Kedvencek ​temetője 446 csillagozás

Stephen King: Kedvencek temetője

Dr. ​Louis Creed, a fiatal orvos kitűnő állást kapott: a Maine-i Egyetem rendelőjének lett a vezetője, ezért Chicagóból az idilli New England-i tájban álló, magányos házba költözik családjával – feleségével, Rachellel, ötéves lányukkal, Ellie-vel és másfél éves kisfiukkal, Gage-dzsel. Boldogan, a szép jövő reményében veszik birtokba új otthonukat… Az első gondra az út túloldalán, velük átellenben élő öregember, Jud hívja föl a figyelmüket: a tájat kettészelő országúton éjjel-nappal olajszállító tartálykocsik dübörögnek, halálos veszélynek téve ki a háziállatokat és az apróságokat. Nem véletlenül van a közelben egy nyomasztó légkörű, ódon temető az elgázolt háziállatok számára… Az első trauma akkor éri Louist, amikor egy baleset áldozatául esett, haldokló fiú a rendelőben dadogó szavakkal óva inti az állattemetőn túli veszedelemtől. Nem sokra rá egy tartálykocsi elgázolja Ellie imádott macskáját, és az öreg Jud – jó, vagy rosszakaratból? – az állattemetőn túli, hátborzongató… (tovább)

Állattemető címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1983

>!
Európa, Budapest, 2022
584 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635040094 · Fordította: Szántó Judit
>!
Európa, Budapest, 2021
592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635040094 · Fordította: Szántó Judit
>!
Európa, Budapest, 2020
586 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635040094 · Fordította: Szántó Judit

1 további kiadás


Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Jud Crandall · Louis Creed · Ellie Creed · Gage Creed · Norma Crandall · Rachel Creed

Helyszínek népszerűség szerint

temető


Kedvencelte 60

Most olvassa 50

Várólistára tette 125

Kívánságlistára tette 147

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Csilla‿ P>!
Stephen King: Kedvencek temetője

Zseniális egy borzadály, ami ebben a könyvben van! Engem különösen padlóra küldött. Eszembe jutott, amikor az egyik legközelebbi hozzátartozóm hirtelen rosszul lett és az orvos azt mondta, hogy ha felépül is, készüljek fel, soha többé nem lesz ugyanaz az ember, aki előtte volt. Tudom, akkor pillanatnyi kétely sem merült fel bennem.Csak az számított, hogy újra köztünk legyen, bármilyen állapotában. spoiler
Ugyanígy érez Dr. Louis Creed is. Nem számít neki semmi, mert őrülten akarja, hogy szeretteit visszakapja. Nagyon nehéz kérdés az, amit Stephen King ebben a hátborzongató horrorban feszeget! Szerintem a Földön nincs olyan ember, aki – ha lehetősége adódna – a szeretteiért ne tenné meg mindazt, amit Louis.
Véleményem szerint aki igazi borzongásra vágyik, feltétlenül olvassa el ezt a könyvet (akkor is, ha a filmet már látta ).
Megnéztem a könyv alapján készült filmet.Pontosabban két verziót is. A 2019-es film az….hmm…hmm. De az 1989-es változat az nagyon ütős. spoiler

6 hozzászólás
Suba_Csaba P>!
Stephen King: Kedvencek temetője

Ez a negyedik King könyv amit olvastam (Tortúra, A napkutya, Titkos ablak, titkos kert után). Meglepve tapasztaltam, hogy a könyv akkor született, amikor jómagam. Szóval 37 éve… Azt kell mondjam, hogy bármennyire is imádtam ezt a történetet, néha túl aprólékosnak éreztem biztonyos részeket. Ugyanakkor a hangulatteremtéshez sokszor szükségét is éreztem. Szóval nem feltétlenül hátránynak írom ezt, inkább csak a mostanában olvasott thriller könyvekhez képest éreztem ezt. Az is lehet, hogy nem vagyok hozzászokva az 500+ oldalas könyvekhez. Állítom ez volt a leghosszabb könyv, amit életemben olvastam. ;)
A történet, a miliő, a szereplők mind-mind félelemkeltőek voltak számomra. Tetszettek az időbeli előreugrások, utalások, amivel az író kikerülte, hogy hosszú ideig ne történjen semmi borzongató a cselekményben. Nálam a csúcspont Zelda történetének megismerése volt és az utolsó 100 oldal. Ez a könyv egy lassan csordogáló, hátborzongató, misztikus horror, amit örülök, hogy a polcomon tudhatok. Természetesen újabb King regényeket is beterveztem már a következő hónapokra. ;)

>!
Európa, Budapest, 2019
584 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635040094 · Fordította: Szántó Judit
10 hozzászólás
Márk_2011>!
Stephen King: Kedvencek temetője

Vajon mit tennénk, ha olyan tudás birtokába juthatnánk, mint Dr. Louis Creed?
Vajon megtennénk-e gyermekünkért amit ő megtett?
Vajon játszhatjuk – e Istent?
Vajon játszhatjuk – e büntetlenül Istent?
Van az az állapot, amikor már bármit megtennénk, hogy minden a régi legyen, mert hatalmunk van hozzá?
Engem mindenesetre elgondolkodtatott………

6 hozzászólás
Kókuszka>!
Stephen King: Kedvencek temetője

1979-ben az író által bérelt ház egy forgalmas út mellett volt, ahol lányának macskáját elütötte egy teherautó, ez adta az ötletet könyvének megírásához, személyes rémálmából született meg. Egy izgalmas fikció, alaposan körbejárva a halál misztériumát. Egy fiatal család meglehetősen természetfölötti helyre költözik, ahol jajong a szél, a fű serceg, böhöm nagy teherautók száguldoznak, mágikus erők uralják a kísértetjárta földdarabot, jeges borzadály az egész. Létrehozott karakterei érdekesek, mindenki hozzátesz valamit ennek az erkölcsi játéknak mesteri történetéhez.

FeketeAlex IP>!
Stephen King: Kedvencek temetője

Nem hazudok, az első pár száz oldalon csak vártam és vártam, hogy lendüljön fel a történet, egy hosszú előkészítésnek éreztem az egészet. Ja, aztán hirtelen csőstül jött minden téboly.
Én személy szerint azt gondolom, hogy nem éri meg oda eltemetni az embereket, mert nagyon nem ugyanazok az emberek(?) lesznek, miután felélednek. És ugye szerintem nem az a fontos, hogy a teste itt legyen… Erre Louis már Church után is rájöhetett volna.
spoiler
Be kéne szerezni a többi Kinget is.

>!
Európa, Budapest, 2020
586 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635040094 · Fordította: Szántó Judit
26 hozzászólás
Riszperidon P>!
Stephen King: Kedvencek temetője

Kedves Mr. King!

Nagy kedvvel vetettem magam az első klasszikusnak mondható művébe. Kicsit azért tartottam, de valahogy a megvétel után nem hagyott nyugodni, nagyon csalogatott. Filmen már láttam, így a lényege megvolt, de ugye azért egy könyv mindig más, kedves Uram.
Igen, így is volt. Méghozzá olyan formában, ami ritkábban esik meg velem, az eredeti filmváltozat számomra a regényéhez képest sajnos mindent vitt.
Igazán bánom, mert olvastatta magát a műve, nem is tűnt 600 oldalnak, de az eleje amilyen tetszetős volt számomra, a vége sajnos annyira semmilyen lett. Ütnie kellett volna, de számomra nem tudott, mert, még ha a filmet nem is látom, akkor sem éltem volna meg akkora katarzisnak a végkifejletet, mert Ön sajnos olyan szinten vetítette előre, ordította az arcomba a csattanót, hogy nem csattant. De ettől függetlenül bizakodtam, mert a 600 oldalnak kb. az utolsó 80 oldalán zajlik le a drámai végkifejlet, és már előre dörzsöltem a tenyerem, hogy itt aztán lesz durrogtatni való puskapor. De nem lett… A könyve mintha az utolsó 100 oldalra lehelte volna ki végleg a lelkét, és nagyon sajnálom,
Mindenesetre örülök, hogy végre egy klasszikust is megismerhettem Öntől, és pár könyve még hever a polcomon, amik nem maradnak olvasatlanul. Remélem velük jobb lesz a viszonyom!

Maradok tisztelettel: N. É.

14 hozzászólás
nemeth97>!
Stephen King: Kedvencek temetője

Hát be kell valljam többre számítottam…eddig az egyik leggyengébb könyvem tőle, habár olvastatta magát ahogy szokta, az az agyeldobós “ezmegmivolt” érzés elmaradt, aminek köze van ahhoz, hogy az utolsó 50 oldalon történik valami, addig meg be kell érni egy macskával, aki büdös és ennyiben ki is merül a szerepe, amíg nem kezdődik a végjáték.:’D
Karakterek, helyszín, leírások, mellékszereplők, belső vívódások mind szuperek, de a cselekmény sajnos 500 oldalig el lett temetve…kár érte, újraolvasása nem valószínű hogy lesz, cserébe megnézem a filmbeli változatát, hogy veszekedhessek a TV-vel, hogy ez nem így volt.:D

4 hozzászólás
szentesi_katalin P>!
Stephen King: Kedvencek temetője

Én azt mondom, hogy nem csak néha, hanem MINDIG jobb, ha a halott halott marad.
Ez a könyv nekem maga volt a borzongás. Végig feszkóban tartott. Még gyerek fejjel olvastam régen, de most teljesen máshogy jött át a könyv. Bele tudtam magam élni, annyira visszaadta a könyv a hangulatot, a környezetet, a cselekményt. Amikor elrobogott egy kamion, vagy amikor az erdőben haladtak, a wendigo… Áhhhh. A hideg rázott. spoiler
Egyetlen oldalt nem tartottam fölöslegesnek benne.
Végre ismét egy olyan írás Kingtől amitől kiver a víz. Sokkal jobban csípem a korábbi könyveit emiatt.
Millió kérdésem lenne a vége miatt, simán tudtam volna még tovább olvasni.
Tőlem megkapja az összes csillagot!

2 hozzászólás
Ürményi_Ágica>!
Stephen King: Kedvencek temetője

Ez a történet elgondolkoztatott. Nem lehet könnyű egy ilyen szituációban lenni. Vajon mit lehet egy ilyen helyzetben tenni?! Vajon Louis helyesen döntött? Van-e jogunk beleszólni a természet dolgába? Még ha adott is egy lehetőség, hogy visszakapjuk elvesztett szerettünk, megtehetjük-e, hogy visszahozzuk az életbe, annak az árán is, hogy sosem lesz olyan, mint azelőtt?! Ez egy jó kérdés. Lehet jobb nem beleavatkozni ebbe és hagyni mindent úgy ahogy van, bármennyire is hiányoznak és fáj az elvesztésük!

ScarlettBlair>!
Stephen King: Kedvencek temetője

Első Stephen King regényem volt.
A könyv első része nagyon tetszett. Tetszett az írásmód, a fordítás, a helyszín, a karakterek, a történet, minden. Érezni lehetett, hogy most még ugyan minden szép és jó, de előbb vagy utóbb valami szörnyűség fog történni.
Aztán a történet második része számomra sajnos hihetetlenül lapos, és unalmas volt. Lassan haladtam vele, nem volt kedvem falni az oldalakat, mint az elején. Annak ellenére, hogy itt is zseniális a stílus, a karakterek ugyan azok, de valahogy mégsem tudott lekötni. Félni egy percig sem féltem rajta, még csak nem is borzongtam.
Aztán a harmadik fele megint nagyon jóra sikeredett. Izgalmas volt, és nagyon érzékeltesen le volt írva, ahogy Louis szépen-lassan megbolodul.
Szóval összességében az első King könyvemmel elég vegyesek az érzéseim. Annak mindenképp örülök, hogy nem láttam a filmet, így semmiféle spoilert nem lőttem le magamnak. Abban is biztos vagyok, hogy fogok még King-könyvet olvasni, mert maga az írói stílus nagyon tetszett, és sok másik könyvére is kíváncsi vagyok.
Ez most 100%-ban new győzött meg, de semmiképp nem mondanám rossznak sem.

9 hozzászólás

Népszerű idézetek

bartok_brigitta P>!

A macska az állatvilág gengsztere, törvényen kívül él, és nem is védi semmiféle törvény.

60.-61. oldal

FeketeAlex IP>!

Azt hiszem, egyetlen gyerek sem felejti el a szülők hazugságait.

68. oldal

12 hozzászólás
Suba_Csaba P>!

Csak a Jóistenben bízom, hogy jól teszem, amit teszek. Én úgy gondolom, hogy jól teszem, de biztosan nem tudhatom.

172. oldal

FeketeAlex IP>!

Az emberi élet egyetlen évszak csupán: jön és eliramlik.

296. oldal

7 hozzászólás
Kókuszka>!

Ha az ember nem akar egy szűk kórházi szobában kikötni, megtanul együtt élni a bajával.

35. oldal

aled>!

Mi a múlt? Csak annyi, mint a koporsótalp léce; az ember megragadja, felemeli, és aztán lerakja.

FeketeAlex IP>!

Hiába, haver, itt nincs mese: aki meghalt, az meghalt, ez tény.

92. oldal

3 hozzászólás
FeketeAlex IP>!

Járt utat járatlanért el ne hagyj! Mert ha elkódorognál, és még a szerencse is elhagy, hát egykettő küldhetik utánad a nyomolvasókat!

46. oldal

1 hozzászólás
FeketeAlex IP>!

– Aki a sörrel tréfál, biztos, hogy haragosokat szerez magának.

25. oldal

1 hozzászólás

Népszerű triviák

Suba_Csaba P>!

A könyvből 1989-ben filmfeldolgozás készült Mary Lambert rendezésében.

[www.imdb.com]

Kapcsolódó könyvek: Stephen King: Kedvencek temetője

Stephen King: Kedvencek temetője

Kapcsolódó alkotók: Stephen King

Suba_Csaba P>!

A könyvből filmfeldolgozás készült 2019-ben Kevin Kölsch és Dennis Widmyer rendezésében.

[www.imdb.com]

Kapcsolódó könyvek: Stephen King: Kedvencek temetője

Stephen King: Kedvencek temetője

Kapcsolódó alkotók: Stephen King


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Anne Rice: Lestat, a vámpír
Bram Stoker: Drakula
Bram Stoker: Drakula gróf válogatott rémtettei
Shirley Jackson: Hill House szelleme
Bram Stoker: Drakula, a vámpír
H. G. Wells: Dr. Moreau szigete
H. G. Wells: Szörnyetegek szigetén
Mary Shelley – Percy Bysshe Shelley: Frankenstein / Válogatott versek
Justin Cronin: A szabadulás
Josh Malerman: Malorie