Carrie 1867 csillagozás

Stephen King: Carrie Stephen King: Carrie Stephen King: Carrie Stephen King: Carrie Stephen King: Carrie Stephen King: Carrie Stephen King: Carrie Stephen King: Carrie Stephen King: Carrie Stephen King: Carrie

A ​chamberlaini gimnáziumban közeleg az érettségi. A tizenhat éves, esetlen Carrie White-ot nemcsak bigottan vallásos anyja terrorizálja, hanem diáktársai – főként a lányok – gúnyolódásának is állandó céltáblája. Egy különösen megalázó esemény után a főkolomposokat megbüntetik, Carrie-ben pedig nőttön-nő az indulat, elégtételt akar venni az őt ért sérelmekért. Egyre inkább tudatosul benne, hogy félelmetes telekinetikus képessége micsoda hatalom…
Stephen King sorrendben negyedik regénye ez, mégis elsőként jelent meg, és zajos sikert aratott: egy év alatt több mint egymillió példányt adtak el belőle. Írója akkoriban még középiskolai tanárként dolgozott, alig jött ki a fizetéséből, és ehhez a történethez nem fűzött komolyabb reményeket – kezdetben novellának szánta, de nem volt vele elégedett. Végül ki is dobta, az anekdota szerint felesége bányászta elő a szemetesből, és ő győzte meg a pályakezdő írót, hogy érdemes kidolgoznia az ötletet. Egy visszaemlékezésben afféle fordított… (tovább)

A boszorkánylány címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1974

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2023
284 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635043934 · Fordította: Hamvai Kornél
>!
Európa, Budapest, 2021
284 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635043934 · Fordította: Hamvai Kornél
>!
Európa, Budapest, 2021
288 oldal · ISBN: 9789635044740 · Fordította: Hamvai Kornél

6 további kiadás


Enciklopédia 35

Szereplők népszerűség szerint

Carrie White · Susan Snell · Tommy Ross · Billy Nolan · Christine Hargensen · Doyle seriff · Frieda Jason · George Dawson · Henry Grayle · Margaret White (Momma) · Norma Watson · Ralph White · Rita Desjardin · Vic Mooney

Helyszínek népszerűség szerint

Chamberlain, Maine, USA · gimnázium


Kedvencelte 203

Most olvassa 72

Várólistára tette 311

Kívánságlistára tette 334

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Stephen King: Carrie

Talán azért lett sikeres a Carrie, mert mindannyian tudunk egy kicsit azonosulni a címszereplővel. Mindenki volt egy kicsit kirekesztett a suliban, mindenkinek voltak konfliktusai a szüleivel, mindenkiben forrongott igazságtalanságból fakadó düh. Nemcsak fiatal korában, hanem akár most is…
A könyv felépítése nagyon tetszett: jelenidejű történetvezetés mellett a beékelt visszaemlékezések, idézetek, jelentések segítették az elmélyülést. Mivel elég hamar kiderült a végkifejlet, így inkább a miértek és hogyanok adták az olvasás gördülékenységét, élvezeti értékét. Az atmoszférateremtés tökéletes: az anyuka bigott vallásossága, a diákok kegyetlen előkészítő munkája és a Carrie-ben fortyongó indulatok mind hozzájárultak ahhoz, hogy „hangulatban maradjak” a könyv végéig.
Szuper King könyv volt, már most alig várom, hogy újabb kötetével ismerkedhessek meg.

>!
Európa, Budapest, 1998
282 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630764369 · Fordította: Hamvai Kornél
7 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Stephen King: Carrie

Oh te jó ég!

Első könyvem az írótól. Még pár éve egy barátnőm kezdet mesélni róla és a történeteiről. Most pedig, hogy a csapból is az ő könyveinek filmváltozatai folynak, úgy döntöttem adok neki esélyt.

Kétkedve álltam neki, ugyanis ez a nagy rajongás engem inkább taszított.
De…és itt ez a szó adja a lényeget. DE igazatok volt!

Brutális történetet sikerült olvasnom. Te jó ég, mennyire mérges voltam arra a sok idiótára (már elnézést). Bosszút akartam, szenvedtem, megaláztak és éreztem mennyire reszketek, de azt is, hogy sokkal több vagyok, mint hiszik. Anya nem ért meg, sokszor kegyetlen, nem szólok, de tudom már nem sokáig bírom. És a végén …igen a végén boldog voltam, pedig morbid érzés hisz borzalmas úgy ahogy van a történet.
Carrie bámulatos egy szereplő, a lelke minden rezdülése, valós érzések kavalkádját indította el bennem.

Igen, azt hiszem nagyon csendben fogok maradni és szép sorban megveszem az úriember műveit. Mert imádtam és hatalmas kedvenc, olvassátok! :)

4 hozzászólás
Disznóparéj_HVP IP>!
Stephen King: Carrie

Egyre több közös vonást fedezek fel magamban és Stephen Kingben.
– Mindketten szeretjük a fantasyt.
– Egyikünk sem egy világszép férfi, de lehengerlő sármunkkal, intellektusunkkal és tehetségünkkel bőven kipótoljuk. (Hú, de jól megépítették ezt a mennyezetet itt nálunk!)
– Mindketten jól írunk. (Budapest, napsütés, és a plafon még mindig tart.)
– Mindkettőnk elsőként megjelent könyve egy bizonyos zsánerbe tartozik.
És, hogy melyik is ez a zsáner? Nos, nézzük meg a Carrie legprominensebb elemeit, és állapítsuk meg abból!

– 16 éves, nőnemű főszereplő, spoiler
– mindenki fúrja és szekálja őt
– szerelmi háromszög(ek)
– iskolai bál
– jól olvasható, sodró szöveg, a leírások tekintélyes része arról szól, hogy melyik lány mit visel és mit gondol a másik öltözködéséről
– misztikum
– szerelem
– tragédia

Igen. Stephen King első megjelent regénye is ízig-vérig (főleg vérig) YA.
Méghozzá a legjobb fajtából: őszinte lelki dráma, igazi konfliktussal, igazi őrülettel (mami…) és érthető, életszerű szereplőkkel.
Ja, igen, 1974-ből. Szóval mondhatni, hogy King mester láthatott valamit előre, amikor fogta magát, és több, mint 44 évvel ezelőtt írt egy olyan regényt, amivel most is tarolna a 13-25 éves lányok körében.
Nem tudom, milyen lehetett a könyv fogadtatása a megjelenésekor, durvának, túl erősnek érezték-e – az azóta eltelt évek ebben az egyben éreztetik hatásukat: most már ez a regény gond nélkül landolhat akármelyik young adult olvasó polcán és kezében, annak idején lehet, hogy nem adták volna egy kamaszkorú olvasó kezébe.
Ami kár, szerintem. Ez egy fontos könyv: szól a szülő felelősségéről (például csak képzeljük el, miféle csodalény válhatott volna Carrie-ből egy akár csak pár fokkal is normálisabb családban), a közösség szerepéről abban, hogy micsoda ember lesz vagy nem lesz belőled, sőt, a segítségnyújtás értelmes vagy értelmetlen voltáról, az önpusztításról és tombolásról, vallásról… és hát Carrie-ről. Mert valljuk be, mindnyájan ismerünk egy-egy Carrie-t, akik esetében csak imádkozni tudunk, hogy még azelőtt véget érjen a középsuli neki, mielőtt végleg összetörik.
Ami a legérdekesebb élmény volt nekem az olvasás közben, az az, hogy folyamatosan a Légy jó mindhalálig jutott az eszembe. Legalábbis az a regény szeretne valami hasonlót mondani az örökké gúnyolt, kiközösített embereknek. Csak amíg a Légy jó mindhalálig nyomasztó, kellemetlen és korszerűtlen, ráadásul még csak nem is ifjúsági könyvnek íródott, addig a Carrie egy könnyen befogadható, de szerintem még mélyebb és többrétegű, meglehetősen hasonló mondanivalóval. Legyek jó? Minek? Ezeknek? Ezek nem érdemlik, hogy jó legyek. Ezek tüzet érdemelnek, hogy a helyükön kinőhessen valami jó majd nagy sokára…

Mind ismerjük ezt az érzést. Mind átmegyünk rajta. A Carrie arról szól, hogy mi történik, amikor ez az érzés hatalommal párosul. Igazi hatalommal, nem csak néhány puskával, pedig már azokkal is brutális pusztítást lehet rendezni (ld. még pl. Columbine). És akkor a könyv megkérdezi: miért, te mit tettél volna? Nyelsz még? Vagy van olyan pont, ahol azt mondod, most vagy visszaütsz vagy megőrülsz?

És akkor a tesitanár nyavalygása: bárcsak kinyúltam volna afelé a lány felé.
De tudod mit? Ő kinyúlt. És elég volt? Nem. Aki igazán meg tudja ezeket a tragédiákat fogni, az a család. Az iskola az állandó teljesítménykényszer, a folyamatosan figyelő vetélytársak, a soha-be-nem-teljesülő-első-szerelmek és rengeteg frusztráció, feszültség forrásaként manapság mondhatni, szinte világszinten képtelen mit kezdeni a gyerek érzéseivel. Aki túl jó valamiben, nem tud haladni, mert a többiekhez kell igazodnia, aki túl rossz, képtelen felzárkózni – és ez még csak a tanulás. A lelki-szellemi egészségről ne is beszéljünk…

Carrie White-okat gyártunk, intézményesen, már évtizedek óta, és nem sok jele van annak, hogy ezzel felhagyni akarnánk.

Erről is szól ez a könyv: nem mindenki megmenthető azzal, ha kinyúlsz feléje. El is kell érni. Akkor nem lesz belőle sem öngyilkos Lisbon-lány, sem… Carrie White.

(Adalék: „A boszorkánylány címmel is megjelent.” A magyar címadási hagyomány megérdemel egy perc lassú, ütemes tapsot, ismét.)

8 hozzászólás
Kriszta_89 P>!
Stephen King: Carrie

Újabb nagyszerű könyvét olvashattam Stephen King-nek. Ha ránéz az ember a borítóra nem is gondolná, hogy milyen fontos témához nyúlt hozzá és mi az üzenete az egésznek. A gyerekek gonoszak és igen így tönkre lehet tenni egy másik életét. Amit még boncolgat az a vallás, megmutatja az egész szélsőséges oldalát, hogy hogy tud valami átfordulni a normálisból.
Mindenkit utáltam ebben a könyvben az összes gyereket és az anyukát is, nagyon erős ellenszenvet váltottak ki belőlem. Viszont Carret nem tudtam, még azért sem amit tett, mert teljesen megértem a dühét és amit ő érezhetett. Rabul ejtett a könyv misztikuma is, napokra beszippantott és érdekelt az egész végkifejlet.

3 hozzászólás
Amál P>!
Stephen King: Carrie

A filmet már többször láttam, de a könyvet csak az új megjelenés után olvastam el. Carrie története engem mindig mélyén felkavart és nagyon sajnáltam, mert ő igazából áldozat. A bigottan vallásos anyja áldozata. A kegyetlen osztálytársai, főleg a lányok áldozata, akik folyamatosan megalázzák. A körülmények áldozata. Szerencsére nekem sose kellett a kirekesztettség érzését megtapasztalnom, de mélyen együtt tudok vele érezni. Nem csodálkozom, hogy az indulatok csak gyűltek benne, mert nagyon sokáig elfojtotta őket. Sose gondoltam volna, hogy ez volt Stephen King első megjelent könyve , mert ez egy vérbeli King könyv, olyan, amit én nagyon szeretek az írótól. Biztos, hogy még párszor el fogom olvasni, ugyan úgy, ahogy a filmet is mindig megnézem, amikor adják a televízióban.

5 hozzászólás
Rituga P>!
Stephen King: Carrie

MIndenkinél van egy pont, ami után robban. Mindegy mennyire vagyunk toleránsak, szocializáltak, egyszer elég lesz. Azon a ponton túl pedig nincs megállás. Olyan, mint egy mozdony, vezető nélkül. Előbb-utóbb kisiklik, lesodródik a pályáról. És igazából pont ezért szeretem annyira King könyveit. Nem a vér, vagy a borzongató részek vonzanak. Hanem ahogy megmutaja egy ember életét, lelkét. Hogy tisztán kirajzolódik, mi miért történik úgy, ahogy. Most sem csalódtam.

4 hozzászólás
Regina_Elek>!
Stephen King: Carrie

Fizikai gondolatközlés

Hányan játszottunk el a gondolattal, hogy, ha képesek lennénk irányítani bárkit és bármit mégis mit tennénk abban a bizonyos helyzetben? Carrie a verbális bántalmazás céltáblájaként bűnhődik nap, mint nap, a hely, ami pedig a biztonságot nyújtaná, a vezeklés fertője. Van egy pont, ami az utolsó csepp a pohárban, amikor az ember darabokra tör és már nem lesz ugyanaz, aki egykor volt. Megannyi mondani valót vagy rejtett utalást olvashatunk ki a cselekményekből, de amit mindenképp tudunk, hogy ez egy végtelenségig szomorú történet egy megtört lányról, aki a földdel tette egyenlővé mindazt, ami őt megsemmisítette.

Egy rövid mégis tartalmas irodalmi alkotás, amiben a misztikum és a horror az emberben dúló érzéseket testesíti meg.

>!
Európa, Budapest, 2021
284 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635043934 · Fordította: Hamvai Kornél
2 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!
Stephen King: Carrie

Még csak most ismerkedek Stephen King világával, nem sok könyvéhez volt egyelőre szerencsém, de egyre inkább kezdem megérteni, miért vannak olyan sokan odáig a könyveiért, bár a nagyon durva horror sztorijaitól még igyekszem távol maradni. Számomra ez a Carrie nem volt klasszikus értelemben vett horror, nem voltak benne olyan ijesztő jelenetek, amiktől „félni” lehetett volna, egyszerűen csak kaptunk egy durva sztorit arról, hogy Carrie hányattatott múltja milyen csúfos kudarcba fullad a jelenben. Persze nincsenek mentségek arra vonatkozóan, amiket Carrie művelt, de én mindezek ellenére nagyon sajnáltam őt. Nagyon durva élete volt, már nagyon sok nehézségen kellett átszenvednie magát, pedig még csak középiskolás volt. spoiler Mivel a cselekmények nagyját feljegyzésekből, rendőri kihallgatásokból és visszaemlékezésekből tudhatjuk meg, így nem volt horrorisztikus, szimplán csak izgalmas Kíváncsi lettem általuk, hogy vajon hogyan fajulhattak idáig a dolgok. Várom már, hogy újabb King könyvbe kezdhessek, remélem, hogy megmarad ez a tendencia és az is tetszeni fog majd.
link

6 hozzászólás
KleineKatze>!
Stephen King: Carrie

Legjobb King amit valaha olvastam, és amit valaha fogok. Mert uhh, ez nagyon ott van! Én ilyen brutál jót régen olvastam! Egy rossz szót nem tudok rá mondani, mert nincs. Önmagában az, hogy első pillanattól érzelmileg közel éreztem magamhoz a főszereplőt, hiszen kinek ne lennének emlékei az iskolai szekálásról, zaklatásról, beszólásokról. Nem is feltétlenül személyes emléknek kell lennie, de találkoztunk vele. Nem lehet hogy nem. És az aki átél egy ilyet, az maga Carrie. Abban a pillanatban, a gyengeség és megalázottság érzésében erőt és hatalmat akar, amivel megvédheti magát, és akár bosszút is állhatna a zaklatóin.
Stephen King, lenyűgöztél. Ennyi. Kész, pont. Imádom.

2 hozzászólás
Cukormalac P>!
Stephen King: Carrie

Van egy ismerősöm, aki kifejezetten sokáig hangoztatta, hogy azok alapján, amiket a könyveiről és magáról a szerzőről olvasott, biztosan nem fog a kezébe venni egyetlen King-művet sem, lévén – és ezek az Ő szavai – a pasas totál kattant, nettó elmebeteg és még sörözni sem szívesen ülnék le vele, erre mostanra jóformán csak azokat a köteteket nem olvasta a Mester tollából, amiket nem tudott kikölcsönözni a könyvtárból. Nos, barátaim… így megy ez, á la Vonnegut, s habár nem pontosan így vélekedtem, konkrétan (rém)álmomban sem mertem volna hinni, hogy a fickó műveit kedvelő, később pedig megszállott módon gyűjtő, valódi SK-rajongó leszek.

A ragyogás először filmen, majd könyvként sem volt kifejezetten kellemes emlék – előbbi közben durván hatszor aludtam be majdnem… –, a Dolores viszont megtörte a jeget, azóta pedig minden tőle olvasott könyv igazán tetszett valamiért. Oké, eddig jók is vagyunk, nem igaz?! Megszerettem, szívesen veszem kezembe a műveit, de ilyen esetekben azért mégis csak jobb lenne nagyobb szünetekkel kóstolgatni az életművet, nem? Hááát… akármennyire is szeretném, nem megy. Egyszerűen annyira vonzanak a történetei, mint vasorrú bábát a mágnesbolt, a Carrie pedig annyira alapvetőnek bizonyult a sorban, hogy minél előbb szerettem volna sorra keríteni. Egy délután és két este alatt be is faltam – röviden? Parádé!

Sorrendben ez az első megjelent King-könyv, egy bevált fordulatot használva pedig akár azt is mondhatnám: Ennek fényében megbocsátható lenne egy gyengébb teljesítmény is, de könyörgöm… Rövid, velős, lényegretörő, feszültséggel is izgalommal, spoiler teli történet, így olvasás közben és után nem véletlenül mondogattam azt, hogy zseni a pali. Nyilván nagyon sok mindent el lehetne mondani a háttérről, mint olyanról is, de mivel ez az egyik legolvasottabb műve, sokan megtették helyettem és előttem, plusz készült két mozifilm is Carrie történetéből, úgyhogy ezt érzésem szerint kimaxoltuk. Biztos vagyok benne, hogy ha ezt olvasom először, instant fanná válok. Sebaj, így menet közben emelkedett a rajongás szintje. Köszönöm az élményt és bárkinek bátran merem ajánlani első olvasásra Kingtől – a borzongás garantált. Már csak azt tudnám, mi baj lehet velem, ha képes voltam faarccal végigülni az egészet és egy pillanatig sem akadtam ki rajta. (Nyugi, költői kérdés volt…)

>!
Európa, Budapest, 1998
282 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630764369 · Fordította: Hamvai Kornél
4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Dün P>!

– Egyáltalán, alig akad valaki, akit foglalkoztat, hogy amit tesz, fájdalmas másoknak! Az emberek nem lesznek jobbak, legfeljebb okosabbak. Ha pedig okosabbak, ugyanúgy kihúzkodják a légy szárnyát, csak ravaszabb indokot találnak hozzá.

96. oldal (Európa, 1995)

Irasalgor>!

Csakhogy a sajnálat tüneti kezelés. Az ember sajnálja, hogy mellélötyköli a kávét, vagy elrontja a játékot azzal, hogy sorozatban egyetlen bábut sem talál el bowlingozáskor. Az igazi bánat azonban ritka, mint az igazi szerelem.

153. oldal

Lunemorte P>!

A rút kiskacsát nem emelik gyengéden magukhoz a társak, hogy azután beállítsák a sorba; ellenkezőleg, gyorsan és könyörtelenül elűzik maguk közül.

Kapcsolódó szócikkek: bullying
KATARYNA>!

Az emberek nem lesznek jobbak, legfeljebb okosabbak. Ha pedig okosabbak, ugyanúgy kihúzkodják a légy szárnyát, csak ravaszabb indokot találnak hozzá.

96. oldal

4 hozzászólás
Izsák>!

Jézus a falról néz le rám
De arca hideg, mint a kő;
Mért érzem olyan
Egyedül magam,
Ha szeret, ahogyan mondja ő?

84. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carrie White
msi52>!

Az igazi bánat azonban ritka, mint az igazi szerelem.

Lunemorte P>!

Egész ember szeretnék lenni, mielőtt túl késő…

Lunemorte P>!

Emeld fel tudatalattid szőnyegét, és söpörj alá mindent. Agyő.

Lillsz P>!

A gyerekek nem tudják, mit csinálnak. Még azt sem fogják fel, hogy megbánthatnak vele másokat.

96. oldal

1 hozzászólás
Virág_Blogger>!

Rock 'n rollt hallgatott a rádióban. Megkísértette őt az Antikrisztus.

67. oldal


Népszerű triviák

TabbyKissa>!

Debütáló regényét, mellyel ismertté vált, a Carrie-t először kidobta a kukába, mert nem tetszett neki. Felesége, Tabitha szedte ki a szemétből, és biztatta férjét, hogy folytassa a regényt.

[hetediksor.hu]

Kapcsolódó könyvek: Stephen King: Carrie

Stephen King: Carrie

Kapcsolódó alkotók: Stephen King

TabbyKissa>!

Egy barátjával 10 dollárban fogadott, hogy női főszereplővel is képes történetet írni. A Carrie-t novellának tervezte a Cavalier magazin számára, az ötletet pedig egy gimnáziumi tamponautomata és egy nemrég olvasott cikk a telekinetikus jelenségekről összeolvasztása adta. A szereplőket saját egykori iskolatársairól mintázta, és legépelt három oldalt egy lányról, aki állandó céltáblája a többieknek, s pont a gimi zuhanyzójában jön meg a havibaja, a többiek pedig tamponokkal kezdik el dobálni.

[hetediksor.hu]

Kapcsolódó könyvek: Stephen King: Carrie

Stephen King: Carrie

Kapcsolódó alkotók: Stephen King

TabbyKissa>!

„A Carrie szerzői jogai végül 400 ezer dollárért keltek el, melynek felét kapta meg King, a kiadó szabályai szerint.”

[hetediksor.hu]

Kapcsolódó könyvek: Stephen King: Carrie

Stephen King: Carrie

Kapcsolódó alkotók: Stephen King


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Anne Rice: A Kárhozottak Királynője
Alma Katsu: Éhség
Thomas Olde Heuvelt: Hex – Egy boszorkány bosszúja
John Cure: A boszorkány hagyatéka
Max Seeck: Boszorkányvadász
Fritsi Péter: A székkészítő
Michael Slade: A gyilkos
Gaál Viktor: Arche
Jack Ketchum: A szomszéd lány
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz