Danse ​Macabre 63 csillagozás

Stephen King: Danse Macabre

„…megpróbálok ​ráijeszteni az olvasómra. De ha ez nem megy, akkor megpróbálom rettegésbe taszítani; és ha úgy látom, nem jön össze, akkor jöhet a gyomorforgatás. Nem vagyok finnyás.”

King 1981-ben, szerkesztője tanácsára állt neki, hogy egy könyvben foglalja össze, mit gondol választott műfajáról, a horrorról és annak megjelenési formáiról. Ekkoriban egyetemen is tartott kurzust a műfajról, adott volt hát a lehetőség, hogy jegyzeteit és tanítványaival való vitáit is felhasználva alapvető könyvet írjon.

A tíz fejezetben kitér minden, általa fontosnak tartott témára és műre, főleg azokra, amelyek 1950 és 1980 között születtek, de azért visszatekint a tizenkilencedik századra is. A vizsgálódást a mítoszok tavával kezdi, ahonnan minden meghatározó mű merít – és amihez hozzá is ad. Komolyan elemez néhány fontos, régi horrorregényt, és párat a hetvenes évtized javából. Megtudhatjuk, milyen formákat ölthet a vámpír, a farkasember és a megnevezhetetlen lény könyvben,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1981

>!
Európa, Budapest, 2009
644 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630787604 · Fordította: Müller Bernadett, Totth Benedek

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Janis Joplin · Francis Ford Coppola


Most olvassa 5

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 73

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Blissenobiarella>!
Stephen King: Danse Macabre

Szögezzük le az elején, ez nem regény.
A szerző ezúttal a horrorműfaj berkeibe vezet be minket, igazi szakértőként.
Mr. King ezt a könyvet nem túl széles közönségnek írta véleményem szerint. Jómagam nem ajánlanám, kizárólag horrorrajongóknak, ugyanis elég komoly előismereteket feltételez. Aki ezáltal a könyv által ismerkedne a horrorral, annak szerintem unalmas olvasmány lenne ’50-es évekbeli filmek elemzését olvasni, azoknak viszont, akik behatóbban ismerik a műfajt, azoknak rendkívül érdekes lehet.

Kötelező olvasmányok tehát, mielőtt kézbe vennéd a Danse Macabre c. kötetet:
Mary Shelley : Frankenstein
- John Polidori : A vámpír
Bram Stoker : Drakula
Robert Bloch – Pszicho
- H. G. Wells – Világok harca
-Ira Levin: Rosemary gyermeke, Stepfordi feleségek
– Ismerkedés Poe-val, és Lovecrafttal szintén ajánlott.
esetleg Anne Rice – Interjú a vámpírral. Sajnos nagyon sok novella, egyéb mű, amikről King beszél a könyvben nem is nagyon jelentek meg magyarul, erről tanúskodik az is, hogy a függelékben szinte csak angol címeket láthatunk.

Kötelező filmek:
– Frankenstein-filmek (Karloff-félét!)
– Drakula-filmek (ezeknél azt hiszem van miből válogatni, szvsz. egy Lugosival, egy Christopher Lee-vel épp elég)
– A nyolcadik utas: a Halál
– Az élőhalottak éjszakája
– Szörnyszülöttek
– Porontyok
– Az ördögűző
– A rettegés háza (The Amityville horror)
– Holtak hajnala
– Dementia 13
– Halloween
– A testrablók támadása
– Madarak
– Psycho
– Texasi láncfűrészes mészárlás
– Ragyogás
– Rosemary gyermeke
– A triffidek napja
– Világok harca (az 1953-as verzió)
– Alkonyzóna (sorozat volt)
– Mesék a kriptából (szintén)
– minden Stephen King-film
– stb.
Kiemelném, hogy itt csak azokat soroltam fel, amiket a könyv végén található függekből én már láttam!
Természetesen azon filmek esetében, ahol született feldolgozás, az EREDETIT kell megtekinteni.

Minden beképzeltség nélkül az átlagnál tájékozottabbnak tartom magam e téren, ugyanis nagyjából egy-két éve lett egyik hobbim az, hogy régi (’30-’80-as évekig) horror- és sci-fi filmeket nézek. Bár jónéhány klasszikus még nekem is hiányzik, azért ez a „tapasztalat” tette élvezhetővé számomra ezt a könyvet.
..és így, azt kell mondanom, zseniális.

Egy kicsit azért bő lére van ez eresztve, még nekem is egy kicsit sok azért ebből 650 oldal. Bár King rendkívül élvezetes, lebilincselő stílusban ír, azt meg kell hagyni. Olyan elemzések is le tudtak kötni, amelyeknek az alapját képező művet nem ismertem. (jegyzeteltem is a házi feladatokat szorgosan, miközben olvastam)
Egy kicsit hiányoltam, hogy a saját regényeiből készült filmekről is írjon, bár ennek oka nem feltétlenül az, hogy nem akart. A Danse Macabre eredeti megjelenése ugyanis 1981-re datálódik, amikor is még csak három Stephen King-film készült el, név szerint a Carrie, a Ragyogás és a Borzalmak városa. (ezekről azért meg is emlékezik, többször is) Nem lett volna rossz, ha mondjuk 2000 körült írt volna még egy ilyen könyvet.
Egy kis kitérővel itt szeretném ajánlani az A Night at the Movies: The Horrors of Stephen King c. dokumentumfilmet. Ebben a mintegy hatvan percben King a kedvenc filmjeiről mesél (sok az egyezés jelen könyv tartalmával), illetve a saját munkáiból készült filmekről is nyilatkozik (pl. a Ragyogásról is egész hosszan beszél, hogy miért is nem szerette Kubrick megoldásait).
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt2076787/
a film eredeti nyelven fellelhető az internet sűrű erdejében

Összegezvén: a horror rajongói számára majdhogy nem kötelező könyv, másoknak kevésbé ajánlott, de a maga nemében kiváló.

2 hozzászólás
Nikymeria P>!
Stephen King: Danse Macabre

Mostmár megírhatná King bácsi a második részt. Kíváncsi lennék, ma milyen listával állna elő. :)

mohapapa I>!
Stephen King: Danse Macabre

Bármennyire hihetetlenül rutinos King-félbehagyó és –fikázó vagyok, King ezúttal csapdába csalt. Már azzal, hogy a könyvtárban a kezembe vettem egyáltalán ezt a könyvet, mert egészen más írásait kerestem. De már az, hogy kerestem a csapda része volt, hisz van itthon egy polcnyi olvasatlan kötetem tőle…

De a csapda sokrétű ám, nem aprózta el King bácsi! A sokrétűség okai.

1.
A könyv nem jó, de egyszerűen nem engedte letenni magát, pedig többször is véresen komolyan (véresen, értitek, hahaha) megkísértett a gondolat, hogy hagyom a csudába, de akkor Pityu King mindig előrukkolt valamivel, amivel éltre keltette a nacsakmégeztazegyet hazug kíváncsiságot.

2.
A könyv nem jó, mert mintha szabad ötletek, emlékfoszlányok darabjaiba csomagolt King-önfeltárás lenne. Tisztázzuk, valahol a háromszázadik oldalon jut eszébe elgondolkodni azon, hogy egyáltalán mi jó és a rossz horror között a különbség. De ott is valószínűleg csak azért teszi ezt meg, mert annyi vacak filmet elemezget, hogy a végén úgy jár, mint a csodás lakberes adottságokkal megáldott exem, akivel egy Ikea-menet tömény vicc volt, mert szinte csak a jó ízlését ocsmányul felkavaró árukra hívta fel a figyelmemet a vásárlásunk során; „Azért, hogy lásd, milyen minőségi a többi!”
King úgy érvel, mint az egyszeri teológus Sátán létének szükségessége mellet: azért jók a rossz filmek, mert megmutatják a jók értékeit. Ám ha ez igaz is, a létük miértjére semmi magyarázatot nem adnak.
3.
A horror létezésének a miértjét viszont hihetetlenül hanyag eleganciával kerüli ki. Érzi, hogy választ kellene adni, de anekdotázó készsége, vagy a minőségi rutinja mindig elsodorja a konkrét válasz megfogalmazásától. Talán akkor jár a majdnem kimondáshoz legközelebb, amikor a félelem archetípusait pöckölgeti.

4.
Abból, hogy a leglényegibb kérdéseket úgy szórta szét a könyv vastagságában, ahogyan a szántóvető a magot, már felsejlik, hogy a könyvnek szinte nincsen szerkezete. Van, persze, fejezetekre bontott, egy fejezet a huszadik század előtti alap-horroroknak, egy fejezet az ötvenes évek filmjeinek, majd a televíziónak, majd az irodalomnak. De mégis, valahogy olyan érzésem volt, hogy King tesó beömleszti a nézeteit, meglátásait, a személyes véleményét, élményeit, miegymásait, aztán lesz, ami lesz, kisül, ami kisül.

Nem hiba, mert arról nem ő tehet, hogy harminc-negyven évvel a megjelenése után olvassuk a könyvét, és arról sem, hogy Magyarországról tesszük ezt, de tény, hogy a horror-áttekintést jelentősen behatárolja, hogy az ötvenes-nyolcvanas évek műveivel, fércmunkáival foglalkozik. Itt szét kell tárnom a kezemet, és megsimogatni a buksiját, nem tehetsz róla, írókám!
Akkor az erényekről jó pár szót!
Mondtam: nem letehető a könyv. Akkor sem, ha Magyarországon olvassuk, egy csomó mindent nem láthattunk, olvashattunk, amiről szó van, és akkor sem, ha az ötvenes-nyolcvanas évek műveivel, fércmunkáival foglalkozik. S az az erőteljes benyomásom, hogy ennek oka az, ami egyben a hibája is a könyvnek, de ezáltal erénnyé minősül át: a mindent átható személyessége. (Itt megfogott, mert magam is rendre hasonló módon írom az értékeléseimet. Önnyelvnyújtás.)

Valamint önismeretre tettem szert. Valamiféle kultúrsznobságból meg voltam arról győződve, hogy nem szeretem a horrort, nem kívánom látni az öncélú szenvedést, engem ne rémisztgessenek cafrangoló szörnyek a nyikorgó emeleti lépcsőfordulóban! De King rávezetett, hogy egy csomó minőségi horrort magamévá tettem, csak nem soroltam ebbe a kategóriába: Dr. Jekyll, Poe novellái, Wyndham_könyvei, a Madarak, a Pszycho, stb., stb. S ezáltal bizony szembe kellett néznem a korlátaimmal.

Amikor ez megtörtént, elfogadtam, hogy pótolnom kell sok mindent, ami eddig kimaradt!
S ezáltal a könyv jó!

A címe pedig haláltáncot jelent. Én nem tudtam.

1 hozzászólás
Jaina>!
Stephen King: Danse Macabre

Érdekes kalandozás a horror világában, a szokásos szómenéssel párosítva. Néha már sok is volt a jóból, kicsit sajnáltam, hogy – főleg a tévéfilmekről, sorozatokról írt résznél – az említettek közül csak néhányat ismertem. Több, mint 30 év telt el a Danse Macabre megírása óta. Kár, hogy nem túl népszerű, mert valaki igazán megpendíthetné a Mesternél, hogy ideje volna az azóta eltelt évek „termését” is végigmazsolázni. Érdekelne mit gondol arról, hogy merre tart ez a műfaj most, amikor annyira nehéz már megugrani az emberek ingerküszöbét…

Röfipingvin P>!
Stephen King: Danse Macabre

Nekem, aki nem néz horrort, csak olvas, és, amit olvas azt is nagyjából ennek a könyvnek a szerzője írta, ez egy jó kis fejtágító volt. Nem mondom, hogy folyamatosan egy azon színvonalon, vagy hogy nem voltak kicsit unalmasabb részei, ám összességébe véve érdekes elemzések és összefüggések gyűjteménye ez a könyv.
Témában jártasoknak és járatlanoknak egyaránt nyújthat kikapcsolódást és talán fejtágítást!

Risus P>!
Stephen King: Danse Macabre

Ha valaki olvasta a Cujo értékelésemet, az tudja, hogy nem vagyok egy nagy King rajongó, de ezt a könyvet könnyen el tudtam olvasni, ugyan is elég nehezen lehet letenni.
Először is, aki azt hiszi, hogy valami véres történetet tart a kezében… nos, az tévedett!
Ez nem jó könyv, de komolyan, mégis valami miatt letehetetlen! Komolyan nem tudok magyarázatot adni, hogy miért, biztos King bácsitól tanultam. Ebben a könyvben az ’50-es évektől a kb’80-as évekig mindenféle (EREDETI) horror film/könyv/novella megtalálható. Szerintem a felsoroltak közül a fele hazánkban nem volt látható, de mégis olyan, mintha láttam volna, mert a közel 600 oldalban, még ha darabokban is, de minden fontos részletet elolvashattam. (Köszönöm!)
Nekem ez a könyv olyan semmilyen, mármint olyan rendszertelen. Hiába van fejezetekre bontva egyszerűen 5 mondatonként változik a téma.
Néhány apró megjegyzés, engem nem az undor fog el az Alien filmnél, amikor kibújik a szépség a mellkasból. Kicsit szebben is írhatott volna Lugosi Béláról és kifejezett találó volt a IV. fejezetben lévő egyik alcím Egy bosszantó önéletrajzi kitérő , kár, hogy nem csak itt volt ilyen rész. Még szerencse, hogy az elején leszögezte, hogy nem szeretne sok saját emléket leírni…. :D
Na mindegy, tehát igazából nem ajánlom senkinek, csak azoknak, akik az elmúlt 60 év horror filmjeit ismerik. Vigyázat, nehezen letehető!
Ma tuti megnézem A fekete lagúna szörnyét , az egyetlen régi film, amit szeretek.

Bolondkandúr>!
Stephen King: Danse Macabre

A horror kifejezés nagyon sokaknál épp elég arra, hogy messze elkerüljenek egy könyvet vagy filmet. Pedig ez a címke nagyon széles skálájú alkotásokat takarhat klasszikus remekművektől kezdve az agyatlan vérfürdőkig. Stephen King rendkívül élvezetes stílusban megírt könyvéből többek között azt is megtudhatjuk, hogyan találhatunk rá az igazi kincsekre. King az 1950 és 1980 közötti időszak könyveit, filmjeit és tv-sorozatait tekinti át, az eredeti 1981-es megjelenés miatt a második határ adott volt. Sokaknál hátrány lehet, hogy ennél újabb dolgok már nem szerepelhetnek benne. Nekem inkább előny volt, ez az időszak jórészt ismeretlen maradt a Vasfüggöny okozta elzártság miatt, 1990 után pedig inkább az újabb műveket adták ki nálunk is. Jó példa erre, hogy a függelékben felsorolt 100 fontos regény nagy része nem jelent meg magyarul, és valószínűleg nem is fog.
A könyvek esetében szerzőnk csak az általa legfontosabbnak tartottakkal foglalkozik, a filmek és sorozatok esetében már előkerülnek az elrettentő példák is. Nagy örömömre szerepel az egyik kedvencem is, a Night of the Lepus című filmalkotás, amelyben háromméteres plüssnyuszik ugranak az emberek torkának, olyan vérfagyasztó hörgéssel, hogy bármelyik skandináv death metal banda örömmel bevenné őket énekesnek.
Szóval ha valakit érdekel az emberi félelemmel foglalkozó irodalom, annak nagyon ajánlott elolvasni, remek szórakozás, és lehet a kívánságlistát is bővíteni sok figyelemre méltó művel. Csak legyetek óvatosak a vérnyulakkal!

WolfEinstein>!
Stephen King: Danse Macabre

Igen érdekes volt Kingtől esszét olvasni arról a műfajról, aminek a királya. Egyáltalán: jó volt a horrorról mint irodalmi és filmművészeti műfajról olvasni. Az már nagyon hamar nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a témában eddig szerzett műveltségem szégyenletesen hiányos, viszont a mellékvágányok elkerüléséhez kaptam támpontokat, hogy mely művekkel érdemes megismerkedni. Bár azért nagyon piszkálja a csőrömet néhány „ZS” kategóriás film megnézése is, de csak kellő mennyiségű alkohol elfogyasztása után. A könyv legnagyobb érdeme, hogy King saját személyes élményekkel együtt mutatja be a műveket. Nyilván objektíven nem lehet kritikát írni egy könyvről vagy filmről, de a szerző nem is törekszik erre, sőt, hangsúlyozza, hogy mindez az ő véleménye, szabad nem egyetérteni vele. Viszont a témában kétségtelenül referenciaszemélynek tekinthető, akinek, akár egyetértünk vele, akár nem, megfontolásra érdemes a véleménye. A keletkezés idejéből adódik, hogy pusztán az ’50-es és ’80-as évek között keletkezett művekkel foglalkozik, említésszintű kitérővel az előzményekre. Viszont arra gondoltam, talán aktuális lehetne egy folytatása, amiben az azóta keletkezett regényekről és filmekről mondja el a véleményét. Ha írna egy ilyet, a Danse Macabre után az elsők között olvasnám el. Ami nem tetszett a könyvben, az a válogatás szempontja – vagyis ennek hiánya. Gyakorlatilag azokat a horroralkotásokat mutatja be, amelyeket a legjobbnak tart, vagy amelyek a legmeghatározóbbak, vagy amelyek korszakalkotók, vagy amelyek értékelhetetlenségük ellenére mégis tartalmaznak egy momentumot, vagy… Igen, túl sok szempont. A másik, ami pedig még ennél is zavaróbb volt (de ez a magyar kiadás hibája) a címek közlése. Van, ahol rendesen az angol cím van, zárójelben a magyar, van, ahol fordítva, van, ahol csak az angol, van, ahol csak a magyar, és ez nem egy esetben egy mondaton belül is változik. Elvárható lenne a szerkesztőtől némi következetesség. De összességében nagyon hasznos olvasmány volt, és jóvátehetetlenül és véglegesen felkeltette a horror és a sci-fi iránti érdeklődésemet. És megment attól, hogy pár rossz mű után feladjam a próbálkozást.

Timberwolfes>!
Stephen King: Danse Macabre

Ehhez a regényhez be kell vallanom én kevés voltam. Olyan szintű hiányosságom van a régi horrorfilmekkel és történetekkel kapcsolatban hogy számomra igazából élvezhetetlen volt e miatt a könyv egy része. A másik részét azért nem tudtam élvezni mert nem szeretem ha egy történetet utólag hosszabban magyaráznak mint maga a történet…
Egy valamit mindig megfogadok hogy soha többé nem olvasok olyan könyvet ami SK kedvence, vagy kedvenc írója írt. Ira Levin munkásságát végigszenvedtem,de Peter Straub-ot 3 könyv után feladtam. Érdekes hogy az egyik kedvenc íróm kedvencei teljesen test idegenek tőlem. Pedig kimondva kimondatlanul SK tőlük tanult, belőlük merített ihletet, de valahogy a fantáziája és az egyedi stílusa amit ezekből kialakított teljesen mást eredményeznek (számomra élményforrást)
Ebben a könyvben King végigboncolgatja az általa fontosnak vélt könyveket és filmeket. Amelyek a nagy magyar átlag olvasóhoz semmilyen formában se jutottak el. Ráadásul a könyv 1981-ben íródott, az azóta felnőtt generációnak teljesen más jelent a horror (köszönhetően pl a Misternek) és a könyvben említett filmeknek a nagy részét mai szemmel megmosolyogjuk vagy már csak a remake-jét ismerjük, ami valljuk sose olyan jó mint az eredeti…
Érdekes próbálkozás volt, ez is az életmű része, de köszönöm, többet nem kérek :)

Laszlo_Molnar_2>!
Stephen King: Danse Macabre

Ezúttal rettentően szubjektív az értékelésem. Ez a könyv nem érdemel 4,5 csillagot, de nekem annyit ér. Miről is van itt szó? King, akit tudtommal jóval később kezdtek el szófosással és azzal vádolni, hogy a telefonkönyvet is eladná, 1980-ban nekiáll, és egy vaskos könyvön keresztül fecseg a kedvenc témájáról, a horrorról. Értekezik? Azt túlzás lenne állítani. Van ugyan felépítése, szerkesztettsége a könyvnek – beszéljünk a mai (akkori) kultúrát meghatározó alaphorrorokról, aztán menjünk végig rádión, filmen és végül (minő meglepetés, az aranymetszéstől kezdve) a könyveken, de nem tudományos alapossággal és koncentráltsággal, inkább úgy, mintha egy előadássorozatra ültünk volna be, ahol írónk kedélyesen elcseveg velünk kedvenc horrorélményeiről, megoszt bőségesen kapcsolódó adomákat, akár az írók leírását a művük születéséről, akár bármit, ami a saját életéből, pszichéjéből, könyves tapasztalataiból eszébe jut, közben bemutatja a számára meghatározó rádió-, tévéjátékokat, mozifilmeket, könyveket, és megpróbál némi tétova következtetéseket is levonni arról, hogy ezek miért (esetleg miért nem) működnek, és főleg: mi a fenéért ülünk fel egy olyan hullámvasútra, amelyiknek az a lényege, hogy úgy istenigazából ránk hozza a frászt?

Mondhatnánk, hogy az egész könyv egy nagy blöff, nincsenek világmegváltó gondolatok, egy csevegni szerető ember beszél úgy arról, ami csak eszébe jut, mint egy egyetemi tanár, de azért mégis levonunk konklúziókat. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy King bármit ír, tényleg olvasmányos. Ráadásul annak, aki kedveli a műfajt, tényleg komoly információtömeggel szolgál, ha más téren nem is, legalább annyiban, hogy felkelti az érdeklődésünket régi könyvek és filmek iránt. Mert az, hogy a könyv 1980-ban íródott és a teljeskörűség lehetetlenségét – helyesen – észlelve rögtön az elején szűkíti a kört, és csak a megelőző harminc évre fókuszál, 2018-ban igazi időutazásra hív minket. A danse macabre, a halálos tánc során keringőzhetünk olyan, akkor még élő és aktív írókkal, mint Robert Bloch, Richard Matheson vagy Ray Bradbury, miközben persze nem veszítjük szem elől a H. P. Lovecraft (és persze Mary Shelley és a többiek) által teremtett világot sem. Megismerjük azt a világot, amelynek frusztrációi megjelennek a kor legnagyobb hatású horrorjaiban. Egyben kapunk számos, a mai horrorra és fantasyre már nem feltétlenül igaz megállapítást, de hogy ezek a mai művek egy részére már nem igazak, az nem jelenti azt, hogy nem állják meg a helyüket az 1950-80 közötti művekre (pár nappal Stan Lee halála után például érdekes volt azt olvasni, hogy a fantasy műfaj legalját a rendíthetetlenül változatlan és unalmas képregényhősök jelentik, aminek az egyetlen mentőövet egy bizonyos Stan Lee esendő Pókembere dobja – és hol voltak még akkor Alan Moore vagy Frank Miller munkái!).

És persze jó az egészet olvasni akkor is, ha az ember elmélyed mellette, előtte-utána King munkájában. Honnan szerzi az inspirációt? Van-e mögöttes tartalma a könyveinek? Kiket tekint elődeinek, és hogyan hatottak a regényeire, ötleteire, frusztrációira stb. stb.? Mindezekre hol közvetlen, hol közvetett választ találunk a könyvben, és másik munkáit olvasva talán valamivel jobban érthetjük, jobban helyükre kerülhetnek a jelenetek. Legalábbis nekem ezt nyújtotta a könyv, az értékelésem is ezt tükrözi – azt azonban nem garantálom, hogy más is ennyire élvezettel mélyül el King szövegelésében.


Népszerű idézetek

Milli>!

(…), AKI A KÖNYV UTOLSÓ OLDALAIHOZ LAPOZ, HOGY MEGTUDJA MI A VÉGE.
Csinált már ilyen alávaló hitványságot? Igen, Ön! Önhöz beszélek! Ne somfordáljon el és somolyogjon a bajsza alatt! Ismerje be! (…) Ha tett valaha ilyet, kötelességem két egyszerű szót szólni: SZÉGYELLJE MAGÁT! Közönséges dolog a lap sarkának behajtásával megjelölni, hol járunk a könyvben; A VÉGÉRE LAPOZNI ÉS ELOLVASNI A BEFEJEZÉST pedig még közönségesebb. Ha ez a szokása, szokjon le róla… sürgősen!
(lábjegyzetben):
Régi vágyam, hogy egy regényem utolsó harminc oldalát egyszerűen kihagyom, a kiadó pedig csak akkor küldi el az olvasónak ezeket az utolsó lapokat, ha az olvasó kielégítő összegzést nyújtott az addig a pontig történtekről. Ez a megoldás minden bizonnyal keresztezné azoknak a számításait, akik A VÉGÉRE LAPOZNAK, HOGY ELOLVASSÁK A BEFEJEZÉST.

455. oldal [Európa Kiadó]

Blissenobiarella>!

Ha Ön ebben a pillanatban a nappalijában üldögél, és a könyvet olvasgatva chipset mártogat valami szószba, esetleg sós kekszet és vékonyra szeletelt pepperonit majszol, jobban teszi, ha egy időre félrerakja a kajákat, mert ami most következik, ahhoz képest A nyolcadik utas: a Halál „mellkas-szétrobbantós” jelenete olyan, mintha A muzsika hangjá-ból nézne meg egy rövid részletet.

54. oldal, II. fejezet, 1. (Európa, 2009)

Milli>!

A NÉVTELEN KISLÁNY REJTÉLYE
1944. július 6-án a Ringling Brothers and Barnum & Bailey cirkusz előadást tartott a connecticuti Hartfordban hétezer néző előtt. Tűz üt ki, 168-an meghaltak, 487-en megsérültek. Az egyik áldozat, egy hat év körüli kislányt nem tudták azonosítani. Mivel senki nem jelentkezett érte, és mivel az arca nem égett meg, fényképet készítettek róla, amelyet minden helyi, aztán minden országos újságban megjelentettek. Teltek a napok, a hetek, majd a hónapok, de se rokon, se játszótárs, az országban senki sem azonosította. A mai napig azonosítatlan.

596-597. oldal [Európa Kiadó]

Milli>!

A történet egy angol hóhérról szól, aki akasztásonként öt guinea-t keres, de ehhez képest talán túlságosan is élvezi a munkáját. Remekül szórakozik, amikor az akasztottak nyakcsigolyája elroppan, karjuk pedig a testük mellett himbálózik. Amikor terhes felesége rájön, mivel foglalkozik a férje, szó nélkül elhagyja. Húsz évvel később a hóhért egy fiatalember kivégzésére hívják; szokásához híven ezúttal is nagy élvezettel hajtja végre feladatát, teszi mindezt annak ellenére, hogy tudja, a fiú ártatlan…
A kivégzés után véletlenül újra találkozik volt feleségével, aki közli vele, hogy a saját fiát akasztotta föl. A hóhér dühében megfojtja a feleségét, minek következtében ő maga is akasztófára kerül. Ezúttal egy másik hóhér markalja fel a kollégája kivégzéséért járó öt guinea-t.

360. oldal [Európa Kiadó]

1 hozzászólás
Blissenobiarella>!

A horror azt a helyet próbálja felkutatni, ahol Önök – nézők és olvasók – legősibb állapotukban léteznek. A horror működését nem befolyásolják a civilizált élet kellékei. Egy ilyen mű egyszerűen keresztültáncol a szobákon, amelyeket gondosan válogatott bútorokkal rendeztünk be, amelyek – reményeink szerint – kifejezik a társadalom számára elfogadható és kedélyes személyiségünk lényegét. A horror egy másik hely keresése, egy helyiségé, amely olykor egy Viktória korabeli úriember titkos szobájára emlékeztet, máskor meg a spanyol inkvizíció kínzókamrájára… leggyakrabban és legélethűbben azonban talán mégis egy kőkorszaki és legélethűbben azonban talán mégis egy kőkorszaki ősember végtelenül egyszerű ás brutálisan primitív barlangját juttatják eszünkbe.

25. oldal, I. fejezet, 2. (Európa, 2009)

Christine_>!

Az anyaméhből a sírba zuhanunk, az egyik feketeségből a másikba, és közben kissé emlékszünk az egyikre, a másikról pedig semmit nem tudunk. Az, hogy a képzeletünk erőtelejs megérzéseink álom-tükrében szemléljük őket hogy, bármily szégyenlősen is, de benyúlunk az igazság feketén tátongó szájába az…nos, az varázslat nem?

Christine_>!

Ezt a filmet minden gyereknek meg kellene néznie, akinek életébe akár csak egyszer is becsípte az ujját egy ablak vagy ajtó, és úgy érezte, hogy az a fránya nyílászáró direkt rá utazik. Ami azt illeti, A rettegés háza nem a horrorműfaj csúcsa. De hát a sörnél is vannak jobb italok, mégis csúnyán be lehet rúgni tőle.

Christine_>!

Ha nem létezne sötétség, a horrorfilmrendezők kénytelenek lennének feltalálni.

Gunray>!

„Azt hiszem, ennek a legfőbb oka az, hogy a lelke mélyén mindenki úgy érzi , a horror iránti érdeklődés egészségtelen és beteges dolog. Így aztán, amikor valaki azt kérdezi tőlem: „Miért írja ezeket a történeteket?” – valójában arra kér, hogy heveredjek le a kanapéra, és meséljek arról, amikor három hétre bezártak a pincébe, vagy arról, hogyan szoktattak rá a vécére, esetleg valami beteges testvéri rivalizásról.

147. oldal

DaVeman>!

Az ember nem igazán ismeri a saját gondolatait, amíg nem adja elő őket mások előtt, akik legalább olyan intelligensek, mint ő maga.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: A temető könyve
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Neil Gaiman: Coraline
Seanan McGuire: Minden szív kaput nyit
Kárpáti György – Schreiber András (szerk.): A horrorfilm
Orosdy Dániel – Schreiber András: Lucio Fulci & George A. Romero
Michael Crichton: Jurassic Park
Anne Rice: Lestat, a vámpír
Dennis Lehane: Viharsziget
Ira Levin: Rosemary gyermeke