Álom ​doktor (A ragyogás 2.) 392 csillagozás

Stephen King: Álom doktor Stephen King: Álom doktor

Nem ​tudom elzárni: nem egyszerűen bennem van, hanem magam vagyok a ragyogás.

– Tudom, mit szeretnél, cukorfalat. Gyere vissza, és megkaphatod.
– Száját közelítette Andiéhoz, nyelvével addig simogatva annak felső ajkát, amíg az köddé nem foszlott. A szeme azonban kitartott, s Rose tekintetébe kapcsolódott.
– Sabbatha hanti – danolta a kórus. – Lodsam hanti. Cahanna risone hanti.
Andi visszajött, kimeredő, fájdalmas szeme köré megképződött az arc, melyet aztán a test is követett. Rose egy pillanatig látta karcsontjait és az ő ujjait szorító ujjakéit, majd ismét rájuk nőtt a hús.
Rose újból megcsókolta. Andi még kínjai között is reagált, Rose pedig a fiatalabb nő torkába lehelte saját lényegét.
Kell nekem ez a nő. És ami kell nekem, azt meg is kapom.
Andi újra lenullázódóban volt, de Rose érezte, hogy küzd ellene, és felülkerekedik. A tüdejébe szívott, jajongó életerőből táplálékot merített, ahelyett hogy megpróbálta volna eltaszítani.
(tovább)

Eredeti mű: Stephen King: Doctor Sleep

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Európa, Budapest, 2015
692 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634051411 · Fordította: Szántó Judit
>!
Európa, Budapest, 2014
564 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630798921 · Fordította: Szántó Judit

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Daniel Anthony "Danny" Torrance · Billy Freeman · Casey Kingsley


Kedvencelte 56

Most olvassa 63

Várólistára tette 180

Kívánságlistára tette 174

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Petrasek
Stephen King: Álom doktor

Eljön a perc, amikor az ember felismeri, hogy nincs értelme tovább vándorolni. Akárhova megyünk, magunkat úgyis magunkkal visszük.
Több dologra is rá kellett jönnöm.
1. Imádom az író stílusát. Egyszerre félelmet kelt és arra késztet, hogy olvassak tovább. Letehetetlen.
2. Stephen King egy istenverte zseni. És a zsenikről azt tartják, hogy őrültek. Nos, nem tudom, hogy ez mennyiben igaz az íróra, de az biztos, hogy tud valamit :)
3. Vége doki Dan történetének. Pedig úgy a szívemhez nőtt, mint gyerekként és felnőttként is.
Nehezen hittem, hogy a Ragyogást felül tudja múlni, teljesen más értelemben, de sikerült neki. Míg az első résznél a sikítófrász kerülgetett, addig ennél érzelmileg volt rám nagy hatással. Mindenesetre nagyon hiányozni fog Torrance Doki, és újonnan szerzett családja sőt még az ellenségei is.

>!
Timesz
Stephen King: Álom doktor

Egyszerűen imádtam! Egy percet nem unatkoztam az olvasása alatt,beszippantottak az események. Dan-t már Danny-ként nagyon megszerettem és most Abra-t is ugyanígy a szívembe zártam.Hihetetlen képességekkel rendelkező kislány.Azt hiszem,ez a köynv most nekem túlszárnyalta a Ragyogást is. Fantasztikus könyv, egy remek írótól. :)

5 hozzászólás
>!
ggizi P
Stephen King: Álom doktor

„(…) az emberek változnak is. Az az ember, aki az Álom doktor-t írta, nagyon is különbözik a jó szándékú alkoholistától, aki a Ragyogás-t alkotta, de mindkettőjüket ugyanaz érdekli: hogy egy bitang erős és hatásos történetet hozzanak össze.”

Köszönöm. Én megkaptam. Kingnek újfent sikerült levennie a lábamról. Tudtam, hogy ez más lesz, mint az első rész, mégis bíztam benne és reméltem, hogy ugyanúgy magával fog ragadni, mint a többi története. És ez nem is volt másként. Dannyt nem volt nehéz szeretni a Ragyogásban sem, és most így felnőtt fejjel is, ahogy minden egyes percben küzd az alkoholizmusával és a démonjaival, egyre jobban a szívemhez nőtt. Álom Doktorként meg csak még inkább szerethető.
Nagyon fordulatos és izgalmas volt a történet spoiler, ahol messze nem a félelemkeltésen volt a hangsúly. És még egy könnycseppet is sikerült kicsalnia a végén az ominózus puszidobással.

És vajon Charlie Manx a King család kóros agyszüleménye vagy valami nemzeti mumus lehet…?

>!
Blissenobiarella
Stephen King: Álom doktor

Nagyon ritkán fordul velem elő az, hogy egy (ötszáz oldalas) könyv felett másfél hónapig kotlok, Stephen King-könyvvel pedig még sosem fordult elő velem. Mégsem az Álom doktort hibáztatom ezért. Az új kiadás hiába gyönyörű és igazán igényes, sajnos nem jó érzés kézbe venni, ugyanis hihetetlenül vaskosra és nagyra sikeredett. Ettől kezdve részemről teljesen kizárt volt, hogy magammal vigyem bárhová, és ez erősen korlátozta a könyvvel töltött perceim számát. (nem bírom ki, hogy ne törjön elő belőlem a cinizmus: ha kevesebb benne az üres oldal, és az egész kisebb, ne adj'isten nem keménytáblás -vagyis kezelhető– akkor nem lehetett volna 4500 Ft-ot elkérni érte…)

Mint mondtam, nem a regény hibája, hogy ennyi ideig olvastam, mert egy perc sem volt nyűglődés. Az Álom doktor rendelkezik minden olyan kingi erénnyel, amit mi, Rajongók úgy csodálunk. Bár a karaktereket egyáltalán nem éreztem annyira erősnek, mint amilyenek lehettek volna, két főszereplőnket azért sikerült jól megismerni, közel érezni magamhoz. A történet bár alapvetően elég kiszámítható, mégis izgalmasan van megírva, és nagyon jó stílusban. Bár nekem nagyon idegen volt A ragyogástól az egész, de a végén azért sikerült szépen összefűzni a két történetet.
Mindent összevetve az Álom doktor egyáltalán nem King legerősebb könyve, de azért jó látni, hogy tud még a Miszter.
Nálam a jó könyvek fiókjába kerül, természetesen A ragyogás mellé.

3 hozzászólás
>!
Röfipingvin MP
Stephen King: Álom doktor

Be kell, hogy valljam férfiasan nőiesen, hogy én féltem ettől a regénytől. Féltem, mert túl sok idő telt el a Ragyogás óta, és hát tudjuk, hogy az ilyen típusú folytatások miként szoktak elsülni… Büdösen.
De szerencsére itt nem ez történt. Itt nem arról volt szó, hogy akkor majd új csomagolásban megkapjuk ugyanazt, amit már megkaptunk egyszer 1977/1986-ban. Dan nem Jack, és Abra is üdítően új karakter. Az ember nem tud nem nekik drukkolni, nem tudja nem magáévá tenni az NA vezérmondatait, és nem tudja Rose-t nem elküldeni a pokolba.
Szóval, Kedves Barátom, a varázslat újra megszületett, mert neked ez a kisujjadban van. És ez így van jól, hisz mindenki csinálja azt, amihez ért. És hát, bárhová is megyünk egy valakit sosem tudunk otthon hagyni: magunkat.

>!
anglee
Stephen King: Álom doktor

Éppen most fejeztem be… nem térek magamhoz.
Ez a könyv. Felülmúlta minden várakozásomat és képzeletemet Dan életét illetően.
Nem gondoltam, hogy kenterbe veri a Ragyogást. Mert nem is de közben mégis.
Lebilincselt. Az ágyhoz, vagy a buszhoz, vagy ahol éppen olvastam a könyvet.
Akkora történetet fabrikált, egyszerűen képtelenség nem szeretni.
Nem tudok értelmeset írni, aki olvasta a Ragyogást, azonnal szerezze be EZT is, aki pedig nem olvasta, az nagyon gyorsan hajtsa fel egy antikváriumból, mielőtt a Dokiba belekezd. A Ragyogás egy kiváló King-mű, de ettől a könyvtől, még kiválóbb lesz.
Ennyi.

10 hozzászólás
>!
Kkatja P
Stephen King: Álom doktor

Júúúj, zsibbad és lúdbőrzik minden tagom és már most olvasás közben magam előtt látom a belőle készülő filmet, amiben Abra (a 12 éves ragyogó kislány, egy jó kis elmebéli összecsapás után ezt üzeni telepatikusan Rose-nak (az ősöreg üresembernek) : „ne fáradj a megkeresésemmel – én kereslek fel majd téged…”

(Bár kicsit mintha könnyen adták magukat a rosszak, úgy vélem, a korukból fakadóan több fifikát is el tudtunk volna viselni, de azért így is a szívbaj kerülgetett egy-egy „jó” lépésük után.
:)
Kegyetlen jól kialakult, pedig az első felével nagyon nem voltam megelégedve, jó hosszúra nyújtotta King apus a felvezető részeket, Dan gyötrődései helyett, szívesebben olvastam volna többet az Igaz Kötés eredetéről, kalandjairól, de aztán úgy éreztem magam, mint a hullámvasúton, hogy a csigalassú, gyötrelmes emelkedő után megérkeztünk a vasút csúcspontjára és onnét finoman átfordulva elindulunk lefele, egyre sebesebben száguldva, miközben keményen préseli a nyomás a gyomrunkat a torkunkba és hirtelen úgy felpörögtek az események, hogy tényleg csak kapkodtam a levegő után és drukkoltam ezerrel a különleges „ragyogással” bíró kislánynak, hogy ne vegyék el a szufláját az üres emberek, ez a felfokozott állapot kitartott szinte a végéig, de aztán a befejezés megint kicsit ellaposodik, ahogy begurulunk az állomásra. :)

Egyébként minden megvan benne, amitől King valóban király mesélő, az amerikai kisvárosok hangulata, az egyszerű emberek alkohollal, igazsággal és családdal való örök küzdelme, a jó és a gonosz összecsapása, és a sokszínű finoman borzongatótól a sokkolóig összeállított lélektani paletta, ami felmerülhet egy ember élete során (szerencsés esetben csak könyvben, filmen vagy álomban, ezek King szereplőinek a hétköznapjaiba költöznek most bele különféle szellempofák, üresemberek és persze a ragyogás formájában, ami néha áldás, de leginkább átok az azt birtoklóknak.

Nem lett a legkedvencem, de szívből ajánlom minden King kedvelőnek/rajongónak Avatatlannak, pláne akiben van elég szufla vagy épp hiányában van, most feltöltekezhet!! :))

>!
Európa, Budapest, 2014
564 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630798921 · Fordította: Szántó Judit
2 hozzászólás
>!
Charityy
Stephen King: Álom doktor

Borzongató, álomba ringató. Egyszerűen csak magával ragad.

>!
bonnie9 +P
Stephen King: Álom doktor

Hínnnye!
Az eleje:
Jótanács 1: Ha valaki éjszaka kezdene bele a könyv olvasásába és előtte kellő mennyiségű folyadék nyomta már a hólyagját, melynek ürítését Pató Pálosan későbbre halasztotta, akkor…akkor az most piszkosul megszívta.
Merthogy az eleje durva. És ezt halál komolyan mondom! A halállal pedig nem szokás viccelni, főleg Stephen Kinget olvasva.
Cca. 300 oldal a közepén:
Itt kéne most nagyon megmondani a tutit, de ahogy @Bíró_Júlia mondta, hát jó könyvekről nehéz beszélni.
Először is stílusváltás történik. A rettegős-ijesztgetős King átlép a lélekismertető Kingbe, amit meg is tart a könyv végéig. Kicsit úgy, mint itt, ahol az egyén egyrészt mint kisváros-láncszem működik, másrészt pedig egyénszinten működik együtt adott csoporttal (adott esetünkben ismét egy kisvárosban).
Kis csapatunk tagjai főszereplőnkkel együtt az elején teljesen hidegen tudják hagyni az embert, majd ügyes logisztikával adagolva a történéseket kellően haveri viszonyt ápolhat velük az olvasó.
Aztán ha már főszereplőnknél tartunk, hát Dan barátunk életútja nem kevés alkoholizmussal van felmosva kikövezve úgy családi, mint egyéni vonatkozásban, amihez információkért írónknak sem kellett a szomszédba mennie. Viszont a mélyponttól a csúcspontig a hullámhegyeket és völgyeket is beleértve szép ívet rajzol egy sikeres gyógyulásról. Mindezt anélkül, hogy kétpercenként a sikerkönyvek szlogenjeit sulykolná. A kellő helyen és időben elejtett mondatok mind a történet szerves részét alkotják. Kíváncsi lennék, vajon a valódi Anonim Alkoholisták gyűlésein felmerült-e a könyv kötelező olvasmánnyá tétele. Szerintem megérne egy próbát.
Gondolatok halálról és azutánról. Hmmm. Without spoilers. Az egyiket nagyon szeretném hinni a másikat nagyon nem.
Történetvezetés + vége:
Sokadik száz oldal után, mikor már épp kezdtem volna csillagmínuszolni a bő lére eresztésért, úgy belendült, hogy ihaj. Pattogtak a zárófejezetek, mint az ostor.
Persze mondhatnánk, hogy túl gyorsan és bizonyos mértékig túl kiszámíthatóan, de jelen esetben akkor haragudtam volna igazán, ha nem így lett volna.
2-3 mozzanat kifejezetten szívbelopós volt: egy ölelés, Mamó egy életpillanata, és egy bizonyos szellempofa feltűnése.
Jótanács azoknak, akik nagyon rég olvasták és/vagy látták a Ragyogást: nem kell aggódni, a visszautalások tökéletesen előhozzák az emlékeket, olybá fog tűnni, mintha tegnap lett volna.
Mr. King! Emelem Ön előtt Rose kalapját!

3 hozzászólás
>!
Briza
Stephen King: Álom doktor

Atyaég, micsoda történet!
És én még azt mondtam mielőtt kezembe vettem volna a könyvet: erre inni kell! Dan Torrance is meghallhatta… Ezzel igazán nem akartam befolyásolni a pályafutását.

Dokival gyanútlanul felültem az alig pislákoló kisvárosi Pöttömvasútra, ami eleinte csak araszolt valamicskét, mire ismerőssé váltak az utunkba eső emberek, kezdtünk végre felgyorsulni. Új arcok jöttek, akik már nem is emberek… magunk mögött hagytuk a megszokott vidéket. Hogy ki volt Abra? Ő egyszerűen beleszületett ebbe az utazásba. Vele még ragyogóbban hasítottunk régi ismerősünk a Sziklás-hegység felé, ahol vad ámokfutásunk közben letaroltunk egy fél falut.

Az időnként kiszámítható fordulatok ellenére, én ezt azonnal filmen is akarom! Még akkor is, ha ezután lakókocsi-karavánt látva, rögtön az üres ördögök jutnak először eszembe, akik árnyékában talán még az egy fogú Kalapos Rose is rám kacsint.


Népszerű idézetek

>!
anglee

Maga vidám, ami fontos dolog, nagyszájú, ami még fontosabb, és formás feneke van, ami mindennél fontosabb.

264. oldal

9 hozzászólás
>!
Kkatja P

Eljön a perc, amikor az ember felismeri, hogy nincs értelme tovább vándorolni. Akárhova megyünk, magunkat úgyis magunkkal visszük.

67. oldal

7 hozzászólás
>!
Kkatja P

Ha ma senki iránt nem érzel szeretetet, legalább ne is bánts senkit.

480. oldal Tizenhetedik fejezet Szukalány 6. rész

>!
Rick

A FÉLELEM annyit tesz: szarj le mindent, és fuss.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: félelem
1 hozzászólás
>!
anglee

Mert a múlt elmúlt, még akkor is, ha meghatározza a jelent.

518. oldal

>!
anglee

A halál nem kisebb csoda, mint a születés.

449. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál
>!
Ciccnyog ISMP

Nem, kisfiam. A Panorámában látottakat talán elzárhatod a páncéldobozodba, de emlékeket soha. Azokat nem. Azok az igazi kísértetek.

55. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Panoráma
>!
B_Niki P

Billy előszeretettel mondogatja, hogy az öregségben egy a jó: nem kell félnünk, hogy fiatalon fogunk meghalni.

326. oldal

Kapcsolódó szócikkek: öregség
>!
anglee

Akárhová megyünk, magunkat úgyis magunkkal visszük.

67. oldal

>!
Kkatja P

A tudat palatábla, és az ital a szivacs.

93. oldal Isten hozott Pöttömvárosban 18.


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Nem akarlak megölni
Chuck Wendig: Vészmadarak
Benjamin Percy: Vörös hold
Stefan Spjut: Stallo
Tiziano Sclavi: Dylan Dog – Az élőholtak ébredése
Charlaine Harris: Holtak klubja
Laurell K. Hamilton: Végzetes flört
Sepsi László: Pinky
Lisa Jane Smith: Sötét szövetség
Isaac Marion: Eleven testek