Cujo 1145 csillagozás

Stephen King: Cujo Stephen King: Cujo Stephen King: Cujo Stephen King: Cujo Stephen King: Cujo

Cujónak hívják Brett Camber legjobb pajtását, az irdatlan méretű, de jóságos bernáthegyit. Cujo szívesen ered nyulak nyomába a nyári mezőn. Nyúl után szaglászik akkor is, amikor fejét egy üregbe tolja. Csakhogy az üregben, ahová a nyúl Cujo elől elbújt, veszettséggel fertőzött denevérek laknak… Cujo iszonyú alakváltozása, ámokfutása Castle Rock lakóinak életét merő iszonyattá változtatja. Maga a Gonosz jött el Castle Rockba, hogy minden vétket megtoroljon.

Eredeti megjelenés éve: 1981

>!
Európa, Budapest, 2008
362 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630784900 · Fordította: Boris János
>!
Európa, Budapest, 2008
362 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630784894 · Fordította: Boris János
>!
Európa, Budapest, 2002
362 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630770989 · Fordította: Boris János

2 további kiadás


Enciklopédia 42

Szereplők népszerűség szerint

Cujo · Donna · Frank Dodd · George Bannerman seriff · Joe Camber · Johnny Smith · postás · Tad Trenton · Vic Trenton

Helyszínek népszerűség szerint

New York · Castle Rock · Maine · fészer


Kedvencelte 124

Most olvassa 34

Várólistára tette 166

Kívánságlistára tette 138

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Stephen King: Cujo

„Elgondolkodott az emberi kapcsolatok abszurditásán. Mennyi igyekezetre, mennyi munkára van szükség ahhoz, hogy az ember egy kicsit közel kerüljön a másikhoz! S ha belefektetted a szükséges időt, és összejött, akkor is jó, ha vigyázol!”

Először még jó pár évvel ezelőtt, film formájában találkoztam a történettel.
Akkoriban nem voltam hajlandó végig nézni, és az a pici részlet is nagy sokkot okozott, ugyanis nagy kutya bolond vagyok és pont ilyen fajta kutyusom volt.

Most jó pár évvel később, újra akartam gondolni, érteni szerettem volna, mi játszódott le anno bennem…

Azt meg kell hagyni, hogy most is elgondolkodtam, hogy félbe hagyom, de végül végig olvastam.

Hozzáteszem nem a könyv hibája, hogy ennyire rosszul állok hozzá.
Ha mindentől elvonatkoztatok, akkor ez egy tipikus King regény, minden borzalmával és fantasztikus cselekményszál vezetésével együtt.
Nagyon érdekes és nagyon félelmetes.
Cujo, a maga „cukiságában” sajnálatra méltó és tulajdonképpen végig fenn maradt ez az érzet bennem.
Nem szerettem a családokat, nagyon irritált a lélektani dráma és végül is a kutyuson kívül nem is akartam egyikről sem olvasni.

Ahogy anno a film se, a könyv sem fog hiányozni, egy olvasásnak megfelelt.

36 hozzászólás
Bla I>!
Stephen King: Cujo

Nem tudtam időben letenni Kinget. Sikerült megint éjjel 1-ig olvasni. Szerencsétlen Cujót – kutyás lévén –, nagyon sajnáltam, de miután a történtek során kivetkőzött magából, s a hétköznapi véletlenek segítségével tragédiák okozója lett, már nem a gazdi kutyája volt. Vic és felesége sorsának, kapcsolatának rendeződése nagy árat követelt. Stephen King kitűnő atmoszférát teremt, történetvezetése elsőrangú, s a regényből kiderül: marketing-gurunak sem utolsó. Alig tudtam az éji olvasás után elaludni.

EssentialHencsi P>!
Stephen King: Cujo

Bevezetőként annyit, hogy én vagyok az az ember, aki a világ összes kutyájától fél. Még a kicsi szobacirkálóktól is, mert azok tudnak a legjobban bokánharapni. A nagyokról meg ne is beszéljünk. Ha jön egy kutyasétáltatós ember, átmegyek a másik oldalra, de inkább le a térképről. Egy-két kivétel van: a vizsla, a labrador, a golden retriever meg a bernáthegyi. De most már a bernáthegyitől is félek. Köszi.
King egyszer azt nyilatkozta, hogy ha sz.ar kedve van, akkor leül, ír valamit, amiben meghal egy kutya vagy egy gyerek, és mindjárt jobban érzi magát. Hát a Cujo megírása után valószínűleg eufóriás állapotba került.
Ez a könyv a Beethoven gonosz ikertestvéréről szól, egy tévedések vígjátéka is lehetne, ha egy percet is tudtam volna röhögni rajta, de nem, mert annyira idegállapotba kerültem attól a sok véletlentől, ami itt összejött, mint egy Mónika-show szereplője, aki most tudta meg ország-világ előtt, hogy apu félrelépett a postás bácsival, és már három gyerekük is van.
Most komolyan, hogy tudta ezt így összehozni? Zseni ez a csávó, én mondom. Akárhányszor olvastam a Cujo-t, mindig reméltem, hogy most nem az lesz a vége. spoiler
King megint megmutatta, hogy a gonosz nem mindig természetfeletti hatalommal bíró valami lehet, hanem egy kedves, aranyos bernáthegyi is. Meg bármi.
Tehát aki gondolkodik, mit olvasson a Mestertől, de nem akar életre kelt autókról, csatornából előmászó bohócokról, erdőből kiásott űrhajókról olvasni, mert olyan nem létezik, annak a Cujo a tökéletes választás.

5 hozzászólás
Finn_Hudson P>!
Stephen King: Cujo

Nekem is volt egy gyönyörű, bernáthegyi kutyám, akinél jóravalóbb és kedvesebb kutyával még nem találkoztam. Ezért is volt nehéz azt olvasni, ahogy egy szeretettreméltó kutya a veszettség miatt ennyire kifordul önmagából.
Viszont a történet zseniális lett, ahogy azt Kingtől megszokhattuk. Ahogy az a rengeteg szál minden apró momentuma összekapcsolódik egyszerűen hihetetlen. Ahogy egyre több Stephen King regényt olvasok, egyre jobban realizálódik bennem, hogy lehetetlen kedvenc regényt választani.

1 hozzászólás
AniTiger P>!
Stephen King: Cujo

Ez a könyv olyan, hogy a kutyás gazdi előszeretettel hagyja félbe, hogy hatalmas sétákat tegyen az esti ködben és nutellás palacsintát egyen kettesben a kutyájával vagy csak úgy megölelgesse a szőrgombócot és úgy érezze, rendben van a világ.

Borzasztó, de ez az eddigi legjobb King könyv, amit olvastam, de még most is küzdök a gombóccal a torkomban. Elképesztő volt. Nagyon tetszett, ahogy szép lassan kicsúcsosodik a történet, ahogy minden szereplő szétszéled oda, ahol a helye lesz a tetőponton. Azt hiszem, azért tetszett a könyv, mert nem voltak benne felesleges körök az író részéről, nincsen semmi elhúzva, túlbeszélve – csak megy a sztori. Rendeződnek a játékosok a sakktáblán, és amikor néhányan jó helyen állnak, néhányan rossz helyen, akkor elkezdődik a végjáték…

Kedvenc: Cujo… Jó Kutya, szeretem. Charity. Vic. Zabpehelyprofesszor.

Bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/02/sk-cujo.html

>!
Maecenas, Budapest, 1989
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637425179 · Fordította: Boris János
Lorenza_Pellegrini>!
Stephen King: Cujo

Olyan időszakban olvastam mikor keveset aludtam és nagyon beparáztam rajta. Jó idieig kellett próbálnom míg megint olyan szemmel tudtam nézni a nagy testű kutyákra mint mielőtt elolvastam.

5 hozzászólás
dagikám>!
Stephen King: Cujo

Vegyes érzelmek kavarognak bennem. Egyrészről megint hatalmasat alakított King,szó szerint féltem és szinte felszakadt bennem egy sóhaj,amikor végre megoldódott a család kálváriája. Ugyanakkor bántott a tudat,ami a kutyával történt,nagy kutya fanatikusként nehezen élem meg,fogadom el egy kutya sorsának negatív kimenetelét. A vége felé már megpofoztam volna mindenkit,hogy kapjanak már észbe és ne a rossz irányba kezdjék a keresét. Mindent egybevéve nagyon klassz könyv volt.

2 hozzászólás
Garbai_Ildikó P>!
Stephen King: Cujo

Elég problémás a viszonyom Kinggel. Így picit már tartok minden könyvével de itt kellemes csalódásban volt részem. Nem volt túl bő lére eresztve pont jó volt. Szépen felépítve kellően adagolva a feszültséget. Szórakoztató volt még akkor is ha a befejezést nézem. Anyum ajánlotta és itt nem bántam meg, hogy elolvastam.

Szösszenet P>!
Stephen King: Cujo

Sok-sok éve olvastam ezt a regényt, a filmet is láttam már. Érdekes volt újraolvasni, talán emiatt nem adtam 5 csillagot. Bizonyos részletek már feledésbe merültek, és a Kinges rettegés annyira nem lett rajtam úrrá. Ettől függetlenül remek könyvnek tartom, a történet egyedi.
Nagy kutyabarát lévén Cujot sajnáltam a legjobban, mivel fiktív a történet. Nem tudom ki hogy van vele, én egy horror után jól alszom.:-)

KATARYNA>!
Stephen King: Cujo

Akkor szedjük össze magunkat, és képzeljünk el egy jó nagy 90 kilós monstrumot, aki a légynek sem tudna ártani. Megvan?

Ha még így sincs, folytatom..
Ha felugrana a mellkasodra, még keringőzni is elég lenne vele. Akkora a feje, mint a tested fele. na jó kicsit túlzok.
Na most, ez a szerencsétlen „fenevad” majd megőrül a nyulakért.

És hopsz! Ott fut egy! Elkapná.. egy hajszál választja el, de! Ez a kis mocsok beugrik egy olyan üregbe, aminek a létezéséről a kutya sem tud.
Cujo is így jár. Ő viszont beszorul, és annyira betegesen áhítozik még mindig arról a kis mocsadék nyúlról, hogy azt sem veszi észre, felé „mik” közelítenek.
Az ugatással, és hadonászással egy olyan visszafordíthatatlan eseményt indít el, amit míg él nem felejt.

spoiler egy vadállat.
Bárányból kibújt farkas.

És annyira gyötrődöm. Imádom Kinget. Olyan jól jól van, kicsit untam az elejét fel van építve, a szereplők mindig összekapcsolódnak valamilyen oknál fogva. De majdnem kiszaggatam a lapokat, amikor már ezek az idióta nyomozók egy kib…ott kocsit tudtak csak a házhoz kiküldeni. Egy emberrel!
MIÉRT?
Miért azzal a f… Steve Kemp-el kellett foglalkozni?

Jaj istenem! Pedig mi volt ott a kocsiban!
Szegény Donna, szegény pici Tad.
Mennyi vér, és mennyi elvesztegetett idő.
Kánikula, rogyadozó kocsi, rettegés és mély sokk.
Egy olyan kutya, akit míg élek nem feledek.
CUJO

És becsukom a szekrényt, mindig.
Mert bár eddig rettegtem az ágy alatt lapuló, lábat lehúzó, vérszomjas vadállattól, a pókoktól és bogaraktól, amiket ordítva porszívózok ha kell éjjel is… most már félve pillantok oda a szekrény közötti résekbe, mert talán egy nap nyikorogva kinyílik, és farkasszemet nézek egy vörösen izzó szörnyeteggel.

Olvassátok. ;)


Népszerű idézetek

Panda>!

Rohadtul törékeny dolog a világ, törékenyebb, mint a tarkabarkára mázolt, belül üres húsvéti tojás.

143. oldal

Kapcsolódó szócikkek: világ
Lunemorte P>!

Telis-tele van szörnyekkel a világ, és kényük-kedvük szerint bánhatnak el az óvatlanokkal és az ártatlanokkal, széttéphetik, megölhetik őket.

348-349. oldal

1 hozzászólás
Lunemorte P>!

Csak az idő segíthet valamit, de az idő sem végez tökéletes munkát soha.

Kapcsolódó szócikkek: idő
Jaumijau>!

(…) megkezdődik a visszavonhatatlan döntések sorozata. Ajtók zárulnak be halk kattanással, s a zajukat csak évekkel később, az álmaiban hallja tisztán az ember.

Sansa I>!

– Tudod, vannak férfiak, akik úgy nézned rád, mintha folyton pornófilm peregne az agyukban… és épp most osztották volna rád a főszerepet.

69. oldal

17 hozzászólás
Szelén>!

A jövő elől csak a múltba menekülhet az ember.

112. oldal

Szédültnapraforgó P>!

Elgondolkodott az emberi kapcsolatok abszurditásán. Mennyi igyekezetre, mennyi munkára van szükség ahhoz, hogy az ember egy kicsit közel kerüljön a másikhoz! S ha belefektetted a szükséges időt, és összejött, akkor is jó, ha vigyázol!

A_vivid_álmodó IP>!

Tad vadul száguldozott háromkerekű biciklijén a kocsifeljárón. Csak ő tudta, kit üldöz.

67. oldal

A_vivid_álmodó IP>!

Ha az ember átsétál egy sötét szobán, aminek egy mély lyuk van a közepén, s csak néhány centivel kerüli el a lyukat, nem kell tudnia, hogy kis híján belezuhant.

96. oldal


Népszerű triviák

BrigiMoly P>!

A The Onion egy cikkében azt írta, hogy King a Cujo regényének megírására nem is emlékszik, akkori alkohol és drogproblémái miatt. Később az író elismerte, hogy tényleg így volt.

[hetediksor.hu]

Kapcsolódó könyvek: Stephen King: Cujo

Stephen King: Cujo

Kapcsolódó alkotók: Stephen King


Hasonló könyvek címkék alapján

Edgar Cantero: Kotnyeles kölykök
Anne Rice: Interjú a vámpírral
Michael Crichton: Az elveszett világ
Victor LaValle: Bölcsőrablók
Blake Crouch: Wayward Pines
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Lauren Beukes: Tündöklő lányok
Dean Koontz: Kötődés
Josh Malerman: Madarak a dobozban