Később 268 csillagozás

Stephen King: Később

Az egyedülálló anya gyermeke, Jamie Conklin csak hétköznapi gyerekkorra vágyik. Jamie azonban nem mindennapi srác. Látja, amit más nem láthat, és megtudhatja azt, amit más nem. Anyja arra buzdítja a természetfeletti erővel született fiát, hogy tartsa titokban a képességét. De amikor a New York-i rendőrség egyik problémás nyomozója bevonja Jamie-t egy sorozatgyilkos üldözésébe, aki a síron túlról is robbantással fenyegetőzik, a fiú szembesül azzal, milyen súlyos árat is kell fizetnie, és kénytelen szembeszállni a gonosz minden formájával.
A Később, akárcsak a Joyland és A coloradói kölyök, a Hard Case Crime sorozat bűnügyi történeteiben jelent meg, és jól bizonyítja, hogy King a kisprózának is igazi nagymestere. A kisregény megható felnövéstörténet, lebilincselő krimi és kísértethistória egyszerre, félelmetes és izgalmas mese az elveszett ártatlanságról és a megpróbáltatásokról, mikor jó és rossz között kell választanunk.

Stephen King: Later

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2021

>!
Európa, Budapest, 2022
308 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635045860 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Európa, Budapest, 2022
306 oldal · ISBN: 9789635046522 · Fordította: Pék Zoltán

Kedvencelte 10

Most olvassa 19

Várólistára tette 127

Kívánságlistára tette 170


Kiemelt értékelések

ProKontra P>!
Stephen King: Később

Kicsit hiányzott belőle King szokásos elvont stílusa, tudjátok, az, amitől az ember legszívesebben kötelet kötne az első fára és hintázni kezdene, miközben elmélkedik az élet sz@rság@in. Mert hát, a jó öreg Pista bátyánk nagyon jól tud monologizálni arról, hogy milyen mélyre le lehet süllyedni az őrület posványába. De abszolút nem panaszkodom. Érdekes történetet kaptam, amivel kifejezetten gyorsan lehetett haladni; egy csipetnyi lélektani dráma, megszórva misztikummal és egy kevéske horroros beütéssel. King könyveit olvasva akarva akaratlanul is az jut eszembe, hogy a saját sztorijait írja meg. Őszintén bevallom: neki elhiszem, hogy ezek valós események (nem azok). Egyszerűen szólva: a pasas nem csak nevében Király, hanem az írásban is. Mindent IS elhiszek neki.
A vége pedig, na arra aztán tényleg nem számítottam. Pedig akár eszembe is juthatott volna, de King kiszámíthatlan, és ez jó!

2 hozzászólás
mate55 P>!
Stephen King: Később

A kamaszkor, az elveszett ártatlanság, a jó és rossz érzését próbára tevő megpróbáltatások rémisztő, de egyúttal megható regénye is. Valójában egy gyerek felnövésének története, miközben meg kell küzdenie a nem mindennapi képességekkel – olyanokkal, amelyek miatt (ahogyan az anyja egykor figyelmeztette) – arra késztetik a kevésbé lelkiismeretes felnőtteket, hogy a saját eszközeikre használják fel. A párbeszédekben ragadja meg a közelség érzését, a gyermekkor és a tizenévesek közötti kulcsfontosságú évek különlegességét, amikor az anyuka nemcsak szülő, hanem a legjobb barátod és hősöd is lehet. Elmondható, hogy valódi tárgya az emberi természet sötétebb oldala. A sötétségnek azonban erős ellensúlyt biztosít azáltal, hogy megmutatja nekünk a humort, a könnyedséget, az ártatlanságot még a legdurvább karaktereiben is. És bár a komolyság nem feltétlenül kellemetlen, különösen fiatal elbeszélőnk fényében, mégis felhígítja ennek a központi kapcsolatnak az érzelmi erejét. Mondatai úgy kapcsolódnak egymásba, mint a Lego darabjai, amelyek tökéletesen illeszkednek egymáshoz. És ha tovább vizsgáljuk, láthatjuk azokat a helyeket, ahol csak megközelíti a valóságot, ahol a „görbék derékszögekké” válnak, és amiben „valódi átlók” nem léteznek. De talán a darabok helyettesíthetősége az a minőség, ami miatt működnek. Az érzelmeket a paranormális ijesztővel vegyítve, teljes mértékben megfelel azoknak az elvárásoknak, amelyeket egy csodagyerek karakterrel szemben támasztanék. A felszínes hasonlóságokon túl (érzékeny gyerek, egyedülálló anya, halott emberekkel való beszélgetés) King történetének érzelmi magja – különösen a szülő-gyermek kapcsolat középpontjában – M. Night Shyamalan filmjére emlékeztet. De míg a film a csend és a visszafogottság révén az érzés mélységét idézi fel, addig King regénye, olyan dolgokat állít ki, amelyek kimondatlanok maradhattak volna. Az olvasás üteme és egyszerűsége, az ismerős és az új aránya, a hullámvasút még mindig hullámvasút, és még ha korábban is jártam ezen az úton, mégsem lesz kevésbé szórakoztató. King rajongók, ne habozzatok. A mester még mindig a „játéka” csúcsán van.

4 hozzászólás
bokrichard>!
Stephen King: Később

Hú, mostanában nagyon hullámzó érzéseim vannak King bácsi újabb könyveinek olvasása során. Ez a könyv most számomra jól sikerült. Felelevenítette bennem az alaptematika kicsit Jack Sawyer történetét, más köntösben. Nem koppintva a korai felnőtté válás itt is csodás-fantasztikus köntösben megjelent. Amennyire rövid, nekem pont elég volt, nem túlírt, nem túl lassú, inkább érdekes, mintsem félelmetes.Mondjuk a krimi címkét nem értem, mert attól hogy gyilkosság, ez nem krimi, de ezt hanyagoljuk. Nekem ez most betalált, remélem a tendenciát tartja a következő könyveiben, mert ha az eggyel korábbi könyve színvonala a következő, akkor az nagyobb félelem faktor, mint a fejtető nélküli hullák.

KingucK P>!
Stephen King: Később

Ennek a kisregénynek az az előnye, ami a hátránya, hogy rövid. Sokan kikészülnek King burjánzó szómenésétől, de valahogy én már abban érzem otthon magam, azt érzem igazi King regényélménynek. Ez a történet kis űrt hagyott maga után bennem, mert olyan érzésem volt, mint egy sorozat első része végén, és hol a folytatás!
Azért nem akarom senki kedvét elvenni, jó volt a történet, sodró és érdekes, engem kicsit Az intézetre emlékeztetett spoiler.
Olvassátok bátran!

1 hozzászólás
szentesi_katalin P>!
Stephen King: Később

Minden új King könyvet kicsit megszeppenve kezdek el olvasni. Félek, hogy csalódni fogok. Szerencsére ez még nem fordult elő, annak ellenére sem, hogy a régi para könyveihez már nem sok köze van az újaknak.
Erről a könyvről a Gwendy és a varázsdoboz jutott eszembe. Itt is ott is egy gyerek szemszögéből olvashatunk, hogyan élik meg a velük történteket, miként cseperednek.
Nem volt annyira ijesztő, max egy két csúnyább jelenet… Kicsit misztikus, kicsit nyomozós.
A rövid fejezetekben haladhatunk az olvasással szerintem elég gyorsan. off
Egyáltalán nem volt túlírva, off izgalmas és fordulatos is, főleg a vége. Na az igazán meglepett.
Remélem még sok új könyvet olvashatunk a Mestertől.

Kkatja P>!
Stephen King: Később

Na végre, King apus megint írt egy jó sztorit, az utóbbi pár (nekem) fárasztóan terjengős kötete után, mert ez most kikapcsolt, lenyugtatott, kell néha ilyen könnyed olvasmány is, kis borzongással, sok akcióval, a jól megszokott és szeretett Kinges nosztalgiafaktorral és végre nem volt túlírt, ami miatt megint jár a pacsi! :)

1 hozzászólás
Hellena_Drosanne P>!
Stephen King: Később

Az értékelés olvasható a blogomon:
https://thedeathgoddess.blogspot.com/2022/05/stephen-ki…

Kezdem az elején: a szokásos vasárnapi társasjáték mellé mindig szól valami zene; ezúttal minimálisan hangosabbra volt állítva, mint máskor, amit a beszélgetés folyamán konstatáltam. Fél pillanat erejéig átfutott az agyamon, hogy kicsit talán lejjebb kéne venni, hogy halljuk egymást, de nem tettem az ügy érdekében. Két másodperccel később már nem is kellett, ugyanis a probléma megoldódott; a zene két egységgel lehalkult – hallgató is volt, és láttam is a kijelzőn, ahogy lépnek a számok. A hi-fi távirányítója ezer éve nincs meg, hozzá nem nyúltak se srácok, se én, de még a macskák se. Mondjuk úgy, hogy meglepődtünk. No, én ezen események után kezdtem bele másnap a könyvbe. A könyvbe, amelynek a főszereplője halottakat lát. Jó, mi? Szerencsére nem ismétlődtek meg a kellemetlen éjszakák, amelyeket az író úr kedves fiacskája okozott nekem A szív alakú dobozzal.

Hosszú éjszakáim viszont voltak, leginkább azért, mert munkából későn hazaesve nem éppen délutáni program volt az olvasás. Sőt, le is kellett magam lőni, hogy ne akarjak egész éjjel fent maradni a könyvvel, mert másnap baj lesz. Na meg azért is, mert egy jó könyvet egyszerre akarunk minél hamarabb és minél Később befejezni. Merthogy ez itt, kérem szépen, egy jó könyv!

Adott egy különleges képességekkel rendelkező srác, aki a gyerekkori élményeit meséli el. Ez saját megállapítása szerint egy horrortörténet. Az én megállapításom szerint kevésbé, bár ha valakinek nyugtalan álmokat okoznak a részletesen leírt, rosszabbnál rosszabb állapotú holttestek, akkor még akár az is lehet.

Jamie nemcsak látja a halottakat, hanem beszélni is tud velük, azt pedig hamar kideríti, hogy ha a frissen elhunyttól kérdez, annak kötelessége az igazat válaszolni. Erre a tényre építette fel King ezt a tulajdonképpen rendhagyónak is nevezhető kísértettörténetet.
Jamie-nek ugyan titkolnia kell ezt az adottságot, édesanyja viszont nem tartja be a megállapodásukat, és megosztja ezt az információt a barátnőjével. A felnőttek ezután önös érdekektől vezérelve használják ki a kisfiúban rejlő nem mindennapi képességet. Ezzel (természetesen) nem várt eseményeket indítanak be. Az egyik ismerős lehet azoknak, akik az Az-t már olvasták.

Követhetjük Jamie életútját, amint kisfiúból kamasszá érik, miközben igyekszik a korábban történeteket saját magában a helyükre tenni. Mire viszont az első nagy sokkon túljut, és rendeződnének a dolgai, jön egy másik nagy sokk. Szegény, csodálom, hogy nem rokkant bele teljesen lelkileg az átéltekbe. Illetve ki tudja. Azt nem látjuk, mi történt vele Később.

Lendületes regény, a pörgő események mellett az olvasást könnyíti, hogy viszonylag nagybetűs és elég szellős az elrendezés. A sok rövid fejezet miatt még gyorsabbnak érezhető a tempó. Azt nem mondom, hogy tövig rágtam a körmömet izgalmamban, ahhoz egy picivel több kell, de az érdeklődésemet fenntartotta végig, tudni akartam, hová is tart a sztori, fény derül-e a nagy titokra, ami Jamie és az édesanyja életét végigkíséri. Elárulom: igen, viszont annyira nem volt meglepő, mert hamarabb rájöttem.

Ami egy kissé zavaró volt számomra, az a történetből való rendszeres kiszólogatás. Még ezt meg is emésztettem volna a stílus miatt – persze, lezser akar lenni, hát kiszólogat. Rendben. Ezt viszont jobb lett volna konzekvensen vagy tegezve, vagy magázva megtenni – s ha már lezserek akarunk lenni, akkor inkább tegezzünk. Ezzel szemben sajnos mindkét forma előfordult – fordítási vagy szerkesztési hiba-e, nem tudom. King biztos, hogy mindenhova you-t írt. Tulajdonképpen az olvasás élményét nem rontotta, inkább csak megütköztem rajta párszor, de mivel a cselekmény jó, el tudom nézni.

Összegezve: fejlődésregény is, kísértetsztori is, kicsit talán krimi is – nem egyértelmű számomra, hogy pontosan mi is ez a sztori, de az biztos, hogy az a típus, ami engem egy olvasási válságból ki tud rántani. Szuper élmény volt! Még sok ilyet!

Yizri36 P>!
Stephen King: Később

Ismét egy izgalmas történet a nagymestertől. Nem kifejezetten a durvább könyvei közé tartozik, én egyáltalán nem tartottam annyira horrorosnak, mint ahogy a címke muttatja. Sokkal inkább egy egyszerű misztikus thriller. Persze a szellemes részek már önmagukban is parák lehetnek, de én nem igazán tartottam annak. Vannak könyvei, amiktől én jobban félek. Hangulatában nekem kicsit a Kívülállóhoz hasonlít. Gyorsan haladós, érdekes és izgalmas. A rövid fejezetek miatt gyorsan haladós, egyáltalán nem éreztem sem kevésnek, sem soknak.
A történet egy fiú korai életét meséli el, aki képes meglátni a hallotakat és beszélni velük. Jamie életében az anyja az egyetlen, aki igazán számít, no meg későbbspoileregy nyugdíjas professzor. Jamie képessége először jónak tűnik, akár segíthet másokon. Ám idővel kiderül, hogy az emberi kapzsiság határtalan és mások készek lennének kihasználni ezt az adottságot, nem csak jó célból. Közben pedig Jamie mögött lesbe áll valami, ami mindenki számára megmagyarázhatatlan.
Nagyon élveztem! Csak ajánlani tudom!

cintiatekla P>!
Stephen King: Később

A maga nemében remek regény a Később. Tökéletesen hozza King könyveinek a hangulatát, amikor a Nyájas Olvasó reménykedik valamiféle happy endben, de a Mester mégis többször figyelmezteti, hogy ne tegye. A Később inkább egy hosszúra nyúlt mese a felnőtté válásról Jamie különleges képességével, az ebből adódó bonyodalmakkal, mintsem kísértethistória, vagy a Kingtől megszokott klasszikus horror.

De úgy gondolom, hogy ez így van jól a Később esetében. Mert egy igazán lebilincselő meséről van szó, ahol Stephen King rögtön a tárgyra tér, és nem ereszti a Hűséges Olvasó figyelmét.

Bővebben: https://www.gyorgytekla.hu/2022/05/stephen-king-kesobb/

Mónika_T P>!
Stephen King: Később

„Mindig van egy később, most már tudom. Legalábbis amíg meg nem halunk. Akkor már minden azelőtt lesz.”

Nem igazán horror ez. Bár aki ijesztőnek tartja, hogy van egy kissrác, aki látja a halottakat és alkalom adtán el is cseverészik velük,
aztán az egyik rászáll, annak legyen horror. :) Mondjuk azt azért el kell ismernem, hogy Jamie, a tizenéves kölyök számára valóban horrortörténet. Ennek ellenére bátran állt a dolgokhoz.
Nekem egy különleges mese.
Majdhogynem bájos a gyerekszemszög miatt, és lényegre törő, amiért különösen szerettem. off
Mégis sajnáltam, hogy véget ért. Úgy olvastam volna még Jamieről akármit, bármit, pl. hogy mi történt vele később…


Népszerű idézetek

flóratünde>!

Megmondom én, mi a legrosszabb abban, amikor az ember felnő: hogy elhallgat.

158. oldal

pojDD>!

Az ember hozzászokik a csodálatos dolgokhoz. Adottnak veszi őket. Megpróbálhatja, hogy ne így legyen, de úgyis az lesz. Ugyanis túl sok a csoda. Ott van mindenhol.

103. oldal

Mónika_T P>!

Mindig van egy később, most már tudom. Legalábbis amíg meg nem halunk. Akkor már minden azelőtt lesz.

9. oldal

iulinaer>!

Hiszem, hogy csak az anyánk tudja elérni, hogy szarabbul érezzük magunkat, mint a bálnaszar.

143. oldal

pojDD>!

… az a mondás, hogy az életben is körülvesz bennünket a halál, igazabb, mint a legtöbben hinnék…

37. oldal

Mónika_T P>!

Az életben az ember maga kell, hogy cipelje a terhét.

13. oldal

pojDD>!

A Frederick Arms olyan tizenkét- tizennégy emelet magas lehetett, szürke téglás, rácsokkal a földszinti és az első emeleti ablakokon. Egy olyan gyereknek, aki a Park sugárúton nőtt fel, inkább a börtönhöz hasonlított A remény rabjai– ból, mint lakóházhoz.

124. oldal

Citrompor>!

    Azt hiszem, ez egy horrortörténet. Döntsd el te!

9. oldal

2 hozzászólás
Kathleen>!

Szerintem baromság, hogy az élet csak a döntéseinkről szól, és arról, hogy melyik utat választjuk. Mert akár lifttel megyünk, akár lépcsőn, mindenképp a másodikra kellett volna mennünk. Amikor a sors szeszélyes ujja rád mutat, minden út ugyanoda vezet, én ezt gondolom.

12. oldal

Dénes_Gabriella>!

Még egy kis gyerek is tud alapdolgokat, ha nem agyalágyult. Azt mondod, hogy kérem, hogy köszönöm, nem mutogatod a fütyidet nyilvánosan, nem eszel nyitott szájjal, és nem beszélsz halottakkal, ha az élő rokonuk mellett állnak, akiknek éppen elkezdtek hiányozni.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Dan Wells: Csak a holttesteden át
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Chris Carter: Halállista
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
Jo Nesbø: Hóember
Joe Hill: NOS4A2
Alex North: A Suttogó