A ​talizmán (A talizmán 1.) 314 csillagozás

Stephen King – Peter Straub: A talizmán Stephen King – Peter Straub: A talizmán Stephen King – Peter Straub: A talizmán

1981. ​szeptember 15-én egy Jack Sawyer nevű gyermek áll a szárazföld és a víz találkozásánál, keze a farmernadrágja zsebében, tekintete a végtelen Atlanti-óceánon… Jack még nem is sejti, milyen iszonyatosan nehéz feladat vár rá: a Sors őt szemelte ki arra, hogy megküzdjön a minden szépséget elpusztító gonoszsággal, s nemcsak Amerikában, hanem egy fantasztikus másik világban, a Territóriumokban is, ebben a csodaszép, szűz, a civilizációtól érintetlen országban, ahol az emberek varázslatban élnek, de ahol most épp gonosz erők készülnek megragadni a hatalmat. Jack még csak annyit tud, hogy anyja, Lily Cavanaugh, a B kategóriájú filmek koronázatlan királynője beteg – talán halálosan beteg – egyre csak menekül valami elől.
A tizenkét éves Jack hamarosan nagy útra indul, hogy veszedelmes kalandok során át megszerezze a csodatévő Talizmánt, és megmentse vele anyja életét… s egyúttal az egész világot, a Territóriumokat, a Territóriumok Territóriumait, a világegyetemet! Förtelmes… (tovább)

Eredeti mű: Stephen King – Peter Straub: The Talisman

Eredeti megjelenés éve: 1984

>!
Európa, Budapest, 2007
860 oldal · ISBN: 9789630782289 · Fordította: Zentai Éva, Koppendorfer Noémi
>!
Európa, Budapest, 2003
860 oldal · puhatáblás · ISBN: 963077450X · Fordította: Zentai Éva, Koppendorfer Noémi
>!
Európa, Budapest, 1998
860 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630763087 · Fordította: Zentai Éva, Koppendorfer Noémi

1 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

dr. John Watson · Jack Sawyer · Farkas


Kedvencelte 92

Most olvassa 18

Várólistára tette 105

Kívánságlistára tette 95

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Rodwin 
Stephen King – Peter Straub: A talizmán

Indokolatlanul, hirtelen felindulásból elkövetett olvasás volt. Mert olyan ritkán olvasok manapság Kinget, és ez a könyv hívogatott, hogy nekem ez kell most. Persze nem is bántam meg, kellemes kikapcsolódás volt, amit a Territóriumokban és a nem épp veszélytelen amerikai utakon töltöttem Jack Sawyer-rel.
A történetünk főhőse a már említett Jack, aki a lecsúszott és nagyon beteg édesanyjával járja az országot, és csapódik egyik helyről, a másikra.
Egy véletlennek, és egy titokzatos idegennek hála Jack tudomására jut egy lehetőség, amellyel meg tudná menteni szeretett édesanyját. Ki ne kapaszkodna egy ilyen szálba, egy utolsó reménybe. Így tehát Jack elindul a nagy útjára, és a világok között kell célba érnie.
Kicsit lassan indul be a könyv, de amit Jack felveszi a vándortarisznyát mindjárt gyorsabban pörögtek az oldalak. Útja során rengeteg akadállyal kell majd megküzdenie, és nem feltétlenül a Territóriumokban lesz nehezebb dolga. Van olyan gyarló és kegyetlen az ember, hogy bőven akad tennivaló ebben a világban is. De ezt nem boncolgatom, elvenném az élményt, és a felfedezést az olvasóktól.
A cél egy bizonyos Talizmán megszerzése, amelyre mindenki áhítozik a világban, aki tud a létezéséről. Főhősünk pedig még egy kisfiú, akinek össze kell szedni minden bátorságát, hogy célba érjen. Olyan dolgokat kell megélnie, ami nem egy 12 éves fiúnak való.
De a sok gonoszság mellett azért barátokra is rátalál, a már sokak által említett Farkast, nem lehet nem kedvelni. Aki oly egyszerűen látja a dolgokat, itt és most.
King bácsi megtalálta a meseíró tollát, és egy csodás utazásra invitál minket, ha kicsit régebben olvasom biztos repül az öt csillag. Voltak benne bőven elnyújtott részek, amit sokszor untam.
A könyv olvasása közben újra gyermeknek éreztem magam. King ezt már nem először játssza el velem, az Azban is, és az Áll ki mellettem olvasása közben is hasonlókat éreztem. Valamit tud az író, ha az írásával ilyen hatása van rám.
A Fekete ház is egyszer majd sorra kerül, én pedig újra elmerülök a Territóriumokban.

>!
Európa, Budapest, 2007
860 oldal · ISBN: 9789630782289 · Fordította: Zentai Éva, Koppendorfer Noémi
>!
anglee
Stephen King – Peter Straub: A talizmán

2015. június 22-én, egy @anglee nevű moly állt a Párja gitárjai, és a fotel között, keze a farmernadrágja zsebében pihent, tekintete a végtelen Stephen King könyvgyűjteményét pásztázta. @anglee nem is sejtette, milyen elképesztően izgalmas könyv vár rá azzal hogy levette a polcról az egyik legrongyosabbat, A talizmánt. E könyv elröpítette egy csodálatos világba, ahol jó és gonosz harcol, és a jó minden bátorságát összeszedve, világokon keresztül útnak indul, hogy megmentse mindenki életét. De legfőképpen az Édesanyjáét.
@anglee szorgalmasan olvasta a könyvet, minden lefekvés után, addig, amíg el nem aludt a fáradtságtól, aztán minden dolgos napot végigcsinált, táskájában ott lapult a könyve, bárhová is ment, és ha alkalma adódott, csak olvasott, és olvasott… együtt utazott Jack Sawyerrel, együtt éltek át minden kalandot, rosszat, és jót is, és együtt jutottak el a végállomásra. @anglee szomorú volt nagyon, hogy vége lett az utazásnak, viszont megértette, hogy nem mehet örökké Jackkel, útjára kell engednie, és hagynia kell hogy élje tovább az életét. Ezért @anglee 2015. július 9-én, nehéz szívvel, de befejezte A talizmánt, és ezt a számára hirtelen oly kedvessé és elképesztően-úristen-de-fantasztikusan-zseniális-olvassa-el-mindenki-vé vált könyvet visszatette a könyvespolcra és levette A fekete házat.….

>!
Európa, Budapest, 1994
860 oldal · ISBN: 9630757524 · Fordította: Zentai Éva, Koppendorfer Noémi
9 hozzászólás
>!
mate55
Stephen King – Peter Straub: A talizmán

Történetünk főhőse a kis Jack, édesapja halála után menekülésre kényszerül beteg édesanyjával, a hitelezők elöl. Városról-városra járva sikerül letelepedniük egy óceán parti kisvárosba. A 12 éves félárva fiú megismerkedik egy Parker nevezetű emberrel, akitől tudomást szerez arról, hogy létezik egy másik világ /Territóriumok/, amelyben minden ugyanúgy „működik”, mint földünkön. Egy olyan kozmosz, amelyben sokkal könnyebb a mozgásváltoztatás, gyorsabban tud egyik helyről a másikra eljutni. Egy olyan világ, amelyben sok, a mi világunkban élő embernek megvan a másvilági megfelelője. Édesanyja sajnos súlyos beteg, már nem sok ideje maradt a földi világon. Ezen a Territóriumon, létezik egy „talizmán” amit, ha megszerez, megmentheti édesanyja életét. Élveztem-utáltam, izgultam, borzongtam, eldugtam-elővettem, szidtam magam, gyűlöltem spoiler, kikészítettem a családomat:))… befejeztem. Hurrá, megint tizenéves voltam!!! Bár időnként úgy éreztem, azért olyan hosszúak bizonyos részek, mert a szerzőket (Csak tudnám, miért kellett ehhez Peter Straub) terjedelemre fizették, a végére érve kénytelen voltam beismerni, hogy tökéletes egyensúlyban voltak a krimiszerű, a fantasy és a horrorisztikus elemek.
Próbáltam elfelejteni elfogultságomat és tárgyilagosan bemutatni a könyvet, de kétségtelenül érezhető a részrehajló, King iránti rajongásom.

4 hozzászólás
>!
Röfipingvin MP
Stephen King – Peter Straub: A talizmán

Egyszer volt, hol nem volt, még az Egyesült Államokon is túl, valahol a Territóriumok határán élt egy fiú, Jack.
Egyszer volt, hol nem volt, még a Territóriumokon is túl, valahol az Egyesült Államok határán élt két férfi, Peter és Stephen.
Egy nap Peter és Stephen kitalálták, hogy ne legyen már Jacknek annyira egyszerű felnőnie, hát adnak neki egy küldetést. Mondjuk az anyukájáért – és egy királynőért – kelljen harcolni, halálos veszedelmekkel kelljen szembenéznie, és találjon is és veszítsen is el barátokat. Meg úgy, amúgy is: váljon férfivá.
Szóval Jack útnak indult és minden erejét, tudását latba vetve igyekezett megmenteni az édesanyját, és a királynőt…

Hölgyeim és Uraim: hogyan írjunk mesét King bácsi – és Mr. Straub – módjára! Tessék, tessék csak a tankönyvet! Príma vásár!

7 hozzászólás
>!
Blissenobiarella
Stephen King – Peter Straub: A talizmán

Nem szokásom ilyesmivel dobálózni csak úgy, de ez a könyv tökéletes. Nem találok benne hibát, iskolapéldája a fantasysutazóskalandregénynek. Aki az ilyet szereti, annak kötelező darab.
Imádtam első sorától az utolsóig.

>!
chhaya P
Stephen King – Peter Straub: A talizmán

Tipikus esete annak a helyzetnek, amikor nem adnám olyan idős gyerek kezébe a könyvet, mint amennyi a főhős. :) King most sem kímélte a szereplőket. Szegény Jack Sawyer. Nagy utat kell bejárnia (fizikailag és szellemileg egyaránt); nemcsak erősebb lesz, de kisfiúból felnőtt válik, míg elér a Talizmánhoz.

Hogy mi volt ez, azt nem tudom. Kalandregénybe foglalt fejlődéstörténet? Horrorral ötvözött mese? Dark vagy urban fantasy? Egyik sem, mégis van benne mindből, az eredmény pedig valami zseniális… Olvastatja magát, csak azért kellett egyszer hosszabb szünetet tartanom, mert túlságosan aggódtam az egyik kedvenc szereplőm testi és lelki épségéért (itt és most). spoiler

Alig várom, hogy a következő részt olvassam, kíváncsi vagyok a felnőtt Jack Sawyerre… A könyvben megismert 12 éves fiú egyike King legszerethetőbb karaktereinek (legalábbis szerintem), remélem a következő kötetben sem fog csalódást okozni.

>!
Tüncsimüncsi
Stephen King – Peter Straub: A talizmán

Egyre jobban megkedveltem King fantasy témájú könyveit. Jót tett a vérfrissítés, Straubbal együtt remek párolt alkotnak. Végig fenn tartotta az érdeklődésem. Lendületes volt, úgy érzetem, hogy nincs megállás, amíg be nem csuktam a könyvet. Egy olyan világot varázsoltak elém, ami teljesen magával ragadott, nem beszélve a karakterek kidolgozottságáról. Jacket egyszerűen nem lehetett nem szeretni. Az utazásait úgy éltem meg, mintha vele tartottam volna ezen a páratlan, kissé döcögős, de élményekben gazdag úton. Na jó a Farkasról sem feledkezhetek meg… elég sokszor mosolyogtam rajta.
Néhol túl meseszerűre sikerült, de ahol a fülszövegben is írják a King-i horror sem hiányzik belőle ;)

>!
Andrée P
Stephen King – Peter Straub: A talizmán

Itt és most!
Ez aztán egy baromi jó „kis” mesélős könyv volt, a maga közel 900 oldalával! De nem kell megijedni, nagyon olvastatja magát a történet, nem lehet lerakni csak úgy!

Annak idején, amikor megvettem nem gondoltam volna, hogy ez egy ilyen jó könyv.
Egy bolhapiacon akadtam rá, nem volt még meg, így megvettem. Aztán pihent a polcon jó darabig, hogy aztán most felnőtt fejem varázsolja el Utazó Jack, Farkas, Richard és a többiek történetével.

Azért azt érdemes még az elején letisztázni, hogy bár mese, de erősen felnőtteknek, de legalábbis idősebb fiataloknak szóló. Kedvenc szereplőm Farkas, a maga kissé bumfordiságával, a mondataiban felharsanó káromkodásaival, nem lehet nem szeretni. A mókás „Itt és most” szófordulatot szerintem sikerült átvennem tőle  Egyik kedvenc King karakterem lett!
Horrornak semmiképpen nem mondanám, de voltak benne elég ijesztő részek. A Napfény Otthonban játszódó részek eléggé betettek nekem. De amúgy egy nagyon szerethető és jó mese.
5+ csillagos!

>!
ohentibi
Stephen King – Peter Straub: A talizmán

Farkas a kedvenc, itt és most! :)
Gyorsan olvastam. Rengeteg rész volt, ahol szerettem, volt, ahol odavágtam volna mérgemben, izgultam, észervétlenül kivégeztem 100 oldalakat és sokat kiabáltam közben (szobatársam nem túl nagy örömére). Vártam, hogy ülepedjen véleménynyilvánítás előtt, mivel túl sokminden kavargott bennem az utolsó oldal után.
Merem magam King rajongónak titulálni, így természetesen tetszett, nem a kedvenc King regényem, de szeretem. Minden esetre, ahogy az előttem szólók is mondták, szerintem nem ez a könyv kell egy olyan valakinek, aki most ismerkedik Kinggel, már csak azért sem, mert a többi könyvében nem egészen ezt (vagy iylesmit) fogja kapni.
Fél pont minusz, mivel a könyv testvére, az A Fekete ház (bár még nem fejeztem be) jobban tetszik, és neki 5 csillagot szánok.
No, de a lényeg, érdemes elolvasni :) Ééés mégegyszer: FARKAS, ITT ÉS MOST!!!!

>!
Mes
Stephen King – Peter Straub: A talizmán

Az egyik legjobb könyve szerintem, nagyon tetszett a főszereplő, de a legnagyobb kedvenc Farkas volt. Szóval itt és most, megy a kedvencek közé. Annak is csak ajánlani tudom aki alapból nem szereti a műveit.


Népszerű idézetek

>!
Rodwin

– (…) a felnőtt férfiakat csak az különbözteti meg a fiúktól, hogy sokkal
költségesebb játékokat találnak ki maguknak.

682. oldal (Európa Könyvkiadó, 2007)

11 hozzászólás
>!
Rodwin

Mire Richard visszatért az étkezőből, Jack frissen tusoltan és vizes hajjal
az íróasztalnál ült, és a könyveit nézegette. Jack éppen azon merengett,
mikor Richard belökte az ajtót, kezében egy halom maszatos papírszalvétába
csomagolt ennivalóval, hogy az elkövetkező párbeszéd mennyivel egyszerűbb
lenne, ha az asztalon A Gyűrűk Ura és ehhez hasonló könyvek sorakoznának,
nem pedig a Szerves kémia és a Matematikai fejtörők.

524. oldal (Európa Könyvkiadó, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: Jack Sawyer
>!
mate55

Isten senkitől nem spórolja el a koporsószeget.

130. oldal

>!
hencsibe

Még mindig fogalma sem volt róla, hogy adja elő, ami bántja. Nem tudja közönséges mondatokba szedni, hiszen mondatokba szedve a dolgok ésszerűnek látszanak. Ami az ő szívét nyomja, arra pedig igazán nem lehet azt mondani, hogy ésszerű.

>!
mate55

A kedvesség nem zárja ki a haszon iránti éhséget, sőt még a nyílt mohóságot sem.

196. oldal

>!
mate55

Farkas, te tényleg felhúzod a nadrágod, mielőtt kijössz a vécéből!?

319. oldal

>!
Morn

A papagáj majdnem olyan magas volt, mint a legkisebb gyerek a csoportban, és olyan szép zöld színben pompázott, mint egy Heineken doboz.

259. oldal, Tizenharmadik fejezet, A repülő emberek - 3 (Európa, 2003)

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

A talizmán sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Joe Hill: Locke & Key luxuskiadás 1.
Joe Hill: NOS4A2
Dean R. Koontz: Az ősellenség
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Dean Koontz – Kevin J. Anderson: A tékozló fiú
Chuck Wendig: Halálmadarak
Madeleine Roux: Sanctum – A rejtélyes társulat
Anne Rice: A múmia
Mark Lawrence: Tövisek Királya
Kendare Blake: A rémálmok lánya