Joyland 646 csillagozás

Stephen King: Joyland

Joylandben, az attrakciókkal teli észak-karolinai vidámparkban jókedvet és boldogságot árusítanak, legalábbis tulajdonosának üzleti filozófiája szerint. De azt nem reklámozzák, hogy évekkel azelőtt brutálisan megöltek ott egy lányt, akinek a szelleme azóta kísért az elvarázsolt kastélyban.
Ide érkezik nyári munkára Devin Jones, a magánéleti válsággal küzdő egyetemista. Elhagyta a barátnője, és fogalma sincs, mihez kezdjen az életével. Amikor tudomást szerez Joyland titkáról, nyomozni kezd, hogy kiderítse, vajon ki lehetett a gyilkos. Madame Fortuna, a médium veszélyre figyelmezteti… Csak nem várható újabb, hasonló gyilkosság? És ki lehet a kutyás kisfiú meg a piros sapkás kislány Devin jövőjében?
Stephen King új regénye a krimi, a kísértethistória és a romantikus fejlődésregény egyéni ötvözete, amely izgalmas cselekményével, remek jellemábrázolásával és a vurstlis világ sajátos nyelvének megidézésével még az író rajongóinak is meglepetést szerez.

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Európa, Budapest, 2017
320 oldal · ISBN: 9789630793759
>!
Európa, Budapest, 2014
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630793759 · Fordította: Soproni András

Enciklopédia 32

Szereplők népszerűség szerint

Devin Jones · Dottie Lassen · Eddie Parks · Emmalina Shoplaw · Erin Cook · Linda Gray · Timothy Jones · Tina Ackerley · Tom Kennedy


Kedvencelte 62

Most olvassa 24

Várólistára tette 160

Kívánságlistára tette 192

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

zuna19>!
Stephen King: Joyland

Találomra került a kezembe ez a SK könyv. Papa könyvei között találtam. Nem volt betervezve, csak úgy jött. A borítója fogott meg és amikor elolvastam a fülszöveget felkeltette a kíváncsiságomat.
Ez az első könyvem az írótól és nem tudom mit írjak. Voltak benne nagyon jó részek, amik olvastatták magukat, de voltak olyanok is, amik kiborítottak és letettem a könyvet, mert picit beuntam magam és nem bírtam tovább olvasni.
A karakterek nekem nem váltak szerethetővé. Ezt viszont furának tartom. De így van.
Maga a történet tetszett, összességében nem volt rossz és nem bántam meg az olvasását, de nem hinném, hogy a közeljövőben belekezdek egy hasonló könyvbe.
Nem az ilyen könyvekhez vagyok szokva és tudom, hogy ki kellene tágítani a látószögemet és több stílussal, több íróval ismerkedni, de nem tehetek róla, hogy inkább a megszokott műfajt és stílust részesítem előnyben. Ez van. Én már csak ilyen vagyok, de néha jó valami újjal próbálkozni. A hangsúly a néha szón van. :)
Ez a történet most jó volt egynek. A későbbiekben nincs kizárva, hogy kezembe fog még kerülni SK könyv.

1 hozzászólás
AniTiger P>!
Stephen King: Joyland

Először is: Prém! Prém! Prém!
King eddig olvasott könyvei közül ez tetszett a legjobban, pedig nem is horror vagy thriller besorolású. A sztori igazából Devlin hónapjait követi, ahogyan igyekszik elterelni a figyelmét a szakítás után. Egészen véletlenül kerül Joylandbe, abszolút véletlenül fut bele a szellem sztoriba, de hamarosan minden gondolata a vidámpark és az új barátai körül forog. Nem egy túl bonyolult történet, nem váltja meg a világot, de kikapcsol, élvezetes (és egy vidámparkban játszódik)! A szereplők meglepően átlagosak, hétköznapiak voltak és mégis olyan történetet kanyarított ide King bácsi, hogy lélegzetvisszafojtva faltam a sorokat!

Kedvenc szereplők: Talán csak Dev excsaját és a prédikátort nem szerettem a műben (meg persze a végén kiábrándultam a gyilkosból is), de szerettem Lane-t, Fortunát, Papát, a tulajt, Jonesy barátait Joylandből és a házból is. (Imádtam Devlint is – Tolkient olvas!)

Bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/06/stephen-kin…

>!
Európa, Budapest, 2014
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630793759 · Fordította: Soproni András
6 hozzászólás
EssentialHencsi P>!
Stephen King: Joyland

Tóparti kísértetek megvolt? Mit csinál ott az író, mikor írói válságban van? Előszedi a ládafiából az ezer éve írt könyveit, és némi frissítés után eladja újnak. Szerintem King papa átültette a gyakorlatba ezt az elképzelését. Annyira lendületes, sallangmentes, gördülékeny, élvezet olvasni. Jó, mondjuk horror az nem sok van benne, szinte semmi, inkább egy misztikus krimi. És persze ebben a háromszáz oldalban is tökéletesen kidolgozott karakterek, még a legutolsó mellékszereplőnek is gyönyörűen megkomponált háttértörténet, tehát csak a megszokott King, mégis olyan, mintha egy Devinnel egykorú ember agyából pattant volna elő. De persze tudjuk, King zseniális, bármit el tud hitetni velünk, akár azt is, hogy ő egy tizenkilenc éves naív egyetemista.
Szumma szummárum, szeretem a Joylandot.

Csabii P>!
Stephen King: Joyland

Második könyv amit King tollából olvastam. Őszintén megmondom, hogy csakis azért kapott öt csillagot mert többet nem lehetett rá adni ha tudtam volna a dupláját is rá csaptam volna. Azért kezdtem el ezt a könyvet mert nem igazán volt kedvem semmihez vagyis inkább úgy mondom, hogy nem voltam tisztába mihez volna kedvem. Na de a lényeg a jó döntés amit hoztam. A szereplők nagyon jók! Szinte mindegyiket kedveltem. Kivéve Dev exét… még a gyilkost is jobban bírtam mint őt. A történet is nagyon jó. Túlzás nélkül mondom, hogy annyira beleéltem magam a sztoriba néhol még azt is elfelejtettem, hogy van szellem meg gyilkosság. Pedig van és misztikum is van meg fordulat. Ezeknek a dolgoknak az összegyúrásából valamint King stílusából egy nagyon jó kis történet született. A buszon ülve olvastam de csak a testem volt a buszon, a lelkem Joylandben volt Jonesy-vel. Jól tettem, hogy néha felnéztem a könyvből ugyanis ha nem tettem volna talán most valahol a világ végén lennék. De hát ez is Mestert igazolja. Ismét egy olyan sztorit kaptam tőle amit nem tudtam letenni és nem akartam, hogy vége legyen. Na most megint ott tartok, hogy gőzöm nincs hogyan tovább… Remélem megint jól választok.

Ngie>!
Stephen King: Joyland

Atyaég, egy Stephen King, amit nem akartam 50 oldal után a falhoz csapni, hát öröm és boldogság.

Na viccet félretéve, olyan ez a regény, mintha King átvedlett volna egy normál történeteket író bőrébe. Nincsen naturalista undor, se annyi emberi kegyetlenség, mint ami ahogy néztem általában jellemző rá.
Helyette van egy nagyon aranyos, élvezhető történet, szép kerek egész.
Nagyon tetszett, a csillaglevonást azért kapta, mert a 75%-nál el volt hintve ki a gyilkos, és a karakter még nem vette észre egy darabig. Illetve túlontúl hiányzott belőle az a heuréka olvasás. Egy jó kis négy csillagos olvasmány volt.

oldmoviegirl01 P>!
Stephen King: Joyland

Első Stephen King olvasásom. Tisztában vagyok vele, hogy ez nem az ’igazi’ King, de egyenlőre túl félelmetesnek, horrorisztikusnak, vagy épp nagy terjedelműnek éreztem magamnak a többit. Így, bármilyen furán hangzik, nem érzem, hogy igazán átestem volna az első King olvasásomon.
Amit azonban kaptam, az egy érdekes hangulatú ’fejlődésregény’, ahogy az egyik címke is utal rá, mert a hangsúly egyértelműen Devin személyiségfejlődésén van. Hogyan formálja Devint mindaz, amit bő fél év alatt Joylandben átél, akikkel ott találkozik; hogyan válik a kissé szuicid, összetört szívű, aranyos fiúból kiegyensúlyozottabb férfi; miket tanul egy piros sapkás kislánytól, egy fiútól, akinek van egy kutyája, és a prémtől. Ezek miatt nem éreztem unalmasnak a regényt, annak ellenére, hogy az események meglehetősen lassan cammogtak előre, és annak ellenére is, hogy nem volt erőteljes sem a nyomozós szál, sem a kísértettörténet.

GytAnett>!
Stephen King: Joyland

Ez volt az első King könyvem. Nagyon féltem tőle, magától Kingtől. Eléggé parázós vagyok, így azok alapján, amit hallottam, tényleg tartottam a könyvtől. Már a leírásban is szerepel, hogy szellem van benne. Hát, mit mondjak? Nem nyert meg magának.
Végig nagyon vontatottnak éreztem, és kb. soha nem akartak beindulni az események. Untam. De legalább gyorsan lehetett vele haladni. :D
Egyik szereplőt sem bírtam megkedvelni, egyedül talán Erint, de ő meg nem szerepelt olyan sokat, hogy nagyon megemelje a színvonalat. Mike is aranyos volt, de egyértelmű volt, hogy mi lesz az ő sorsa.
A gyilkos kiléte sem lepett meg túlzottan, úgyhogy csak egyszerűen végigolvastam a könyvet, és nagy nyomot nem hagyott bennem sajnos.
A vidámparkok eszméletlen király helyek, ezért is gondoltam, hogy majd ezzel a könyvvel kezdek Kingtől. Nem hinném, hogy mostanában olvasom el tőle a következő művet. Tudom, sokan mondják, hogy a Cujo, meg az Állattemető stb. sokkal jobb művei, de azoktól meg félek. :D Azt hiszem, King nem nekem való.
A fordítás sem igazán tetszett, voltak benne olyan szavak, amiket még soha nem hallottam, és most nem a Joylandben használt „szakszavakról” beszélek.
Egynek elment, de ennyi.

7 hozzászólás
Kikiriki>!
Stephen King: Joyland

Hű, de nagyon szerettem én ezt!
És ráadásul sikerült kitalálnom, ki a gyilkos, ami már egy kisebb sikerelmény. :D
A helyszín, a karakterek, a történet, egyszerűen minden hihetetlenül kidolgozott. Egy olyan világ, amit még nagyon sokáig olvastam volna!
Imádtam a főszereplőt, végre valaki, akinek gondolatai egyáltalán nem idegesítettek, ahogy ezt gyakran tapasztalom mostanában.
Nagyon tetszett ez a mesélő, néha jövőbe tekintő leírás, olyan megnyugtató volt, azt tudatta velem, hogy nem kell félnem, minden rendbe jön a végére.
Az eleje csöppet sem volt unalmas, én nagyon élveztem. A vége pedig várhatóan izgalmas!
Kedvenc lett. És még hozzátenném, hogy a magyar borító nagyon szép, a többi nem tetszik. :)

marschlako P>!
Stephen King: Joyland

Kingtől eddig még nem olvastam túl sokat – a horror nem igazán az én műfajom –, de a Végítélet kifejezetten tetszett (elég régen volt már), a Setét torony nyitánya azonban már jóval kevésbe*.

Ez az olvasás viszont azon ritka eseményeknek köszönhető, amikor engedek a fülszöveg csábításának: gondoltam kalandozok egy kicsit a komfortzónámon kívül. Könnyed kikapcsolódásra vágytam, s ezt meg is kaptam. Egy biztos: King bármiről tud írni akárhányszáz oldalt, s mindezt élvezetesen teszi; nehéz letenni a könyveit. A történet nem túl bonyolult, nem rágjuk le a körmünket, még csak nem is p.s.ljük össze magunkat a félelemtől, de nem is erre vágytam. Pont arról szól, ami a címe: egy régimódi amerikai vurstliról, no meg persze egy amerikai fiatalemberről. A háttérben persze megjelennek izgalmasabb – metafizikai** – események is, de a hangsúly nem ezen van, s nekem ez éppen így volt jó.

* ennek ellenére nem adtam fel, a folytatások mind a polcomon sorakoznak
** némi szellemjárás, látnokság és egyéb para- dolgok

Lisie87 P>!
Stephen King: Joyland

Biztos közrejátszik a Kinggel szembeni elfogultságom, úgymond az ő könyveivel nőttem fel. Tetszett ez a könyve is, nem kell mindig az ijesztgetés és a szörnyek. Kingben azt is szeretem, hogy amit ír, – legyen szó akár egy vidámparkos történetről – úgy tudja megfogalmazni és átadni az olvasónak, hogy az nem unalmas, leköti és szinte átérzi az eseményeket. Így voltam én is. Együtt csöppentünk bele Devlinnel a vidámparkos életbe, újra 21 éves voltam vele, és átéltem egy reménytelen szerelem végét és valami új kezdetét.
Nem kell pörgős eseményre számítanunk, csak csordogálunk a történettel, de ennek is megvan a maga varázsa, az író tesz róla. Örülök, hogy újra átélhettem.


Népszerű idézetek

Black_Angel>!

Amikor a múltról van szó, mind költők leszünk.

43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: költő · múlt
Lunemorte P>!

– Helló, fiúk, helló, lányok, ideje, hogy forogjatok, ez a nyár se tart örökre, gyertek, repüljetek fel az égre. Odafent ritka a lég, vár rátok az óriáskerék.

1 hozzászólás
Molli_A>!

„Fel a szájad szegletét!”

68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Devin Jones
6 hozzászólás
Rose_M>!

A szerelem sebhelyet hagy.

50. oldal, Joyland (Európa, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
Neoly>!

– Kész a felszállásra, kapitány?
– Azt hiszem
– Várnak a csodák.

16. oldal

3 hozzászólás
Kkatja P>!

     – Tudod-e, fiam, mi az a történelem?
     – Izé… hát ami a múltban történt…
     – Nem – felelte Papa, miközben felkötötte a derekára az aprópénzes vászonövet. – A történelem az emberiség kollektív, ősi szarkupaca, egy hatalmas, egyre növekvő szarhegy. Mi most a tetején állunk, de az utánunk jövő nemzedékek kakija egykettőre el fog temetni bennünket.

67. oldal

Kapcsolódó szócikkek: történelem
anglee>!

– Nem tudom megérteni, miért használják egyesek a vallást arra, hogy bántsák egymást, amikor úgyis annyi fájdalom van a világban. – szólalt meg Mrs. Shoplaw. – A vallásnak vigaszt kéne nyújtania.

186. oldal

Kapcsolódó szócikkek: vallás
zuna19>!

(…) vannak kincset érő napok. Nem sok, de azt hiszem, szinte mindenki életében adódik néhány.

246-247. oldal

Ciccnyog I>!

Nehéz elengedni a dolgokat. Még akkor is, ha az, amit el kéne engedni, csupa tövis. Talán éppen azt a legnehezebb.

146. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Devin Jones

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Jo Nesbø: Hóember
Dan Wells: Csak a holttesteden át
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Blake Crouch: Sötét anyag
Dean R. Koontz: A visszatérő
Helena Silence: Ezüsthíd
Barry Lyga: Gyilkosokra vadászom
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Douglas Preston – Lincoln Child: Csendélet varjakkal