Minden ​sötét, csillag sehol 436 csillagozás

Stephen King: Minden sötét, csillag sehol

Stephen ​King új kötetének központi témája a bosszú, a megtorlás. Az első és leghosszabb történet helyszíne egy nebraskai tanyaház Hemingford Home-ban. A kisváros King rajongóinak a „Végítélet” című regényből már ismerős lehet: az abban szereplő Abigail anya itt lakott, és az Az című regényben felnőttkorában Ben Hanscom költözik ugyanide. Az „1922” mesterien adagolja a feszültséget, a szörnyű események és a gyarló központi figura sajátos, olykor komikus beszédfordulatai egyszerre rettentő és szórakoztató kontrasztban állnak. „A dagadt sofőr” története újabb és újabb váratlan csavarokat tartogat – itt egy zárkózott írónő vidéki felolvasóestje adja az apropót a horrorisztikus kifejlethez. A „Hosszabbítás jutányos áron” egyik szereplőjéről kiderül, tulajdonképpen ő maga a sátán, a záró történetet pedig – „Egy jó házasság” –, ugyan harmadik személyben, de szintén női nézőpontból láttatja az elbeszélő.

Mind a négy írás lebilincselő izgalmakat tartogat, nem véletlen, hogy a már… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2014
526 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630796439 · Fordította: Szántó Judit
>!
Európa, Budapest, 2014
528 oldal · ISBN: 9789630797467 · Fordította: Szántó Judit
>!
Európa, Budapest, 2013
526 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630796439 · Fordította: Szántó Judit

Enciklopédia 13


Kedvencelte 59

Most olvassa 34

Várólistára tette 183

Kívánságlistára tette 256

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Madama_Butterfly>!
Stephen King: Minden sötét, csillag sehol

„Ebben a könyvben durva történetek találhatók. Lehet, hogy helyenként nehéz olvasmánynak találták őket. Ha így történt, higgyék el, helyenként a megírásuk is nehezemre esett.”
A fentiekkel a legmesszebbmenőkig egyet tudok érteni, a könyv befejezése jópár napig eltartott és ez nem feltétlenül az oldalszámon múlt – egy-egy történet között mindig kellett egy kis pihenő, idő amíg az éppen befejezett rész leülepszik, és az ember készen áll a következő borzongásra.
Ettől függetlenül King ismét zseniálisat alkotott, a kötetben szereplő történetek egyedien hátborzongató és feszültséggel teli perceket nyújtanak, maximálisan hozzák a „King-élményt”.

Rodwin>!
Stephen King: Minden sötét, csillag sehol

Hirtelen felindulásból elkövetett olvasásom áldozata volt eme könyv. Mondhatom, hogy nem bántam meg, mert egy kivétellel teljesen magával ragadtak a kisregények.
Elsősorban a bosszú, megtorlás ami központi téma az írásokban, nagyon nehezen tudnék választani, hogy melyik is tetszett a legjobban. Talán a Dagadt sofőr, melynek főhőse Tess egy kisstílű írónő, aki egy dedikálásra kap meghívást. Majd szép fokozatosan kiderül, hogy semmi sem volt véletlen aznap. Továbbá ne becsüljük alá az életbe kapaszkodó, gyengének látszó nőket, mert ők is nagyon csúnya dolgokra képesek.
Egy jó házasság futott be a második helyre, melyben kiderül, hogy bizony a legjobb kapcsolatokban is akadhatnak titkok. Darcy és Bob házasságában látszólag minden nagyszerű, szép gyerekek, ház, harmónia. Egy véletlennek köszönhetően minden felborul, és kettejük közül az egyikük szörnyű hobbival él.
Hatásos és feszes kisregény volt, ebben a formátumban jobban meg van kötve a keze Kingnek, és nem rizsázik annyit feleslegesen. A vége pedig boldog befejezéssel zárult? Véleményem szerint nem, spoiler, lehetett volna keményebb kezű King.
1922 is nagyszerű írás volt, meddig képes egy ember elmenni egy darabka földért…
Film is készül ebből a kisregényből, bár az értékeléseket nézve nem biztos, hogy megnézem. A könyv általában nagyobb élményt ad.
1922-t írtunk, Wilf éldegél feleségével és fiával egy szép tanyán. Mint sokszor a kapcsolatok megromlanak, ők is hasonlóan jártak. Az egyik nem akar engedni, de a másik sem, az események pedig megállíthatatlanul követik egymást. Többszöri családi drámával találjuk szemben magunkat, talán jobb lett volna ha valaki enged.
Feszültségekkel teli írás ez is, drukkolunk a rossz ellen, de tudat alatt tudjuk, hogy itt minden csak rosszul végződhet.
Hosszabbítás jutányos áron annyira nem tetszett. Központi téma az irigység némi fantasztikummal.
Összességében jól szórakoztam, horrortól kicsit messze állt, rengeteg feszültség volt benne gyilkosságokkal megspékelve.
Én pedig lassan, de biztosan haladok tovább King életútján, mert még mindig nagyon szeretem az írásait.

>!
Európa, Budapest, 2014
526 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630796439 · Fordította: Szántó Judit
dagikám>!
Stephen King: Minden sötét, csillag sehol

Mind a 4 törtènet a maga mòdjàn izgalmas ès egyben borzalmas volt. Nekem az 1922 ès a Dagadt sofőr tetszett a legjobban. Az első sztoriban egy tragikus csalàdi dràmàt ismerhetünk meg, ami tovàbbi feszültsègekhez ès meglepő fordulatokhoz vezet.

A Dagadt sofőrben egy ìrònő egy elmebeteg csalàd ùtjàba kerül,ès majdnem az èletèvel fizet,de felülkerekedik a bosszù ès a gonosz elnyeri a vègső jutalmàt.

A 3. törtènetben megismerhetünk egy olyan fèrfit,aki bàrmit megadna/eladna (akàr mèg a lelkèt is) csak hogy ùjra egèszsèges legyen.

Az Egy jò hàzassàg cìmű törtènetben ràjöhettünk,hogy nem biztos,hogy ismerjük azt az embert,akivel èvek òta együttèlünk. Aki èvtizedekig titokban tudja tartani a szörnyű màsik èletèt.

Megint hatalmasat alkotott King. Bravò :)

Marianngabriella P>!
Stephen King: Minden sötét, csillag sehol

Mivel befejeztem az egész kötetet, így pótoltam a csillagozást és az értékelést:
A továbbiakban nem áll szándékomban, minden kisregényről értékelést írni, de az 1922-ről szóló kirohanásomat itt hagyom.
Végül, bár mind a négy történet tetszett, még is az első lett a kedvencem. A kötet négy, tematikusan összeillő történetet tartalmaz. A kisregények bár rövidek, nem könnyű olvasmányok (talán a harmadik a kivétel, ami elég mesésre sikeredett). Mindegyik komoly témákat, erős érzelmeket, és komoly döntéseket boncolgat. A történetekben a „főhőseink” valaki más halálát okozzák, van akinek a tette erkölcsileg igazolható, van akié nem. Mindenestre sokszor eszembe jutott, én vajon mit tettem volna az ő helyükben. És szeretem azt hinni, hogy én magam erkölcsileg megdönthetetlen vagyok, de ezt szerencsére addig úgy se tudom meg, amíg nem találom magam egy ilyen helyzetben. És emiatt talán a harmadik történet volt a legfelkavaróbb. Hiszen a történet végén spoiler
Mindegyik történetnél voltak pontok, ahol arra gondoltam: „igen jól tetted, én is így tennék”, míg máskor teljesen máskép. Egy valami biztos, mind a négy esetben a főhősök számára erkölcsileg igazolható volt a tettük – a két nő esetében talán egy kívülállónak is –, és éppen emiatt voltak annyira érdekesek, és megrázóak a történeteik.
Mindenkinek ajánlom, továbbra is úgy gondolom, King szeret túlírni, így elsősorban a kisregényeit, novelláit preferálom. De nem gondolnám tökéletes első könyvnek valakinek, aki éppen ismerkedne az íróval.
A címválasztás és a borító pedig egyszerűen tökéletes, felesleges erről bármi mást mondani.

Szóval nem szoktam ilyet csinálni, de most értékelem a könyvet, úgy, hogy még nem olvastam el, de annyi érzelem kavarog bennem, hogy muszáj. Már egy ideje szeretném megszerezni ezt a kötetet, amióta láttam, hogy az egyik streaming szolgáltatónál spoiler az 1922 című novellából készült film megtekinthető. Mivel a könyvet még mindig nem tudtam beszerezni spoiler, így ebookban olvastam el. De ilyen düh, harag, legutóbb King miatt a Ragyogásnál volt bennem spoiler Ez a fajta nők iránti gyűlőlet, ami mindkét műből sugárzik borzalmas. Az-az arrogncia, amit a „főhősünk” megenged magának gyomorforgató. És bár a novella nagyon szépen és érdekesen van felépítve – külön öröm, hogy nem pusztán a gyilkosságról ír, hanem az egész évet bemutatja, mint egy szörnyű évet, kár, hogy nem 1920 a dátum, akkor még erősebb párhuzamokat tudnék vonni –, és egyértelműen a kedvenceim közé került spoiler és a filmet is meg fogom nézni, ezt az embert szívből megutáltam. Az egész műben spoiler végig a feleségét hibáztatja, azért, hogy meg kellett tenni. Azt szeretné ha sajnálnánk, vagy ha azt nem is, azt, hogy megértjük. Hiszen mennyire igaza volt spoiler. Egyetlen egy dolog adott egy kis megnyugvást, az, hogy az egész élete tönkrement, és ha nem is szenvedett eleget, azért jócskán kijutott neki a „mókából”. A fiúról a véleményem: spoiler És ami egy kis elégedettséget nyújt, a nőnek végig igaza volt, ha az a ******* férje és az a bolond fia, csak egy picit is elgondolkodik azon, amit a nő beszélt, akkor most ez egy másik könyvben, egy másik szerző története lenne, egy aranyos családról, akik túlélték a nagy gazdasági válságot együtt, szeretetben. De hát ez egy King kötet szóval…
Az értékelést kiegészítem, ha a többi novellát is ellolvastam és, a csillagozást is pótlom.

1 hozzászólás
Lisie87 P>!
Stephen King: Minden sötét, csillag sehol

Mondanám, hogy bármi, ami Kingtől jön, azt imádom, de ezzel a novellás könyvével nem vett le maradéktalanul a lábamról.
A 4 történetben az emberi természet legsötétebb bugyraiban merítkezünk meg. A sötét oldalunkkal.
1922 Egy férj rossz döntése, ami egy katasztrófa lavinát indít meg, amiből senki sem tud jól kijönni. spoiler Vérből, és patkányokból kaptunk rendesen. Nem volt rossz, de nem voltam elragadtatva. A feleség „szelleme” kísértette Wilfet, arra számítottam, hogy talán fizikai valójában is megjelenik, hogy még horrorisztikusabb legyen a történet, de ez sajnálatomra elmaradt. Leginkább a gyerekeket sajnáltam, hogy így kisiklott és rossz véget ért az életük.
A dagadt sofőr: Sokaknak nem tetszett, de szerintem egész jó volt, úgy összességében. Az eleje mondjuk nem igazán kötött le bár lehet, hogy a migréntől és a kéretlen-pofázós vonat úti társaktól , aztán ahogy beindult a történet spoiler egyre jobban élveztem. Bevallom, örültem, hogy sikeresen teljesítette a küldetését a főhősnő és az spoiler Egyetlen bajom, hogy olyan könnyen ment neki a dolog, semmi nagyobb akadály nem gördült az útjába.
Hosszabbítás jutányos áron: Egész jó, bár nem hiszem, hogy egyedi ötlet. Egy rákban haldokló férfi üzletet köt az ördöggel, hogy meghosszabbítsa az sajátját, cserébe romba dönti a barátja sikeres-boldog életét. Ezek után Dave nemcsak meggyógyul, de karrierje és családja élete is sikerekben és boldogságban gazdag, míg Tom (a barátja) pont az ellentéte lesz…nyomor, bánat, halál és boldogtalanság jut neki az elkövetkezendő évekre… Nagyon sajnáltam szerencsétlent, olvasni is rossz volt a sok nyomorúságot és szerencsétlenséget, ami vele történt. Teljesen felháborodtam, amikor úgy ért véget a novella, hogy Dave él, mint hal a vízben…és ennyi! Vártam volna egy kis kompenzálást ,hogy végül őt is utoléri a végzet…de nem…így nagyon igazságtalannak éreztem a történetet. Nem mintha az élet nem lenne az!
Egy jó házasság: Hehe, érdekes kis novella volt. Nem minden arany, ami fénylik. Darcy férje sötét titkot rejteget, és a tökéletes életük hirtelen csak illúzió lesz. Mennyire nem ismerhetjük még a legközelebb álló családtagunkat sem…erre akar utalni King. Amikor lehull a hétköznapi álarc és feltárul a rút valóság. Darcy helyesen cselekszik, ha nem is az emberi törvények szerint spoiler . Nem volt kivetnivalóm, ez volt a Dagadt sofőr mellett, ami még úgy tetszett, de itt is túl egyszerűen oldódtak meg a dolgok.
King itt nagyon a szereplők lelki oldalát helyezte előnybe, és nem a cselekmény fordulatosságára koncentrált. Ez nem baj, csak most nem erre vágytam, ennek ellenére megadom a 4,5 csillagot, mert King azért mégiscsak King és imádom, ahogy ír, és ahogy a világot látja! :)

Emerencia P>!
Stephen King: Minden sötét, csillag sehol

Nagyon jó kis könyv. A legjobban az első történet tetszett, de az utána következők is színvonalasak.King megint olyan alkotott ,ami megtörténhet ,s ettől olyan hátborzongató.

1 hozzászólás
Nushi P>!
Stephen King: Minden sötét, csillag sehol

Teljesen őszinte leszek, én annyira nem kedvelem King-et… Miért? Mert borzalmasan vegyes amit alkot az egyik könyve olyan ,hogy le se tudom tenni a másikat 3 oldal után nem tudom folytatni. Ezt én nem kedvelem akkor inkább legyen kicsit középszerű és rá tudom mondani, hogy igen el fogom olvasni. Ez a könyv is példa erre 3 szor kezdtem neki 4 év alatt. Aztán túljutva a kezdeti melankólián és King-re oly nagyon jellemző „szar minden, haljunk bele, igyuk le magunkat” hangulaton egész jó kis könyv kerekedett. A második történet abszolút elvitte nekem a könyvet önmagában is zseniális és filmre való.Próbálok nyitottabb lenni és kevésbé kritikus valamiért szereti őt sok sok ember….

4 hozzászólás
gazibla IP>!
Stephen King: Minden sötét, csillag sehol

Ebben a könyvben négy történet található. Mind a négy zseniálisan kidolgozott, hátborzongató történet. :) Nehezen tudnék választani a négy történet közül egyet amelyik nekem legjobban tetszett, mégis megpróbálok egy sorrendet felállítani közöttük: 1922, Egy jó házasság, A dagadt sofőr, Hosszabbítás jutányos áron. Ez csak az én egyéni véleményem és hozzá kell tennem, hogy nagyon jó történet mind a négy. :) King egy újabb zseniális művet adott a kezünkbe. :)

Roszka >!
Stephen King: Minden sötét, csillag sehol

Élvezetes olvasmány, mint minden King.
Az első történet eléggé megrázó, nagyon Kinges, hátborzongató.
A Dagadt Sofőr fordulatos és szerintem minden nőnek érzékeny pontja, hisz egy erőszakról szól, és persze a bosszúról.
Hosszabbítás jutányos áron: az emberi irigységről, barátságról, kétszínűségről szól, ahogyan csak a Mester tudja megírni. ( Nekem egy bizonyos bohócot juttatott eszembe.)
Egy jó házasság- nos nekem ez nagyon tetszett, talán azért, mert imádom a gyilkos elméket, na, ez a történet nagyon erre hajaz!

1 hozzászólás
Joshua182>!
Stephen King: Minden sötét, csillag sehol

Igazán szórakoztató volt ez a négy kisregény, mindegyiknek más az erőssége, és mindegyik felkavaró a maga módján, ebből pedig igencsak ütős kötet kerekedett ki!
1922
Az első oldalak után jöttem rá, hogy ezt bizony láttam filmben, így sajnos csattanó nem igazán maradt számomra, de a hangulat ezúttal is hátborzongató volt, sőt. Meglepett, hogy milyen hűen követi a forgatókönyv az írásművet, szinte újra láttam magam előtt a jeleneteket. A 20-as évek miliője, a T-modellek kora, és az elszigetelt tanyasi környezet elképesztően hátborzongató hangulatot kölcsönöz ennek a szomorú történetnek, így jóval több lesz, mint egy „szimpla” szellemhistória.
A dagadt sofőr
Érdekes megvilágításba helyezi a nők elleni erőszak problémáját. Nem csupán abból a szempontból, hogy mit tesz az emberrel az igazságtalan erőszak, nekem itt leginkább a folyamat ábrázolása tetszett, amint a főhős az első kétségbeeséstől és megszégyenüléstől kezdve eljut spoiler személyiségének addig teljesen rejtett régióiba, amelyeket egyébként valószínűleg sosem ismert volna meg. Nagyon tetszett, ahogy tárgyakon és háziállatokon keresztül szólnak hozzá a lelkiismeretének hangjai, ötletes ábrázolása a tébolynak és a karakterfejlődésnek.
Hosszabbítás jutányos áron
Maga történet nem kimondottan egyedi, spoiler sok hasonlót olvashattunk már, akár a szerző tollából is, engem itt leginkább az emberi jellem rideg, őszinte, cukormáz nélküli ábrázolása fogott meg. Az irigység, a rosszindulat, az önzés az emberiséggel egyidős tulajdonságok, mindnyájunkban ott vannak, és bizonyos körülmények között bizony felszínre törnek, kontrollálatlanul, akár legjobb barátok között is. Fantasztikus jellege ellenére ez a történet szerintem végtelenül „emberi”, a főszereplőben mindenki magára ismerhet kisebb-nagyobb mértékben (ha őszinte önmagával), karc- és foltmentes tükröt tart elénk.
Egy jó házasság
Ez a történet azért tetszett különösen, mert egyik régi vesszőparipámat támasztja alá, mégpedig hogy nincsenek „jó” és „gonosz” emberek, mindenki a szürke zónában ingázik, közelebb az egyik vagy másik végponthoz, és semmi sem állandó. Így fordulhat elő, hogy valaki évtizedekig együtt él egy spoiler elmebeteggel, és még csak nem is sejti. A hétköznapi élet „rítusai” bizony tanulhatóak, az ember pedig jóval komplexebb annál, mint hogy ezek, illetve szokásaink, rigolyáink alapján bárkit meg lehessen ítélni. Igazi „eye-opener” írás!
Mind a négy történet lebilincselő volt a maga módján, a rövidebb terjedelem diktálta feszesebb tempó ezúttal jót tett nekik, tartalmasabbnak érződtek, de mégsem értek véget túl hamar. Szívesen repetáznék az ilyen menüből!


Népszerű idézetek

Cheril>!

Szerintem minden emberben lakik egy másik ember, egy idegen, aki rosszat forral; én Áskálódónak neveztem el.

11. oldal

SwordArtO>!

Azt mondják, a szerelem vak, de ez ostobáknak való közhely. Néha éppenséggel túl élesen lát.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
Cheril>!

Előbb-utóbb a legtartósabb koporsó is szétesik, hogy az élet táplálkozhasson a halálból.

47. oldal

Rose_M>!

– Az élet igenis igazságos. Mind ugyanúgy rázkódunk kilenc hónapon át a skatulyában, és utána pörögni kezd a kocka. Vannak, akik csupa hetest dobnak, és sajnos vannak, akiknek csak kettes jön ki. A világ már csak ilyen.

401. oldal

1 hozzászólás
mindennévfoglalt>!

És létezik-e pokol, vagy mi teremtjük meg a magunk poklát itt a Földön?

18. oldal

1 hozzászólás
Blanka_Fülöp>!

Ő megjegyezte, hogy az érzelmek, csakúgy, mint az igazság, a gyengék utolsó szalmaszála.

27. oldal

hajnalikod>!

Ahogy a külső sebeket nem hagyhatjuk elgennyedni, ugyanúgy kell kifakasztani a lélek sebeit is, mert a fertőzés gyorsan tovább terjedhet.

120. oldal

Rodwin>!

– (…). Forró kávé egy hideg napon – hát van ennél jobb? Talán a forralt bor – egyéb nem jut eszembe.

503. -504. oldal

Kapcsolódó szócikkek: forralt bor · kávé
Marianngabriella P>!

– Számos gyújtogató lép be az önkéntes helyi tűzoltóságba – jegyezte meg Tom, amikor befordultak Tess utcájába.
– Ez meg mit jelentsen? – tudakolta Tess.
– Azt, hogy soha senkit ne ítélj meg a nyilvános elköteleződései alapján.

A dagadt sofőr

darkfenriz>!

A tizenévesek, ha éppen nem forognak, mint a szélkakas, a puritánoknál is merevebbek.

1922 (24.o.)


Hasonló könyvek címkék alapján

Paul Tremblay: Szellemek a fejben
Joe Hill: Szarvak
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Joe Hill: NOS4A2
Chuck Palahniuk: Kísértettek
Jeff Lindsay: Dexter halott
Ania Ahlborn: És bebújt az ördög
Lincoln Child: Farkashold
Neil Gaiman: Coraline
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!