Az ​Intézet 341 csillagozás

Stephen King: Az Intézet

Az ​éjszaka közepén Luke Ellis szüleit brutálisan meggyilkolják a saját házukban, a fiút pedig elrabolják. Másnap Luke az Intézetben ébred egy ugyanolyan szobában, mint a sajátja, mellette pedig hasonló szobák nyílnak hasonló fiúkkal és lányokkal: mindannyian különleges, természetfeletti képességekkel rendelkeznek. A szigorúan őrzött intézményt igazgató Mrs. Sigsby egyetlen célja pedig az, hogy könyörtelenül kinyerje a gyerekek erejét, akár kínzás árán is. Ahogy sorra tűnnek el társai, Luke érzi, menekülniük kell, az Intézetből azonban soha senki nem szökött még meg. Elindul a küzdelem a jó és a gonosz között egy olyan világban, ahol a jók nem mindig győzedelmeskedhetnek.

A regény a rajongók és a kritikusok szerint is az utóbbi évek legijesztőbb és legjobb könyve a horror királyától, hangulatában egyszerre idézi az Az, A ragyogás, a Carrie és A tűzgyújtó klasszikusait. A könyvet a The New York Times az év száz legfontosabb megjelenése… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Európa, Budapest, 2020
490 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635041718 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2020
496 oldal · ISBN: 9789635042524 · Fordította: Bihari György

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Lucas David Ellis · Avery Dixon · Maureen Alvorson · Tim Jamieson

Helyszínek népszerűség szerint

Maine · DuPray


Kedvencelte 21

Most olvassa 77

Várólistára tette 250

Kívánságlistára tette 289

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Euthümia_K P>!
Stephen King: Az Intézet

Nem könnyű értékelést írnom, figyelemmel arra, hogy nagyon vártam Az intézet megjelenését, azonban elolvasás után túl mély nyomot nem hagyott bennem. Jónak jó a történet, ráadásul az a tény, hogy King írta, nyilván sokat emel a minőségén, azonban nem lett kedvenc könyvem. Ehhez hozzá kell tennem, hogy King a kedvenc íróm és tekintve, hogy rengeteg regénye a kedvenceim közé tartozik, elképzelhető, hogy kicsit túl magara tettem a mércét.
A könyv első harmadánál teljesen olyan érzésem van, mint ha az spoiler egyik részét olvasnám. Nem is értem az egészet, gondolom King onnan vette az alapötletet. Szerencsére ez az spoiler-es érzés el is múlik, és a könyv utolsó kétharmadánál már eszembe sem jut a sorozat.
A történet egyszerre megdöbbentő, izgalmas, de a „horror” címkét kicsit erős túlzásnak érzem. Azt nem állítom, hogy egyhamar újraolvasom, de ennek ellenére mégis jó volt elolvasni, és ugyanúgy King maradt az elsőszámú kedvenc íróm.

2 hozzászólás
mate55 P>!
Stephen King: Az Intézet

Amikor a kozmikus erők a felszín alatt mozognak.spoiler Az összes „égi rend” felől érkező fenyegetés közül, amelyekkel eddig a King hősök harcoltak, ez az embertelenségbe történő lassú kóborlás még félelmetesebb, mint a többiek. Hogyan válik egy ember szadistává, aki a gyermekekkel szembeni bántalmazást először szükséges gonosznak, majd végül rutinnak tekinti. A jó és a rossz, a gyermekek és a felnőttek, a rászorulók és a tehetősek története, de az egyes szereplők cselekedetei mögött világos motívumok vannak, miközben a történet életre kelti az írónak „bizonyos” kormányokkal spoiler kapcsolatos félelmeit. Óvatosan betartja a regény elvét, miszerint az apró cselekedetek gyakran kritikus fordulópontok a nagyobb eredmények elérése érdekében. Bár az ilyen szörnyű körülményekre összpontosító könyv olvasása zavaró lehet, élvezzük azt a pillanatot, amikor ismét a jó akarat érvényesül. A könyv első fejezetei azt sugallják, hogy az „Intézet” egy újfajta láncszeme King irodalmi univerzumának növekvő gyöngysorában. Aztán később inkább példa arra, hogy miként talál új „szöget” az ismerős ötletek bemutatásához. A természetfeletti hatalommal bíró pszichés érzékeny emberek pusztító fegyverként való felhasználásának eszméje nem újdonság, de ahogy T. S. Eliot is mondta: „a jó írók kölcsönöznek, a kiváló írók lopnak,” King pedig elég nagy és merész ahhoz, hogy a legjobbaktól „lopjon”.

Kókuszka >!
Stephen King: Az Intézet

Stephen King új könyve egy különleges, világtól elzárt intézetben játszódik, amely olyan, mint egy támaszpont. Érdekes volt a telekinetikus és telepatikus képességekkel rendelkező gyerekek elrablása és adottságaik felfokozása, folyamatosan erőszakot téve elméjükön. A mentális túlterhelésük mondjuk engem is megterhelt, nem kellemes a különböző embertelen kísérleti fázisokról olvasni. Fegyverként vetik be őket a világ megmentőjeként állítva be magukat. A karakterek sokrétűek, borzalmak és megható jelenetek váltják egymást, miközben drukkolunk, hogy a gonosz elleni küzdelem sikerrel járjon.

1 hozzászólás
EssentialHencsi P>!
Stephen King: Az Intézet

King apó végre újra magára talált. Ebből a könyvből levágtam, hogy nagy Trónok harca rajongó az öreg, azon kívül, hogy megemlítette a könyvet és Martint is, valószínűleg Sansa lehet a kedvence, mert volt egy Sophie Turner nevű szereplője is. Igaz, hogy mellékszerep, de akkor is.
Sokan az X-menhez hasonlítják, én nem tudok erről mit mondani, mert nem nagyon ismerem, de biztos így van. Inkább a régebbi könyveiből meríthetett ötleteket, volt benne egy kis Az, meg Tűzgyújtó, meg barátság mindenekfelett, meg kisváros és titkos intézet, de abszolút rendben volt. És még csak nem is volt túlírva, pont megfelelő hosszúságú volt. Simán többszörolvasós.

3 hozzászólás
bokrichard>!
Stephen King: Az Intézet

Az évben talán ezt vártam a legjobban, és azt kell, hogy mondjam megérte. Na azért az elején a lelkesedésem majdnem alábbhagyott a viszonylag sok semmivel, ami a cselekményt illeti, de aztán beindultak a dolgok. És King bácsi még mindig tud írni, rendkívüli stílusa az unalmasnak ható részeken is simán átvitt. Megújulni az alapötletekben azonban nem tudott, sok volt az Állj ki mellettem (felnőtt gyerekes téma), és a Tűzgyújtó IQ hype-olt verzió is, meg a Setét torony univerzumban is feljövő szuperképességű gyerekek rabszolgaként felhasználása valamire. Na de mindezeket is annyira frissen interpretálja, hogy ez egyáltalán nem zavaró, mert nem teljes gondolatokat, és részeket másol át, ami nagy szó. Nem horrorisztikus, sokkal inkább thrilleres, közepére bepörög, és azt veszed észre, hogy vége is, nem összecsapottan, nem klisésen. Élveztem, a végére bizton állíthatom, hogy megérte elolvasni. off

1 hozzászólás
cicus61 P>!
Stephen King: Az Intézet

Hát ez eddig a leggyengébb könyve King-nek, szerintem. Nagyon nehezen indult be, feléig nagyon unalmas volt az intézet napi életéről, a folyton jövő-menő gyerekekről. Aztán kicsit felpörgött, de néha úgy kellett magam rávenni, hogy olvassam és az már nem jelent jót. Valahogy mostanában nem jönnek be a könyvei. A kívülálló viszont nagyon tetszett. Ebben a könyvben semmi izgalom nem volt. A horror címke nagy túlzás. A régi könyvei sokkal jobban tetszenek. Öregszik a Mester? :) :)

6 hozzászólás
dagikám>!
Stephen King: Az Intézet

A nagy beharangozàsok utàn valahogy èn is többet vàrtam ettől a könyvtől. Semmi horrorisztikus dolog nem borzolt fel. Kicsit hasonlìtott nekem a Stranger Thing filmsorozathoz,a különleges gyerekeken valò kìsèrletek miatt. A lezàràs se ùgy alakult,ahogy vàrtam. Hiànyzott nekem az a King-es èrzès,ami mostanàban ìrt könyveinèl annyira nincs jelen.

3 hozzászólás
smetalin>!
Stephen King: Az Intézet

Sok szerző verseng szerintem, hogy ajánlást írjon a könyvéhez. Neki nem kell ajánlás. A neve az ajánló, hogy mi olvasók tudjuk, ismét egy remekmű született.
Imádtam!

Kkatja P>!
Stephen King: Az Intézet

Érdekes volt, mert keményebb túrázós emlékeimet hozta elő ez a könyv, ugyanis King rajongóként majdnem abbahagytam párszor az olvasását az első 190 oldalon, de aztán elolvastam pár értékelést és erőt merítve tőletek, tovább szenvedtem magam felfelé a hegyen, aztán felérve erre a bűnmagas hegytetőre spoiler, belecsüccsentem végre egy kényelmes bobba és villámgyorsan száguldottam tova a történettel, le sem tudtam tenni a végéig.
Kis hatarozatlanságot éreztem a Mestertől az elején, mintha még mega sem tudná, hogy mit is akar kezdeni a fogságba került zseni gyerekkel és a többiekkel, de aztán a srácok elkapták a szálakat és maguk kezdtek el szőni, onnan már élt az egész, izgalmas volt és láttam is a belőle készülő filmet.
Az téma érdekes volt, simán el tudok képzelni, hasonló titkos „Intézetet”, ahol kihasználják a gyerekek/felnőttek különleges képességeit (lehet ezért nincsenek szuperhőseink?) ki tudja milyen érdekek végett.

cintiatekla P>!
Stephen King: Az Intézet

Érdekes és izgalmas volt, habár az idei „termésből” ezzel sem vagyok maradéktalanul elégedett, mert hiába szerettem olvasni, olyan érzésem volt, hogy Kingtől ez csak egy ujjgyakorlat.

A sztori erősen paranormális, megjelenik benne a gyermekkor is, és a mumusok most nem természetfeletti lények, hanem emberek, viszont hiába forgattam érdeklődve, és hiába nem tudtam letenni, számomra nem adott kiemelkedő élmény.

Akik még csak most ismerkednek a Mesterrel, azoknak remek olvasmány lehet, akik már jó ideje szeretik és tisztelik Kinget, ott nem lepődök meg, ha ezzel nem tudta megugrani azt a bizonyos általa korábban felállított lécet.


Népszerű idézetek

mate55 P>!

– Szerinted az emlékezés áldás vagy átok?

71. oldal

Máté9112>!

Nagy ajtók is nyílnak apró zsanérokon

16. oldal

mate55 P>!

Magával hozta a Meztelen ebéd-et, de az egyik felügyelő elvette (a mobiljával együtt, bár azt mindenkinek le kellett adnia), és azt mondta neki, hogy később visszakapja.

68. oldal

Hellena P>!

Az ember megszokja a vágyálmokat. Azokon él.

442. oldal

mate55 P>!

Tim Jamieson gépének fél órája el kellett volna indulnia Tampából New York ragyogó fényei és felhőkarcolói irányába, de a Delta még mindig a kapunál vesztegelt.

(első mondat)

Hellena P>!

– Nem nagydarab, de jó izmos – állapította meg. – Ugye, maga nem szatír vagy elmebeteg?
– Nem, hölgyem -felelte Tim, és közben arra gondolt: mi mást válaszolhatnék?

14. oldal

Altarus P>!

– Tudja, Jamieson, ez az élet, amelyről azt képzeljük, hogy éljük, nem valódi. Csak árnyjáték, és én mindenesetre örülni fogok, amikor kialszanak a fények. A sötétben eltűnnek az árnyak.

36. oldal

pojDD>!

Amikor visszaértek a fő folyosóra a bentlakók szállásán, ott ácsorgott a két kislány, Gerda és Greta, és tágra nyílt, rémült szemmel nézték. Fogták egymás kezét és szorongatták a babáikat, amelyek ugyanolyan egyformák voltak, mint ők. Luke- ot egy régi horrorfilm ikreire emlékeztették.

150. oldal

pojDD>!

Eszébe jutott, amit Mike Tyson mondott: amikor a bunyó megkezdődik, a stratégia kirepül az ablakon.

403. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Dot Hutchison: Pillangók kertje
Christine Lynn Herman: Az elemésztő homály
Joe Hill: NOS4A2
Victoria Schwab: Egy kegyetlen dal
Josh Malerman: Malorie
Shirley Jackson: Hill House szelleme
Justin Cronin: A tükrök városa
Chuck Wendig: Halálmadarak
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Anne Rice: Interjú a vámpírral