Lisey ​története 303 csillagozás

Stephen King: Lisey története Stephen King: Lisey története

Lisey ​Debusher Landon huszonöt év házasság után vesztette el férjét, Scottot, aki több díjjal kitüntetett, népszerű író volt. Két év telt el azóta, s most végre elég erőt érez magában, hogy rendezze az irodalmi hagyatékot. Ráadásul kutatók és egyetemi könyvtárak is sürgetik, szeretnének hozzájutni a kiadatlan kéziratokhoz. Lisey munkához lát. Egyre több minden kerül elő, nemcsak befejezetlen vagy épphogy elkezdett művek, hanem recenziók, újságcikkek, interjúk, fényképek is. Liseyben megelevenedik a múlt. Mély és nagyon bensőséges kapcsolatukat néha rémisztő elemek árnyékolták. Scott roppant bonyolult személyiség volt, s gyermekkorában rettenetes traumák érték. Ez tükröződött a műveiben is. Lisey, aki rengeteget tanult tőle a könyvekről és az olvasásról általában, megismerhette a lélek mélységeit is. Később megértette, hogy létezett egy hely, ahová Scott visszavonult, egy hely, amely férjét megbetegítette, de ugyanakkor meg is gyógyította, amely elevenen felfalhatta, ám… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Európa, Budapest, 2021
544 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635044443 · Fordította: Totth Benedek
>!
Európa, Budapest, 2021
552 oldal · ISBN: 9789635045402 · Fordította: Totth Benedek
>!
Európa, Budapest, 2008
684 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630784641 · Fordította: Totth Benedek

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Lisey Landon · Scott Landon · Amanda Debusher

Helyszínek népszerűség szerint

Derry · Castle Rock · Maine · Castle View


Kedvencelte 42

Most olvassa 33

Várólistára tette 129

Kívánságlistára tette 176


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Stephen King: Lisey története

Bár a könyv címe arra utalhat, hogy a történet fókuszában Lisey lesz, valójában inkább az író férje, Scott az, aki feltárja múltja egy eltemetett szeletét.
A történet kiindulópontja az, hogy Lisey férje halála után két évvel rendezgeti az írói hagyatékot és képtelen elengedni az utolsó részeit is annak, ami még a férjéből megmaradt neki. Visszaemlékezik közös életük meghatározó eseményeire és az a benyomása támad, hogy férje még tartogat számára egy eddig el nem mesélt történetet. Valamit üzenni akar neki…
Miközben egy őrült rajongó megszállottan szeretné megszerezni a kiadatlan kéziratokat, megismerjük, milyen borzalmak között nőtt fel Scott, hogyan és hová tudott ezekből a borzalmakból elmenekülni. Lisey gyászfeldolgozási folyamata mellett ugyanis egy különös fantáziavilágot is megismerhetünk, ahová nem mindenki juthat el…
A Lisey története egy kissé elnyújtott horror-fantasy történet egy író és felesége közti határtalan szeretetről és önfeláldozásról.

A csatornám októberi közös könyveként élő kibeszélőt tartottam @Katalin_V_Tóth és @Edmond részvételével, mely itt visszanézhető:
https://youtu.be/OxjVKviuWDs

>!
Európa, Budapest, 2021
544 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635044443 · Fordította: Totth Benedek
CsakHencsi P>!
Stephen King: Lisey története

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer ezt fogom mondani egy King-könyvre, de úristen, végre vége! Iszonyatosan túlírt, ha a könyv háromnegyede kimarad, akkor élvezhető lett volna. Ráadásul nyomokban két Rose-t tartalmazott spoiler. Sőt, néha a Rémautó is eszembe jutott. Tudom, az egész a Sötét torony univerzum, de egyre biztosabb vagyok benne, hogy az cakumpakk kimarad az életemből.
Ez volt a negyedszeri nekifutásom Lisey történetének, mondjuk legalább végigolvastam, nem úgy, mint a Mobilt, azt egyszer sem sikerült.
Ezek a szavak meg, hogy gonoszotty, meg nyamnyamfa meg KÖMAK, halálra idegesítettek, lehet, hogy eredetiben nem hangzanak ilyen rosszul, itt nagyon erőltetett volt.
Valahogy ezek a kétezres évek első évtizedében íródott Kingek nem sikerültek annyira jól, igazából mindegyikre jellemző a túlírtság, de úgy látszik, Steve úgy gondolta, hogy ha a népek úgyis megveszik és elolvassák, akkor miért ne? És milyen igaza van, nem?

6 hozzászólás
Amál P>!
Stephen King: Lisey története

Nagyon szeretem King könyveit, de ezt most eléggé nyögvenyelősen tudtam csak elolvasni. Főleg az elején többször megfordult a fejemben, hogy én ezt most abbahagyom. De a Mesterrel ilyent nem teszünk és végigolvastam és milyen jól tettem. Igaz, hogy ha kicsit rövidebb, annak jobban örültem volna, mert nem mindig tudott lekötni, pedig maga a történet izgalmas. Ahogy Lisey visszaemlékezik a férjére, megismerjük Scott gyermekkorát az összes sötét titokkal együtt. Nekem volt egy olyan érzésem, hogy King ezzel a könyvvel a felesége iránti szerelmét akarja bizonyítani.Szerintem egy későbbi időpontban majd újra előveszem, mert lehet, hogy ez a könyv is második olvasásra hozza meg az igazi élményt.

Rákhely_Mónika P>!
Stephen King: Lisey története

Ötcsillagos èlmèny volt sok èv utàn újraolvasni. Egy igazi jó dincs!
Szomorú-szép törtènet szerelemről, a halálon is túli összetartozàsról, ezek erejèről, megrendítő gyermekkorról, testvèri szeretetről, miközben itt is meggyőződtem róla, „vannak mèg màs vilàgok”.

3 hozzászólás
Roszka>!
Stephen King: Lisey története

Lelkem mélyéig megrázott ez a történet. Tulajdonkép egy olyan ember életét meséli el, aki már nem él a történet idején. Mondhatni az özvegy visszaemlékezése férjére, annak borzalmas gyerekkorára, valamint közös életükre. Hogy mit is jelentettek egymásnak, Lisey mennyit tudott adni a férjének, milyen mély támasza volt, ő óvta meg attól, hogy megőrüljön.
Sokaknak nem tetszik ez a könyv, én viszont mélységesen megértem Lisey-t, ő így búcsúzik a férjétől, aki még a „síron túlról” is gondol rá, és segít neki.

2 hozzászólás
KingucK P>!
Stephen King: Lisey története

Egy kis Ragyogás, egy kis Aki bújt, aki nem és még sok más King könyv olvasmány élményem volt közben (és még nem olvastam mindet). Az elején kezdtem kicsit aggódni, nem fogott meg, egészen addig, amíg Scott el nem kezdte mesélni a gyerekkorát. Összességében jó volt, de nem ajánlom kezdő King olvasóknak! Inkább azoknak a veterán olvasóknak lehet érdekes, akik már ismerősek a king univerzumban.

1 hozzászólás
julcseee>!
Stephen King: Lisey története

Kicsit vegyes érzelmeim vannak a könyv elolvasása után. Egyrészt, King. Kedvenc írom, elfogultság, naná hogy így is álltam ehhez a könyvhöz is. Viszont azt a King élményt mégsem tudta hozni nekem most 100%-ig, amihez szokva vagyok. A történet főszereplő Lisey, egy híres író felesége, vagyis özvegye. A férj halála után két évvel vagyunk, és bár a jelenben vagyunk, folyamatosan a múltat tárja fel előttünk King, szépen lassan. Az író gyerekkorát, a halálát, és egy természetfeletti dolgot is szépen lassan megismerhetünk. Aztán a jelenben is történnek ám szörnyűségek spoiler. Összességében számomra ez most picit hosszú volt, de még mindig King, természetesen, minimálisan sem bánom hogy olvastam :)

Kyrana P>!
Stephen King: Lisey története

Hűha! Teli vagyok érzelmekkel. Ez a könyv….. hátborzongató, felemelő, vígasztaló, elgondolkodtató, megnyugtató és felizgató, és még sorolhatnám. Fantasztikus! A jelenben a történet igazából pár nap, ha a legvégét nem számítom, de ahogy Lisey felidézi a múltat, ahogy újra átéli a dolgokat, az sok-sok évet ölel fel. Végig izgalmas, a szereplők csodálatosak, és süt belőle a tiszta szeretet, a megértés, az egymás iránti hála és tisztelet. Természetesen emellett igazi King is, nem szűkölködik misztikumban, jelen van benne a természetfeletti.
Sokszor úgy éreztem, Scott Landon valójában maga King, hogy ez valahol az ő története is. Belecsempészte a felesége iránti érzéseit, és megmutatta a tavat, amelynek hála, a kezünkbe vehetjük ezeket a történeteket.
Szívből ajánlom! :)

Norenn2 P>!
Stephen King: Lisey története

KÖMAK.
Pláne akkor, amikor értékelést akarsz írni egy olyan könyvről, amit majdnem abbahagytál a 30. oldal után..
Merthogy annyira untatott, hogy csak nagy nehezen tudtam rávenni magam, hogy folytassam, hiszen mégiscsak King írta!?
És milyen jól tettem, hogy folytattam!
Az a sok kis idegesítő, látszólag sehova sem illő részlet a végére mégiscsak összeáll, és minden kis darabka megtalálja a helyét.
Scott, esküszöm, most már nekem is hiányzol! :) spoiler
Kimaszott jó történet, újabb kedvencet találtam. :)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Zora85>!

[…] a világ teljesen üres, ha nincs benne szerelem, ha nincs, aki a nevedet kiáltsa, ha nincs, aki hazahívjon.

292. oldal

rlb_32557241>!

Hová mész, ha magányos vagy?
Hová mész, ha szomorú?
Hová mész, ha magányos vagy?
Követni foglak,
Amikor a csillagok elszomorodnak.

7. oldal (Ryan Adams)

Kókuszka>!

Mintha a múlt sosem ért volna véget, mintha az idő végtelenbe nyúló tornyának valamelyik emeletén továbbra is minden újra meg újra megtörténne.

171. oldal

Kókuszka>!

Lisey sosem gondolta, hogy mennyi apróság okozhat fájdalmat, ha az ember olyasvalakit veszít el, aki közel áll hozzá.

185. oldal

Margarita>!

…minden könyvtár egy-egy hatalmas, örökké égő máglya, amely körül tízezrek melegednek minden nap és minden éjjel. […] Nem egy egyszerű sütőről van szó, hanem az agy hatalmas olvasztótégelyéről, az emberi szellem vörösen izzó kohóiról. Ma délután egy ilyen máglya alatt gyújtunk be, egy ilyen kohó alapjait rakjuk le. Megtiszteltetés számomra, hogy részese lehetek ennek az eseménynek.
Itt a lehetőség, hogy szembeköpjük a feledést, és szétrúgjuk a tudatlanság fonnyadt tökeit.

58. oldal

2 hozzászólás
Irasalgor>!

Az őrület ellenérvei lágy, susogó hanggal zuhannak a semmibe.

Krisztácska>!

Jó vagy azokhoz, akiket szeretsz. Jó AKARSZ lenni azokhoz, akiket szeretsz, mert tudod, hogy akármilyen sok időt töltesz is valakivel, a végén úgy érzed majd, hogy nem voltál eleget vele.

Zora85>!

Vannak dolgok, amiket sosem felejt el az ember. Kezdett ráébredni, hogy ezek a dolgok – a zene, a holdfény vagy a csók –, amiket a gyakorlati életben az ember pillanatnyinak vél, és éppen ezért nem sokat törődik velük, pontosan ezek a dolgok tartanak a legtovább. Talán nevetségesnek tűnnek, mégis ezek dacolnak a legtovább a feledéssel.

mandarina>!

Az emberek sok mindent elhallgatnak a halálról… többek között, hogy milyen hosszú ideig tart, míg a szívedben is meghalnak azok, akiket a legjobban szeretsz.


Hasonló könyvek címkék alapján

Shirley Jackson: Hill House szelleme
Anne Rice: Lestat, a vámpír
Chuck Wendig: Halálmadarak
Robert McCammon: Egy fiú élete
Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul
Justin Cronin: A szabadulás
Joe Hill: NOS4A2
Darren Shan: Árnyak asszonya
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna