Az ​Intézet 631 csillagozás

Stephen King: Az Intézet

Az ​éjszaka közepén Luke Ellis szüleit brutálisan meggyilkolják a saját házukban, a fiút pedig elrabolják. Másnap Luke az Intézetben ébred egy ugyanolyan szobában, mint a sajátja, mellette pedig hasonló szobák nyílnak hasonló fiúkkal és lányokkal: mindannyian különleges, természetfeletti képességekkel rendelkeznek. A szigorúan őrzött intézményt igazgató Mrs. Sigsby egyetlen célja pedig az, hogy könyörtelenül kinyerje a gyerekek erejét, akár kínzás árán is. Ahogy sorra tűnnek el társai, Luke érzi, menekülniük kell, az Intézetből azonban soha senki nem szökött még meg. Elindul a küzdelem a jó és a gonosz között egy olyan világban, ahol a jók nem mindig győzedelmeskedhetnek.

A regény a rajongók és a kritikusok szerint is az utóbbi évek legijesztőbb és legjobb könyve a horror királyától, hangulatában egyszerre idézi az Az, A ragyogás, a Carrie és A tűzgyújtó klasszikusait. A könyvet a The New York Times az év száz legfontosabb megjelenése… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2020
490 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635041718 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2020
496 oldal · ISBN: 9789635042524 · Fordította: Bihari György

Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Lucas David Ellis · Avery Dixon · Maureen Alvorson · Tim Jamieson

Helyszínek népszerűség szerint

Maine · DuPray


Kedvencelte 45

Most olvassa 76

Várólistára tette 278

Kívánságlistára tette 292

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Euthümia_K P>!
Stephen King: Az Intézet

Nem könnyű értékelést írnom, figyelemmel arra, hogy nagyon vártam Az intézet megjelenését, azonban elolvasás után túl mély nyomot nem hagyott bennem. Jónak jó a történet, ráadásul az a tény, hogy King írta, nyilván sokat emel a minőségén, azonban nem lett kedvenc könyvem. Ehhez hozzá kell tennem, hogy King a kedvenc íróm és tekintve, hogy rengeteg regénye a kedvenceim közé tartozik, elképzelhető, hogy kicsit túl magara tettem a mércét.
A könyv első harmadánál teljesen olyan érzésem van, mint ha az spoiler egyik részét olvasnám. Nem is értem az egészet, gondolom King onnan vette az alapötletet. Szerencsére ez az spoiler-es érzés el is múlik, és a könyv utolsó kétharmadánál már eszembe sem jut a sorozat.
A történet egyszerre megdöbbentő, izgalmas, de a „horror” címkét kicsit erős túlzásnak érzem. Azt nem állítom, hogy egyhamar újraolvasom, de ennek ellenére mégis jó volt elolvasni, és ugyanúgy King maradt az elsőszámú kedvenc íróm.

2 hozzászólás
EssentialHencsi P>!
Stephen King: Az Intézet

King apó végre újra magára talált. Ebből a könyvből levágtam, hogy nagy Trónok harca rajongó az öreg, azon kívül, hogy megemlítette a könyvet és Martint is, valószínűleg Sansa lehet a kedvence, mert volt egy Sophie Turner nevű szereplője is. Igaz, hogy mellékszerep, de akkor is.
Sokan az X-menhez hasonlítják, én nem tudok erről mit mondani, mert nem nagyon ismerem, de biztos így van. Inkább a régebbi könyveiből meríthetett ötleteket, volt benne egy kis Az, meg Tűzgyújtó, meg barátság mindenekfelett, meg kisváros és titkos intézet, de abszolút rendben volt. És még csak nem is volt túlírva, pont megfelelő hosszúságú volt. Simán többszörolvasós.

7 hozzászólás
mate55 P>!
Stephen King: Az Intézet

Amikor a kozmikus erők a felszín alatt mozognak.spoiler Az összes „égi rend” felől érkező fenyegetés közül, amelyekkel eddig a King hősök harcoltak, ez az embertelenségbe történő lassú kóborlás még félelmetesebb, mint a többiek. Hogyan válik egy ember szadistává, aki a gyermekekkel szembeni bántalmazást először szükséges gonosznak, majd végül rutinnak tekinti. A jó és a rossz, a gyermekek és a felnőttek, a rászorulók és a tehetősek története, de az egyes szereplők cselekedetei mögött világos motívumok vannak, miközben a történet életre kelti az írónak „bizonyos” kormányokkal spoiler kapcsolatos félelmeit. Óvatosan betartja a regény elvét, miszerint az apró cselekedetek gyakran kritikus fordulópontok a nagyobb eredmények elérése érdekében. Bár az ilyen szörnyű körülményekre összpontosító könyv olvasása zavaró lehet, élvezzük azt a pillanatot, amikor ismét a jó akarat érvényesül. A könyv első fejezetei azt sugallják, hogy az „Intézet” egy újfajta láncszeme King irodalmi univerzumának növekvő gyöngysorában. Aztán később inkább példa arra, hogy miként talál új „szöget” az ismerős ötletek bemutatásához. A természetfeletti hatalommal bíró pszichés érzékeny emberek pusztító fegyverként való felhasználásának eszméje nem újdonság, de ahogy T. S. Eliot is mondta: „a jó írók kölcsönöznek, a kiváló írók lopnak,” King pedig elég nagy és merész ahhoz, hogy a legjobbaktól „lopjon”.

Kókuszka>!
Stephen King: Az Intézet

Stephen King új könyve egy különleges, világtól elzárt intézetben játszódik, amely olyan, mint egy támaszpont. Érdekes volt a telekinetikus és telepatikus képességekkel rendelkező gyerekek elrablása és adottságaik felfokozása, folyamatosan erőszakot téve elméjükön. A mentális túlterhelésük mondjuk engem is megterhelt, nem kellemes a különböző embertelen kísérleti fázisokról olvasni. Fegyverként vetik be őket a világ megmentőjeként állítva be magukat. A karakterek sokrétűek, borzalmak és megható jelenetek váltják egymást, miközben drukkolunk, hogy a gonosz elleni küzdelem sikerrel járjon.

1 hozzászólás
Emerencia P>!
Stephen King: Az Intézet

King tud írni. Még mindig. A témát sokan és sokféleképpen megírták már, de kihozta belőle , amit lehetett. Mindig eléri , hogy a rejtett félelmeink megelevenedjenek . Olvasmányos történet volt. Izgalmas , kegyetlen , néhol szomorú és szívet facsaró. King még mindig vitathatatlanul ott van a „szeren”.

Rituga P>!
Stephen King: Az Intézet

Lehet, hogy nem ez lesz a kedvenc könyvem Kingtől, de meg kell hagyni, zseniális. Hihetetlen, hogy milyen fantasztikusan tudja felpiszkálni az ember legbelsőbb, zsigeri félelmeit. A hihetetlennek tűnő, a fantázia és valóságos tökéletes keveréke, megfűszerezve korábbi regényeire való finom utalásokkal. Kb a felétől le sem tudtam tenni. Az elején már nem csodálkoztam, hogy miért nem látok semmilyen összefüggést, hiszen a végére minden tökéletesen összeállt. Helyenként letaglózó, kegyetlen, (ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy aki ilyet le tud és mer írni, tuti elmebeteg), máshol szívszorító, de végig izgalmas. Ezt még szívesen olvasnám máskor is.

Bunney P>!
Stephen King: Az Intézet

Most vettem észre, hogy én ezt nem is értékeltem. Azt hiszem úgy éreztem nem nagyon tudnék mit hozzáfűzni ehhez a könyvhöz.
Jól fel voltak építve a karakterek, de nagyon lassan csordogált a történet számomra. Igazából nem volt rossz, de nem ezt várnám egy King könyvtől. Lehet igazuk van a King rajongóknak, hogy egy régebbi könyvét kellene előhúznom és akkor megtörténne a „csoda” ^^ Csalódásként éltem meg, még így is, hogy jobbnak tartottam sok más könyvnél. Na majd a következő….. ^^

5 hozzászólás
bokrichard>!
Stephen King: Az Intézet

Az évben talán ezt vártam a legjobban, és azt kell, hogy mondjam megérte. Na azért az elején a lelkesedésem majdnem alábbhagyott a viszonylag sok semmivel, ami a cselekményt illeti, de aztán beindultak a dolgok. És King bácsi még mindig tud írni, rendkívüli stílusa az unalmasnak ható részeken is simán átvitt. Megújulni az alapötletekben azonban nem tudott, sok volt az Állj ki mellettem (felnőtt gyerekes téma), és a Tűzgyújtó IQ hype-olt verzió is, meg a Setét torony univerzumban is feljövő szuperképességű gyerekek rabszolgaként felhasználása valamire. Na de mindezeket is annyira frissen interpretálja, hogy ez egyáltalán nem zavaró, mert nem teljes gondolatokat, és részeket másol át, ami nagy szó. Nem horrorisztikus, sokkal inkább thrilleres, közepére bepörög, és azt veszed észre, hogy vége is, nem összecsapottan, nem klisésen. Élveztem, a végére bizton állíthatom, hogy megérte elolvasni. off

1 hozzászólás
cicus61 P>!
Stephen King: Az Intézet

Hát ez eddig a leggyengébb könyve King-nek, szerintem. Nagyon nehezen indult be, feléig nagyon unalmas volt az intézet napi életéről, a folyton jövő-menő gyerekekről. Aztán kicsit felpörgött, de néha úgy kellett magam rávenni, hogy olvassam és az már nem jelent jót. Valahogy mostanában nem jönnek be a könyvei. A kívülálló viszont nagyon tetszett. Ebben a könyvben semmi izgalom nem volt. A horror címke nagy túlzás. A régi könyvei sokkal jobban tetszenek. Öregszik a Mester? :) :)

6 hozzászólás
dagikám>!
Stephen King: Az Intézet

A nagy beharangozàsok utàn valahogy èn is többet vàrtam ettől a könyvtől. Semmi horrorisztikus dolog nem borzolt fel. Kicsit hasonlìtott nekem a Stranger Thing filmsorozathoz,a különleges gyerekeken valò kìsèrletek miatt. A lezàràs se ùgy alakult,ahogy vàrtam. Hiànyzott nekem az a King-es èrzès,ami mostanàban ìrt könyveinèl annyira nincs jelen.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

mate55 P>!

– Szerinted az emlékezés áldás vagy átok?

71. oldal

Emerencia P>!

– […] a vélemény olyan , mint a segglyuk, mindenkinek van sajátja.

170. oldal

2 hozzászólás
Máté9112>!

Nagy ajtók is nyílnak apró zsanérokon

16. oldal

Hellena P>!

Az ember megszokja a vágyálmokat. Azokon él.

442. oldal

kiranna>!

Ahogy az apja mondogatta, jó dolog, ha az embernek vannak céljai. Nehéz időkön átvihetik az embert.

131. oldal

Psycho_Goreman P>!

– Tudja, Jamieson, ez az élet, amelyről azt képzeljük, hogy éljük, nem valódi. Csak árnyjáték, és én mindenesetre örülni fogok, amikor kialszanak a fények. A sötétben eltűnnek az árnyak.

36. oldal

Hellena P>!

– Nem nagydarab, de jó izmos – állapította meg. – Ugye, maga nem szatír vagy elmebeteg?
– Nem, hölgyem -felelte Tim, és közben arra gondolt: mi mást válaszolhatnék?

14. oldal

pojDD>!

Amikor visszaértek a fő folyosóra a bentlakók szállásán, ott ácsorgott a két kislány, Gerda és Greta, és tágra nyílt, rémült szemmel nézték. Fogták egymás kezét és szorongatták a babáikat, amelyek ugyanolyan egyformák voltak, mint ők. Luke- ot egy régi horrorfilm ikreire emlékeztették.

150. oldal

S_Évi>!

– Neked is lehet véleményed – válaszolta a kopasz. – Ahogy bizonyára hallottad, a vélemény olyan, mint a segglyuk, mimdenkinek van sajátja.

170. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

John Shirley: Resident Evil: A kaptár – Megtorlás
Justin Cronin: A szabadulás
Marisha Pessl: Örök ébredés
Clive Barker: Végső felvonás
Sarah Lotz: A Hármak
Benjamin Percy: Vörös hold
Scott Hawkins: Az Égett-hegyi könyvtár
Dean R. Koontz: Az ősellenség
Mary Shelley: Frankenstein
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny