Csontkollekció 250 csillagozás

Stephen King: Csontkollekció

Békésen pihen tóparti nyaralójában családjával, amikor fergeteges vihar kerekedik, kitombolja magát, majd elvonul. És akkor leszáll a köd. Egyre közeledik, és furcsa csápok, nyúlványok, tapadókorongok kúsznak elő belőle, és amit megragadnak…

A klubban kártyázik, de hiányzik egy játékos. Sebaj, az ott ülő jól nevelt idegen felajánlja, hogy beszáll. Csakhogy nem hajlandó kezet fogni bemutatkozáskor. Ez a gesztus ugyanis végzetes következményekkel járhat.

Megrendeli a tejet, narancslevet, hisz milyen jó is az, ha házhoz szállítják! Hajnalban jön a tejesember, és lerakja az ajtó elé az árut… ja, hogy esetleg földúsította az üvegek tartalmát? Talán mégis jobb, ha elugrunk a boltba!

A kimeríthetetlen fantáziájú Stephen King vérfagyasztó történeteinek újabb kötete garantálja, Kedves Olvasó, napi borzongásadagját. Nyugodt álomról azonban szó se essék!

Eredeti megjelenés éve: 1985

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2006
708 oldal · ISBN: 9630779439 · Fordította: Müller Bernadett
>!
Európa, Budapest, 2004
536 oldal · ISBN: 9630775670 · Fordította: Müller Bernadett
>!
Európa, Budapest, 2002
708 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630772175 · Fordította: Müller Bernadett

Enciklopédia 4


Kedvencelte 35

Most olvassa 15

Várólistára tette 97

Kívánságlistára tette 139

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

EssentialHencsi P>!
Stephen King: Csontkollekció

Mint minden novelláskötetben, ebben is voltak erősebb és gyengébb írások. Elég sokat láttam is már, Creepshow 2, Rémálmok és lidércek sorozat, nem is beszélve a külön filmet kapott írásokról.
A kedvencem A köd (meg is nézem majd, mert a film még jobb), a Mrs. Todd rövid útjai, a Nagyi (azt nem nézem meg, mert borzalom), és A tutaj, ami most első helyre lépett a legfélelmetesebb novellák Heni szerint című képzeletbeli listán, megelőzve a harminc éve első helyezett Mumust.
De azért még mindig a Rémálmok és lidércek a kedvenc novellagyűjteményem Istvántól. Persze erősen közrejátszik, hogy ő volt az első.

6 hozzászólás
Andrée P>!
Stephen King: Csontkollekció

Úgy érzem megtaláltam Kingtől a kedvenc novelláskötetem. Egy-két írás kivételével az összes tetszett, van ami jobban, van ami mérsékeltebben. De a nagy többség erősen öt csillagos.
Megvolt ezekben a történetekben minden, mi nekem való. Egy jó adag sejtelmes borzongás, némi horror, egy kis SF valamint az emberi nagyság és gyarlóság kisebb nagyobb megnyilvánulásai. Mindez King stílusában előadva, olyan módon megírva, hogy egyszer csak azt vettem észre, hogy a könyv véget is ért. Nagyon olvastatja magát.
A bevezetés és a végén a jegyzetek külön érdekességek voltak.

6 hozzászólás
ggizi P>!
Stephen King: Csontkollekció

Több érdekes novella is volt benne: A köd, A majom, A Jaunt, A tutaj, Otto bácsi kocsija és a Nagyi különösen tetszettek, de leginkább a Mrs. Todd rövid útjai fogott meg, aminek a hangulata visszavitt Lisey történetehez.

csillagka P>!
Stephen King: Csontkollekció

A francba Stefán. Ilyen könyveknél elfog a miért is kellett ez neked érzés. Szépen leírod az elején, hogy a novella nem a műfajod, hát tényleg nem :(
Ilyesmi könyvek miatt, nem olvastam majd tíz évig tőled semmit. Sajnos be kell látom, King nem a kitalált lények szerzője, maradjon a lélek és az elme határtalanságánál és rendben leszünk. Az „Éjszakai műszak” se volt tökéletes, de ott legalább egy-két gyöngyszem akadt, ami elvitte a hátán, itt nem találtam olyat.
A köd már alapozott, komoly fizikai szenvedést okozott az olvasása, nem szerettem se a sztorit, se a szereplőket, mondjuk ez a többi részletben is megmaradt.
Megint itt a kétkedés ami sokszor elfogott, emberünk a pénzért tényleg mindenre képes volt ? Vagy még mindig képes, mert sajnos ez nem az a szint amit elvárok, még alulról se.
Kár volt, pedig tényleg reménykedtem hogy idén nem fogok csalódni :(

Jaina>!
Stephen King: Csontkollekció

A Csontkollekció nincs a kedvenc King novellásköteteim között. Két kedvenc történetem van ebben a kötetben, a többi inkább átlagos vagy gyenge. A Ködöt nagyon szeretem, a legelső olvasás óta megragadt valahol az agyamban és néha előbukkant. Jól esett most újra elolvasni. Másik kedvencem A rugalmas golyó balladája fornit és fornus. A leggyengébbek között említeném a Túlélő típust, alig vártam, hogy vége legyen. Összességében elég vegyes a novellák színvonala, sajnos az Éjszakai műszaknak a nyomába sem ér :(

Kedves_Könyvek I>!
Stephen King: Csontkollekció

Már értem, miért szeretik annyian Stephen King írásait. Mert most már én is szeretem őket.

Mary_J P>!
Stephen King: Csontkollekció

Nem ez lett a kedvenc gyűjteményem tőle, de persze azért csalódást sem okozott. Nagyon valószínűséggel azért lettek kicsit vegyesek az érzelmeim,mert több történetéttel is találkoztam már régebben és sajnos még ha jó kis nem mindegyiket terveztem volna újra olvasni.
A történetek sokszínűek voltak, mind terjedelmükben mind témájukban egy dolog biztos: a borzongás.
A köd, természetesen nagy kedven közülük, de A majom is kellően hátborzongató volt újraolvasva is, hogy egy kedvesnek tűnő gyerekjáték milyem iszonyatra képes, vagy nem is beszélve Mrs. Todd rövid(ebb) útjai is felborzolták az idegeim a sejtelmességével. De a túlélő típus után is le kellett tennem kicsit a könyvet, azt hiszem vannak dolgok amire én sohasem lennék képes..

Risus P>!
Stephen King: Csontkollekció

Mindjárt sírok! Na nem azért, mert annyira jó volt és most véget ért, vagy olyan rosszat álmodtam, hogy sírva ébredtem. Nem, a sírás a csalódástól van! Életem egyik legnagyobb csalódása! Olyan nagy reményeket fűztem a A köd novellához, hogy azt le sem tudom írni és erre kapok egy ilyen…
Láttam a 2007-es filmet, kb 3 hete megnéztem a sorozat első évadját. Mivel én is azt a csapatot erősítem, hogy a könyv jobb, nos ez esetben részemről egy határozott NEM! Pedig a sorozatért oda sem voltam, de mégis jobb mint az írás!
King bá, ha ezt olvasod, akkor kérlek, KÉRLEK, ne írj több novellát!

4 hozzászólás
Timberwolfes>!
Stephen King: Csontkollekció

SK és a novella… Számomra még mindig kevésbé tetsző páros…
A Köd c. Darabont film-et látva mindig rájövök hogy lehet valaki még SK-nál is elborultabb…Szerintem az egyik legjobban sikerült adaptáció érdemes megnézni.
Maga a történet a gyűjteményben a leghosszabb és messze a legjobb is.
King is jól ért ahhoz hogy kell egy mikro környezetbe zárt ember csoportot kifordítani a civilizált valós énjükből, persze ő nála az indikátor egy köd és a benne felsejlő lények eléggé jól megfűszerezik az egészet. Nagyon jó történet és a karaktereket a meglévő határok között a lehető legjobban dolgozza ki ezért már megéri elolvasni a könyvet.

Ahogy megyünk tovább jönnek sorba a kis történetek… Hol jobb, hol rosszabb hol semmilyenek. Szerintem egy két hónap múlva ha visszakérdeznék az embereket hogy milyen novellák voltak ebben a kötetben valahogy mindenkinek az jutna eszébe hogy ebben volt az a drogcsempész a lakatlan szigetről nem? Tudod ő volt az aki…
Hát igen sajnos a címe is elhalványul és maguk a novellák is (legalábbis engem) olvasás közben mérsékelten szórakoztattak aztán már jön a következő és már alig emlékszem hogy az előző miről is szólt. Azért egy kettő így is nagyot szól: A majom, A talpalávaló, A tutaj és Az istenek szövegszerkesztője.

1 hozzászólás
aliggaz>!
Stephen King: Csontkollekció

Brutál jó kis kötet. A Majom ügyes húzás volt. A köd című novellát, már egy régebbi 1990.-es Galaktikában olvastam. Mindent összevetve 5.-ös.


Népszerű idézetek

LianneHide I>!

Egy jó hosszú regény több szempontból is olyan, mint egy hosszú, kielégítő szerelmi viszony. (…) Egy novella azonban merőben más – olyan, mint egy idegen gyors csókja a sötétben. Ez természetesen sosem lesz olyan, mint egy viszony vagy egy házasság, de hát a csók mindig édes, és éppen a rövidsége adja a vonzerejét.

MisssBee>!

Kapaszkodj belém. Fogj jó erősen. Sötét helyekre foglak vezetni, de azt hiszem, tudom az utat. Csak ne engedd el a karomat. És ha esetleg megcsókollak a sötétben, ne ijedj meg; csak azért teszem, mert szeretlek. Most pedig figyelj!

Bevezetés; 8.o.

Röfipingvin P>!

Az ügynök felesége megemlítette Sylvia Plath és Anne Sexton nevét, mire a fiatal író azt mondta, hogy szerinte Plath nem igazán formálhat jogot a sikeres író címre. Nem a siker miatt lett öngyilkos, mondta; hanem azért lett sikeres, mert öngyilkos lett.

609. oldal, A rugalmas golyó balladája

Kapcsolódó szócikkek: Sylvia Plath
Andrée P>!

Minden szörnyűségről szóló történetnek van eredete vagy rejtélye.

525. oldal

3 hozzászólás
Christine_>!

Az esőben, a buszmegállóban fekete varjak gubbasztanak fekete esernyőkkel és úgy tesznek, mintha az órájukat néznék, de nem is esik az eső. A szemük helyén ezüstdollárok.

Praetorianus P>!

Az egyetlen halálos bűn az, ha az ember feladja.

Túlélő típus c. novella

MisssBee>!

Rachel azt mondta, gyermekkorában úgy érezte, minden nyár örökké tart, de most, hogy felnőtt ("totyogó, szenilis tizenkilenc éves lett", tréfálkozott Deke, mire a lány bokán rúgta), minden évben rövidebbek lesznek.

A tutaj - 336.o.

Méá>!

„Nem ordítok!” – ordítottam.

A rugalmas golyó balladája

String>!

A betűkről hirtelen egy gyermekkori játéka jutott eszébe. A Varázsgolyó. Az ember kérdezett valamit, amire igennel vagy nemmel lehetett felelni, aztán megfordította a varázsgolyót és az felelt – hamis, mégis elbűvölően rejtélyes válaszai között olyanok szerepeltek, mint: MAJDNEM BIZTOS, ERRE ÉN NEM SZÁMÍTANÉK, VAGY HOGY KÉRDEZZ MEG ÚJRA KÉSŐBB.

378. oldal, Az istenek szövegszerkesztője c. novella

Andrée P>!

A boszorkányok állítólag tudnak varázsolni. Elvégre ezért boszorkányok, nem igaz?

592. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: A tükrök városa
Dean R. Koontz: Az ősellenség
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Anne Rice: Interjú a vámpírral
Libba Bray: The Diviners – A Látók
Michael Crichton: Kongó
Dean R. Koontz: A rossz hely
Dean R. Koontz: Virrasztók
Dean R. Koontz: Az eljövetel
Peter Clines: 14