Az ​írásról 363 csillagozás

Értekezés a mesterségről
Stephen King: Az írásról Stephen King: Az írásról

1999-ben ​bejárta a világsajtót a hír: Stephen Kinget elütötte egy kisteherautó, s a népszerű író súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Szerencsére – és az olvasók nagy örömére – King felépült. Lábadozása idején írta meg, pontosabban fejezte be az 1997-ben elkezdett, majd félretett művét, Az írásról-t. King ezúttal nem borzongatni akarja kedves és hűséges olvasóit, hanem elmeséli, hogyan vált íróvá, és bevezeti őket a szakma rejtelmeibe. A tőle megszokott lendületes stílusban, humorral átszőve beszél finoman szólva is hányatott gyerekkoráról – hogyan vándoroltak városról városra, mennyit küszködött az édesanyja, hogy fenntartsa a családot, gyerekkori csínyekről –, kezdeti nehézségeiről, amikor rendre visszautasították az írásait, alkoholproblémáiról, majd a Carrie jelentette áttörésről 1974-ben. S innentől kezdve egyenesen ívelt felfelé a karrierje, mely mind a mai napig töretlen. Beavatja olvasóit műhelytitkaiba, és hol világirodalmi, hol saját… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2000

>!
Európa, Budapest, 2021
346 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635044405 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2021
352 oldal · ISBN: 9789635045389 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2005
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630778238 · Fordította: Bihari György

Enciklopédia 48

Szereplők népszerűség szerint

Annie Wilkes · Howard Phillips Lovecraft · George Orwell · Ernest Hemingway · F. Scott Fitzgerald · Johnny Smith · Raymond Chandler · Dumbo · Greg Stillson · Frank Norris · John Cheever · Lyndon B. Johnson · Margaret Mitchell · Rudyard Kipling · Tabitha King

Helyszínek népszerűség szerint

New England, USA


Kedvencelte 51

Most olvassa 34

Várólistára tette 202

Kívánságlistára tette 229

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Stephen King: Az írásról

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

1999. június 19-én Stephen Kinget elütötte egy kisteherautó. A súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedő író lábadozása közben fejezte be 1997-ben elkezdett, majd félretett művét, Az írásról-t.
A kötet első fele egy visszaemlékezés, amelyben bemutatja, hogyan vált íróvá, a gyerekkori szárnypróbálgatásoktól kezdve a Carrie című első megjelent könyvével bezárólag. A második részben az író-olvasó találkozókon neki feltett kérdésekre próbált válaszolni, az írással kapcsolatos összes tudását megpróbálta átadni a feltörekvő írópalánták számára. Ebben a részben olyan kultikussá vált művekkel kapcsolatban oszt meg plusz információkat, mint a Tortúra vagy A holtsáv. A kötet legvégén megismerhetjük a balesete körülményeit és gyakorlatban is bemutatja, hogy egy szövegrészen milyen változtatásokat eszközöl írás közben. Zárásként pedig egy több tucatnyi címet felsorakoztató könyvlistát nyújt át az olvasónak, melyek az elmúlt évek meghatározó olvasmányai voltak a számára.
Örülök, hogy a Kecskeméti Könyvklub októberi témájához és az Őszrégi kihívásomhoz ezt a King kötetet választottam, így egy kicsit jobban megismerhettem a mester munkamódszereit, az íráshoz, alkotáshoz fűződő viszonyát.

>!
Európa, Budapest, 2021
346 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635044405 · Fordította: Bihari György
Ferger_Jolcsi P>!
Stephen King: Az írásról

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

Nem vagyok King fan, ennek ellenére nagyon tetszett a kötet első fele, ami az önéletrajzi részt tartalmazza. Annyira jó volt olvasni az író életéről, bár jópár nehézségen ment át, mire eljutott odáig, hogy híres író lehessen. A kötet végén található fejezet nagyon megrendítő volt, beszámolt arról az esetről, amikor elütötték és majdnem belehalt. Különösen tetszett a kötetben, hogy nem csak a jó dolgokat írta le, hanem őszintén beszámolt az alkohol-, és drogfüggőségéről, ami bár nagyon sajnálatos eset, mégis jó volt arról olvasni, ahogyan az ebből való kikeveredési törekvésekről számolt be. Nagy kitartás kellett hozzá, hogy végleg maga mögött hagyja, de nem adta fel.
A kötet második fele, ami az írástechnikai dolgokat tartalmazta, nem nagyon tetszett. Sok dologgal nem értettem egyet, sok dolgot nem is nagyon lehet átültetni a magyar könyvekbe, amikről beszámolt. Inkább az amerikai és angol piacra vonatkoztak a kötetben leírtak, bár mondott egy-két általánosan felhasználható tippet is.
Egy-két regényének megszületési körülményeit is leírja, a Carrie-ről szóló rész annyira tetszett, hogy kedvet kaptam, hogy elolvassam a könyvet, pedig nem szeretem a horrorokat. Remélem, hogy tetszeni fog majd az is.
link

bokrichard>!
Stephen King: Az írásról

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

Ad hoc olvasás, avagy hol vagy már kitüntetés? :) Évek óta a várólistám része volt, gyűjtőként kerestem, de nem találtam, így a virtuális tér lehetőségével megoldottam. Nem lesz a kedvencem, különösen a második rész miatt. Nem klasszikus regény, inkább egy életrajz, és egy tanulmány fúziója, előbbi nagyszerű, utóbbi feledhető kiadásban. King bácsi életébe még nem mélyedtem bele bármennyire is rajongója vagyok írásainak, éppen ezért nagyon sok új, és érdekes infóval lettem gazdagabb. A második fele… mint egy esküvő. A házasság olyan mint a gyertya, az írás olyan mint a sufni, a mai napom pedig mint a wc papír. Leírta, elolvastam, ettől ellépek.

KingucK P>!
Stephen King: Az írásról

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

A könyv első fele, melyben bepillantást kaphattam King életének történetébe, nagyon tetszett. Annak ellenére, hogy nincs a terveim között, hogy könyvet írok, nagyon érdekes volt a könyvnek ez a fele is. Akik írnak, vagy tervezik, azoknak kihagyhatatlan! Akik csak rajongók, mint én, azoknak érdekesség.
King életmű olvasásomból nem maradhatott ki. :)

Cukormalac>!
Stephen King: Az írásról

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

Kötetlen hangulatú, sztorizós önéletrajz és az ominózus, 1999 nyarán történt, sajtót-boldogtalant bejárt baleset utáni feljegyzések sora foglalja keretbe Istvánunk ezen művét. Roppant kíváncsi voltam arra, milyen tanácsokkal szolgál majd a kezdő írók és műkedvelő olvasók számára egyik kedvenc szerzőm és hát egy pillanatig sem csalódtam: a címadó szakasz, mely egyben a leghosszabb rész is a könyvben, nagyon bejött, valósággal beletemetkeztem. Esküszöm, hogy ha nem a szép, elegáns kiállítású új kiadásban lenne meg, már több ceruzás és szövegkiemelős jelölés áldozata lenne… A magam részéről az életrajzi és balesetes részeket egy teljesen másik könyvre hagytam volna, akár háromszor ekkora terjedelemben és kész, nagyon elválik nálam a két réteg egymástól. Ugyanolyan jók, nem is erről van szó, de funkciójukat tekintve nem összeegyeztethetők. Zseniális viszont a mesterségről szóló értekezés, melyben gyakorlati példákon keresztül, hatásos érzékeltetéssel, alaposan, de mégsem kimerítően, közvetlenül, bő humorral mutatja be munkamódszerét, a szövegalkotás általa alapvetőnek vélt tényezőit. Ezt biztosan újra és újra el fogom majd olvasni, mert imádtam, egy felest viszont elvettem a keret miatt. Legközelebb majd beszámítom, ígérem.

>!
Európa, Budapest, 2021
346 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635044405 · Fordította: Bihari György
BlueDeath IP>!
Stephen King: Az írásról

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

Az önéletrajzi részek nagyon tetszettek, szeretek ilyesmikről olvasni.
A szakmai részek… voltak benne érdekes dolgok, olyanok is, amik hasznosíthatóak. Sőt, olyan is, amit hasznosítani fogok. Összességében viszont nagyon érződik, hogy egyrészt King elsősorban az amerikai piacra dolgozik. Másrészt, hogy mennyire rég írta ezt a könyvet. Az amerikai olvasó teljesen más, mint a magyar. Imádják a tőmondatokat, utálják a határozószókat. Ha én egy párbeszédet úgy írnék meg, hogy nincs benne kb. más, csak az, hogy mondta XY, mondta ZX, szétszednének az olvasók. Viszont, amit arról írt, hogy milyen munkamódszere van, nálunk is jól hasznosítható és merítkezni is fogok belőle.

2 hozzászólás
juanito_b192 P>!
Stephen King: Az írásról

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

King bácsitól ugyan ezidáig mindössze egyetlen regényt olvastam (az Állattemetőt), ennek ellenére nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen ember lehet a szövevényes horrortörténetek szerzője, és milyen tanácsai lehetnek az írópalánták/írás iránt érdeklődők számára. És azt kell, hogy mondjam, mind szakmai, mind önéletrajzi tekintetben nagyon tetszett. Előbbiből mondjuk itt, Európában nem minden hasznosítható teljesen, de nagyon jó tanácsokkal operál. Utóbbiból pedig megtudjuk, hogy ez a zseni (mert nem kérdés, hogy King az), honnan indult, hogyan lett belőle a világ egyik legismertebb írója. Eddig is a radaromon voltak a könyvei, de ezek után még inkább kíváncsi vagyok rájuk. off

csillagka P>!
Stephen King: Az írásról

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

King tud írni ez eddig se volt kérdés. Tanulni olyan embertől érdemes, aki már valamit letett az asztalra, bár elég felemások ezek a tanácsok.
Nézzük a legáltalánosabbat, olvas és írj sokat, de a tehetség se ár.
Egy biztos, ez után a könyv után, még biztosabb vagyok abban, hogy a regényem ami állítólag minden emberben benne van, sajnos bent is marad. ( legalábbis bennem)
Megmaradok olvasónak, mivel arra is szükség van, és élvezem nálam tehetségesebb emberek próbálkozásait, azok se mindig jók.
Nagyon jókat mosolyogtam, egyes részeken majdnem hánytam (szó szerint öklendeztem) mosoda :( bruuu, és megállapítottam bizony minden ember valamiért születik, valamihez isteni sugallott kap. Stephen arra született, hogy megbotránkoztasson, megrigasson, lerágjam rajta a körmöm hegyét, egy ujjgyakorlattal is fenn tudja tartani az érdeklődésemet.
Izgalmas utazás volt, többet olvastam volna az életéről, mint az írói fortélyokról, hiszen leszögeztük az elején, hogy írónak genetikailag születni kell! megtanulni szikra nélkül nem lehet. Jóból lehet jobb, de ahhoz alapjáraton jónak kell lenni.
Holdsáv a kedvenc King regényem, köszönöm, hogy betetted a bemutatásba, és még sok sok olvasott könyvet.
Kötelező kiegészítő olvasmány, rajongóknak és jövendő írópalántáknak.

Ruby_εïз IP>!
Stephen King: Az írásról

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

Nekem nagyon tetszett ez a személyes hangvételű kiadvány. Nem igazán ismertem Kinget, csak néhány cikkből, hogy voltak problémái, és hasonlók.
Ebben a kötetben nyomon követhetjük a szerző életét, hogyan vált belőle híres író, mikkel kellett megküzdenie, milyen volt az élete. Nagyon tetszett, hogy mindenről őszintén mesélt.
A könyv második fele is megnyert, mert így még jobban beleláthattam a fejébe. Mindig is érdekelt, hogyan és miként írnak a nagy szerzők.

Pandalány >!
Stephen King: Az írásról

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

Egy nagyon impozáns, érdekesnek tűnő könyv, és főleg amiatt voltam kíváncsi rá, mert nagyon érdekel, hogy mit tud Mr. King, a horror királya. Sok-sok regénye utána nagyon érdekes volt arról olvasni, hogy hogyan születnek meg a fejében a történetei alapjai, honnan érkezik az ihlet és az ötletek a regényeihez. Én eddig csak a Halálsoron című kötetét olvastam, de még is így is nagyon érezhető volt, hogy milyen az írói stílusa, a hangvétele és a jövőben biztosan többet szeretnék olvasni tőle.
A könyv nagyon közvetlen hangvételű, megszólítja az olvasót és végig ilyen marad. Nagyrészt arról ír benne King, hogy milyen életesemények, körülmények játszottak szerepet az első írásainak elkészülésében, milyen küzdelmekkel kellett szembenéznie ahhoz, hogy megtanuljon kifejezően írni és felkeltse az olvasó figyelmét. Részben ez egy önéletrajz, sok információt megtudhatunk róla, viszont kimondottan ez mégsem életrajz, hiszen a középpontjában az írás áll és mindent ehhez kötve mesél el.

Bővebben: http://pandalanyolvas.blogspot.com/2022/05/stephen-king…


Népszerű idézetek

fügekaktuszoszöldtea>!

Az írás magányos foglalkozás. Nagyon fontos, ha van valaki, aki hisz az emberben. Nem kell szónokolnia róla: rendszerint az is elég, ha hisz.

73. oldal

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

Kapcsolódó szócikkek: írás
Rose_M>!

A legtöbb ember, ha egyszer leszokott a tévé pillanatnyi éhéről, élvezni kezdi az olvasásra fordított időt. A szüntelenül vernyákoló doboz kikapcsolása éppúgy javít az élet, mint az írás minőségén.

147. oldal

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

Kapcsolódó szócikkek: olvasás · televízió
1 hozzászólás
Piteka>!

Mindössze arról van szó, hogy ha az ember ír (vagy fest, vagy táncol, vagy szobrot farag, vagy énekel), mindig akad valaki, aki szeretné, ha szarul érezné magát emiatt.

48. oldal

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

bonnie9 P>!

Ha egyszer becsapsz, szégyelld magad. Ha kétszer csapsz be, szégyellhetem magam. Ha harmadszor is sikerül, akkor mindketten szégyellhetjük magunkat.

23. oldal

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

Lunemorte P>!

Mindenesetre Eula-Beulah fölkészített az irodalmi kritikákra. Akinek egy százkilós bébiszitter fingik az arcába, miközben azt kiáltja, Pú!, az nemigen ijed meg a The Village Voice kritikájától.

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

Kapcsolódó szócikkek: kritika
Almost_Zed>!

A legtöbb ember, ha egyszer leszokott a tévé pillanatnyi éhéről, élvezni kezdi az olvasásra fordított időt. A szüntelenül vernyákoló doboz kikapcsolása éppúgy javít az élet, mint az írás minőségén. És egyáltalán, miféle áldozat ez? Hány Frasier vagy Vészhelyzet ér föl egy American Life összessel? Hány Richard Simmons kereskedelmi hír? Hány CNN-infó? Apám, ne is idegelj.

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

Frank_Waters I>!

…rá fog jönni, hogy valamennyi alak, akiket ön teremt, részben azonos önnel.

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

csillagka P>!

Nem mintha önmagában a hossz és a súly jelezné a mű kiválóságát; sok epikusán hömpölygő regényfolyam nem más, mint epikusán hömpölygő szemét, kérdezzék csak meg kritikusaimat, mit összesírnak, hogy egész kanadai erdőket irtanak ki az én fecsegésem kinyomtatása céljából! És fordítva, a rövidség sem jelent minőséget.

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

BlueDeath IP>!

Szóval tegyük föl, végzett a történet első vázlatával. Gratulálok! Jó munka volt! Bontson pezsgőt, rendeljen pizzát, csináljon bármit, amit akkor szokott, ha ünnepel.

255. oldal

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről

9 hozzászólás
Lunemorte P>!

Nehéz elhinnem, hogy egyesek, akik nagyon keveset (némely esetben semmit sem) olvasnak, megengedik maguknak az írást, és arra számítanak, lesznek, akik el is olvassák műveiket, és tudom, hogy vannak ilyenek.

Stephen King: Az írásról Értekezés a mesterségről


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Michelle Obama: Így lettem
Michelle Obama: Így lettem – Ifjúsági változat
Elizabeth Wurtzel: Prozac-ország
Jeannette Walls: Az üvegvár
Jeannette Walls: Az üvegpalota
Christy Wilson Beam: Mennyei csodák
Stacey O'Brien: Wesley, kedvesem
Cheryl Strayed: Vadon
Patti Smith: Kölykök
Craig Thompson: Blankets – Takarók