Csipkerózsikák 446 csillagozás

Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Stephen ​King és Owen King szuperprodukciójában, apa és fia közösen írt könyvében a fő kérdés: mi történhet, ha a nők eltűnnek a férfiak világából?
Valamikor a jövőben (amely olyan valóságos, hogy akár napjainkra is felcserélhető lehetne) a nőket elalvás közben beburkolja egy ismeretlen fehérjéből képződő hártya, olyan, mint a selyemgubó. Ha a Csipkerózsikákként alvó nőket felébesztik, vagy bármi módon megsérül a gubójuk, akkor állatiasan vadak és erőszakosak lesznek. Alvás közben viszont egy másik, a miénknél jobb világba jutnak, ahol harmónia uralkodik, és szinte nincsenek konfliktusok.
Egy isten háta mögötti helyen, a nyugat-virginiai Dooling női börtönében azonban van egyvalaki, egy titokzatos idegen, bizonyos Eve Black, aki normális módon elalszik és felébred. De vajon az ő esetében orvosi anomáliáról van szó, amit tanulmányozni kellene, hátha megoldást ad erre az egész alvásproblémára? Vagy talán Eve Black démon, a megmagyarázhatatlan jelenség okozója, és a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Európa, Budapest, 2020
706 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634059264 · Fordította: Dranka Anita
>!
Európa, Budapest, 2019
706 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634059264
>!
Európa, Budapest, 2018
706 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634059264 · Fordította: Dranka Anita

1 további kiadás


Enciklopédia 50

Szereplők népszerűség szerint

Dr. Clinton Norcross · Eve Black · Janice Coates · Linny Mars · Willy Burke · Blanche McIntyre · Don Peters · Eric Blass · Jared Norcross · Jeanette Sorley · Lawrence „Lore” Hicks · Lila Norcross seriff · Magda Dubcek · Margaret O’Donnell · Mary Pak · Maura Dunbarton · Michaela „Mickey” Morgan · Oscar Silver bíró

Helyszínek népszerűség szerint

Starbucks · Dooling · Doolingi Büntetésvégrehajtási Intézet · McDonald’s · Nyikorgó Kerék


Kedvencelte 20

Most olvassa 106

Várólistára tette 403

Kívánságlistára tette 362

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

LunaNessuno P>!
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

off

Bátortalanul fogtam bele a könyvbe, mert korábban nem olvastam King-től, de rá kellett jönnöm, feleslegesen aggódtam. Persze lehet mondani, hogy nem számít, mert nem egyedül írta, stb, de nekem nagy teljesítmény volt, hogy eljutottam hozzá is. Vagy ő hozzám. Részletkérdés. Nagyon nehéz volt fejben tartani a szereplőket, így sokszor vissza kellett lapoznom az elejére a szereplők listájára, ami egy idő után fárasztó volt, de nem okozott különösebb akadályt. És ha már szereplők; nem mondhatom, hogy mindenkit szerettem, mert hazugság lenne, viszont mivel ilyen későn írok róla, sokukra nem emlékszem, de a rosszakat is élveztem. spoiler
Érdekes volt vírus idején egy vírus szerű dologról olvasni, viszont a könyvben lévő 100x brutálisabb, és nem csak a nők bebábozódása miatt, hanem a férfiak félelméből adódó brutalitás miatt. A történelem során nem egyszer láttunk vírushelyzetben fanatikusokat, akik megkergítették az embereket, így okozva még több kárt, még több halált. Nyomasztó volt, dühítő…és valós. Talán mi még nem tartunk ilyen állatias szinten, de nem kétség, hogy elő fognak bukkanni ilyenek is.
Ha még nem olvastátok, olvassátok. Szerintem abszolút megéri, izgalmas, hátborzongató és néhol egészen valós. Nem élnék ilyen világban.

10 hozzászólás
Csabii P>!
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Először 4 csillagot jelöltem be aztán kimentem ittam egy pohár kólát mert szeretem. Álltam a pultnál telefon az italom mellett pihent és bámultam magam elé. Repkedtek a gondolatok és események, szereplők, párbeszédek a fejembe mintha bevettem volna a „Csúcshatás” című filmből azt a csodaszert amitől az agyam 100%-át használom miisaneve ja igen NZT-t. Mégis átraktam 5 csillagra. Kövezzetek meg vagy törjetek kerékbe de ez akkor is egy jó könyv. Igen rengeteg szereplő van benne de őrizzük meg a pánikot a szereplők neve és titulusa le van jegyezve a könyv elején amit én gyakran használtam is. Persze a történet során kirajzolódnak a főBB (szándékos) szereplők. Lassan haladó cselekményt kapunk hiába indul meg a kakilavina korán a történetbe. Legyél kitartó, türelmes és hidd el tetszeni fog. Én is élveztem. Azt is hogy a történet elkezdett több szálon futni a való világ és a másik oldal (nem, nem a pokol vagy esetleg Kuwuki földről van szó). Csak pislogtam, hogy genyó ha ott az történik akkor a másik helyen még az akkor meg amaz lesz. Szóval kaptam meglepetéseket és nagyon élveztem. Nekem elhiheted tekintve, hogy magamat lassú olvasónak tartom de az elmúlt két napba olvastam el a könyv 1/3-t. Jó szereplők, akikről kellőképp megtudjuk milyenek, ötletgazdag történet jó megoldásokkal. Kapunk tragédiát, fogsz sajnalkozni történések miatt. Kedveltem meg olyan karaktereket akiket nem igazán bírtam szóval voltak jellemfejlődések, de ábrándultam is ki Doolingi lakosból. Kedvencem ugyan nem lett egyik szereplő sem de pár emberkéért izgultam. Elég komoly témát is fog boncolgatni a végén a sztori amiért már megéri elolvasni. A kólát is megittam.

2 hozzászólás
Regina_Elek>!
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Vissza a természetbe.

Mi lenne ha egyszer csak egy differenciált vírus hatalmába keríti az egész világot, mely ellen az egyetlen gyógymód az ébrenlét. Mégis milyen életkörülményt tudna teremteni, ha nem lennének többé nők és bár egy véges, de kizárólagos férfiak által alkotta birodalom venné kezdetét. Egy olyan állapot, amire nincs tudományos magyarázat, amire nincs megoldás, és amelynek következtében a férfiak egymás ellen hadakoznak pedig a cél egy és ugyanaz, a nők megmentése. Tud létezni az egyik a másik nélkül vagy ez egy olyan kölcsönhatás, mely a szétválasztása esetén megszűnne létezni?

Egy valóságba burkolt fantasy, melyben felelevenedik a lidérces hangulat, az akciódús jelenetek és temérdeknyi váratlan fordulat. Egy történet, amelyben a lét a tét és melyben bizonyítást nyer, hogy a férfiak és a nők mennyire is különböznek egymástól, avagy mégsem.

https://anigersbooks.blogspot.com/2021/06/stephen-king-…

Kriszta_89 P>!
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Nagyon vártam, hogy olvassam ezt a könyvet, a leírás és a borító elsőre levett a lábamról így nem is volt kérdés. Sajnos picit csalódtam, számomra kicsit túl hosszúra sikeredett, úgy gondolom kevesebb oldalba is belefért volna. A másik problémám a sok szereplő volt, itt néha elkavarodtam, hogy most pontosan ki kicsoda is lenne.
A sztori alapjában nagyon jó, és a mondanivalója is, ezért sajnálom, hogy nálam nem ütött akkorát. Viszont alig várom a következő King könyvet, nem tántorított most ez el :)

dagikám>!
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Nagyon féltem bele kezdeni ebbe a könyvbe, de szerencsére kellemeset csalódtam. Érdekes témát boncolgatott a szerző páros, és kíváncsi voltam mit hoz ki belőle. Azt hittem, hogy nagyon elmegy a sci-fis irányba, de hálistenek könnyen emészthető volt. Kicsit a börtönnél harcolós jelenet sok volt számomra, de a lezárás kárpótolt. Kellő mennyiségű horror volt és az eleinte emészthetetlen szereplők sora a végére letisztult, hogy ki kivel van. A sok negatív véleménnyel ellentétben nekem tetszett.

4 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Bő lére eresztett horrormese Kingéktől, ami érdekesebb is lehetett volna. A fülszöveg felkeltette az érdeklődésemet, de sajnos a fantasy szálat lenyomta a szimpla erőszak.
„Mert a férfiak mindent erőszakkal akarnak megoldani.” Mármint némelyik, és hát az USA bunkók lakta részén, ahol egy pasira több fegyver jut, mint amennyi az IQ-ja, nem is látnak más megoldást. Akárcsak a disztópiák egy része, ez a történet is betekintést nyújt az emberi psziché legmélyére. Kingék sokféle embert játékba hoznak, nem meglepő módon az ellenszenvesekből van a legnagyobb választék, míg kedvelhető szereplő alig akadt. Kicsit csalódtam, tud az iró úr ennél jobbat is.

Lunemorte P>!
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Ezernyi molylepke szőtte be az agyam és valami álomkór is kerülgetett a könyv olvasása közben. Ahogyan az értékeléseket elnézem, ezek másoknál is gyakori tünetek voltak, tehát mondhatjuk úgy is, hogy ez valami létező (eddig nem ismert?) betegség lehet. Az elején nem értettem férjemet, aki azt nyilatkozta, hogy sajnos nem nagy szám ez a kötet…Nekem baromira tetszett minden úgy az 50-60. oldalig kb. Aztán King letette a tollat (valószínűleg) és átadta azt fiának, az ifjú Owennek. Véleményem szerint kár volt ez a lépés. Nem lehet mindenkiből író, még akkor sem, ha maga a Mester gyermeke is…Illetve lehet az, csak nem biztos, hogy sikerül azt a színvonalat hoznia. Én, mint nagy King-rajongó fájó szívvel pontozom le a könyvet és sajnálkozva várom a molyok érkezését az ablak előtt cigizve.

2 hozzászólás
Dawnofmyth P>!
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Nem igazán azt kaptam amire vártam, mondjuk úgy nekem egy kicsit lapos volt. Ahhoz képest, amilyen érdekesen indult, olyan se füle se farka érzésem volt. Lehet velem van a baj, de a vége sem tetszett. Valaha réges-régen láttam egy sorozatot, aminek az egyik része hasonlított erre a történetre, és akarva akaratlanul folyton az a rész járt az eszemben olvasás közben. Sok volt benne az erőszak, remekül bemutatta, hogyan tör fel az emberben nyugvó állat. Elég lassú a történet, a vége felé kezd egy kicsit felpörögni. Másra számítottam, a borító viszont nagyon szép.

bokrichard>!
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Az év nagy várakozása… És jön a fejvakargatás…

Nem tudom, hogy, és hol kezdjem el. Amíg kitalálom, addig csak néhány szóban kitérek a kalandos kiszállításra, ami megérne egy külön karcot „én és a GLS” címmel, valamint a szakmai előmenetelem fontossága miatti „kicsi” időhiányra. Na de a lényegre térve…

Ej, nem tudom miért, de ez már nem annyira tetszett. Nem ismertem ki magam a King család egy újabb megismert tagján. Nem látom benne azt, hogy Owen keze mit is írt, csak a név van ott?? Apuci összes monumentális regénye azonban valahogy visszaköszön az oldalakon. Pont a Végítéletnél (ami szintén ismerősen visszacsenghet ezen könyv olvasása közben) írtam (talán?) arról, hogy az írásmód sokat dob azon, mit is olvas az ember. Meg azok a gondolatokról a jóról, rosszról, meg effélékről, amik benne vannak ebben is. És itt a hangsúly: ezt már olvastam!!

Valljuk be, összeszámolva, rohadt sok a 72 karakter. Bármennyire is erőssége Királyunknak (nem Zámbó Jimmynek) a karakterábrázolás, ez most semmilyen lett. Jó-jó, de nincs meg az a mélysége, ami korábban megvolt. Fele ennyi ember, na meg a kis Vukból is kevesebb több lett volna. Ami csábított, az alapkoncepció, ami a fülszövegben kibontakozik. Érdekesnek hat, egyedinek, azonban a férfi-nő összehasonlításon, megfejelve egy jó kis önkritikus éllel, na meg egy feminin utópia gondolatán túl más mindent nem sikerült kibontani attól függetlenül, hogy a rétes effektus kicsúcsosodik. Sok a kérdés: kicsoda Evie? Mi a Fa? Hogy kezdődik? Hol? Miért? …

Jó-jó, de jobbat, eredetibbet vártam volna. Nagyon sok, főleg a első felében, az elnyújtott, unalmas rész. Ezen a bibliai – hollywoodias végkifejlet sem tudott javítani, de rontani sem. Nem tudom, bajban vagyok vele. Jóindulatú 4 csillag lenne, de most nem vagyok abban a hangulatban. Inkább maradok a régieknél.

6 hozzászólás
Ruby_εïз IP>!
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Ez egy nagyon grandiózus könyv, nagy betűkkel. Még több ilyet! Láttam! :D
Viccet félre téve, valóban grandiózus. Igazi King sztori, de nekem annyira nem jött át a hatalmas karakter boom miatt. Sajnos nem igazán tudtam követni, ki kicsoda, hiába volt egy „puska”.
Kissé talán feminista, hogy a nőkre céloz, de szerintem maga a sztori teljesen rendben van, és a rejtett tartalma is tetszik spoiler.
A stílus a megszokott, borzongató, de itt nem igazán feszültek pattanásig az érzékek. Kingnek vannak ennél jobb könyvei is, így rám nem tett mély benyomást.
“Vannak bűnök, amik nem merülnek feledésbe.”


Népszerű idézetek

smetalin>!

A molyfigyelőket molyosoknak hívják. Mint amikor molyol valaki, de nem azt jelenti.

65. oldal

bokrichard>!

Terry kedvelte ugyan a társát, de az biztos, hogy nem őt hívta volna telefonos segítségként a Legyen ön is milliomos!-ban

50. oldal

Lunemorte P>!

Az ember tudja, hogy jól éli az életét, amikor nagyra nőnek a szobanövényei.

460. oldal

2 hozzászólás
darkfenriz>!

Egy rémülettel teli világban mindig az álhírek uralkodnak.

354. oldal

Lunemorte P>!

– Az emberek általában a kisebb gondokra összpontosítanak, ha nem akarják, hogy a nagyobbak kikészítsék őket.

414. oldal

LunaNessuno>!

Jó dolgokból kevés akadt, a többi pedig kifejezetten rohadt volt.

51. oldal

1 hozzászólás
Lunemorte P>!

GRAVITÁCIÓ NEM LÉTEZIK, EGYSZERŰEN CSAK SZÍVÁS A FÖLDI ÉLET.

271. oldal

Lunemorte P>!

A mesék csak mesék, de ha több száz éven át fennmaradtak, kell lennie bennük némi igazságmorzsának.

305. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mese

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: A szabadulás
Dan Wells: Az ördög egyetlen barátja
Anne Rice: Lestat, a vámpír
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Joe Hill: NOS4A2
Benjamin Percy: Vörös hold
Victor LaValle: Bölcsőrablók
Szergej Lukjanyenko: Kvázi