Éjszakai ​műszak 373 csillagozás

Stephen King: Éjszakai műszak Stephen King: Éjszakai műszak

„… ​nem tudok úgy elaludni, hogy a lábam kilóg a takaró alól. Mert ha egyszer egy hideg kéz kinyúlna az ágy alól és megragadná a bokámat…” – írja Stephen King e húsz kiváló elbeszélést tartalmazó kötet előszavában.
A félelem – hiába is tagadnánk – mindannyiunk életében jelen van. Emlékezzünk csak vissza gyerekkori mumusainkra, nyomasztó álmainkra, felnőttkori szorongásainkra. Ezek a félelmek olyankor megalapozottak, máskor teljesen irracionálisak, néha elmosódottak, máskor határozott alakot öltenek. Aztán ott a borzongás, ami szintén kellemetlen, de azért mégis mohón olvassuk az újságban, hogy „Agyonverte…”, „Kútba dobta…”, „Feltrancsírozta…” stb.
Stephen King a maga mesteri és utánozhatatlan módján formába önti, történetekké kerekíti ezeket az érzéseket, csakhogy e teljességgel modern mesékben nem a vasorrú bába, hanem egy megvadult mosodai gőzvasaló üldözi áldozatát, a hétfejű sárkány helyett életre kelt játék hadsereg indít véres bosszúhadjáratot, netán a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1978

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2020
516 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635043071 · Fordította: Müller Bernadett
>!
Európa, Budapest, 2005
462 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630777460 · Fordította: Müller Bernadett
>!
Európa, Budapest, 2001
462 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630769131 · Fordította: Müller Bernadett

1 további kiadás


Enciklopédia 28

Szereplők népszerűség szerint

őrült


Kedvencelte 57

Most olvassa 36

Várólistára tette 155

Kívánságlistára tette 212

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

dagikám>!
Stephen King: Éjszakai műszak

Nagyon izgalmas novellákat sorakoztatott fel az író. Mondjuk a történeteknél annyi „nem tetszett”, hogy mindig a legizgalmasabb résznél ért véget. Simán mindegyik sztori külön is megállná a helyét. Igaz voltak kevésbé félelmetes darabok is közöttük, de alapjában véve mindegyik elbeszélést imádtam, mindegyik megborzongtatott. Hamisítatlan King-es hangulat :)

4 hozzászólás
smetalin>!
Stephen King: Éjszakai műszak

Esti mese felnőtteknek. Rövid velős kis történeteket olvashatunk, borzongással fűszerezve. Voltak jobbak és kevésbé jók a történetek között, és voltak régi ismerősök és új barátok a sorok közt. Örülök, hogy a „A Kukorica Gyermekei”-t ismét feleleveníthettem, emlékszem gyereklányként ez nagyon tetszett és a film is belőle, ez most sem változott, és ugyanez vonatkozik a „Leszoktató Rt.”-hez is. Nagyon jó volt, tényleg megadja a lökést az embernek hogy lemondjon a cigiről.
Amiért nem öt csillag, az a kevésbé jók miatt van, néha csak úgy vége a történetnek és semmi magyarázat, én rám ne bízza egyik író sem a befejezést, tessék azt is megírni.
Összességében egy jó kis rémisztő csokrot kap az ember, amit szigorúan lámpa oltás után szabad olvasni,egyedül, úgy nagyobbat szól.

ggizi P>!
Stephen King: Éjszakai műszak

Jelentem: Elolvastam. Pontosabban: Befejeztem, amit 8 éve A mumus után bevágtam a sarokba. (Mondjuk csak gratulálni tudok magamnak, hogy anno a lányommal terhesen, hormongőzös fejjel Kinget olvastam… be is paráztam akkor tőle rendesen. Vagy 7 évig kerültem SK műveit és a mai napig nem tudok úgy nézni a gyerek szekrényére, hogy ne jusson eszembe az a szemét mumus…)

Szeretem a régebbi könyveit (az újakkal sincs bajom, sőt, bár azok sokkal lágyabban tudnak borzalmasak lenni). És mindig beleesem abba a csapdába, hogy éjjel a sötétben olvasom, mikor már az egész család alszik, és annyira beronyózok néha tőle, hogy a fürdőbe is alig merek kimenni… :)) Persze reggel mindez baromi vicces, de éjjel… a sötétben… miközben bogarak zizegnek és kattog a ház… Mint most a Jerusalem’s Lot-nál. Mindkettőnél… :)
Maga a kötet nagyon jó, dögivel vannak benne inkább nyomasztó és bizarr, mint félelmetes történetek. A fűnyíróembernél kicsit meglepődtem, mert a film történetét vártam (hiszen azt is King írta és azt hittem ebből rosszul hittem), de ez másképp volt morbid, mint az. És A mumus sem ütött most akkorát, mint anno. De attól még utálom!! :)

8 hozzászólás
Evione>!
Stephen King: Éjszakai műszak

Az Éjszakai műszak új, hazai kiadása kifejezetten hiánypótló, tekintve, hogy a korábbi kiadásokat normális áron már nem igazán lehet beszerezni. Sőt, nekem angolul sem volt vele nagy szerencsém, mert eddig kétszer rendeltem meg külföldről és mindkétszer elveszett útközben. Szóval már kezdtem feladni, hogy nekem ebből legyen egy saját példányom, amikor az Európa – nagyon helyesen – úgy döntött, hogy kiadja újra.
Korábban már olvastam ezt a könyvet, valamikor 2008 tájékán és akkor maradandó nyomot összesen két novella hagyott bennem igazán, a címadó Éjszakai műszak és a Kukorica gyermekei. Így újraolvasva, ezeket továbbra is nagyon erős novellának gondolom, viszont valahogy most az Éjszakai műszakból nem áradt annyira az az erős atmoszféra, mint amire emlékeztem.
Őszintén szólva én nem vagyok egy nagy novella olvasó, valahogy nálam ez a műfaj sosem tudott igazán működni, viszont ez a kötet most valahogy más volt, nagyon élveztem az olvasását, elejétől a végéig*. Az okát nem tudnám megmondani, de az a tény, hogy most először döbbentem rá arra, hogy novellákat olvasni igenis jó. Szóval nekem már csak ezért is megérte újraolvasni ezt a kötetet.
Mellesleg King egyszerűen brillírozik, a novellái a terjedelem rövidsége ellenére is nagyon kidolgozottak és érdekesek.
Ezek lettek a kedvenceim: Jerusalem's Lot, Éjszakai műszak, A mumus, Néha visszatérnek, Indián tél, A kukorica gyermekei

*Eddig egyetlen alkalommal fordul elő velem, hogy egy novelláskötetet végig nagyon élveztem olvasni, és az Charles Bukowski A semmitől délre című kötete volt.

4 hozzászólás
csillagka P>!
Stephen King: Éjszakai műszak

Amikor kezembe kaptam a kindlécskémet első gondolatom az volt hogy végre elolvasom a kimaradt King-eket, van belőlük bőven, pedig pár éve az mondtam volna egyik kedvenc írom, Holtsávot, Ragyogást és a Hasznos holmikat imádom.
Azután egyszerűen nem tudtam követni, King több könyvet jelentettet meg mint amennyit nekem lehetőségem volt megszerezni, és elég hullámzó lett a tartalom is valljuk be, pár csalódás, és jó pár évre parkolópályára került a szerző. ( Ragyogás újra azért bejátszott)
Idén ismét előtérbe került King úr és ezzel a novella gyűjteménnyel kezdtem, mint bemelegítő olvasmány,
Borzongjunk együtt, igen az alvilág és mágia olyan bugyrait ismerhettük meg ahol már nincs, és nem is lehet kegyelem.
Leginkább a Aki a virágot szereti novella rázott meg mivel aki a virágot szereti az rossz ember nem lehet, de itt nincsenek jó emberek akkor se, ha szeretik a virágot.
Hihetetlen sokrétű, abszurd, (nem) szerethető szösszenetek, az elme tobzódása, fantázia csúcsteljesítménye.
Mindenkinek, aki kíváncsi, fekete horror írás csúcsteljesítményére.

6 hozzászólás
chhaya P>!
Stephen King: Éjszakai műszak

King bácsi általában érdekes előszókat és utószókat ír, ezt most kicsit untam… A novellákat viszont egyáltalán nem: vegyes válogatás, de nagyon klasszak. Alapvetően az emberi félelemre épít (mint mindig)… Hogy előbújik a szekrényből az a bizonyos mumus, előkerülnek rég elfeledett és lezártnak hitt események, csontvázak a szekrényből úgymond, vagy olyan erők játékszerei leszünk, amelyekre nem vagyunk befolyással. Akadnak a válogatásban rövidebb, pillanatképszerű, inkább hangulatfestő írások, és hosszabb, elmélyedős történetek is, amik mélyebb beleélést és akár továbbgondolást is kívánnak. Amúgy még arra jöttem rá, hogy az emberi félelem kortalan: ’78-ban jelent meg először a kötet, de még mindig ugyanúgy üt…

1 hozzászólás
Blissenobiarella>!
Stephen King: Éjszakai műszak

Kétségkívül ez King legerősebb novelláskötete. Voltak kedvenceim, volt, amit untam egy kicsit, de nagyon lekötött, ami novellák esetében velem ritkán fordul elő. Legjobban a Leszoktató Rt. tetszett és az Én tudom, mire van szükséged, igazán hátborzongatóak voltak.

6 hozzászólás
Petrasek>!
Stephen King: Éjszakai műszak

Valószínűleg majd idősen, ha visszagondolok ezeket az éveket fogom tartani a King korszakomnak. Egyszerűen zseniális történeteket, meséket, univerzumokat hoz létre.
Nem igazán sok novellát olvastam életem során, nem is értem miért. De ez a könyv, hihetetlen. FÉLELMETES. Az előszóban szó volt arról, hogy az emberek lelassítanak az autó baleseteknél, és jól megbámulják azt különböző okok miatt. Nos számomra ez a könyv pont ilyen. És nem érzem rosszul magam miatta.

Anó P>!
Stephen King: Éjszakai műszak

Nagyon színvonalas írások! Régen olvastam már őket, de egyedül a címadó, patkányos rémlett. Aztán volt, amelyik olvasás közben derengett fel, volt, amelyikre egyáltalán nem emlékeztem. Igen vérfagyasztóak voltak a Jerusalem.s Lotról szólóak.( Itt pl. rémlett a vámpírkislány). Rémisztő és misztikus A kukorica gyermekei és az Én tudom, mire van szükséged. Undorító és borzalmas A fűnyíróember és az Éjszakai műszak..
Megállt bennem az ütő, mikor a Párkányt olvastam…Elgondolkodtató Az utolsó létrafok. Hogy el tudnak sorvadni az emberi kapcsolatok, a szeretet! Az Aki a virágot szereti… tipikus példa King mester „altatós módszerére” . Elaltatja az ember éberségét, mert olyan hangulatot ébreszt, ami azt sugallja: az élet szép, harmonikus és minden rendben van. Közben pedig éppen az ellenkezője az igaz:( A mumust nemrég olvastam egy másik kötetben, arra rendesen emlékeztem. A Cujót is felidézte bennem. A Leszoktató Rt. olyan volt, mintha Roald Dahl Meghökkentő meséinek egyike lenne.
Kicsit kilógott A 312-es szoba.
Összességében jó szórakozást nyújtott és komoly borzongásokat okozott a kötet. Kívánhattam volna többet tőle?


Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

Mindenkiben, akivel életünk során valaha is találkozunk, benne él egy darabka önmagunkból.

7 hozzászólás
Lunemorte P>!

– Gyyagin vardar Yogsoggoth! Verminis! Gyyagin! Gyyagin! Gyyagin!

48. oldal , Jerusalem's Lot

7 hozzászólás
EssentialHencsi P>!

Stephen King nem azért ír, hogy önöket szórakoztassa. Azért ír, hogy saját magát szórakoztassa.

Bevezető

Sansa I>!

Az egyik férfi a csoportterápián azt mondta, hogy az idegösszeomlás olyan, mint eltörni egy vázát, aztán összeragasztani. Többé már nem bízhat az ember abban a vázában. Nem tehet bele virágot, mert a virágnak vízre van szüksége, a víz pedig esetleg feloldja a ragasztót.

159. oldal

Lunemorte P>!

Tudom, hogy helyteleníted elzárkózó viselkedésemet, kedves Bones, de biztosítalak róla, hogy jól érzem magam, és boldog vagyok.

20. oldal, JERUSALEM'S LOT

4 hozzászólás
Lunemorte P>!

(…) miközben ítéletet mondasz a könyvről, a könyv is ítéletet mond rólad.

156. oldal, Néha visszatérnek

Sansa I>!

– Néha jó olyan valakivel lenni, akihez az embernek nincs semmi köze.

230. oldal

8 hozzászólás
Black_Angel>!

Az egyetlen módja ,hogy az ember megtanuljon írni,az,hogy nekikezd. Ez viszont nem lenne valami szerencsés megközelítés az agysebészettel kapcsolatban.

FreeAngel>!

A tavasz az egyetlen évszak, amikor a nosztalgia sosem keserű.

416. oldal, Aki a virágot szereti…

Kapcsolódó szócikkek: nosztalgia · tavasz

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Libba Bray: The Diviners – A Látók
Dean R. Koontz: Az ősellenség
Dan Wells: Csak a holttesteden át
Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul
Michael Crichton: Kongó
Peter Straub: Lebegő sárkány I-II.
Yrsa Sigurðardóttir: Emlékszem rád
Darren Shan: Árnyak asszonya
Madeleine Roux: Sanctum – A rejtélyes társulat
Anne Rice: A múmia