Napnyugta ​után 195 csillagozás

Stephen King: Napnyugta után Stephen King: Napnyugta után Stephen King: Napnyugta után Stephen King: Napnyugta után

Miután ​egy antológia szerkesztése során több száz novellát elolvasott, Stephen King ismét kedvet kapott ehhez a rövid, tömör formához, mellyel karrierjét kezdte. S hogy akadt-e témája is hozzá?

Ott az utazó katalógusárus, aki felvesz egy néma stoppost, hogy megossza vele felesége hűtlenségének történetét, nem is sejtve, hogy a szótlan férfi nagyon is figyel. Ott a férfi, aki egy mobilvécébe zárva tanulja meg újra szeretni az életet. Ott van az ember, aki nem ment be azon a végzetes szeptemberi napon dolgozni, s munkatársai hátrahagyott holmija révén nemcsak maga, de mások lelki békéjét is helyre kell állítania. Vagy ott van N., aki egy pszichiátert keres fel kényszeres viselkedése miatt, de a történetnél sokkal többet, rémületesebbet is átad neki.

Napnyugta után: nevezzük szürkületnek, nevezzük félhomálynak, de olyan időszak ez, amikor az emberi kapcsolatok természetfeletti színezetet kapnak, amikor semmi sem az, aminek látszik, amikor a képzelet a sötétségbe… (tovább)

Eredeti mű: Stephen King: Just After Sunset

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth / Mojzer, Budapest, 2013
ISBN: 9789630974974 · Fordította: Müller Bernadett, Holbok Zoltán, Uram Tamás · Felolvasta: Epres Attila
>!
Európa, Budapest, 2012
466 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630795173 · Fordította: Gy. Horváth László, Holbok Zoltán, M. Nagy Miklós, Müller Bernadett, Szántó Judit, Uram Tamás
>!
Európa, Budapest, 2010
466 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630788304 · Fordította: Gy. Horváth László, Holbok Zoltán, M. Nagy Miklós, Müller Bernadett, Szántó Judit, Uram Tamás

1 további kiadás


Kedvencelte 12

Most olvassa 18

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 85

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Lénaanyukája P
Stephen King: Napnyugta után

Sajnos ez elég béna válogatás, egyedül az N. az, ami megijesztett. És én a King-novellákat azért olvasom, hogy megijedjek. A Rémálmok és lidércek,az Éjszakai műszak és Csontkollekció is többnyire félelmetes novellákból áll, ez sajnos nem. :(
Viszont hangoskönyvben annyira jó hallgatni Epres Attila előadásában, úgy tetszenek. (Ayana, New York Times előfizetés akciós áron, Harvey álma). Felolvashatta volna az egész könyvet, annyira imádom a hangját.

>!
Blissenobiarella
Stephen King: Napnyugta után

Neem, még mindig nem szeretem a novellákat, de azt kell mondjam, King novelláskötetei közül eddig talán ez tetszett a legjobban. Nem tökéletes minden darabja, egyik-másik kifejezetten erőltetettnek tűnik, némelyiknél pedig talán a terjedelem nem megfelelő megválasztása a probléma.
Legjobban az N. tetszett és a Néma. Csak ezért a kettőért egyértelműen érdemes volt kézbe venni ezt a kötetet.

25 hozzászólás
>!
marcipáncica P
Stephen King: Napnyugta után

Ez volt az a King novelláskötet, amire távolról sem tudnám ráfogni, hogy megérte elolvasni. Számomra rendkívül gyenge írások gyűjteménye volt ez, amit a pár üdítő színfolt sem dobott fel igazán (Állomás, Harvey álma, N. és a New York Times-előfizetés akciós áron). Ezeket, ha egy más kötetbe találom a jók mellé állítva, nem valószínű, hogy kiemelkedőnek találtam volna. Talán a kötet legérdekesebb része a végén található jegyzetek voltak, ebből azért kiderült, hogy a legtöbb történet King számára valamilyen terápiás jelleggel született, én meg kicsit úgy érzem, ott is kellett volna maradniuk a fiók mélyén.
Érdekes, hogy a legtöbb történetben fel lehet fedezni King sajátos világát, megjelennek az általa oly' szeretett és gyakran használt szereplőtípusok, helyszínek és fordulatok is, mégis gyengék ezek a történetek, némelyikük borzasztóan nyögvenyelős és hosszú, és igazán újat, sokkolót vagy megdöbbentőt egyikkel sem nyújtott számomra (az, hogy a Szorult helyzetben szimplán gusztustalan helyenként nem menti meg attól, hogy cserébe kiszámítható és unalmas volt). Igazán a hosszúságukkal sem lett volna baj (mit nekem 70 oldal egy novellából, a regényeinél az csak egy felvezető), ha ezeket az oldalakat tartalmasan töltötte volna meg, de még a rövidebb történetekben is rengeteg önismétlést és felesleges kitérőt találtam, úgy látszik, tényleg nem tud már lényegre törő, ütős novellákat írni. Sajnálom azt is, hogy sok történetben központi szerepet kaptak a különböző mentális betegségek, az őrület, az identitásválság, ezekről a témákról én sokkal jobb és hatásosabb írásokat vártam volna tőle. Kár érte.

>!
Roszka 
Stephen King: Napnyugta után

Ezért szeretem Kinget, nem lehet csalódni a könyveiben, még a novellákban sem.
Izgalmasak, rémítőek, döbbenetesek. Akkora fantáziája van,hogy néha csak elmerengek, honnan meríti az ötleteit??!!

>!
Röfipingvin MP
Stephen King: Napnyugta után

Állomás
Furcsa volt, de a jó értelemben furcsa. Kicsit nehezen indult be nekem, viszont a középrésze nagyon tetszett, ellenben hirtelen van vége. Mint az életnek.

A mézeskalács lány
Ha nincs a jegyzet a könyv végén, akkor nem igazán értem meg a cím-történet összefüggést. Szóval Kedves Barátom, köszönöm. A hangulatteremtése remek a történetnek, végig azt éreztem, hogy én is futok, és majdnem elkapnak és…

Harvey álma
Ó, igen. Azt hiszem, hogy ilyesmi már többünkkel is előfordult. Velem mostanában különösen. Nagyon szeretném, ha kiderülne, hogy csak álmodom.

Kényszerpihenő
És Te, Kedves Barátom, melyik karaktered bőrébe bújnál?
Persze a jegyzetben érkezik is egyfajta válasz, csak épp nem karakter… Richard Bachmann.

Szobakerékpár
Nagyon tetszett az alapötlet, de vagy nagyon meg kellett volna húzni, vagy regénnyé kellett volna duzzasztani…

Amiket hátrahagytak
Túlélőbűntudat. Tanultam valami újat.

A bizonyítványosztás délutánja
Ez az a novella, amit sehova se tudok tenni…

N.
Szerintem a legerősebb történet a kötetben, és talán megérte volna ebből is inkább regényt írni. De így is ütött!

A pokol macskája
És én még kacérkodtam mostanában a macskatartás gondolatával… brrr…

New York Times-előfizetés akciós áron
Az elengedés és annak művészete. Szintén zenész.

Néma
Meséli, ahogy meséli azt, amit neki meséltek. Zseniális!

Ayana
A halál meg a félelem. Hát hiába, mind emberek vagyunk, még az írók is.

Szorult helyzetben
Mindannyian bedilizünk öreg korunkra?

>!
kolika
Stephen King: Napnyugta után

Tetszettek a novellák, de nem különösebben cidriztem, ha olvastam őket. Az biztos, hogy van fantáziája Stephen Kingnek. A novellák különbözőek, s így van, amelyik jobban megragadta a figyelmemet. A mézeskalács lány az alapossága miatt – ahogy felépíti és láttatja a futás iránti szenvedély kialakulását, amelyről, aztán kiderül, hogy milyen jól jön szorult helyzetekben.
S ha már a szorult helyzetekről írok, akkor mindenképpen kell említenem a szinte azonos című novellát is, mint olyan, amit kiemelnék a többiek közül. Annyira lehetetlen helyzetbe kerül a főszereplő, s az onnan való kikerülése sem könnyű dolog. Az élet igenlése felülír minden undort, minden olyan helyzetet, ami korábban elképzelhetetlen volt.
A pokol macskája történet sem semmi! Még jó, hogy a házunk macskája nem a könyvben említett színű, igaz, hogy időnként előveszi a „minitigrismivoltát”, de azért annyira nem ragadtatja el magát, mint a könyvbeli társa. De a mi macskánkat így szeretem, Stepen King macskája meg így válik emlékezetessé.

>!
Jaina
Stephen King: Napnyugta után

Ebben az évben szinte az összes King novelláskötetet végigolvastam már és döbbenetes, hogy a Napnyugta utánt tényleg ő írta. Lehet, hogy volt valami közös megegyezése a kiadóval, hogy egyben megjelentetik a rosszul sikerült novelláit…egyszerűen másra nem tudok gondolni. Nagyon ritkán fordul elő velem, hogy Kinget nehezemre essen olvasni khm…Bilincsben , de bevallom őszintén, ebből a kötetből többet is fel tudok sorolni, ahol szabályosan kényszeríteni kellett magam a továbbolvasásra. A mézeskalács lány ilyen volt, ahogy az Amiket hátrahagytak is. A Szorult helyzetben szimplán csak nagyon undorító volt, a Bizonyítványosztás délutánja meg szerencsétlenkedősen béna. Két valóban „King minőségű” novella sajnos csak az N. és A szobakerékpár volt :(

>!
cintiatekla P
Stephen King: Napnyugta után

A fülszöveg alapján, és King a köszöntőjében is kihangsúlyozza, hogy ezer éve nem írt novellákat, és elszokott tőle, nem tudja, hogy hogyan sikerültek. Nagyon jól, mert nagyon üt mind, egytől egyig. Összefoglalva viszont azt mondom, hogy talán pont a történetek rövidsége adja az erejüket, nincs idő eltökölni hosszas helyszínleírásokkal és egyebekkel, hanem úgymond rögtön a tárgyra kell térni. És igen, volt, amiket olvasgattam volna még, vagy mondjuk nagyon szívesen megvásárolnám önálló regényként, ha bővítve is lejegyezné King.

Bővebben: http://teklakonyvei.blogspot.hu/2014/09/stephen-king-na…

3 hozzászólás
>!
darkfenriz
Stephen King: Napnyugta után

Végre egy újabb King novelláskötet!
Eszméletlenül bírom ezeket az írásokat, talán még jobban mint a regényeit. Kiváló ötletek, ha nem is mind borzasztó ijesztő, de nagyon fantáziadús és szórakoztató. Ugye a jellegzetes King humort és fogalmazásmódot senkinek sem kell bemutatni, aki ezt az értékelést olvassa…:)
És akkor egyenként a novellákról néhány gondolat. Igyekszem nem lelőni semmi poént.
Állomás – Szürrealisztikus, hirtelen átvált félelmetesbe. Kettősség és különös hangulat lengi körül. A kötet erősebbjei közé tartozik.
A mézeskalács lány arra tanít meg, hogy soha ne add fel, minden pillanatban őrizd meg a hidegvéred. Kissé álomszerű, túlvilági a hangulata a környezet miatt.
Harvey álma – Mások álomról szóló elbeszéléseit én is sokszor félve hallgatom, mintha valami szörnyű titkot sejtenék.
Kényszerpihenő – Érdekes lehet ha az embernek bizonyos fokú kettőssége létezik és esetleg a látens énje bátrabb és akár erősebb. Mint kiderül King Richard Bachmanként bátrabbnak érzi magát :)
A szobakerékpár – Vajon mennyire lehet beleélni magunkat saját fantáziánkba? A képzelőerő fantasztikus kincs a hétköznapokból való menekülésre.
Amiket hátrahagytak – A tárgyakban továbbél tulajdonosuk szelleme?
A bizonyítványosztás délutánja – A társadalmi megbélyegzettség mindig is szörnyű, amikor akárhogy tepersz, nem éred el a megbecsülésüket.
N – Számomra a legnagyobb kedvenc a kötetben. Én is sok mindenben kényszeres vagyok és most eszméltem erre rá! :D Talán még nem késő…Egyébként erőteljesen Lovecraft-rokon sztori számomra.
A pokol macskája – Nem feltétlen kell erősebbnek lenni a másiknál, ahhoz hogy győzzünk…
New York Times előfizetés – Kinget látszik, hogy nagyon foglalkoztatja a halál utáni élet
Ayana – Csodák márpedig vannak, és a halálnak is lehet szaga, ezt sokat érezték már fizikailag.
Szorult helyzetben – Ismét vissza Floridába, Cujo-szerűen szűk a mozgástér és a reménytelenség, valamint megviláglik, hogy milyen jóban is tudunk lenni a szomszédainkkal.

Kiváló gyűjtemény. Biztos, hogy szerzek még be Stephen King novelláskötetet! :)

>!
Demonshadow
Stephen King: Napnyugta után

Hm, egy újabb novelláskötet, holott azt gondoltam, egy darabig biztos, hogy a kezembe se veszek egy ilyet, aztán mégis megtörtént. Mindig komoly dilemma előtt állok, hogy melyik King-regényt emeljem le a polcról (haha, micsoda problémák!), de mivel ez az átlaghoz képest rövidnek számít, gondoltam, nem fog túl sok gondot okozni. Azonban az érzéseim most is igen vegyesnek mondhatóak.
Némely történet rettentően kinges, míg másik egyáltalán nem azok. Mondhatni érthetetlenek, furcsák, mindamellett, hogy megvan bennük az a szokott irracionalitás. Mégsem lehet őket kirobbanóan szeretni. Így voltam a Harvey álmával, A bizonyítványosztás délutánjával, a Kényszerpihenő, valamint a New York Times-előfizetés akciós áron történetével. Egyik sem fogott meg igazán, mert vagy túl rövidek voltak, vagy egyszerűen csak képtelen voltam rájuk hangolódni, nem volt meg a kapocs. Más novellák estében is ezt éreztem, aztán egy ponton átlendülve mégis sikerült megérinteniük, mint például A mézeskalács lánynak és az Amiket hátrahagytaknak (habár egy 9/11-es sztori tényleg elég húzós tud lenni). Aztán volt néhány, amik nagyon, de NAGYON tetszettek és megfogtak. A szobakerékpár története önmagában nem valami nagy sztori, de mégis sikerült magával ragadnia. spoiler Tényleg nem a legfényesebb King-novella, de én attól még rendkívüli mód szimpatizáltam vele. Aztán ott van az N.. Esküszöm kivert tőle a víz, és utána abba is hagytam az olvasást, mert olyan mértékig hatással volt rám, hogy tudtam, muszáj utána még valamivel elfoglalni magam, mert a végén én is megtébolyodom. spoiler Bámulatos, hogy mennyire hihető a racionalitásba burkolt irracionalitás. Zseniális volt. És igen, utána többször ellenőriztem, hogy be van-e zárva a bejárati ajtó, bár újabban nem ettől, hanem a bohócoktól tartok, de rettenetesen. (Igen, nem most fogok nekiesni az AZnak, mert akkor sanszos, hogy hetekig, hónapokig nem fogok aludni éjszakánként, mint a Nem jön szememre álom főhőse.) Az Ayana szintén megkapó történet, bár nem abból a fajtából, ami után hosszasan elgondolkozok a dolgok rendjéről és a miértekről, de attól még arra késztetett, hogy újra átfuttassak a fejemben néhány megtörtént eseményt, amikért igazán hálás vagyok. Végül pedig ott volt a Szorult helyzetben. Roppant mód valósághű esemény, és habár eddig nem féltem olyasmitől, ami a történetben megesett, hiába ragasztotta át rám a szerző, tudom, hogy az ilyen helyeket én messzire elkerülöm, úgyhogy nem aggódok. Még az se szomorított el igazán, hogy már a baj megtörténte előtt rájöttem a megoldásra, mert attól még forgott a gyomrom eleget, és együtt éreztem szorult helyzetben lévő főhősünkkel. De megnyugtató, hogy a gonosz, mint a legtöbb King-sztoriban, elnyeri méltó jutalmát.
Összességében nem rossz kötet, bár be kell valljam, a nyitónovellán át kell tudni lendülni, mert nekem az rendkívüli mód elvette a kedvemet már a kezdet kezdetén. Tudom, hogyha később nem is elejétől a végéig fogom újra végigolvasni, azonban a kigyűjtött kedvenceimet újra és újra örömmel végigolvasom, hogy átélhessem azt, amit elsőre. De persze az N. sztoriját most már kétszer is átgondolom, nehogy a végén még tényleg hosszútávon ragályos legyen a dolog…


Népszerű idézetek

>!
Natasha

Negyven felett […] a felesleg úgy tapad az ember seggére, mint a babafos a hálószobafalra.

154. oldal, A szobakerékpár

>!
Natasha

Anyám egyszer azt mondta, ha egy férfi seggtörlés közben észreveszi, hogy véres lett a vécépapír, egy hónapig sötétben fog szarni, és reméli a legjobbakat. Ezzel azt a meggyőződését akarta illusztrálni, hogy a férfiak filozófiájának sarkköve: „Ha nem veszel tudomást róla, talán magától megszűnik.”

213. oldal, Amiket hátrahagytak

>!
Almost_Zed

A pszichiáterek valójában barlangkutatók, és bármelyik barlangkutató megmondhatja, hogy a barlangok tele vannak denevérekkel és bogarakkal. Nem szépek, de a többségük lényegében ártalmatlan.

244. oldal (N.)

3 hozzászólás
>!
darkfenriz

És a rövid vizsgálódás során, melyet természetesen kutatásnak tituláltam, megtanultam valami érdekeset: azt, hogy a csoda orvosi szinonimája a „téves diagnózis”.

381. oldal (Ayana)

>!
darkfenriz

Azt éreztem, hogy ha odamegyek – és lényem egy része azt akarta tenni – egyetlen ökölcsapással át tudom szakítani a valóság szövetét. És ha megteszem, akkor valami elkap. Valami, ami a túloldalon van. Biztos voltam benne. És lényem egy része mégis meg akarta tenni. Azt akarta… nem is tudom… hogy hagyjuk az előjátékot, és térjünk rá a baszásra.

271. oldal (N.)

>!
Röfipingvin MP

A Queen legnagyobb sikereit hallgattam, és arra gondoltam, milyen jó hangja van Freddie Mercurynak, mennyire tiszta.

269. oldal (N.)

Kapcsolódó szócikkek: Freddie Mercury
>!
Natasha

A hitelkártya olyan, mint a kacsakagyló. Rátapad a hajótörzsre, és lelassítja a mozgását.

131. oldal, Kényszerpihenő

>!
littlelinda P

Hát vigyázz magadra… de várjunk csak! Nem lehet, hogy égve hagytad a tűzhelyet? Vagy elfelejtetted kikapcsolni a gázt a kerti pecsenyesütő alatt? Na és a hátsó ajtó? Biztos, hogy ráfordítottad a zárat? Könnyű az ilyesmiről megfeledkezni, lehet, hogy éppen most surran be hozzád valaki. Egy elmebeteg. Egy jó nagy késsel. Így hát, OCD ide vagy oda…
Menj és nézd meg! Biztos, ami biztos.

467. oldal (Napnyugtajegyzetek)

>!
Bloody_Bunny

(…) de azért van igazság a régi mondásban, hogy késsel-villával ássuk magunknak a sírt.

154. oldal

>!
chhaya P

„Ölemben macska dorombol, a kandallóban tűz lobog/ …Köszönöm kérdését, boldog vagyok.”

A pokol macskája

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · macska

Enciklopédia 3


Hasonló könyvek címkék alapján

Paul Tremblay: Szellemek a fejben
Thomas Harris: A bárányok hallgatnak
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Robert R. McCammon: Csak az enyém
Peter Straub: Torok
Joe Hill: A szív alakú doboz
Chuck Palahniuk: Kísértettek
Edgar Allan Poe: Elbeszélések
Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság
Joe Hill: Spóra