A ​talizmán (A talizmán 1.) 296 csillagozás

Stephen King – Peter Straub: A talizmán Stephen King – Peter Straub: A talizmán Stephen King – Peter Straub: A talizmán

1981. ​szeptember 15-én egy Jack Sawyer nevű gyermek áll a szárazföld és a víz találkozásánál, keze a farmernadrágja zsebében, tekintete a végtelen Atlanti-óceánon… Jack még nem is sejti, milyen iszonyatosan nehéz feladat vár rá: a Sors őt szemelte ki arra, hogy megküzdjön a minden szépséget elpusztító gonoszsággal, s nemcsak Amerikában, hanem egy fantasztikus másik világban, a Territóriumokban is, ebben a csodaszép, szűz, a civilizációtól érintetlen országban, ahol az emberek varázslatban élnek, de ahol most épp gonosz erők készülnek megragadni a hatalmat. Jack még csak annyit tud, hogy anyja, Lily Cavanaugh, a B kategóriájú filmek koronázatlan királynője beteg – talán halálosan beteg – egyre csak menekül valami elől.
A tizenkét éves Jack hamarosan nagy útra indul, hogy veszedelmes kalandok során át megszerezze a csodatévő Talizmánt, és megmentse vele anyja életét… s egyúttal az egész világot, a Territóriumokat, a Territóriumok Territóriumait, a világegyetemet! Förtelmes… (tovább)

Eredeti mű: Stephen King – Peter Straub: The Talisman

Eredeti megjelenés éve: 1984

>!
Európa, Budapest, 2007
860 oldal · ISBN: 9789630782289 · Fordította: Zentai Éva, Koppendorfer Noémi
>!
Európa, Budapest, 2003
860 oldal · puhatáblás · ISBN: 963077450X · Fordította: Zentai Éva, Koppendorfer Noémi
>!
Európa, Budapest, 1998
860 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630763087 · Fordította: Zentai Éva, Koppendorfer Noémi

1 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

dr. John Watson · Farkas · Jack Sawyer


Kedvencelte 89

Most olvassa 19

Várólistára tette 90

Kívánságlistára tette 83

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
anglee
Stephen King – Peter Straub: A talizmán

2015. június 22-én, egy @anglee nevű moly állt a Párja gitárjai, és a fotel között, keze a farmernadrágja zsebében pihent, tekintete a végtelen Stephen King könyvgyűjteményét pásztázta. @anglee nem is sejtette, milyen elképesztően izgalmas könyv vár rá azzal hogy levette a polcról az egyik legrongyosabbat, A talizmánt. E könyv elröpítette egy csodálatos világba, ahol jó és gonosz harcol, és a jó minden bátorságát összeszedve, világokon keresztül útnak indul, hogy megmentse mindenki életét. De legfőképpen az Édesanyjáét.
@anglee szorgalmasan olvasta a könyvet, minden lefekvés után, addig, amíg el nem aludt a fáradtságtól, aztán minden dolgos napot végigcsinált, táskájában ott lapult a könyve, bárhová is ment, és ha alkalma adódott, csak olvasott, és olvasott… együtt utazott Jack Sawyerrel, együtt éltek át minden kalandot, rosszat, és jót is, és együtt jutottak el a végállomásra. @anglee szomorú volt nagyon, hogy vége lett az utazásnak, viszont megértette, hogy nem mehet örökké Jackkel, útjára kell engednie, és hagynia kell hogy élje tovább az életét. Ezért @anglee 2015. július 9-én, nehéz szívvel, de befejezte A talizmánt, és ezt a számára hirtelen oly kedvessé és elképesztően-úristen-de-fantasztikusan-zseniális-olvassa-el-mindenki-vé vált könyvet visszatette a könyvespolcra és levette A fekete házat.….

>!
Európa, Budapest, 1994
860 oldal · ISBN: 9630757524 · Fordította: Zentai Éva, Koppendorfer Noémi
9 hozzászólás
>!
Röfipingvin MP
Stephen King – Peter Straub: A talizmán

Egyszer volt, hol nem volt, még az Egyesült Államokon is túl, valahol a Territóriumok határán élt egy fiú, Jack.
Egyszer volt, hol nem volt, még a Territóriumokon is túl, valahol az Egyesült Államok határán élt két férfi, Peter és Stephen.
Egy nap Peter és Stephen kitalálták, hogy ne legyen már Jacknek annyira egyszerű felnőnie, hát adnak neki egy küldetést. Mondjuk az anyukájáért – és egy királynőért – kelljen harcolni, halálos veszedelmekkel kelljen szembenéznie, és találjon is és veszítsen is el barátokat. Meg úgy, amúgy is: váljon férfivá.
Szóval Jack útnak indult és minden erejét, tudását latba vetve igyekezett megmenteni az édesanyját, és a királynőt…

Hölgyeim és Uraim: hogyan írjunk mesét King bácsi – és Mr. Straub – módjára! Tessék, tessék csak a tankönyvet! Príma vásár!

7 hozzászólás
>!
Blissenobiarella
Stephen King – Peter Straub: A talizmán

Nem szokásom ilyesmivel dobálózni csak úgy, de ez a könyv tökéletes. Nem találok benne hibát, iskolapéldája a fantasysutazóskalandregénynek. Aki az ilyet szereti, annak kötelező darab.
Imádtam első sorától az utolsóig.

>!
chhaya P
Stephen King – Peter Straub: A talizmán

Tipikus esete annak a helyzetnek, amikor nem adnám olyan idős gyerek kezébe a könyvet, mint amennyi a főhős. :) King most sem kímélte a szereplőket. Szegény Jack Sawyer. Nagy utat kell bejárnia (fizikailag és szellemileg egyaránt); nemcsak erősebb lesz, de kisfiúból felnőtt válik, míg elér a Talizmánhoz.

Hogy mi volt ez, azt nem tudom. Kalandregénybe foglalt fejlődéstörténet? Horrorral ötvözött mese? Dark vagy urban fantasy? Egyik sem, mégis van benne mindből, az eredmény pedig valami zseniális… Olvastatja magát, csak azért kellett egyszer hosszabb szünetet tartanom, mert túlságosan aggódtam az egyik kedvenc szereplőm testi és lelki épségéért (itt és most). spoiler

Alig várom, hogy a következő részt olvassam, kíváncsi vagyok a felnőtt Jack Sawyerre… A könyvben megismert 12 éves fiú egyike King legszerethetőbb karaktereinek (legalábbis szerintem), remélem a következő kötetben sem fog csalódást okozni.

>!
Tüncsimüncsi P
Stephen King – Peter Straub: A talizmán

Egyre jobban megkedveltem King fantasy témájú könyveit. Jót tett a vérfrissítés, Straubbal együtt remek párolt alkotnak. Végig fenn tartotta az érdeklődésem. Lendületes volt, úgy érzetem, hogy nincs megállás, amíg be nem csuktam a könyvet. Egy olyan világot varázsoltak elém, ami teljesen magával ragadott, nem beszélve a karakterek kidolgozottságáról. Jacket egyszerűen nem lehetett nem szeretni. Az utazásait úgy éltem meg, mintha vele tartottam volna ezen a páratlan, kissé döcögős, de élményekben gazdag úton. Na jó a Farkasról sem feledkezhetek meg… elég sokszor mosolyogtam rajta.
Néhol túl meseszerűre sikerült, de ahol a fülszövegben is írják a King-i horror sem hiányzik belőle ;)

>!
Andrée P
Stephen King – Peter Straub: A talizmán

Itt és most!
Ez aztán egy baromi jó „kis” mesélős könyv volt, a maga közel 900 oldalával! De nem kell megijedni, nagyon olvastatja magát a történet, nem lehet lerakni csak úgy!

Annak idején, amikor megvettem nem gondoltam volna, hogy ez egy ilyen jó könyv.
Egy bolhapiacon akadtam rá, nem volt még meg, így megvettem. Aztán pihent a polcon jó darabig, hogy aztán most felnőtt fejem varázsolja el Utazó Jack, Farkas, Richard és a többiek történetével.

Azért azt érdemes még az elején letisztázni, hogy bár mese, de erősen felnőtteknek, de legalábbis idősebb fiataloknak szóló. Kedvenc szereplőm Farkas, a maga kissé bumfordiságával, a mondataiban felharsanó káromkodásaival, nem lehet nem szeretni. A mókás „Itt és most” szófordulatot szerintem sikerült átvennem tőle  Egyik kedvenc King karakterem lett!
Horrornak semmiképpen nem mondanám, de voltak benne elég ijesztő részek. A Napfény Otthonban játszódó részek eléggé betettek nekem. De amúgy egy nagyon szerethető és jó mese.
5+ csillagos!

>!
ohentibi
Stephen King – Peter Straub: A talizmán

Farkas a kedvenc, itt és most! :)
Gyorsan olvastam. Rengeteg rész volt, ahol szerettem, volt, ahol odavágtam volna mérgemben, izgultam, észervétlenül kivégeztem 100 oldalakat és sokat kiabáltam közben (szobatársam nem túl nagy örömére). Vártam, hogy ülepedjen véleménynyilvánítás előtt, mivel túl sokminden kavargott bennem az utolsó oldal után.
Merem magam King rajongónak titulálni, így természetesen tetszett, nem a kedvenc King regényem, de szeretem. Minden esetre, ahogy az előttem szólók is mondták, szerintem nem ez a könyv kell egy olyan valakinek, aki most ismerkedik Kinggel, már csak azért sem, mert a többi könyvében nem egészen ezt (vagy iylesmit) fogja kapni.
Fél pont minusz, mivel a könyv testvére, az A Fekete ház (bár még nem fejeztem be) jobban tetszik, és neki 5 csillagot szánok.
No, de a lényeg, érdemes elolvasni :) Ééés mégegyszer: FARKAS, ITT ÉS MOST!!!!

>!
Mes
Stephen King – Peter Straub: A talizmán

Az egyik legjobb könyve szerintem, nagyon tetszett a főszereplő, de a legnagyobb kedvenc Farkas volt. Szóval itt és most, megy a kedvencek közé. Annak is csak ajánlani tudom aki alapból nem szereti a műveit.

>!
Linka
Stephen King – Peter Straub: A talizmán

Elég sokáig tartott átrágnom magam rajta. Olyan volt mint egy nagy hullámvasút, volt hogy nagyon gyorsan haladtam, és olyan is hogy csak szenvedtem egy-egy résszel.. Az sem könnyítette meg a dolgomat, hogy az antikváriumból szerzett példányom rosszul volt kötve, és 30 oldal hiányzott belőle, utána meg a következő 30 duplán volt benne. Igaz ez a történet szempontjából lényegtelen, csak, ott kellett egy kis szünetet tartanom, amíg nem sikerült beszereznem egy teljes változatot. A végét azt végig bőgtem a vonaton, bár még pár oldallal lehetett volna hosszabb. :)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
mate55

Isten senkitől nem spórolja el a koporsószeget.

130. oldal

>!
hencsibe

Még mindig fogalma sem volt róla, hogy adja elő, ami bántja. Nem tudja közönséges mondatokba szedni, hiszen mondatokba szedve a dolgok ésszerűnek látszanak. Ami az ő szívét nyomja, arra pedig igazán nem lehet azt mondani, hogy ésszerű.

>!
Röfipingvin MP

Micsoda? – rikácsolta Osmond. – Hordók? Söröshordók? Csak nem a Kingsland? Csak nem azt akarod mondani, hogy felborítottál egy teljes kocsirakomány Kingsland sört, te nyomorult barom? Csak nem akarod azt mondani…?

147. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sör
3 hozzászólás
>!
mate55

A kedvesség nem zárja ki a haszon iránti éhséget, sőt még a nyílt mohóságot sem.

196. oldal

>!
mate55

Farkas, te tényleg felhúzod a nadrágod, mielőtt kijössz a vécéből!?

319. oldal

>!
Morn

A papagáj majdnem olyan magas volt, mint a legkisebb gyerek a csoportban, és olyan szép zöld színben pompázott, mint egy Heineken doboz.

259. oldal, Tizenharmadik fejezet, A repülő emberek - 3 (Európa, 2003)

2 hozzászólás
>!
Morn

Hogy egy rendőr mit kezdene Farkassal, arra inkább nem is akart gondolni! Biztos azt hinné, hogy egy Erdélyből szökött vámpírt kapott el, akit már öt éve köröz az Interpol.

336. oldal, Tizennyolcadik fejezet, Farkas moziba megy - 4 (Európa, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: Farkas

A sorozat következő kötete

A talizmán sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Karen Marie Moning: Rossz hold kelt fel
Richelle Mead: Véreskü
Christie Golden: A Holtak Tánca
Jon Sprunk: Az Árny csábítása
Mel Odom: A Gonosz ösvénye
Maryrose Wood: Éjmély
George R. R. Martin: Trónok harca
Anne Rice: Lestat, a vámpír
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Katherine Paterson: Híd Terabithia földjére