Joyland 718 csillagozás

Stephen King: Joyland

Joylandben, az attrakciókkal teli észak-karolinai vidámparkban jókedvet és boldogságot árusítanak, legalábbis tulajdonosának üzleti filozófiája szerint. De azt nem reklámozzák, hogy évekkel azelőtt brutálisan megöltek ott egy lányt, akinek a szelleme azóta kísért az elvarázsolt kastélyban.
Ide érkezik nyári munkára Devin Jones, a magánéleti válsággal küzdő egyetemista. Elhagyta a barátnője, és fogalma sincs, mihez kezdjen az életével. Amikor tudomást szerez Joyland titkáról, nyomozni kezd, hogy kiderítse, vajon ki lehetett a gyilkos. Madame Fortuna, a médium veszélyre figyelmezteti… Csak nem várható újabb, hasonló gyilkosság? És ki lehet a kutyás kisfiú meg a piros sapkás kislány Devin jövőjében?
Stephen King új regénye a krimi, a kísértethistória és a romantikus fejlődésregény egyéni ötvözete, amely izgalmas cselekményével, remek jellemábrázolásával és a vurstlis világ sajátos nyelvének megidézésével még az író rajongóinak is meglepetést szerez.

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Európa, Budapest, 2017
320 oldal · ISBN: 9789630793759
>!
Európa, Budapest, 2014
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630793759 · Fordította: Soproni András

Enciklopédia 32

Szereplők népszerűség szerint

Devin Jones · Dottie Lassen · Eddie Parks · Emmalina Shoplaw · Erin Cook · Linda Gray · Timothy Jones · Tina Ackerley · Tom Kennedy


Kedvencelte 69

Most olvassa 21

Várólistára tette 179

Kívánságlistára tette 244

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Stephen King: Joyland

Imádtam!
Nagyon jól felépítettek a karakterek, tulajdonképpen szinte mindenki kedvelhető a történetben. A mellékszereplők is iszonyú alaposan ki vannak dolgozva. A könyv hangulata pedig… hát teljesen magába szippantott. Joyland, a nyár, a vidámparki meló, Devin és a maga problémái, majd a misztikus elemek. Most még az sem volt problémám, hogy az első 200 oldalon alig történt valami, mert annak a 200 oldalnak is fenomenális hangulata van.
Mike az egyik kedvenc karakterem volt, az ő sorsa nagyon megérintett. A gyilkos kilétét nem találtam ki, egészen a nagy pillanatig kedveltem is, totál meg lettem vezetve.
Semmi esetre se sorolnám a horrorok közé, de misztikus elemekkel átszőtt kriminek szerintem jó volt. :)

zuna19>!
Stephen King: Joyland

Találomra került a kezembe ez a SK könyv. Papa könyvei között találtam. Nem volt betervezve, csak úgy jött. A borítója fogott meg és amikor elolvastam a fülszöveget felkeltette a kíváncsiságomat.
Ez az első könyvem az írótól és nem tudom mit írjak. Voltak benne nagyon jó részek, amik olvastatták magukat, de voltak olyanok is, amik kiborítottak és letettem a könyvet, mert picit beuntam magam és nem bírtam tovább olvasni.
A karakterek nekem nem váltak szerethetővé. Ezt viszont furának tartom. De így van.
Maga a történet tetszett, összességében nem volt rossz és nem bántam meg az olvasását, de nem hinném, hogy a közeljövőben belekezdek egy hasonló könyvbe.
Nem az ilyen könyvekhez vagyok szokva és tudom, hogy ki kellene tágítani a látószögemet és több stílussal, több íróval ismerkedni, de nem tehetek róla, hogy inkább a megszokott műfajt és stílust részesítem előnyben. Ez van. Én már csak ilyen vagyok, de néha jó valami újjal próbálkozni. A hangsúly a néha szón van. :)
Ez a történet most jó volt egynek. A későbbiekben nincs kizárva, hogy kezembe fog még kerülni SK könyv.

1 hozzászólás
AniTiger P>!
Stephen King: Joyland

Először is: Prém! Prém! Prém!
King eddig olvasott könyvei közül ez tetszett a legjobban, pedig nem is horror vagy thriller besorolású. A sztori igazából Devlin hónapjait követi, ahogyan igyekszik elterelni a figyelmét a szakítás után. Egészen véletlenül kerül Joylandbe, abszolút véletlenül fut bele a szellem sztoriba, de hamarosan minden gondolata a vidámpark és az új barátai körül forog. Nem egy túl bonyolult történet, nem váltja meg a világot, de kikapcsol, élvezetes (és egy vidámparkban játszódik)! A szereplők meglepően átlagosak, hétköznapiak voltak és mégis olyan történetet kanyarított ide King bácsi, hogy lélegzetvisszafojtva faltam a sorokat!

Kedvenc szereplők: Talán csak Dev excsaját és a prédikátort nem szerettem a műben (meg persze a végén kiábrándultam a gyilkosból is), de szerettem Lane-t, Fortunát, Papát, a tulajt, Jonesy barátait Joylandből és a házból is. (Imádtam Devlint is – Tolkient olvas!)

Bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/06/stephen-kin…

>!
Európa, Budapest, 2014
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630793759 · Fordította: Soproni András
6 hozzászólás
Emerencia P>!
Stephen King: Joyland

Egy fiatalember története Stephen King díszcsomagolásában. Kapunk jót és gonoszt, vidámságot és szomorúságot, kedves emléktöredékeket és az elmúlás hangulatát,rejtélyt és megoldást. Devin Jones egy nagyon kedvelhető karakter, pozitív személyiség, ahogy a többi megalkotott szereplő is teljesen rendben volt. A vidámpark hangulata adott ennek a történetnek egy kis fűszert. Nem horror, még csak kriminek sem mondanám igazándiból, de élvezet volt olvasni minden sorát.

Csabii P>!
Stephen King: Joyland

Második könyv amit King tollából olvastam. Őszintén megmondom, hogy csakis azért kapott öt csillagot mert többet nem lehetett rá adni ha tudtam volna a dupláját is rá csaptam volna. Azért kezdtem el ezt a könyvet mert nem igazán volt kedvem semmihez vagyis inkább úgy mondom, hogy nem voltam tisztába mihez volna kedvem. Na de a lényeg a jó döntés amit hoztam. A szereplők nagyon jók! Szinte mindegyiket kedveltem. Kivéve Dev exét… még a gyilkost is jobban bírtam mint őt. A történet is nagyon jó. Túlzás nélkül mondom, hogy annyira beleéltem magam a sztoriba néhol még azt is elfelejtettem, hogy van szellem meg gyilkosság. Pedig van és misztikum is van meg fordulat. Ezeknek a dolgoknak az összegyúrásából valamint King stílusából egy nagyon jó kis történet született. A buszon ülve olvastam de csak a testem volt a buszon, a lelkem Joylandben volt Jonesy-vel. Jól tettem, hogy néha felnéztem a könyvből ugyanis ha nem tettem volna talán most valahol a világ végén lennék. De hát ez is Mestert igazolja. Ismét egy olyan sztorit kaptam tőle amit nem tudtam letenni és nem akartam, hogy vége legyen. Na most megint ott tartok, hogy gőzöm nincs hogyan tovább… Remélem megint jól választok.

EssentialHencsi P>!
Stephen King: Joyland

Tóparti kísértetek megvolt? Mit csinál ott az író, mikor írói válságban van? Előszedi a ládafiából az ezer éve írt könyveit, és némi frissítés után eladja újnak. Szerintem King papa átültette a gyakorlatba ezt az elképzelését. Annyira lendületes, sallangmentes, gördülékeny, élvezet olvasni. Jó, mondjuk horror az nem sok van benne, szinte semmi, inkább egy misztikus krimi. És persze ebben a háromszáz oldalban is tökéletesen kidolgozott karakterek, még a legutolsó mellékszereplőnek is gyönyörűen megkomponált háttértörténet, tehát csak a megszokott King, mégis olyan, mintha egy Devinnel egykorú ember agyából pattant volna elő. De persze tudjuk, King zseniális, bármit el tud hitetni velünk, akár azt is, hogy ő egy tizenkilenc éves naív egyetemista.
Szumma szummárum, szeretem a Joylandot.

konyvolvaso >!
Stephen King: Joyland

Az idilli mesevilág amely a vidámparkokat jellemzi mindig kedves mindenki számára. Jókat nosztalgiáztam azokról az időkről amikor még volt elérhető közelségben. Megtalálható minden ami csak lehet körhinta, elvarázsolt kastély, hordó, repülő csészealj, dodzsem vagy az óriás kerék. Ennél jobb hely már nem is kell. Nem rossz ilyen helyen eltölteni a nyári szünetet.De mi történhet ha az egyik dolgozó olyanba üti az orrát amibe nem szabadna? Ez is kiderülhet ha végigolvassuk. A végén a tetőre hágott az izgalom és volt szerelem is viszonzott és viszonzatlan. A vége lezáratla mindenki azt gondol amit szeretne. Illetve volt egy korábbi hivatkozás én arra gondolok vissza. Ha szereted a vidám krimiket és a vidámparkot akkor ajánlom mindenképpen.

Ngie P>!
Stephen King: Joyland

Atyaég, egy Stephen King, amit nem akartam 50 oldal után a falhoz csapni, hát öröm és boldogság.

Na viccet félretéve, olyan ez a regény, mintha King átvedlett volna egy normál történeteket író bőrébe. Nincsen naturalista undor, se annyi emberi kegyetlenség, mint ami ahogy néztem általában jellemző rá.
Helyette van egy nagyon aranyos, élvezhető történet, szép kerek egész.
Nagyon tetszett, a csillaglevonást azért kapta, mert a 75%-nál el volt hintve ki a gyilkos, és a karakter még nem vette észre egy darabig. Illetve túlontúl hiányzott belőle az a heuréka olvasás. Egy jó kis négy csillagos olvasmány volt.

Heni_könyvespolca P>!
Stephen King: Joyland

Nem tudom….egyszerűen nem tudom szavakban megfogalmazni amit érzek ezzel a könyvvel kapcsolatban. Tetszett a történet mert tényleg jó volt…viszont…egyáltalán nem erre számítottam…több rejtélyre, több izgalomra….igazából kb. 200 oldalig nem volt “izgi”…és a végén inkább még megkönnyeztem…:( a Fülszöveg alapján teljesen más kép alakult ki a fejemben mint ami ténylegesen lett…

oldmoviegirl01>!
Stephen King: Joyland

Első Stephen King olvasásom. Tisztában vagyok vele, hogy ez nem az ’igazi’ King, de egyenlőre túl félelmetesnek, horrorisztikusnak, vagy épp nagy terjedelműnek éreztem magamnak a többit. Így, bármilyen furán hangzik, nem érzem, hogy igazán átestem volna az első King olvasásomon.
Amit azonban kaptam, az egy érdekes hangulatú ’fejlődésregény’, ahogy az egyik címke is utal rá, mert a hangsúly egyértelműen Devin személyiségfejlődésén van. Hogyan formálja Devint mindaz, amit bő fél év alatt Joylandben átél, akikkel ott találkozik; hogyan válik a kissé szuicid, összetört szívű, aranyos fiúból kiegyensúlyozottabb férfi; miket tanul egy piros sapkás kislánytól, egy fiútól, akinek van egy kutyája, és a prémtől. Ezek miatt nem éreztem unalmasnak a regényt, annak ellenére, hogy az események meglehetősen lassan cammogtak előre, és annak ellenére is, hogy nem volt erőteljes sem a nyomozós szál, sem a kísértettörténet.


Népszerű idézetek

Black_Angel>!

Amikor a múltról van szó, mind költők leszünk.

43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: költő · múlt
Lunemorte P>!

– Helló, fiúk, helló, lányok, ideje, hogy forogjatok, ez a nyár se tart örökre, gyertek, repüljetek fel az égre. Odafent ritka a lég, vár rátok az óriáskerék.

1 hozzászólás
Neoly>!

– Kész a felszállásra, kapitány?
– Azt hiszem
– Várnak a csodák.

16. oldal

4 hozzászólás
Molli_A>!

„Fel a szájad szegletét!”

68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Devin Jones
6 hozzászólás
Rose_M>!

A szerelem sebhelyet hagy.

50. oldal, Joyland (Európa, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
Kkatja P>!

     – Tudod-e, fiam, mi az a történelem?
     – Izé… hát ami a múltban történt…
     – Nem – felelte Papa, miközben felkötötte a derekára az aprópénzes vászonövet. – A történelem az emberiség kollektív, ősi szarkupaca, egy hatalmas, egyre növekvő szarhegy. Mi most a tetején állunk, de az utánunk jövő nemzedékek kakija egykettőre el fog temetni bennünket.

67. oldal

Kapcsolódó szócikkek: történelem
anglee>!

– Nem tudom megérteni, miért használják egyesek a vallást arra, hogy bántsák egymást, amikor úgyis annyi fájdalom van a világban. – szólalt meg Mrs. Shoplaw. – A vallásnak vigaszt kéne nyújtania.

186. oldal

Kapcsolódó szócikkek: vallás
Futtetenne I>!

Nehéz elengedni a dolgokat. Még akkor is, ha az, amit el kéne engedni, csupa tövis. Talán éppen azt a legnehezebb.

146. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Devin Jones · elengedés
1 hozzászólás
zuna19>!

(…) vannak kincset érő napok. Nem sok, de azt hiszem, szinte mindenki életében adódik néhány.

246-247. oldal


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Jo Nesbø: Hóember
Dan Wells: Csak a holttesteden át
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
Helena Silence: Ezüsthíd
Blake Crouch: Wayward Pines
Blake Crouch: Sötét anyag
Dean R. Koontz: A visszatérő