Minél ​véresebb 422 csillagozás

Stephen King: Minél véresebb

„Bravúros ​történetmesélés, amelyet minden olvasó vár.” – PUBLISHERS WEEKLY

Stephen King legújabb kötetében ezúttal négy lenyűgöző kisregény kapott helyet. A Mr. Harrigan telefonja a fiatal Craig és a magának való, idős Mr. Harrigan barátságát meséli el. Miután a fiú elveszti és eltemeti öreg mentorát, különös üzenetek érkeznek a telefonjára, amelyek végérvényesen megváltoztatják az élét. A Chuck életé-ben a világ összeomlani látszik, az internet leáll, az emberek kétségbeesetten próbálnak túlélni, csak egy bizonyos Chuckot éltetnek a városban mindenfelé. A kötet legformabontóbb és legmeglepőbb írásából megismerhetjük a titokzatos idegen életét. A Minél véresebb kisregényében gyanús körülmények között bomba robban egy iskolában. A híradásokat figyelve Holly Gibney gyanús nyomokat vesz észre és a tettes nyomába ered, miközben fény derül az évek óta lappangó, félelmetes titokra. King ebben az írásában a Mr. Mercedes és A… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2021
358 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635043927 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Európa, Budapest, 2021
368 oldal · ISBN: 9789635044627 · Fordította: Pék Zoltán

Enciklopédia 53

Szereplők népszerűség szerint

Holly Gibney · Jerome Robinson · Barbara Robinson · John Harrigan · Pete Huntley

Helyszínek népszerűség szerint

Castle Rock


Kedvencelte 14

Most olvassa 59

Várólistára tette 126

Kívánságlistára tette 170

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Finn_Hudson>!
Stephen King: Minél véresebb

Mind a négy történet érdekes, olvasmányos, és egymástól nagyon eltérőek.

A kedvencemmé a címadó történet vált, amire ugyanakkor kicsit mérges is vagyok, ugyanis King nyugodtan, szemrebbenés nélkül spoilerezi el a Mr Mercedes sorozatot (valamint A kívülállót, amit szerencsére már olvastam), ami így napokkal később is bosszant. Ennek ellenére nagyon tetszett a cselekmény, bár lassan épült fel, fordulatoktól és izgalmaktól nem volt mentes.
Ha folytatnom kellene a rangsorolást, második helyre a Mr. Harrigan telefonja kerülne, amiben szépen ábrázolta a barátságot egy fiú és egy idős bácsi, valamint apa és fia között. Itt is megjelentek a megmagyarázhatatlan jelenségek és furcsaságok, azonban a történet erőssége mindenképp a kapcsolatok megjelenítésében rejlik. Nekem egy kicsit szokatlan volt, hogy iPhone-okról, meg appokról olvasok egy King könyvben, mert eddig inkább a korai írásaihoz volt szerencsém, de mindenképp érdekes volt megfigyelni, hogy az újabb technológiák megjeleneséből is hogyan képes egy horror elemeket nem nélkülöző novellát megírni.
A Patkány c. történetet is szerettem, egy modern tanmese volt, egyedül a Chuck élete c. novella volt az, ami egy kicsit távolabb áll tőlem és nem igazán jött úgy át, ahogy a másik három.
Összességében szerintem egy nagyon erős válogatás lett, és külön kiemelném a gyönyörű borítót, amely sikeresen megragadja a könyv hangulatát.

mate55 P>!
Stephen King: Minél véresebb

A demokrácia meghal a sötétségben. Kiemelkedő négyes, négy egymástól nagyon eltérő mese feszültségekkel, néha meglepő gyengédséggel a maga sajátos csavarjaival. A technika csábításairól, a korrupcióiról, a szépség és a romlottság szélsőségéről, egy olyan világegyetem működéséről, amelyet soha nem tudunk teljesen megérteni. A „Mr. Harrigan telefonja” klasszikus királyi területen játszódik, spoiler. Egy ilyen világban a mese középpontjában álló nyers erkölcs, érzelmi értelmet nyer. A „Minél véresebb” c. novellája a mechanikus mesemondás jól csiszolt gyakorlata a „Kívülálló” című könyv egyfajta folytatása. King nyilvánvalóan ragaszkodik a régi „gumicsizmás” horrorfilmek pólusaihoz, gondosan kutatott törvényszéki technikával megteremtette az eljárás és a horror páratlan hibridjét, amely felpörgeti a feszültséget, még akkor is, ha kissé ismerősnek érezzük a „Kívülálló”, vagy „Bill Holdes” trilógiájához (amelyekben Holly először jelenik meg). A legfurcsább és talán a legkevésbé összefüggő novella egyben a legszebb is, a maga kíváncsi módján. „A Chuck életét” három különálló más-más műfajban meséli el, miközben King fordított túrára vezeti az olvasót Charles Krantz életének pillanataiban spoiler Kingnek ez a kicsit fertőző boldogságkitörése emlékeztet engem, a szépirodalmi kísérleteinek ábrázolásához. „A Patkány” időszerű kérdéseket vet fel arról az árról, spoiler meséjét fausti alkuvá változtatja. Mindegyik mese visszatér a jól kitaposott földre, de javarészt olyan bájjal vannak megírva, hogy „régimódi üdítőnek” érezzük őszinteségét. És valóban, az őszinteség kulcsfontosságú jellemzője ezeknek a meséknek. A király rajongói valószínűleg nem ezt a gyűjteményt fogják a legnagyobb művei közé sorolni, de novellái bebizonyítják, hogy King még mindig a csúcson van. Ezek mindegyike egy lecsatolt, vagy akár újrahasznosított változata annak a borzalomnak, amelyet a szerző korábban már felhasznált, de most is olyan szeretettel meséli el, hogy az általa létrehozott világokban még a legsötétebb árnyék mélyén is folyamatosan világít a remény fénye.

1 hozzászólás
Katalin_V_Tóth P>!
Stephen King: Minél véresebb

Mind a négy történet elvarázsolt. Különböző, egyedi kis írások és nagyon tetszettek. Érdemes a Mr. Mercedes és A Kívülálló után olvasni, mert spoileres lehet ezekre. Jó volt találkozni a régi szereplőkkel, élvezetes volt a történetvezetés és különleges hangulatot varázsolt az írásokban ismét a Mester. Az írói utószó pedig még nagyon sokat adott az élményhez. Persze, hogy 5 csillag. :-)

Kókuszka>!
Stephen King: Minél véresebb

Az első kisregény Mr Harrigan telefonja volt a kedvencem. A fiatal Craig miközben a gazdag, világtól elvonult, Mr. Harrigannél dolgozik kölcsönösen hatnak egymásra. A kísérteties elemek mögött meglepően sok érzelem, bölcsesség jelenik meg.

Chuck élete egy fordítva elmondott történet, visszafele haladva az időben megmutatva az élet örömeit, egyben törékenységét.

A címadó „Minél véresebb, annál híresebb. Merthogy az embereket legjobban a rossz hírek érdeklik. Gyilkosságok. Robbanások. Autószerencsétlenségek. Földrengések. Cunamik.” Vannak, akik más fájdalmából táplálkoznak, a gyász és a gyötrelem élteti őket, és mindjárt itt van a mi kis alakváltónk, A kívülálló-ból, valamint a Bill Hodges trilógiából is ismert, a természet fölötti dolgok szakértője Holly. Holly Gibney mikor meglátja a tévében az iskolai robbantásokról leadott felvételeket rájön, hogy valami nem stimmel a tudósítóval, nyomába ered.

A patkány ban egy feltörekvő író Fausti alkut köt az ördög képében megjelenő patkánnyal a siker érdekében.

Mind a négy kisregény különleges, egyedi, ott van a borzongás, még ha nem is véresen, ugyanakkor a sorok között mélyebb, megszívlelendő gondolatok is helyet kaptak.

2 hozzászólás
Regina_Elek>!
Stephen King: Minél véresebb

Egy eszköz, mely életünk szerves részét képezi, akinek hűséget fogadunk és együtt maradunk vele jóban-rosszban, egészségben és betegségben. Meghallgatjuk a felesleges információit, elfogadjuk a feltételeit, eltűrjük a korlátait, költünk rá, és bár ő egyre jobban korlátozza a hozzá való férést, mi mégis foggal, körömmel ragaszkodunk hozzá. Egy kapcsolat, mely egyoldalú mégis örökké tartó.

Egy romokban heverő világ, ahol kitör a káosz és minden, amit eddig természetesnek hittünk a semmivé válik. A világ vége kellős közepén mégis egy átlagos, ismeretlen embert búcsúztatnak. Ezt az átlagos ember életét megismerve lehet rájönni arra, hogy nincs olyan, hogy átlagos. Az ember az élete során, annyi mindenkivel találkozik, annyi mindent megtanul, és megannyi információt szerez, hogy ő maga egy általa alkotott világ.

Egy alkotási válságban élő író, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy alkosson egy regényt, de a sikernek ára van. Egy alku az ismeretlennel és a szerződés megköttetett, amit illően teljesíteni kell mindkét fél részéről.

A komor hangulat, a misztikus elemek és a hátborzongató csattanók miatt mondható minden egyes történetről, hogy rendkívül egyedi és mélyen elgondolkodtató.

(a „Minél véresebb” történetet, majd az előzmények után fogom elolvasni)

https://anigersbooks.blogspot.com/2021/10/stephen-king-…

bokrichard>!
Stephen King: Minél véresebb

Leállva egy jó időre Camilláról itt az idő, hogy a legújabb King novelláskötet is a kezembe kerüljön. Minden alkalommal elmondom, hogy nem szeretem annyira a novellákat, de ez most akkor is jólesett. King öregségére olyan lesz, mint az irodalom Yoda mestere: mostani könyveitől az adrenalin görcs nem ránt meg, sokkal inkább elgondolkodtat, és ezzel sincs másképpen. Na de részleteiben: az első két történet tényleg a technológiai halandóságunk ékes példái, nem igazán ütősek, sokkal filozofikusabb az egész, aki a régieket szereti, annak ez nem fog annyira bejönni. A második fura történet vezetése egyedi, nekem is csak a végén esett le a teljes kép, ez volt nekem a leggyengébb. Aztán jött a harmadik történet, és visszatért Holly is, modern korunk Rolandja, aki a 21. századi krimi köntösében a kívülálló-univerzum főhőseként dominál most már 3-4 könyv után. Jó lenne, ha abból még többet kapnánk, mert tényleg jó egy Setét toronyhoz hasonló ívelten, már-már borostyánként futó világ megalkotásának tanúja lenni. És jött a negyedik történet, mely nekem a harmadikkal holt versenyben a legjobbnak bizonyult. Tanulságos sztori, kicsit a ház az erdő mélyén feeling-gel, de pusztán csak a helyszín miatt. Alapja a Thomas Mann-i Dr. Faustus történet újragondolása szerintem jó kivitelben. Összességében volt már jobb is, de nagyon jó volt, végig lekötötte a figyelmet, és élvezetes olvasmány.

1 hozzászólás
Ibanez P>!
Stephen King: Minél véresebb

Nagyon jó kis kötet, gyakorlatilag egy szuszra befaltam. Kétségkívül a Mr. Harrigan telefonja vitte a prímet, nagyon jó kis történet, picit talán lassan épül fel, de ugyanakkor ez megadja az egész hangulatát, megérteti a kapcsolatát az öregember és a kisfiú között és a kisfiú egyéniségét is. Talán picit korai volt a CCC sp jelzés, még egy-két felnőttkori eset előjöhetett volna, hogy aztán tényleg lezáruljon :-D (kis vérszomjas vagyok).

A Chuck-sztori is jó volt, főleg a visszafelé haladás, de nekem azóta is azon jár az agyam, hogy mit olvastam félre, vagy mit hagytam ki, mert így utólag sem értem (lehet, újra kell olvasnom az első fejezetét), hogy most akkor hogy is volt ez a spoiler

A harmadik történetet úgy ahogy van, elrontottam. Merthogy A kívülállót ez után a kötet után terveztem be, így persze kicsit „lelőttem a poént” magamnak. Rendben, azt amúgy is gondoltam volna, hogy spoiler

A negyedik történet kicsit semmis volt, hasonlót már sokszor olvashattunk Kingtől és másoktól, ráadásul szegény pateszok már megint gonosz szerepet kaptak. Kár, hogy nem az író fickót vitte magával a búsba, megérdemelte volna.

4 hozzászólás
Bla IP>!
Stephen King: Minél véresebb

A király legújabb novellaválogatása került a kezembe a @Pannónia_Könyvtár újdonságok polcán. Magas színvonalú, érett, bölcs, időskori írások – mondhatnám kis drágakövek – rendhagyóan mai mindennapjainkról mesélnek IPodokkal, appokkal, Internettel és annak hiányával is. Érzelemgazdag és egyben ijesztő írások, helyenként dermesztő perspektívákkal – de ezeket tulajdonképpen megszokhattuk a mestertől. Jó volt ilyeneket is olvasni. Nekem a Mr. Harrigan mobilja tetszett legjobban, helyenként szívbemarkolónak éreztem a barátsággal, gyermekkori rajongással, s némi kísértetiességgel megírt mesét. Félelmes volt Chuck jelene, s Holly érzékenysége a gyerekek elleni öncélú merénylet történetében hozzám közelálló. Kis remekek a már hetven éves elmúlt mestertől.

Cukormalac>!
Stephen King: Minél véresebb

A 2021-es év alighanem legnagyobb felfedezése könyves szempontból Stephen King volt a számomra. Egy jó ajánlásnak köszönhetően tucatnál is több kötetét volt szerencsém már olvasni, s mivel beneveztem egy olyan kihívásra, melynek során jövőre havi egyet kell tőle választani, ez a szám biztosan emelkedni fog – tizenkettővel minimum.* Az idei év végére stílszerűen egy friss megjelenést választottam, a pazar borítójú Minél véresebb négy kisregényt tartalmaz, meglepő módon pedig ebben a kategóriában az első olvasmányom volt a Mestertől, így fokozottan kiváncsi voltam, mennyire tud lenyűgözni a küllemen túl.

A nyitó Mr. Harrigan telefonja tökéletes telitalálat, tanulságos mese (higgyük el, hogy csak mese). Alapvetően simulékony, barátságos hangvételű sztori, ismerős háttérrel és motivációkkal, közben pedig egy olyan húzással, ami garantáltan megborzongatja az embert. (Na, azon az egy ponton tényleg rám jött a para, nem tagadom.) Az okoseszközök túlzott hatalma más jelenkori írásában is ott volt már, ez a vonás sem idegen hát, a tálalás viszont újszerű és érdekes, nekem nagyon tetszett ez a történet. A Chuck élete sem volt rossz, főként a visszafelé történő megvalósítást tudom díjazni benne. (Spoilerezni azonban nem akarok, tessék inkább elolvasni!) Egyet tudok érteni azokkal, akik szeretik, ha King már nem feltétlenül horrort ír, ugyanis nagyon jól áll neki ez az inkább lélektani vonal.

A címadóról is csak jókat tudok mondani, még engem is szabályosan meglepett, mennyire tetszett annak ellenére, hogy A kívülálló nem lett kedvencem, Hollyt viszont imádom – számomra a Bill Hodges-trilógia valódi gipszkartonja, ytongja, sziloplasztja, malterja Ő. (Annak semmiképpen nem javasolt megismerkedni ezzel a nagyobb lélegzetű írással, aki az előzményeket nem olvasta, nagyban meg ugyanis a spoilerezés…) De igazán jó volt ez is (főként a hossza ellenére), talán ha csak ebben a formában születik meg a kívülállós sztori – és nem ihlet meg egy bizonyos Jasper DeWittet is később –, jobb lett volna egy cseppet… Mindannyiunknak. Hmm. Stílszerűen viccelődhetnék azzal, hogy már nagyon a sokadik bőr lenyúzása történt, de ezt most hagyjuk. Hollyberry minden mennyiségben jöhet, én nem bánnék egy legközelebbi alkalmat sem.**

Befejezésként A patkány a Tortúra, Titkos ablak, Tóparti kísértetek (vajh hogyhogy három T jutott eszembe?) trióhoz leginkább hasonlítható történet, mivel újfent egy írót állít a középpontba*** és színvonalát tekintve sem marad el ezektől a régebbi daraboktól, ezúttal rövidebb levezetőként teljesen jól esik, bár a vótmá-effektus bejátszik, de ez egy cseppet sem zavar, a huszonegyedik században is ütőképesek a King által kijátszott lapok (húszra is bátran mer húzni, ezért pedig csak szeretni lehet, nem?), így elégedetten csuktam be a könyvet. (Mertem volna másképp tenni, haha… Ezután kissé másképp néztem már a borítóra, mondjuk ettől függetlenül is tetszik és nem, nem vagyok beteg. Annyira.)

Jövőre mind novellák, mind kisregények terén megpróbálom majd behozni a lemaradást, ugyanis A remény rabjai filmen kívül nem sok közöm van István úr kisprózájához.**** Összességében remek választás volt ez a kötet, én pedig továbbra is lelkesen imádom az újabb King-szövegeket, amik azt mutatják, hogy hiába a sok-sok régebbi horror, az olyan alapvetések, mint a Borzalmak városa, emberünk képes folyamatosan megújulni, továbbra is van helye a vérkeringésben, ennyi megjelent könyv után sem veszít az érvényességéből. Éljen a Király!

* Ha pedig sikerül kifejlesztenem időutazó és térhajlító készségeimet, lehet az még több is!

** Túlságosan a szívemhez nőtt, na. A végén pedig picit sikerült megijednem, bár szeretem, ha a tényleges befejezés kérdését az olvasóra bízza, azért ott komolyan kirázott a félsz.

*** (és akkor még ott van a vámpíros, meg a Lisey is, tudom, direkt nem kezdtem el sorolni az összes többit…)

**** Arról pedig, hogy pontosan mi is az a reményrabjaizás, majd a megfelelő helyen és időben biztosan beszámolok. (kacsint)

>!
Európa, Budapest, 2021
358 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635043927 · Fordította: Pék Zoltán
kratas P>!
Stephen King: Minél véresebb

Na nézzük csak. Mr. Harrigan telefonja tetszett, az megér nálam egy négy csillagot és csak azért ennyit, mert spoiler.
Chuck élete ötből tíz csillagot is kaphatna, tetszett a stílus, a felépítés, az ötlet, egyszóval minden. Egyedi és zseniális, imádtam!
A címadó Minél véresebb kellemes folytatása volt a Kívülállónak, de kicsit vérszegény volt. Holly – mint főszereplő – megérdemli viszont az öt csillagot, mert igazán remekül lett összerakva és fejlődőképes.
A patkánnyal viszont gondban vagyok, valahogy olyan lerágott csontnak tűnik az ötlet és itt jön be az, hogy egy jól ismert írónál sokkal szigorúbban áll az olvasó a könyvéhez, mert már elvárásokkal kezdek egy King könyvet és egy amúgy tökéletes történetnél húzom a számat. Egy kezdő és ismeretlen írónál lelkendeznék, hogy de jó is volt ez, meg de ötletes, de Kingnél nem tudok sajnos.


Népszerű idézetek

mate55 P>!

A film múló dolog, viszont a könyv, a jó könyv örök vagy majdnem az.

56. oldal

1 hozzászólás
Hellena_Drosanne P>!

Azt hiszem, a huszonegyedik században a telefonunk a jegygyűrű, ami a világunkhoz köt bennünket. Ha így van, akkor ez rossz házasság.

80. oldal

1 hozzászólás
Finn_Hudson>!

Tizenegy évesen majdnem tucatnyi Agatha Christie-t elolvasott. Pár Miss Marple-lel is még próbálkozott, de sokkal jobban kedvelte Hercule Poirot-t a flancos bajuszával meg a „szürke kis agysejtjei” – vel. Poirot fifikás fickó volt.

120. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Christie · Hercule Poirot · Miss Marple
mate55 P>!

A délutáni szundikáláshoz semmi nem fogható; […]

Kkatja P>!

És miből gondolod, hogy bárhol is főszereplő lehetsz a saját elméden kívül?

115. oldal Chuck élete

Hellena_Drosanne P>!

Az ember a szokásai rabja, és az alapbeállításon nehéz változtatni.

234. oldal

1 hozzászólás
Finn_Hudson>!

Nem tudtam megmagyarázni. A szókincsem meglett volna hozzá, hiszen sokat olvastam, de az élettapasztalat még hiányzott.

10. oldal

Praetorianus P>!

[…] az ember csak akkor kérdezzen, ha tényleg tudni akarja a választ.

75. oldal (Európa, 2021)

Kapcsolódó szócikkek: kérdés · válasz
Hannelorka P>!

Amikor az ember megtalálja a helyet, ahová tartozik, hall egy kattanást, nem a fejében, hanem a szívében. Megteheti, hogy nem figyel rá, de miért tenné?

71. oldal

Hellena_Drosanne P>!

A szeretet egyszerre ajándék és egy lánc mindkét végén bilinccsel.

229. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Sam Weller – Mort Castle (szerk.): Árnyak és rémek
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz
Dan Wells: Csak a holttesteden át
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Joe Hill: NOS4A2
Szergej Lukjanyenko: Kvázi
John Cure: Hontalan lelkek
Lauren Beukes: Tündöklő lányok