Ezüst ​pisztolygolyók 401 csillagozás

Stephen King: Ezüst pisztolygolyók

A hold minden lelkes, avatott vagy amatőr bámulójának feltünhetett, hogy jó néhány pontatlanságot engedtem meg magamnak a történeti elképzelt ideje, az 1984-es év holdciklusait illetően. Ezúton üzenem azon kedves olvasóimnak, akik talán azt gondolják,hogy jobb jutott eszembe, hogy de igen… csak túlságosan nagy volt a kísértés, és nem tudtam neki ellenállni.

Eredeti megjelenés éve: 1983

>!
Ararát, Veszprém, 1989
122 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630274027 · Fordította: Petró Ágnes · Illusztrálta: Bernie Wrightson

Enciklopédia 7

Helyszínek népszerűség szerint

Maine


Kedvencelte 11

Most olvassa 4

Várólistára tette 74

Kívánságlistára tette 95

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Linszyy P>!
Stephen King: Ezüst pisztolygolyók

Egyáltalán nem volt rossz élmény. Nekem így kis adagokban King még jobban is fekszik. Nincs annyi ideje a vérengzésre. :D Örülök, hogy elolvastam, mert régóta örlődöm, hogy a Carrie után kellene még olvasnom az írótól, de természetesen nem mertem. Nehogy ötleteket kapjak tőle, amiket beleképzelhetek a sötétbe. xDD

Ez nem egy regény, de nekem kifejezetten tetszett a naptáras megoldás, ami végül naptárat nem tartalmazott. Elképesztő, mik pattannak ki King fejéből megrendelésre, és nem látszik a történeten, hogy szenvedett vele. Kezdő King-olvasóknak nagyon ajánlom.
https://youtu.be/inN4IzcxLNE

1 hozzászólás
Molymacska>!
Stephen King: Ezüst pisztolygolyók

Könyvmolyságom idején már nem olvasok Kinget. Ennek az egyik oka, hogy King iszonyatosan túlír, emiatt a könyvei kisebb téglák, amelyeket olvasni, és átrágni magamat rajta… Nos nagyobb kihívás, mint amivel meg tudnék birkózni. Bár tudom, hogy King jól ír, de mégsem tudom rávenni magam a monstrum könyveire. Nos emiatt is örültem, amikor megláttam ezt a száz oldalnál alig hosszabb, illusztrált füzetecskét, hiszen itt nincs helye túlírni.
Nagyon érdekes volt a felépítése. Minden hónapban egy rövid történet, (majdnem) mindig más szemszög, és ebből fejlődjön ki egy történet. Igazából emiatt két részre is lehet vágni a történetet: az első részben inkább csak karaktereket ismerünk meg, akik meghalnak a történetük végére. Számomra különösen tetszett, hogy King ilyen rövid időn belül is mennyire jól tudja a karaktereket felépíteni. Csak lestem, hogy mennyire zseniálisan, néhány szóból, vagy a szóhasználataiból már tudni lehet, hogy milyen személy, akire lecsapott az emberfarkas spoiler.
A második rész inkább arról szólt, hogyan élik meg az emberek a tragédiát, mit akarnak csinálni, és hogyan folynak össze a szálak, kiadva egy egész történetet. Mivel klasszikus vérfarkastörténetet nem igen olvastam (konkréten nem olvastam :D ) ezért számomra nem voltak klisések a különféle megmozdulások (bár azért elég furcsa volt a végén, hogy spoiler.)
Az is tetszett benne, hogy nincs igazán semmin a hangsúly. Nem egy vérbeli horror, ahol fröcsög a vér (jó-jó, fröcsög, de nem sokat, és nem is félelmetes), nem a vérfarkas fertőződésen van a hangsúly (mert nyomok vannak, és ez számomra pont elég) és egy karakteren sincs úgy igazán a figyelem. Persze van két főszereplő is, de közben meg nem róluk szól, hanem a kisváros életéről, ahogyan feldolgozza ezt a problémát.
Az illusztrációk nagyon hangulatosak benne: tényleg vezetik az ember érzéseit, megmutatnak picit többet is, mint a szöveg, de közben mégis csak mellette egyfajta segítség, hangulatkeltés a célja. Külön öröm, hogy ezek a képek (a kiadás korai megjelenésétől függetlenül) NEM pixeles spoiler így teljesen élvezhető az illusztrációkat kapunk.
Kellemes volt olvasni. Nem egy nagy történet, nem is tartott sokáig, ámde mégis egy kellemes, egyszer olvasós élmény részese lehetettem. Mindenkinek ajánlom, akinek nincs túl sok elvárása a füzetkével kapcsolatban, és szeretne egy klasszikus vérfarkastörténetet olvasni :)

5 hozzászólás
bambali>!
Stephen King: Ezüst pisztolygolyók

Nekem ez tetszett, annak ellenére, hogy nem a megszokott King, meg rövid is.
De bőven kárpótoltak az illusztrációk, és a különleges ötlet, hogy havi lebontásban építette fel az egészet.

Pistacchio>!
Stephen King: Ezüst pisztolygolyók

Ez egy a megszokottól eltérő írás Stephen Kingtől, ugyanis nagyon rövid. Ettől függetlenül minden megvan benne ami kell: háttértörténetek, borzongás, halál, horror. Még a szerző régi korszakához tartozik, ez érezhető is rajta, mert nagyon félelmetes. Tetszettek benne az illusztrációk, a havi felbontás és az előszó is, amelyből megismerhetjük a nem mindennapi keletkezését is a kötetnek.

Dawnofmyth>!
Stephen King: Ezüst pisztolygolyók

Érdekes volt az előszó, hogy hogyan is született meg az ötlet. Elfogadnék ilyen naptárakat :) Igazán kíváncsi voltam farkasemberré válás folyamatára, de inkább arra, hogy minek a behatására történt, mikor indult be a folyamat. Ez sajnos nem derült ki. Hangulatosak voltak a hónapok :) Kár, hogy ilyen rövid az egész. Egy terjedelmesebb, jobban kidolgozott sztorit igazán élvezet lett volna olvasni.

1 hozzászólás
bokrichard>!
Stephen King: Ezüst pisztolygolyók

Nem a kedvencem a vérfarkasos téma. Sokáig nem is tudtam, hogy King ilyet is írt. Valahogy nem is illik számomra bele az ő profiljába. Ez túl kommerz, túl sokszor felhasznált elem. Nem is tudott belőle egy eget rengető valamit alkotni lássuk be. De legalább rövid volt.

2 hozzászólás
Mónika_T P>!
Stephen King: Ezüst pisztolygolyók

Ilyen röviden nem volt valami nagy szám, hiába érdekes ötlet ez a naptár formátum. Hosszabb terjedelemben valószínűleg valami sokkal jobbat ki lehetett volna hozni belőle, de azt nem hiszem, hogy szívesen olvastam volna. Nem rajongok a farkasemberes és hasonló történetekért. A filmet is láttam párszor. Az sem épp a kedvencem. Most már elmondhatom, hogy a könyv is megvolt.

Érdekességként, mint ahogy Kingnél ez gyakran előfordul, a könyv megszületésének körülményeiről olvashattunk először. És ez most tényleg érdekes volt.

Bt_Dóri P>!
Stephen King: Ezüst pisztolygolyók

Egy novellafüzér, naptárnak álcázva! Mégis imádtam! A könyv elején Stevie egyértelművé teszi, hogy naptárra kapott felkérést, mégis kis történet lett belőle! Számomra semmit sem vesztett a Mester vonzerejéből, ezt is imádtam! Olyan gyorsan olvasós-átérzős kis szösszenet lett, benne a szokott könnyed hangvétellel, horrorisztikus elemekkel és humorral, kissé talán korán derül ki az emberfarkas személye, de még emiatt sem tudok negatívan hozzáállni. Alig néhány oldal simán elég volt számára, hogy visszaadjon egy kisvárosi életet, melynek szereplői életébe bepillantást kaptunk, ez is csak a zsenialitásának köszönhető. Az illusztrációk nekem nagyon bejöttek, szerintem élethűen adják vissza a történet jeleneteit, aprólékosak, feldobják a kötetet. Az emberfarkassá válás folyamata érdekelt volna, kár, hogy nem tizenhárom hónap egy év, akkor lehet választ kaphattam volna ezen kérdésemre. Továbbra is maradok hű olvasója! ♥

Blissenobiarella>!
Stephen King: Ezüst pisztolygolyók

Az egyébként roppant jópofa előszóban King elmagyarázza, honnan s hogyan jött a kisregény ötlete. Naptárnak készült ez a történet, amolyan illusztrációnak, ezért viselik a fejezetek egy-egy hónap nevét.
Ehhez híven nagyon rövidke, egy-két órás olvasmány maximum, és ennek megfelelően ne is várjunk túl magas színvonalat, de a maga műfajában nálam megállta a helyét, szórakoztató volt.

A fordítás is rendben lenne teljesen, de az nagyon tudja csípni a szememet, amikor olyanokat kell olvasnom, hogy „emberfarkas”, „Valentine-nap” vagy a Halloween-i gyerekjátékra, a trick-or-treat-re azt a fordítást, hogy „verd át vagy meg”. Ez nagyon el tudja venni a kedvem.

9 hozzászólás
CsonkaSzaboBrigi89>!
Stephen King: Ezüst pisztolygolyók

Már nagyon kellett egy kis King a lelkemnek…

King írásait mindig nagy izgalommal veszem kézbe, mert mindig tud valami izgalmasat alkotni olyan témákból is, amik sokszor lerágott csontnak tűnnek…
off
Így van ez ebben a vékonyka kötetben is, ami kissé rendhagyó módon tárja elénk egy emberfarkas rövid történetét.
A könyv rövidsége ellenére nem csalódtam az íróban – az Ő írásainál számomra mindegy, hogy 2 vagy épp 1200 oldalas, ugyanúgy a hatása alá kerülök! off

Wrightson illusztrációi is nagyon tetszettek, nagyon jól passzoltak a történethez, azt láttam magam előtt a lapokon, amit King sorai a képzeletembe „vetítettek”…

Az alacsony százalék viszont nagyon meglepett a könyvön…


Népszerű idézetek

Blissenobiarella>!

Visszatért hát a tavasz – s az idén a Gonosz is megjelent vele együtt.

Május

>!

A szerelem olyan lehet, mint egy csók naplementekor… a szerelmes regények végén az utolsó csók…
[…]
A szerelem olyan lehet, mint egy férfi borostás álla, mely szúr és kapar…
[…]
a szerelem olyan, mint amikor a férfi megkíván egy nőt…
[…]
Veszedelem, igen, a szerelem veszedelem!…
[…]
A szerelem olyan… olyan, mint egy sikoly… A szerelem akár a halál.

31-33. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
Ameriel>!

„Késõbb már senki nem tudja megmondani, honnan jött a hang, egyszer csak ott volt mindenütt és sehol sem, ahogy a telihold megvilágította a házakat, ott volt mindenütt, és mégsem volt sehol, ahogy a márciusi szél egyre erősödött, s aztán felbődült, mintha egy feltámadó normann harcos fújta volna meg kürtjét, s a hang magányosan és vérfagyasztóan szállt a szélben.”

SophieOswald>!

Valahol fenn ott ragyog a kövér telihold, de itt, Tarker's Millsben, ebben az álmos kisvárosban látni sem lehet az eget a januári hóviharban.

(első mondat)

Jackal>!

A szerelem olyan lehet, mint egy csók naplementekor… vagy igen, olyan, mint a szerelmes
regények végén az utolsó csók, az az igazi… olyan lehet, mint a rózsák az alkonyati fényben.

Február

Jackal>!

Hisz ez olyan átkozottul pszichó-logikus, nem?

Augusztus

Sheska>!

Maine államban, ahol még heti eseményszámba megy a sült babos vacsora a parókián, ahol a gyerekek időnként még mindig visznek a tanító néninek egy kosár almát, s ahol a helyi nyugdíjasegylet kirándulásairól aprólékos gonddal számol be a városka hetilapja.

30-31.Oldal Január

Kapcsolódó szócikkek: Maine
vargvani>!

Kint átsöpör a szél a városon, kikergeti az októbert, s a helyébe a hideg, csillagfényes novembert kavarja, az ősz legcsikorgóbb hónapját.

Pancsurka>!

Aztán megvastagszik a felhőtakaró és eltűnik a hold… de azért ott bujkál, húsz mérföldnyire a várostól, a tenger is érzi erejét, jön a dagály, s közeledik az a bestia is.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

H. P. Lovecraft: Árnyék Innsmouth fölött
Neil Gaiman: Tükör és füst
Bodnár Alexandra (szerk.): Halálosan szeretlek
George R. R. Martin: Álomdalok
Sam Weller – Mort Castle (szerk.): Árnyak és rémek
Nathan Ballingrud: Szörnyvidék
Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Veres Attila: Éjféli iskolák
Pető Zoltán: Szepessy gróf különös esete és egyéb misztikus történetek