Nem ​jön szememre álom 187 csillagozás

Stephen King: Nem jön szememre álom

Ralph Robertsnek van egy kis problémája: újabban alvászavarokkal küszködik. Vagyishogy jóformán le se hunyja a szemét. Miközben pokoli kínokat áll ki, különös dolgokra lesz figyelmes megszokott környezetében: látomásai vannak, amelyek mégsem nevezhetők egykönnyen a képzelet szülöttének.

Komoly probléma – bár talán nem is olyan ritka, mint hinnénk. De hát Ralph világéletében Maine államban, Derryben élt, márpedig Derry közismerten más, mint a többi város. Most is valami hátborzongató zajlik Derryben, a hétköznapi élet megszokott felszíne alatt lenyűgöző és rémítő erők dolgoznak. A természetes és véletlen halálok száma egyre nő, s Ralph valahogy nyakig benne van az egészben. A barátai nemkülönben. Akárcsak az idegenek, akik útjukat keresztezik.

Eredeti megjelenés éve: 1994

>!
Európa, Budapest, 2001
684 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630769115 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 1996
684 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630761076 · Fordította: Bihari György

Kedvencelte 35

Most olvassa 18

Várólistára tette 72

Kívánságlistára tette 96

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
smetalin
Stephen King: Nem jön szememre álom

Az én alvásommal nem volt baj………..sajnos a könyv nem okozott se álmatlan éjszakákat se nem tartott fent hajnalig, hogy olvassak még mert annyira érdekes a sztori.
Azért kezdtem bele, mert a Setét torony című remek művet mostanság fejeztem be és utaltak erre a könyvre is az utószóban kedves író barátunk által. Gondoltam még egy kicsit elidőzök a Ka-tet és társaival…………..hát nem jött össze. Volt utalás igaz, de épp hogy csak, és úgy egyébként untam az egészet, nagyon lassan haladtam, nagyon aprólékos volt és unalmas. Túl sokat szőrözött az egésszel épp ezért untam,ha még nem írtam volna!:) Két „kurta-idős” megküzd a Bíbor királlyal és alattvalóival egy magasabb szinten, azért hogy elkerüljenek egy Véletlent. Nekem sok volt ez az abortusz klinika is, meg az ellenzői is, meg úgy az egész könyv…..apró betű és sok oldal, és unalmas.:)

>!
Röfipingvin MP
Stephen King: Nem jön szememre álom

Az Állattemető után kapunk egy újabb variációt arra, hogy vajon mi várhat ránk a halál után. Pontosabban fogalmazva: egyáltalán hogyan történik az egész elmenetel. Persze szigorúan kingesen, igaz Barátom?
Olvasás közben folyamatosan félretettem a gondolatokat, megjegyzéseket, kritikákat, hogy majd most elővehessem őket. Per pillanat viszont az a büdös nagy helyzet, hogy nem tudom pontosan hova is tettem a fentebb felsoroltakat.
Ennek persze az az oka, hogy az utolsó oldal, és kiemelten az Epilógus annyira jó volt, hogy tulajdonképpen felülíródott a rendszerem.
Azért nem mondom, hogy nem olvastam már jobbat tőled, kedves Barátom, ám le kell szögezni, hogy volt ebben kakaó. Még akkor is, ha egy 78 éves, özvegy nyugdíjas a főszereplő.
Sok helyen írtam már, hogy oda vagyok az intertextualitásért. Az elmúlt másfél hétben messzemenően el voltam kényeztetve. Mondanom sem kell, hogy ennek az lett az eredménye, hogy tűkön ülve várom, hogy a Setét Torony ciklus teljes egészében itt pompázzon a polcon és végre bele vethessem magam.

1 hozzászólás
>!
Péter_Szombati
Stephen King: Nem jön szememre álom

Remek, filozofikus, néhol kissé melankolikus, de összességében fantasztikusan eltalált mágikus realista könyv, a Kingtől megszokott mély jellemábrázolással. Ráadásul egy a King-univerzumban kulcsfontosságú karakter elsőként jelenik meg itt. Kihagyhatatlan, nagy kedvenc könyv!

3 hozzászólás
>!
Isabel_Rose I
Stephen King: Nem jön szememre álom

Nagyon nagyon tetszett a könyv és most kivételesen nem (csak) az író miatt.
A témaválasztás és az abba való betekintés fogott meg.
Tanulságos és szívbemarkoló volt megérteni, hogy egy egy traumatikus esemény miképpen hathat az ember életére úgy, hogy azt észre sem vesszük.
Biztosan újraolvasós és kívánságlistás is lesz a könyv. :)
A horror része pedig ismét zseniális volt :D

>!
Timberwolfes
Stephen King: Nem jön szememre álom

Amikor anno olvastam akkor se sok maradt meg a történetből és most is valahogy elsiklott a történet folyama olvasás közben. Az álmatlanság és hatásai érdekes témakör eddig még nem sikerült jó könyvet olvasnom ebben a témában és szerintem Kingnek se sikerült jó oldalról megközelíteni.
Valahogy én is úgy éreztem magam olvasás közben hogy a félig ébrenlét határát súrolom, csak itt most az ébrenlét a történet magával ragadását az álom meg a teljes felejtést jelenti.
Alapötlet hogy álmatlanság gyötör valaki még jó kiinduló pont, hogy a környezetében változások vannak még persze oké, de aztán mikor átkerül valaki ebbe az inszomniális világba akkor már meglódulhat a fantázia és King szerintem ismét valami drog hatására megalkotta az egyik legzagyvább és összefüggéstelenebb világát.
A történet eleinte úgy halad ahogy kell, izgalmas felvezetés, a szereplők bemutatása és felvezetése is jó, bonyodalmak és kellő izgalmak megvannak, még a jó öreg romantikus szál is kezd felcsillanni, és akkor megjelennek a kopasz dokik… Szerintem engem anno és most is ennél a résznél veszített el SK. Valahogy a halál és annak okai megmagyarázása kissé erősen fogalmazva is leegyszerűsített volt, hogy vártam valamire még, valami magasztosabbra, de nem jött.
A könyvet átjárja az abortusz témája illetve az élethez való jog. De igazából egyértelmű állásfoglalás nincs, maximum annyi hogy részese lehetsz a tervszerűségnek vagy a véletlennek de a sorsodat nem kerülheted el…
Arra nem is emlékeztem hogy ennyi „átjárás” van Setét Toronyhoz ebben a könyvben ez egy plusz pont :)

>!
Hencsulátor
Stephen King: Nem jön szememre álom

Hát az biztos, hogy nem erre számítottam, bár ez nem újdonság King könyveinél. :D
Eléggé lassan indult be a történet, de a végére csak úgy kapkodtam a fejem. Ha valaki arra kérne, hogy foglaljam össze pár mondatban, hogy miről is szólt a könyv, nem tudom mit mondanék. :) Hihetetlen az író fantáziája.
Az epilógus nagyon jó volt.

>!
Miru
Stephen King: Nem jön szememre álom

Eleinte azt hittem a horror vagy a pszichothriller felé fog elkalandozni a műfaja. Nem egészen az lett amire számítottam, ettől függetlenül élveztem. Szerintem kissé túlfantáziált, és kissé vontatott, de kezdem megszokni King-nek ezt a stílusát. Nem a kedvenc könyvem, de egész jó lett. :)

>!
kharoon
Stephen King: Nem jön szememre álom

egészen a duma key-ig a kedvencem volt a szerzőtől. king valahogy mindíg ráérez hogyan kell megközelíteni azokat a dolgokat (félelmeket) amik amúgy szép nyugodtan megvannak éber tudatom rejtett zugaiban, és csak álmatlan éjszakáimon jönnek elő, hogy zaklassanak. az élet-halál kérdéskör, a lélek mibenléte, és az ezekkel a gondolatokkal járó különös hangulat mind megtalálható ebben a könyvben, és éppen ezért tartom ollan nagyra. a karakterek, helyszínek a szokásos kinges precizítással lettek kidolgozva, a cselekmény is szép lassan bontakozik ki, hogy aztán a végefelé beszippantsa az olvasót, aki képtelen letenni a könyvet. profi munka.

1 hozzászólás
>!
Bársonyfű
Stephen King: Nem jön szememre álom

Hű… nagy King rajongóként mondanom se kell talán, hogy mennyire megmelengette a szívem, hogy a történet Derryben játszódik! Valószínűleg, sőt biztos elfogult vagyok, hogy a mester kilóra megvett már a legelején. Imádtam, hogy még az Állattemetőre is volt utalás az AZ és a Setét Torony mellett. No meg van egy Bíbor királyunk is.
A regény az örökzöld élet és halál témájával foglalkozik, egészen filozófiai mélységekig belemegy. A két Kurtaidős Ralph és Lois pedig imádnivaló egy párost alkottak. Láttam a címkéket, miszerint ez thriller meg horror, nem tudom. Kinget már úgy olvasok, hogy ez nem is érdekel, csak kapjam meg azt a terjengős mesélést, azt az életérzést és hangulatot, amit csak ő tud teremteni. Meg is kaptam, szóval nálam ötös.
Egyetlen egy dolog volt, ami zavart, de az a fordításnak tudható be. Tudom én, hogy azért kellett a kurta szót kismilliószor használni, mert megvolt a maga különleges jelentése, viszont kicsit átestek a ló másik oldalára, hogy szinte minden alkalommal, amikor csak lehetett, ezt használták a rövid helyett. Ennyire nem kellett volna lelkesnek lenni ezzel kapcsolatban szerintem. De ezt csak úgy zárójelben.

>!
Kathleen
Stephen King: Nem jön szememre álom

Ütős. Nem mondom, hogy mindent értettem. Komótosan indult, olyan kingesen, a vége pedig felpörgött, úgyhogy az utolsó 100 oldalt képtelen voltam megszakítani. Teljesen odavagyok azért, amikor a könyveiben a többi könyvére utal, itt meg aztán a legjobbat hozta a setét tornyos meseszövéssel. A ka egy kerék. Minden visszatér. Bőgtem a végén, mint egy gyerek.


Népszerű idézetek

>!
_Timi_

Az öregség olyan, mint a pocsék édesség egy igazán finom ebéd után.

104. oldal

1 hozzászólás
>!
_Timi_

Hosszú az út vissza az édenbe, drágám, így hát ne izgasd magad apróságok miatt.

70. oldal

>!
darkfenriz

…a korai álmatlansággal foglalkozó tanulmányok vetették föl azt az izgalmas hipotézist, miszerint a skizofrénia olyan rendellenesség, amelynél az éjszakai alvás hiánya miatt az álmodás folyamata betör a mindennapi ébrenlétbe.

193. oldal

>!
Röfipingvin MP

– Ki ez? – kérdezte, megkopogtatva az apró figurát, aki féltékenyen bámult le a sötét torony tetejéről.
– Ő a Piros Király – mondta Patrick.
– Ó, a Piros Király, értem. És ki ez a fegyveres ember?
(…)
Az ő neve Roland, mama. Néha álmodok róla. Ő is király.

635-636. oldal

>!
_Timi_

Téged talán meglep, engem azonban nem. Az álmatlanság elnyeli a dolgokat, tudod. Egyik nap az utolsó levesporos zacskót nem találod, a másik napon az időérzékedet; azután öreg barátaidat.

288. oldal

>!
darkfenriz

Ott jött Mr. Dugan, a Derryi Hitelbank vezetője, kicsípve, a szokásos mellényes öltönyében, keret nélküli szemüveggel. Szokása szerint most is olyan pofát vágott, mint az egyetlen ember a világtörténelemben, aki segglyuk nélkül született.

591. oldal

>!
Christine_

Dr. Litchfield ugyan nem fog rosszabbul aludni tőle; ha egyáltalán eszébe jut Ralph, legfeljebb azt gondolja, eggyel kevesebb vén pöcs, aki a képébe fingik prosztatavizsgálat közben.

54. oldal

>!
Praetorianus P

Egy kórház folyosóján meghalni szívrohamban rossz ízlésre vall.

>!
Fekete_Tímea

Az jutott az eszébe, míg ment, hogy csalódott a reményeiben. Végül mégiscsak belökték az alagútba, és mindenütt sötét van körülötte.

>!
Fekete_Tímea

Tessék, tessék, csak el ne essék, de akinek nincs dohánya, nem mehet a szobába!

426. oldal

2 hozzászólás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Joe Hill: NOS4A2
Benjamin Percy: Vörös hold
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Neil Gaiman: Coraline
Victor LaValle: Bölcsőrablók
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Darren Shan: Zom-B
Susan Ee: Angelfall – Angyalok bukása
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Isaac Marion: Eleven testek