Csontkollekció 270 csillagozás

Stephen King: Csontkollekció

Békésen pihen tóparti nyaralójában családjával, amikor fergeteges vihar kerekedik, kitombolja magát, majd elvonul. És akkor leszáll a köd. Egyre közeledik, és furcsa csápok, nyúlványok, tapadókorongok kúsznak elő belőle, és amit megragadnak…

A klubban kártyázik, de hiányzik egy játékos. Sebaj, az ott ülő jól nevelt idegen felajánlja, hogy beszáll. Csakhogy nem hajlandó kezet fogni bemutatkozáskor. Ez a gesztus ugyanis végzetes következményekkel járhat.

Megrendeli a tejet, narancslevet, hisz milyen jó is az, ha házhoz szállítják! Hajnalban jön a tejesember, és lerakja az ajtó elé az árut… ja, hogy esetleg földúsította az üvegek tartalmát? Talán mégis jobb, ha elugrunk a boltba!

A kimeríthetetlen fantáziájú Stephen King vérfagyasztó történeteinek újabb kötete garantálja, Kedves Olvasó, napi borzongásadagját. Nyugodt álomról azonban szó se essék!

Eredeti megjelenés éve: 1985

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2006
708 oldal · ISBN: 9630779439 · Fordította: Müller Bernadett
>!
Európa, Budapest, 2004
536 oldal · ISBN: 9630775670 · Fordította: Müller Bernadett
>!
Európa, Budapest, 2002
708 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630772175 · Fordította: Müller Bernadett

Enciklopédia 5


Kedvencelte 36

Most olvassa 17

Várólistára tette 99

Kívánságlistára tette 156

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

KingucK P>!
Stephen King: Csontkollekció

Sok könyvet olvastam már Kingtől, legalább is a magyarul megjelentek több mint felén túl vagyok, de kevés volt közötte olyan hátborzongató, mint ez a novellás-gyűjtemény. Lehet, hogy engem most más érzékenyebb állapotomba kapott el, pedig nem vagyok ijedős típus, de konkrétan a köddel álmodtam egyik nap, egy óriás pókkal kellett megküzdenem :s

Volt néhány novella, amit nemrég olvastam a Világnagy strand kötetben, azokat nem olvastam újra, mert még mindig élénken él az emlékeimben A tutaj című novella.

Összességében jó olvasmány volt, ebben a kötetben is vannak kevésbé ütős és nagyon vad novellák. Erős idegzetűeknek ajánlom!

Roszka>!
Stephen King: Csontkollekció

Igazi King-es történetek. Persze a sok között, akadt amiit olvastam volna tovább,mint például a Köd, ami szerintem a legjobb volt benne. Igazán horrorisztikus számomra a Majom és a Tutaj volt. De nem elhanyagolható a sci-fi oldal sem. Talán két novella volt, amiért nem igazán rajongtam, de elfért a többi között. Viszont a King-i zsenialítás is benne van szerintem, ami A Tigris című novellában tökéletesen előjön. Öt és fél oldal az egész, mégis, a rövidsége ellenére is, rettegéssel teli, feszült olvasmány.

Andrée P>!
Stephen King: Csontkollekció

Úgy érzem megtaláltam Kingtől a kedvenc novelláskötetem. Egy-két írás kivételével az összes tetszett, van ami jobban, van ami mérsékeltebben. De a nagy többség erősen öt csillagos.
Megvolt ezekben a történetekben minden, mi nekem való. Egy jó adag sejtelmes borzongás, némi horror, egy kis SF valamint az emberi nagyság és gyarlóság kisebb nagyobb megnyilvánulásai. Mindez King stílusában előadva, olyan módon megírva, hogy egyszer csak azt vettem észre, hogy a könyv véget is ért. Nagyon olvastatja magát.
A bevezetés és a végén a jegyzetek külön érdekességek voltak.

6 hozzászólás
ggizi P>!
Stephen King: Csontkollekció

Több érdekes novella is volt benne: A köd, A majom, A Jaunt, A tutaj, Otto bácsi kocsija és a Nagyi különösen tetszettek, de leginkább a Mrs. Todd rövid útjai fogott meg, aminek a hangulata visszavitt Lisey történetehez.

Dorka50 P>!
Stephen King: Csontkollekció

Sokáig olvastam ezt a válogatást és a vége felé kezdtem is elveszíteni az érdeklődést. Nem a legjobb válogatás King-től. Viszont a végére jegyzeteket írni pár novella születéséről jó ötlet volt. Elég sok novella kapott helyet a könyvben és a legtöbb számomra elhanyagolható volt. De azért volt pár kedvenc. A köd például tetszett, a filmet is láttam és mindkettő jó volt. A majom egy igazi ijesztő történet. Utáltam azt a majmot (gyerekkoromban sem szerettem ezeket a játékokat). Na és a legnagyobb kedvencem a Jaunt. Mivel sci-fi és egy nagyon kitalált és jól összerakott sztori. És persze olyan King-es módon tragikus befejezéssel.

csillagka P>!
Stephen King: Csontkollekció

A francba Stefán. Ilyen könyveknél elfog a miért is kellett ez neked érzés. Szépen leírod az elején, hogy a novella nem a műfajod, hát tényleg nem :(
Ilyesmi könyvek miatt, nem olvastam majd tíz évig tőled semmit. Sajnos be kell látom, King nem a kitalált lények szerzője, maradjon a lélek és az elme határtalanságánál és rendben leszünk. Az „Éjszakai műszak” se volt tökéletes, de ott legalább egy-két gyöngyszem akadt, ami elvitte a hátán, itt nem találtam olyat.
A köd már alapozott, komoly fizikai szenvedést okozott az olvasása, nem szerettem se a sztorit, se a szereplőket, mondjuk ez a többi részletben is megmaradt.
Megint itt a kétkedés ami sokszor elfogott, emberünk a pénzért tényleg mindenre képes volt ? Vagy még mindig képes, mert sajnos ez nem az a szint amit elvárok, még alulról se.
Kár volt, pedig tényleg reménykedtem hogy idén nem fogok csalódni :(

Jaina>!
Stephen King: Csontkollekció

A Csontkollekció nincs a kedvenc King novellásköteteim között. Két kedvenc történetem van ebben a kötetben, a többi inkább átlagos vagy gyenge. A Ködöt nagyon szeretem, a legelső olvasás óta megragadt valahol az agyamban és néha előbukkant. Jól esett most újra elolvasni. Másik kedvencem A rugalmas golyó balladája fornit és fornus. A leggyengébbek között említeném a Túlélő típust, alig vártam, hogy vége legyen. Összességében elég vegyes a novellák színvonala, sajnos az Éjszakai műszaknak a nyomába sem ér :(

halenka I>!
Stephen King: Csontkollekció

Már értem, miért szeretik annyian Stephen King írásait. Mert most már én is szeretem őket.

BBetti86>!
Stephen King: Csontkollekció

Ez a novellás kötet jó példa arra, hogy a horror mennyi arcot tud ölteni. Szinte mintegy, milyen zsánerrel társul, lehet egy történetet vérfagyasztó irányba elvinni. Volt itt fantasy, thriller, sci-fi és romantikus is – és mind eljut a sikolyok földjére.

Azt különben nem találtam meg, mi a kötet szervező elve. Annyiféle szín és zsáner keveredik benne, hogy teljes a kiszámíthatatlanság. A történetekben nincs közös elem, és másként jön el bennük a rettenet. Van, ami az emberi pszichében zajló változásokkal, más szörnyekkel, némelyik emberi rémekkel ijeszt. Valahol szerettem is, hogy ennyiféle a kötet, de azért nem bánnám, ha tudnám, miért ezek kerültek be a Csontkollekcióba.

Nem tudom azt sem mondani, hogy mindegyik egyformán tetszett. Volt olyan is, amit annyira untam, hogy valósággal szenvedtem vele. A tejesemberes ilyen volt, csak egy ponton kaptam fel a fejem. spoiler ha nem rendelsz semmi tejterméket… De ez is teljesen rendben van, nagyon ritka az olyan novellás kötet, amiben minden tetszik.

Plusz, egy vastag kötetről beszélünk. Magamon azt vettem észre, hogy nem tudom egymás után olvasni a történeteket. Akkor belefáradok – így én történetenként pihentettem és olvastam kicsit mást. Úgy sokkal jobban elkülönültek a fejemben a sztorik és jobban értékeltem őket.

Megvannak azok az elemek, amelyek klasszikus King fordulatok. Előkerül az írás témája, az különben az egyik kedvenc történetem. A rugalmas golyó balladája. Az író meséje, aki a megőrülésről írt és maga is szép lassan megőrült. Jó tempóban egyre közelebb jön a pusztulás, ami a végére be is következik. Még némi humor is csillan benne, miközben King mesterien hozza, hogy amikor még az abszurd helyzeten mosolygunk, akkor is érezzük a tarkónknál azt a hideget, mert jön a veszély és ott vannak a baljós jelek…
Már itt bukkan fel démoni autó – és nem Christine, bár az nekem a King örökzöldek között van. Ez Otto bácsi kocsija.
A Káin ébredése a lövöldöző egyetemistával az eminens fiú történetét juttatta eszembe, bár azért vannak külön motívumok bennük.

A Köd a szörnyeivel – tisztelgés Lovecraft előtt? Simán beleférne. Ijesztő, ahogy a ködben ott vannak a szörnyek és hozzák magukkal a véres horror jeleneteket szétszaggatott emberekkel. Sok a rejtély: honnan jöttek, mik ezek? De, amitől nagyon King is. Hogy egy kis család van a középpontban. Az apa, aki a gyerekét akarja nagyon menteni. Az, hogy van egy pont, ahol nem is a szörnyek a legijesztőbbek. Hanem a spoiler Nagyon igaznak tudom elfogadni, hogy amit az ember képes tenni a másik emberrel, annál nehezebb borzalmasat kitalálni. Itt is ezt láttam. Különben ebből film is készült, és mai napig megüt a film vége. Itt elmosolyodtam, hogy azért ez még King derűsebb korszakában született. Ma már szerintem úgy fejezné be, mint a filmen – spoiler

Még 3 van, ami nekem kiemelkedett:
A Jaunt, amit George R.R. Martin történetnek is elhinnék, annyira jól működő sci-fi. A teleportálás köré írva, megint van család benne, és valahogy érezni is, hogy valami ilyesmi lesz a vége, de akkor is fájdalmas, amikor szembesülünk a történtekkel.

Az Istenek szövegszerkesztője, ami szintén kissé humorosabb oldalról fogja meg a horror világot. Megint van egy író karakter, aki az életét kezdi el átírni. Különben azon kevés történet egyike, aminek kifejezetten spoiler jutott.

A Túlélő típus, amire még nem is nagyon találok szavakat. Kb. lesokkolt. Már az elején megfogott az erőteljes narráció, az antihős megelevenedő múltja. Nem is lehet szeretni sebész hősünket, aki aztán az orvosi pálya szégyene, de akkor is durva, ami a repülőgép zuhanása után vár rá a lakatlan szigeten. Nekem már a madarak levadászata és zabálása is ütötte a tűréshatárom, de ami utána jött… És mégis, csak olvastam tovább és tudni akartam, mi lesz. Nem kapcsolta úgy le a felfogóképességem, mint az Amerikai psycho, azért annyira messzire kevesen mennek el, de ennek is megvan a maga undorítóságában letehetetlen volta.

Továbbra is tartom, hogy King van annyira jó novellákban, mint regényekben. Ahogy azt is láthatjuk, ebben is, hogy mennyire visszatér motívumokhoz, helyszínekhez. Tényleg, azt eddig nem említettem. Jó pát történet helyszíne Castle Rock. Jártunk már párszor ott Kinggel, nem igaz?

Mary_J>!
Stephen King: Csontkollekció

Nem ez lett a kedvenc gyűjteményem tőle, de persze azért csalódást sem okozott. Nagyon valószínűséggel azért lettek kicsit vegyesek az érzelmeim,mert több történetéttel is találkoztam már régebben és sajnos még ha jó kis nem mindegyiket terveztem volna újra olvasni.
A történetek sokszínűek voltak, mind terjedelmükben mind témájukban egy dolog biztos: a borzongás.
A köd, természetesen nagy kedven közülük, de A majom is kellően hátborzongató volt újraolvasva is, hogy egy kedvesnek tűnő gyerekjáték milyem iszonyatra képes, vagy nem is beszélve Mrs. Todd rövid(ebb) útjai is felborzolták az idegeim a sejtelmességével. De a túlélő típus után is le kellett tennem kicsit a könyvet, azt hiszem vannak dolgok amire én sohasem lennék képes..


Népszerű idézetek

LianneHide I>!

Egy jó hosszú regény több szempontból is olyan, mint egy hosszú, kielégítő szerelmi viszony. […] Egy novella azonban merőben más – olyan, mint egy idegen gyors csókja a sötétben. Ez természetesen sosem lesz olyan, mint egy viszony vagy egy házasság, de hát a csók mindig édes, és éppen a rövidsége adja a vonzerejét.

MisssBee>!

Kapaszkodj belém. Fogj jó erősen. Sötét helyekre foglak vezetni, de azt hiszem, tudom az utat. Csak ne engedd el a karomat. És ha esetleg megcsókollak a sötétben, ne ijedj meg; csak azért teszem, mert szeretlek. Most pedig figyelj!

Bevezetés; 8.o.

Praetorianus P>!

Az egyetlen halálos bűn az, ha az ember feladja.

Túlélő típus c. novella

Christine_>!

Az esőben, a buszmegállóban fekete varjak gubbasztanak fekete esernyőkkel és úgy tesznek, mintha az órájukat néznék, de nem is esik az eső. A szemük helyén ezüstdollárok.

MisssBee>!

Rachel azt mondta, gyermekkorában úgy érezte, minden nyár örökké tart, de most, hogy felnőtt ("totyogó, szenilis tizenkilenc éves lett", tréfálkozott Deke, mire a lány bokán rúgta), minden évben rövidebbek lesznek.

A tutaj - 336.o.

Röfipingvin P>!

Az ügynök felesége megemlítette Sylvia Plath és Anne Sexton nevét, mire a fiatal író azt mondta, hogy szerinte Plath nem igazán formálhat jogot a sikeres író címre. Nem a siker miatt lett öngyilkos, mondta; hanem azért lett sikeres, mert öngyilkos lett.

609. oldal, A rugalmas golyó balladája

Kapcsolódó szócikkek: Anne Sexton · Sylvia Plath
Méá>!

„Nem ordítok!” – ordítottam.

A rugalmas golyó balladája

Andrée P>!

Rengeteg különféle módon szereztem pénzt. Ismerkedni kell, hallgatni, és kapcsolatokat teremteni. Muszáj, ha az ember az utcán kurválkodik. Minden seggfej tudja, hogyan kell meghalni. Azt kell megtanulni, hogyan maradjunk életben…

500. oldal

Andrée P>!

Minden szörnyűségről szóló történetnek van eredete vagy rejtélye.

525. oldal

3 hozzászólás
Méá>!

— Az egyetlen bombabiztos módszer az öngyilkosságra az, ha az ember lesétál egy nagyon magas épület tetejéről, de ezt a módszert csak a különösen elhivatottak választják. Olyan átkozottul mocskos, nem?

A rugalmas golyó balladája


Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: A tükrök városa
Dean R. Koontz: Az ősellenség
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Anne Rice: Interjú a vámpírral
Libba Bray: The Diviners – A Látók
Michael Crichton: Kongó
Dean R. Koontz: A rossz hely
Dean R. Koontz: Virrasztók
Dean R. Koontz: Az eljövetel
Peter Clines: 14