Hasznos ​Holmik 543 csillagozás

Stephen King: Hasznos Holmik Stephen King: Hasznos Holmik Stephen King: Hasznos Holmik

Az ​új-angliai Castle Rock csöndes kisváros, izgalmas esemény, ha új boltja nyílik. S még izgalmasabb, ha az új boltot történetesen egy messziről jött, rejtélyes ember nyitja, aki belopja magát a városlakók szívébe nyomban. Mert Leland Gaund üzletpolitikája fölöttébb szokatlan és megnyerő – hasznos-haszontalan portékájáért épp csak annyit kér mindenkitől, amennyi kinek-kinek pénztárcájában lapul. Potom pénzért vesznek át a városlakók gyönyörű lámpaernyőt, remek horgászbotot, csodatevő talizmánt, kincskereső könyvet, Elvis Presley napszemüvegét – mindenki azt, ami régóta szíve vágya. Igaz, az alkuban benne foglaltatik mindahányszor, hogy a boldog vevőnek még valami apró, játékos csínyt is el kell követnie. Tódul hát a nép a Hasznos Holmikba, egyedül Alan Pangborn seriffnek nem jut ideje, hogy személyesen üdvözölje a város új boltosát. Mert neki bokros teendői akadnak – egy különös ügyben kell nyomoznia: a félbolond Nettie Cobb és a sárkánylelkű Wilma Jerzyck bárddal-böllérkéssel… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1991

>!
Európa, Budapest, 2005
712 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630778246 · Fordította: Bartos Tibor
>!
Európa, Budapest, 1998
712 oldal · ISBN: 9630762951 · Fordította: Bartos Tibor
>!
Európa, Budapest, 1994
712 oldal · ISBN: 9630757559 · Fordította: Bartos Tibor

2 további kiadás


Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Alan Pangborn · Polly Chalmers

Helyszínek népszerűség szerint

Castle Rock


Kedvencelte 67

Most olvassa 36

Várólistára tette 159

Kívánságlistára tette 82

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Stephen King: Hasznos Holmik

„Miért gondolják annyian, hogy a tárcájukban mindenre választ találnak?”

Megint csak a Stephen King – es kihívás miatt esett erre a kötetre a választásom.
Most azt a dobást kaptam, hogy szerepeljen egy melléknév a címben.
Nézelődtem és ezen köteten maradt a szemem.
Mindenképpen figyelemre méltó az író, ilyen fülszöveggel eladni egy amúgy is jó könyvet, és még hozzá a borító, bár az utóbbit nem igazán tudom társítani a kötet témájához, ettől függetlenül természetesen ígéretesnek találtam és élvezet volt az olvasása.
Eddigi olvasásaim folyamán az író könyvei mindig hagytak maga után egy bizonyos tanulságot, gondolkodni valót és talán némi élet tapasztalást is.
Most sem azt írom, hogy ez nem így volt, de teljesen eltért az eddig megszokottaktól.
Ezen történetben ellátogattam egy – az író agyában létező –, de alapvetően teljesen átlagos kisvárosba, Castle Rock-ba. Ez a helyszín egy „őrület tanya”, alapvetően a hideg ráz tőle, én egy percet sem tudnék ott élni. A kötet semmi felvezetést nem tartalmaz, már az első mondattól felépítetten kapom a cselekményeket, szárad a torkom, szorul a gyomrom és nincs még vége, hogy is lenne, el kell jutni az adott borzalmakig .
A jól választott cím is adja, hogy ez egy ilyen nevű boltról és annak tulajdonosa köré építi a fő cselekmény szálat. Ahogy apránként szembesült ennek a különös kis üzletnek a történetével, úgy éreztem csak a felszínt kapargatom és mikor már véres nyomokat hagyok sem kapom meg azt a feloldozást, amire oly nagyon szükségem lenne.
Semmi kedvesség, semmi könyörület, fogva van a kezem és vonszol maga után végig, a kötet utolsó oldaláig.
És most emésztek, még így is ennyi nap után, hogy befejeztem az olvasást.
Rendkívül jó, hogy képes vagyok szét válogatni az olvasottakat, az agyam képzelgésétől, mert bizony néha én is a becsavarodás közelébe vagyok…
Annyira bele tudom élni magamat egy adott történetbe, hogy nagyon nehezen tudok utána visszatérni a saját világomba, majd a valóságba.
Az író mesterien játszik az érzelmeimmel és a tudatom egy rejtett sarkában mindig ott a fény, és pontosan tudom, hol a határa képzelet és valóság között, mégis az elmosódást választom, mert minden megírt könyve után másképpen tekintek egy adott ember típusra, magamra és környezetemre.
Ezt az érzést hoztam magammal innen is és valószínűleg ugyan ezen élményekkel távozom majd minden egyes könyve után.
Nekem ez egy új korszak az életemben, melyet Ő színesít vagy fest át sötétre.
Mélyek és mélységek között lebegek, de most már végig megyek az úton bármi is vár még rám.
És bár nem kedvenc, egy nagy élmény volt, mint mindig.

smetalin>!
Stephen King: Hasznos Holmik

Valamiért ez a könyv most annyira nem tudott sem lekötni, sem lázba hozni. Nem volt rossz, de ami még nem fordult elő velem egy régi King könyvnél sem, az itt most bizony néha ki ki kandikált és ez az unalom.
Lehet, hogy túl sok hasznos holmit adott el Leland uraság, (és itt jött elő rajtam az unalom),a sokadik vásárlónál lezajlott egyhangú (nekem) egy kaptafára épülő vásárlási láz stb…….
Mert ennek az úrnak mindenki számára volt egy jó kis áruja, és nem is kért érte sokat, egy kis aprót meg egy csínyt. Bizony-bizony ezek az apró csínyek játszották a központi szerepet ebben az álmos kisvárosban. Hamarosan rémálomra ébredtek a lakók, de a seriff az biztos.
Sose hittem hogy egyszer ezt írom, de most lehetett volna 100-150 oldallal kevesebb is, én azzal is beértem volna, hisz a lényeget megértettem 5 vásárlás után is. Na azért annyira nem húzom a számat, mert jó volt ez, de nem ez lesz a legkedvesebb regénye számomra.

3 hozzászólás
EssentialHencsi P>!
Stephen King: Hasznos Holmik

Én ezt a könyvet minden hibája ellenére szeretem. Az pedig van neki bőven. Az eleje elég unalmas. Úgy nagyjából a háromszázadik oldalig alig történik valami, csak a szereplők bemutatása, de az valami zseniálisan. Aztán mondjuk felpörög rendesen, de a vége meg ripsz-ropsz megint.
A Hasznos holmik Castle Rock utolsó története, és én nagyon sajnálom, mert egyszerűen imádom ezt a kisvárost az összes lakójával együtt. De hát Leland Gaunt tönkrevágta az egészet. Azért King mester írhatott volna még egy pár sztorit belőle, lett volna ott potenciál.
A fordításról annyit, hogy tökéletes.
Több szót nem is pazarolnék rá, annyira klasszikus, meg egyébként is, járt már minálunk…
(Jut eszembe, a filmadaptáció, minő meglepetés, egy rakás kaka, hiába pakolták tele jobbnál jobb színészekkel, a hangulatot nem bírták elkapni.)

Chöpp >!
Stephen King: Hasznos Holmik

Mikor olvastam (középiskolás koromban), nagyon elvetemültnek találtam… Még Kinghez képest is. Azonban, ahogy telik az idő, azt vettem észre, hogy gyakran gondolok rá és szeretettel. Mert a végén mindig megérleli az idő a döntéseid, és kiforr a dolgokhoz való tökéletes hozzáállásod. Gyakran elég hozzá egy oldal, vagy egy pillanat, hogy azt mondd: Imádom! Néha pedig jönnek ezek a rendhagyó Hasznos holmik, amik nem hagynak nyugodni, vagy Ők nem hajlandóak békében nyugodni benned.

Ibanez P>!
Stephen King: Hasznos Holmik

Hűha. Utoljára huszonakárhány évvel ezelőtt olvastam Kinget (tudom, tudom), mostanra ért meg bennem, hogy ideje újra elővenni avagy elővenni, mivel majdnem minden művét beszereztem (pont azért, mert amit olvastam tőle anno, az nagyon tetszett). Megvallom, nem emlékszem, hogy a Hasznos holmikat olvastam-e, szerintem nem, talán a filmet mintha láttam volna, mert volt néha pár homályos jelenet (persze az is lehet hogy más filmmel keverem). Sajnos a könyv olvasása közben elszomorodva tapasztaltam, hogy nem ezzel kellett volna kezdeni, hiszen mint kiderült, igencsak kötődik más King-regényekhez (azok után játszódik), s bár nem olyan szorosan, hogy az egyik megértése függene a másik elolvasásától, azért éreztem azt a bizonyos hiányérzetet (Cujo és társai). No mindegy, így jártam.

A könyvvel marha lassan haladtam. Néha kicsit vontatott volt, de ezt már megszokhattuk SK-tól más könyveinél is. Az elején féltem, hogy majd keverni fogom a szereplőket, hogy ki kicsoda, de annyira jól felépíti a karaktereket, hogy a könyv felére már én is castel rock-i lettem (s igen, bezony én kíváncsi lennék, hogy mit akart volna az öreg Gaunt rám sózni) :-D A felétől beindulnak az események is, a vége pedig annyira pörög, hogy csak kapkodjuk a fejünket, nehogy arra repüljön egy eldobott balta :-D

A legjobban az tetszik a regényben, hogy tényleg mennyire megmutatja, milyenek vagyunk mi, emberek. Legyen férfi vagy nő, fehér vagy fekete, vallásos vagy sem, szegény vagy gazdag, mindannyiunkban ott van a hiszékenység, a gyűlölet, a düh és a józan gondolkodás elhagyása egy szempillantás alatt. Megmutatja, hogy mennyire kevesen tudnak kikerülni egy bűvkörből, megbánni bűneiket (ebből a szempontból nem is csodálkoztam, hogy az „ártatlan” gyerek kezd el először felébredni). Megmutatja, milyen normálisnak gondolt emberek képesek kivetkőzni önmagukból egy-egy jelentéktelen dolog miatt.

A kedvenc összecsapásom Wilma és Nettie harca volt, valamint a templomi bűzös jelenet, szerintem azok lettek a legjobban kidolgozva. A könyv borzongató, Gaunt hűvös, nyugodt, „öreges” figurája kiváló, ami képes egyik pillanatról a másikra felborzolni a szőrt a hátunkon (na jó, nem szőrös a hátam). spoiler

Sansa I>!
Stephen King: Hasznos Holmik

Hinnye, mit is mondjak? Izgi, nem a letehető fajta olvasmány, főként, miután elkezdődnek a csínytevések. (mondjuk a' nekem lett volna pár brutál ötletem még :P).
Tuti a szlenges nyelvezet, oltári sok a karakter, olyannyira, hogy amikor sokáig nem esett szó valakiről, és később újból felbukkant, volt, hogy pislogtam, és töprengenem kellett, hogy ezvajonkiaradai, (de szerintem én csak ne ríjak a sok karakter és az ugrások miatt, King bácsi legalább szépen elkülönítette a váltásokat :D, a fejezeten belüli számozást ezennel le is nyúlom )
Amitől kirázott a hideg úgy rendesen, az a bizarr jószág-öröm, jószág-féltés, amely felülírta az emberek alapvető erkölcsi tartását is.
Ja, és Alan… <3

13 hozzászólás
sskkaa I>!
Stephen King: Hasznos Holmik

Újraolvasás után még jobban tudtam értékelni ezt a fajta szarkeverést, amit a horror királya mesterien megírt.
A hosszúnak tűnő felvezetés nem is annyira hosszú, ha figyelembe vesszük, mennyire magával tudja ragadni az olvasót. Annak ellenére, hogy csak fikció, a horror skatulya ellenére is egész realisztikus, hiszen a regény középpontja mégiscsak az az elcseszett emberi természet, amit a sokféle karakter kiválóan be is mutat. Elcseszett birkacsordaként esnek egymásnak ócska tárgyak által manipulálva, a szarkeverés mestere pedig nem más, mint Mr. Gaunt, aki mágikus hatalmával, szinte mindenkit félrevezet.
Az egyik legjobb King regény…

14 hozzászólás
Röfipingvin P>!
Stephen King: Hasznos Holmik

Talán igaza van Anyának és felesleges mindent őrizgetni, tárgyakkal körülvenni magunkat. Habár én szívesen lennék „kincses” nagymama/habókos nagynéni/kedves, hóbortos szomszédasszony, akinek kész kaland a padlását felfedezni.
Igen ám, de talán nem véletlen, hogy nem kapjuk meg szívünk összes vágyát. Talán nem véletlenül megfizethetetlenek bizonyos dolgok, ill. hogy amúgy meg olcsó húsnak híg a leve…

Szóval kedves Barátom én örülök, hogy nem tértem be még soha egy ilyen boltba. Nem szeretném megtudni, mire lennék képes, ha valaki „szívem vágyát” fenyegetné…

Vhrai P>!
Stephen King: Hasznos Holmik

Megint egy izgalmas könyvet kaptunk, viszont nekem a megoldás túl egyszerűnek tűnt. Ennél a Mester sokkal jobbat tud.

Bővebben: http://libellum.blog.hu/2017/04/27/stephen_king_hasznos…

ervinke73>!
Stephen King: Hasznos Holmik

Nem címkézem horror-szerzőnek Stephen Kinget. Sokkal inkább írója ő az emberi lélek mélységeinek. A Hasznos holmik is ilyen rázós kaland-túra oda, ahová menni nem szívesen megyünk, holott mindnyájunkban ott van ez az út. Kérj valami árat legtitkosabb vágyamért, gondolkodás nélkül megadom. Még a félelmeimről is elfeledkezem.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Sli P>!

Tudta ő jól, hogy nőt rongálni nemcsak ököllel lehet. Nők és férfiak csúnyább sebeket ejthetnek egymáson nyelvvel.

264. oldal, Tizedik fejezet (Európa, 1993)

Kapcsolódó szócikkek: seb
Sansa I>!

– Horgas paraszt. Kihallatszik a szájából a lódobogás.

355. oldal

theboo>!

Az új hölgy arca éppannyi bájt sugárzott, akár egy hólapát.

57. oldal

AsesinaReina>!

Miért gondolják annyian, hogy a tárcájukban mindenre választ találnak?

Kapcsolódó szócikkek: pénz
1 hozzászólás
Sansa I>!

– Emberiség! Emberiesség! Mindig kész a más feláldozására!

478. oldal

6 hozzászólás
Sansa I>!

Egy hajtincs úgy lapult a homlokára, akár a hogy előtt a vessző.

605. oldal

12 hozzászólás
Ákosman IP>!

– Helyes – mondta Clut feszesen, és már indult volna vissza a járőrkocsihoz, de megfordult. – És elvitte a kocsiját, jól mondom?
– Nem! – ordította Lenny, és bordáinak szorította a tenyerét – Először összetörte a csontomat, aztán varázsszőnyegen távozott!

519. oldal

3 hozzászólás
Ákosman IP>!

Vevő soha meg ne mondja, mennyi a pénze!

38. oldal

EssentialHencsi P>!

Háromnegyed tíz előtt öt perccel Henry Beaufort, a Méla Tigris gazdája és csaposa biztatni kezdte Hugh-t mindenféle beszédekkel sátorfáról, távozás hímvesszejéről, csíkról, olajról – de az csak egyet jelentett mind: hogy tudniillik pusztuljon.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Anne Rice: Interjú a vámpírral
Dean R. Koontz: Az ősellenség
Peter Straub: Lebegő sárkány I-II.
Michael Crichton: Ködsárkányok
Michael Crichton: A 13. harcos
Libba Bray: The Diviners – A Látók
Joyce Reardon: Ellen Rimbauer naplója
Michael Crichton: Kongó
John Shirley: Resident Evil: A kaptár – Megtorlás
Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul