Minden ​sötét, csillag sehol 381 csillagozás

Stephen King: Minden sötét, csillag sehol

Stephen ​King új kötetének központi témája a bosszú, a megtorlás. Az első és leghosszabb történet helyszíne egy nebraskai tanyaház Hemingford Home-ban. A kisváros King rajongóinak a „Végítélet” című regényből már ismerős lehet: az abban szereplő Abigail anya itt lakott, és az Az című regényben felnőttkorában Ben Hanscom költözik ugyanide. Az „1922” mesterien adagolja a feszültséget, a szörnyű események és a gyarló központi figura sajátos, olykor komikus beszédfordulatai egyszerre rettentő és szórakoztató kontrasztban állnak. „A dagadt sofőr” története újabb és újabb váratlan csavarokat tartogat – itt egy zárkózott írónő vidéki felolvasóestje adja az apropót a horrorisztikus kifejlethez. A „Hosszabbítás jutányos áron” egyik szereplőjéről kiderül, tulajdonképpen ő maga a sátán, a záró történetet pedig – „Egy jó házasság” –, ugyan harmadik személyben, de szintén női nézőpontból láttatja az elbeszélő.

Mind a négy írás lebilincselő izgalmakat tartogat, nem véletlen, hogy a már… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2014
526 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630796439 · Fordította: Szántó Judit
>!
Európa, Budapest, 2014
528 oldal · ISBN: 9789630797467 · Fordította: Szántó Judit
>!
Európa, Budapest, 2013
526 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630796439 · Fordította: Szántó Judit

Enciklopédia 9


Kedvencelte 53

Most olvassa 28

Várólistára tette 165

Kívánságlistára tette 189

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Madama_Butterfly P
Stephen King: Minden sötét, csillag sehol

„Ebben a könyvben durva történetek találhatók. Lehet, hogy helyenként nehéz olvasmánynak találták őket. Ha így történt, higgyék el, helyenként a megírásuk is nehezemre esett.”
A fentiekkel a legmesszebbmenőkig egyet tudok érteni, a könyv befejezése jópár napig eltartott és ez nem feltétlenül az oldalszámon múlt – egy-egy történet között mindig kellett egy kis pihenő, idő amíg az éppen befejezett rész leülepszik, és az ember készen áll a következő borzongásra.
Ettől függetlenül King ismét zseniálisat alkotott, a kötetben szereplő történetek egyedien hátborzongató és feszültséggel teli perceket nyújtanak, maximálisan hozzák a „King-élményt”.

>!
Rodwin
Stephen King: Minden sötét, csillag sehol

Hirtelen felindulásból elkövetett olvasásom áldozata volt eme könyv. Mondhatom, hogy nem bántam meg, mert egy kivétellel teljesen magával ragadtak a kisregények.
Elsősorban a bosszú, megtorlás ami központi téma az írásokban, nagyon nehezen tudnék választani, hogy melyik is tetszett a legjobban. Talán a Dagadt sofőr, melynek főhőse Tess egy kisstílű írónő, aki egy dedikálásra kap meghívást. Majd szép fokozatosan kiderül, hogy semmi sem volt véletlen aznap. Továbbá ne becsüljük alá az életbe kapaszkodó, gyengének látszó nőket, mert ők is nagyon csúnya dolgokra képesek.
Egy jó házasság futott be a második helyre, melyben kiderül, hogy bizony a legjobb kapcsolatokban is akadhatnak titkok. Darcy és Bob házasságában látszólag minden nagyszerű, szép gyerekek, ház, harmónia. Egy véletlennek köszönhetően minden felborul, és kettejük közül az egyikük szörnyű hobbival él.
Hatásos és feszes kisregény volt, ebben a formátumban jobban meg van kötve a keze Kingnek, és nem rizsázik annyit feleslegesen. A vége pedig boldog befejezéssel zárult? Véleményem szerint nem, spoiler, lehetett volna keményebb kezű King.
1922 is nagyszerű írás volt, meddig képes egy ember elmenni egy darabka földért…
Film is készül ebből a kisregényből, bár az értékeléseket nézve nem biztos, hogy megnézem. A könyv általában nagyobb élményt ad.
1922-t írtunk, Wilf éldegél feleségével és fiával egy szép tanyán. Mint sokszor a kapcsolatok megromlanak, ők is hasonlóan jártak. Az egyik nem akar engedni, de a másik sem, az események pedig megállíthatatlanul követik egymást. Többszöri családi drámával találjuk szemben magunkat, talán jobb lett volna ha valaki enged.
Feszültségekkel teli írás ez is, drukkolunk a rossz ellen, de tudat alatt tudjuk, hogy itt minden csak rosszul végződhet.
Hosszabbítás jutányos áron annyira nem tetszett. Központi téma az irigység némi fantasztikummal.
Összességében jól szórakoztam, horrortól kicsit messze állt, rengeteg feszültség volt benne gyilkosságokkal megspékelve.
Én pedig lassan, de biztosan haladok tovább King életútján, mert még mindig nagyon szeretem az írásait.

>!
Európa, Budapest, 2014
526 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630796439 · Fordította: Szántó Judit
>!
Lisie87 P
Stephen King: Minden sötét, csillag sehol

Mondanám, hogy bármi, ami Kingtől jön, azt imádom, de ezzel a novellás könyvével nem vett le maradéktalanul a lábamról.
A 4 történetben az emberi természet legsötétebb bugyraiban merítkezünk meg. A sötét oldalunkkal.
1922 Egy férj rossz döntése, ami egy katasztrófa lavinát indít meg, amiből senki sem tud jól kijönni. spoiler Vérből, és patkányokból kaptunk rendesen. Nem volt rossz, de nem voltam elragadtatva. A feleség „szelleme” kísértette Wilfet, arra számítottam, hogy talán fizikai valójában is megjelenik, hogy még horrorisztikusabb legyen a történet, de ez sajnálatomra elmaradt. Leginkább a gyerekeket sajnáltam, hogy így kisiklott és rossz véget ért az életük.
A dagadt sofőr: Sokaknak nem tetszett, de szerintem egész jó volt, úgy összességében. Az eleje mondjuk nem igazán kötött le bár lehet, hogy a migréntől és a kéretlen-pofázós vonat úti társaktól , aztán ahogy beindult a történet spoiler egyre jobban élveztem. Bevallom, örültem, hogy sikeresen teljesítette a küldetését a főhősnő és az spoiler Egyetlen bajom, hogy olyan könnyen ment neki a dolog, semmi nagyobb akadály nem gördült az útjába.
Hosszabbítás jutányos áron: Egész jó, bár nem hiszem, hogy egyedi ötlet. Egy rákban haldokló férfi üzletet köt az ördöggel, hogy meghosszabbítsa az sajátját, cserébe romba dönti a barátja sikeres-boldog életét. Ezek után Dave nemcsak meggyógyul, de karrierje és családja élete is sikerekben és boldogságban gazdag, míg Tom (a barátja) pont az ellentéte lesz…nyomor, bánat, halál és boldogtalanság jut neki az elkövetkezendő évekre… Nagyon sajnáltam szerencsétlent, olvasni is rossz volt a sok nyomorúságot és szerencsétlenséget, ami vele történt. Teljesen felháborodtam, amikor úgy ért véget a novella, hogy Dave él, mint hal a vízben…és ennyi! Vártam volna egy kis kompenzálást ,hogy végül őt is utoléri a végzet…de nem…így nagyon igazságtalannak éreztem a történetet. Nem mintha az élet nem lenne az!
Egy jó házasság: Hehe, érdekes kis novella volt. Nem minden arany, ami fénylik. Darcy férje sötét titkot rejteget, és a tökéletes életük hirtelen csak illúzió lesz. Mennyire nem ismerhetjük még a legközelebb álló családtagunkat sem…erre akar utalni King. Amikor lehull a hétköznapi álarc és feltárul a rút valóság. Darcy helyesen cselekszik, ha nem is az emberi törvények szerint spoiler . Nem volt kivetnivalóm, ez volt a Dagadt sofőr mellett, ami még úgy tetszett, de itt is túl egyszerűen oldódtak meg a dolgok.
King itt nagyon a szereplők lelki oldalát helyezte előnybe, és nem a cselekmény fordulatosságára koncentrált. Ez nem baj, csak most nem erre vágytam, ennek ellenére megadom a 4,5 csillagot, mert King azért mégiscsak King és imádom, ahogy ír, és ahogy a világot látja! :)

>!
Emerencia P
Stephen King: Minden sötét, csillag sehol

Nagyon jó kis könyv. A legjobban az első történet tetszett, de az utána következők is színvonalasak.King megint olyan alkotott ,ami megtörténhet ,s ettől olyan hátborzongató.

1 hozzászólás
>!
gazibla
Stephen King: Minden sötét, csillag sehol

Ebben a könyvben négy történet található. Mind a négy zseniálisan kidolgozott, hátborzongató történet. :) Nehezen tudnék választani a négy történet közül egyet amelyik nekem legjobban tetszett, mégis megpróbálok egy sorrendet felállítani közöttük: 1922, Egy jó házasság, A dagadt sofőr, Hosszabbítás jutányos áron. Ez csak az én egyéni véleményem és hozzá kell tennem, hogy nagyon jó történet mind a négy. :) King egy újabb zseniális művet adott a kezünkbe. :)

>!
Roszka
Stephen King: Minden sötét, csillag sehol

Élvezetes olvasmány, mint minden King.
Az első történet eléggé megrázó, nagyon Kinges, hátborzongató.
A Dagadt Sofőr fordulatos és szerintem minden nőnek érzékeny pontja, hisz egy erőszakról szól, és persze a bosszúról.
Hosszabbítás jutányos áron: az emberi irigységről, barátságról, kétszínűségről szól, ahogyan csak a Mester tudja megírni. ( Nekem egy bizonyos bohócot juttatott eszembe.)
Egy jó házasság- nos nekem ez nagyon tetszett, talán azért, mert imádom a gyilkos elméket, na, ez a történet nagyon erre hajaz!

1 hozzászólás
>!
Joshua182
Stephen King: Minden sötét, csillag sehol

Igazán szórakoztató volt ez a négy kisregény, mindegyiknek más az erőssége, és mindegyik felkavaró a maga módján, ebből pedig igencsak ütős kötet kerekedett ki!
1922
Az első oldalak után jöttem rá, hogy ezt bizony láttam filmben, így sajnos csattanó nem igazán maradt számomra, de a hangulat ezúttal is hátborzongató volt, sőt. Meglepett, hogy milyen hűen követi a forgatókönyv az írásművet, szinte újra láttam magam előtt a jeleneteket. A 20-as évek miliője, a T-modellek kora, és az elszigetelt tanyasi környezet elképesztően hátborzongató hangulatot kölcsönöz ennek a szomorú történetnek, így jóval több lesz, mint egy „szimpla” szellemhistória.
A dagadt sofőr
Érdekes megvilágításba helyezi a nők elleni erőszak problémáját. Nem csupán abból a szempontból, hogy mit tesz az emberrel az igazságtalan erőszak, nekem itt leginkább a folyamat ábrázolása tetszett, amint a főhős az első kétségbeeséstől és megszégyenüléstől kezdve eljut spoiler személyiségének addig teljesen rejtett régióiba, amelyeket egyébként valószínűleg sosem ismert volna meg. Nagyon tetszett, ahogy tárgyakon és háziállatokon keresztül szólnak hozzá a lelkiismeretének hangjai, ötletes ábrázolása a tébolynak és a karakterfejlődésnek.
Hosszabbítás jutányos áron
Maga történet nem kimondottan egyedi, spoiler sok hasonlót olvashattunk már, akár a szerző tollából is, engem itt leginkább az emberi jellem rideg, őszinte, cukormáz nélküli ábrázolása fogott meg. Az irigység, a rosszindulat, az önzés az emberiséggel egyidős tulajdonságok, mindnyájunkban ott vannak, és bizonyos körülmények között bizony felszínre törnek, kontrollálatlanul, akár legjobb barátok között is. Fantasztikus jellege ellenére ez a történet szerintem végtelenül „emberi”, a főszereplőben mindenki magára ismerhet kisebb-nagyobb mértékben (ha őszinte önmagával), karc- és foltmentes tükröt tart elénk.
Egy jó házasság
Ez a történet azért tetszett különösen, mert egyik régi vesszőparipámat támasztja alá, mégpedig hogy nincsenek „jó” és „gonosz” emberek, mindenki a szürke zónában ingázik, közelebb az egyik vagy másik végponthoz, és semmi sem állandó. Így fordulhat elő, hogy valaki évtizedekig együtt él egy spoiler elmebeteggel, és még csak nem is sejti. A hétköznapi élet „rítusai” bizony tanulhatóak, az ember pedig jóval komplexebb annál, mint hogy ezek, illetve szokásaink, rigolyáink alapján bárkit meg lehessen ítélni. Igazi „eye-opener” írás!
Mind a négy történet lebilincselő volt a maga módján, a rövidebb terjedelem diktálta feszesebb tempó ezúttal jót tett nekik, tartalmasabbnak érződtek, de mégsem értek véget túl hamar. Szívesen repetáznék az ilyen menüből!

>!
csillagka P
Stephen King: Minden sötét, csillag sehol

Négy mese az emberi természetről, mindegyik más, mindegyik másképpen borzongató.
Tanulság a patkányok mindig jönnek és nem kötünk üzletet az ördöggel.
Az első és a harmadik novella tetszett, a másodikban Tesst nem tudtam még kedvelni se. A negyedik pedig felejtős, valahogy nem mozgatta meg az érzelmeimet.
Érdekes párhozamot éreztem a 1922 banki hozzáállás, és a mai világ között, volt pár éve egy olyan időszak mikor nálunk is mindenkire rá akarták tukmálni a hiteleket és mi lett a vége?
Nincs ingyen ebéd! Bár ez a többi novella kapcsán is elmondható, jók ezek művek, felhívják a figyelmet az ok és okozati következményekre.
Igen, fontos tanulság, ne dugjuk az asszonyt a kútba, mert annak soha nem lesz jó vége!

>!
Szamღca
Stephen King: Minden sötét, csillag sehol

Nagyon bal lábbal indult a kapcsolatom ezzel a könyvvel és ez meglátszik azon is, hogy mennyi ideig olvastam. Eleve nagyon nagy hiba volt Karácsony előtt, az ünnepekre való szeretetteljes készülődésben belekezdeni mert valljuk be ez a könyv nem annyira alkalmas rá….
4 novella /kisregény van a könyvben.
Az első: 1922 egy tipikusan Kinges horrortörténet. Nem is lett volna vele semmi baj, jól van megírva, végig fenntartja a figyelmet, izgalmas – spoiler A történet kellően horrorisztikus spoiler
A dagadt sofőr – szintén nem volt rossz; érdekes volt az alapötlet spoiler
A negyedik Hosszabbítás jutányos áron – számomra borzalmas volt. Annyira szenvedtem vele, hogy közelálltam ahhoz hogy az egész könyvet becsukom és sarokba hajítom,. Borzalmasan megviselnek azok a könyvek ahol a cselekmény mozgatórúgója az emberi rosszindulat, irigység. Itt erre volt kiélezve a történet; ezt a novellat olvastam kb. 3 hónapon keresztül.
Az utolsó a könyvben Egy jó házasság egyszerűen CSÚCS volt. Ezért megérte az egészet végigolvasni. Nagyon tetszett! Fantasztikus volt maga az alapötlet spoiler ahogy végigkövetjük a nő gondolatait, az egész történetet. Azonkivul hogy érdekes volt, izgalmas tele volt tűzdelve apró kis poénokkal amiken néha hangosan felnevettem. Nagyon tetszett.

>!
FreeAngel
Stephen King: Minden sötét, csillag sehol

Az értékelések többségében az olvasható, hogy majdnem mindenkinek az első kisregény, az 1922 tetszett a legjobban. Amikor elkezdtem a könyvet, nekem is nagyon bejött, magasra tette a lécet, így nyilván a második és a többi nem tud(hat)ott volna akkorát ütni. Erős kezdés után mire számítson az ember?! :)
A második (A dagadt sofőr) tényleg nem volt akkora durranás, és bár rossznak nem mondnám, én kissé életszerűtlennek éreztem több mozzanatát, számomra hiteltelen volt. A befejezés tekintetében reménykedtem némi kárpótlásban, de csalódnom kellett. Ennél többet vártam volna Kingtől.
A harmadik (Hosszabbítás jutányos áron) elég rövidke volt, de nem is kellett volna belőle több… Tanulságos felnőttmese, legalábbis annak, aki értelmezni tudja a konkrét eseményeken túlmutató mondanivalót..
Na és az utolsó…!! Erre érdemes volt várni, ezért érdemes volt a két középsőt végigvergődni! Az Egy jó házasság hiába volt szintén rövidke az első kettőhöz képest, még így is holtversenyben van nálam az 1922-vel. Ennél kérem minden a helyén volt: a hitelesség, az életszerűség, az adagolás, a tempó, a csattanó és a végén még egy kis adrenalinpumpa az utolsó jelenetben. Megkockáztatom, hogy ha az 1922 rövidebb lenne vagy ez lenne terjedelemre hosszabb, esetleg a történetek sorrendje más lenne, akkor akár még első helyezett is lehetne, így viszont áll a holtverseny. :)
Mesteri, ez King.

8 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
SwordArtO

Azt mondják, a szerelem vak, de ez ostobáknak való közhely. Néha éppenséggel túl élesen lát.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
>!
Cheril

Szerintem minden emberben lakik egy másik ember, egy idegen, aki rosszat forral; én Áskálódónak neveztem el.

11. oldal

>!
Cheril

Előbb-utóbb a legtartósabb koporsó is szétesik, hogy az élet táplálkozhasson a halálból.

47. oldal

>!
Rose_M

– Az élet igenis igazságos. Mind ugyanúgy rázkódunk kilenc hónapon át a skatulyában, és utána pörögni kezd a kocka. Vannak, akik csupa hetest dobnak, és sajnos vannak, akiknek csak kettes jön ki. A világ már csak ilyen.

401. oldal

1 hozzászólás
>!
mindennévfoglalt

És létezik-e pokol, vagy mi teremtjük meg a magunk poklát itt a Földön?

18. oldal

1 hozzászólás
>!
Joshua182

A macskák az örök túlélők. Amíg a tálkájuk tele van, nem nagyon bánják, ki tölti meg.

334. oldal

>!
Rodwin

– (…). Forró kávé egy hideg napon – hát van ennél jobb? Talán a
forralt bor – egyéb nem jut eszembe.

503. -504. oldal

Kapcsolódó szócikkek: forralt bor · kávé
>!
hajnalikod

Ahogy a külső sebeket nem hagyhatjuk elgennyedni, ugyanúgy kell kifakasztani a lélek sebeit is, mert a fertőzés gyorsan tovább terjedhet.

120. oldal

>!
SwordArtO

Tudom, mit éreztek most, de meglátjátok, a nap holnap is felkel, és akkor ti is jobban érzitek majd magatokat. Ha aztán holnapután is kisüt a nap, még egy kicsit jobb hangulatban lesztek. Ami történt, csak egy epizód az életetekben, és már el is múlt. Jobb lett volna győzni, de az épp így elmúlt volna, és az élet megy tovább.

476-477. oldal

>!
Blanka_Fülöp

Ő megjegyezte, hogy az érzelmek, csakúgy, mint az igazság, a gyengék utolsó szalmaszála.

27. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Paul Tremblay: Szellemek a fejben
Joe Hill: Szarvak
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Joe Hill: NOS4A2
Chuck Palahniuk: Kísértettek
Jeff Lindsay: Dexter halott
Ania Ahlborn: És bebújt az ördög
Lincoln Child: Farkashold
Neil Gaiman: Coraline
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!