Halálos ​árnyék 528 csillagozás

Stephen King: Halálos árnyék Stephen King: Halálos árnyék Stephen King: Halálos árnyék Stephen King: Halálos árnyék Stephen King: Halálos árnyék

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Thad ​Beaumont tizenegy éves kisfiú, egy novellapályázat kitüntetettje. Irtózatos fejfájások gyötrik, az orvosok agydaganatra gyanakszanak. Amikor azonban megoperálják, a fejében egy kifejlett szemet, körmöket, fogakat találnak, a meg nem született ikertestvére maradványait. A sebész minderről mélyen hallgat a kisfiú és a szülők előtt.
Ugrás az időben: Thad Beaumont családos ember, két ikergyereke van, saját nevén nem különösebben híres író, ám George Komor álnéven már több horror-bestsellert publikált. Mivel valaki felfedezi a titkot, hogy a két szerző egy és ugyanaz, és meg akarja vele zsarolni, Thad és a felesége, Liz úgy dönt, hogy egyszer és mindenkorra eltemetik George Komort, még sírkövet is állítanak neki – a People című képeslap pedig mindezt megírja és fotókkal illusztrálja.
Csakhogy George Komor nem akar meghalni! Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a temetőben a jelképes sír helyén hatalmas lyuk támad, lábnyomok vezetnek tőle az országút felé,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
Európa, Budapest, 2007
534 oldal · ISBN: 9789630782692 · Fordította: Szántó Péter
>!
Európa, Budapest, 2007
534 oldal · ISBN: 9789630783118 · Fordította: Szántó Péter
>!
Európa, Budapest, 2005
534 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630777592 · Fordította: Szántó Péter

3 további kiadás


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Sherlock Holmes · Alan Pangborn · George Komor · Thad Beaumont · Liz Beaumont

Helyszínek népszerűség szerint

Castle Rock · Maine


Kedvencelte 70

Most olvassa 21

Várólistára tette 106

Kívánságlistára tette 111

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Stephen King: Halálos árnyék

Egy nagyon-nagyon jó Stephen King thriller. Csak ajánlható, de kizárólag erős idegzetűeknek…

8 hozzászólás
Ibanez P>!
Stephen King: Halálos árnyék

Nagyon-nagyon régen, tinikoromban olvastam ezt a könyvet, nem is emlékeztem sok mindenre, csak arra, ami a fülszövegből is kiderül (egyébként az operációs részt kár, hogy lelövi a fülszöveg). Ez egy olyan misztikus-horror-krimi-thriller (igen, tényleg mind), amelyre egy szó van: TÖKÉLETES. Több szálon mozog, így mindig izgalmas, könnyen megkedvelhető szereplőkkel (nemcsak Thad, de Alan seriff is), borzongató részekkel, főleg, mikor Korom beindul… és ott van a misztikum, megspékelve a verébsereggel… gyakorlatilag nem volt benne egyetlen unalmas rész se, a körmöm rágtam izgalmamban, hogy megússzák-e az egészet, vagy mi lesz spoiler. Sokszor humoros is:
– Mi folyik itt?

– Vér.
:-D alias George Korom :-D

Hát csoda, hogy ha egyszer kijutok az USA-ba, tuti megnézem magamnak Maine államot? :-D

Ó, és aki részt vesz @pável hullaszámolgatós kihívásában, ez jó választás, 14 hulla lesz benne :-D

Kata_>!
Stephen King: Halálos árnyék

Másodjára olvastam, de még mindig izgultam.
A cselekmény izgalmas, fordulatos és félelmetes. Hogyan győzöd le a spoiler Ez a regény már nagyon thriller és horror határán mozog, bár én még mindig inkább az előbbire szavaznék.
Nagyon tetszettek benne a jelképek, például a madarak, temető.
Természetesen itt is egy író a főszereplő.
Ajánlom mindenkinek, aki nem ijed meg az enyhén félelmetes könyvektől!

tgorsy>!
Stephen King: Halálos árnyék

King olvasása közben valahol, mindig a Ragyogást várom vissza. A thriller mögött elfogadható természet-tudományos vagy pszichológiai indokot, magyarázatot remélek. De egyre gyakrabban csalódok. Itt egy sima klónozással meg lehetett volna feleni az elvárásaimnak, dehát King nem tőlem kér tanácsot. Ő baja.
E miatt azt is mondhatnám: szokásos kingi rémisztgetős rémregény.
De!
És nagyon DE.
Van egy másik olvasat is, és feltételezem ez lehetett az igazi írói szándék. Milyen lelki megpróbáltatásokon, skrizofén-fázisokon megy át az író, miközben ír. És ha így olvasom ezt a Dr Jekyll -Mr Hyde storyt akkor megvan a hiányolt Ragyogás-effekt.

2 hozzászólás
dagikám>!
Stephen King: Halálos árnyék

Nem hiába egyik kedvenc íróm, Stephen King. Olyan érzékletesen, átérzéssel tudja ecsetelni magát a gyilkolást, hogy aki, ha meg is van edződve, biztos, hogy beleborzongok.Na, ezt adta számomra ez a könyve is. Az elején még gyorsan történtek az események, a vége felé kezdett lelassulni, de mégis lebilincselt, hogy vajon milyen úton fog megszabadulni Thad a gonosz ikertestvérétől. Nem csalódtam most sem, végig izgultam minden sorát.

Garbai_Ildikó P>!
Stephen King: Halálos árnyék

Sokszor találtam unalmasnak. Szerintem fele ennyi körbe írás is elég lett volna. Olyan részletesen ír le vagy ír körül mindent,hogy egy darabig oké feszültséget kelt aztán átesik számomra unalmasba.. Maga a történet tetszik csak kevesebb sallanggal.. azért nem adom fel hátha nekem is lesz egyszer olyan King könyv ami nagyon fog tetszeni.

1 hozzászólás
PusKatus>!
Stephen King: Halálos árnyék

Ezt a könyvet úgy vettem a kezembe, hogy meg volt rágva a széle egy kutya által, mert aki olvasta előttem, az nem mert vele egy szobában aludni, ezért kitette a teraszra… Na, én azért ennyire nem voltam betojva, de nagyon-nagyon tetszett! :)

Update: sok évvel később újraolvastam, és már nem teljesen tudtam annyira élvezni, mint 15 évvel ezelőtt… Maga a sztori most is nagyon tetszik, de a vége… Az egy dolog, hogy semmi meglepetés és izgalom nincs benne, pedig egyáltalán nem emlékeztem rá, hogy mivel fog végződni, de még gagyi is…

6 hozzászólás
bokrichard>!
Stephen King: Halálos árnyék

Másodszorra olvasom, de még mindig zseniális! Senkit ne tévesszen meg azok közül, akik ismernek már, és tudják, hogy milyen tempóban falom a jó könyveket, hogy ezt most tovább tartott befejeznem a vizsgák miatt, de ígérem, februárra felpörgetem magam :) King bácsi koraibb műveihez tartozó írás „árnyéka” a horror és a thriller között valahol félúton, ezért is igazán nagyszerű (két számomra kedves műfajom). Az eleje kicsit nehezen indul be, de aztán jön a tudathasadás olyan foka, aminél az olvasó nem is tudja iszonyában levenni róla a szemét.(Egyik reggel esküszöm, szerintem a könyv miatt, mintha láttam egy gyanús árnyékot melóba menet a sötét utcán… Hátborzongató!)
Zseniális alapötlet, zseniálisan kibontott lélektani analízissel! Szerintem, aki szereti Kinget, ne hagyja ki!

Pandalin>!
Stephen King: Halálos árnyék

Nem sok Kinget olvastam eddig, de egyenlőre ez a kedvencem! A 2015-50 könyves kihíváshoz választottam, hogy ez legyen az „egy könyv a születési évedből”. Úgy tűnik az egy jó év volt mind Kingnek mind nekem. :D
Sikerült végig tornáztatnia az agyam, folyamatosan azon rágódtam, hogy milyen csavart tartogat a végére, most akkor George Komor van, vagy nincs, vagy hogy is van ez? Végül mégsem lett olyan nagyon csattanós a vége, ezért vonom le azt a fél csillagocskát. spoiler
Nem vagyok annyira a hosszas leírások és történeti kicsapongások kedvelője ezért külön örültem, hogy bár ebben is minden felbukkanó szereplő hátterét megismerhetjük mégsem olyan hosszasan és unalmasan.
Alan-t nagyon bírtam, ő végig hinni akart, de igazából mégsem tudott addig, amíg nem látta a saját szemével, viszont támogatta Thadéket, bármilyen meredek sztorival álltak is elő.
Tetszett, hogy Thad mindig elmagyarázta a rendőröknek, hogy miért is illik rá az elkövetői szerep, majd pedig elmagyarázta azt is, hogy ez miért is képtelenség. Konkrétan vázolta előttük a nehézségeket és lehetetlen helyzeteket, így támasztva alá a saját alibijét.
Köszönöm Mr. King ezt az izgalmas könyvet és Richard Bachman-nak támogatást, hogy ez elkészülhetett. :D
Amint lehet megnézem a filmet is!

6 hozzászólás
Blissenobiarella>!
Stephen King: Halálos árnyék

Pörgős, akciódús regény a Halálos árnyék, egy percre sem hagyja unatkozni az olvasót. A történet King tollából nem szokatlan, magán hordozza a szerző védjegyeit, és aki ezeket szereti, ezt a könyvet is fogja.
Csak azért nem adok neki öt csillagot, mert bár a mélységek megvannak, engem ez a történet egyáltalán nem fogott meg. Ennek lehet, hogy az az oka, hogy a filmet már többször láttam – őszintén szólva nem egy nagy szám –, és ismertem a végkifejletet is ennek köszönhetően. Viszont amit a film nem tud megjeleníteni, és azért baromságnak hat, az a könyvben hat a képzelőerőre, és abszolút rendben van.
Nem lesz a kedvencem, bár tagadhatatlanul King erősebb könyvei közé tartozik. Jó szívvel ajánlom rajongóknak és a szerzővel még csak ismerkedőknek egyaránt.


Népszerű idézetek

Emerencia P>!

[…] az ember sokkal könnyebben él egy kimondott igazsággal, mint hazugságban.

37. oldal

LianneHide I>!

Az írói álnév csak magasabb rendű formája egy kitalált személynek.

93. oldal

Röfipingvin P>!

A való életben elkövetett kisvárosi gyilkosságok – mondta magának mindig Pangborn seriff – alig hasonlítanak az Agatha Christie-regényekben szereplő kisvárosi gyilkosságokhoz, melyekben egyszerre heten döfik szügyön a gonosz vén Storping-Goiter ezredest a Puddleby-on-the-Marsh melletti udvarházában egy hangulatos hóvihar idején.

69. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Christie
Sansa I>!

Tán azt is tudja, hogy ő most egy ütött-kopott bérlakásban rejtőzik East Village-ben, egy düledező, büdös épületben, ahol a poloskák elég nagyok ahhoz, hogy elcipeljék az ember munkanélkülisegély-csekkjét, ha nem figyel?

KingucK P>!

GEORGE KOMOR
1975–1988
Nem valami kedves fickó

I. 1. Azt írja a "People"

Kapcsolódó szócikkek: George Komor
A_vivid_álmodó I>!

Vannak emberek, akik egészen pompásan tudnak hazudni maguknak.

62. oldal

Kapcsolódó szócikkek: önbecsapás
7 hozzászólás
Sansa I>!

Sosem ismert az írók között egyet sem – önmagát is beleértve –, akinek a leghalványabb fogalma lett volna arról, mit miért csinál. Néha úgy hitte, a késztetés, hogy történeteket találjon ki, nem több, mint menekülés a zűrzavar, esetleg a téboly elől. A történetek írása kétségbeesett rendteremtési kísérlet olyan emberek részéről, akik a rendet csak a tudatukban lelik meg… a szívükben soha.

2 hozzászólás
Szelén>!

És ehhez még adjuk hozzá, hogy feltehetőleg az asszony is úgy hortyog, mint ahogy egy kismoped repeszt hetvennel a sztrádán.

71. oldal

Shando>!

A kisvárosi gyilkosság általában egyszerű, ostoba és brutális.

69. oldal, 4. fejezet - Gyilkosság a kisvárosban

Ninotchka>!

A történetek írása kétségbeesett rendteremtési kísérlet olyan emberek részéről, akik a rendet csak a tudatukban lelik meg… a szívükben soha.

72. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Robert McCammon: Egy fiú élete
Darren Shan: Árnyak asszonya
Chuck Wendig: Halálmadarak
John Cure: Hontalan lelkek
Jandácsik Pál: Állatok maszkabálja
Lauren Beukes: Tündöklő lányok
Dean Koontz – Kevin J. Anderson: A tékozló fiú
Dean R. Koontz: Ártatlanság