Ezüst ​pisztolygolyók 308 csillagozás

Stephen King: Ezüst pisztolygolyók

A hold minden lelkes, avatott vagy amatőr bámulójának feltünhetett, hogy jó néhány pontatlanságot engedtem meg magamnak a történeti elképzelt ideje, az 1984-es év holdciklusait illetően. Ezúton üzenem azon kedves olvasóimnak, akik talán azt gondolják,hogy jobb jutott eszembe, hogy de igen… csak túlságosan nagy volt a kísértés, és nem tudtam neki ellenállni.

Eredeti megjelenés éve: 1983

>!
Ararát, Veszprém, 1989
122 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630274027 · Fordította: Petró Ágnes · Illusztrálta: Bernie Wrightson

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Stella Randolph


Kedvencelte 11

Most olvassa 2

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 69

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Molymacska P>!
Stephen King: Ezüst pisztolygolyók

Könyvmolyságom idején már nem olvasok Kinget. Ennek az egyik oka, hogy King iszonyatosan túlír, emiatt a könyvei kisebb téglák, amelyeket olvasni, és átrágni magamat rajta… Nos nagyobb kihívás, mint amivel meg tudnék birkózni. Bár tudom, hogy King jól ír, de mégsem tudom rávenni magam a monstrum könyveire. Nos emiatt is örültem, amikor megláttam ezt a száz oldalnál alig hosszabb, illusztrált füzetecskét, hiszen itt nincs helye túlírni.
Nagyon érdekes volt a felépítése. Minden hónapban egy rövid történet, (majdnem) mindig más szemszög, és ebből fejlődjön ki egy történet. Igazából emiatt két részre is lehet vágni a történetet: az első részben inkább csak karaktereket ismerünk meg, akik meghalnak a történetük végére. Számomra különösen tetszett, hogy King ilyen rövid időn belül is mennyire jól tudja a karaktereket felépíteni. Csak lestem, hogy mennyire zseniálisan, néhány szóból, vagy a szóhasználataiból már tudni lehet, hogy milyen személy, akire lecsapott az emberfarkas spoiler.
A második rész inkább arról szólt, hogyan élik meg az emberek a tragédiát, mit akarnak csinálni, és hogyan folynak össze a szálak, kiadva egy egész történetet. Mivel klasszikus vérfarkastörténetet nem igen olvastam (konkréten nem olvastam :D ) ezért számomra nem voltak klisések a különféle megmozdulások (bár azért elég furcsa volt a végén, hogy spoiler.)
Az is tetszett benne, hogy nincs igazán semmin a hangsúly. Nem egy vérbeli horror, ahol fröcsög a vér (jó-jó, fröcsög, de nem sokat, és nem is félelmetes), nem a vérfarkas fertőződésen van a hangsúly (mert nyomok vannak, és ez számomra pont elég) és egy karakteren sincs úgy igazán a figyelem. Persze van két főszereplő is, de közben meg nem róluk szól, hanem a kisváros életéről, ahogyan feldolgozza ezt a problémát.
Az illusztrációk nagyon hangulatosak benne: tényleg vezetik az ember érzéseit, megmutatnak picit többet is, mint a szöveg, de közben mégis csak mellette egyfajta segítség, hangulatkeltés a célja. Külön öröm, hogy ezek a képek (a kiadás korai megjelenésétől függetlenül) NEM pixeles spoiler így teljesen élvezhető az illusztrációkat kapunk.
Kellemes volt olvasni. Nem egy nagy történet, nem is tartott sokáig, ámde mégis egy kellemes, egyszer olvasós élmény részese lehetettem. Mindenkinek ajánlom, akinek nincs túl sok elvárása a füzetkével kapcsolatban, és szeretne egy klasszikus vérfarkastörténetet olvasni :)

5 hozzászólás
bokrichard P>!
Stephen King: Ezüst pisztolygolyók

Nem a kedvencem a vérfarkasos téma. Sokáig nem is tudtam, hogy King ilyet is írt. Valahogy nem is illik számomra bele az ő profiljába. Ez túl kommerz, túl sokszor felhasznált elem. Nem is tudott belőle egy eget rengető valamit alkotni lássuk be. De legalább rövid volt.

2 hozzászólás
Dawnofmyth P>!
Stephen King: Ezüst pisztolygolyók

Érdekes volt az előszó, hogy hogyan is született meg az ötlet. Elfogadnék ilyen naptárakat :) Igazán kíváncsi voltam farkasemberré válás folyamatára, de inkább arra, hogy minek a behatására történt, mikor indult be a folyamat. Ez sajnos nem derült ki. Hangulatosak voltak a hónapok :) Kár, hogy ilyen rövid az egész. Egy terjedelmesebb, jobban kidolgozott sztorit igazán élvezet lett volna olvasni.

1 hozzászólás
Blissenobiarella>!
Stephen King: Ezüst pisztolygolyók

Az egyébként roppant jópofa előszóban King elmagyarázza, honnan s hogyan jött a kisregény ötlete. Naptárnak készült ez a történet, amolyan illusztrációnak, ezért viselik a fejezetek egy-egy hónap nevét.
Ehhez híven nagyon rövidke, egy-két órás olvasmány maximum, és ennek megfelelően ne is várjunk túl magas színvonalat, de a maga műfajában nálam megállta a helyét, szórakoztató volt.

A fordítás is rendben lenne teljesen, de az nagyon tudja csípni a szememet, amikor olyanokat kell olvasnom, hogy „emberfarkas”, „Valentine-nap” vagy a Halloween-i gyerekjátékra, a trick-or-treat-re azt a fordítást, hogy „verd át vagy meg”. Ez nagyon el tudja venni a kedvem.

9 hozzászólás
Mary_J P>!
Stephen King: Ezüst pisztolygolyók

Érdekes olvasmány volt és különleges is a King kötetek között már a hossza (vagy annak hiánya) miatt is. Az alap ötlet is nagyon tetszik és a keletkezésének története is: egy naptárat akartak készíteni minden hónapra egy-egy rövid történettel és a hozzá tartozó illusztrációval, de hát igen, King és a rövid történetek.. túl nehéz falatnak bizonyult :) spoiler. Így végül a naptár helyett kaptunk egy tizenkét részre, tizenkét hónapra osztott történetet, melyben végi kísérhetjük a vérfarkas pusztítását. A történetek rövidsége semmit nem von el az élvezetből, rá kellett jönnöm közben, hogy röviden is épp annyira jól és vérfagyasztóan mondja el a történetét, mint több száz oldalon keresztül.
Az illusztrációk pedig még különlegesebbé tették ezt a rövid kis kötetet. Sajnálom, hogy nálunk csak kiadást ért meg.

Robberator P>!
Stephen King: Ezüst pisztolygolyók

Teljesen jó, nem mellényúlós, egyedi előadású farkasember történet. A gyönyörű illusztrációk óriási plusz, illetve a befejezés eléggé ott volt a szeren!
Amit megváltoztatnék rajta, hogy az előszót utószóvá avanzsálnám. Nem tudom, ki miért gondolja, hogy mielőtt a tényleges könyvet olvasnád, előbb a keletkezésének története érdekelne.
Illetve amennyire teljesen jó a könyv, pontosan csak jó, nem kiugró, vagy baromi emlékezetes. De szép a formátum, és egy olvasást bőven megér!

3 hozzászólás
A_S1M0N P>!
Stephen King: Ezüst pisztolygolyók

—2018—
King előszóban mesél a novella születéséről (egy óra alatt is kényelmesen a végére lehet érni), ami érdekes történet, ahogy magának a műnek a leírása, cselekménye is.
Ezt is megfilmesítették anno, láttam belőle részleteket, így igazából tudtam, hogy mi fog történni, nagy meglepetés nem ért.
Tetszett, hogy a rövidsége ellenére elég sok szereplőről megtudtunk ezt-azt, de mégsem ismerjük meg őket mélyrehatóan, úgy, mint más műveiben, hiszen itt nem is volt hely ehhez, mert akkor tényleg regény lett volna, nem novella. Így a szereplőket csak felszínesen ismerjük, nem is igazán lehet megkedvelni senkit sem, de nem is ez a mű célja. Hónapokra bontva ismerjük meg egy év eseményeit, pillanatképekből épül fel a történetet, vázlatosan, csak a lényegre koncentrálva.

—2020—
Másodszorra is tetszett, King mindent megtett, hogy a végletekig lecsupaszítsa a történetet, de a különleges formátum miatti célkitűzést így is hamar el kellett vetnie, ettől függetlenül mégis egy kerek, egész történetet kapunk. Valójában pillanatképeket kapunk minden hónapból, pontosabban a holdciklusok alatti eseményeket követjük nyomon, nekem ez nagyon tetszett, nincs felesleges kitérő (vagy csak nagyon minimális, de az is a karakterek miatt), végig leköti a figyelmet.
Ahogy korábban írtam, a szereplőkről csak annyit tudunk meg, amennyit kell, de ez bőven elég, viszont újabb nekifutásra azért sikerült megkedvelni pár karaktert.
Vicces, hogy (majdnem – pontosabban szeptember 2-re írják – ) teliholdkor olvastam, szerencsére nem láttam/hallottam semmi olyat, amit a könyvben olvastam. :D

Andrée P>!
Stephen King: Ezüst pisztolygolyók

Nekem tetszett, igaz nagyon rövidke, de ha azt vesszük, hogy miért is és hogyan készült, akkor ez érthető.
Így, hogy a filmet már láttam és tudtam, hogy mire számítsak, nem volt benne sok izgalom.
Horror mivolta ellenére, nekem egy könnyed kis olvasmánynak tűnik. De azért ha nem látom a filmet, biztosan nem gondoltam volna, hogy az lesz a Farkasember, akiről végül is kiderült.
Bátor egy kölyök volt ez a Marty!
Külön jó ötlet volt az elején, a könyv megszületésének ötletét leírni adott némi pluszt az egészhez. Nem is gondolná az ember, hogy egy ilyen kitalálásból egy ennyire tuti kis írás kerekedik!

Jaina>!
Stephen King: Ezüst pisztolygolyók

Az ötlet megérdemli a 4 csillagot, a történet sajnos nem több, mint egy közepesen sikerült novella. Viszont jó szórakozás egy teliholdas éjszakára :) A fordítás sajnos kritikán aluli…

3 hozzászólás
Ameriel>!
Stephen King: Ezüst pisztolygolyók

Szerintem teljesen jó volt. :D Nagyon tetszett, ahogy hónapokra voltak osztva a részek és az, hogy minden hónapban meghalt valaki, vagy valami (már a vége felé a disznók). Teljesen rendben volt, jó volt a megfogalmazás, a történet is. Esti rémmesének tökéletes.
5/5

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Blissenobiarella>!

Visszatért hát a tavasz – s az idén a Gonosz is megjelent vele együtt.

Május

_ada >!

A szerelem olyan lehet, mint egy csók naplementekor… a szerelmes regények végén az utolsó csók…
(…)
A szerelem olyan lehet, mint egy férfi borostás álla, mely szúr és kapar…
(…)
a szerelem olyan, mint amikor a férfi megkíván egy nőt…
(…)
Veszedelem, igen, a szerelem veszedelem!…
(…)
A szerelem olyan… olyan, mint egy sikoly… A szerelem akár a halál.

31-33. oldal

Ameriel>!

„Késõbb már senki nem tudja megmondani, honnan jött a hang, egyszer csak ott volt mindenütt és sehol sem, ahogy a telihold megvilágította a házakat, ott volt mindenütt, és mégsem volt sehol, ahogy a márciusi szél egyre erősödött, s aztán felbődült, mintha egy feltámadó normann harcos fújta volna meg kürtjét, s a hang magányosan és vérfagyasztóan szállt a szélben.”

SophieOswald>!

Valahol fenn ott ragyog a kövér telihold, de itt, Tarker's Millsben, ebben az álmos kisvárosban látni sem lehet az eget a januári hóviharban.

(első mondat)

Blissenobiarella>!

Az egyik ok, ami miatt egyáltalán belementem, hogy elgondolkodjam az ajánlatán, az volt, hogy alaposan becsiccsentettem. Részegen pedig még azt is fontolóra venném, hogy megvegyem– e a Brooklyn hidat, s ne vontassam– e egy pótkocsis kamionnal haza, a hátsó udvarunkba, valahová Maine államba.

Előszó, 1.

vargvani>!

Kint átsöpör a szél a városon, kikergeti az októbert, s a helyébe a hideg, csillagfényes novembert kavarja, az ősz legcsikorgóbb hónapját.

Pancsurka>!

Aztán megvastagszik a felhőtakaró és eltűnik a hold… de azért ott bujkál, húsz mérföldnyire a várostól, a tenger is érzi erejét, jön a dagály, s közeledik az a bestia is.

lindsey>!

Ez nem a megszokott sivalkodás, a malacai eszeveszetten visítoznak. Olyan ez a hang, mint amikor egy csupalány bulin egy csapat süldő lányra rátör valami őrült szatír.

Szeptember

1 hozzászólás
Ameriel>!

„Alfie fordultában leveri a kávéstermoszt a polcról. Az edény a padlónak csapódik, forró kávé spriccel mindenfelé, leforrázza a bokáját. Az éles fájdalomtól s a rémülettől felkiált. Igen, most már fél. Száztíz kilójának magabiztosságát, Ray unokaöccsét, a légyottot Arlene McCune-nal a hátsó ülésén, mind kisöpörte agyából a rémület, s itt van a vadállat, olyan, mint az autósmozi horrorfilmjeiben a szörny, amely egyszerre csak lelépett a vászonról.”

SophieOswald>!

     Valami iszonyatos tört a városra, észrevétlenül, ahogy a telihold járja az útját a magasban. Az emberfarkas. Jövetele éppoly érthetetlen, mint a ráké, vagy az ámokfutóé, vagy a gyilkos tornádóé. Eljött, most és éppen ide, ebbe az eldugott kisvárosba, valahol Maine államban, ahol még heti eseményszámba megy a sült babos vacsora a parókián, ahol a gyerekek időnként még mindig visznek a tanító néninek egy kosár almát, s ahol a helyi nyugdíjasegylet kirándulásairól aprólékos gonddal számol be a városka hetilapja. Jövő héten majd komorabb hír jelenik meg benne.

25. oldal, Január (Ararát, 1989)


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete
Benjamin Percy: Vörös hold
Anne Rice: Interjú a vámpírral
Richard Matheson: Legenda vagyok
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde
Robert Louis Stevenson: Yekyll doktor csodálatos története
Robert Louis Stevenson: Jekyll és Hyde
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Josh Malerman: Ház a tó mélyén
Robert McCammon: Egy fiú élete