Borzalmak ​városa 772 csillagozás

Stephen King: Borzalmak városa Stephen King: Borzalmak városa Stephen King: Borzalmak városa Stephen King: Borzalmak városa Stephen King: Borzalmak városa Stephen King: Borzalmak városa

Ben ​Mears, a sikeres író visszatér a Jerusalem's Lot nevű, isten háta mögötti kisvárosba, hogy „kiírja” magából itt szerzett gyermekkori traumáját: az 1930-as években a komoran a helység fölé magasodó Marsten-házba vonult vissza egy véres kezű gengszter, aki egy nap – látszólag minden indok nélkül – agyonlőtte feleségét, majd felkötötte magát. A gyermek Ben Mears egyszer beszökött ide, és meglátta a gengszter lógó hulláját, amely még évtizedek múltán sem indult oszlásnak… Az írónak azonban nem a nyugodt alkotómunka jut osztályrészül. Az álmos kisvárost mindinkább a megmagyarázhatatlan rettegés keríti hatalmába. Találnak egy akasztott kutyát, eltűnik két gyerek, s egyik este egy talpraesett kisfiú, Mark Pétrie a szobája ablakában megpillantja az egyik – időközben eltemetett – gyermek vigyorgó arcát. Mark már-már enged a kísértet bűverejének, de azután egy keresztet tart feléje, aminek láttán a jelenés agonizálni kezd, és füstté válik. Ben, Mark és még néhány, mindenre elszánt… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1975

>!
Európa, Budapest, 2019
622 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634059455 · Fordította: Gecsényi Györgyi · Illusztrálta: Tabák Miklós
>!
Európa, Budapest, 2018
624 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634059455 · Fordította: Gecsényi Györgyi
>!
Európa, Budapest, 2018
624 oldal · ISBN: 9789634059653 · Fordította: Gecsényi Györgyi

7 további kiadás


Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Ben Mears · Mark Petrie · Matt Burke · Susan Norton · Bonnie Sawyer · Corey Bryant · Larry Crockett · Reggie Sawyer · Richard Throckett Straker

Helyszínek népszerűség szerint

Jerusalem’s Lot · Marsten-ház · New England, USA


Kedvencelte 116

Most olvassa 45

Várólistára tette 173

Kívánságlistára tette 160

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
VERDI
Stephen King: Borzalmak városa

Este 6 kor elkezdtem és másnap reggel 8ra befejeztem.
Fogalmam sincs miért.

3 hozzászólás
>!
Angele P
Stephen King: Borzalmak városa

Gyermekkorom egyik kedvence. De amúgy tök normális vagyok. :)

2 hozzászólás
>!
Ákos_Tóth IP
Stephen King: Borzalmak városa

Nincs ugyan nagy tapasztalatom King könyveit illetően, de az eddigi olvasmányok, és még inkább filmélmények alapján van egy sztereotip elképzelésem művészetének lényegéről, ami miatt hosszú időn keresztül békén is hagytuk egymást. Az a fajta alkotó ő a szememben, aki szándékosan nagyon mélyen ható, bizonyos tekintetben aljas trükkökkel nyugtalanítja az olvasóit, miközben szórakoztató ponyvát ír. Kinget olvasni számomra nem azért felkavaró élmény, mert ijesztő, amit a könyvek alapján elképzelek, hanem mert a bennük felrajzolt teljes kép lehetetlenül sötét és kiábrándító. A szörnyei nem kimondottan borzongatóak spoiler, de az emberekből általuk kiváltott reakció már az!

A borzalmak városával kapcsolatban egyébként az első felmerült gondom a terjedelem volt: nem értettem, hogyan tud egy ilyen történet ötszáz sűrűre tördelt oldalon kavarogni, amíg le nem esett, hogy a regény első 20-40 százaléka csak bevezetés és alapozás, a címszereplő városka mindennapi, lüktető életének a bemutatása. Ami bizony a hatvanas, hetvenes évek Amerikájának egy csúfondáros dokumentációja, tele lesüllyedt alakokkal, problémás családi kötelékekkel, kiábrándult és kiábrándító miliővel. A vietnami háború és a békemozgalmak utáni vidéki USA ez, amiből szörnyek nélkül is totális hiánycikk az amerikai álom és a boldog élet. Ebbe a jól megalapozott rögvalóságba csöppen bele a szintén sérült írónk, majd románcba bonyolódik egy helyi, egyébként kivételesen feltétel nélkül kedvelhető lánnyal spoiler. Körülbelül a regény feléig kell várni, hogy beinduljon a daráló, az ember akkor aztán elkezdi élvezni az atmoszférát és a rejtélyt, de a levezetés, az utolsó száz oldal valahogy megint hosszabb a kelleténél – és a sztori még így is hagy kérdéseket maga után. Végiggondolva azonban arra jutottam, hogy ezeket a szálakat nem is lett volna kötelező elvarrni. A hiányérzet talán abból származik, hogy bizonyos mellékszereplők sorstörténetét kizárólag azért ismertük meg a kelleténél jobban, hogy King kifejthesse a regény világának sötét atmoszféráját – vagyis általuk ülteti el bennünk a később kisarjadó tüskéket, hogy legbelsőbb szociális érzékünket is sikerüljön megmozgatnia, mielőtt még valóban arcunkba tolná a gonosz természetfölöttit. Egyébként a könyvet letéve úgy éreztem, hiába volt az első kétszáz oldal humánus szempontból leterhelő, a „valódi” konfliktus izgalmai és hangulata kicsit tompította ezt a fajta kesernyés szájízt.

De Kinget továbbra sem szeretnék önszántamból olvasni, pedig látom és értem jól, mi vonzza be az embereket újra és újra ebbe a furcsa logikák mentén mozgó világba. A Borzalmak városa nagyon erős és sajátos irodalmi élmény, de nekem egy jó időre elég is volt belőle.

>!
Árkádia, Budapest, 1991
502 oldal · ISBN: 9633071941 · Fordította: Gecsényi Györgyi
33 hozzászólás
>!
bartok_brigitta P
Stephen King: Borzalmak városa

A kóstolgatás jegyében újabb Stephen King regényt pótoltam be, aminek hála egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy van még mit olvasnom ettől az írótól. A Borzalmak városa című regényt egy árnyalattal gyengébbnek éreztem, mint a Kedvencek temetőjét – így az öt csillagot ugyan megkapja, de a kedvenceim listájáról egy hajszállal sikerült lecsúsznia.
King stílusát továbbra is nagyon kifejezőnek találom. A borongós, sötét árnyalatok, vagy az itt-ott felcsillanó boldogságszikrák már a legelső fejezettől kezdve magukban hordozzák a feszültséget, az elkerülhetetlen véget. A helyszín csodálatos; remekül felépített kisváros, jól működő szomszédsággal, és elegendő információkkal ahhoz, hogy az olvasó is otthonosan mozoghasson közöttük. Tényleg úgy éreztem magam olvasás közben, mintha én is egy lennék ’Salem’s Lot lakói közül. A helyszín nagy erőssége ennek a könyvnek! Jó megoldásnak találtam, hogy egy-egy nyúlfarknyi jelenet erejéig a város több lakójának szemszögét is megismerjük, élővé téve magát a közösséget.
Nagyon szerettem a felépített mitológiát. A vámpír képe itt visszanyúl a gyökerekhez, és sokkal inkább ragaszkodik az eredeti mítoszhoz, mint az új trendekhez. (Nyílván ennek köze van ahhoz, hogy a regény még jóval korábban íródott, minthogy a mai csillámvámpírok megszülettek volna). Mivel olvastam már Stoker Drakuláját, így véltem felfedezni néhány hasonlóságot a két szörnyeteg alakja között – és botor módon, még arra is elragadtattam magam, hogy elgondolkodjak azon, hogy nem-e egy és ugyanaz a kettő, csak más név mögé bújva.
Ben határozottan szimpatikus főhős, akit a saját démonai üldöznek, amikkel meg kell küzdenie. Jól felépített karakter volt, de úgy érzem közel sem lett volna hatékony önmagában, segítők nélkül. Bár a kis csapat minden tagját megkedvelte, az abszolút kedvenc szereplőm Mr. Burke, aki a maga hóbortos mivoltában egy az egyben eszembe jutatta Van Helsing professzort – jóval azelőtt, hogy Ben és Dr. Cody megfogalmazták volna ezt.
Összességében véve nagyon szerettem ezt a könyvet, és nem kizárt, hogy a jövőben újra fogom majd olvasni – és legalább ennyire fogom élvezni.

>!
Európa, Budapest, 2018
624 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634059455 · Fordította: Gecsényi Györgyi
>!
Kata_
Stephen King: Borzalmak városa

Izgalmas vámpíros történet egy amerikai poros kisvárosban.
A szereplők nagyon jól be vannak mutatva. Visszatérő típusok otthonosabbá varázsolták a történetet: a bátor és koravén kisfiú, a középszerű író, bizonytalan felvilágosodott pap…
Sok mindenkinél azt olvastam negatívumnak, hogy az eleje lassan indul, Kingnél ez a szokásos folyamat, legalább is eddig így tapasztaltam. Lassan bemutatja a várost, a lakóit, az érzelmi háttereket, ezekkel fokozza a feszültséget. Aztán a végén pár fejezet alatt akciófilm is megirigyelné az események felgyorsult sorozatát.

>!
LittleStar
Stephen King: Borzalmak városa

Sokadik olvasasra is ugyanolyan érzés. <3 A kedvencem. Volt. Van és lesz. :)

>!
brigi11 P
Stephen King: Borzalmak városa

Emlékszem volt egy időszak az életemben, amikor Kinget minden olvasó barátom rám akarta erőszakolni. Akkor megfogadtam, hogy soha, de soha nem fogok tőle olvasni. Azóta eltelt több, mint 20 év és már senki nem akar King könyvet a kezemben nyomni, én meg szépen lassan kezdek vele megbarátkozni. Igaz, ezt a könyvet is úgy vettem a kezembe, hogy fogalmam se volt arról, hogy természetfeletti lények lesznek benne. Meg is lepődtem, nem tudtam, hogy King ilyet is írt. Számomra addig volt igazán izgalmas és letehetetlen, amíg nem derült ki a „Mester” személye, utána már csak a vérontás meg a mese jelleg maradt, na meg furcsa befejezés, ami után még aki szeretne gondolkozhat a hogyan továbbon.

16 hozzászólás
>!
julcseee P
Stephen King: Borzalmak városa

Imádom King-et de mostanában valahogy nem azokat a könyveit találom meg amik nálam 5 csillagosak lesznek.
Ez a könyv egy íróról szól, és spoiler. Bár azért eléggé sajnálom hogy elolvastam az értékeléseket előtte és így megtudtam, hogy spoiler, pedig azért ez bőven nem az elején derül ki, hanem inkább a 30-40%-ánál a könyvnek.
Egyébként nyilván nem egy rossz regény ez, King szerintem nem is tud olyat :P Csak valahogy annyira nem ragadott magával az egész történet, mint régen a kedvenc King regényeim szoktak. Szokásos a történet felvezetés, az elején elég sokáig csak a szereplőket, a kisvárost ismerhetjük meg. És csak utána, a közepe táján kezd csak igazán beindulni.
Az itteni spoiler nem alakultak át szerencsére vonzó valamikké, hanem ténylegesen a lélektelen, érzelmek nélküli csak a szomjoltásért létező entitásként ír róluk.
És a vége persze megint egy kicsit nyitva maradt. Bár kaptuk azért egy véget, de King valahogy minden regényét amit mostanában olvasok úgy zárja le, hogy nem zárja le :)
Örülök azért hogy ezt is elolvastam, Kingből sosem elég :)

>!
dagikám
Stephen King: Borzalmak városa

Mindig is szerettem Stephen King stílusát. Olyan érzésem volt olvasás közben mintha én is ott lennék,nekem is menekülnöm kellett volna. Fel se tűnt, hogy olvasok,annyira magával ragadtak az események. Szorítottam a kis csapatnak,hogy sikerüljön nekik a tervük, sajnáltam némelyiküket, hogy ilyen rosszul alakult a sorsuk.

>!
KingucK
Stephen King: Borzalmak városa

Nagyon izgalmas vámpíros történet.
Ki más lenne a főszereplő, mint egy író és egy kisfiú :)
Imádtam a fő karaktereket, mindenkinél volt valami egyedi, bár minél több Kinget olvasok annál inkább felismerem a visszatérő elemeket :) De így is nagyon szerethető.
A történetben nem volt most semmi meglepő, de mégis izgalmas és mozgalmas.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
mandarina

Minden emberi félelem alapja, gondolta: egy korábban becsukott ajtó – félig nyitva.

246. oldal

Kapcsolódó szócikkek: félelem
>!
mandarina

Egyedül. Igen, ez a kulcsszó, nincs is még ilyen szörnyű szó. A gyilkosság meg sem közelíti; a pokol pedig csak szegényes szinonimája…

>!
Sansa I

Ha egy félelmet nem lehet kifejezni, lehetetlen legyőzni.

>!
mazsolafa

Ezek a félelmek azonban csak halvány utánzatai annak a rettegésnek, amellyel minden gyermek szembekerül a sötétben, a kiságyban – nincs olyan, akinek elmondhatnák, és aki tökéletesen megértené, mi a baj, ilyen csak egy másik gyerek lehet. A gyermek számára nincs az a csoportterápia, pszichológus vagy pszichiáter, amely és akik segítenének megbirkózni az ágy alatt lappangó, vagy éjjelente a pincében bujkáló valamivel, ami ott sandít, motoz, fenyeget, ahova már éppen nem látni. Minden egyes éjszaka ugyanennek a magányos küzdelemnek a színtere; az egyetlen gyógymód a képzelet begyöpösödése – ami a felnőtté válással jön el.

291. oldal

8 hozzászólás
>!
mandarina

Az élet kellős közepén is a halál leselkedik ránk.

>!
csillagka P

Kétfajta ember létezik: az egyiknek lehet parancsolgatni, a másiknak meg nem. Az első fajtából tízszer annyi van, mint a másodikból.

57. oldal

>!
Lunemorte MP

Íme, a könyvmoly, a papa kedvence. Nyomorult kis hülye.

57. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvmoly
1 hozzászólás
>!
Ciccnyog IP

Tavasz és ősz ugyanolyan hirtelenséggel köszöntött be Jerusalem's Lotban, mint amilyen gyors a napkelte és napnyugta a trópusokon. Az átmenet rövid, akár egy nap is lehet. De New Englandben nem a tavasz a legszebb évszak, mert túl rövid, túl bizonytalan, bármikor elvadulhat. Mindazonáltal vannak olyan áprilisi napok, melyek megmaradnak az ember emlékezetében, még ha az asszony érintése feledésbe merül is, vagy az, ahogy a kisded fogatlan szájával a mellbimbóra tapad. De május közepén a nap oly tekintélyesen és fenségesen emelkedik a reggeli köd fölé, s hétkor már úgy tüzel, hogy az ember, uzsonnatáskájával a kezében tudja, hogy nyolcra a harmat is fölszárad a fűről, s a dűlőutakon, ha egy autó elmegy, még vagy öt percig lebeg a por a levegőben; s délután egykor a malom második emeletén legalább harmincöt fok lesz, s az emberről dől az olajos izzadság; az ing egyre jobban a hátához ragad – mintha csak július volna.
Ám amikor az ősz megérkezik, és hitszegő módon hátba támadja a nyarat, ahogy szokta, szeptember idusa körül akkor úgy időzik el, mint egy rég nem látott barát. Mint amikor öreg barátunk kedvenc fotelünkbe telepedik, pipára gyújt, s egész délután arról mesél, merre járt, mit csinált, amióta nem láttuk egymást.
Itt marad egész októberben, néha-néha a novemberbe is beleszagol. Az ég tiszta, tengerkék; s a nyugattól keletre tartó felhők nyugodt, szürke szegélyű fehér hajók. A szél napközben feltámad, és soha el nem nyugszik teljesen. Sietteti az embert az úton, aminek fentén a falevelek őrült, tarka kavargásba kezdenek. A el hatására az ember néhol még a csontjai alatt is fájdalmát érez. Lehet, hogy valamilyen ősi húrt pendít meg a lélek mélyén, a faj emlékezetét, mely azt súgja: Vándorolj tovább, vagy meghalsz – vándorolj tovább, vagy meghalsz. Még a négy fal között
is, bent a házban, hallani, hogy a szél nekiront üvegnek, fának, vagy fáradtan az ereszt rázza, s az ember előbb-utóbb otthagyja a dolgát, és kimegy, hogy megnézze, mi történik. Aztán ott áll a tornácon vagy az udvaron, a délután kellős közepén, s a felhőket bámulja, melyek átszáguldanak a Griffen-legelőn, fel, a Schoolyard Hillre; sötétség, világosság, sötétség, világosság, mintha az istenek nyitogatnák-csukogatnák az ég ablakait. Látni, ahogy az aranyvessző – a New England-i flóra legszívósabb, legártalmasabb s leggyönyörűbb növénye – mint valami hatalmas, néma tömeg, elhajol a szél elől. És amikor nem jár autó vagy repülő, amikor a várostól nyugatra, az erdőben senki sem lövöldöz fácánra, fürjre; amikor az egyetlen hang saját szívdobbanásunk, akkor egy másik hang is hallhatóvá válik: az élet körforgásának hosszan zengő záróakkordja, mely az első havat várja, hogy az adja meg a végtisztességet.

157-158. oldal (Európa, 2000)

5 hozzászólás
>!
mazsolafa

A lány vállat vont. – A Bostoni Egyetem bölcsészkarán végeztem…a diplomám annyit sem ér, mint a papír, amire ráírták. Művészet-angol szakos voltam. Pontosan a művelt hülye kategóriája.

29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Susan Norton
>!
Sansa I

Szerintem az emberek meglehetősen könnyedén beletörődnek a telepátia, prekogníció vagy teleplazma létezésébe, mivel ez a hit nem kerül semmibe. Ettől még nyugodtan alhatnak éjszaka. De az, hogy a gonoszság, amit az emberek cselekszenek, túléli őket, már sokkal nyugtalanítóbb.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Bram Stoker: Drakula
Bram Stoker: Drakula, a vámpír
Bram Stoker: Drakula gróf válogatott rémtettei
Dean R. Koontz: Az ősellenség
Shirley Jackson: Hill House szelleme
Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg
Dennis Lehane: Viharsziget
Darren Shan: Árnyak asszonya
Chuck Wendig: Halálmadarak
Madeleine Roux: Sanctum – A rejtélyes társulat