Apt ​Pupil 3 csillagozás

Stephen King: Apt Pupil Stephen King: Apt Pupil

„Apt Pupil” is taken from the collection, „Different Seasons” and has been made into a film, starring Ian McKellen and Brad Renfro. A teenager makes the acquaintance of a Nazi war criminal and becomes his „pupil”, promising to remain silent if the man tells him of the concentration camp atrocities.

Megjelent Shawshank Redemption és Different Seasons címmel is.

Eredeti megjelenés éve: 1982

>!
Hodder & Stoughton, London, 2021
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781529379297
>!
Signet, 1998
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780451197122

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

NannyOgg>!
Stephen King: Apt Pupil

Azt hiszem, gimis koromban lehetett, amikor egy gyors lefolyású Stephen King-láz hatására minden fellelhető SK könyvet elolvastam a könyvtárból. Még élveztem is. Ezzel nagyjából ki is merült az „öncélú horror” (értsd: olyan horrorisztikus elemeket tartalmazó könyv, amibe nem tudok semmi baromi mély mögöttes mondanivalót nagyon okosan belemagyarázni) utáni vágyam, és SK újabb művei egyáltalán nem érdekelnek azóta sem. De emlékeztem rá, hogy volt „az a könyv a kisregényekkel”, ami nagyon tetszett, pedig nem is volt horroros. Abból derült ki, hogy gyermekkorom egyik kultfilmje, az Állj ki melletem! tulajdonképpen Stephen King kisregény, ezen jól meg is döbbentem, hiszen hé, nincsenek is benne gyilkos bohócok meg zombikutyák.

A könyv négy kisregénye közül még mindig a The Body a kedvencem. Megható és elgondolkodtató a négy kissrác barátsága, de közben szellemes és izgalmas is az egész sztori. Ha Stephen King ilyen stílusban és ilyen műfajban maradt volna, akkor nemcsak hogy még mindig olvasnám, de az tuti, hogy az egyik kedvenc íróm is volna. (Bár a világ szegényebb lenne egy csomó jó kis borzongós könyvvel, az biztos.) Ugyanez áll a Shawshank Redemption -re is: bár én korántsem rajongok érte úgy, mint ahogy az emberek általában (a filmért sem), ez is tovább erősíti a gyanúmat, hogy SK-ben több van (volt?) mint elátkozott kocsik és eltemetett ufók. Az Apt Pupil -t meg azért szerettem nagyon, mert ha már horror és őrület és belezés, lehet ezt „reálisan” is csinálni, nem kellenek mindenféle paranormális dolgok hozzá – szerintem azok a rémtörténetek a legfélelmetesebbek, amikben hétköznapi emberek szimplán megőrülnek.
A The Breathing Method -ra meg mertem volna esküdni, hogy nem olvastam, aztán az első 5 oldal után rájöttem, hogy dehogynem. Ennek valószínűleg az az oka, hogy három ilyen ígéretes, élvezetes történet után elég unalmas volt, és a végén csak beficcent a paranormális csavar, ami valahogy nem esett jól. Szerintem ez a sztori teljesen kilóg a kötetből, le is nyeltem egy csillagot miatta.

Konklúzió: én továbbra sem tervezem, hogy a közeljövőben visszatérek a klasszikus Stephen Kinghez, de ezt a kötetet nagyon szerettem, pont azért, mert „kilóg” a skatulyából. Hard-core Stephen King rajongók viszont, akik borzongást és beleket akarnak, csalódni fognak benne, azzal nem szolgál. Könyvsznobok pedig, akik csakazértse vesznek a kezükbe SK könyvet, mert mainstream és különben is, az élő író nem jó író, nos, ők legalább a The Body -t olvassák el, és csodálkozzanak.

>!
Signet, 1998
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780451197122

Népszerű idézetek

NannyOgg>!

[…] the real villain was and is your absurd American self-confidence that never allowed you to consider the possible consequences of what you were doing…

201. oldal, Apt Pupil (Signet, 1998)


Hasonló könyvek címkék alapján

James Herbert: The Spear
Alexander Gordon Smith: Lockdown
Nova Ren Suma: The Walls Around Us
Joe R. Lansdale: Deadman's Road
Joyce Carol Oates: The Corn Maiden and Other Nightmares
Henry James: The Turn of the Screw
Evan Dicken: The Red Hours
Elizabeth Gaskell: The Grey Woman
T. E. D. Klein: Dark Gods
Joseph Sheridan Le Fanu: In a Glass Darkly