Az ​írásról 440 csillagozás

Értekezés a mesterségről
Stephen King: Az írásról Stephen King: Az írásról

1999-ben ​bejárta a világsajtót a hír: Stephen Kinget elütötte egy kisteherautó, s a népszerű író súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Szerencsére – és az olvasók nagy örömére – King felépült. Lábadozása idején írta meg, pontosabban fejezte be az 1997-ben elkezdett, majd félretett művét, Az írásról-t. King ezúttal nem borzongatni akarja kedves és hűséges olvasóit, hanem elmeséli, hogyan vált íróvá, és bevezeti őket a szakma rejtelmeibe. A tőle megszokott lendületes stílusban, humorral átszőve beszél finoman szólva is hányatott gyerekkoráról – hogyan vándoroltak városról városra, mennyit küszködött az édesanyja, hogy fenntartsa a családot, gyerekkori csínyekről –, kezdeti nehézségeiről, amikor rendre visszautasították az írásait, alkoholproblémáiról, majd a Carrie jelentette áttörésről 1974-ben. S innentől kezdve egyenesen ívelt felfelé a karrierje, mely mind a mai napig töretlen. Beavatja olvasóit műhelytitkaiba, és hol világirodalmi, hol saját… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2000

>!
Európa, Budapest, 2021
346 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635044405 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2021
352 oldal · ISBN: 9789635045389 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2005
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630778238 · Fordította: Bihari György

Enciklopédia 49

Szereplők népszerűség szerint

Annie Wilkes · Howard Phillips Lovecraft · George Orwell · Johnny Smith · Ernest Hemingway · F. Scott Fitzgerald · Raymond Chandler · Dumbo · Greg Stillson · Frank Norris · John Cheever · Lyndon B. Johnson · Margaret Mitchell · Rudyard Kipling · Tabitha King

Helyszínek népszerűség szerint

New England, USA


Kedvencelte 58

Most olvassa 34

Várólistára tette 213

Kívánságlistára tette 213

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Stephen King: Az írásról

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

1999. június 19-én Stephen Kinget elütötte egy kisteherautó. A súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedő író lábadozása közben fejezte be 1997-ben elkezdett, majd félretett művét, Az írásról-t.
A kötet első fele egy visszaemlékezés, amelyben bemutatja, hogyan vált íróvá, a gyerekkori szárnypróbálgatásoktól kezdve a Carrie című első megjelent könyvével bezárólag. A második részben az író-olvasó találkozókon neki feltett kérdésekre próbált válaszolni, az írással kapcsolatos összes tudását megpróbálta átadni a feltörekvő írópalánták számára. Ebben a részben olyan kultikussá vált művekkel kapcsolatban oszt meg plusz információkat, mint a Tortúra vagy A holtsáv. A kötet legvégén megismerhetjük a balesete körülményeit és gyakorlatban is bemutatja, hogy egy szövegrészen milyen változtatásokat eszközöl írás közben. Zárásként pedig egy több tucatnyi címet felsorakoztató könyvlistát nyújt át az olvasónak, melyek az elmúlt évek meghatározó olvasmányai voltak a számára.
Örülök, hogy a Kecskeméti Könyvklub októberi témájához és az Őszrégi kihívásomhoz ezt a King kötetet választottam, így egy kicsit jobban megismerhettem a mester munkamódszereit, az íráshoz, alkotáshoz fűződő viszonyát.

>!
Európa, Budapest, 2021
346 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635044405 · Fordította: Bihari György
bokrichard>!
Stephen King: Az írásról

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

Ad hoc olvasás, avagy hol vagy már kitüntetés? :) Évek óta a várólistám része volt, gyűjtőként kerestem, de nem találtam, így a virtuális tér lehetőségével megoldottam. Nem lesz a kedvencem, különösen a második rész miatt. Nem klasszikus regény, inkább egy életrajz, és egy tanulmány fúziója, előbbi nagyszerű, utóbbi feledhető kiadásban. King bácsi életébe még nem mélyedtem bele bármennyire is rajongója vagyok írásainak, éppen ezért nagyon sok új, és érdekes infóval lettem gazdagabb. A második fele… mint egy esküvő. A házasság olyan mint a gyertya, az írás olyan mint a sufni, a mai napom pedig mint a wc papír. Leírta, elolvastam, ettől ellépek.

Ferger_Jolcsi P>!
Stephen King: Az írásról

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

Nem vagyok King fan, ennek ellenére nagyon tetszett a kötet első fele, ami az önéletrajzi részt tartalmazza. Annyira jó volt olvasni az író életéről, bár jópár nehézségen ment át, mire eljutott odáig, hogy híres író lehessen. A kötet végén található fejezet nagyon megrendítő volt, beszámolt arról az esetről, amikor elütötték és majdnem belehalt. Különösen tetszett a kötetben, hogy nem csak a jó dolgokat írta le, hanem őszintén beszámolt az alkohol-, és drogfüggőségéről, ami bár nagyon sajnálatos eset, mégis jó volt arról olvasni, ahogyan az ebből való kikeveredési törekvésekről számolt be. Nagy kitartás kellett hozzá, hogy végleg maga mögött hagyja, de nem adta fel.
A kötet második fele, ami az írástechnikai dolgokat tartalmazta, nem nagyon tetszett. Sok dologgal nem értettem egyet, sok dolgot nem is nagyon lehet átültetni a magyar könyvekbe, amikről beszámolt. Inkább az amerikai és angol piacra vonatkoztak a kötetben leírtak, bár mondott egy-két általánosan felhasználható tippet is.
Egy-két regényének megszületési körülményeit is leírja, a Carrie-ről szóló rész annyira tetszett, hogy kedvet kaptam, hogy elolvassam a könyvet, pedig nem szeretem a horrorokat. Remélem, hogy tetszeni fog majd az is.
link

KingucK P>!
Stephen King: Az írásról

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

A könyv első fele, melyben bepillantást kaphattam King életének történetébe, nagyon tetszett. Annak ellenére, hogy nincs a terveim között, hogy könyvet írok, nagyon érdekes volt a könyvnek ez a fele is. Akik írnak, vagy tervezik, azoknak kihagyhatatlan! Akik csak rajongók, mint én, azoknak érdekesség.
King életmű olvasásomból nem maradhatott ki. :)

BlueDeath IP>!
Stephen King: Az írásról

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

Az önéletrajzi részek nagyon tetszettek, szeretek ilyesmikről olvasni.
A szakmai részek… voltak benne érdekes dolgok, olyanok is, amik hasznosíthatóak. Sőt, olyan is, amit hasznosítani fogok. Összességében viszont nagyon érződik, hogy egyrészt King elsősorban az amerikai piacra dolgozik. Másrészt, hogy mennyire rég írta ezt a könyvet. Az amerikai olvasó teljesen más, mint a magyar. Imádják a tőmondatokat, utálják a határozószókat. Ha én egy párbeszédet úgy írnék meg, hogy nincs benne kb. más, csak az, hogy mondta XY, mondta ZX, szétszednének az olvasók. Viszont, amit arról írt, hogy milyen munkamódszere van, nálunk is jól hasznosítható és merítkezni is fogok belőle.

2 hozzászólás
Cukormalac >!
Stephen King: Az írásról

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

Kötetlen hangulatú, sztorizós önéletrajz és az ominózus, 1999 nyarán történt, sajtót-boldogtalant bejárt baleset utáni feljegyzések sora foglalja keretbe Istvánunk ezen művét. Roppant kíváncsi voltam arra, milyen tanácsokkal szolgál majd a kezdő írók és műkedvelő olvasók számára egyik kedvenc szerzőm és hát egy pillanatig sem csalódtam: a címadó szakasz, mely egyben a leghosszabb rész is a könyvben, nagyon bejött, valósággal beletemetkeztem. Esküszöm, hogy ha nem a szép, elegáns kiállítású új kiadásban lenne meg, már több ceruzás és szövegkiemelős jelölés áldozata lenne… A magam részéről az életrajzi és balesetes részeket egy teljesen másik könyvre hagytam volna, akár háromszor ekkora terjedelemben és kész, nagyon elválik nálam a két réteg egymástól. Ugyanolyan jók, nem is erről van szó, de funkciójukat tekintve nem összeegyeztethetők. Zseniális viszont a mesterségről szóló értekezés, melyben gyakorlati példákon keresztül, hatásos érzékeltetéssel, alaposan, de mégsem kimerítően, közvetlenül, bő humorral mutatja be munkamódszerét, a szövegalkotás általa alapvetőnek vélt tényezőit. Ezt biztosan újra és újra el fogom majd olvasni, mert imádtam, egy felest viszont elvettem a keret miatt. Legközelebb majd beszámítom, ígérem.

>!
Európa, Budapest, 2021
346 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635044405 · Fordította: Bihari György
Ibanez P>!
Stephen King: Az írásról

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

„…arról van szó, hogy ha az ember ír (vagy fest, táncol, szobrot farag vagy énekel!), mindig akad valaki, aki szeretnék, ha szarul érezné magát emiatt.”

Nagyon jó kis könyv, nem unalmas, bár Az írásról való részekben volt egy-két olyan fejezet, ami nem igazán érdekelt (egy írót bizonyára), viszont a javára kell írni, olyan jókat írt sokszor, hogy szinte kedvet kaptam leülni a vécére/kisasztalhoz/akárhova, hogy írni kezdjek :-D A legjobban az önéletrajzi rész tetszett, jó volt egy picit személyesebbé tenni az „ismeretséget”, ha már egyik kedvenc íróm és örültem, hogy nem rejtette véka alá a különböző függőségeit. A gyerekeiről egy picit (túl) kevés szó esik, de ugye az önéletrajzi elemek többsége a szakmájához, az íráshoz kapcsolódik, nem máshoz. Nagyon tetszett az is, hogy amikor a Carrie-ről mesél és szóba hozza a saját iskolájában kipécézett, tönkretett lányokat, nem mentegeti önmagát, elismeri, hogy ő is azok közé tartozott, akik kinevették a csúffá tett gyerekeket (nem az tetszik, amit csinált, hanem hogy beismeri, hogy gyerekként ő se gondolt bele abba, hogy ez másokat mennyire tönkretehet).

A legjobban az írásról szóló részekben az tetszett, amikor olyan elemeket támadott, amitől nekem is felmegy az agyvizem a mai regények többségében. Például tegye fel a kezét, aki nem olvasott kismillió olyan könyvet (kortárs szerzők), ahol nemhogy egyszer lenne leírva, hogy milyen ruhát (pontos színárnyalat!!!) visel a legutolsó mellékszereplő is, de hogy a főszereplőnek milyen jégkék/veszélyes kék/hidegkék/jegeskék/… stb. stb. tessék folytatni szeme van. Igen, ezt a regényben mondjuk ötvenszer, köszönöm szépen, MEGÉRTETTEM elsőre is, hogy a szem kibeba…ott KÉK!!!! :-D

„Nem különösebben lelkesedem azért, hogy kimerítő részletességgel írjam le azoknak az embereknek a külső tulajdonságait, akik a történetben szerepelnek, sem azt, mit viselnek (a ruhák leltárát különösen bosszantónak találom; ha ruhák leírására vagyok kíváncsi, akkor megnézek egy katalógust)… inkább hagyom, hogy az olvasó teremtse meg az arcokat, az alakokat és a ruházatot is.”

Jó, itt azért tegyük hozzá, hogy azért King bácsinak is vannak oldalszámnövelő kunsztjai,
ami már olyan „kinges”, hogy szinte megszokta a (rajongó) olvasó: nála például mindig tudjuk, mi szól a rádióban, vagy ki milyen zenét/filmet hallgatott, melyik csapat ki ellen játszik (baseball sokszor). Főleg, ha olyan együttesek-filmek-jelenetek kerülnek említésre, amelyek nekünk teljesen semmitmondóak. Szóval nála is lehetne bőven húzni ám azokból a pluszokból (bocsi, Stephen) :-D

„… a határozók olyanok, mint a pitypang. Ha egyet megtűr az ember a fűben, az igazán bájos és egyedi látvány. De ha nem húzza ki gyökerestül, másnap már öt lesz…. a következő napon ötven… azután pedig, fivéreim és nővéreim a gyepet teljesen, tökéletese és buján elborítja a pitypang.

Tetszik, ahogy az olvasás szükségességét hirdeti és ez nem arról szól, hogy klasszikusat, szépirodalmat, hanem gyakorlatilag bármit (mint ő). „Minden könyvben, amelyet a kezébe vesz az ember, van tanulnivaló, és meglehetősen gyakori, hogy a rossz könyvekből többet lehet okulni, mint a jókból.” Valamint, hogy „Az olvasás időt igényel, és az üvegcsöcs túl sokat vesz el belőle. A legtöbb ember, ha egyszer leszokott a tévé pillanatnyi éhéről, élvezni kezdi az olvasásra fordított időt. A szüntelenül vernyákoló doboz kikapcsolása éppúgy javít az élet, mint az írás minőségén.”

A vége felé amúgy még jót is nevettem. Mert olvasás közben, ahogy már az írásról beszél, egyszer csak felmerült bennem, hogy ha most kérdezhetnék valamit Kingtől, azt kérdezném, olvasta-e és mit szól a Harry Potterhez :-D Erre alig tíz oldal múlva megkaptam a választ (van ebben valami kingesmisztikusboszorkányos :-D): „Háttértörténetekben valószínűleg J. K. Rowling, a Harry Potter-történetek szerzője a jelenlegi bajnok. … Ráadásul a Harry Potter-regények mulatságosak: színtiszta mese, elejétől végéig.”

Egyszóval fél csillag levonás a helyenként engem nem érdeklő, nekem kissé vontatott szakmai részekért, a többi viszont élvezetes volt.

hofeherke11 P>!
Stephen King: Az írásról

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

Hihetetlen jó volt megismerni Kingnek ezt az oldalát, ahol csak mesél mesél a saját életéről és az írásról elképesztően humoros és könnyed stílusban. Teljesen mást adott mint egy-egy regényének az olvasása.
Bár kicsit tartottam tőle, mert nagyrészt ugye az írásról szól, ahogy a cím is mutatja, ami engem kevésbé érdekel, de ő még erről is tudott úgy beszélni, hogy faltam a lapokat.
Nagyon sok újat megtudtam egyes műveiről és elkészülésük körülményeiről, ami különösen izgalmas volt, főleg azoknál, amiket már olvastam, illetve az életrajzából is számos olyan dolog derült ki, amit nem tudtam, de nagyon érdekes volt.

JBollok92 P>!
Stephen King: Az írásról

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

King bácsitól ugyan ezidáig mindössze egyetlen regényt olvastam (az Állattemetőt), ennek ellenére nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen ember lehet a szövevényes horrortörténetek szerzője, és milyen tanácsai lehetnek az írópalánták/írás iránt érdeklődők számára. És azt kell, hogy mondjam, mind szakmai, mind önéletrajzi tekintetben nagyon tetszett. Előbbiből mondjuk itt, Európában nem minden hasznosítható teljesen, de nagyon jó tanácsokkal operál. Utóbbiból pedig megtudjuk, hogy ez a zseni (mert nem kérdés, hogy King az), honnan indult, hogyan lett belőle a világ egyik legismertebb írója. Eddig is a radaromon voltak a könyvei, de ezek után még inkább kíváncsi vagyok rájuk. off

csillagka>!
Stephen King: Az írásról

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

King tud írni ez eddig se volt kérdés. Tanulni olyan embertől érdemes, aki már valamit letett az asztalra, bár elég felemások ezek a tanácsok.
Nézzük a legáltalánosabbat, olvas és írj sokat, de a tehetség se ár.
Egy biztos, ez után a könyv után, még biztosabb vagyok abban, hogy a regényem ami állítólag minden emberben benne van, sajnos bent is marad. ( legalábbis bennem)
Megmaradok olvasónak, mivel arra is szükség van, és élvezem nálam tehetségesebb emberek próbálkozásait, azok se mindig jók.
Nagyon jókat mosolyogtam, egyes részeken majdnem hánytam (szó szerint öklendeztem) mosoda :( bruuu, és megállapítottam bizony minden ember valamiért születik, valamihez isteni sugallott kap. Stephen arra született, hogy megbotránkoztasson, megrigasson, lerágjam rajta a körmöm hegyét, egy ujjgyakorlattal is fenn tudja tartani az érdeklődésemet.
Izgalmas utazás volt, többet olvastam volna az életéről, mint az írói fortélyokról, hiszen leszögeztük az elején, hogy írónak genetikailag születni kell! megtanulni szikra nélkül nem lehet. Jóból lehet jobb, de ahhoz alapjáraton jónak kell lenni.
Holdsáv a kedvenc King regényem, köszönöm, hogy betetted a bemutatásba, és még sok sok olvasott könyvet.
Kötelező kiegészítő olvasmány, rajongóknak és jövendő írópalántáknak.


Népszerű idézetek

fügekaktuszoszöldtea>!

Az írás magányos foglalkozás. Nagyon fontos, ha van valaki, aki hisz az emberben. Nem kell szónokolnia róla: rendszerint az is elég, ha hisz.

73. oldal

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

Kapcsolódó szócikkek: írás
Rose_M>!

A legtöbb ember, ha egyszer leszokott a tévé pillanatnyi éhéről, élvezni kezdi az olvasásra fordított időt. A szüntelenül vernyákoló doboz kikapcsolása éppúgy javít az élet, mint az írás minőségén.

147. oldal

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

Kapcsolódó szócikkek: olvasás · televízió
1 hozzászólás
bonnie9 P>!

Ha egyszer becsapsz, szégyelld magad. Ha kétszer csapsz be, szégyellhetem magam. Ha harmadszor is sikerül, akkor mindketten szégyellhetjük magunkat.

23. oldal

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

Piteka>!

Mindössze arról van szó, hogy ha az ember ír (vagy fest, vagy táncol, vagy szobrot farag, vagy énekel), mindig akad valaki, aki szeretné, ha szarul érezné magát emiatt.

48. oldal

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

Lunemorte P>!

Mindenesetre Eula-Beulah fölkészített az irodalmi kritikákra. Akinek egy százkilós bébiszitter fingik az arcába, miközben azt kiáltja, Pú!, az nemigen ijed meg a The Village Voice kritikájától.

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

Kapcsolódó szócikkek: kritika · The Village Voice
csillagka>!

Nem mintha önmagában a hossz és a súly jelezné a mű kiválóságát; sok epikusán hömpölygő regényfolyam nem más, mint epikusán hömpölygő szemét, kérdezzék csak meg kritikusaimat, mit összesírnak, hogy egész kanadai erdőket irtanak ki az én fecsegésem kinyomtatása céljából! És fordítva, a rövidség sem jelent minőséget.

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

Almost_Zed>!

A legtöbb ember, ha egyszer leszokott a tévé pillanatnyi éhéről, élvezni kezdi az olvasásra fordított időt. A szüntelenül vernyákoló doboz kikapcsolása éppúgy javít az élet, mint az írás minőségén. És egyáltalán, miféle áldozat ez? Hány Frasier vagy Vészhelyzet ér föl egy American Life összessel? Hány Richard Simmons kereskedelmi hír? Hány CNN-infó? Apám, ne is idegelj.

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

Frank_Waters I>!

…rá fog jönni, hogy valamennyi alak, akiket ön teremt, részben azonos önnel.

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

BlueDeath IP>!

Szóval tegyük föl, végzett a történet első vázlatával. Gratulálok! Jó munka volt! Bontson pezsgőt, rendeljen pizzát, csináljon bármit, amit akkor szokott, ha ünnepel.

255. oldal

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

9 hozzászólás
BlueDeath IP>!

Az olvasás az író életének alkotó központja.

175. oldal

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

Kapcsolódó szócikkek: olvasás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Stacey O'Brien: Wesley, kedvesem
Cheryl Strayed: Vadon
Murakami Haruki: Miről beszélek, amikor futásról beszélek?
Suleika Jaouad: Két királyság határán
Richard Shepherd: Holtak vallatója
Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció
Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég