A ​magas fűben / Teljes gázzal 308 csillagozás

Stephen King – Joe Hill: A magas fűben / Teljes gázzal

Stephen King és fia, Joe Hill két közös elbeszélését olvashatjuk ebben a kis kötetben.

A Teljes gázzal 2009-ben jelent meg először angolul, A magas fűben pedig 2012-ben. Előbbit Richard Matheson 1971-es novellája, a Párbaj ihlette, amely egy motorosról és az országúton őt üldöző eszelős kamionosról szól, és akkor vált legendássá, amikor a fiatal Steven Spielberg megfilmesítette. A Teljes gázzal valódi főhajtás a Párbaj írója előtt. A történet a rajtvonaltól kezdve teljes gázzal száguld. Nem így kötetünk másik írása, A magas fűben, amely körbe-körbe ődöng, révület, eltévelyedés, lázálom és ráolvasásszerű rigmusok köreit teljesíti, de ez az irányvesztettség, ha lehet, még dermesztőbb.

Joe Hill és Stephen King mind ez idáig nem adott ki több közös történetet. Mit is mondhatnánk: várjuk a továbbiakat!

Eredeti cím: In the Tall Grass / Throttle

Eredeti megjelenés éve: 2012

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Európa Zsebkönyvek, Európa zsebkönyvek

>!
Európa, Budapest, 2016
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634055068 · Fordította: Hegyi Pál, Totth Benedek
>!
Európa, Budapest, 2016
126 oldal · ISBN: 9789634055754 · Fordította: Hegyi Pál, Totth Benedek

Enciklopédia 23

Szereplők népszerűség szerint

Becky DeMuth · Cal DeMuth · Dean Clarke · John „Race” Adamson · Lemmy Chapman · Roy Klowes · Tobin · Vince Adamson

Helyszínek népszerűség szerint

Kansas · A Megváltó Fekete Szikla Temploma · Cawker City, Kansas


Kedvencelte 12

Most olvassa 13

Várólistára tette 70

Kívánságlistára tette 90


Kiemelt értékelések

Ákos_Tóth IP>!
Stephen King – Joe Hill: A magas fűben / Teljes gázzal

Nem-nem-nem, nem úgy öt csillag!

Nem úgy öt csillag már csak azért sem, mert a két egymás mellé tördelt történet – minekután cselekményközpontú, összességében mégiscsak szórakoztató célzatú írás – bizony rendelkezik jó pár buktatóval, sőt, olyan negatív tulajdonsággal, ami miatt elsőkönyves szerző esetében talán tovább gondolkodott volna megjelentetésükön a kiadó.
A magas fűben jól indul, élvezetes és felüdítő Kinget szűk keretek közé szorítva olvasni, jól is áll neki a minimalizmus – ami alapból száz oldal lenne nála, arra most jut kb. tíz, de megoldja. Az viszont nagyon nem áll jól ennek az egész „nincs kiút” sztorinak, hogy nagyon hamar egy zanzásított átlag-King regénnyé változik: egy ideig feszültséget fejleszt, majd horrorba csap át, és érezhetően elveti a sulykot, mintha a szerző nem tudná elkapni azt a pontot, amikor már hatásosabb lenne nem bemutatni a végbemenő szörnyűséget, csak utalni rá. Aztán próbálkozik elhinteni valamiféle magyarázatot, mítoszt kreálni az ábrázolt paranormális esemény köré, majd rámenni a megszokott „nem a szörny az ijesztő, hanem az emberekből általa kiváltott reakció” trükkre, de a szellemesnek gondolt, ám teljesen alibi lezárás szerintem csak ront ezeken a próbálkozásokon.
A Teljes gázzal pedig nemes egyszerűséggel újrafeldolgozás, alapötletében nincs semmi eredeti, de mivel az egészet megspékeli egy kis poszt-vadnyugati motoros bandaháborús apa-fia konfliktussal, akaratlanul elveszíti az eredeti mű társadalomkritikus élét. A fordulat a végén működik, a hangulat is rendben van, de a hozott és a saját alapanyag arányát összevetve nem fogunk állva tapsikolni Hill előtt.

De van itt valami, ami magasan menti mindkét sztorit: az írás minősége. Lehet persze, hogy itt inkább Hegyi Pál és Totth Benedek keze van a dologban, de mindkét szöveg hihetetlenül olvasmányos, élvezetes – ízes, nem túl fűszeres, a maga ponyvai módján teljes mértékben vállalható és süvegelendő. Annak ellenére is, hogy Totth még a hihetetlenül tróger és rossz értelemben ikonikus „g*cigránát” szót is képes volt becsempészni a Teljes gázzal szövegébe, ami viszont az egyetlen olyan pillanat volt, amikor kiszakadtam a könyvecskéből. Úgy hiszem, az Európa sem véletlenül tette ezeket a darabokat egy szériába a Kutyaszívvel és az Állatfarmmal: végül is csak ott van bennük valami örökség Doctorow, Capote és Williams irodalmi világából…

>!
Európa, Budapest, 2016
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634055068 · Fordította: Hegyi Pál, Totth Benedek
Madama_Butterfly>!
Stephen King – Joe Hill: A magas fűben / Teljes gázzal

Más stílus, más téma, más hangvétel – de mégis két egyedi és zseniális novella. Az első történet maximálisan hozta az elvárást (King-féle betegesen horrorisztikus agymenés), és én a másodikban sem csalódtam (valóságszagú és egyben picit zakkant sztori). A váltás ugyan fura volt egyikről a másikra – lehet, hogy jobb lett volna több időt hagyni a kettő között, bár ezzel az egyedi megítéléséből és értékéből a szememben egyik sem veszít.

Bejött ez az apa – fia párosítás, még akkor is ha a kukoricást ezentúl messze elkerülöm, és kamionokhoz sem megyek túl közel. :)

5 hozzászólás
Gorkie>!
Stephen King – Joe Hill: A magas fűben / Teljes gázzal

A Magas fűben nagyon tetszett. Az elejétől kezdve érdekes volt és csak fokozódtak az izgalmak. A vége sem lett szokványos. 5*

A Teljes gázzal már kevésbé tetszett. Kissé vontatott volt az eleje és már akkor rájöttem, mi a csattanó. Amikor beindultak az események, már izgalmassá vált, de nagy meglepetést nem okozott. 3*

Nikolett0907 P>!
Stephen King – Joe Hill: A magas fűben / Teljes gázzal

„Amikor megérkezem a mennyországba, be fognak engedni, mert már megjártam a poklot.”

Nagyon érdekes volt ezt a két kis történetet ilyenformában olvasni.
Ugyanis az egyik a megszokott, keményebb hangvételű, kiváló írótól, Stephen King tollából, míg a második egy elég erős életszagú, mégis annál élesebb és különlegesebb írás, Joe Hill – től.
Imádom ezt az apa – fia összhatást, teljesen eltérő, mégis egymás után olvasva érezhető volt némi azonosulás….
Reményeim szerint még egy könyv olvasásom lesz, amit eme kiváló páros alkotott, és hiszem azt is imádni fogom.
Természetesen kedvenc!♥

2 hozzászólás
KATARYNA>!
Stephen King – Joe Hill: A magas fűben / Teljes gázzal

Jelentem.. kilábaltam az olvasói válságból.
Ez a kis 126 oldalas szösszenet meghozta a fényt az alagút végére.

Olyan fény tört fel, ami meg is bolondított. Bár amúgy is az vagyok..

Stephen King egy nagy kedvenc.. és igenis ő írta a magas fűbent.
Beteg állat! ♡

Elkezdtem… belefultam.. majd a 69 oldal után azt hittem földhöz b…om. Mi volt ez?
Én nem hogy magas fűbe, de még a kukoricásba sem vagyok hajlandó ezek után bemerészkedni. Jó buli lenne.. de ha valaki elkapna hátulról.. menten szörnyet halnék. Pláne ha előtte még hangok rémisztgetnének.
Csalogatnának egy helyre, ahol mindenféle szépséges dolgokat csinálnának velem. Hát köszönöm.. ez a 69 oldal is elég élménydús csali volt.

Teljes gázzal…

..A pokolba és a végén felnyílik a szem az igazságtól.

Az elején azt sem tudtam miről is van szó, belecsöppenünk egy érthetetlen katyvaszba. De ahogy fogynak a lapok, beleéled magad.. én igen üldözőbe vesznek egy mániákus nitrós kamionnal.. hihihi hullanak a legyek, de te talpon maradsz, de ki tudja meddig..
És ha túléled, vajon lesz-e értelme tovább az életednek?

Minden jó, ha jó a vége.
Megvolt minden.. para, éhezők viadala +18, Walking Dead, száguldás, üldözés, öldöklés.

Nem kell itt moziba menni… olvassátok. :)

6 hozzászólás
Kkatja P>!
Stephen King – Joe Hill: A magas fűben / Teljes gázzal

Hát nem ájultam el sem a gyönyörtől, sem a rettegéstől az olvasásuk közben.
Jó-jó, elmegy kategóriás novellák ezek, amiből sokkal többet ki lehetett volna hozni minden téren, valahogy az oldalszám megvolt, de a hangulat most kicsit alább maradt a szokásosnál.
A magas fűben némileg A kukorica gyermekei utánérzés volt, a Teljes gázzal meg egy véres kis vendetta története némi pénzmagért, ami még mindig nem értem, miért ér többet, mint az emberi élet… (Totth Benedek remek és hozzá illő fordításában)
Na mindegy, rajongóként el kellett olvasni, bár egyre kevésbé érzem magam rajongónak. :))
De ha már kijött az új Hodges történet, kap még egy esélyt, remélem visszább tornázza a lelkesedésem.

>!
Európa, Budapest, 2016
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634055068 · Fordította: Hegyi Pál, Totth Benedek
sophie P>!
Stephen King – Joe Hill: A magas fűben / Teljes gázzal

Tetszik nekem ez az Európa Zsebkönyv új design. Kicsi, pofás, könnyű, kézreálló.
Ezúttal két rövidke novella került bele, olvasom, hogy a műfaj és Stephen King rajongói nem lelkesednek annyira, de így, kicsit távolabbról nézve abszolút rendben van mindkettő. A Teljes gázzal különösen jól sikerült, már úgy értem feszültség és egy kész családregény egyben. A magas fűben egy végtelen fűtengerben fakadt rémálom, magamra vessek, ha ilyesmit olvasok.
Mondja a fiú egy interjúban, hogy ezek tényleg négykezes darabok.

Ui: A párbaj c. film kötelező darab. Spielberg vizsgafilmje, és zseniális. (annyira kevés benne a szöveg, hogy bármilyen nyelven meg lehet nézni)

gazibla IP>!
Stephen King – Joe Hill: A magas fűben / Teljes gázzal

A teljes gázzal novella sokkal jobban sikerült, mint A magas fűben című, de összességében egy jó kötet. :) Megérte elolvasni. :)

Lisie87 P>!
Stephen King – Joe Hill: A magas fűben / Teljes gázzal

Nagyon tetszett mind a két novella. Jó volt újra Kinget olvasni, és főleg úgy, hogy karöltve a fiával! :) Nem csalódtam.
A két történet közül nekem A magas fűben jobban tetszett, olyan igazi elmeborult, „kinges” történet. Szeretem az ilyen, véres, misztikus történeteket! :D A másik, a Teljes gázzal egy picit elmaradt az előzőhöz képest. Stílusban nagyon különbözött, kevésbé volt félelmetes, inkább izgalmas.

39 hozzászólás
smetalin>!
Stephen King – Joe Hill: A magas fűben / Teljes gázzal

Már annyira vártam, hogy olvashassam, és mikor a kezem közt volt kicsit elszontyolodtam, nem figyeltem hogy ez ennyire rövidke lesz.
A magas fűben, tényleg erősen hasonlított a Kukorica gyermekeihez, de én így is élveztem. A Teljes gázzal is tetszett, annak legalább volt egy kerettörténete is, és akár meg is történhet a való világban. Őrült motorosok száguldanak az úton egy még őrültebb kamionos elől. nekem kikapcsolódás volt erre a pár órára, na persze tudnak jobbat is írni a fiúk!


Népszerű idézetek

Kkatja P>!

Csak mert az apád vagyok, ne vegyél rá mérget, hogy kedvellek.

91. oldal Teljes gázzal

Barneysoad>!

Amikor megérkezem a mennyországba, be fognak engedni, mert már megjártam a poklot.

94. oldal

Batus>!

– Nem láttátok az apukámat?
Újabb szereplő, hát ez remek – gondolta magában Cal. – Biztos William Shatner is itt van valahol. Meg Mike Huckabee…, Kim Kardashian…, az a csávó, aki Opie-t játssza a Kemény motorosok- ban, aztán már csak a Walking Dead teljes szereplőgárdája hiányzik.
Behunyta a szemét, szédülni kezdett, mintha imbolygó létra tetején állna. Már bánta, hogy idecitálta a Walking Dead-et. Meg kellett volna állnia William Shatnernél meg Mike Huckabee-nél.

26. oldal

sophie P>!

Whisky csorgott le a kopott tartály oldaláról, üvegszilánkok csillogtak az aszfalton. Vince felnézett a benzinszállítóra, és megrándult az arca. Egy pillanatra ugyanis mintha az lett volna felírva, hogy MÉSZÁRLÁS. De nem. A felirat valójában LAUGHLIN MÉSZÁROS. Nagyjából húsz szóban össze lehet foglalni, amit Vince Freudról tudott – szépen nyírt ősz szakáll, szivar, meg hogy a gyerekek meg akarják dugni a szüleiket –, de nem kell pszichológusnak lenni ahhoz, hogy rájöjjön az ember, itt valakinek nagyon rossz a lelkiismerete.

80. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sigmund Freud
Wiggin77 P>!

Segítség, kérem! – kiáltotta a fiú. Most mi van?! A „segítség” balról jött, a „kérem” meg már jobbról. Kansasban, úgy látszik, ilyen a Dolby sztereó.

28. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kansas
KATARYNA>!

Szétfolytak az irányok a magas fűben, ahogyan elfolyt az idő is: Dalí világa Dolby Surroundban.

30. oldal

Batus>!

Eszébe jutott egy arizonai zsaru, aki egyszer megállította őket, és ezt mondta: „Odanézzenek, mit okádott ki magából az országút.” És tényleg ezek voltak: az országút okádékai.

109. oldal

manabooks>!

Nagyjából húsz szóban össze lehetett foglalni, amit Vince Freudról tudott – szépen nyírt ősz szakáll, szivar, meg hogy a gyerekek meg akarják dugni a szüleiket –, de nem kell pszichológusnak lenni ahhoz, hogy rájöjjön az ember, itt valakinek nagyon rossz a lelkiismerete.

80. oldal

kkata76>!

Alig kivehető zene hallatszott a házak felől. Valahol egy kutya háromszor egymás után harákolva felcsaholt – kaff-kaff-kaff –, hogy aztán elhallgasson. Kalapács ütődött egy deszkába fúródó szeg fejének. Mindezt folyamatos, lágy szélsuhogás kísérte. Becky felfedezte, hogy a légmozgás láthatóvá válik, ahogy a fuvallat végigsimít az úton túl elterülő, sűrű füvön. A hullámverés messzire futott tőlük, míg végül teljesen el nem tűnt a távolban.

9. oldal, A magas fűben


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde
Nathan Ballingrud: Szörnyvidék
Neil Gaiman: Törékeny holmik
Robert Louis Stevenson: Yekyll doktor csodálatos története
Robert Louis Stevenson: Jekyll és Hyde
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete
Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők
Josh Malerman: Ház a tó mélyén
Dean R. Koontz: Virrasztók
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos