Az ​írásról 270 csillagozás

Stephen King: Az írásról Stephen King: Az írásról

1999-ben ​bejárta a világsajtót a hír: Stephen Kinget elütötte egy kisteherautó, s a népszerű író súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Szerencsére – és az olvasók nagy örömére – King felépült. Lábadozása idején írta meg, pontosabban fejezte be az 1997-ben elkezdett, majd félretett művét, Az írásról-t. King ezúttal nem borzongatni akarja kedves és hűséges olvasóit, hanem elmeséli, hogyan vált íróvá, és bevezeti őket a szakma rejtelmeibe. A tőle megszokott lendületes stílusban, humorral átszőve beszél finoman szólva is hányatott gyerekkoráról – hogyan vándoroltak városról városra, mennyit küszködött az édesanyja, hogy fenntartsa a családot, gyerekkori csínyekről –, kezdeti nehézségeiről, amikor rendre visszautasították az írásait, alkoholproblémáiról, majd a Carrie jelentette áttörésről 1974-ben. S innentől kezdve egyenesen ívelt felfelé a karrierje, mely mind a mai napig töretlen. Beavatja olvasóit műhelytitkaiba, és hol világirodalmi, hol saját… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2000

>!
Európa, Budapest, 2021
348 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635044405 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2005
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630778238 · Fordította: Bihari György

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Howard Phillips Lovecraft · Raymond Chandler


Kedvencelte 44

Most olvassa 25

Várólistára tette 171

Kívánságlistára tette 249

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

bokrichard>!
Stephen King: Az írásról

Ad hoc olvasás, avagy hol vagy már kitüntetés? :) Évek óta a várólistám része volt, gyűjtőként kerestem, de nem találtam, így a virtuális tér lehetőségével megoldottam. Nem lesz a kedvencem, különösen a második rész miatt. Nem klasszikus regény, inkább egy életrajz, és egy tanulmány fúziója, előbbi nagyszerű, utóbbi feledhető kiadásban. King bácsi életébe még nem mélyedtem bele bármennyire is rajongója vagyok írásainak, éppen ezért nagyon sok új, és érdekes infóval lettem gazdagabb. A második fele… mint egy esküvő. A házasság olyan mint a gyertya, az írás olyan mint a sufni, a mai napom pedig mint a wc papír. Leírta, elolvastam, ettől ellépek.

BlueDeath IP>!
Stephen King: Az írásról

Az önéletrajzi részek nagyon tetszettek, szeretek ilyesmikről olvasni.
A szakmai részek… voltak benne érdekes dolgok, olyanok is, amik hasznosíthatóak. Sőt, olyan is, amit hasznosítani fogok. Összességében viszont nagyon érződik, hogy egyrészt King elsősorban az amerikai piacra dolgozik. Másrészt, hogy mennyire rég írta ezt a könyvet. Az amerikai olvasó teljesen más, mint a magyar. Imádják a tőmondatokat, utálják a határozószókat. Ha én egy párbeszédet úgy írnék meg, hogy nincs benne kb. más, csak az, hogy mondta XY, mondta ZX, szétszednének az olvasók. Viszont, amit arról írt, hogy milyen munkamódszere van, nálunk is jól hasznosítható és merítkezni is fogok belőle.

2 hozzászólás
csillagka P>!
Stephen King: Az írásról

King tud írni ez eddig se volt kérdés. Tanulni olyan embertől érdemes, aki már valamit letett az asztalra, bár elég felemások ezek a tanácsok.
Nézzük a legáltalánosabbat, olvas és írj sokat, de a tehetség se ár.
Egy biztos, ez után a könyv után, még biztosabb vagyok abban, hogy a regényem ami állítólag minden emberben benne van, sajnos bent is marad. ( legalábbis bennem)
Megmaradok olvasónak, mivel arra is szükség van, és élvezem nálam tehetségesebb emberek próbálkozásait, azok se mindig jók.
Nagyon jókat mosolyogtam, egyes részeken majdnem hánytam (szó szerint öklendeztem) mosoda :( bruuu, és megállapítottam bizony minden ember valamiért születik, valamihez isteni sugallott kap. Stephen arra született, hogy megbotránkoztasson, megrigasson, lerágjam rajta a körmöm hegyét, egy ujjgyakorlattal is fenn tudja tartani az érdeklődésemet.
Izgalmas utazás volt, többet olvastam volna az életéről, mint az írói fortélyokról, hiszen leszögeztük az elején, hogy írónak genetikailag születni kell! megtanulni szikra nélkül nem lehet. Jóból lehet jobb, de ahhoz alapjáraton jónak kell lenni.
Holdsáv a kedvenc King regényem, köszönöm, hogy betetted a bemutatásba, és még sok sok olvasott könyvet.
Kötelező kiegészítő olvasmány, rajongóknak és jövendő írópalántáknak.

chhaya>!
Stephen King: Az írásról

Számomra is meglepő módon, a vártnál sokkal jobban élveztem az olvasást. A könyv első részében King bácsi életének meghatározó pillanataiba nyerhetünk bepillantást, hogyan születik az író (nem pedig hogyan válik azzá), majd rátér az írással kapcsolatos tanácsokra. Tetszik a szerszámosláda-hasonlat: minden írónak szüksége van egyre – ahogy a mesterembereknek is –, amit tele kell pakolni a szükséges felszereléssel, hogy később bármikor lehessen használni. A mindennapi szerszámokat felülre, jól elérhető helyre; az írás esetében ez a szókincs és a nyelvtan, de közvetlen utána fontos helyen áll a stílus, a szavak, mondatok, bekezdések felépítése… Számos tanácsot kap a leendő olvasó. Akad köztük néhány igen triviális (például, hogy elengedhetetlen a gyakorlás; sokat kell írni és talán még többet olvasni az érdemi fejlődéshez.) Másokat én is hasznosnak érzek, pedig nem is szándékozom írni… (például, hogy ne legyen az ember a szókincs rabja, mert könnyen egy dagályos zsúfolt szóhalmazt csinálhat a mondatból; hogy mennyivel másabb a szöveg hangulata cselekvő és szenvedő igékkel; hogy milyen fontos a leírások és párbeszédek dinamikája; az elbeszélés hitelessége…) Ezeken túl mesél az alkotás folyamatáról, ahogy ő, King bácsi ír és dolgozik. Elismeri, hogy hajlamos a túlírásra, és azt állítja, mindig alaposan meghúzza az eredeti kéziratot (ezt mondjuk nem gondoltam… :D Viszont a könyv végén konkrét példát is hoz, ami nagyon tetszett.) Összességében élveztem az olvasást, érdekesek az életrajzi vonatkozású részek és remek tanácsokat ad, amik bárkinek hasznosak lehetnek, aki valamilyen szinten írással foglalkozik.

cintiatekla P>!
Stephen King: Az írásról

Mesél a gyerekkoráról, arról az időszakról, amikor mindenféle, nem túl jól jövedelmező munkakörökben dolgozott, közben pedig nem adta fel az írói álmait. Leírja, hogy hogyan született a Carrie, és hogy a felesége, Tabitha mennyire fontos szereplője az életének. Ami nekem nagyon tetszett az az, hogy milyen valós apróságokból és kevésbé apróságokból gyúrta össze a regényei karaktereit. King 1947-ben született, a tinédzser- és fiatal felnőttkora már csak emiatt is érdekes, hogy teljesen más világ volt akkoriban, mint most.

Az írásról szóló részek viszont azért voltak érdekesek, hogy ő hogyan ír, hogyan alkotja meg azokat a regényeket, amikért én annyira rajongok. Persze nyelvtani részek kevésbé voltak izgalmasak, de ettől függetlenül az, hogy minden egyes nap szán néhány órát az írásra csodálatra méltó.

Bővebben: https://www.gyorgytekla.hu/2021/10/stephen-king-az-irasrol/

tgorsy>!
Stephen King: Az írásról

Az önéletrajzi részek jók, de a többi nem igazán. Nem tetszik a nyegle stílus, bár az „átjön”, hogy King igényes, jó mesterember. Az is eszembe jutott: mi lenne, ha Krasznahorkai, Thomas Mann, Esterházy, stb. megfogadnák a kingi tanácsokat és eszerint írnának valamit?
Vicces lenne!

bonnie9 P>!
Stephen King: Az írásról

King írástechnikai tanácsai jók – mondom ezt íróként laikus és hozzá nem értő, ám rendszeresen olvasó emberként. Ajánlanám néhány kezdő író és magát profi írónak valló rettenetes tollforgató kezébe.
Azért olvasás közben néha elgondolkodtam, hogyha a könyv alapján Kingnek látszólag ennyire a kisujjában van minden a tudatos és megfontolt írásról, akkor mi okozza mégis az olykor hullámzó teljesítményt. Különös tekintettel arra, ha figyelembe vesszük a maga által is legjobbnak vallott művek keletkezési körülményeit. Aztán arra a következtetésre jutottam, végső soron mindegy. Amíg megírja azt, amit szeretek olvasni, az ő dolga, hogyan teszi. Viszont praktikus a használható tudás átadása az arany középút megtalálásához. Elvégre valahonnan el kell indulni.
A könyves kulisszatitkok és az életrajz tetszett, a másik rész írói ambíciók híján kevésbé kötött le. Ha írnék, biztosan jobban értékeltem volna. A nyelvtani szabályok részletezése különösen hosszúnak tűnt az amerikai egyedisége miatt.
A legvégén a 1408 példakénti átírása, illetve a határozókról és jelzőkről alkotott véleménye viszont tetszett.

17 hozzászólás
CsonkaSzaboBrigi89>!
Stephen King: Az írásról

King műveivel májusban kezdtem el ismerkedni és azóta is hatalmas rajongója vagyok a könyveinek.
A King életéről szóló részek voltak a kedvenceim. Tetszettek a gyerek- és fiatalkori bepillantások, a végén a baleset leírása pedig nagyon megragadott.
Magáról az írásról és az íróvá válásról szóló részek néhol kicsit keményebbre sikeredtek ugyan, de látok bennük rációt.
A könyv végén az 1408-as szoba példája különösen bejött!
Kedvenc lett!

https://brigeri.blog.hu/2020/11/12/stephen_king_az_irasrol_b

Wheel>!
Stephen King: Az írásról

Kettő az egyben. Önéletrajzi írás, és tanácsok az írásról. 16 évesen olvastam először S. Kinget, a Holtsávot. Imádtam a történelmi romantikus írásokat, a kalandregényeket, a szépirodalmi műveket, de ez valami más volt. Fogalmazzunk úgy, hogy nem a leglüktetőbb műve az írónak. Kis adagokban olvastam, mégis fogvatartott. Éreztem, hogy teljesen különbözik az addigi olvasmányaimtól, pedig már akkor sem kevés volt. Tiszteltem az írót, bár sosem váltam S. King hívővé, azóta a Holtsávot háromszor is elolvastam. Láttam pár filmadaptációt, és néhány más könyvét is olvastam.
Visszatérve erre a könyvre, kíváncsi voltam, mi is a véleménye az írónak az írásról. Írásaiban lényegre törő, remek társadalomkritikus, kiválóan ábrázolja a pitiáner, kis stílű embereket. Majdnem a könyv első fele, de legalább harmada önéletrajz, ahol a négyévesen elszenvedett fülgyulladástól kezdve, az anyja rokonságán át, a tinédzserkori első novellapróbálkozásokig, sok mindent megtudhatunk róla. Közel enged, bemutatkozik, mesél. Viccesen és szórakoztatóan, lazán. Bár itt kicsit untam a szöveget egy idő után. Aztán áttér az írásra, példákon keresztül bemutatva, hogyan ír ő. Azt hiszem, aki elolvas egy ilyen könyvet nem fog íróvá válni, de akiben van hajlam, és egy csak egyetlen tanulságos mondatot hasznosnak talál, már annak is megérte, illetve ajánlom a könyvet a rajongóinak, jobban megismerhetik az írót. Hol szeret írni, mit iszik közben, hogy mi a fontos neki, hogy születnek az ötletei. Pár sikeres regényére is kitér a példái során, amolyan kulisszatitkokra.
Szerettem olvasni ezt a könyvet.

Vhrai P>!
Stephen King: Az írásról

Körülbelül tizenöt éve olvastam már ezt a kötetet is tőle, de sok mindenre nem emlékszem, így ideje volt feleleveníteni a dolgokat. Az utóbbi években olvasgattam írástechnikai könyveket, de lényegében mind ugyanazt írja, csak cifrázva. Sokkal hitelesebbnek tartom, ha a már befutott írók összegzik a tapasztalataikat. Viszont ettől a könyvtől többet vártam, ha már egy ilyen kaliberű szerző írta, mint King. Számomra érdekes volt, de ebből senki nem tanul meg írni. Szóval, inkább rajongóknak tudom ajánlani, ugyanis sok helyen erősen spoileres is a kötet!


Népszerű idézetek

fügekaktuszoszöldtea>!

Az írás magányos foglalkozás. Nagyon fontos, ha van valaki, aki hisz az emberben. Nem kell szónokolnia róla: rendszerint az is elég, ha hisz.

73. oldal

Kapcsolódó szócikkek: írás
Rose_M>!

A legtöbb ember, ha egyszer leszokott a tévé pillanatnyi éhéről, élvezni kezdi az olvasásra fordított időt. A szüntelenül vernyákoló doboz kikapcsolása éppúgy javít az élet, mint az írás minőségén.

147. oldal

Kapcsolódó szócikkek: olvasás · televízió
1 hozzászólás
Piteka>!

Mindössze arról van szó, hogy ha az ember ír (vagy fest, vagy táncol, vagy szobrot farag, vagy énekel), mindig akad valaki, aki szeretné, ha szarul érezné magát emiatt.

48. oldal

Almost_Zed>!

A legtöbb ember, ha egyszer leszokott a tévé pillanatnyi éhéről, élvezni kezdi az olvasásra fordított időt. A szüntelenül vernyákoló doboz kikapcsolása éppúgy javít az élet, mint az írás minőségén. És egyáltalán, miféle áldozat ez? Hány Frasier vagy Vészhelyzet ér föl egy American Life összessel? Hány Richard Simmons kereskedelmi hír? Hány CNN-infó? Apám, ne is idegelj.

bonnie9 P>!

Ha egyszer becsapsz, szégyelld magad. Ha kétszer csapsz be, szégyellhetem magam. Ha harmadszor is sikerül, akkor mindketten szégyellhetjük magunkat.

23. oldal

Lunemorte P>!

Mindenesetre Eula-Beulah fölkészített az irodalmi kritikákra. Akinek egy százkilós bébiszitter fingik az arcába, miközben azt kiáltja, Pú!, az nemigen ijed meg a The Village Voice kritikájától.

Kapcsolódó szócikkek: kritika
csillagka P>!

Nem mintha önmagában a hossz és a súly jelezné a mű kiválóságát; sok epikusán hömpölygő regényfolyam nem más, mint epikusán hömpölygő szemét, kérdezzék csak meg kritikusaimat, mit összesírnak, hogy egész kanadai erdőket irtanak ki az én fecsegésem kinyomtatása céljából! És fordítva, a rövidség sem jelent minőséget.

Frank_Spielmann I>!

…rá fog jönni, hogy valamennyi alak, akiket ön teremt, részben azonos önnel.

Lunemorte P>!

Nehéz elhinnem, hogy egyesek, akik nagyon keveset (némely esetben semmit sem) olvasnak, megengedik maguknak az írást, és arra számítanak, lesznek, akik el is olvassák műveiket, és tudom, hogy vannak ilyenek.

Wilsonné>!

Amikor leírod a történetet, magadnak mondod el – folytatta. – Amikor újraírod, akkor a legfőbb dolgod, hogy kihúzz belőle mindent, ami nem tartozik hozzá.

56. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Jeannette Walls: Az üvegvár
Jeannette Walls: Az üvegpalota
Michelle Obama: Így lettem
Stacey O'Brien: Wesley, kedvesem
Christy Wilson Beam: Mennyei csodák
Cheryl Strayed: Vadon
Patti Smith: Kölykök
Craig Thompson: Blankets – Takarók
Gwen Cooper: Homér
Deborah Feldman: Unortodox