Csipkerózsikák 346 csillagozás

Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Stephen ​King és Owen King szuperprodukciójában, apa és fia közösen írt könyvében a fő kérdés: mi történhet, ha a nők eltűnnek a férfiak világából?
Valamikor a jövőben (amely olyan valóságos, hogy akár napjainkra is felcserélhető lehetne) a nőket elalvás közben beburkolja egy ismeretlen fehérjéből képződő hártya, olyan, mint a selyemgubó. Ha a Csipkerózsikákként alvó nőket felébesztik, vagy bármi módon megsérül a gubójuk, akkor állatiasan vadak és erőszakosak lesznek. Alvás közben viszont egy másik, a miénknél jobb világba jutnak, ahol harmónia uralkodik, és szinte nincsenek konfliktusok.
Egy isten háta mögötti helyen, a nyugat-virginiai Dooling női börtönében azonban van egyvalaki, egy titokzatos idegen, bizonyos Eve Black, aki normális módon elalszik és felébred. De vajon az ő esetében orvosi anomáliáról van szó, amit tanulmányozni kellene, hátha megoldást ad erre az egész alvásproblémára? Vagy talán Eve Black démon, a megmagyarázhatatlan jelenség okozója, és a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Európa, Budapest, 2019
706 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634059264
>!
Európa, Budapest, 2018
706 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634059264 · Fordította: Dranka Anita
>!
Európa, Budapest, 2018
706 oldal · ISBN: 9789634059615 · Fordította: Dranka Anita

Enciklopédia 50

Szereplők népszerűség szerint

Dr. Clinton Nocross · Eve Black · Janice Coates · Linny Mars · Willy Burke · Blanche McIntyre · Don Peters · Eric Blass · Jared Nocross · Jeanette Sorley · Lawrence „Lore” Hicks · Lila Nocross seriff · Magda Dubcek · Margaret O’Donnell · Mary Pak · Maura Dunbarton · Michaela „Mickey” Morgan · Oscar Silver bíró

Helyszínek népszerűség szerint

Starbucks · Dooling · Doolingi Büntetésvégrehajtási Intézet · McDonald’s · Nyikorgó Kerék


Kedvencelte 17

Most olvassa 101

Várólistára tette 376

Kívánságlistára tette 345

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Csabii P>!
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Először 4 csillagot jelöltem be aztán kimentem ittam egy pohár kólát mert szeretem. Álltam a pultnál telefon az italom mellett pihent és bámultam magam elé. Repkedtek a gondolatok és események, szereplők, párbeszédek a fejembe mintha bevettem volna a „Csúcshatás” című filmből azt a csodaszert amitől az agyam 100%-át használom miisaneve ja igen NZT-t. Mégis átraktam 5 csillagra. Kövezzetek meg vagy törjetek kerékbe de ez akkor is egy jó könyv. Igen rengeteg szereplő van benne de őrizzük meg a pánikot a szereplők neve és titulusa le van jegyezve a könyv elején amit én gyakran használtam is. Persze a történet során kirajzolódnak a főBB (szándékos) szereplők. Lassan haladó cselekményt kapunk hiába indul meg a kakilavina korán a történetbe. Legyél kitartó, türelmes és hidd el tetszeni fog. Én is élveztem. Azt is hogy a történet elkezdett több szálon futni a való világ és a másik oldal (nem, nem a pokol vagy esetleg Kuwuki földről van szó). Csak pislogtam, hogy genyó ha ott az történik akkor a másik helyen még az akkor meg amaz lesz. Szóval kaptam meglepetéseket és nagyon élveztem. Nekem elhiheted tekintve, hogy magamat lassú olvasónak tartom de az elmúlt két napba olvastam el a könyv 1/3-t. Jó szereplők, akikről kellőképp megtudjuk milyenek, ötletgazdag történet jó megoldásokkal. Kapunk tragédiát, fogsz sajnalkozni történések miatt. Kedveltem meg olyan karaktereket akiket nem igazán bírtam szóval voltak jellemfejlődések, de ábrándultam is ki Doolingi lakosból. Kedvencem ugyan nem lett egyik szereplő sem de pár emberkéért izgultam. Elég komoly témát is fog boncolgatni a végén a sztori amiért már megéri elolvasni. A kólát is megittam.

2 hozzászólás
dagikám>!
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Nagyon féltem bele kezdeni ebbe a könyvbe, de szerencsére kellemeset csalódtam. Érdekes témát boncolgatott a szerző páros, és kíváncsi voltam mit hoz ki belőle. Azt hittem, hogy nagyon elmegy a sci-fis irányba, de hálistenek könnyen emészthető volt. Kicsit a börtönnél harcolós jelenet sok volt számomra, de a lezárás kárpótolt. Kellő mennyiségű horror volt és az eleinte emészthetetlen szereplők sora a végére letisztult, hogy ki kivel van. A sok negatív véleménnyel ellentétben nekem tetszett.

4 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Bő lére eresztett horrormese Kingéktől, ami érdekesebb is lehetett volna. A fülszöveg felkeltette az érdeklődésemet, de sajnos a fantasy szálat lenyomta a szimpla erőszak.
„Mert a férfiak mindent erőszakkal akarnak megoldani.” Mármint némelyik, és hát az USA bunkók lakta részén, ahol egy pasira több fegyver jut, mint amennyi az IQ-ja, nem is látnak más megoldást. Akárcsak a disztópiák egy része, ez a történet is betekintést nyújt az emberi psziché legmélyére. Kingék sokféle embert játékba hoznak, nem meglepő módon az ellenszenvesekből van a legnagyobb választék, míg kedvelhető szereplő alig akadt. Kicsit csalódtam, tud az iró úr ennél jobbat is.

Dawnofmyth>!
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Nem igazán azt kaptam amire vártam, mondjuk úgy nekem egy kicsit lapos volt. Ahhoz képest, amilyen érdekesen indult, olyan se füle se farka érzésem volt. Lehet velem van a baj, de a vége sem tetszett. Valaha réges-régen láttam egy sorozatot, aminek az egyik része hasonlított erre a történetre, és akarva akaratlanul folyton az a rész járt az eszemben olvasás közben. Sok volt benne az erőszak, remekül bemutatta, hogyan tör fel az emberben nyugvó állat. Elég lassú a történet, a vége felé kezd egy kicsit felpörögni. Másra számítottam, a borító viszont nagyon szép.

bokrichard>!
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Az év nagy várakozása… És jön a fejvakargatás…

Nem tudom, hogy, és hol kezdjem el. Amíg kitalálom, addig csak néhány szóban kitérek a kalandos kiszállításra, ami megérne egy külön karcot „én és a GLS” címmel, valamint a szakmai előmenetelem fontossága miatti „kicsi” időhiányra. Na de a lényegre térve…

Ej, nem tudom miért, de ez már nem annyira tetszett. Nem ismertem ki magam a King család egy újabb megismert tagján. Nem látom benne azt, hogy Owen keze mit is írt, csak a név van ott?? Apuci összes monumentális regénye azonban valahogy visszaköszön az oldalakon. Pont a Végítéletnél (ami szintén ismerősen visszacsenghet ezen könyv olvasása közben) írtam (talán?) arról, hogy az írásmód sokat dob azon, mit is olvas az ember. Meg azok a gondolatokról a jóról, rosszról, meg effélékről, amik benne vannak ebben is. És itt a hangsúly: ezt már olvastam!!

Valljuk be, összeszámolva, rohadt sok a 72 karakter. Bármennyire is erőssége Királyunknak (nem Zámbó Jimmynek) a karakterábrázolás, ez most semmilyen lett. Jó-jó, de nincs meg az a mélysége, ami korábban megvolt. Fele ennyi ember, na meg a kis Vukból is kevesebb több lett volna. Ami csábított, az alapkoncepció, ami a fülszövegben kibontakozik. Érdekesnek hat, egyedinek, azonban a férfi-nő összehasonlításon, megfejelve egy jó kis önkritikus éllel, na meg egy feminin utópia gondolatán túl más mindent nem sikerült kibontani attól függetlenül, hogy a rétes effektus kicsúcsosodik. Sok a kérdés: kicsoda Evie? Mi a Fa? Hogy kezdődik? Hol? Miért? …

Jó-jó, de jobbat, eredetibbet vártam volna. Nagyon sok, főleg a első felében, az elnyújtott, unalmas rész. Ezen a bibliai – hollywoodias végkifejlet sem tudott javítani, de rontani sem. Nem tudom, bajban vagyok vele. Jóindulatú 4 csillag lenne, de most nem vagyok abban a hangulatban. Inkább maradok a régieknél.

6 hozzászólás
EssentialHencsi P>!
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Eh, írtam egy jót, de kitöröltem, mert meglincselnek a King-fanok. Pedig az vagyok én is, de eh…

1 hozzászólás
smetalin>!
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Ami sokáig tart, nem biztos hogy jó is! Nagyon sok szereplő, egy kisváros, ezek a tipikus elemek King könyveiből, na ezek itt is voltak, csak sajnos úgy elhúzta az egészet, hogy nagyon. És ,és, és ez a legfontosabb unalmas volt! és a vége miatt is levontam egy fél csillagot, mert ha már kitartottam eddig, akkor legalább robbanjon az arcomba valami nagy……..spoiler a lényeg hogy a vége is hatalmas csalódás.

5 hozzászólás
Lunemorte P>!
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Ezernyi molylepke szőtte be az agyam és valami álomkór is kerülgetett a könyv olvasása közben. Ahogyan az értékeléseket elnézem, ezek másoknál is gyakori tünetek voltak, tehát mondhatjuk úgy is, hogy ez valami létező (eddig nem ismert?) betegség lehet. Az elején nem értettem férjemet, aki azt nyilatkozta, hogy sajnos nem nagy szám ez a kötet…Nekem baromira tetszett minden úgy az 50-60. oldalig kb. Aztán King letette a tollat (valószínűleg) és átadta azt fiának, az ifjú Owennek. Véleményem szerint kár volt ez a lépés. Nem lehet mindenkiből író, még akkor sem, ha maga a Mester gyermeke is…Illetve lehet az, csak nem biztos, hogy sikerül azt a színvonalat hoznia. Én, mint nagy King-rajongó fájó szívvel pontozom le a könyvet és sajnálkozva várom a molyok érkezését az ablak előtt cigizve.

KingucK P>!
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Izgalmas, kalandos és sok gondolatot generáló olvasmány volt számomra.
Sokat gondolkoztam rajta, hogy miért nem került a kedvenceim közé. Ennek lehet az az oka is, hogy az egyik legdurvább vizsgaidőszakom elején kezdtem el olvasni, és a gyorsan olvashatósága ellenére lassan haladtam vele (az időhiányom és a lelkiismeret furdalásom miatt). Ami valószínűbb, hogy az érdekes téma és a mozgalmas és több szálat megmozgató cselekmény ellenére hiányzott belőle valami plusz. Bár ez lehet második olvasásra változna 
Rátérhetek a pozitív részekre:
Nagyra értékelem, hogy két férfinek egyáltalán eszébe jutott egy ennyire női szemszögből íródott regény megírása és vették rá a bátorságot, hogy meg is alkossák. A cselekmény valóban izgalmas és mozgalmas volt, végig fent tartotta a figyelmemet és még a sok szereplő sem zavart be annyira (lehetett követni).
Owen Kingtől még nem olvastam ezért nem tudtam beazonosítani az Ő stílusjegyeit, talán a fiatalabb látásmód és a modernebb eszközök és életmódok leírásában érződött. Stephentől átjött szerencsére a pszichológiai háttérelemzés és magyarázat, ami még a kevésbé szimpatikusabb karaktereket is emberibbé teszi és közelebb hozza.
Ajánlom mindenkinek!

B_Viki23 P>!
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák

Szeretem King írásait. Számomra eléggé vegyesek. Van, ami tetszik, van, ami kevésbé és vannak azok a művei, amik k… jók. Na ez, a Csipkerózsikák felsorakozhat a Ragyogás mellé, mert valami eszméletlenül jó volt. Az elejétől a végéig fenntartotta az érdeklődésem. Izgalmas a téma választás.
Mi lenne a férfiakkal, ha nem lennének a nők többé? Erre a kérdésre kielégítő választ ad a könyv.
Csak ajánlani tudom.


Népszerű idézetek

smetalin>!

A molyfigyelőket molyosoknak hívják. Mint amikor molyol valaki, de nem azt jelenti.

65. oldal

bokrichard>!

Terry kedvelte ugyan a társát, de az biztos, hogy nem őt hívta volna telefonos segítségként a Legyen ön is milliomos!-ban

50. oldal

Lunemorte P>!

Az ember tudja, hogy jól éli az életét, amikor nagyra nőnek a szobanövényei.

460. oldal

2 hozzászólás
darkfenriz>!

Egy rémülettel teli világban mindig az álhírek uralkodnak.

354. oldal

Lunemorte P>!

– Az emberek általában a kisebb gondokra összpontosítanak, ha nem akarják, hogy a nagyobbak kikészítsék őket.

414. oldal

>!

Jó dolgokból kevés akadt, a többi pedig kifejezetten rohadt volt.

51. oldal

1 hozzászólás
Lunemorte P>!

GRAVITÁCIÓ NEM LÉTEZIK, EGYSZERŰEN CSAK SZÍVÁS A FÖLDI ÉLET.

271. oldal

Lunemorte P>!

A mesék csak mesék, de ha több száz éven át fennmaradtak, kell lennie bennük némi igazságmorzsának.

305. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mese

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: A szabadulás
Anne Rice: Interjú a vámpírral
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Colleen Hoover – Tarryn Fisher: Never never – Soha, de soha 2.
Isaac Marion: Eleven testek
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Chuck Wendig: Vészmadarak
Joe Hill: NOS4A2
Christine Lynn Herman: Az elemésztő homály
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna