Doctor ​Sleep (The Shining 2.) 32 csillagozás

Stephen King: Doctor Sleep Stephen King: Doctor Sleep Stephen King: Doctor Sleep Stephen King: Doctor Sleep Stephen King: Doctor Sleep Stephen King: Doctor Sleep Stephen King: Doctor Sleep

Stephen ​King returns to the characters and territory of one of his most popular novels ever, The Shining, in this instantly riveting novel about the now middle-aged Dan Torrance (the boy protagonist of The Shining) and the very special twelve-year-old girl he must save from a tribe of murderous paranormals.

On highways across America, a tribe of people called The True Knot travel in search of sustenance. They look harmless—mostly old, lots of polyester, and married to their RVs. But as Dan Torrance knows, and tween Abra Stone learns, The True Knot are quasi-immortal, living off the “steam” that children with the “shining” produce when they are slowly tortured to death.

Haunted by the inhabitants of the Overlook Hotel where he spent one horrific childhood year, Dan has been drifting for decades, desperate to shed his father’s legacy of despair, alcoholism, and violence. Finally, he settles in a New Hampshire town, an AA community that sustains him, and a job at a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Hodder & Stoughton, London, 2020
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781444761184
>!
Hodder & Stoughton, London, 2019
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781529375060
>!
Hodder & Stoughton, London, 2019
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781529375060

7 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 6

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

NannyOgg>!
Stephen King: Doctor Sleep

A ragyogás anno szerepelt a Kishúg Tiltólistán, ezért kénytelen voltam fű alatt belopódzni a tesóm szobájába, mindig, amikor nem volt otthon, és úgy kiolvasni. A KELLÖGEM -től évekig kivert a víz, pedig akkor már tekintélyes, és egy 10-12 éves kislánytól zavarba ejtően szerteágazó horrorfilmes múlttal rendelkeztem. Valószínűleg ezért volt az, hogy amikor megtudtam, hogy kijön a folytatás, teljesen egyértelmű volt, hogy el fogom olvasni, noha Stephen King horrortörténetei és én már vagy 10-15 éve szakítottunk egymással. Mással nem tudom magyarázni. Nem ujjongtam, nem vártam, nem izgultam, elvárásaim sem voltak – csak tudtam, hogy elolvasom, pont. Érdekes.

Először azt hittem, azért nem fog tetszeni, mert nincs balladai homály – az első pártíz oldal szinte ott folytatja a történetet, ahol abbahagytuk. Azt gondoltam, ez így túl közvetlen, nincs bevezetés. Valószínűleg Stephen King is így gondolhatta, mert aztán átváltott egy-kétszáz oldal bevezetésbe, ami azért már jobban esett – meg aztán SK-től megszoktuk, hogy ha egy 400 oldalas könyv arról szól, egy veszett bernáthegyi hogyan gyilkolászik szét egy halom embert, akkor a fent említett eb valahol a 180. és 250. oldal körül megy el sétálni, hogy aztán megharapja egy talán veszett denevér. És valóban, a könyv felénél tulajdonképpen elkezdődnek a történések, és szépen, logikusan haladnak a nagy fináléig. A szokásos.

Két dolog tetszett nagyon: Abra karaktere, mert szeretem, amikor valaki a sajátjától teljesen eltérő személyiségeket mutat be úgy, hogy hiszek neki (egy 13 éves kislányról van szó), és a True Knot tagjai közti érzelmi kötelék (örültem, hogy bár a Jók szinte patyolat fehérek, a Rosszak nem teljesen feketék). Az ilyenek miatt gondolom még mindig, hogy SK több, mint egy tucathorror író, noha a témái nem kötnek már le. Horror szempontból a könyv langyi (értsd: kevés a bél :), de nem unalmas, viszont nincs is meg benne az a feszültség, mint A ragyogásban – vagy csak én vagyok elfogult, mint a túlélő horror műfaj nagy rajongója. Egyébként meg túl sok köze a két sztorinak nincs egymáshoz: ha megváltoztatnánk a főszerelő nevét és a végső konfliktus helyszínét (aminek egyébként sem volt sok jelentősége), akkor máris egy teljesen önálló SK könyvet kapnánk amit nem olvasnék el. Nem nagyon értem, miért kellett egy ilyen „folytatás”, hiszen SK-nek nyilvánvalóan nincs szüksége arra, hogy egy előző sikere szelén próbálja befuttatni a következő könyvét. Na, sebaj, most letudtam a SK adagomat a következő 10-15 évre.

Péter_Szombati>!
Stephen King: Doctor Sleep

(Spoilermentes értékelés, olvassátok bátran! :-))

A Ragyogás nem a szívem csücske (bár nagyon jó könyv), ezért engem eleve nem nagyon érdekelt a könyv alapkérdése: „Mi történt Danny Torrance-szel?”, de azt meg kell hagyni, hogy King szépen felépítette a kapcsolatot a Ragyogással, Dan jellemábrázolása minden szempontból rendben van, még akkor is, ha az első 30-40 oldalon King még nem találja meg annyira az utazósebességet. Aztán ott, a 40. oldal környékén történik valami, amitől az egész sínre kerül. Bizarr képességek, titkos társaságok misztikus létrejötte. és az agy menekülési mechanizmusa, amivel ignorálja a furát, az abnormálist. Szinte mindegyik elemet láttuk már különbözőféleképpen elmesélve Kingtől, itt sem kapunk már szinte semmi újat a Ragyogáshoz, Carrie-hez és egyéb műveihez képest, a stílus (az első 30-40 oldal kivételével) egyszerűen odabilincsel, és valami olyasféle transzba hoz, hogy egy mondatot, egy betűt nem akarok kihagyni. Ezt a révületet nálam pár író azért el tudja érni, de messze King ereje a legnagyobb.

Újra és újra megcsodálom azt a képességét, ahogy a paranormális jelenségeket a normális szintre tudja lehozni. Bár egy-egy jelenet már-már a Paranormal Activity-sorozatba illik, mégis minden teljesen átélhető marad anélkül, hogy horrorisztikus klisékbe fulladna az egész. A könyv érdekes és kevéssé érdekes részek váltakozásából áll, miközben a háttérben ott bújkál, ott lopakodik valami mély, ősi iszonyat. Ez sem egy új elem Kingtől, de atyám, ez az ember ehhez nagyon ért…

A legjobb King-könyvekben nincsenek kevésbé érdekes részek, vagy ha vannak, akkor King stílusa annyira erősen ragyog (haha), hogy elviszi a hátán még azokat is. A kevésbé jó, de még mindig zseniális King-könyvekben vannak az érdekes szálak, amik száz százalékig átélhetőek és izgalmasak, és vannak a gyengébb részek, amiket kicsit fanyalogva, de még mindig egyfajta káprázat hatása alatt olvasok. A Doctor Sleepben van pár gyengébb rész, de az összkép koherenciája miatt még azokra a passzusokra is egyfajta nosztalgiával emlékszünk vissza, akkor is, ha csak pár fejezettel tartunk még csak tovább.

Kingnek ezúttal 320 oldalba telik megágyaznia, s utána bizony jön a régi jó King-féle feszültségkeltés – a könyv onnantól tényleg egyszerűen letehetetlenül magába szippant. Annak ellenére, hogy King csak a jellegzetes kingi eszközöket használja, és ezúttal nem ad szinte semmi újat, mégis már csak ezzel a rutinmunkával egy nagyon-nagyon jó könyvet ír. Dehát King az King :-)

A végkifejlet is abszolút rendben van, végülis a Ragyogásból áthozott elemeket is korrektül használja fel benne. Az értékeléssel azért vagyok bajban, mert Kingtől ez a könyv a kingi mércéhez képest sehol nem lesz jobb egy erős közepesnél, globális skálán értékelve viszont egy Kingtől közepes mű bőven kiemelkedő. Így jön ki a négy csillag végül.

Banditaa P>!
Stephen King: Doctor Sleep

Jó, jó, de sajnos semmi extra. Valahogy nem kellene Kingnek erőltetnie ezeket a folytatásokat, hiába nyaggatják az olvasói. Mert míg A Talizmán és a folytatása A fekete ház, teljesen rendben voltak, ezt a könyvet én feleslegesnek éreztem. És mintha saját magát is elvesztette volna King, vártam, hogy az egyik szereplő a végén meghaljon, de nem…. Itt csak happy end volt és az egész olyan gyengére sikeredett. Nagyon kellene unatkoznom ahhoz, hogy én ezt még egyszer el akarjam majd olvasni.

thuringwethil P>!
Stephen King: Doctor Sleep

Teljesen rendben van ez a folytatás, de semmi extra. Odáig azért nem mennék, hogy felesleges volt megírni, de számomra nem hozta ugyanazt, amit a Shining anno.
Jó volt azért megtudni, mi lett a szereplőkkel.

1 hozzászólás
Nandito>!
Stephen King: Doctor Sleep

Sajnos rég nem tudok új King könyvre öt csillagot adni. Nem volt rossz, de hiányzott belőle sok minden amit a régi könyvei hoztak.
A True Knot tagjai nekem kidolgozatlanok voltak, még Rose figurája is elnagyolt volt. Ennek ellenére a történet jó volt, de nem lesznek álmatlan éjszakáim tőle.

merenwen>!
Stephen King: Doctor Sleep

Az az érzésem, hogy ez a regény Stephen King bocsánatkérése A ragyogás Danny Torrance-étől, amiért olyan sok borzalmat át kellett élnie. Olvasmányos a történet, még ha nem is mindig nagyon mozgalmas, de be tudja szippantani az embert. Az előzményregényt azért messze nem közelíti meg, egyáltalán nem félelmetes, nem is olyan izgalmas, és a legyőzendő fél is egészen könnyen legyőzhető. Még ha nem is mestermű, én szívesen olvastam.

Ildiko_Lengyak>!
Stephen King: Doctor Sleep

Ismét egy remek könyv Steve-O tollából, a megszokott komplex karakterekkel, ahol még az „ellenséget” is megérthetjük és szerethetjük bizonyos fokig. Mikor Dan „sleeper” képességéről olvastam, a családunkban éppen olyan tragédia ment végbe, amilyenekkel ő nap mint nap találkozott a „hot spice”-on. Bizony nem lenne rossz, ha a valóságban is volnának emberek, akik segíthetnének átkelni.

3 hozzászólás
e98ff>!
Stephen King: Doctor Sleep

Szokásos King könyv szokásos történetvezetéssel. Az elején megmutatja, hogy ez a történet mitől válik majd érdekessé, majd 300 oldalon keresztül semmi sem történik. Utána beindul a történet, és letehetetlenné válik a könyv. King ehez ért, és nagyon jól csinálja.


Népszerű idézetek

barukirii>!

There came a time when you realized that moving on was pointless. That you took yourself with you wherever you went.

Banditaa P>!

She thought that things could not get worse… but they always can, and often do.

Littlewhite>!

Putting things off only makes them worse, cara mia.

page 426

nitamita>!

The only thing he could think of was If you can't love anybody today, at least try not to hurt anybody.

Banditaa P>!

Because if suicide was the only option, you could at least choose your weapon.


Hasonló könyvek címkék alapján

Carlos Ruiz Zafón: Marina (angol)
Kendare Blake: Anna Dressed in Blood
Sarah J. Maas: House of Earth and Blood
Dan Wells: Over Your Dead Body
Chuck Wendig: Blackbirds
Joe Hill: NOS4A2 (angol)
Kerri Maniscalco: Stalking Jack the Ripper
John Ajvide Lindqvist: Let the Right One In
J.D. Barker: She Has A Broken Thing Where Her Heart Should Be
Anne Rice: The Vampire Lestat