Mr. ​Mercedes (Bill Hodges 1.) 603 csillagozás

Stephen King: Mr. Mercedes Stephen King: Mr. Mercedes

Egy ​pangó közép-nyugati kisvárosban, a fagyos kora hajnali órákban munkanélküliek százai állnak sorban az állásközvetítő előtt. Egyszer csak egy magányos sofőr a tömegbe hajt egy lopott Mercedesszel, visszatolat, majd újra gázol, aztán elmenekül a helyszínről, nyolc halottat – köztük egy csecsemőt – és tizenöt sérültet hagyva maga után.
Brady Hartfield alkoholista anyjával él a szülői házban. Vágyik a mámorra, amit a Mercedes volánja mögött, a halálosztó szerepében érzett, ezért újabb, még ördögibb merényletre készül.
Amikor Bill Hodges, a nyugdíjas zsaru levelet kap a Mercedeses Gyilkostól, reaktiválja magát, hogy meghiúsítsa az immár ezrek életét fenyegető, őrült tervet, és innentől hajmeresztően izgalmas versenyfutás kezdődik az idővel…
King, a „horrorkirály” legújabb regénye klasszikus krimi, amely a klasszikus receptet követve jó és gonosz küzdelmét állítja elénk, s közben félelmetes bepillantást nyújt egy megszállott, gyilkos elme működésébe.
Bill… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2020
558 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634052258 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2018
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630799355 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2016
556 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634052258 · Fordította: Bihari György

3 további kiadás


Enciklopédia 35

Szereplők népszerűség szerint

Bill Hodges · Brady Hartsfield · Jerome Robinson · Augie Odenkirk · Deborah Ann Hartsfield · Freddi Linklatter · Isabelle Jaynes · Janey Patterson · Janice Cray · Pete Huntley

Helyszínek népszerűség szerint

City Center · Debbie Kék Esernyője


Kedvencelte 70

Most olvassa 32

Várólistára tette 214

Kívánságlistára tette 252

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Kata_>!
Stephen King: Mr. Mercedes

Végre egy jó krimi / thriller Kingtől.
Mozgalmas, izgalmas, filmszerű és fordulatos.
A szereplőket nagyon szerettem, különböző karakterekből a végére érdekes csapat áll össze. Sok információt, háttértörténetet tudhatunk meg a karterekről, még a kevésbé központi emberekről is.
Ezek után nagyon kíváncsi vagyok a sorozatra és a folytatásokra. :)
Ajánlom minden krimi vagy King rajongónak!

5 hozzászólás
Rodwin>!
Stephen King: Mr. Mercedes

Érezhető, hogy nem ez a műfaj, ahol King otthonosan mozog. De misztikum nélkül is remek szórakozást nyújtott, és igazán izgalmas krimire sikeredett.
Eleje kicsit döcögősen indult, de aztán szép lassan kezdett beindulni minden és élvezettel olvastam.
Hodges nyugdíjas nyomozónk levelet kap, és ezzel esélyt is, hogy lezárja az utolsó befejezetlen ügyét. Segítők is akadnak páran. King még mindig nagyszerű karaktereket tud alkotni. Humorban sem volt hiány, sokszor gúnyos, de ez sosincs ellenemre.
Szembesülhetünk az öregkor minden szenvedésével, amit azt hiszünk mi sosem élünk meg. De még ezt is sikerült humorosan adagolni.
Brady személyében is kiváló karaktert kaptunk. Élvezet volt olvasni mi játszódhat egy ilyen ember fejében. Egyre jobban borult el az elméje, ahogy Hodges közelebb került hozzá.
A vége pedig nagyon izgalmas lett, bár kicsit talán összecsapott.
Macska, egér játszmának lehetünk a szemtanúi, váratlan fordulatokkal. Érdemes elolvasni, aki egy jó kis krimire vágyik.
Nem lett kedvenc, de kíváncsian várom majd a folytatást.

>!
Európa, Budapest, 2014
442 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630799355 · Fordította: Bihari György
5 hozzászólás
Kkatja P>!
Stephen King: Mr. Mercedes

Tyű, hogy azt a fűzfán fütyülő, kiszidolozott rézangyalkáját neki, ez megint csúcsszuperre sikeredett, Mr. King. :)
Sokan fanyalogtak, hogy ez rövidebb lett, mint az Álomdoktor ugyanolyan áron, de nem baj, cukorfalatkáim, majd meglátjátok, hogy ez pont így volt jó és elegendő, semmi félrebeszélés, semmi sallang, csak a tiszta cselekmény, ami pörgősségben és izgalomban a 11/22/63 finishét idézte fel bennem, legalább annyira drukkoltam a mostani gárdának, hogy időben megtegyék, amit meg kell tenniük, mint ott Jake-nek és Sadie-nek.

King a tőle megszokott és jól bevált elemekkel operál, mint a mindkét (Nyug. Det. Hodges és Mr. Mercedes) oldalról párhuzamosan futtatott történetvezetés, eszményien adagolt feszültségkeltés és csúcsra járatott (Mercedes:) izgalomfaktor, bár masszívan érződik rajta a korából és az írói tapasztalatából fakadó kiforrottság, mert a durvább jelenetek sokkal inkább háttérbe kerültek a régi könyveihez képest, azért kapunk mégis pár falatnyi rettegést, inkább csak a hírneve kedvéért, mert ez már kőkemény bűnügyi regény, finoman átszőve King atmoszférájával.
Olvasás közben odaköszöntek az AZ a Joyland és az Alvajárók egyes részei, momentumai, de csak éppen annyira, hogy ne felejtsem, ezt is King apu írta. :)

Nagyon szerettem, (a borítója az eddigi legkirályabb!) és kíváncsian várom a beígért további két Hodges történetet, mert szimpi volt a találkozás a dagadt öregfiúval, Debbie kék esernyője alatt. :)

>!
Európa, Budapest, 2014
442 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630799355 · Fordította: Bihari György
5 hozzászólás
KingucK P>!
Stephen King: Mr. Mercedes

Izgalmas krimi King tollából, annyira képszerűen festi meg, mintha filmen láttam volna a jeleneteket.
Bill Hodgest a nyug. det. a feladás és a halál torkából hozza vissza egy régebbi ügyéből előkerülő pszicho fazon. A nyomozás során nem szokványos segítőtárasakat gyűjt maga köré nem mindig tudatosan.
Érdemes elolvasni!
Várom a második rész olvasását, és biztosan elkezdem a sorozat megnézését.

julcseee P>!
Stephen King: Mr. Mercedes

Nehéz értékelést írni a világ (szerintem) legjobb írójának egyik újabb könyvéről.
Imádom King-et. Nem olvastam tőle mindent, de azért már nagyon sok könyvet, és ez az első olyan ami nem kifejezetten horror. De persze King itt is megállja a helyét :)

A legszörnyűbb a könyv olvasása közben az volt, hogy ezek a könyvben leírt terror támadások azóta megtörténtek a való életben is :(
– Belehajtottak kamionnal a tömegbe
– Koncerten hajtottak végre terrortámadást…

A legrosszabb tényleg az volt, hogy úgy olvastam hogy bár ez egy könyv, egy kitaláció,és valljuk be King többi regényében leírtak nehezen állnák meg a helyüket a való életben, de ez, ez sajnos megtörténhet, és meg is történt, azzal a különbséggel hogy itt a terrorista csak simán őrült, nem követ semmilyen vallási dolgot… Bár nem tudhatjuk a való életben mik zajlanak a terroristák fejében, és nem is akarom tudni…

A történet szerint van egy nyugdíjba vonult nyomozó, aki nem tudta elkapni a Mercedessel tömegbe hajtó gyilkost, és a nyugdíjba vonulása óta nem csinál semmit, csak tévét néz, és eszik… És aztán történik valami ami miatt újra fel kell vennie a fonalat, neki kell állnia nyomozni a gyilkos ellen, és ez új értelmet ad az életének. Nyomozós könyv, megspékelve King stílusával. Nagyon jó volt, bár én az igazán horror regényeit jobban szeretem. De érdemes volt elolvasni.

Euthümia_K P>!
Stephen King: Mr. Mercedes

Szeretem Stephen King regényeit, mert mindegyik könyv azt nyújtja, amit elvárok egy jó könyvtől: izgalmas, pörgős, érdekfeszítő. Rádásul King regényeinek van még egy sajátságos hangulata is, ami egy hatalmas pluszt nyújt számomra. King olyan mesterien szövi a cselekményeket, hogy az események szinte megelevenednek előttem. Nagyon tetszenek a karakterek, Jerome és Holly párosa kimondottan szimpatikus. Kiváncsian várom Hodges újabb kalandjait.

ƨɔɴом P>!
Stephen King: Mr. Mercedes

Annyira beteg, annyira „valos”, es annyira King.
Basszus… soha nem gondoltam volna, hogy a kezdeti lassu folyasu kis valamibol ez kerekedik ki. Fenomenalisan beteg dolgai voltak, de baromira elveztem.
Nem is tudnek hirtelen donteni, hogy Bill vagy Brady e a jobb karakter. Fuh hat ez kellett a lelkemnek.

Lisie87 P>!
Stephen King: Mr. Mercedes

Hmmmmmm!!!! ^^ <3
_
Na jó, kicsit bővebben! :D Imádtam! 1-1,5 évnyi kihagyás után annyira jó volt újra Kingtől olvasni! *-* Nagyon szeretem a stílusát, a sötét humorát, a karaktereit, a beteg szadista gondolatait! Krimiben is csillagos ötös! Azért megvolt kellőképpen a borzongás itt is, lelki hullámvasútnak nevezném ezt a könyvet!
Aki szereti Kinget, annak kötelező, aki nem ismeri annak nagyon ajánlom!

chhaya P>!
Stephen King: Mr. Mercedes

Kingtől szokatlan – ránézésre egyszerű krimi, semmi misztikum, a megszokottól eltérően kevesebb kín és halál… A korábbi írásaihoz képest lájtosabb (de semmiképpen nem gyengébb!) A fő hangsúly Bill Hodges nyugalmazott detektíven és a tömeggyilkos Mr. Mercedesen van, elsősorban kettejük gondolatait és motivációit ismerhetjük meg – detektívünk érzéseit könnyű a magunkévá tenni és szurkolni neki, míg gyilkosunk kifejezetten szadista, beteges, de annyira távol áll a normálistól, hogy pont ezért érdekes is. Mivel a két nézőpontot váltakozva olvashatjuk, és már az elejétől ismerjük a gyilkos kilétét, a nyomozás izgalma arra fókuszál, hogy vajon mikor ér össze kettőjük történetének fonala, és időben sikerül-e megállítaniuk Mr. Mercedest. Kingnél ugye ez sosem egyértelmű… Alig várom a folytatást!

Dawnofmyth>!
Stephen King: Mr. Mercedes

Nem igazán jött be ez a könyv, de mivel kíváncsi vagyok Brady -vel mi lesz, így a folytatásokkal is megküzdök. Valahogy nem kötött le a történet, de voltak benne izgalmas részek. A kezdő jelenetnél még úgy gondoltam, hogy jó lesz ez. Lassan haladt a történet, a vége meg túl pörgős, végülis izgalmas volt. Brady nagyon beteg, de mégis valahogy őt bírtam a legjobban a történetben, függetlenül az anyjával tartó (hogyismondjam) undorító viszonytól. Tetszett a kis szentélye, a kütyüi :)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Kkatja P>!

Hodges olvasott róla, hogy Izlandon olyan mély kutak vannak, amelyekbe az ember bedobhat egy követ és nem hallja meg a loccsanást. Arra gondol, hogy az emberi lélek is ilyen kút.

36. oldal, Nyug. - Det.

cintiatekla P>!

– Még egy kis kávét?
Hodges mosolyogva elhárítja. A rossz kávét csak egyszer teszi ihatóvá a forróság.

43. oldal

Kkatja P>!

    Az öreg hekus azt képzeli: Ha beszéltethetlek, akkor terelhetlek.
    Csak hát Brady lefogadná, hogy az öreg zsaru sosem olvasta Nietzschét; azt is lefogadná, hogy inkább John Grisham a gusztusa. Ha egyáltalán olvas. Ha sokáig nézel egy szakadékba, írta Nietzsche, a szakadék visszanéz beléd.
    Én vagyok a szakadék, öregfiú. Én.

50. oldal Nyug. - Det.

engs P>!

"- nem a bűntudat az egyetlen oka az öngyilkosságnak.
Néha egyszerűen csak megunja az ember a délutáni tévéműsort."

65. oldal

Balázs_Erőss>!

Miféle kegyetlen legfelsőbb lény lehet az, aki olyan elbaszott világot teremt, mint ez?

324. oldal

Kkatja P>!

     – Itthon vagyok, mami!
     – Szia, drágám! – Csak egy kicsit kásás, ami ebben a napszakban jó. Ha én lennék a mája, gondolja Brady, egy éjszaka kiugranék a száján, mikor horkol, és elhúznék a francba.

105. oldal Debbie kék esernyője alatt

KATARYNA>!

(…) bármilyen sötétek is a fellegek, valahol fölöttük kék az ég.

166. oldal

cintiatekla P>!

Előrelép egy műszaki, aki hosszú, őszülő lófarkat és Judas Coyne feliratú, kifakult pólót visel.

420. oldal

2 hozzászólás
anglee>!

Sose hazudj, ha igazat is mondhatsz. Az igazság nem mindig a legbiztonságosabb megoldás, de többnyire igen.

63. oldal

Niki P>!

…a barátok veszedelmesek, de kellenek a hiúságnak.

114. oldal


A sorozat következő kötete

Bill Hodges sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Blake Crouch: Wayward Pines
Jo Nesbø: Hóember
Guillaume Musso: Az írók titkos élete
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Dennis Lehane: Viharsziget
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok