Cujo 1050 csillagozás

Stephen King: Cujo Stephen King: Cujo Stephen King: Cujo Stephen King: Cujo Stephen King: Cujo

Cujónak hívják Brett Camber legjobb pajtását, az irdatlan méretű, de jóságos bernáthegyit. Cujo szívesen ered nyulak nyomába a nyári mezőn. Nyúl után szaglászik akkor is, amikor fejét egy üregbe tolja. Csakhogy az üregben, ahová a nyúl Cujo elől elbújt, veszettséggel fertőzött denevérek laknak… Cujo iszonyú alakváltozása, ámokfutása Castle Rock lakóinak életét merő iszonyattá változtatja. Maga a Gonosz jött el Castle Rockba, hogy minden vétket megtoroljon.

Eredeti megjelenés éve: 1981

>!
Európa, Budapest, 2008
362 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630784900 · Fordította: Boris János
>!
Európa, Budapest, 2008
362 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630784894 · Fordította: Boris János
>!
Európa, Budapest, 2002
362 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630770989 · Fordította: Boris János

2 további kiadás


Enciklopédia 37

Szereplők népszerűség szerint

Cujo · Donna · Frank Dodd · George Bannerman seriff · postás · Tad Trenton · Vic Trenton

Helyszínek népszerűség szerint

New York · Castle Rock · Maine · fészer


Kedvencelte 120

Most olvassa 36

Várólistára tette 152

Kívánságlistára tette 121


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Stephen King: Cujo

„Elgondolkodott az emberi kapcsolatok abszurditásán. Mennyi igyekezetre, mennyi munkára van szükség ahhoz, hogy az ember egy kicsit közel kerüljön a másikhoz! S ha belefektetted a szükséges időt, és összejött, akkor is jó, ha vigyázol!”

Először még jó pár évvel ezelőtt, film formájában találkoztam a történettel.
Akkoriban nem voltam hajlandó végig nézni, és az a pici részlet is nagy sokkot okozott, ugyanis nagy kutya bolond vagyok és pont ilyen fajta kutyusom volt.

Most jó pár évvel később, újra akartam gondolni, érteni szerettem volna, mi játszódott le anno bennem…

Azt meg kell hagyni, hogy most is elgondolkodtam, hogy félbe hagyom, de végül végig olvastam.

Hozzáteszem nem a könyv hibája, hogy ennyire rosszul állok hozzá.
Ha mindentől elvonatkoztatok, akkor ez egy tipikus King regény, minden borzalmával és fantasztikus cselekményszál vezetésével együtt.
Nagyon érdekes és nagyon félelmetes.
Cujo, a maga „cukiságában” sajnálatra méltó és tulajdonképpen végig fenn maradt ez az érzet bennem.
Nem szerettem a családokat, nagyon irritált a lélektani dráma és végül is a kutyuson kívül nem is akartam egyikről sem olvasni.

Ahogy anno a film se, a könyv sem fog hiányozni, egy olvasásnak megfelelt.

36 hozzászólás
>!
Bla I
Stephen King: Cujo

Nem tudtam időben letenni Kinget. Sikerült megint éjjel 1-ig olvasni. Szerencsétlen Cujót – kutyás lévén –, nagyon sajnáltam, de miután a történtek során kivetkőzött magából, s a hétköznapi véletlenek segítségével tragédiák okozója lett, már nem a gazdi kutyája volt. Vic és felesége sorsának, kapcsolatának rendeződése nagy árat követelt. Stephen King kitűnő atmoszférát teremt, történetvezetése elsőrangú, s a regényből kiderül: marketing-gurunak sem utolsó. Alig tudtam az éji olvasás után elaludni.

>!
EssentialHencsi MP
Stephen King: Cujo

Bevezetőként annyit, hogy én vagyok az az ember, aki a világ összes kutyájától fél. Még a kicsi szobacirkálóktól is, mert azok tudnak a legjobban bokánharapni. A nagyokról meg ne is beszéljünk. Ha jön egy kutyasétáltatós ember, átmegyek a másik oldalra, de inkább le a térképről. Egy-két kivétel van: a vizsla, a labrador, a golden retriever meg a bernáthegyi. De most már a bernáthegyitől is félek. Köszi.
King egyszer azt nyilatkozta, hogy ha sz.ar kedve van, akkor leül, ír valamit, amiben meghal egy kutya vagy egy gyerek, és mindjárt jobban érzi magát. Hát a Cujo megírása után valószínűleg eufóriás állapotba került.
Ez a könyv a Beethoven gonosz ikertestvéréről szól, egy tévedések vígjátéka is lehetne, ha egy percet is tudtam volna röhögni rajta, de nem, mert annyira idegállapotba kerültem attól a sok véletlentől, ami itt összejött, mint egy Mónika-show szereplője, aki most tudta meg ország-világ előtt, hogy apu félrelépett a postás bácsival, és már három gyerekük is van.
Most komolyan, hogy tudta ezt így összehozni? Zseni ez a csávó, én mondom. Akárhányszor olvastam a Cujo-t, mindig reméltem, hogy most nem az lesz a vége. spoiler
King megint megmutatta, hogy a gonosz nem mindig természetfeletti hatalommal bíró valami lehet, hanem egy kedves, aranyos bernáthegyi is. Meg bármi.
Tehát aki gondolkodik, mit olvasson a Mestertől, de nem akar életre kelt autókról, csatornából előmászó bohócokról, erdőből kiásott űrhajókról olvasni, mert olyan nem létezik, annak a Cujo a tökéletes választás.

5 hozzászólás
>!
Finn_Hudson P
Stephen King: Cujo

Nekem is volt egy gyönyörű, bernáthegyi kutyám, akinél jóravalóbb és kedvesebb kutyával még nem találkoztam. Ezért is volt nehéz azt olvasni, ahogy egy szeretettreméltó kutya a veszettség miatt ennyire kifordul önmagából.
Viszont a történet zseniális lett, ahogy azt Kingtől megszokhattuk. Ahogy az a rengeteg szál minden apró momentuma összekapcsolódik egyszerűen hihetetlen. Ahogy egyre több Stephen King regényt olvasok, egyre jobban realizálódik bennem, hogy lehetetlen kedvenc regényt választani.

1 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Stephen King: Cujo

Ez a könyv olyan, hogy a kutyás gazdi előszeretettel hagyja félbe, hogy hatalmas sétákat tegyen az esti ködben és nutellás palacsintát egyen kettesben a kutyájával vagy csak úgy megölelgesse a szőrgombócot és úgy érezze, rendben van a világ.

Borzasztó, de ez az eddigi legjobb King könyv, amit olvastam, de még most is küzdök a gombóccal a torkomban. Elképesztő volt. Nagyon tetszett, ahogy szép lassan kicsúcsosodik a történet, ahogy minden szereplő szétszéled oda, ahol a helye lesz a tetőponton. Azt hiszem, azért tetszett a könyv, mert nem voltak benne felesleges körök az író részéről, nincsen semmi elhúzva, túlbeszélve – csak megy a sztori. Rendeződnek a játékosok a sakktáblán, és amikor néhányan jó helyen állnak, néhányan rossz helyen, akkor elkezdődik a végjáték…

Kedvenc: Cujo… Jó Kutya, szeretem. Charity. Vic. Zabpehelyprofesszor.

Bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/02/sk-cujo.html

>!
Maecenas, Budapest, 1989
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637425179 · Fordította: Boris János
>!
Lorenza_Pellegrini
Stephen King: Cujo

Olyan időszakban olvastam mikor keveset aludtam és nagyon beparáztam rajta. Jó idieig kellett próbálnom míg megint olyan szemmel tudtam nézni a nagy testű kutyákra mint mielőtt elolvastam.

5 hozzászólás
>!
dagikám
Stephen King: Cujo

Vegyes érzelmek kavarognak bennem. Egyrészről megint hatalmasat alakított King,szó szerint féltem és szinte felszakadt bennem egy sóhaj,amikor végre megoldódott a család kálváriája. Ugyanakkor bántott a tudat,ami a kutyával történt,nagy kutya fanatikusként nehezen élem meg,fogadom el egy kutya sorsának negatív kimenetelét. A vége felé már megpofoztam volna mindenkit,hogy kapjanak már észbe és ne a rossz irányba kezdjék a keresét. Mindent egybevéve nagyon klassz könyv volt.

2 hozzászólás
>!
KATARYNA
Stephen King: Cujo

Akkor szedjük össze magunkat, és képzeljünk el egy jó nagy 90 kilós monstrumot, aki a légynek sem tudna ártani. Megvan?

Ha még így sincs, folytatom..
Ha felugrana a mellkasodra, még keringőzni is elég lenne vele. Akkora a feje, mint a tested fele. na jó kicsit túlzok.
Na most, ez a szerencsétlen „fenevad” majd megőrül a nyulakért.

És hopsz! Ott fut egy! Elkapná.. egy hajszál választja el, de! Ez a kis mocsok beugrik egy olyan üregbe, aminek a létezéséről a kutya sem tud.
Cujo is így jár. Ő viszont beszorul, és annyira betegesen áhítozik még mindig arról a kis mocsadék nyúlról, hogy azt sem veszi észre, felé „mik” közelítenek.
Az ugatással, és hadonászással egy olyan visszafordíthatatlan eseményt indít el, amit míg él nem felejt.

spoiler egy vadállat.
Bárányból kibújt farkas.

És annyira gyötrődöm. Imádom Kinget. Olyan jól jól van, kicsit untam az elejét fel van építve, a szereplők mindig összekapcsolódnak valamilyen oknál fogva. De majdnem kiszaggatam a lapokat, amikor már ezek az idióta nyomozók egy kib…ott kocsit tudtak csak a házhoz kiküldeni. Egy emberrel!
MIÉRT?
Miért azzal a f… Steve Kemp-el kellett foglalkozni?

Jaj istenem! Pedig mi volt ott a kocsiban!
Szegény Donna, szegény pici Tad.
Mennyi vér, és mennyi elvesztegetett idő.
Kánikula, rogyadozó kocsi, rettegés és mély sokk.
Egy olyan kutya, akit míg élek nem feledek.
CUJO

És becsukom a szekrényt, mindig.
Mert bár eddig rettegtem az ágy alatt lapuló, lábat lehúzó, vérszomjas vadállattól, a pókoktól és bogaraktól, amiket ordítva porszívózok ha kell éjjel is… most már félve pillantok oda a szekrény közötti résekbe, mert talán egy nap nyikorogva kinyílik, és farkasszemet nézek egy vörösen izzó szörnyeteggel.

Olvassátok. ;)

>!
csillagka P
Stephen King: Cujo

Gyerekkorom óta nem tudom életemet állatok, kutyák, macskán nélkül elképzelni.
Első saját pulim oltás hiánya miatti szopornyicában pusztult el, azóta inkább több mint kevesebb oltás kap mindenki!
Elképesztő és hátborzongató mivel imádom a kutyákat, és ezek között is a Bernáthegyi egy külön kaszt, a mentőkutya aki még morogni se igazán szokott, hiszen segítségre lett kitenyészve.
Nagyon aljas húzás volt King bácsitól amit művelt ezzel a szerencsétlen jószággal, erről az emberi felelőtlenség tehet, az különösen megviselt.
Gyorsan azért leellenőriztem Alfonz oltási könyvét és bizony aktuális lesz egy séta Attila doktorbácsihoz, nyaralás előtti kötelező teendő!
Nem szerettem a családokat, nem szerettem a lélektani drámáját, végül is senkit se szerettem csak Cujot szántam, de őt nagyon ( a fejében lejátszódó részek tetszettek). Egy percig se éreztem félelmet, csak határtalan szomorúságot.
Megint egy King könyv, ami nem tudott a lelkemig eljutni, csak az marad meg pozitívan, hogy ettől talán több ember beoltatja az állatait, akkor már volt valami értelme.
Van sokkal jobb könyve is, ez nálam megint mellé, marad a megfigyelés, inkább csak a lélek mélységeinél maradjon a szerző mert ahhoz ért igazán.

Ui: http://moly.hu/boritok/43559 ez a borító pedig egy bullmastiffot bordeaux-i dogot ( Natalie felhívta a figyelmem) ábrázol, ami már kimeríti a negatív diszkrimináció fogalmát ! mármint szerencsétlen mastiffokra dogokra nézve.

6 hozzászólás
>!
bokrichard
Stephen King: Cujo

Korának kiemelkedő könyve szerintem. Nem operál hihetetlen, földöntúlian abszurd dolgokkal, de egy veszett Beethoven-nel azért meg lehet félemlíteni az embert. Még ha a könyvben annyira nem horrorisztikus, az utcán nem találkoznék vele. A téma jó, nem túl erős, de a megvalósítása annyira jó, hogy az ember nem unja el magát rajta. A karakterábrázolás, már ha egy kutyánál lehet efféléről beszélni, zseniális.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Panda

Rohadtul törékeny dolog a világ, törékenyebb, mint a tarkabarkára mázolt, belül üres húsvéti tojás.

143. oldal

>!
Lunemorte MP

Telis-tele van szörnyekkel a világ, és kényük-kedvük szerint bánhatnak el az óvatlanokkal és az ártatlanokkal, széttéphetik, megölhetik őket.

348-349. oldal

1 hozzászólás
>!
Lunemorte MP

Csak az idő segíthet valamit, de az idő sem végez tökéletes munkát soha.

Kapcsolódó szócikkek: idő
>!
Jaumijau

(…) megkezdődik a visszavonhatatlan döntések sorozata. Ajtók zárulnak be halk kattanással, s a zajukat csak évekkel később, az álmaiban hallja tisztán az ember.

>!
Sansa I

– Tudod, vannak férfiak, akik úgy nézned rád, mintha folyton pornófilm peregne az agyukban… és épp most osztották volna rád a főszerepet.

69. oldal

17 hozzászólás
>!
Szelén P

A jövő elől csak a múltba menekülhet az ember.

112. oldal

>!
Ákosman IP

Tad vadul száguldozott háromkerekű biciklijén a kocsifeljárón. Csak ő tudta, kit üldöz.

67. oldal

>!
Szédültnapraforgó

Elgondolkodott az emberi kapcsolatok abszurditásán. Mennyi igyekezetre, mennyi munkára van szükség ahhoz, hogy az ember egy kicsit közel kerüljön a másikhoz! S ha belefektetted a szükséges időt, és összejött, akkor is jó, ha vigyázol!

>!
Ákosman IP

Ha az ember átsétál egy sötét szobán, aminek egy mély lyuk van a közepén, s csak néhány centivel kerüli el a lyukat, nem kell tudnia, hogy kis híján belezuhant.

96. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dennis Lehane: Viharsziget
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Dean R. Koontz: A visszatérő
Takami Kósun: Battle Royale
Joe Hill: Szarvak
Max Brooks: World War Z – Zombiháború
Josh Malerman: Madarak a dobozban
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
James Dashner: Halálkúra