ezeket a kis kézműves remekeket, beszélgessünk róla egy kicsit, jó? Hamar végzünk. Gyere, ülj ide mellém. Húzódj közelebb. Nem harapok.
Illetve… régóta ismerjük egymást, és gyanítom, hogy tudod, ez nem egészen így van.
Igaz?

7. oldal, Bevezető (Európa, 2016)

anglee>!

Mert mi mást tehet az ember, ha szembetalálja magát a halállal, mint hogy kineveti?

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emberek · halál · nevetés
SophiaS25>!

Mentségemre legyen mondva, hogy quot libros, quam breve tempus – mennyi könyv, mily kevés idő (és igen, van ilyen pólóm is).

84. oldal

1 hozzászólás
Lunemorte P>!

– Magát ismerem – mondta. – Maga Stephen King. Maga írja azokat a rémtörténeteket. Ez nem is baj, van, aki szereti az ilyet, de én nem. Én a felemelő történeteket szeretem, mint A remény rabjai.
– Azt is én írtam – feleltem.
– Nem, azt nem maga írta – felelte, majd továbbgurult.
A helyzet az, hogy ha ír az ember néhány rémtörténetet, úgy jár, mint a lány a város szélén, a lakókocsiparkban: hírhedt lesz. Én nem bánom; a számlák ki vannak fizetve, és még jól is szórakozom. A mondás szerint hívhatsz akárminek, amíg időben hívsz meg vacsorára.

661. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Stephen King · Stephen King: A remény rabjai
Blissenobiarella>!

Amikor egy hosszú könyv jól sikerül, író és olvasó nem csupán viszonyt folytatnak, hanem házasságot kötnek egymással.

7. oldal, Bevezető (Európa, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: író · könyv · olvasó
bebotti>!

Van az a régi vicc az Alzheimerről: a jó hír az, hogy mindennap új emberekkel találkozhatsz.

105. oldal, 3. novella - Batman és Robin hajba kap

Aniza I>!

A könyvek valódi tárgyak. A könyvek a barátaink.

327. oldal, Ur

Lunemorte P>!

– Honnan tudnak a nők bármit is? – kérdezett vissza Robbie. – Egyszerűen csak tudják.

369. oldal, Ur


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Sam Weller – Mort Castle (szerk.): Árnyak és rémek
Dean R. Koontz: Az eljövetel
Dean R. Koontz: Virrasztók
Frank Herbert: Védett nők
Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Zsiványok
Neil Gaiman: Törékeny holmik
George R. R. Martin: Álomdalok
Pálffy Gergő (szerk.): Bújj – Bújj