Álomcsapda 175 csillagozás

Stephen King: Álomcsapda

Különös ​fényjelenségeket észlelnek Maine vadregényes erdei fölött. Idegen bolygóról?, galaxisból? származó űrhajó landol a környéken, s a szürke kis földönkívüliek nemcsak az ott lakók testét fertőzik meg valami undorító gombás kórsággal, de a tudatukat is megtámadják. Az emberek olvassák egymás gondolatait, és az idegen lények hatására olykor nem uraik cselekedeteiknek. Természetesen közbeavatkozik a hadsereg, s egy paranoiás egykori kommandós vezetésével lezárja a területet. Vadászidény van, s négy jó barát is a karanténban reked; ők kora ifjúságuktól ide járnak vadászni. Rejtélyes okból ők másként reagálnak a fertőzésre. Először értetlenül szemlélik az eseményeket, majd megkezdődik a gyilkos hajsza: egyrészt megpróbálják megakadályozni a szürke lényeket, hogy teljesítsék küldetésüket, másrészt szembeszállnak az őrült katonával, aki számára csak egyetlen megoldás létezik: az öldöklés. A szálak Derrybe vezetnek (ahol sok évvel azelőtt a nyomasztó emlékű Az, a bohócmaszkos… (tovább)

Eredeti mű: Stephen King: Dreamcatcher

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Európa, Budapest, 2006
750 oldal · ISBN: 9630779501 · Fordította: Bihari György
>!
Európa, Budapest, 2002
750 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630772566 · Fordította: Bihari György

Enciklopédia 3


Kedvencelte 13

Most olvassa 14

Várólistára tette 70

Kívánságlistára tette 85

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
ancsee
Stephen King: Álomcsapda

A moziban megnéztük a filmet belőle és utána nagy lelkesen belekezdtem a könyvbe is. :) Aztán rájöttem, hogy ha a filmektől is parázok, akkor könyvben még félelmetesebb és nem nekem való ez a műfaj. Azóta nem próbálkozom. :)

>!
Röfipingvin MP
Stephen King: Álomcsapda

Köszönöm drága Barátom, hogy egy Down-szindrómást tettél meg majdnem főszereplőnek. És köszönöm Bihari György, hogy szindrómának fordítottad a szindrómát kór, idiótizmus és minden egyéb borzalom helyett!!!

Abszolút kedvencet sajnos nem sikerült avatnom, mert helyenként nagyon untatott a történet. Bizonyos részeknél persze csak úgy száguldottak a lapok! Szóval felemás, nagyon felemás, de a szerző teljesen egyértelmű.

>!
Aliko P
Stephen King: Álomcsapda

Egy újabb film feldolgozás, egy újabb King. Valami olyan következik, amit még sosem próbáltam. Érkezik egy sci-fi szerűség a horror királyától…

A regény egy nem túl jól sikerült, harmadik típusú találkozás története, ahol 4 gyerekkori barátot ismerhetünk meg, akik a mainei erdőben egy furcsa fertőzést kapnak. Na jó hát nem csak ők, hanem az ott lakók is. Ám ők valahogy, valamiért másképp reagáltak és képessé váltak a gondolatolvasásra.

Kapunk katonai különítményt, rejtélyes vírust, havat és lezárt utakat, érkezik Duddits, jön Mr Szürke na meg persze a négyek Jonesy, Henry, Pete és Beaver és a nagy kérdés. Ki Mr. Szürke? Mit keres itt? Honnan jött? Hogyan állítható meg? És az egész hogy kapcsolódik a szellemileg nem túl stabil ám mindenre emlékező kisfiúhoz?

Érdekes kis próbálkozás ez, bár nem a legkiválóbb King mű az tuti. Sőt bevallom nekem sci-fiként se igazán funkcionált. Kicsit hullámzó a cselekmény, és bár voltak jó részei, na meg a fordulatok egy részét is megvettem, de nem volt túl akció dús. A közepe- vége fele pedig már többször kifejezetten untam. Viszont hangulata van. Az a nyomasztó légkör, amit ide rajzolt elénk szerző, az valami zseniális… Ennek ellenére nem nyűgözött le a könyv, talán még azt is megreszkírozom, hogy a filmet jobban szerettem. Morgan Freeman nagyot alkotott benne.

>!
Tüncsimüncsi
Stephen King: Álomcsapda

Nem mondanám rossznak, de annak a túl eseménydús regénynek sem. Az eleje még izgalmas volt, de 750 oldalon keresztül olvasni erről az „egyszerűbb” cselekményről kicsit unalmas. A könyvből készült filmet nem láttam, de ezek után nem is vágyom rá. Szerepelt benne pár érdekes karakter. Mr Szürke és Beaver volt a kedvencem. Viszont a katonaság „munkájával” nem voltam elégedett.

3 hozzászólás
>!
Blissenobiarella
Stephen King: Álomcsapda

Az Álomcsapdából készült filmet még egyszer régen láttam, és hát nem nagyon tetszett. Viszont a cselekményre abszolút nem emlékeztem, csak annyira, hogy vannak benne vadászok, meg „szargörények”. Ebből kifolyólag a könyv eleje nagyon izgalmas volt, és elkapott a hangulata egyből, tetszett. Viszont sajnos a 300. oldal környékére már teljesen ellaposodott….
Sajnos ez ismét egy olyan 750 oldalas King-könyv, amiből bőven elég lett volna 400 is… szerintem nagyon túl van írva. Látszik rajta, hogy Mr. King nem volt túl jó állapotban mikor írta – az egésznek nagyon nyomasztó a hangulata – meg gondolom nagyon más dolga se lehetett, és marhára ráért.
MNUSZ

>!
chhaya P
Stephen King: Álomcsapda

Szeretem Kingben, hogy lövésem sincs előre, ki az aki meg fog halni és ki az, aki életben marad (egész kevés kivétel van, akiről biztosra tudom, hogy nem élheti túl). A fantáziája sem semmi, alig tudtam letenni, annyira érdekelt a történet. Olvasás közben, főleg az elején éreztem, hogy azért kissé bő lére van eresztve a sztori… de utólag minden a helyére került, és azt kell mondanom, nincsenek benne felesleges részek. Jól megírt könyv, bár tényleg van ennél ütősebbje is.

3 hozzászólás
>!
kitty03
Stephen King: Álomcsapda

Szeretem Sephen King könyveit, bár néha a hideg ráz tőlük és előfordul, h egy kis is ideig elhiszem, h ez tényleg megtörténhet.
Félig láttam a filmet, hát akkor nem nagyon tetszett, de azt hiszem, h ha most újra megnézném más fényben látnám az egészet. Nem volt rossz, de azért még kicsit várok, mire újraolvasom. Nekem valahogy jobban tetszett az Állattemető, v a Rémület a sivatagban.

>!
ervinke73
Stephen King: Álomcsapda

Amit hiányoltam: King egyszer sem szólt be Nixon-nak.
Amin elgondolkodtam: vannak néhányan a környezetemben, akiknek feltűnő helyről hiányzik néhány foga. Úristen, köztünk vannak?

>!
Tomey
Stephen King: Álomcsapda

Kimondottan misztikus és szórakoztató mű Kingtől a 21. század legelejéről. Egy nagy hátránya van, az pedig engem személy szerint hátráltatott az olvasásban: iszonyatosan elnyújtott, töltelékfejezetek tömkelege olvasható. Ha már csak a 3/4-e lett volna a mű az eredetinek, kifogástalan regény lenne.
Két fő motívum fogott meg igazán olvasás közben:
1. Mennyire képes egy baráti társaságba értéket, szeretetet, halhatatlanságot vinni az, hogy a csoportba kerül egy olyan valaki, aki más mint a többiek. Első ránézésre egy közönséges értelmi sérült fiú, de a mű előre haladtával szépen derül kifelé, hogy nem is annyira hétköznapi.
2. Ha a Földre látogat egy idegen faj, megrökönyödik az emberi faj mentális, érzelmi és szociális világán. Pont emiatt lehetnénk leigázhatatlanok. Érző lények vagyunk, képesek vagyunk átérezni egymás sorsát. Pláne ha közeli barátokról, családtagokról van szó. Kiállunk egymásért, míg Mr. Szürke faja nem ismeri ezeket a fogalmakat.

King ismét eléggé a realitás talaján kezelt egy olyan témát, ami sci-finek minősül. Ha megtörténhetne, hasonlóan folyna a cselekmény, ebben biztos vagyok.

1 hozzászólás
>!
Jadis
Stephen King: Álomcsapda

Izgalmas volt, fordulatos, de helyenként kicsit túlcsavart. Alapvetően élveztem és még eggyel több túlélő is lett, mint amire számítottam. Ami pedig az idegeneket illeti, ez is egy lehetséges, elképzelhető verzió.


Népszerű idézetek

>!
Szilvia_Szalóki

Ha belegondolunk, kész csoda, hogy a nők képesek szeretni akár a legkülönb férfiakat is… a többiekről nem is beszélve!

>!
Szilvia_Szalóki

Egyes dolgokat nem biztonságos elmondani, még a legjobb barátoknak sem. És ezt néha a legjobb barátok is tudják.

>!
chhaya P

…semmitől sem kell félnünk, csak a félelemtől.

630

Kapcsolódó szócikkek: félelem
>!
vajdaz

Beaver házasságáról azt mondani, hogy nem jött be, annyi lett volna, mint azt állítani, hogy a Challenger űrsikló kilövését egy kicsit elpaccolták.

>!
chhaya P

Rájött, hogy lehullott az utolsó hópehely. A világban körülötte összesen három szín maradt: az ég mély szürkéje, a lucfenyők sötétzöldje és az új hó tökéletes, folttalan fehérsége. És a fojtott csend.
Először az egyik, majd a másik oldalra hajtotta a fejét, úgy hallgatózott. Igen, fojtott. Semmi. A világban semmilyen hang sem hallatszott…

Kapcsolódó szócikkek: csend ·
>!
daney

Mi a bort szaglásszuk, a kutyák egymás segglyukát, az eredmény ugyanaz.

>!
snug_bug

Holnap fejfájással fog ébredni, de azért munkába megy, és talán még egy autót is elad, az is lehet, hogy nem, ahogy a dolgok alakulnak. Talán eladja a bordó Thunderbirdöt, Isten veled drágám.

MNUSZ

>!
Pandamonium

– Fura, hogy épp innen essen ki egy fog – suttogta Beaver. Kettéharapta a szájában levő fogpiszkálót, a töredezett első rész a küszöbre hullott. – Talán abban reménykedett, hogy kap egy negyeddollárost a Seggtündértől.


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Becca Fitzpatrick: Silence – Vihar előtt
Lauren Oliver: Delírium
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa
Stephen King (Richard Bachman): A hosszú menetelés
Elizabeth Strout: A Burgess fiúk
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
R. J. Palacio: Az igazi csoda
Dan Wells: Nem akarlak megölni