Halálos ​árnyék 432 csillagozás

Stephen King: Halálos árnyék Stephen King: Halálos árnyék Stephen King: Halálos árnyék Stephen King: Halálos árnyék Stephen King: Halálos árnyék

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Thad ​Beaumont tizenegy éves kisfiú, egy novellapályázat kitüntetettje. Irtózatos fejfájások gyötrik, az orvosok agydaganatra gyanakszanak. Amikor azonban megoperálják, a fejében egy kifejlett szemet, körmöket, fogakat találnak, a meg nem született ikertestvére maradványait. A sebész minderről mélyen hallgat a kisfiú és a szülők előtt.
Ugrás az időben: Thad Beaumont családos ember, két ikergyereke van, saját nevén nem különösebben híres író, ám George Komor álnéven már több horror-bestsellert publikált. Mivel valaki felfedezi a titkot, hogy a két szerző egy és ugyanaz, és meg akarja vele zsarolni, Thad és a felesége, Liz úgy dönt, hogy egyszer és mindenkorra eltemetik George Komort, még sírkövet is állítanak neki – a People című képeslap pedig mindezt megírja és fotókkal illusztrálja.
Csakhogy George Komor nem akar meghalni! Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a temetőben a jelképes sír helyén hatalmas lyuk támad, lábnyomok vezetnek tőle az országút felé,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
Európa, Budapest, 2007
534 oldal · ISBN: 9789630782692 · Fordította: Szántó Péter
>!
Európa, Budapest, 2007
534 oldal · ISBN: 9789630783118 · Fordította: Szántó Péter
>!
Európa, Budapest, 2005
534 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630777592 · Fordította: Szántó Péter

3 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Sherlock Holmes · George Komor · Thad Beaumont · Liz Beaumont

Helyszínek népszerűség szerint

Castle Rock · Maine


Kedvencelte 67

Most olvassa 19

Várólistára tette 96

Kívánságlistára tette 85

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
Stephen King: Halálos árnyék

Egy nagyon-nagyon jó Stephen King thriller. Csak ajánlható, de kizárólag erős idegzetűeknek…

8 hozzászólás
>!
Kata_
Stephen King: Halálos árnyék

Másodjára olvastam, de még mindig izgultam.
A cselekmény izgalmas, fordulatos és félelmetes. Hogyan győzöd le a spoiler Ez a regény már nagyon thriller és horror határán mozog, bár én még mindig inkább az előbbire szavaznék.
Nagyon tetszettek benne a jelképek, például a madarak, temető.
Természetesen itt is egy író a főszereplő.
Ajánlom mindenkinek, aki nem ijed meg az enyhén félelmetes könyvektől!

>!
tgorsy
Stephen King: Halálos árnyék

King olvasása közben valahol, mindig a Ragyogást várom vissza. A thriller mögött elfogadható természet-tudományos vagy pszichológiai indokot, magyarázatot remélek. De egyre gyakrabban csalódok. Itt egy sima klónozással meg lehetett volna feleni az elvárásaimnak, dehát King nem tőlem kér tanácsot. Ő baja.
E miatt azt is mondhatnám: szokásos kingi rémisztgetős rémregény.
De!
És nagyon DE.
Van egy másik olvasat is, és feltételezem ez lehetett az igazi írói szándék. Milyen lelki megpróbáltatásokon, skrizofén-fázisokon megy át az író, miközben ír. És ha így olvasom ezt a Dr Jekyll -Mr Hyde storyt akkor megvan a hiányolt Ragyogás-effekt.

2 hozzászólás
>!
dagikám
Stephen King: Halálos árnyék

Nem hiába egyik kedvenc íróm, Stephen King. Olyan érzékletesen, átérzéssel tudja ecsetelni magát a gyilkolást, hogy aki, ha meg is van edződve, biztos, hogy beleborzongok.Na, ezt adta számomra ez a könyve is. Az elején még gyorsan történtek az események, a vége felé kezdett lelassulni, de mégis lebilincselt, hogy vajon milyen úton fog megszabadulni Thad a gonosz ikertestvérétől. Nem csalódtam most sem, végig izgultam minden sorát.

>!
Rebane SP
Stephen King: Halálos árnyék

Ezt a könyvet úgy vettem a kezembe, hogy meg volt rágva a széle egy kutya által, mert aki olvasta előttem, az nem mert vele egy szobában aludni, ezért kitette a teraszra… Na, én azért ennyire nem voltam betojva, de nagyon-nagyon tetszett! :)

6 hozzászólás
>!
bokrichard
Stephen King: Halálos árnyék

Másodszorra olvasom, de még mindig zseniális! Senkit ne tévesszen meg azok közül, akik ismernek már, és tudják, hogy milyen tempóban falom a jó könyveket, hogy ezt most tovább tartott befejeznem a vizsgák miatt, de ígérem, februárra felpörgetem magam :)

King bácsi koraibb műveihez tartozó írás „árnyéka” a horror és a thriller között valahol félúton, ezért is igazán nagyszerű (két számomra kedves műfajom). Az eleje kicsit nehezen indul be, de aztán jön a tudathasadás olyan foka, aminél az olvasó nem is tudja iszonyában levenni róla a szemét.(Egyik reggel esküszöm, szerintem a könyv miatt, mintha láttam egy gyanús árnyékot melóba menet a sötét utcán… Hátborzongató!)
Zseniális alapötlet, zseniálisan kibontott lélektani analízissel! Szerintem, aki szereti Kinget, ne hagyja ki!

>!
KingucK P
Stephen King: Halálos árnyék

Az első olyan King regényem, amely valóban horror elemekkel dolgozik.
Azt gondoltam, hogy az első olyan könyv lesz, amiről semmit nem tudok, de már az elején rádöbbentem, hogy nagyon régen láttam már az adaptációját, de szerencsére nem emlékeztem a részletekre.
A karakterek jól árnyaltak, a melléktörténetek hihetőbbé és életszerűbbé teszik, az egyébként nem túl valószínű eseményeket.
Izgalmas és félelmetes. Csak erős idegzetűeknek ajánlom.

>!
Pandalin
Stephen King: Halálos árnyék

Nem sok Kinget olvastam eddig, de egyenlőre ez a kedvencem! A 2015-50 könyves kihíváshoz választottam, hogy ez legyen az „egy könyv a születési évedből”. Úgy tűnik az egy jó év volt mind Kingnek mind nekem. :D
Sikerült végig tornáztatnia az agyam, folyamatosan azon rágódtam, hogy milyen csavart tartogat a végére, most akkor George Komor van, vagy nincs, vagy hogy is van ez? Végül mégsem lett olyan nagyon csattanós a vége, ezért vonom le azt a fél csillagocskát. spoiler
Nem vagyok annyira a hosszas leírások és történeti kicsapongások kedvelője ezért külön örültem, hogy bár ebben is minden felbukkanó szereplő hátterét megismerhetjük mégsem olyan hosszasan és unalmasan.
Alan-t nagyon bírtam, ő végig hinni akart, de igazából mégsem tudott addig, amíg nem látta a saját szemével, viszont támogatta Thadéket, bármilyen meredek sztorival álltak is elő.
Tetszett, hogy Thad mindig elmagyarázta a rendőröknek, hogy miért is illik rá az elkövetői szerep, majd pedig elmagyarázta azt is, hogy ez miért is képtelenség. Konkrétan vázolta előttük a nehézségeket és lehetetlen helyzeteket, így támasztva alá a saját alibijét.
Köszönöm Mr. King ezt az izgalmas könyvet és Richard Bachman-nak támogatást, hogy ez elkészülhetett. :D
Amint lehet megnézem a filmet is!

6 hozzászólás
>!
Blissenobiarella
Stephen King: Halálos árnyék

Pörgős, akciódús regény a Halálos árnyék, egy percre sem hagyja unatkozni az olvasót. A történet King tollából nem szokatlan, magán hordozza a szerző védjegyeit, és aki ezeket szereti, ezt a könyvet is fogja.
Csak azért nem adok neki öt csillagot, mert bár a mélységek megvannak, engem ez a történet egyáltalán nem fogott meg. Ennek lehet, hogy az az oka, hogy a filmet már többször láttam – őszintén szólva nem egy nagy szám –, és ismertem a végkifejletet is ennek köszönhetően. Viszont amit a film nem tud megjeleníteni, és azért baromságnak hat, az a könyvben hat a képzelőerőre, és abszolút rendben van.
Nem lesz a kedvencem, bár tagadhatatlanul King erősebb könyvei közé tartozik. Jó szívvel ajánlom rajongóknak és a szerzővel még csak ismerkedőknek egyaránt.

>!
KillerCat P
Stephen King: Halálos árnyék

Az emberi lét kettőssége,avagy amikor a bennünk rejlő sötétség életre kell.


Népszerű idézetek

>!
LianneHide I

Az írói álnév csak magasabb rendű formája egy kitalált személynek.

93. oldal

>!
Emerencia P

(…) az ember sokkal könnyebben él egy kimondott igazsággal, mint hazugságban.

37. oldal

>!
Röfipingvin MP

A való életben elkövetett kisvárosi gyilkosságok – mondta magának mindig Pangborn seriff – alig hasonlítanak az Agatha Christie-regényekben szereplő kisvárosi gyilkosságokhoz, melyekben egyszerre heten döfik szügyön a gonosz vén Storping-Goiter ezredest a Puddleby-on-the-Marsh melletti udvarházában egy hangulatos hóvihar idején.

69. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Christie
>!
Sansa I

Tán azt is tudja, hogy ő most egy ütött-kopott bérlakásban rejtőzik East Village-ben, egy düledező, büdös épületben, ahol a poloskák elég nagyok ahhoz, hogy elcipeljék az ember munkanélkülisegély-csekkjét, ha nem figyel?

>!
KingucK P

GEORGE KOMOR
1975–1988
Nem valami kedves fickó

I. 1. Azt írja a "People"

Kapcsolódó szócikkek: George Komor
>!
Ákosman I

Vannak emberek, akik egészen pompásan tudnak hazudni maguknak.

62. oldal

Kapcsolódó szócikkek: önbecsapás
7 hozzászólás
>!
Sansa I

Sosem ismert az írók között egyet sem – önmagát is beleértve –, akinek a leghalványabb fogalma lett volna arról, mit miért csinál. Néha úgy hitte, a késztetés, hogy történeteket találjon ki, nem több, mint menekülés a zűrzavar, esetleg a téboly elől. A történetek írása kétségbeesett rendteremtési kísérlet olyan emberek részéről, akik a rendet csak a tudatukban lelik meg… a szívükben soha.

2 hozzászólás
>!
Shando

A kisvárosi gyilkosság általában egyszerű, ostoba és brutális.

69. oldal, 4. fejezet - Gyilkosság a kisvárosban

>!
Sansa I

Az ember agya, amint ezt Pangborn már rég fölfedezte, mindig pompás tanácsokat ad az ember idegrendszerének, amiket viszont ez utóbbi nem képes elfogadni. Azt mondják az ember idegei: igenis, uram, most, hogy mondja, tényleg, milyen igaz – azután tovább feszülnek, mint a zongorahúr

68. oldal

>!
Szilvia_Szalóki

Hány veréb tud becsavarni egy villanykörtét?, tette föl magának az ostoba találós kérdést. Hárommilliárd-három. Három tartja a körtét, hárommilliárd pedig tekeri a házat!


Hasonló könyvek címkék alapján

Dean R. Koontz: A visszatérő
Dennis Lehane: Viharsziget
Thomas Harris: A vörös sárkány
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Dean R. Koontz: Mr. Murder
Dean R. Koontz: Az ősellenség
Dean R. Koontz: A rossz hely
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Chuck Wendig: Halálmadarak
Ania Ahlborn: Vértestvérek