Csontkollekció 229 csillagozás

Stephen King: Csontkollekció

Békésen pihen tóparti nyaralójában családjával, amikor fergeteges vihar kerekedik, kitombolja magát, majd elvonul. És akkor leszáll a köd. Egyre közeledik, és furcsa csápok, nyúlványok, tapadókorongok kúsznak elő belőle, és amit megragadnak…

A klubban kártyázik, de hiányzik egy játékos. Sebaj, az ott ülő jól nevelt idegen felajánlja, hogy beszáll. Csakhogy nem hajlandó kezet fogni bemutatkozáskor. Ez a gesztus ugyanis végzetes következményekkel járhat.

Megrendeli a tejet, narancslevet, hisz milyen jó is az, ha házhoz szállítják! Hajnalban jön a tejesember, és lerakja az ajtó elé az árut… ja, hogy esetleg földúsította az üvegek tartalmát? Talán mégis jobb, ha elugrunk a boltba!

A kimeríthetetlen fantáziájú Stephen King vérfagyasztó történeteinek újabb kötete garantálja, Kedves Olvasó, napi borzongásadagját. Nyugodt álomról azonban szó se essék!

Eredeti megjelenés éve: 1985

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2006
708 oldal · ISBN: 9630779439 · Fordította: Müller Bernadett
>!
Európa, Budapest, 2004
536 oldal · ISBN: 9630775670 · Fordította: Müller Bernadett
>!
Európa, Budapest, 2002
708 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630772175 · Fordította: Müller Bernadett

Enciklopédia 4


Kedvencelte 32

Most olvassa 16

Várólistára tette 87

Kívánságlistára tette 121

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ggizi P>!
Stephen King: Csontkollekció

Több érdekes novella is volt benne: A köd, A majom, A Jaunt, A tutaj, Otto bácsi kocsija és a Nagyi különösen tetszettek, de leginkább a Mrs. Todd rövid útjai fogott meg, aminek a hangulata visszavitt Lisey történetehez.

csillagka P>!
Stephen King: Csontkollekció

A francba Stefán. Ilyen könyveknél elfog a miért is kellett ez neked érzés. Szépen leírod az elején, hogy a novella nem a műfajod, hát tényleg nem :(
Ilyesmi könyvek miatt, nem olvastam majd tíz évig tőled semmit. Sajnos be kell látom, King nem a kitalált lények szerzője, maradjon a lélek és az elme határtalanságánál és rendben leszünk. Az „Éjszakai műszak” se volt tökéletes, de ott legalább egy-két gyöngyszem akadt, ami elvitte a hátán, itt nem találtam olyat.
A köd már alapozott, komoly fizikai szenvedést okozott az olvasása, nem szerettem se a sztorit, se a szereplőket, mondjuk ez a többi részletben is megmaradt.
Megint itt a kétkedés ami sokszor elfogott, emberünk a pénzért tényleg mindenre képes volt ? Vagy még mindig képes, mert sajnos ez nem az a szint amit elvárok, még alulról se.
Kár volt, pedig tényleg reménykedtem hogy idén nem fogok csalódni :(

Jaina>!
Stephen King: Csontkollekció

A Csontkollekció nincs a kedvenc King novellásköteteim között. Két kedvenc történetem van ebben a kötetben, a többi inkább átlagos vagy gyenge. A Ködöt nagyon szeretem, a legelső olvasás óta megragadt valahol az agyamban és néha előbukkant. Jól esett most újra elolvasni. Másik kedvencem A rugalmas golyó balladája fornit és fornus. A leggyengébbek között említeném a Túlélő típust, alig vártam, hogy vége legyen. Összességében elég vegyes a novellák színvonala, sajnos az Éjszakai műszaknak a nyomába sem ér :(

Kedves_Könyvek I>!
Stephen King: Csontkollekció

Már értem, miért szeretik annyian Stephen King írásait. Mert most már én is szeretem őket.

Risus P>!
Stephen King: Csontkollekció

Mindjárt sírok! Na nem azért, mert annyira jó volt és most véget ért, vagy olyan rosszat álmodtam, hogy sírva ébredtem. Nem, a sírás a csalódástól van! Életem egyik legnagyobb csalódása! Olyan nagy reményeket fűztem a A köd novellához, hogy azt le sem tudom írni és erre kapok egy ilyen…
Láttam a 2007-es filmet, kb 3 hete megnéztem a sorozat első évadját. Mivel én is azt a csapatot erősítem, hogy a könyv jobb, nos ez esetben részemről egy határozott NEM! Pedig a sorozatért oda sem voltam, de mégis jobb mint az írás!
King bá, ha ezt olvasod, akkor kérlek, KÉRLEK, ne írj több novellát!

4 hozzászólás
Timberwolfes>!
Stephen King: Csontkollekció

SK és a novella… Számomra még mindig kevésbé tetsző páros…
A Köd c. Darabont film-et látva mindig rájövök hogy lehet valaki még SK-nál is elborultabb…Szerintem az egyik legjobban sikerült adaptáció érdemes megnézni.
Maga a történet a gyűjteményben a leghosszabb és messze a legjobb is.
King is jól ért ahhoz hogy kell egy mikro környezetbe zárt ember csoportot kifordítani a civilizált valós énjükből, persze ő nála az indikátor egy köd és a benne felsejlő lények eléggé jól megfűszerezik az egészet. Nagyon jó történet és a karaktereket a meglévő határok között a lehető legjobban dolgozza ki ezért már megéri elolvasni a könyvet.

Ahogy megyünk tovább jönnek sorba a kis történetek… Hol jobb, hol rosszabb hol semmilyenek. Szerintem egy két hónap múlva ha visszakérdeznék az embereket hogy milyen novellák voltak ebben a kötetben valahogy mindenkinek az jutna eszébe hogy ebben volt az a drogcsempész a lakatlan szigetről nem? Tudod ő volt az aki…
Hát igen sajnos a címe is elhalványul és maguk a novellák is (legalábbis engem) olvasás közben mérsékelten szórakoztattak aztán már jön a következő és már alig emlékszem hogy az előző miről is szólt. Azért egy kettő így is nagyot szól: A majom, A talpalávaló, A tutaj és Az istenek szövegszerkesztője.

1 hozzászólás
Ameriel>!
Stephen King: Csontkollekció

Ez hasonlóan remekséges volt, mint az Éjszakai műszak. Szinte minden kisnovella nagyon magával ragadó volt, főleg a Köd tetszett meg a Tutaj. A Ködből lehetne egy film, az jó lenne. :D

Kedvencek: A köd, A majom, A jaunt, A tutaj, Az istenek szövegszerkesztője, A kaszás képe, Nona, Túlélő típus, Nagyi.

25 hozzászólás
Röfipingvin MP>!
Stephen King: Csontkollekció

Hálás vagyok a múzsádnak, kedves Barátom, hogy az elmúlt évtizedekben ilyen tisztességes mennyiségben ürített a fejedre.*
Igazán tetszett A majom, Túlélő típus, Nagyi, A rugalmas golyó balladája, A szoros.

*a kötet végén található jegyzetben írja, hogy őt nem homlokon csókolja a múzsa, hanem a fejére sz@r

2 hozzászólás
Morn>!
Stephen King: Csontkollekció

Az Owennek nem illet bele. Meg volt benne egy-két gyenguszka novella, de összességében nagyon bejött. A köd lezáratlansága nagyon borzongatott és nyomasztott is egy kicsit. A rugalmas golyó balladája is nagyon-nagyon, meg kedvenc volt még a Nagyi, Az istenek szövegszerkesztője (de valaki hogy juthat el idáig?) és a Jaunt. Legtöbbet a A majomtól vártam, de abban csalódtam. A tigris röhejes volt, az A szoros túl léleknyomorgató, a tejesemberes meg a félelem egy szelete, aminek (kivételesen) tetszett a kidolgozatlansága.
A kötetben kétszer is előfordult, hogy visszafele kellett olvasni az oldalakat, ez nagyon zavaró volt.
Meg tipikus King-hatása van rám: csak beleolvasni akartam, máris beszippantott és szinte faltam. Ha King kerül a közelembe, mást mellette nem is igazán tudok olvasni. Tetszetős a stílusa, no. :)

10 hozzászólás
kkata76 >!
Stephen King: Csontkollekció

Nem volt egyszerű letudni ezt a kötetet, el is buktam egy kihívást miatta. Annyira nyomasztó némelyik novella, hogy pihennem kellett néhány napot (olykor heteket) egyes darabok után. Elég hullámzó a minőségük, de ebben a kötetben is vannak remekek, mint például a A majom, ami az egyik olyan novella volt, ami után szünetet tartottam. Nagyon tetszett A Jaunt is, ami inkább sci-fi, mint horror, és A tutaj is szenzációs.
Összességében tetszett ez a kötet is (habár kevésbé, mint az Éjszakai műszak) de örülök, hogy túl vagyok rajta.


Népszerű idézetek

LianneHide I>!

Egy jó hosszú regény több szempontból is olyan, mint egy hosszú, kielégítő szerelmi viszony. (…) Egy novella azonban merőben más – olyan, mint egy idegen gyors csókja a sötétben. Ez természetesen sosem lesz olyan, mint egy viszony vagy egy házasság, de hát a csók mindig édes, és éppen a rövidsége adja a vonzerejét.

MisssBee>!

Kapaszkodj belém. Fogj jó erősen. Sötét helyekre foglak vezetni, de azt hiszem, tudom az utat. Csak ne engedd el a karomat. És ha esetleg megcsókollak a sötétben, ne ijedj meg; csak azért teszem, mert szeretlek. Most pedig figyelj!

Bevezetés; 8.o.

Röfipingvin MP>!

Az ügynök felesége megemlítette Sylvia Plath és Anne Sexton nevét, mire a fiatal író azt mondta, hogy szerinte Plath nem igazán formálhat jogot a sikeres író címre. Nem a siker miatt lett öngyilkos, mondta; hanem azért lett sikeres, mert öngyilkos lett.

609. oldal, A rugalmas golyó balladája

Kapcsolódó szócikkek: Sylvia Plath
Christine_>!

Az esőben, a buszmegállóban fekete varjak gubbasztanak fekete esernyőkkel és úgy tesznek, mintha az órájukat néznék, de nem is esik az eső. A szemük helyén ezüstdollárok.

Praetorianus P>!

Az egyetlen halálos bűn az, ha az ember feladja.

Túlélő típus c. novella

MisssBee>!

Rachel azt mondta, gyermekkorában úgy érezte, minden nyár örökké tart, de most, hogy felnőtt ("totyogó, szenilis tizenkilenc éves lett", tréfálkozott Deke, mire a lány bokán rúgta), minden évben rövidebbek lesznek.

A tutaj - 336.o.

Méá>!

„Nem ordítok!” – ordítottam.

A rugalmas golyó balladája

String>!

A betűkről hirtelen egy gyermekkori játéka jutott eszébe. A Varázsgolyó. Az ember kérdezett valamit, amire igennel vagy nemmel lehetett felelni, aztán megfordította a varázsgolyót és az felelt – hamis, mégis elbűvölően rejtélyes válaszai között olyanok szerepeltek, mint: MAJDNEM BIZTOS, ERRE ÉN NEM SZÁMÍTANÉK, VAGY HOGY KÉRDEZZ MEG ÚJRA KÉSŐBB.

378. oldal, Az istenek szövegszerkesztője c. novella

Christine_>!

Ha van még valami mondanivalója, először számolja meg a fogait, mert már unom hallgatni a baromságait.

Röfipingvin MP>!

Én például sosem gyújtok meg három cigarettát egy gyufáról. Nem tudom, hogy honnan jött ez a szokásom, de mindig is nagyon komolyan vettem. Aztán egyszer olvastam valahol, hogy az első világháborúban, a lövészárkokban alakult ki. A német mesterlövészek lesben állva várták, hogy a kiskatonák rágyújtsanak. Az első felvillanó fénynél belőtték a távolságot. A másodiknál a szélerősséget. A harmadiknál pedig egyszerűen szétlőtték az ember fejét.

630. oldal, A rugalmas golyó balladája

Kapcsolódó szócikkek: cigaretta · dohányzás

Hasonló könyvek címkék alapján

H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.
Ray Bradbury: Októberi vidék
Richard Matheson: Legenda vagyok
George R. R. Martin: Álomdalok
H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása
Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők
H. P. Lovecraft: Zarándokút Kadathba
H. P. Lovecraft: Az őrület hegyei
James S. A. Corey: Tiamat dühe
Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg