61. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Egér ​a halálsoron (A halálsoron 2.) 106 csillagozás

Stephen King: Egér a halálsoron

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az idők során sok zavart lélek töltötte életének utolsó napjait a siralomház komor falai között, ám a leggonoszabb nem mindig kerül rács mögé: Az E-blokkban egyenruhát és fegyvert visel, s aljassága nem ismer határokat. Elátkozott hely ez, ahol azonban megváltás néha a legvalószínűtlenebb formában érkezik.

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Európa, Budapest, 1997
108 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630761564 · Fordította: Bihari György

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Eduárd Delacroix


Kedvencelte 9

Most olvassa 1

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 23


Kiemelt értékelések

Cukormalac P>!
Stephen King: Egér a halálsoron

Nem függővéges a befejezés, mégis ezerrel bennem van, hogy máris folytatnám tovább, annyira elkaptam a fonalat én is, meg King úr is. Kereshetnénk rá magyarázatot, hogy miért pont Gőzhajó Vili avagy Mr. Jingles, az egér mindeddig a legszimpatikusabb szereplő számomra, de szerintem esetemben már egyáltalán nem érdemes… Érdekes módon egy kicsit tartottam attól a kezdetekkor, hogy önállóan, úgymond “füzet” formában hogyan és mennyire állják majd meg a helyüket Cold Mountain történetei, és különösebb bajom nincs is a koncepcióval, de ha ettől eltekintek, még akkor is teljes mértékben működik a dolog. Legalább tartok egy kis szünetet két nagyobb lélegzetvétel között, ugyanis Delacroix egerének története hasonlóképpen tetszett, mint az előzmény. Egyre jobban felszínre kerülnek a morális kérdések, durvulnak a leírások – bár attól tartok abban bízom, hogy ez még mindig nem a csúcs –, a lendület pedig nem fogy, ahogy az ironikus hangnem mértéke sem tud csökkenni. (Magam kifejezetten kedvelem a SK által használt szóképek és alakzatok készletét, amik Bihari György fordításában tökéletesen szólnak magyarul.) Annak ellenére, hogy nem egy rózsaszín olvasmány ez a sorozat, érzésem szerint sikerült teljesen belerázódnom a tempóba, tetszik, hogy nem lök ki magából és nagyon is olvastatja magát. Ballagok hát tovább a halálsoron, de olyan marha is csak én lehetek, aki vigyorogva, felemelt fejjel teszi ezt…

>!
Európa, Budapest, 1997
108 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630761564 · Fordította: Bihari György
Zsuzsanna_Makai>!
Stephen King: Egér a halálsoron

Oké, hát ez a rész sokkal jobb volt, mint az elôzô. A fimbôl emlékeztem a Percy – egér hajszára, arra is, h baromi vicces volt, jót szórakoztam rajta. Hát itt is! Egyébként szerintem is jobb név volt a Gôzhajó Vili, mint a Mr Jingles.
Aztán Percy is felbukkant példaképp az életemben, szintén munkahely, csakhogy ennek a lánynak nincsenek jó kapcsolatai, ô terhes, ezért „érinthetetlen”. Ô még a fekete „ kártyáját” is használja. Szóval utáljuk mi is, de mi sem tudunk mit csinálni, csak várjuk, h eltûnjön végre.
Találtam mégegy hasonlatot az életembôl. Szóval Coffey, mint az ital, csak màshogy írva. Van egy munkatársam, Kafil. Ô is máshogy írja, az „L” meg szinte hallhatatlan.

chhaya>!
Stephen King: Egér a halálsoron

King bácsi nagyon ért ahhoz, hogy növelje a feszültséget. Látszólag alig történik valami: egy rabot kivégeznek, egy másik felbukkan; bemutatja az életet a halálsoron, és a kisegeret, aki (szinte) mindenki szívébe belopja magát. Közben megismerjük a szereplőket, és alig várjuk, hogy mi a csoda van Coffey-val, ami a történet megírására késztette az elbeszélőt. Aztán persze a legizgalmasabb jelenet kellős közepén ér véget a könyv… Úgyhogy most folytatom is a következő résszel. (Pedig úgy terveztem, hogy beosztom magamnak a köteteket… Hát köszönöm szépen; ember tervez, Stephen King meg végez.)

Zanit>!
Stephen King: Egér a halálsoron

A sorozatot egyben értékelem, mert számomra csak így van értelme.
A filmet minimum 50 alkalommal láttam, egyik kedvencem, így nagyon kíváncsi voltam a könyvre is. A hangulat teljesen ugyanaz, nem csalódtam benne.
John Coffey, Edgecombe, Brutál a kedvenc karaktereim.
Ami picit zavart, az az ugrálás az időben és itt nem arra gondolok, hogy 1932 és az idősek otthona között, hanem hogy az 1932-es történéseket nem időrendben mondja el az író. Ezért ugyan levonok fél csillagot a maximálisból, de így is nagyon szerethető, tanulságos és elgondolkodtató könyv.

Risus P>!
Stephen King: Egér a halálsoron

Na jó, csak egy gondolat bánt engemet, miért mindig egér és patkány szerepel a könyveiben, mint állat. Legyen már egyszer egy cica is!
Ettől függetlenül a lapok számával a kíváncsiságom is nőne, de már olvastam. :)

6 hozzászólás
Balázs_Erőss>!
Stephen King: Egér a halálsoron

Nos, igen, ez egy tipikusan túlírt epizód á lá King…
Finoman szólva részletesen megismerhettem Csengettyű úr megjelenését. Kaptam egy kis Percy és Delacroix bemutatót, de az ő karaktereik esetében is a film emléke dominál.
Nem sok minden történik, de az részletesen van leírva. A kedvemet nem veszi el, jöhet a következő rész!

jeszan>!
Stephen King: Egér a halálsoron

Ez egy izgalmas epizód volt, és persze, hogy akció közben ér véget. Feszültségkeltés magas fokon.

Dorka50 P>!
Stephen King: Egér a halálsoron

Ez a rész egyenlőre szintén csak egy kis bevezető az igazi történések előtt. Aranyos volt, ahogy bemutatja az egérke mindennapjait a halálsoron. King sikeresen el tudja érni, hogy egy elítélt bűnözőt is szép lassan elkezdjünk sajnálni. Na meg persze egyre jobban tudjunk utálni valakit, akit embernek sem lehet nevezni (Percy). És a végére megérkezik az igazi szemétláda, aki miatt elkezdődnek az igazi problémák. És szép lassan képbe kerül John Coffey is (mint az ital csak máshogy írják).

Sansa I>!
Stephen King: Egér a halálsoron

Azt hiszem, új kedvenc regényhőst fogok avatni hamarosan John Coffey személyében.

DCinti>!
Stephen King: Egér a halálsoron

Az egeren gondolkozom. Miért pont egy egér? Plusz, ahogy az őrök viszonyulnak hozzá, hihetetlen.
Érdekes téma ez a halálsor.


Népszerű idézetek

Leliana>!

Láttam, hogy fáj neki a beszéd, gondoltam, szólok, hogy hagyja abba, de a hallgatás néha még jobban fáj.

100. oldal

SDániel P>!

Brad Percyhez hasonló tökfej, aki azt hiszi, csak az a mulatságos, ami közönséges.

6. oldal

SDániel P>!

A legrosszabbon túl vagyok, gondoltam, mivel a leghalványabb fogalmam sem volt róla, hogy a legrosszabb még el sem kezdődött.

99. oldal

Sansa I>!

Bajt keverni, az oké. Bajba keveredni, az nem.

19. oldal

Sansa I>!

Delacroix olyan volt, mint néhány kutya: ha egyszer megrúgod, sohasem bízik meg többé benned, akármilyen rendesen bánsz is vele.

88. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eduárd Delacroix
SDániel P>!

A filmekben olcsó a menekülés. Az ártatlanság is az. Fizetsz egy negyeddollárost, és amit cserébe kapsz, az sem ér többet. A valódi élet többe kerül, és a csattanó rendszerint egészen más.

32-33. oldal

SDániel P>!

A börtön rendszámgyártó műhelyében készült, kezdetleges bádogernyős lámpák világították meg a téglafalú alagutat, amely tíz méterrel a város alatt futott. A teteje boltíves volt és nyirkos. Valahányszor erre jártam, mindig úgy éreztem magam, mint egy Edgar Allan Poe-novella szereplője.

51. oldal

SDániel P>!

Úgy nézett ki, mondta Dean reszelős, ugató, fojtott hangon, mint bármelyik vidéki ámokfutó, akik a mi időnkben végigmentek a Cold Mountainon. Ha lehántod róluk a külső mázt, marad egy közönséges pofájú fajankó. Néha fölfedezel bennünk valami komiszságot, olykor a falnak vetik a hátukat, de a leggyakrabban semmi mást nem találsz, csak verekedést és ordenáréságot, azután még több verekedést és még több ordenáréságot. Vannak, akik nemességet látnak bele a Billy Wharton-féle alakokba, de én nem tartozom közéjük. A patkány is harcol, ha sarokba szorítják.

103. oldal

Sansa I>!

Nem volt mit tenni, a világ így forog. Megragadhatod és foroghatsz vele együtt, vagy megállhatsz tiltakozni, és akkor rögtön lerepít magáról.

34. oldal

Angele>!

— Brutus Howell nem nagyon kedvel téged – mondtam. – És amikor Brutal nem kedvel valakit, olyankor ő is megcsinálja a saját jelentését. Csak ő nem sokat cicózik a tollal, a ceruzát sem nyaldoshatja örökké, ezért ököllel szokta megírni. Ha érted, mire gondolok.


A sorozat következő kötete

A halálsoron sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Thomas Harris: A bárányok hallgatnak
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz
Dennis Lehane: Viharsziget
Jack Ketchum: A szomszéd lány
Richard Chizmar: A rémkirály nyomában
Santa Montefiore – Michael Connelly – Karen Harter – Tom Rob Smith: A francia kertész / Kilátó / A szeretet ára / A 44. gyermek
Dean R. Koontz: A rossz hely
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Dean R. Koontz: A visszatérő
Ania Ahlborn: Vértestvérek