Stephen King (szerk.) · Bev Vincent (szerk.)

Rettegés ​a felhők felett 102 csillagozás

Stephen King – Bev Vincent (szerk.): Rettegés a felhők felett

Stephen ​King, a novellaválogatás egyik szerkesztője – és szerzője – a következő szavakkal ajánlja a könyvet:

"Van olyan ember ezen a modern, technológiavezérelt világon, aki élvezi a repülést? Bármilyen nehéz is elhinni, van. A pilóták szeretik, a legtöbb gyerek szereti – bár nem a csecsemők, mert a légnyomásváltozás felkavarja őket –, a repülés megszállottai is szeretik, de nagyjából ennyi. A többieknek a légi közlekedés felér egy végbéltükrözés minden bájával és izgalmával.
Hadd tegyem fel a megfelelő kérdést: van-e olyan emberi tevékenység – bármilyen –, amely alkalmasabb lenne horror- és izgalmas történetek antológiájának, mint amit éppen a kezedben tartasz? Kedves Olvasó, kétlem."

King és szerzőtársai gondoskodnak róla, hogy minden oldalon új izgalom várjon mindannyiunkat. Velünk repül E. Michael Lewis, Sir Arthur Conan Doyle, Richard Matheson, Ambrose Bierce, E. C. Tubb, Thom Bissell, Dan Simmons, Cody Goodfellow, John Varley, Joe Hill, David J. Schow,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

A művek szerzői: Stephen King, Arthur Conan Doyle, Richard Matheson, Ambrose Bierce, Dan Simmons, Cody Goodfellow, John Varley, Joe Hill, David J. Schow, Ray Bradbury, Bev Vincent, Roald Dahl, Peter Tremayne, E. C. Tubb, James L. Dickey, Tom Bissell

Tartalomjegyzék


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Richard Chizmar · Sir Arthur Conan Doyle

Helyszínek népszerűség szerint

repülőtér


Kedvencelte 1

Most olvassa 13

Várólistára tette 62

Kívánságlistára tette 62

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Stephen King – Bev Vincent (szerk.): Rettegés a felhők felett

A könyvet utazókönyvként kaptam, amit itt is szeretnék megköszönni.

Mindig kíváncsisággal vegyes izgalommal veszek kézbe olyan novellásköteteket, amelyek tágabb idővonalon szemezgetnek írók műveiből. Kíváncsi vagyok, mert számomra ismeretlen alkotók munkáival is megismerkedhetek, de vannak fenntartásaim is atekintetben, hogy hogyan állják ki régebben született írások az idő próbáját. Általános értelemben véve ugyanis az ingerküszöbünk az egekbe nőtt az utóbbi évtizedekben köszönhetően a korlátlan mennyiségben hozzáférhetővé vált erőszaknak az interneten, így esetlegesen egy olyan mű, ami anno még tömeghisztériát válthatott ki (rád nézek Világok harca!), ma már lassan egy Disney eposz félelemfaktorát váltja ki.
Jelenlegi írásunk tárgya a Rettegés a felhők felettt című antológia az Európa kiadó gondozásában jelent meg 2018-ban és maga a mester, Stephen King szerkesztette másodmagával. A borító tisztességes iparosmunka, külön kiemelném, hogy ezúttal nincs kötelességtudóan egy vödör vérrel nyakon öntve se, amely stíluselemnek sajnos néhány King kötet a múltban áldozatul esett.
Mint ahogy azt a bevezetőben említettem, a válogatás a jelen és a múlt számos horror nagyágyúját vonultatja fel, igazi tour de force, és mindig érdekes látni, hogy mekkora ihlet forrása sok író számára az emberi kiszolgáltatottság. Vannak itt olyan veretes legendás nevek is, mint Arthur Conan Doyle vagy Ray Bradbury, de olvashatunk írásokat kortárs szerzők tollaiból is. (Szerény véleményem szerint Bradbury zseniális írása önmagában indokolttá teheti a kötet elolvasását, bár nem tudom, hogy más kiadványban elérhető-e itthon).

A formátum korlátozott terjedelme miatt nehéz az egyes művekről spoilermentesen írni. Nem meglepő módon mindegyik a repülés témájával foglalkozik, legtöbb esetben az utasként ezzel járó kiszolgáltatottság és tehetetlenség a fő témakör, de van számos olyan írás is, melyeknél ennek csupán kiegészítő vagy díszlet szerep jut. Fentebb már külön kiemeltem Bradbury művét, emellett a lapokon helyet kapott King illetve szintén író fia, Joe Hill novellája is. Szerencsére Hill írása inkább a korábbi műveinek színvonalát idézi, kifejezetten jól sikerült szerintem, tehát inkább Szarvak mintsem Spóra, ha egy szóval kellene jellemezni. Az apuka pedig hozza a szokásos egyedi jellemrajzokat az amerikai (rém)álomból. Ami a horrorfaktort illeti, itt legsúlyosabb esetben is inkább csak jóleső borzongásról beszélhetünk, tehát itt nincsenek Nick Cutter-féle anatómiai ámokfutások.
Összességében egy jól sikerült válogatás véleményem szerint egy-két kivétellel (a detektívsztori például kissé kilógott), és a régmúltból elővett és leporolt darabok is többségükben átlépik a félelemküszöböt. Kicsit különleges érzés is volt már szinte némi nosztalgiával olvasni a (polgári) repülés kevésbé hétköznapi bonyodalmairól ezekben a karantén sújtotta időkben…

EssentialHencsi P>!
Stephen King – Bev Vincent (szerk.): Rettegés a felhők felett

Novellák, amelyek repülőgépen játszódnak. És ha King válogatta őket, akkor biztos nem vidám kis szösszenetek.
Volt egy pár, amit már más antológiákban olvastam, sőt, a Richard Matheson novellát a Twilight zone moziváltozatában is láttam (John Lithgow volt a főszereplője, és egyedül erre az epizódra emlékszem a filmből, és hogy mennyire féltem.) Olvasva ugyanolyan, Matheson egy zseni. Na de voltak is más szuper írások is, a Lucifer!, a Diabolitos, a Légitámadás, aztán apuci kicsi fiától Az irányítás átadva sem elfogultságból lett belerakva, harminc oldal alatt ennyi kidolgozott karakter! És ha már King volt a szerkesztő, beválogatta magát is, de A turbulencia-szakértő annyira hozza a klasszikus King-novellákat, hogy jó is, hogy nem hagyta ki. Viszont volt itt kettő novella is, amin csak pislogtam, nem igazán értettem. Az egyik a Dan Simmons által elkövetett, a másik a Rakomány.
Na de semmi sem lehet tökéletes, azért kellett egy-két gyengébb bele, hogy jobban megbecsüljük a jobbakat.

Ibanez P>!
Stephen King – Bev Vincent (szerk.): Rettegés a felhők felett

„… egy dolog biztos, ehhez nem kell statisztika: Ismét a földön leszel. A gravitáció működik. Csak az a kérdés, hol, miért s hány darabban. Egyben lenne az ideális.”
    

Hehe, eredetileg ezt a könyvet terveztem magammal vinni ősszel Dublinba, de végül az e-book-om raktam be (pedig milyen jó kép lehetett volna, el is küldhettem volna Bev Vincent-nek, mert a végén írta, hogy ha valakit látunk, hogy repülőn olvassa, lőjjön egy képet :-D). A százalék elég gyér volt, de én szeretem a novellákat, szerintem nyugodtan lehetne magasabb a százalék, hozta az elvárt novelláskötetes sémát, volt nagyon jó, közepes és egy-két rosszabb is, de összességében én jót szórakoztam (főleg, hogy nem repülőn ültem, mert én bizony rettegek ám) :-D

Az egyik novella (a szárnyon rendetlenkedő ördögös) nagyon ismerős volt, azt már valahol, valahogy olvashattam (vagy valami nagyon hasonlót. Lássuk sorban, mi hány csillagot kapna önmagában.

A rakomány – 4 csillag
Nagyon jó alap – koporsók a fedélzeten, halott gyerekekkel –, ami aztán nem lett kihasználva. Én valami véresebb, thrilleresebb véget szántam volna neki, a feszültség jó adagolódott, fejlődött, hogy aztán egy pukkanással elillanjon az egész.

A levegőég lidércei – 5 csillag
Tekintve, hogy mikor íródott és hogy akkoriban gyakorlatilag még a repülés is a fantáziára volt bízva, szerintem egy nagyszerű kis történet kerekedett ki, végig magam előtt láttam a repülő útját, a fenti, elképzelt világot, jó volt!

Rémálom húszezer láb magasságban – 5 csillag
Az említett, „már olvasott” ördögös, ez tetszett, főleg, hogy tényleg ott marad a kérdés, hogy vajon látta, vagy hallucinált :-D

A repülő masina – 1 csillag
Ezt kihagytam volna. Pár soros kis történet és semmi.

Lucifer! – 5 csillag
Ez is tetszett, főleg a vége, huh, az azért durvaaaaa spoiler

Az ötödik kategória – 3 csillag
Ez nem tetszett, az egész hosszú, zavaros volt, nem izgultam rajta, túl bonyolult volt a témája, lenyomta a feszültséget.

Két perc és negyvenöt másodperc – 4 csillag
Néha picit zavaros, de aztán összeáll, bár a végén jól értelmeztem, spoiler. Jó kis történet, egy kis mély depresszió, lelkifurdalás, meg a hatalmaskodók…

Diablitos – 5 csillag
Talán a leghorrorisztikusabb történet a kötetben, az író nem félt átmenni a határon, izgalmas és misztikus volt.

Légitámadás – 4 csillag
Picit groteszkül indul és nehezen áll össze, de azért a vége nagyon ütőssé tette a „nyuszikák” sztorit. Igen, a vége mindent visz :-D

Az irányítás átadva – 5+ csillag – a nyertes
Joe Hill története lett a legjobb a kötetben, pont azért, mert a legreálisabb és ezáltal a legrémísztőbb. Ördögök és zombik és minden más nem lesz egy repülőúton sem, de ez bármikor előfordulhat. Ha most olvasnám, még inkább gyomorszorító lenne (az ukrán helyzet miatt). Abszolút nyertes sztori, olvasás közben a Forscthen Később sorozat kötetei jutottak eszembe. Lúdbőr!

Ércmadarak – 3 csillag
Egy háborús történetbe belecseppentett kis fantázia, hát, ez olyan közepes volt nekem. Az utolsó sorok viszont nagyon jók :-D

A repülő szerkezet – 5 csillag
Az első pillanattól kezdve tudtam, mi lesz a sorsa a szereplőnek, de ettől függetlenül jó kis történet, valós is, hiszen hány és hány embert égettek meg/öltek meg évszázadokkal ezelőtt a tudásuk miatt.

Zombik a fedélzeten – 5 csillag
Ez is jó, rövid, egyből belecsap a lecsóba, a vége pedig tipikus „hollywoodi” :-D

És nem vénülnek meg… – 4 csillag
Egy másik háborús történet, ez jobban tetszett, szép gondolat az átrepülés spoiler.

Gyilkosság a levegőben – 4 csillag
Ez is picit kilóg a sorból, lévén krimi, ráadásul nagyon könnyen kitalálható szerintem a Christie-krimiket olvasóknak. :-D

A turbulencia-szakértő – 5 csillag
Ötletes darab, a feszültséget nem is a repülőutak, hanem a háttérben folyó történetszál adja spoiler.

Zuhanás – 5 csillag
Furcsa volt egy vers ebben a kötetben, de a témája abszolút beleillett és nekem a megvalósítás is félelmetes lett, ha valaki úgy tényleg igazán jól olvassa és elképzelni, akkor a vége felé már húúú… kirázott a hideg, az biztos…

4 hozzászólás
bokrichard>!
Stephen King – Bev Vincent (szerk.): Rettegés a felhők felett

Kicsit félrevezető a cím, mert homogénebbre számít az ember.Műfajilag a horror ugrik be elsőként, és ha ezt nézzük, akkor bizonyos történetek nem ütik meg a műfaj mércéjét. Repülősnek repülős az tény, ám a reszketés mellett a történelem, és a filozofálós életérzéses röpkék is megjelennek. Sok író új volt, sok meg a régi, jól bevált, akik most sem hagynak cserben. Sok írás új, sok pedig régebbi novella leporoltan ebbe a kötetbe. Az első felében nagyon élveztem, de a vége felé már kicsit untam a dolgot őszintén szólva. Nem nekem való az egyhangú tematika, sem pedig a novella, de sok ötletességet érzek benne, és van, amit jobban kibontva lehet jobban élveztem volna. Érdemes egy próbát tenni, bár megvenni…??

kratas P>!
Stephen King – Bev Vincent (szerk.): Rettegés a felhők felett

Az értékelés végére kitalálom, hogy hány csillagot is adjak… mert nem rettegtem, pedig azt szerettem volna.
Úgy látom, hogy King bácsi a másik George R.R. Martin, akinek a nevével próbálnak meg minden szutykot eladni, pedig nem kellene. Ami tetszett és amit vártam egy ilyen gyűjteménytől, azok ezek a novellák:
Diablitos – szaftos horrorka
Az irányítás átadva – jól megírt disztópia, nagy kár, hogy itt el lett sütve, jó lenne belőle egy regény
A többi… hát azok olyan nyugdíjasok voltak, bocs, nem tudom szebben megfogalmazni. Persze, mindegyiknek megvolt a maga jelentése, amit King papa gondosan beleplántált az olvasó fejébe az előszavakban, de azért a többségük felett eljárt az idő, illetve voltak olyanok is, amik mintha kényszerből lettek volna csak beválogatva, hogy meglegyen az oldalszám (pl. a Bradbury írás). Van tanulsága, de nem az lett volna a könyv célja, hogy rettegjünk?

smetalin>!
Stephen King – Bev Vincent (szerk.): Rettegés a felhők felett

Jajj, hát összességében ez egy csalódás, talán három amire azt mondom, hogy ez jó volt, de a többi……….felejtős.
1. Gyilkosság a levegőben (mi más is lenne?:))
2. A turbulencia-szakértő
3. És nem vénülnek meg……
Rettegés elmaradt, de ezek legalább élvezhetők voltak.

Balázs_Erőss>!
Stephen King – Bev Vincent (szerk.): Rettegés a felhők felett

Maximum három csillagot adok rá, mert ennél többet nem igazán érdemel. Némelyik történetet nem is igazán értem, hogy miért került bele. Ide értem Doyle, Bierce, Simmons, Schow és Dickey írását. Ezek számomra vagy nagyon bugyuták, vagy nagyon bénának tűntek.
Viszont kifejezetten jó volt Lewis, Tubb, Vincent és Dahl írása.
Az egyértelmű király-kategória pedig Hill-t, Goodfellow-t és King-et illeti. Ez a három írás, ha nem is feltétlenül a rettegést adják vissza, de ötletükben zseniálisak, simán érdekelt volna hosszabb formátumban is.

Nessie1226 P>!
Stephen King – Bev Vincent (szerk.): Rettegés a felhők felett

Ezt a kötetet elsősorban Stephen King miatt vettem meg, bár számomra a repülés olyan téma, amiről mindig szívesen olvasok, van benne valami csodálatos, valami misztikus, emiatt rengeteg jó történetnek adhat alapot. Ami érdekes, hogy mindezek ellenére a mai napig félek a repüléstől, pedig már rendszeresen az életem részévé vált, de még mindig nagy lelki ráhangolódást igényel, mégis szeretem magam sokkolni ilyen jellegű könyvekkel, bár talán a legjobban King az előszóban fogalmazta meg azt, amit én is érzek. A borító is tetszett, szóval tényleg kíváncsi voltam milyen novellákat sikerült összeválogatni. Elég vegyes érzésekkel zártam be végül a kötetet, mert bár akadtak benne ütős írások, ezeket azonban szinte egy kezemen megtudtam számolni, tehát a többség sajnos nem igazán maradt meg az emlékeimben sem. Elég vegyes volt a felhozatal, mert a repülés témáját nagyon sokoldalúan sikerült megközelíteni, bár nem feltétlenül tűntek min ideillőnek: egyes elbeszélések az emberi tényezőre és veszedelmekre koncentráltak, mások a repülés mechanizmusáról és technikai fejlődéséről szóltak, akadtak benne zombik, időutazás és misztikusabb történetek is – nekem ezek a rejtélyekkel fűszerezettek tetszettek a legjobban. Rettegést különösebben egyik sem váltott ki belőlem, az első amitől mondjuk összeszorult a gyomrom az a Lucifer volt, ez kifejezetten felkavaró és erős történet, Dan Simmons írása, a Két perc és negyvenöt másodperc szintén érdekes, emellett Stephen King és fia, Joe Hill történetei hozták a megszokott szintet, A turbulencia-szakértő és Az irányítás átadva a kedvenceim lettek. A repülő szerkezet azért tetszett, mert egy tanulságos mese az egész, A gyilkosság a levegőben pedig egy ötletes krimi, egyszerű nyomozás az egész, én mégis nagyon élveztem. Ezek voltak számomra leginkább kiemelkedőek, bár ízlések és pofonok, más olvasóknak lehet, hogy éppen a többi írás nyerte el a tetszését. :) Nem bántam meg, hogy elolvastam, a fent említettek történetek miatt abszolút megérte, de összességében olvastam már számomra izgalmasabb válogatást.

Kyrana P>!
Stephen King – Bev Vincent (szerk.): Rettegés a felhők felett

Ez egy igazán vegyes kötet. Vannak benne kiemelkedően jó novellák (King és Ben Vincent írását pl. imádtam), de akad benne néhány – mondjuk úgy – kevésbé élvezhető is. Szerencsére többségben vannak benne a pozitív olvasási élményt nyújtók. Azonban függetlenül attól, hogy melyik kategóriába sorolom az egyes elbeszéléseket, szinte mindegyikről elmondhatom, hogy érdekes, elgondolkodtató, informatív alkotások, közel mindegyik tartalmaz rejtett mondanivalót is. Bár nem az összes lesz számomra maradandó élmény, egy olvasást mindenképpen megért ez az antológia. :)

Voorhees>!
Stephen King – Bev Vincent (szerk.): Rettegés a felhők felett

A repüléssel kapcsolatos novellákat tartalmazó kötet elég ütősre sikeredett. A cím magyar fordítása elég mesterkélt, az angol eredeti hangzatosabb (Flight or Fright – Repülés vagy rettegés) ugyan, de a fordítás kiváló színvonalú, és jól átjön a különböző írók eltérő stílusa is.

A kötet egyértelműen legerősebb elbeszélése Joe Hill: Az irányítás átadva című írása. A szerző ezúttal a jobbik oldalát mutatja meg, mintegy 30 oldalba belezsúfol egy kis világvégét, pár emberi sorsot, különböző nézőpontokat és érzéseket. Elképesztően jól eltalált történet.

A novellák többsége magas színvonalú, King papa is kisujjból kirázott egy kissé misztikus, izgalmas és érdekes sztorit. Nekem az egyik kedvencem E. C. Tubb: Lucifer című írása, de akad horrorisztikus jellegű mű is, valamint egy kiváló krimi Peter Tremayne tollából, a Gyilkosság a levegőben.

Összesen két írást éreztem gyengébbnek. Az egyik Thomas Carlisle Bissell: Az ötödik kategória című novellája, mely kémtörténet próbál lenni némi elcsépelt háborús jogi érveléssel karöltve. Igazából nem találtam a logikát a történetben, és az értelmet is nehezen.

A másik, érzésem szerint gyengébb írás David J. Schow: Ércmadarak című novellája, mely egy második világháborús visszaemlékezés akar lenni, azonban rosszul használja fel a természetfölötti elemeket is némiképp következetlen is. Ennek ellentéte Roald Dahl: És nem vénülnek meg című írása, mely nagy hatású második világháborús elbeszélés, óriási érzelmi töltettel. Engem megindított.

Összességében elég erős válogatás, ajánlom mindenkinek. Műfajilag vegyes, mindenki megtalálja a szíve vágyát.


Népszerű idézetek

Jackal>!

Mindig azt mondtam, hogy a halálos ágyamon az utolsó, aminek az ízét érezni szeretném, mielőtt elhagyom ezt a világot, egy hideg Coca-Cola.

149. oldal

Voorhees>!

A kínzás, írta korábban, szándék kérdése. Most már tudta, hogy a kínzás ennél sokkal több. A sötét tudás kicserélése, rejtett képességek felfedezése, a kapcsolat megsemmisítése.

102. oldal - Az ötödik kategória · Tom Bissell

Voorhees>!

– Ez nem a hősiességről vagy a dícsőségről szólt – mondta, más támadási megközelítésbe fogva bele. – Amikor odafönt vagy a levegőben, ahol lövések záporoznak mindenütt, fickók véreznek, fickók üvöltenek, robbanások meg minden, akkor az egész arról szól, hogy mentsd a bőröd. A puszta túlélésről.

185. oldal - Ércmadarak · David J. Schow

Demonshadow>!

Miután a fémből és műanyagból álló csövet lezárják (jujj, akár egy koporsót!), elhagyja a kifutópályát, és egyre kisebbnek látod a földi árnyékát, egy dolog biztos, ehhez nem kell statisztika: Ismét a földön leszel. A gravitáció működik. Csak az a kérdés, hol, miért s hány darabban.

8. oldal - Előszó · Stephen King

Jackal>!

Isten a háború eszközével tanítja földrajzra az amerikaiakat.
– Ambrose Bierce

64. oldal · Ambrose Bierce

Jackal>!

Ami lényegében egy perc. Nem sok? Próbáld meg addig visszatartani a lélegzeted. Próbáld meg akár feleannyi ideig a forró tűzhelyen tartani a kezed. Egy perc alatt sétálhatsz száz yardot, futhatsz negyed mérföldet, zuhanhatsz hármat. Megfogansz, meghalsz, megnősülsz. Ötvenhét másodperc sok mindenre elég.

68-69. oldal

Kyrana P>!

Egy koporsóból jövő hangtól nem zuhanhat le a gép.

25. oldal, Rakomány

Kyrana P>!

Ez nem a pokol, gondolta, ahhoz túl szép a szállás, de akkor is purgatórium.

239. oldal, A turbulencia-szakértő

Kyrana P>!

A semmi viszi a hátán a mindent. Így van ez a holtakkal és az élőkkel, a múlttal és a jelennel is. A most a szárny, a történelem pedig alatta a levegő, ami fenntartja.

164. oldal, Az irányítás átadva

Kyrana P>!

[…]Csodálatos dolog ez az internet. Az én fiatalkoromban nem volt még ilyesmi.
– A pedofilok is csodálatosnak tartják – jegyezte meg az üzletember, és ismét lapozott egyet.

241. oldal, A turbulencia-szakértő


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Éjszakai műszak
Stephen King: Csontkollekció
Stephen King: Rémálmok bazára
Ifj. Veress István (szerk.): Gyilkos mesék
Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők
Edgar Allan Poe: Elbeszélések
Neil Gaiman: Törékeny holmik
F. Paul Wilson – John Coyne – Dean R. Koontz: Csapdában
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Félel-mesék