Csipkerózsikák 293 csillagozás

Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Stephen ​King és Owen King szuperprodukciójában, apa és fia közösen írt könyvében a fő kérdés: mi történhet, ha a nők eltűnnek a férfiak világából?
Valamikor a jövőben (amely olyan valóságos, hogy akár napjainkra is felcserélhető lehetne) a nőket elalvás közben beburkolja egy ismeretlen fehérjéből képződő hártya, olyan, mint a selyemgubó. Ha a Csipkerózsikákként alvó nőket felébesztik, vagy bármi módon megsérül a gubójuk, akkor állatiasan vadak és erőszakosak lesznek. Alvás közben viszont egy másik, a miénknél jobb világba jutnak, ahol harmónia uralkodik, és szinte nincsenek konfliktusok.
Egy isten háta mögötti helyen, a nyugat-virginiai Dooling női börtönében azonban van egyvalaki, egy titokzatos idegen, bizonyos Eve Black, aki normális módon elalszik és felébred. De vajon az ő esetében orvosi anomáliáról van szó, amit tanulmányozni kellene, hátha megoldást ad erre az egész alvásproblémára? Vagy talán Eve Black démon, a megmagyarázhatatlan jelenség okozója, és a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Európa, Budapest, 2018
706 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634059264 · Fordította: Dranka Anita
>!
Európa, Budapest, 2018
706 oldal · ISBN: 9789634059615 · Fordította: Dranka Anita

Enciklopédia 48

Szereplők népszerűség szerint

Dr. Clinton Nocross · Blanche McIntyre · Don Peters · Eric Blass · Eve Black · Janice Coates · Jared Nocross · Jeanette Sorley · Lawrence „Lore” Hicks · Lila Nocross seriff · Linny Mars · Magda Dubcek · Margaret O’Donnell · Mary Pak · Maura Dunbarton · Michaela „Mickey” Morgan · Oscar Silver bíró · Willy Burke

Helyszínek népszerűség szerint

Starbucks · Dooling · Doolingi Büntetésvégrehajtási Intézet · McDonald’s · Nyikorgó Kerék


Kedvencelte 15

Most olvassa 85

Várólistára tette 359

Kívánságlistára tette 312

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
Csabii P
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Először 4 csillagot jelöltem be aztán kimentem ittam egy pohár kólát mert szeretem. Álltam a pultnál telefon az italom mellett pihent és bámultam magam elé. Repkedtek a gondolatok és események, szereplők, párbeszédek a fejembe mintha bevettem volna a „Csúcshatás” című filmből azt a csodaszert amitől az agyam 100%-át használom miisaneve ja igen NZT-t. Mégis átraktam 5 csillagra. Kövezzetek meg vagy törjetek kerékbe de ez akkor is egy jó könyv. Igen rengeteg szereplő van benne de őrizzük meg a pánikot a szereplők neve és titulusa le van jegyezve a könyv elején amit én gyakran használtam is. Persze a történet során kirajzolódnak a főBB (szándékos) szereplők. Lassan haladó cselekményt kapunk hiába indul meg a kakilavina korán a történetbe. Legyél kitartó, türelmes és hidd el tetszeni fog. Én is élveztem. Azt is hogy a történet elkezdett több szálon futni a való világ és a másik oldal (nem, nem a pokol vagy esetleg Kuwuki földről van szó). Csak pislogtam, hogy genyó ha ott az történik akkor a másik helyen még az akkor meg amaz lesz. Szóval kaptam meglepetéseket és nagyon élveztem. Nekem elhiheted tekintve, hogy magamat lassú olvasónak tartom de az elmúlt két napba olvastam el a könyv 1/3-t. Jó szereplők, akikről kellőképp megtudjuk milyenek, ötletgazdag történet jó megoldásokkal. Kapunk tragédiát, fogsz sajnalkozni történések miatt. Kedveltem meg olyan karaktereket akiket nem igazán bírtam szóval voltak jellenfejlődések, de ábrándultam is ki Doolingi lakosból. Kedvencem ugyan nem lett egyik szereplő sem de pár emberkéért izgultam. Elég komoly témát is fog boncolgatni a végén a sztori amiért már megéri elolvasni. A kólát is megittam.

2 hozzászólás
>!
Mrs_Curran_Lennart P
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Bő lére eresztett horrormese Kingéktől, ami érdekesebb is lehetett volna. A fülszöveg felkeltette az érdeklődésemet, de sajnos a fantasy szálat lenyomta a szimpla erőszak.
„Mert a férfiak mindent erőszakkal akarnak megoldani.” Mármint némelyik, és hát az USA bunkók lakta részén, ahol egy pasira több fegyver jut, mint amennyi az IQ-ja, nem is látnak más megoldást. Akárcsak a disztópiák egy része, ez a történet is betekintést nyújt az emberi psziché legmélyére. Kingék sokféle embert játékba hoznak, nem meglepő módon az ellenszenvesekből van a legnagyobb választék, míg kedvelhető szereplő alig akadt. Kicsit csalódtam, tud az iró úr ennél jobbat is.

>!
Dawnofmyth P
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Nem igazán azt kaptam amire vártam, mondjuk úgy nekem egy kicsit lapos volt. Ahhoz képest, amilyen érdekesen indult, olyan se füle se farka érzésem volt. Lehet velem van a baj, de a vége sem tetszett. Valaha réges-régen láttam egy sorozatot, aminek az egyik része hasonlított erre a történetre, és akarva akaratlanul folyton az a rész járt az eszemben olvasás közben. Sok volt benne az erőszak, remekül bemutatta, hogyan tör fel az emberben nyugvó állat. Elég lassú a történet, a vége felé kezd egy kicsit felpörögni. Másra számítottam, a borító viszont nagyon szép.

>!
bokrichard
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Az év nagy várakozása… És jön a fejvakargatás…

Nem tudom, hogy, és hol kezdjem el. Amíg kitalálom, addig csak néhány szóban kitérek a kalandos kiszállításra, ami megérne egy külön karcot „én és a GLS” címmel, valamint a szakmai előmenetelem fontossága miatti „kicsi” időhiányra. Na de a lényegre térve…

Ej, nem tudom miért, de ez már nem annyira tetszett. Nem ismertem ki magam a King család egy újabb megismert tagján. Nem látom benne azt, hogy Owen keze mit is írt, csak a név van ott?? Apuci összes monumentális regénye azonban valahogy visszaköszön az oldalakon. Pont a Végítéletnél (ami szintén ismerősen visszacsenghet ezen könyv olvasása közben) írtam (talán?) arról, hogy az írásmód sokat dob azon, mit is olvas az ember. Meg azok a gondolatokról a jóról, rosszról, meg effélékről, amik benne vannak ebben is. És itt a hangsúly: ezt már olvastam!!

Valljuk be, összeszámolva, rohadt sok a 72 karakter. Bármennyire is erőssége Királyunknak (nem Zámbó Jimmynek) a karakterábrázolás, ez most semmilyen lett. Jó-jó, de nincs meg az a mélysége, ami korábban megvolt. Fele ennyi ember, na meg a kis Vukból is kevesebb több lett volna. Ami csábított, az alapkoncepció, ami a fülszövegben kibontakozik. Érdekesnek hat, egyedinek, azonban a férfi-nő összehasonlításon, megfejelve egy jó kis önkritikus éllel, na meg egy feminin utópia gondolatán túl más mindent nem sikerült kibontani attól függetlenül, hogy a rétes effektus kicsúcsosodik. Sok a kérdés: kicsoda Evie? Mi a Fa? Hogy kezdődik? Hol? Miért? …

Jó-jó, de jobbat, eredetibbet vártam volna. Nagyon sok, főleg a első felében, az elnyújtott, unalmas rész. Ezen a bibliai – hollywoodias végkifejlet sem tudott javítani, de rontani sem. Nem tudom, bajban vagyok vele. Jóindulatú 4 csillag lenne, de most nem vagyok abban a hangulatban. Inkább maradok a régieknél.

6 hozzászólás
>!
Katara_Phoenix P
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Én instant belezúgtam ebbe a könyvbe. :D Az első oldalaktól kezdve éreztem, hogy nem lesz egyszerű…kb húsz oldal után megfogott, és nem eresztett (ez szép arány ahhoz képest,hogy az egész hétszáz oldalas). Tény,hogy az olvasásához kell egy bizonyos hangulat, de ez King legtöbb művére igaz. Egy lassú folyású, tartalmas, akár elgondolkodtató, és nem utolsó sorban izgalmas könyvre vágytam, ezt teljes egészében megkaptam. Itt is beleestem a hibába, hogy „ez a szereplő vajon ki is?”, hisz' a Mester szeret sok szállal dolgozni egyszerre, viszont alapból egy névlistával indul a kötet, aminek szerintem még soha nem örültem ennyire. :D Gyanítom, hogy rengeteget tanított a fiának az írásról, miközben dolgoztak a könyvön. :)
Nekem például nagyon tetszett, hogy az első nagyjából háromszáz oldal, egyetlen napot ölel fel. Szerintem a valóságban, egy hasonló helyzetben sokan cselekednének úgy, mint Dooling lakói. Okolták volna érte a férfiakat, a nőket, fel is keltették volna őket, de el is pusztították volna, szóval…a fantázia ellenére az emberek reakcióját abszolút valóságosnak éreztem.
Stephen King mestere az emberi kapcsolatok ábrázolásának..sosem lesz semmi teljesen, és maradéktalanul happy end. Ami szomorú, mert az évek alatt rengeteg kedvenc karakteremet ölte meg, törte össze a szívét, vagy épp a kedvenc párosaimat szedte szét,valamilyen úton-módon,a sok instant szívinfarktusról, álmatlan éjszakákról, rémálmokról már ne is beszéljünk. :'D

spoiler

15 hozzászólás
>!
EssentialHencsi MP
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Eh, írtam egy jót, de kitöröltem, mert meglincselnek a King-fanok. Pedig az vagyok én is, de eh…

1 hozzászólás
>!
smetalin
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Ami sokáig tart, nem biztos hogy jó is! Nagyon sok szereplő, egy kisváros, ezek a tipikus elemek King könyveiből, na ezek itt is voltak, csak sajnos úgy elhúzta az egészet, hogy nagyon. És ,és, és ez a legfontosabb unalmas volt! és a vége miatt is levontam egy fél csillagot, mert ha már kitartottam eddig, akkor legalább robbanjon az arcomba valami nagy……..spoiler a lényeg hogy a vége is hatalmas csalódás.

5 hozzászólás
>!
Lunemorte MP
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Ezernyi molylepke szőtte be az agyam és valami álomkór is kerülgetett a könyv olvasása közben. Ahogyan az értékeléseket elnézem, ezek másoknál is gyakori tünetek voltak, tehát mondhatjuk úgy is, hogy ez valami létező (eddig nem ismert?) betegség lehet. Az elején nem értettem férjemet, aki azt nyilatkozta, hogy sajnos nem nagy szám ez a kötet…Nekem baromira tetszett minden úgy az 50-60. oldalig kb. Aztán King letette a tollat (valószínűleg) és átadta azt fiának, az ifjú Owennek. Véleményem szerint kár volt ez a lépés. Nem lehet mindenkiből író, még akkor sem, ha maga a Mester gyermeke is…Illetve lehet az, csak nem biztos, hogy sikerül azt a színvonalat hoznia. Én, mint nagy King-rajongó fájó szívvel pontozom le a könyvet és sajnálkozva várom a molyok érkezését az ablak előtt cigizve.

>!
KingucK
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Izgalmas, kalandos és sok gondolatot generáló olvasmány volt számomra.
Sokat gondolkoztam rajta, hogy miért nem került a kedvenceim közé. Ennek lehet az az oka is, hogy az egyik legdurvább vizsgaidőszakom elején kezdtem el olvasni, és a gyorsan olvashatósága ellenére lassan haladtam vele (az időhiányom és a lelkiismeret furdalásom miatt). Ami valószínűbb, hogy az érdekes téma és a mozgalmas és több szálat megmozgató cselekmény ellenére hiányzott belőle valami plusz. Bár ez lehet második olvasásra változna 
Rátérhetek a pozitív részekre:
Nagyra értékelem, hogy két férfinek egyáltalán eszébe jutott egy ennyire női szemszögből íródott regény megírása és vették rá a bátorságot, hogy meg is alkossák. A cselekmény valóban izgalmas és mozgalmas volt, végig fent tartotta a figyelmemet és még a sok szereplő sem zavart be annyira (lehetett követni).
Owen Kingtől még nem olvastam ezért nem tudtam beazonosítani az Ő stílusjegyeit, talán a fiatalabb látásmód és a modernebb eszközök és életmódok leírásában érződött. Stephentől átjött szerencsére a pszichológiai háttérelemzés és magyarázat, ami még a kevésbé szimpatikusabb karaktereket is emberibbé teszi és közelebb hozza.
Ajánlom mindenkinek!

>!
B_Viki23 P
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Szeretem King írásait. Számomra eléggé vegyesek. Van, ami tetszik, van, ami kevésbé és vannak azok a művei, amik k… jók. Na ez, a Csipkerózsikák felsorakozhat a Ragyogás mellé, mert valami eszméletlenül jó volt. Az elejétől a végéig fenntartotta az érdeklődésem. Izgalmas a téma választás.
Mi lenne a férfiakkal, ha nem lennének a nők többé? Erre a kérdésre kielégítő választ ad a könyv.
Csak ajánlani tudom.


Népszerű idézetek

>!
smetalin

A molyfigyelőket molyosoknak hívják. Mint amikor molyol valaki, de nem azt jelenti.

65. oldal

>!
bokrichard

Terry kedvelte ugyan a társát, de az biztos, hogy nem őt hívta volna telefonos segítségként a Legyen ön is milliomos!-ban

50. oldal

>!
Lunemorte MP

Az ember tudja, hogy jól éli az életét, amikor nagyra nőnek a szobanövényei.

460. oldal

2 hozzászólás
>!
Lunemorte MP

– Az emberek általában a kisebb gondokra összpontosítanak, ha nem akarják, hogy a nagyobbak kikészítsék őket.

414. oldal

>!
darkfenriz 

Egy rémülettel teli világban mindig az álhírek uralkodnak.

354. oldal

>!
Lunemorte MP

GRAVITÁCIÓ NEM LÉTEZIK, EGYSZERŰEN CSAK SZÍVÁS A FÖLDI ÉLET.

271. oldal

>!
Lunemorte MP

A mesék csak mesék, de ha több száz éven át fennmaradtak, kell lennie bennük némi igazságmorzsának.

305. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mese
>!
Lunemorte MP

– Tündérkeszkenő?
– A zugpókok szövik. Reggel látni őket, amikor még megül a harmat a füvön.
– Ja, az. Tudom. Néha szoktam látni a kertben.

114. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Nem akarlak megölni
Josh Malerman: Madarak a dobozban
Colleen Hoover – Tarryn Fisher: Never never – Soha, de soha 2.
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Joe Hill: NOS4A2
Isaac Marion: Eleven testek
Christine Lynn Herman: Az elemésztő homály
Justin Cronin: A szabadulás
Kendare Blake: A rémálmok lánya
Joss Stirling: Summer