Csontkollekció 298 csillagozás

Stephen King: Csontkollekció

Békésen pihen tóparti nyaralójában családjával, amikor fergeteges vihar kerekedik, kitombolja magát, majd elvonul. És akkor leszáll a köd. Egyre közeledik, és furcsa csápok, nyúlványok, tapadókorongok kúsznak elő belőle, és amit megragadnak…

A klubban kártyázik, de hiányzik egy játékos. Sebaj, az ott ülő jól nevelt idegen felajánlja, hogy beszáll. Csakhogy nem hajlandó kezet fogni bemutatkozáskor. Ez a gesztus ugyanis végzetes következményekkel járhat.

Megrendeli a tejet, narancslevet, hisz milyen jó is az, ha házhoz szállítják! Hajnalban jön a tejesember, és lerakja az ajtó elé az árut… ja, hogy esetleg földúsította az üvegek tartalmát? Talán mégis jobb, ha elugrunk a boltba!

A kimeríthetetlen fantáziájú Stephen King vérfagyasztó történeteinek újabb kötete garantálja, Kedves Olvasó, napi borzongásadagját. Nyugodt álomról azonban szó se essék!

Eredeti megjelenés éve: 1985

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2006
708 oldal · ISBN: 9630779439 · Fordította: Müller Bernadett
>!
Európa, Budapest, 2004
536 oldal · ISBN: 9630775670 · Fordította: Müller Bernadett
>!
Európa, Budapest, 2002
708 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630772175 · Fordította: Müller Bernadett

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

J. R. R. Tolkien


Kedvencelte 37

Most olvassa 16

Várólistára tette 106

Kívánságlistára tette 181

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

KingucK P>!
Stephen King: Csontkollekció

Sok könyvet olvastam már Kingtől, legalább is a magyarul megjelentek több mint felén túl vagyok, de kevés volt közötte olyan hátborzongató, mint ez a novellás-gyűjtemény. Lehet, hogy engem most más érzékenyebb állapotomba kapott el, pedig nem vagyok ijedős típus, de konkrétan a köddel álmodtam egyik nap, egy óriás pókkal kellett megküzdenem :s

Volt néhány novella, amit nemrég olvastam a Világnagy strand kötetben, azokat nem olvastam újra, mert még mindig élénken él az emlékeimben A tutaj című novella.

Összességében jó olvasmány volt, ebben a kötetben is vannak kevésbé ütős és nagyon vad novellák. Erős idegzetűeknek ajánlom!

2 hozzászólás
Roszka>!
Stephen King: Csontkollekció

Igazi King-es történetek. Persze a sok között, akadt amiit olvastam volna tovább,mint például a Köd, ami szerintem a legjobb volt benne. Igazán horrorisztikus számomra a Majom és a Tutaj volt. De nem elhanyagolható a sci-fi oldal sem. Talán két novella volt, amiért nem igazán rajongtam, de elfért a többi között. Viszont a King-i zsenialítás is benne van szerintem, ami A Tigris című novellában tökéletesen előjön. Öt és fél oldal az egész, mégis, a rövidsége ellenére is, rettegéssel teli, feszült olvasmány.

Chöpp>!
Stephen King: Csontkollekció

Abszolút kedvencek:
A majom
A Jaunt
Az Istenek szövegszerkesztője

Kedvencek:
Mrs. Todd rövid útjai
Paranoid
A férfi, aki nem fogott kezet
Világnagy strand
Otto bácsi kocsija
Nona
A rugalmas golyó balladája
A szoros

Amiket NAGYON utáltam:
Túlélő típus
Káin ébredése
A tutaj

Amit KICSIT utáltam:
Nagyi

A köd tényleg nagyon feladhatta a leckét! Nem a kedvencem, de nem is utálom. Viszont soha nem fogom elfelejteni. Mint a Mumust. (Francba!)

2 hozzászólás
smetalin >!
Stephen King: Csontkollekció

Mondtam már, hogy nem annyira szeretem a novellás köteteket? Ez Kingre is igaz……épp ezért, majdnem csak tőle olvasok, de még ő sem tudta megszerettetni velem.
Most mondhatnám azt is, hogy ezek a novellás kötetek olyanok mint egy doboz bonbon…ismerős?:) Sose tudja mit húz az ember, melyik milyen ízű lesz.
Itt is volt minden, jobb, finomabb, csokisabb vagy éppen zselés, amit nem szeretek…..

Kri_Anikó P>!
Stephen King: Csontkollekció

„Az agy az ember legjobb barátja; még akkor is szórakoztatja, ha nincs semmi olvasni- vagy tennivalója. De ha túl sokáig nem kap ingert, az ember ellen fordul.”
Megboldogult fiatalságomat idézte ez a könyv. Nagyon szerettem középiskolai éveim során Stephen Kinget, de sohasem olvastam tőle novellákat. Engem elvarázsolt ez a könyv. Nem egyszerre olvastam el az egészet, hanem apránként, estéről-estére off adagoltam a borzalmakat. Nem is tudtam volna közben másra gondolni off csak beszippantott és együtt rettegtem a szereplőkkel.

Andrée>!
Stephen King: Csontkollekció

Úgy érzem megtaláltam Kingtől a kedvenc novelláskötetem. Egy-két írás kivételével az összes tetszett, van ami jobban, van ami mérsékeltebben. De a nagy többség erősen öt csillagos.
Megvolt ezekben a történetekben minden, mi nekem való. Egy jó adag sejtelmes borzongás, némi horror, egy kis SF valamint az emberi nagyság és gyarlóság kisebb nagyobb megnyilvánulásai. Mindez King stílusában előadva, olyan módon megírva, hogy egyszer csak azt vettem észre, hogy a könyv véget is ért. Nagyon olvastatja magát.
A bevezetés és a végén a jegyzetek külön érdekességek voltak.

6 hozzászólás
ggizi P>!
Stephen King: Csontkollekció

Több érdekes novella is volt benne: A köd, A majom, A Jaunt, A tutaj, Otto bácsi kocsija és a Nagyi különösen tetszettek, de leginkább a Mrs. Todd rövid útjai fogott meg, aminek a hangulata visszavitt Lisey történetehez.

Dorka50 P>!
Stephen King: Csontkollekció

Sokáig olvastam ezt a válogatást és a vége felé kezdtem is elveszíteni az érdeklődést. Nem a legjobb válogatás King-től. Viszont a végére jegyzeteket írni pár novella születéséről jó ötlet volt. Elég sok novella kapott helyet a könyvben és a legtöbb számomra elhanyagolható volt. De azért volt pár kedvenc. A köd például tetszett, a filmet is láttam és mindkettő jó volt. A majom egy igazi ijesztő történet. Utáltam azt a majmot (gyerekkoromban sem szerettem ezeket a játékokat). Na és a legnagyobb kedvencem a Jaunt. Mivel sci-fi és egy nagyon kitalált és jól összerakott sztori. És persze olyan King-es módon tragikus befejezéssel.

Dmitrij>!
Stephen King: Csontkollekció

Ebben a kötetben az általam leginkább kedvelt Stephen King szólal meg, kevésbé hangsúlyos a horror, sokkal szerteágazóbb, színesebb a felhozatal. A legtöbb novella tetszett, olvastatta magát. Dacára annak, hogy erősen eltérő zsánereket érintenek a történetek, teljesen konzisztens marad a színvonal, ami ritka egy ilyen terjedelmű, és ennyire széles spektrumú gyűjteménynél.

Goldberg>!
Stephen King: Csontkollekció

Ez volt az első Stephen King novelláskötetem, de biztos nem az utolsó. Jó ideje szemezek már vele és legalább egy hónapja a polcunkon várta, hogy végre elolvassam, abszolút nem bántam meg, hogy ezt a könyvet választottam egy Stephen King kihíváshoz. Ez volt King második novelláskötete az Éjszakai műszak után. Húsz novellát és két verset tartalmaz, melyek között vannak jól és kevésbé jól sikerültek. Szerencsére a jobban sikerültek vannak többségben szvsz. Összességében azért méltóak a Mesterhez és eléggé Kingesre sikeredett a könyv.
Nekem a borítója is megtetszett, főleg miután az eredetivel összehasonlítottam. Ez a lilás, csápos sokkal jobban tetszik, mint az amerikai kiadás, amin egy majom van cintányérral a kezében.

Az első novella, egyben a leghosszabb, a Köd rögtön a kedvencem lett, nagyon tetszett az alapszituáció. Elgondolkodtatott, hogy hasonló helyzetben vajon mit tennék. Ha a biztonságos világ leszűkülne egy bevásárlóközpont méretére. A karakterek is egész jól meg voltak írva, egyedül a vénlány idegesített csak. A vége is tetszett, úgy érzem az én képzeletemre lett bízva a folytatás.

A Tigris nem lett a kedvencem, mindössze néhány oldal az egész, de egynek ez is elment. Kicsit kakukktojás volt nekem, semmi borzongató nem volt benne.

A Majom már jobban tetszett, de kicsit többre számítottam, több borzongásra, ami sajnos elmaradt, pedig az alapötlet jó volt. Egy játék majom amelytől nem lehet megszabadulni és ha összeüti a cintányért ami a kezében van…

A következő novellát, a Káin ébredését nem nagyon tudom hova rakni, elég kis rövid sztori amiből nem sok minden derül ki, hogy mi miért történik pontosan, bár azért lehet sejteni. Morbid, de túl rövid volt, ez lehetett volna egy kicsivel hosszabb is.

Mrs. Todd rövid útjai is kilóg kicsit a sorból, inkább misztikus és kissé romantikus beütésű. A Megszólít az éjszaka című film ugrik be erről a történetről. Mindig egy rövidebb utat találni, aztán ha megvan, akkor még rövidebbet… Kifejezetten tetszett, hogy egy ilyen novella is bekerült a könyvbe.

A Jaunt az egyik kedvencem lett, nagyon jól megírt sci-fi történet. A teleportálás feltalálásának elmesélésében is profi King, úgy éreztem én is ott ülök a családdal az állomáson. A vége pedig elborzasztó.

A Talpalávaló olyan semmilyen volt, mint a Tigris, nem sok maradt meg belőle. Egy zenekarról szól, akik jó pénzért fellépnek egy gengszter esküvőjén. Semmi természetfölötti nincs ebben
a novellában, csak az emberi gonoszság rövid bemutatása.

Ez az első vers a kötetben, a Paranoid. Nem fogott meg igazán, nem vagyok nagy versrajongó. Egy rögeszmés ember képzelgése az egész.

A Tutaj az egyik legjobb történet szerintem az egész könyvben, kedvenc is lett. Bár elég klisés a történet és a karakterek is, de pont ettől működött az egész. Négy meggondolatlan fiatal beszökik egy tóra, ahol észrevesznek egy olajfoltra hasonlító valamit. Aztán az egyikük túl közel merészkedik hozzá… A végét itt is a fantáziánkra bízta King, bár szerintem egyértelmű volt mi történt.

Az istenek szövegszerkesztője is az egyik kedvencem lett, elgondolkodtam magam is, hogy mit változtatnék meg, ha kapnék egy ilyen gépet. Ebbe a novellába még egy kis humort is
sikerült csempésznie Kingnek.

A férfi, aki nem fogott kezet című mű tetszett, de kedvenc ez sem lett. Egy félresikerült pókerparti Kinges elbeszélése, nem hátborzongató, de van egy hangulata neki.

Világnagy strand. Azt hiszem 1991-ben ezzel a névvel ki lett adva egy nyolc novellás válogatás. Hőseink itt egy sivatagból álló bolygón landolnak űrhajójukkal, egyikük pedig szépen lassan megbolondul, mivel ez a sivatag él és egyre közelebb kúszik az emberhez.

A Kaszás képe egy rövid, pár oldalas történet. Nem volt rossz, csak a rövidsége miatt kidolgozatlannak éreztem, pedig az alapötlet itt is tetszett. Nem volt félelmetes, inkább hangulatos történet, mint a Majom
.
Nona egy fiatal, csinos, csodaszép lány és aki megpillantja, a rabja is lesz rögtön. Sajnos a főszereplő itt elég irritáló volt, nem tudtam vele együtt érezni. Ez a novella a szerelem erejéről szól és hogy mit hajlandó érte megtenni az ember, még akkor is ha tudja, nem éri meg.

Az Owennek című vers a legrövidebb az egész könyvben. Semmi különös, kicsit unalmas, és rövid versecske.

A következő a Túlélő típus, ami szintén az egyik legjobban sikerült novella a könyvben. Elmebeteg alapötlet, mégis tetszett. Mennyire ragaszkodik az ember az élethez? És mennyire éri meg ragaszkodni hozzá egy ilyen helyzetben? Főszereplőnk egy lakatlan szigetre vetődött sebész, aki legalább annyira idegesítő, mint a Nona főhőse, abszolút nem tudtam kedvelni sem szegényt. A szigeten semmi ennivaló nincs, a sirályokat kivéve. Azonban egy baleset után a sirályvadászat is bajos lesz, sebészünknek valami más ennivaló után kell néznie… A naplószerű formátum is kifejezetten jó ötlet volt, pacsi King bácsinak érte.

Otto bácsi kocsija, de nem Christineről van szó. Ez a novella is tetszett, nem mondom, hogy féltem, de azért kinéztem az ablakon néha, nem-e áll a ház előtt Otto bácsi autója. Azt a jelenetet sem felejtem, amikor az unoka beül egy rövid időre a kocsiba.

A Tejesember egy két részre osztott se füle, se farka történet volt. Nem váltott ki belőlem szinte semmit sem. A kettő közül az első, rövidebb része tetszett jobban, a másodikat túlírtnak éreztem.

A Nagyi egy igazán félelmetes történet volt, talán a legijesztőbb az egész kötetből. Ezt a novellát egy jó darabig nem fogom elfelejteni. Frász kitör…

Utolsó előtti történet volt a Rugalmas golyó balladája egy jó kis elgondolkodtató sztori a megőrülésről. Nagyon tetszett.

Utolsó novellaként a Szoros egy egész jó kis zárása volt ennek a kötetnek. Nem horror, nem ijesztő, inkább kifejezetten szomorú, szívbemarkoló történet egy idős hölgyről, aki egész életét egy helyen, a szorosban élte le, azonban egy nap nekivág, hogy elhagyja. King itt bizonyította nekem, hogy nem csak a horrorhoz ért.

Összességében egy kicsit hullámzónak éreztem ezt a novelláskötetet, voltak igazán jók (pl. A Jaunt, A tutaj, Világnagy strand, A köd, Túlélő típus) kevésbé jók, de nem rosszak (pl. A férfi aki nem fogott kezet, Nona, Káin ébredése, A kaszás képe) felejthetők (pl. A tigris, Talpalávalók) és kakukktojások (Paranoid, Owennek).
Mivel ez volt az első novellás könyv a Mestertől, így egyelőre nem tudom kedvencnek sorolni.


Népszerű idézetek

LianneHide I>!

Egy jó hosszú regény több szempontból is olyan, mint egy hosszú, kielégítő szerelmi viszony. […] Egy novella azonban merőben más – olyan, mint egy idegen gyors csókja a sötétben. Ez természetesen sosem lesz olyan, mint egy viszony vagy egy házasság, de hát a csók mindig édes, és éppen a rövidsége adja a vonzerejét.

Chöpp>!

A fiatalok válasza a félelemre általában az, hogy mondanak valami bölcset, vagy nyeglék lesznek.

539. oldal Otto bácsi kocsija

Chöpp>!

Az agy az ember legjobb barátja; még akkor is szórakoztatja, ha nincs semmi olvasni- vagy tennivalója. De ha túl sokáig nem kap ingert, az ember ellen fordul. Vagyis önmaga ellen fordul, saját magára támad, vagy akár egyfajta elképzelhetetlen önkannibalizmus során el is emészti önmagát.

305. oldal A jaunt

Kapcsolódó szócikkek: agy · inger
Chöpp>!

Van bennünk valami, ami nagyon vonzódik az őrültséghez. Az ember egy nagyon magas épület tetejéről lepillantva mindig érez valami enyhe, morbid vágyat, hogy leugorjon.

631. oldal A rugalmas golyó balladája

MisssBee>!

Kapaszkodj belém. Fogj jó erősen. Sötét helyekre foglak vezetni, de azt hiszem, tudom az utat. Csak ne engedd el a karomat. És ha esetleg megcsókollak a sötétben, ne ijedj meg; csak azért teszem, mert szeretlek. Most pedig figyelj!

Bevezetés; 8.o.

Chöpp>!

Az öreg fákról mindig az entek jutnak eszembe Tolkien fantasztikus Gyűrű-trilógiájából.

47. oldal A köd

Kapcsolódó szócikkek: J. R. R. Tolkien
Chöpp>!

Általában úgysem tudja soha senki, hogy miért történnek a dolgok… különösen azok nem, akik azt mondják, hogy tudják.

649. oldal A rugalmas golyó balladája

Chöpp>!

A tél legelső napja óta időről időre látom az apádat. Azt mondja, a halál nem is olyan rossz; legalábbis azt hiszem, ezt akarja mondani.

688. oldal A szoros

Chöpp>!

Szavai úgy potyogtak a forró, mozdulatlan levegőbe, mint a kövek a sötét vízbe.

449. oldal A Kaszás képe

Chöpp>!

A szél sikoltozva rohangált körülöttünk.

474. oldal Nona


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

H. P. Lovecraft: Árnyék Innsmouth fölött
Veres Attila: Éjféli iskolák
Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
George R. R. Martin: Álomdalok
Sam Weller – Mort Castle (szerk.): Árnyak és rémek
Pálffy Gergő (szerk.): Bújj – Bújj
Justin Cronin: A tükrök városa
S. A. Barnes: Síri csend
Dean R. Koontz: Az ősellenség