Minden ​haláli (A Setét Torony) 231 csillagozás

Stephen King: Minden haláli

Az emberrel bármi megtörténhet.

Például hazamegy, és otthon egy üzenet várja, amelyből kiderül, a felesége elhagyja. Mivel meg kell beszélniük a válást, beülnek egy étterembe az ügyvédjük társaságában, ahol is a főúr egy hatalmas konyhakéssel támad a vendégekre!

Vagy: 1408. Ha összeadjuk a számjegyeket, 13-at kapunk, ami szerencsétlen szám. De ha ráadásul egy szállodai szoba száma, amelyben az ember eltölt egy éjszakát… már ha túléli!

Vagy… de tudja mit, Kedves Olvasó? Üljön bele kedvenc karosszékébe, és olvassa el Stephen King tizennégy idegborzoló, lélegzetelállító, vérfagyasztó elbeszélését.

Eredeti megjelenés éve: 2002

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2004
536 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630775670 · Fordította: Müller Bernadett

Enciklopédia 11


Kedvencelte 19

Most olvassa 12

Várólistára tette 79

Kívánságlistára tette 144


Kiemelt értékelések

mcgregor>!
Stephen King: Minden haláli

Ez egy változó színvonalú, de alapvetően nagyon ügyes novellaválogatás Kingtől. A novella műfaj egyébként is olyan, amelyben King legalább annyira ki tud teljesedni, mint a regényeiben. Nagyon jók a témaválasztásai, és tényleg kevés olyan akad ebben a válogatásban, amelyet a feledhető jelzővel illethetnénk. Értékesek és érdekesek az írónak az egyes novellák születésével kapcsolatos elő- vagy utószavai is.
A négyes boncterem a végletekig csigázza a feszültséget azzal, hogy egy halottnak hitt, mozogni és jelezni képtelen, ám teljesen magánál lévő ember bonctermi kínlódását mutatja be. Remekül felépített, aljasul idegtépő, de a humort sem nélkülöző mű.
A fekete öltönyös férfi egy kifejezetten nyomasztó, az embernek az ördögivel szembeni ősi félelmeire játszó, gyermeki nézőpontú novella. Bizarr és szürreális, mint az igazán hatásos horrorötletek.
Minden mulandó: kevésbé tetszett. Fura, és nem különösebben lenyűgöző. Az alapötlet (az autópálya pihenőhelyek vécéiben látott graffitik gyűjtése), amiről King a novella születése kapcsán beszámol, érdekes, de egy önálló novellát nem biztos, hogy megérne.
Jack Hamilton halála: bizonyos értelemben ez egyáltalán nem egy tipikus King-mű. A Dilinger-banda témáját feldolgozó novella az önálló életre kelő Dilinger-mítosz egy lényeges (és valódi) epizódját helyezi reflektorfénybe, nagyon jól visszaadva a korhangulatot és a gengszterkorszak stílusjegyeit. Nyuszkó, Homer, Dilinger és „Red” Hamilton alakja és a légyfogás motívuma remek kivitelezéssel megrajzolt elemek.
A halálszoba az író saját besorolása szerint kafkás. Ez annyiban igazolható maximum, hogy a főszereplőnek a magatehetetlen és kiszolgáltatott, abszurd és reménytelen helyzetét alaposan körbejárja, de a mű hangulata számomra egyáltalán nem idézi Kafkát. Egy regényben egy hosszabb epizód lehetne, de önálló novellaként kevésbé érzem kereknek.
Eluria nővérkéi: Ahogy azt az író megjegyzi, ez egy, az ügynöke felkérésére írt előzménytörténet a Setét Torony sorozathoz. Ha ezt nem tudnánk, és a főszereplőt is máshogy hívnánk, akkor is a Setét Torony világa jutna elsőként eszünkbe, annyira jellegzetes az egész miliő. Érdekes (és hátborzongató) az ápolónők szerepének hosszú lebegtetése, a csengettyűk és a gyógyító bogarak mint különleges jelentőségű elemek szerepeltetése.
A Minden haláli engem sok szempontból Kingnek egy regényére, A tűzgyújtóra emlékeztet. De még némi lovecraftos beütése is van. Sajátos elegy. Elgondolkodtat arról, hogy mi a tehetség, és mit kezdhetünk az életünkkel.
Az L. T. elmélete a házikedvencekről egy házasság tönkremenetelének, és a házikedvencek ebben játszott szerepének maróan gúnyos látlelete. King bebizonyítja, hogy nem csak az emberi élek pszichológiájának, hanem a háziállatok jellemzőinek is nagy ismerője, még akkor is, ha – szándékosan – karikíroz.
Az országút vírusa északnak tart egy viszonylag gyakori King-motívum újrafeldolgozása: egy épület vagy egy tárgy (jelen esetben egy ördögi kép), amely birtokosa/használója életére tör. Ez a „Leitmotiv” a Napkutyában, a Christine-ben, A ragyogásban és megannyi más Stephen King műben. Ez a novella most valahogy nem annyira átütő.
Ebéd a Gotham Caféban: egy őrült pincér ámokfutása egy lehetetlen helyzetben: válófélben lévő házaspár kínos búcsúebédje közben egy idegesítő ügyvéd jelenlétében. Az egész kicsit szürreális, de inkább tragikomikus, mint letaglózó.
Az érzés, amelynek csak francia neve van című mű volt az egyetlen novella, ami kifejezetten nem tetszett. Bár szándékosan kusza és (látszólag) összefüggéstelen, de a végén történő feloldás sem javít a helyzeten. Ez nem sikerült. A deja vu köré rendezett cselekmény egyszerűen idegesítő. Egy dologban viszont baromira igaza van Kingnek: az ismétlődés maga a pokol.
1408: egy méltán híres darab, amely filmes adaptációt is kapott (John Cusack-kel a főszerepben). Nekem kicsit A ragyogás parafrázisa, de ez persze nem feltétlenül von le az értékéből. Aligha véletlen, hogy nincsen 13. emelet a szállodákban…
A golyó című novella helyenként kifejezetten megrendítő, még a hatásvadász elemek ellenére is. King ügyesen tart minket bizonytalanságban, miközben az emberi esendőséget szemérmetlenül az arcunkba vágva egyszerre ébreszt rá önnön gyarlóságunkra és közben empatikusan bólogat.
A szerencsepénz a reménytvesztettek dala az örök reményről. Olyan, mintha nem is a konkrét sztori lenne a lényeges, hanem az együttérzés, amit kiváltanak belőlünk a kemény munka ellenére megélt kilátástalansággal és a lecsúszás acsarkodó ordasával szembesülő törékeny emberi sorsok. Szomorú és felemelő.

3 hozzászólás
Hellena P>!
Stephen King: Minden haláli

Az értékelés olvasható a blogomon:
https://thedeathgoddess.blogspot.com/2021/03/stephen-ki…

Sokkal jobban összeszedett válogatás ez, mint a Rémálmok és lidércek. Ezeket a novellákat és főleg a kisregényt kimondottan élveztem, rossz érzést, nemtetszést egyik sem váltott ki, inkább semleges maradt, amelyik nem fogott meg annyira, mint a többi.

A legnagyobb hatása természetesen az Eluria nővérkéinek volt; ez a leghosszabb történet a kötetben, nem is novella, inkább kisregény. A Setét Torony világába visz vissza, még a regényciklus előtti időkbe, amikor Roland egyedül bolyong, és csapdába esik egy Eluria nevű városka szélén. Jó volt újra látni, újra belépni ebbe a világba, amely a tavalyi évemet végigkísérte. Elfogultság vagy sem, ez a történet lett a kedvencem.

A következők is elnyerték a tetszésemet:
A négyes boncterem: ez olyasmi, mint az élve eltemetés témája – engem a hideg ráz a gondolattól
A fekete öltönyös férfi: az ördöggel eddig nem találkoztam Kingnél, hacsak Randall Flagg karakterét nem tekintjük az egyik megnyilvánulásának. Jobban belegondolva, a címszereplő akár ő is lehetett.
Minden mulandó: jól szórakoztam az idézett falfirkákon
Minden haláli: érdekes elgondolás a gyilkolásra, és a gyilkosok felmentésére, egyúttal morális kérdést is felvet. Olvasás közben Az Intézet jutott eszembe, abban találunk hasonlót.
Az országút vírusa északra tart: ez elég beteg, de épp ezért jó
Az érzés, amelynek csak francia neve van: ennek a zsenialitása ugyanabban rejlik, mint a Setét Toronyé. Nem mondom el. :)
1408: ennek a filmváltozatát évekkel ezelőtt láttam, és nem győzött meg. A novella annál inkább. Nem fogok azért félni a szállodai szobáktól, de… Jajj…
A Golyó: ez is egy morális kérdést feszeget tulajdonképpen; spoiler
A szerencsepénz: a másik kedvencem, ami egyúttal új mottót is adott nekem a jövőre – ezzel a gondolattal aludtam el tegnap este.

Ezek pedig nem igazán fogtak meg:
Jack Hamilton halála: ezt kissé untam
A halálszoba: ez viszont jó lehetett volna, de valami mégis hiányzott belőle
L.T. elmélete a házikedvencekről
Ebéd a Gotham Caféban: valahogy az utóbbi két „válós” sztorival nem tudtam azonosulni

Látható, hogy az arány igencsak eltolódott a nekem tetsző írások felé. Ez jó. Biztos, hogy ezt a kötetet máskor is szívesen előveszem majd. Hátha értelmet nyer az a 4 is, amelyek most kevésbé tetszettek.

Andrée>!
Stephen King: Minden haláli

Nem vagyok nagy novella rajongó, de olykor jólesik ezeket a rövid kis történeteket olvasni.
Kingnek ez a válogatása most több, nekem tetsző történetet is tartalmazott szerencsére és csak néhány volt ami vagy némileg unalmasnak tűnt, vagy nekem érdektelen témáról szólt.
Kiemelném a nekem nagyon szimpatikus Eluria nővérkéit. Amivel ismét kaptam egy kicsivel több adalékot az amúgy is kalandos Roland történetéhez. Igaz Rolanddal és a Setét Toronnyal kapcsolatban kb. bármi jöhet :)
A másik kedvencek A fekete öltönyös férfi, illetve a gengszteres vonatkozású Jack Hamilton halála, valamint Az országút vírusa északra tart. Ugyan mindegyik elég kiszámítható és semmi világrengetőről nem olvasni bennük, mégis izgalmasak voltak.

anglee>!
Stephen King: Minden haláli

Nem olvastam még King-től novellát. Sőt, senki mástól sem! De mostantól fogok. Aprócska kis hátborzongatások, nagy csattanóval. Hát ezek a sztorik! Ide mindet azonnal!
Megmondom őszintén az 1408-as szoba miatt akartam a könyvet. Mert a film nagyon tetszett. Akartam tudni milyen az eredeti sztori! …és hát persze hogy iszonyat jó!
De ami a legjobban ütött? Az a legelső történet. Hatásosan indít. Persze a többi sem kutya! Aki kíváncsi… olvassa el ;)
Hálás köszönetem @Idrill barátnőmnek, a könyvért <3

oscuridad>!
Stephen King: Minden haláli

Még nem olvastam az összes King novellás könyvet, de így is biztos vagyok benne, hogy ez a legjobbak között van. Szerintem erős, és jó válogatás.
Nagyon kevés olyan történet van benne amit kicsit gyengébbnek éreztem.
Illetve A golyó olvasása közben elkapott egy érzés, hogy ezt a történetet ismerem. off
off

Dorka50 P>!
Stephen King: Minden haláli

Egész jó kis gyűjtemény, de nem estem hasra tőle. Voltak benne jók és rosszak is. Két novella van, ami fantasztikus volt. Az 1408 az egyik. Elfogult vagyok, mert a film, ami ebből készült az egyik kedvencem. Remekül megfogták a történetet és nagyon jól vitték vászonra. És az mi igazán a kedvencem ebben a válogatásban: Az országút vírusa északra tart. Elég hülye cím, de ez volt az egyetlen írás, aminél igazán borzongtam. Eszméletlen sztori, eszméletlenül megírva.

Blissenobiarella>!
Stephen King: Minden haláli

Mindig leírom: nem szeretem a novellákat. Még Kingtől sem igazán. De ez tagadhatatlanul egy elég erős válogatás, és egyik-másik nagyon tetszett, például a A négyes boncterem, az L.T. elmélete a házikedvencekről, Az országút vírusa északra tart és az Ebéd a Gotham Caféban… de a legjobb a címadó Minden haláli volt, ez kifejezetten jól esett. A meglepetés számomra az 1408 volt, amit korábban még nem olvastam, viszont a filmet már láttam és utáltam. Lehet, hogy ebben a főszereplő John Cusack a hibás, de nagyon nem tetszett. Viszont megírva jó. Összeségében tehát: King-novellák terén ez a kötet kifejezetten ajánlott! Olvassátok!

Black_Angel>!
Stephen King: Minden haláli

Hú hát, Sorba megyek.
A négyes boncterem-nekem ez nagyon tetszett, főleg mert imádom az ilyen boncolásos dolgokat:D talán ez tetszett a legjobban:)
A fekete öltönyös férfi- Ez annyira nem tetszett..
Minden mulandó- Ez is tetszett,bár kicsit monotonnak éreztem.
Jack Hamilton halála- Ez tetszett! Izgalmas volt,bár mégis szomorú..
A Halálszoba- Hát ennél a novellánál nem tudtam hogy sírjak vagy nevessek:D Igazából nem értem,hogy a végére miért őrül meg..
Eluria nővérkéi-nagyon nem tetszett.. valamiért nem bírtam elolvasni, át is ugrottam rajta..:D
Minden haláli- Legjobb volt! Nagyon tetszett, és ez a képesség..Eleinte tényleg jó, de amikor már komoly a dolog, nem tudsz elszámolni a lelkiismereteddel,de tény hogy használnám párszor..:D És tényleg jó élete volt.. semmit nem kellett tennie, minden megkapott.. És furi volt a transzi szó.. más jelentése van szerintem..
L. T elmélete házikedvencekről- Hát ezen sokat nevettem:D Bár a végére már nem értettem,hogy akkor mi is történt a csajjal.. De tetszett:)
Az országút vírusa északra tart- Ettől nagyon féltem.. Alapból félek az ilyen festményektől, mert énis úgy gondolom hogy néz.. de mostmár végképp!! Amikor folymatosan változott a kép, meg a kannibálfogak áá! nagyon jó volt , meg izgalmas :D
Ebéd a Gotham caféban- ez nagyon tetszett :D A főpincér ..hát nagyonjóvolt :D Bár furcsállom még mindig,hogy hol van az kutya amit ő látott?! :DD
Az érzés amelynek csak francia neve van- Ez volt talán az a történet ami elgondolkodtatott. Hogy valóban ilyen lenne a pokol? Elképzelhető..:)
1408- Hát nagy csalódás volt.. A filmet láttam. És gondoltam elolvasom könyvbe,hátha jobb, érthetőbb. De hát..:D egyáltalán nem is hasonlított..
A golyó- Hát ez a történet.. nagyon tetszett. Valamiért megfogott,és elgondolkodtatott,hogy mi lenne ha nekem is választanom kellene?
A szerencsepénz-nem nagyon fogott meg a történet..
összességében tetszett,első könyvem Stephen Kingtől,de úgyérzem nem az utolsó!:)

raka0328>!
Stephen King: Minden haláli

Nagyon tetszett ez a novellás kötet, jobban, mint az eddigiek. Szinte mindegyik novellában találtam valamit, ami megfogott. Kezdve a A négyes boncteremmel, ami kellően meghozta a hangulatot, majd egy kis Setét Torony novellával-, amit én nem ismertem, mert még a sorozatot nem olvastam végig- ami szintén nagyon bejött, a kedvencemmel, az Ebéd a Gotham Caféban – amiben a (ex)feleség a legélesebb pillanatban seggbe rúgja a (ex)férjét, végül a 1408-on át, ami huh, izgalmas volt nagyon, még az utolsó előtti novellával is magaslatokba tört a Golyóval, míg végül elértünk a végéig, ami nekem kicsit kilógott a sorból, hiszen az összes darab központi témája a halál valamilyen tekintetben, de ebben semmi ilyesmi nem volt, de ezt leszámítva nem volt rossz. Most hogy megírtam egy szuszra ezt a végeláthatatlan mondatot, a kedvenc idézetemmel zárnám a sort.

Van, aki szerint a pokol az örök tűzzel egyenlő. Szerintem jelentheti az ismétlődést is.

chhaya>!
Stephen King: Minden haláli

Jó kis válogatás, tartalmilag és stílusában is változatos. Vannak közte az alapvető félelmeinkre építő horrorsztorik, illetve más emberi érzelmekre alapuló írások, mint a vágy, a siker, szerelem vagy a megbánás – King itt is megmutatja, mennyire ért a lélektanhoz. Akad egy csipet nem e világi misztikum, ami – mint megszokhattuk – nem feltétlen jóindulattal jelenik meg… Különösen tetszik, hogy mindegyik novella kapott egy kis bevezetőt vagy utószót (melyikhez mi illik), amiben megismerhetjük a keletkezés körülményeit, vagy épp King saját gondolatait a témával kapcsolatban. Nagyon élveztem, részemről eddig ez a kedvenc novelláskötetem tőle.


Népszerű idézetek

Black_Angel>!

[…] csakis az számít, hogy életünk során mennyi napfényt vagyunk képesek sugározni.

Black_Angel>!

Nekem mégis kevés dolog szerez akkora örömöt,mint egy hideg estén beülni kedvenc székembe egy csésze forró teával,hallgatni a kint süvítő szelet,és elolvasni egy jó kis történetet,amit be tudok fejezni egy ültő helyemben.

mcgregor>!

Az istálló ajtaja épen maradt, mint egy összetört nő arca, aki a legjobb kozmetikumokat használja, a mögötte lévő istálló azonban csupán egy elszenesedett csontváz volt.

97. oldal

Sli P>!

A szerencse egy nagy baromság. Még a jó szerencse sem más, mint a balszerencse megfésülködve.

534. oldal, A szerencsepénz (Európa, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: balszerencse · szerencse
darkfenriz>!

A macskák azonban mások. Egy macska nem hízeleg, még ha az érdeke úgy kívánná is. Egy macska sosem álszent. Ha több pap hasonlítana a macskákra, ez az ország újra vallásos lenne.

322. oldal (L.T. elmélete a házikedvencekről)

victoria_m997>!

Bizonyos történetek olyan hangosan követelik a megírásukat, hogy az ember már csak azért papírra veti őket, hogy befogja a szájukat.

78. oldal, A fekete öltönyös férfi

mcgregor>!

Álldogált még egy darabig, és várta, hogy a szél alábbhagyjon. Így is lett, és Alfie újra meglátta a szikrázó fényeket. A farm. És talán azok mögött a fények mögött a gazda felesége éppen most melegít fel egy fazék Cottager Split borsólevest, esetleg dob be a mikroba egy Cottager Shepherd sütit vagy csirkét? Lehet. Pokolian lehetséges. Közben pedig a férje a kora esti híradót nézi, zoknis lába egy sámlin; odafenn a fiuk a GameCube videojátékával játszik, a lányuk pedig a fürdőkádban ül, az illatos hab az álláig ér, a haja fel van kötve egy szalaggal, és Philip Pullmann Az arany iránytű című művét, esetleg az egyik Harry Potter-könyvet olvassa, amelyek egyébként Alfie lányának, Carlene-nek a kedvencei. Ennyi minden történik a szikrázó fények mögött; egy család hétköznapja halad a szokásos kerékvágásban, de a tanya és a parkoló között ott van az egy kilométer hosszan elterülő, az elillanó fényben fehér és téliesen kába szántóföld.

46. oldal

Sli P>!

A repülőtéri várókban általában nem vesznek tudomást rólam; mindenki el van foglalva – telefonálgatással vagy a bárnál való tülekedéssel. Amivel nekem nincs is semmi bajom. Néha megállít valaki és megkér, hogy írjak alá egy szalvétát a feleségének. A feleség, mint ezek az elegáns öltönyt viselő, aktatáskás úriemberek általában tudatják velem, minden könyvemet olvasta. Ők azonban egyet sem. És persze ezt is tudtomra adják. Túlságosan elfoglaltak. Tulajdonképpen csak A nagyon sikeres emberek hét szokása, a Ki vette el a sajtomat? és A Jabez imája című, nagy sikerű műveket olvassák. Sietek, rohanok, négy éven belül találkozom egy infarktussal, nem szeretnék elkésni, és addig még rengeteg mindent kell elintéznem.

13. oldal, Bevezető: A kihalófélben lévő művészet (Európa, 2004)

Sli P>!

Ami engem illet: ha ez az elbeszélés (vagy a gyűjtemény bármely darabja) azt eredményezi, hogy az ember kikapcsolja a tévét, akkor már teljes a siker.

14. oldal, Bevezető: A kihalófélben lévő művészet (Európa, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: televízió
victoria_m997>!

A halott tüdő úgyszólván… lazán veszi a dolgokat.

20. oldal, A négyes boncterem


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Csak a holttesteden át
Jason Rekulak: Baljós rajzok
Meiszner Krisztina: MásValaki problémája
Stephen Chbosky: Képzelt barát
Yrsa Sigurðardóttir: Emlékszem rád
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!
John Cure: Rekviem egy halott lányért
Dean R. Koontz: Virrasztók
Joe Hill: NOS4A2
Leslie L. Lawrence: A Gonosz és a Fekete Hercegnő